2013-10-07
朋友說食過很好食強烈推介, 我也聽過農圃這大名字很久了, 今次約了幾個咀刁得不能的兄弟一齊去試試好野順便聚聚.這飯店的地理位置少許偏離銅鑼灣那些人山人海的吵鬧人群, 看得出附近和店內的人都是與大眾不同的. 是高檔次格局的用餐氛圍.走進農圃裡去看, 雖然裝修不算豪華, 但接待的咨客到帶位的經理部長都很熱情, 雖然我是第一次去, 但感覺似一個熟客的被招呼. 很讚!坐低開茶的時候, 侍應已端上兩碟餐前小吃, 從來沒見過, 一兜是牛展, 一兜是西芹. 一口吃掉牛展, 很驚艷, 好食得不能自拔, 其他朋友未到前已被我幹掉了一兜. 唯有讓侍應再拿多一兜放在台上給其他朋友享用...當晚我點了此店幾個招牌菜, 糯米雞翼丶是但丶胡椒蟹丶杏汁豬肺湯丶鹽煎東星, 都非常好味道, 絕對係頂級既出品. 雖然賣相不是好靚好靚那種.. 不得不說那個豉油雞, 真係好入味, 驚艷之作!之後食D點心, 流沙包和蟹粉小籠包都超好食.. 原來普通既點心都可以達到去呢個咁好食的境界~ 最後一人一碗魚湯稻庭烏冬也很有驚喜, 魚湯非常鮮甜, 如果唔係飽得要命, 一定黎多碗!經理最後也送了個甜品 - 脆麻花給我們, 又係屈機之作,
經理最後也送了個甜品 - 脆麻花給我們, 又係屈機之作, 很好味也很鬆化!
總括黎講, 這餐實在太好了! 下次一定要帶太座雙親來試試食貴野. 好野一定要分享!