2022-12-06 54 瀏覽
今日入到元朗搵食,見呢間不評價不錯既日式居酒屋小店,想食下好耐無食既燒飯團。果然menu 有燒飯團,同各式既日式串燒鍋物等等,十分多樣。當然點左想食既燒飯團,去親居酒屋都會點, 面頭燒的焦脆,加上燒汁既咸甜味,入面軟糯。燒原隻魷魚筒,都係常叫之一,魚身幾厚肉, 一咬就開,都有搽上燒汁,好惹味。汁燒兔治雞肉捧,係個人喜好,唔會難食的。呢個係廚師推介既黑椒豬頸肉串,燒得脆邊,肥瘦適中,咬落油香感足。甜蝦刺身都係廚師推介, 新鮮甜美,擺盤都用心。再叫左個安格斯牛小排壽喜燒鍋, 牛肉有雪花紋,店員提醒熄火以免過熟。 佢既壽司刺身類都同樣高質,呢個蔥蔥吞拿魚蓉手卷都十分足料,新鮮,咬落十分滿足。清酒煮蜆,大隻厚肉,數量都多,酒氣淡香。整體食物水準不錯。是可得閒就幫親的親民小店。

汁燒兔治雞肉捧,係個人喜好,唔會難食的。

甜蝦刺身都係廚師推介, 新鮮甜美,擺盤都用心。

清酒煮蜆,大隻厚肉,數量都多,酒氣淡香。

整體食物水準不錯。是可得閒就幫親的親民小店。

2022-11-25 60 瀏覽
好耐冇食日本菜喇, 今日黎到一間想食好耐位於元朗既日本餐廳, 價錢睇落十分相宜, 今次就黎試一試😆1/ 壽司盛盒🍣其實係我自己獨立點左幾客壽司, 分別有油甘魚($30), 三文魚子($30), 海膽($78)同花之戀壽司($45)共4客件件都好大件, 而且味道新鮮完全感覺唔到有雪藏味道, 肉質細嫩😋☺️☺️2/ 燒三文魚頭🐟 $108呢個係大既三文魚頭, 燒得岩岩好唔會Over cooked, 魚肉嫩滑而且感覺充滿骨膠原😎3/ 海膽炒飯🍘 $108炒飯炒得好有鍋氣! 超級香口, 而且好熱, 而面頭有兩片海膽我地都一同撈起, 立即熟左並隔合, 蔥花味道強烈, 米飯炒得粒粒分明👍🏾4/ 蟹子沙律🥗 $58全青瓜既沙律底合哂我心意, 加上蟹子整個感覺好爽口脆卜卜😋5/ Affogato☕️ $38Affogato真係成日都食, 但好食既Affogato除左雪糕要好食, 咖啡豆沖成既咖啡都好緊要, 佢地個shot咖啡唔會有酸味, 只有咖啡甘香, 配搭雪糕相當融合👍🏾6/ 柚子雪芭🍊 $58估唔到係原個柚子上, 內裡就係柚子味既雪芭非常冰凍!! 柚子味甘甜超級醒胃, 令個肚無冇飽滯

1/ 壽司盛盒🍣

2/ 燒三文魚頭🐟 $108

3/ 海膽炒飯🍘 $108

4/ 蟹子沙律🥗 $58
全青瓜既沙律底合哂我心意, 加上蟹子整個感覺好爽口脆卜卜😋

5/ Affogato☕️ $38

6/ 柚子雪芭🍊 $58
2022-11-24 49 瀏覽
🖤黑白配⚪️嚟到元朗國食日本嘢,餐廳成個裝修佈置都好簡約整潔,而且價錢好親民,食物質素亦好高,特別推介呢度嘅串燒👍🏻👍🏻👍🏻芝士年糕 $22芝士年糕熱辣辣!外脆內軟,金黃色嘅外皮包住軟軟嘅流心芝士,邪惡😍😍明太子雞翼 $25啖啖肉得來帶點微辣,不過略嫌明太子味唔夠出汁燒免治雞肉棒 $30銀鱈魚西京燒 $58個魚皮整得好香脆,有微微嘅焦香!魚肉食落去好嫩滑,沾沙律醬食酸酸甜甜嘅感覺🍬鵝肝多士 $38多士又香又脆,配埋鵝肝嘅油脂味好juicy🦢吉列芝士蝦反卷🍤 $58卷物上面鋪咗大量沙律醬、半溶芝士同埋蟹籽,所以食落去有好重嘅芝士味🧀 ,裏面包住左脆卜卜嘅蝦肉🍤🥹,令到成個卷物口感好豐富👍🏻👍🏻芝士啡菇 $30大啡菇燒到有啲乾身,上面鋪滿左芝士,食落去啡菇嘅味道出晒嚟😽皇帝蟹肉蒸蛋 🥚 $26

芝士年糕 $22

明太子雞翼 $25
啖啖肉得來帶點微辣,不過略嫌明太子味唔夠出

汁燒免治雞肉棒 $30

銀鱈魚西京燒 $58

鵝肝多士 $38
多士又香又脆,配埋鵝肝嘅油脂味好juicy🦢

吉列芝士蝦反卷🍤 $58

芝士啡菇 $30

皇帝蟹肉蒸蛋 🥚 $26

2022-11-16 1329 瀏覽
下班約了家人在元朗吃串燒,選了這間小店。店內以日式設計為主,座位沿牆邊排開,另一邊則是師傅製作食物的吧台,大部分位置都能看到這個吧台。明太子翠玉瓜串,燒過的翠玉瓜是串燒首選,翠玉瓜十分新鮮,爽口之餘,也十分多汁。黑椒豬頸肉串,豬頸肉燒得香口,黑椒提升燒豬頸肉的惹味。煙肉露筍串,露筍爽口,煙肉的燒肉香,包着爽口的露筍,減低煙肉的油膩感。煙肉蒜芯串,蒜芯比露荀更爽口,還帶一點點蔬菜的清新感,外層的煙肉為蒜芯添上一層烤肉的味道,變得十分惹味。豚肉紫蘇廣島蠔串,豚肉包着廣島蠔。既然肉與蔬菜的配搭出色,肉和海鮮的配搭也十分適合。燒廣島蠔,跟上一串比,個人比較喜歡這串,更能吃到蠔的鮮味。汁燒豚肉荔枝串,豚肉荔枝串向來是我吃串燒必點的,這次當然也點了一串試試。荔枝多汁,燒過後的荔枝,其香熱的荔枝汁和香口豚肉的組合,絕得值得點一串來吃。汁燒月見免治雞肉棒,雞肉和雞軟骨的比例恰到好處,拌醬油蛋黃吃,爽口的雞軟骨同時有嫩滑蛋黃的口感。汁燒鵪鶉蛋串,鵪鶉蛋的外層燒成一層有咬口的煙韌感,蛋白爽滑,帶着蛋香。芝士啡菇,芝士鋪在大啡菇面上,啡菇多汁。北海道黃金燒帶子,帶子的汁濃郁,加上芝士,帶子的煙韌和芝士的煙韌

明太子翠玉瓜串
明太子翠玉瓜

黑椒豬頸肉串

黑椒豬頸肉串,豬頸肉燒得香口,黑椒提升燒豬頸肉的惹味。

豚肉紫蘇廣島蠔串

燒廣島蠔

燒廣島蠔,跟上一串比,個人比較喜歡這串,更能吃到蠔的鮮味。
汁燒豚肉荔枝串

汁燒月見免治雞肉棒

芝士啡菇

芝士啡菇,芝士鋪在大啡菇面上,啡菇多汁。
北海道黃金燒帶子

北海道黃金燒帶子,帶子的汁濃郁,加上芝士,帶子的煙韌和芝士的煙韌融為一體。
題外話/補充資料: 加一服務費
2022-11-01
明太子翠玉瓜串
豚肉紫蘇廣島蠔串
汁燒豚肉荔枝串
芝士啡菇
北海道黃金燒帶子
2022-11-13 53 瀏覽
又黎到我既生日月份,可以約唔同既朋友出黎聚下🥳 今日就黎左位於元朗食日本菜😋 呢間餐廳個menu勁厚,刺身、壽司🍣、牛🐮雞🐔魚🐟野菜🥬等燒物、一品料理、爐端燒、飯、麵、壽喜燒等等日本菜都一應俱全,食物種類真係包羅萬有,可惜我最愛既味淋魚干咁岩賣哂😔。A4和牛壽喜燒 ($328) + 稻庭烏冬 ($32)首先上枱的係壽喜燒鍋,店員既服務態度都幾好,會提醒我地稻庭烏冬大概煮8分鐘就ok。另外又會問我地會唔會將壽喜燒同埋刺身分開上 (因為爐既熱力可能會影響到刺身)。壽喜燒一煮滾,我地就先將A4和牛🐮夾起,驚佢overcooked會浪費左咁靚既牛。等緊煮烏冬既時候,就先食左d牛肉。因為A4和牛既油脂分布好平均,佢既口感同味道都係一流,真係好好味😋 至於稻庭烏冬,我地岩岩好煮到8分鐘就夾出後食,扁身既烏冬好有彈性,加上吸收左壽喜燒汁既甜味,唔錯👍🏻二人雜錦刺身盛 ($298)好豐富既刺身盛,一共有8款刺身,除左d常見既刺身款,例如三文魚、帆立貝、油甘魚、海膽等等,入面仲有一d比較少見會放係刺身盛入面既款式,例如係天使蝦同埋磯煮小鮑魚。刺身超級厚切,份量好大而且口感十足,加上好新鮮,簡直無得彈 🤤
又黎到我既生日月份,可以約唔同既朋友出黎聚下🥳 今日就黎左位於元朗食日本菜😋 呢間餐廳個menu勁厚,刺身壽司🍣、牛🐮雞🐔魚🐟野菜🥬等燒物、一品料理、爐端燒、飯、麵、壽喜燒等等日本菜都一應俱全,食物種類真係包羅萬有,可惜我最愛既味淋魚干咁岩賣哂😔。

A4和牛壽喜燒 ($328) + 稻庭烏冬 ($32)

二人雜錦刺身盛 ($298)

汁燒魷魚筒🦑 ($98)

可以揀鹽燒或者汁燒,我地想juicy d所以揀左汁燒。魷魚筒勁大隻又肥厚🤤 咬落爽口唔韌,配埋甜甜地既燒汁,好惹味!

2022-11-10
慶祝紀念
生日
2022-11-10 954 瀏覽
餐廳係近yoho mall 嗰邊,行過去5分鐘左右,店內裝修好日式,一坐低,店員即刻遞上Menu,用心介紹~食物款式有好多種類,刺身、串燒、炭爐燒、一品料理、鍋物、主食等等。⭐️燒鱈魚片$25呢個有驚喜喎,燒到脆卜卜咁,作為餐前小食, 十分過癮。⭐️地金目鯛 $198因為唔係主餐牌,純粹寫落個黑板度,加上我可能有啲散光,以為佢$98四片,點知買單先發現原來係$198😂不過冇所謂啦,因為佢真係好高質,比普通嘅鯛魚更加爽,魚油更香。⭐️三文魚腩刺身 $88⭐️左口魚裙邊壽司 $28正常發揮,冇乜特別😂⭐️燒鵝肝多士 $76/2件鵝肝入口即溶,多士烤得夠乾脆,能夠中和鵝肝嘅油膩。⭐️鹽燒五花串 $28五花腩透過炭火燒香後,脂肪溶得油香撲鼻,令佢更外脆內軟,肉多汁。⭐️安格斯牛小排壽喜燒 $158壽喜燒係我嘅至愛之一🥰鹹鹹甜甜嘅醬汁,令人愛不釋手,配上鮮嫩嘅牛小排,吸收了湯底的精華,十分滋味,另外仲有一啲蔬菜類,非常豐富。⭐️松葉蟹粥 $108性價比高,有一絲絲的蟹肉,鮮味完全滲入粥底,而且都幾大煲,一鍋有4-5碗的份量。

⭐️燒鱈魚片$25
呢個有驚喜喎,燒到脆卜卜咁,作為餐前小食, 十分過癮。
⭐️地金目鯛 $198
⭐️三文魚腩刺身 $88
⭐️左口魚裙邊壽司 $28
正常發揮,冇乜特別😂
⭐️燒鵝肝多士 $76/2件
鵝肝入口即溶,多士烤得夠乾脆,能夠中和鵝肝嘅油膩。
⭐️鹽燒五花串 $28
⭐️安格斯牛小排壽喜燒 $158
⭐️松葉蟹粥 $108
2022-09-13
2022-11-10 87 瀏覽
餐廳位於雞地,元朗人鐘意來「搵食」的地方,每次經過都被餐廳門口所吸引,富有日本居酒屋的感覺,終於今天決定來試試!真心好食,值得推薦!平日晚上6點半入座,客人不多,兩個人可以坐四人座,坐得舒服。餐牌選擇非常多,貪心的我們每樣都想試,但只得兩人,不能點太多,免得浪費,最後嚴選了:***甜蝦壽司***鹽燒豬頸肉車厘茄串***燒廣島蠔***海膽炒飯 ***汁燒魷魚筒***北海島黃金燒帶子***七味珍寶凡立貝串***鹽燒安格斯牛肉粒海葡萄 前菜是海葡萄,淡淡鹹味,清新爽口,配搭特制醬汁,秒喚醒味蕾,正!甜蝦壽司是廚師推介,甜蝦新鮮又鮮甜,飯size剛好,做得精緻。鹽燒豬頸肉車厘茄串又是廚師推介,好正!豬頸肉厚身,爽口彈牙,燒得香氣撲鼻,配車厘茄夠fresh~燒廣島蠔上桌賣相極為惹味,蠔多汁嫩滑,有濃香蠔味,能夠鎖住蠔汁,正!海膽炒飯 新鮮海膽加炒飯底,海膽新鮮,無腥味,炒飯乾身香口,配肉粒、蛋、紫菜碎、蔥花,非常惹味!汁燒魷魚筒原隻魷魚筒大隻又厚身,分量很多,配汁燒香口惹味,口感一流。北海島黃金燒帶子沒想過帶子是那麼大隻的,表面沾滿芝士醬汁,肉質彈牙,值得一試。七味珍寶凡立貝串凡立貝也大大粒,燒

***甜蝦壽司
***七味珍寶凡立貝串
***鹽燒安格斯牛肉粒

海葡萄

甜蝦壽司
廚師推介,甜蝦新鮮又鮮甜,飯size剛好,做得精緻。

鹽燒豬頸肉車厘茄串

海膽炒飯

汁燒魷魚筒
原隻魷魚筒大隻又厚身,分量很多,配汁燒香口惹味,口感一流。

北海島黃金燒帶子

七味珍寶凡立貝串
凡立貝也大大粒,燒得完全不乾身,少少脆邊,爽口彈牙。

鹽燒安格斯牛肉粒
肉質鮮嫩,散發淡淡奶香味和香煎的油香味,不錯!

值得一讚的是餐廳店員,每個人都好有禮貌,會主動幫忙加茶,加上舒服的環境,值得再來。
2022-11-08
  • 甜蝦壽司
  • 鹽燒豬頸肉車厘茄串
  • 燒廣島蠔
  • 北海島黃金燒帶子
  • 七味珍寶凡立貝串
  • 七味珍寶凡立貝串,
  • 海膽炒飯
  • 汁燒魷魚筒
2022-11-07 37 瀏覽
係意外驚喜呀!係OpenRice 看到好評就嚟試下,魚生好新鮮。招呼幾好,装修簡潔,坐得幾舒服。我哋叫咗一個赤貝同鮑魚刺身,好鮮甜。另外一定要叫嘅串燒十貫,有唔同既肉配一啲生果或者蛋去燒,所以好balance,唔會肥膩,正!
  • 皇帝蟹炒飯
2022-10-30 53 瀏覽
元朗鳳攸南街逸之燒餐廳,定時有新的廚師推介餐牌,大家定期可以看看有甚麼新菜式。今次推介繼續是串燒,更有超驚喜的鵝肝壽司!黑椒豬頸肉串豬頸肉肥瘦適中,肉質札實又爽口肉質熟度剛好,容易咬開再加黑椒調味共燒,超香又開胃豬頸肉表面仲有啲焦邊,好正甜蝦壽司一客兩件甜蝦很新鮮、鮮甜,肉質緊實、爽口作為第一、二道菜感覺很開胃鵝肝壽司這個壽司最驚喜!一般壽司店都沒有這道菜式,終於可以一試鵝肝大件又厚身表面燒得焦香,入口即溶微暖的鵝肝壽司,口感細膩又豐富飯粒及紫色即時為鵝肝解膩鵝肝獨有的甘香,真是難以有其他食物可以代替沖繩網燒鮑魚(4隻)鮑魚完全沒有黐牙情況而且非常軟腍入味暖烘烘溫度、微甜燒汁加上炭燒香味,非常開胃、好吃師傅更將鮑魚一分為二,方便大家進食安格斯牛小排壽喜燒(追加烏冬、蔬菜盤)牛小排脂肪比例低,牛味濃郁浸在壽喜燒湯底裡,吸收湯底鮮甜令牛味提升壽喜燒湯底甜度適中,令烏冬和蔬菜味道很令人開胃蔬菜種類多,有豆腐、蘑菇、娃娃菜、金菇等鍋物很快就燒滾了,很快就把所有材料煮熟,不需要等候太耐

黑椒豬頸肉串

豬頸肉肥瘦適中,肉質札實又爽口
肉質熟度剛好,容易咬開
再加黑椒調味共燒,超香又開胃
豬頸肉表面仲有啲焦邊,好正

甜蝦壽司

一客兩件
甜蝦很新鮮、鮮甜,肉質緊實、爽口
作為第一、二道菜
感覺很開胃

鵝肝壽司

這個壽司最驚喜!
一般壽司店都沒有這道菜式,終於可以一試
鵝肝大件又厚身
表面燒得焦香,入口即溶
微暖的鵝肝壽司,口感細膩又豐富
飯粒及紫色即時為鵝肝解膩
鵝肝獨有的甘香,真是難以有其他食物可以代替

沖繩網燒鮑魚(4隻)

鮑魚完全沒有黐牙情況
而且非常軟腍入味
暖烘烘溫度、微甜燒汁加上炭燒香味,非常開胃、好吃
師傅更將鮑魚一分為二,方便大家進食

安格斯牛小排壽喜燒(追加烏冬、蔬菜盤)

牛小排脂肪比例低,牛味濃郁
浸在壽喜燒湯底裡,吸收湯底鮮甜
令牛味提升
壽喜燒湯底甜度適中,令烏冬和蔬菜味道很令人開胃
蔬菜種類多,有豆腐、蘑菇、娃娃菜、金菇等
鍋物很快就燒滾了,很快就把所有材料煮熟,不需要等候太耐

2022-10-28 624 瀏覽
雞地食店多,食厭左西餐打邊爐估唔到有間日式居酒屋~係門口餐牌見到價錢合理,就入去試試廚師推介有幾款都想食會keep 住轉新款甜蝦壽司(廚師推介)第一次見甜蝦開得咁靚~~甜蝦新鮮爽口,壽司飯份量岩岩好唔會大大舊整係食飯鹽燒豬頸肉車厘茄串(廚師推介)豬頸肉好厚切,燒到好香食落唔會油~配埋車厘茄勁juicy~燒菠蘿已經起左皮,就咁食就得味道夠哂清甜三文魚刺身油脂均勻,厚薄岩岩好食落好甜!蟹籽沙律第一次見刮得咁乾淨既青瓜撈埋沙律醬同蟹籽夠開胃芝士吉列蝦反卷面頭芝士特別火炙過入面蝦炸得好脆味道同口感都配搭得好好軟殼蟹手卷手卷size 岩岩好軟殼蟹反而好大隻,啖啖都食到好香脆,味道又唔會太鹹炸芝麻雞翼雞翼勁好食!!炸得卜卜脆但入面仲係好嫩雞翼尖炸得超香口,d 骨都可以食埋咁款壽喜燒仲可以叫後上牛肉份量好多,而且肥瘦岩岩好點埋蛋汁真係好滑壽喜燒甜甜地配搭蔬菜都好味~白桃梳打桃味濃郁,夾埋梳打最岩食燒物送🤩侍應加茶,換碟服務好好!小店都做到咁好貼心
雞地食店多,食厭左西餐打邊爐

估唔到有間日式居酒屋~

係門口餐牌見到價錢合理,就入去試試

廚師推介有幾款都想食

會keep 住轉新款

甜蝦壽司廚師推介)
第一次見甜蝦開得咁靚~~

甜蝦新鮮爽口,壽司飯份量岩岩好
唔會大大舊整係食飯

鹽燒豬頸肉車厘茄串(廚師推介)
豬頸肉好厚切,燒到好香
食落唔會油~配埋車厘茄勁juicy~

燒菠蘿已經起左皮,就咁食就得
味道夠哂清甜

三文魚刺身
油脂均勻,厚薄岩岩好

食落好甜!

入面蝦炸得好脆
味道同口感都配搭得好好

軟殼蟹手卷
手卷size 岩岩好
軟殼蟹反而好大隻,啖啖都食到

好香脆,味道又唔會太鹹

炸芝麻雞翼
雞翼勁好食!!炸得卜卜脆
但入面仲係好嫩

雞翼尖炸得超香口,d 骨都可以食埋咁款

壽喜燒仲可以叫後上
牛肉份量好多,而且肥瘦岩岩好
點埋蛋汁真係好滑
壽喜燒甜甜地配搭蔬菜都好味~

白桃梳打
桃味濃郁,夾埋梳打
最岩食燒物送🤩

侍應加茶,換碟服務好好!
小店都做到咁好貼心
2022-10-27
2022-10-20 44 瀏覽
逸之燒雖然叫逸之燒,但原來不單只食串燒🤩 食物種類非常多,有壽司、刺身、串燒、炭爐燒、壽喜燒,係一間類似家庭式嘅日式料理🇯🇵店內有廚師推介,主要係啲時令新鮮嘅刺身壽司店員推介下叫咗廚師推介嘅小金目鯛果然冇介紹錯呀小金目鯛薄切 擺盤造型好靚!打卡一流😆師傅仲好有心機卷咗朵玫瑰花🌹雖然只叫咗半條,但切出嚟嘅份量都唔少,都有10零片肉身通透,淡粉紅,肉質嫩滑,鮮甜配上柚子蘿蔔汁,呢個汁同小金目鯛好match,點呢個汁好味過wasabi😋赤身(刺身)新鮮,魚味濃,厚切口感一流香蔥本鮪腩蓉手卷魚腩蓉都幾多,又係新鮮👍🏻魚生真係食材新鮮就已經好好味明太子翠肉瓜串翠肉瓜上鋪滿明太子,燒得啱啱好,juicy多汁唔會乾煙肉蒜芯串煙肉燒得香脆唔油膩,搭配脆口嘅蒜芯,幾match安格斯牛小排壽喜燒牛肉脂肪均勻,配合生雞蛋入口順滑湯底唔會太咸,慣常壽喜燒配料豆腐、金菇、蔬菜天氣開始涼,飲個熱湯清酒煮沙白沙白大隻肥美,配上簡單嘅香濃清酒烹調,帶出鮮甜味整體 逸之燒食材新鮮、食物種類多大滿足
逸之燒雖然叫逸之燒,但原來不單只食串燒🤩 食物種類非常多,有壽司刺身、串燒、炭爐燒、壽喜燒,係一間類似家庭式嘅日式料理🇯🇵

店內有廚師推介,主要係啲時令新鮮嘅刺身壽司
店員推介下叫咗廚師推介嘅小金目鯛
果然冇介紹錯呀

擺盤造型好靚!打卡一流😆
師傅仲好有心機卷咗朵玫瑰花🌹
雖然只叫咗半條,但切出嚟嘅份量都唔少,都有10零片
肉身通透,淡粉紅,肉質嫩滑,鮮甜

赤身(刺身
新鮮,魚味濃,厚切口感一流

赤身

香蔥本鮪腩蓉手卷
魚腩蓉都幾多,又係新鮮👍🏻
魚生真係食材新鮮就已經好好味

明太子翠肉瓜串
翠肉瓜上鋪滿明太子,燒得啱啱好,juicy多汁唔會乾

煙肉蒜芯串
煙肉燒得香脆唔油膩,搭配脆口嘅蒜芯,幾match

安格斯牛小排壽喜燒
牛肉脂肪均勻,配合生雞蛋入口順滑
湯底唔會太咸,慣常壽喜燒配料豆腐、金菇、蔬菜
天氣開始涼,飲個熱湯

清酒煮沙白
沙白大隻肥美,配上簡單嘅香濃清酒烹調,帶出鮮甜味

整體
逸之燒食材新鮮、食物種類多

大滿足

2022-10-17
赤身
2022-10-13 42 瀏覽
入嚟元朗尋食,見到門口好有日本feel,好自然就吸引入去了😍😂壽司 🍣🎈甜蝦壽司好新鮮同鮮甜 完全冇腥味 🎈鵝肝壽司鵝肝香口濃郁 一口滿足 加上壽司飯完全唔肥膩 燒物🍡🎈燒廣島蠔外層邊邊燒得香脆 帶少少焦香 裏面好juice唔會乾身🎈鹽燒雞皮串脆香但係又唔乾硬 食落好香雞油味🎈鹽燒雞腎爽脆又有嚼勁 外表燒得焦香 裏面肉汁豐富 🎈黑椒豬頸肉串豬頸肉夠厚身而且口感爽口彈牙 🎈汁燒豚肉金菇芝士串包住豚肉嘅金菇入晒味而且唔痴牙又爽口 呢個搭配一流🎈安格斯牛小排壽喜燒蛋汁絕對係牛肉嘅靈魂 蛋汁包住肉上面嘅醬汁 更加凸顯出牛本身濃郁嘅香味

壽司 🍣

🎈汁燒豚肉金菇芝士串
包住豚肉嘅金菇入晒味而且唔痴牙又爽口 呢個搭配一流

🎈安格斯牛小排壽喜燒
2022-09-25 53 瀏覽
之前食過一次,尋日突然想起,同屋企人再次幫襯,價錢都係咁抵食,而且味道唔錯。我哋叫咗沙律、壽司、串燒、兩款熱食和甜品, CP值高🦀蟹籽沙律以青瓜絲配上沙律醬加上蟹籽增加口感,成個沙律好fresh 好開胃🍣吉列蝦芝士反卷🦐外層有一塊厚厚芝士包住脆卜卜嘅蝦,多重滋味🥓串燒1️⃣汁燒月見免治雞肉棒-先清食一口雞肉棒,啖啖雞肉十分juicy,再沾上生雞蛋和醬汁,香滑可口2️⃣汁燒豚肉金菇芝士串-豚肉加上金菇好爽口,豚肉味香濃,食時肉汁流出,味道很好3️⃣煙肉露筍串-薄薄的煙肉包住露筍,煙肉同清新的露筍合二為一,味道好夾4️⃣黑椒豬頸肉串-豬頸肉肥瘦適中,食落幾嫩滑,唔韌之外仲好爽口🥘安格斯牛小排壽喜燒鍋物有牛肉、温泉蛋、豆腐、粉絲、蔬菜等,壽喜燒汁唔太濃太甜,温泉蛋好嫩好香,沾了蛋汁的牛肉食落更滑🍜义燒湯稻庭烏冬烏冬彈牙夠煙韌,夠哂大碗,配上兩件义燒同流心蛋,义燒做得幾好,半肥瘦咬落爽口最後我點多碟吉列紫薯粟餅做甜品作結,外皮不厚,炸得金黃香脆,紫薯餡入口軟綿,加上栗子碎粒有咬口,又唔太甜,勁好食

🦀蟹籽沙律

🍣吉列蝦芝士反卷🦐
外層有一塊厚厚芝士包住脆卜卜嘅蝦,多重滋味

🥓串燒

🥘安格斯牛小排壽喜燒

🍜义燒湯稻庭烏冬

2022-09-17 51 瀏覽
元朗美食處處,餐廳主要分散在幾個不同區域,要靠地頭蟲帶路;元朗朋友就帶路到雞地的「逸之燒」食Sabu Sabu!😋😋頭盤沙律少不了,和風魚生沙律 $48 正合心意,疏菜新鮮爽脆,吞拿魚、三文魚及蟹籽份量不少,加上酸醋汁吊味,簡單而好味!在廚師推介餐牌中,點了幾款,單是手卷都點了兩款不同味道的。香葱吞拿魚腩蓉手卷$28,吞拿魚腩蓉新鮮肥美,油份豐富,紫菜脆口,須快食,免得脆紫菜受潮變韌。另一件三文魚子手卷$30,小妹一向偏愛三文魚子的鹹鮮味,必然覺得美味!Sabu Sabu 是安格斯牛小排壽喜燒 $158看到色澤鮮艷的肥牛橫陳在熱鍋上,即時食指大動。湯不一會便滾起了,牛肉生熟程度,自由操控!可自由追加蔬菜籃,考慮過後,還覺得追加一客和風炒雜菜更為化算 😂😂😂和風炒雜菜$48,都是慣常的椰菜、甘荀絲、冬菇絲、鰹魚乾,椰菜爽脆,調味適中!銀鱈魚西京燒$58,銀鱈魚很嫩滑,皮烤至脆而不焦,肉汁保留並帶點油香,好味😋!豚肉紫蘇廣島豪串$38,蠔味濃烈,豚肉薄切不韌,燒得香口。最後來一客櫻花蝦蜆肉炒飯$108,炒飯份量十足,炒得算是乾身,材料亦豐富。在元朗開餐又多一個不錯的選擇了。

廚師推介餐牌中,點了幾款,單是手卷都點了兩款不同味道的。

Sabu Sabu 是安格斯牛小排壽喜燒 $158

豚肉紫蘇廣島豪串$38,蠔味濃烈,豚肉薄切不韌,燒得香口。

在元朗開餐又多一個不錯的選擇了。
2022-09-03 62 瀏覽
📍元朗 《逸之燒》   #元朗居酒屋食店內外裝潢都充滿日式風格,牆上掛住是日時令食材,好有日本居酒屋風味,而且選擇包羅萬有,選擇困難症又發作✨火炙左口魚裙邊壽司中意食左口魚都知道左口魚裙邊魚油好豐富,火炙完更加會做到入口即溶既口感,又香魚油味,無得輸✨雞泡魚乾 燒得好靚又唔會乾身,味道有少少似燒魷魚乾,呢個值得回味,送酒一流✨銀鱈魚西京燒魚皮燒得焦脆,魚肉厚身嫩滑,不過略厭有少少骨✨串燒叫左汁燒豚肉蘆筍串,汁燒月見免治雞肉棒,鹽燒多春魚,鹽燒牛舌,安格斯一口牛。當中免治雞肉棒最為驚喜,入面有少少雞軟骨,做到有層次口感。另外一口牛牛味都好香,肉質淋身,值得推介✨鵝肝多士鵝肝燒得岩岩好,少少燶邊,而且鵝肝味都出,配上脆口多士,一啖過好滿足✨海膽炒飯 飯面有幾瓣海膽,顏色鮮橙色食落都新鮮無腥味,炒飯乾身粒粒分明,有燒雞粒,蔥花,蛋,非常香口,好惹味!份量絕對夠3-4個人食✨黑糖梅酒冰淇淋雲尼拿雪糕淋上梅酒汁,結合後味道就似whisky雪糕,超正,一食愛上左味道:𝟖/𝟏𝟎   性價比: 𝟖/𝟏𝟎
📍元朗 《逸之燒》
#元朗居酒屋

✨火炙左口魚裙邊壽司

✨雞泡魚乾

✨銀鱈魚西京燒
魚皮燒得焦脆,魚肉厚身嫩滑,不過略厭有少少骨

✨串燒

✨鵝肝多士

✨海膽炒飯

✨黑糖梅酒冰淇淋

味道:𝟖/𝟏𝟎
性價比: 𝟖/𝟏𝟎
2022-08-23
5 分鐘 (堂食)
  • 火炙左口魚裙邊壽司