2009-02-25 14 瀏覽
週二放假,與家人一起吃自助餐,爸媽比較慳儉,而且食量小,平日不喜歡吃自助餐,不過見長者價$78兼HSBC有八折,便順下我意。成人都只不過是$108兼有八折,所以我亦沒帶特別期望。估唔到中午都好多野食,而且味道不太濃,都幾適合長者吃。我當然第一時間吃三文魚生及生豪﹙連中午都有,而且仲好新鮮添﹗﹚,我好鍾意食魚,雖然一碟蒸魚好快無晒,但竟然好快又refill,有d感動。甜品選擇多,芝士Cake好好味,雪糕有四種味,本人甚喜歡當中芝麻味,好香、好滑﹗溫馨小提示︰原來除了指定兩隻信用咭﹙滙豐及渣打﹚有八折外,即場申請埋VIP咭仲可以儲分,而且又可以用其它咭簽。

2009-01-24 9 瀏覽
以成人價$188(假期價)黎講, 食物質素和款式算是不俗.湯: 周打蜆湯, 清保涼湯日式: 刺身, 壽司, 冷麵西式: 炸魚, 炸豬扒, 煎雞扒中式: 燒賣, 炒麵, 豬腳薑, 炒飯海鮮: 青口, 炸蝦, 龍蝦仔甜品: 藍莓芝士蛋糕, 朱古力蛋糕, 什果蛋糕, 榛子布甸, 豆腐花, 雪糕, 湯圓 餐廳不算大, 環境一般, 有幾部大電視. 侍應生換碟算頻密, 食物亦不斷添加, 服務可接受.有人即場拌沙律, 焗窩夫, 煎薄餅, 可自由拼生果,果醫.海鮮賣相不太吸引, 而且很細隻
以成人價$188(假期價)黎講, 食物質素和款式算是不俗.

湯: 周打蜆湯, 清保涼湯
日式: 刺身, 壽司, 冷麵
西式: 炸魚, 炸豬扒, 煎雞扒
中式: 燒賣, 炒麵, 豬腳薑, 炒飯
海鮮: 青口, 炸蝦, 龍蝦仔

餐廳不算大, 環境一般, 有幾部大電視.
侍應生換碟算頻密, 食物亦不斷添加, 服務可接受.

有人即場拌沙律, 焗窩夫, 煎薄餅, 可自由拼生果,果醫.

海鮮賣相不太吸引, 而且很細隻
周打蜆湯
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 炸魚
  • 煙三文魚
2008-08-28 7 瀏覽
今日終於同班朋友去過逸亭餐廳夜晚食自助餐 , 因為個朋友佢話有7折因為 book o左位所以好快入得 佢個沙律即場有人整 , 而個盤都幾大幾得意又幾好味 wor 海鮮即場煮 , 都算係幾唔錯 魚生同三文魚都 ok SUSHI 都尚算可以 , 不過款式唔多而d蒸魚都算係可以接受 燒雞d肉都 keep 到熱 , 食口又幾林 要改進地o既方係 , d 員工怏d拾o野 , 因為食完都放左好幾個碟係枱 .又唔係真係講得禁唔得 wor 180蚊呢講係酒店自助餐算係幾 ok , 冇得同幾百蚊o既5星酒店去做比較 不過我無影相所以只係用文字寫 . 希望下次有幾會影下
因為 book o左位所以好快入得

佢個沙律即場有人整 , 而個盤都幾大幾得意又幾好味 wor

海鮮即場煮 , 都算係幾唔錯

魚生同三文魚都 ok

SUSHI 都尚算可以
, 不過款式唔多
而d蒸魚都算係可以接受
燒雞d肉都 keep 到熱 , 食口又幾林

又唔係真係講得禁唔得 wor

不過我無影相所以只係用文字寫 . 希望下次有幾會影下
2008-08-21 21 瀏覽
上網見到HKQPON的宣傳,咪同男朋友試吓。點知吃了一堆垃圾落肚。當時去到只是7:15PM,8成坐滿,以為會好好食。長腳蟹 – 得幾條,比普通花蟹的腳更幼,冇乜肉,而且好「鞋」,沒有海水味。我平時喜歡吃蟹的咬了一口都唔再食新鮮海鮮檔 –瀨料蝦死既,D肉好霉SUSHI –也是暗啞不新鮮,不想吃熱盤 – 冇乜,個廣告話有炒蟹、炒蝦、點知只得楊州炒飯,炒麵,冇人搶的排骨,豬頸肉同炒瓜。成晚唔駛REFILL,因為冇乜人食 (8:30仍是那些食物)甜品 – 冇咖啡味既TIRUMISU,食到吐了出來既MOUSSE,想叫PANCAKE,點知冇大廚做,咪搵個著黑色衫整。成晚最開心係見到這位仁兄,帶給我歡樂,因為佢整咗好耐都得一PAT野。其他侍應都走去笑佢。每位成$180,但只有菠蘿(冇REFILL過)同雪糕放得入口。唉! 總之一早聽男朋友話去OUTBACK冇咁激氣。又一次俾廣告欺騙了

當時去到只是7:15PM,8成坐滿,以為會好好食。
新鮮海鮮檔 –瀨料蝦死既,D肉好霉

SUSHI –也是暗啞不新鮮,不想吃
唉! 總之一早聽男朋友話去OUTBACK冇咁激氣。
又一次俾廣告欺騙了

2008-07-10 10 瀏覽
2008年6月24日出了事,有13人因為吃了利景酒店的自助餐入醫院。2008月7月1日至7月10日,利景酒店推出半價優惠,原本198元一位,50% off,平足一半,連加一只用128元。早幾日打電話去訂位,職員聲稱幾乎全滿,但去到現場,卻見有幾張大枱都四大皆空。價錢咁平,對食物要求當然較低。食物衛生OK,最起碼沒有肚痛入醫。自助餐食物包括:急凍蝦(無蝦味)壽司(舊飯好乾)三文魚生(算可以接受,可能酒店怕出事,唔敢用太差的三文魚魚生啩?)芝士蛋糕(出了兩個,第一個有些怪味,芝士味濃到好似屎味咁;第二個就好好食,有質素)沙律吧(呢個做得好好,唔喺話有乜突出之處,但算是水準正常)其他炒粉麵飯,麵冧PATPAT,飯又硬。服務︰個煮麵廚師幫我煮麵時跑咗去,完全無其他人服務我,我就只好等,終於見到個廚師返嚟,但啲麵都煮冧哂。總體嚟講,畀得HK$128我就要求抵啲,但喺如果要我用正價(HK$220一人),就一定唔制啦!

急凍蝦(無蝦味)

壽司(舊飯好乾)

沙律吧(呢個做得好好,唔喺話有乜突出之處,但算是水準正常)

其他炒粉麵飯,麵冧PATPAT,飯又硬。

最滿意啲沙律
好一般嘅炒粉麵飯
凍蝦、壽司,核核突突
爛容容甜品
$128 (其他)
最滿意啲沙律
2008-06-07 20 瀏覽
講真,200蚊一個人冇野食真係好差裝修之前很殘舊,又冇野食而家鋪過地氈,都係冇野食熟野勁少種類炒飯冇味係個炒麵ok d魚生有根,唔夠凍長蟹腳得幾條,又鹹tiramisu幾好食雪糕勁甜,唔好食車仔麵太大碗,而且唔值錢
講真,200蚊一個人冇野食真係好差
裝修之前很殘舊,又冇野食
而家鋪過地氈,都係冇野食
熟野勁少種類
炒飯冇味
係個炒麵ok d
魚生有根,唔夠凍
長蟹腳得幾條,又鹹
tiramisu幾好食
雪糕勁甜,唔好食
車仔麵太大碗,而且唔值錢
  • tiramisu
2008-05-31 10 瀏覽
同家姐月尾手緊,冇咩本錢去食貴價buffet..又想過下buffet癮..所以抱住敢死既(第一次去gazebo)..就揀左去book gazebo既lunch buffet啦..看到之前有關逸亭的食評,大部分以劣評為多..係食之前果陣都有d擔心..驚無咩野食同食唔飽 - -v酒店地址比較偏僻..出左灣仔地鐵站要行成15分鐘..反而走過陣..發現利景係勁近鵝頸橋...行7-8min就去到銅鑼灣地鐵啦=)另外酒店大堂都幾令..不過就細左少少..有螺旋型樓梯上一樓(一樓有一間bar同gazebo)..果度麻雀雖小,但五臟俱全,酒店自助餐一般應有的菜式都齊備..我自己就幾滿意架~唔講甘多題外話啦..講番d野食先..PART 1` 沙律吧 有煙肉片,火腿片,青瓜粒,水果粒,吞拿魚長通粉,中華沙律同素肉等..約7-8碟的沙律是預先撈好的..蜜瓜同菠蘿非常爽口鮮甜..另外吞拿魚長通粉都幾開胃..唔錯~但看見旁邊吸引的魚生..只食了少量蜜瓜同菠蘿同長通粉就STOP左..同行既家姐就食多左火腿片..評價也不俗..係MAIN BAR外也有自成一角的小攤位..有專人幫你撈沙律..有十多種常件的配料..較特別
同家姐月尾手緊,冇咩本錢去食貴價buffet..
看到之前有關逸亭的食評,大部分以劣評為多..
係食之前果陣都有d擔心..驚無咩野食同食唔飽 - -v
酒店地址比較偏僻..出左灣仔地鐵站要行成15分鐘..
另外酒店大堂都幾令..不過就細左少少..
有螺旋型樓梯上一樓(一樓有一間bar同gazebo)..
我自己就幾滿意架~唔講甘多題外話啦..講番d野食先..
PART 1` 沙律吧 有煙肉片,火腿片,青瓜粒,水果粒,吞拿魚長通粉,中華沙律同素肉等..約7-8碟的沙律是預先撈好的..蜜瓜同菠蘿非常爽口鮮甜..另外吞拿魚長通粉都幾開胃..唔錯~但看見旁邊吸引的魚生..只食了少量蜜瓜同菠蘿同長通粉就STOP左..同行既家姐就食多左火腿片..評價也不俗..係MAIN BAR外也有自成一角的小攤位..有專人幫你撈沙律..有十多種常件的配料..較特別的是SAUCE..有6-7款的沙律醬..不過冇左煙三文魚就有少少美中不足..
呢PART我會俾8分~
PART 2` 海鮮吧 有6-7款壽司.. 冇記錯就係劍魚,三文魚,八爪魚,吞拿魚同3款卷物..因為唔鍾意食舊飯.. 所以一件都冇食過(很有問題!?)至如我最愛既刺身就有劍魚同三文魚提供..先說劍魚吧..口感普通..有小小黏牙的情況出現..也尚算新鮮.. 食左5-6片... 至於三文魚..幾鮮甜同肥美.. 廚師也沒有將貨就價.. 魚生切得幾厚..因為係回本之作..所以食了近一磅 - -'' 另外也有生蠔提供..鮮鮮甜甜的..我也不覺有什麼海水味..食左4隻..
呢PART我都會俾8分~
PART 3` 熱葷類 有十來款中菜..因為唔係我所好..所以食左好少..印象也很模糊..記憶中有炒飯同炒麵..炒通菜..泰式豬頸肉..日式煎雞扒..炸大蝦..蒸桂花魚..節瓜蒸魚肉..魚肉釀涼瓜同白汁焗薯仔.. 我就試左1件煎雞扒..醬汁甜甜的..不錯.. 少少蒸魚..無咩魚味.. 但都冇'鞋'口..同埋1件焗薯..呢個就好好味..D汁唔會太奶又唔會太濃.. 不過就唔係好夠熱呢..另外也有一個麵檔..有幾種菇類..生菜菜仔..同粉麵..師傅個樣好搞笑..會介紹你'陸'咩野食好..幾NICE架..我就食左D冬菇同菜..冬菇鮮味十足..湯底也沒有味精味.. 另外旁邊尚有一些小食..如魚蛋..豬血..小籠包..豆泡..麵包同湯等.. 是日例湯為發菜湯..沒味精味..也沒發菜味..為敗筆之作..也有3款麵包配忌廉湯..可惜心已經飛去甜品吧..只試了小許就停手了..
呢PART我都俾7.5分~
PART 4` 甜品吧 也是主要來食BUFFET的原因` 哈 有一台自助的咖啡機..可選擇Latte..Cappuccino..同Espresso.. 幾得意..不愛咖啡的..也有熱紅茶同fresh milk提供.. 仲有一部爆谷機係旁邊.. 水準當然冇得戲院果D比.. 但誠意搭夠呀嘛.. 至於雪糕就有4款.. 有Taro coconut..Sesame..Strawberry&Mango.. 我就試左少少mango同strawbery.. 香芋椰子就食左一球.. 不過我favourite既seasame就食左成4球..好鬼誇張..食完之後好大陣味.. 不過就好奇怪..Taro coconut ,Strawberry&Mango都係雪糕.. 但Seasame就係gelato.. 好surprise呀..所以食多左都冇甘易肥 - - 另外可以加d芝麻..花生粒..彩糖圈..砂糖霜係面.. 真係好好好好正
至於水果就有切粒既哈蜜瓜,西瓜.菠蘿..同埋原個既蘋果同啤梨拎(千祈唔好羅錯後面fake既decoration) 仲有好爽甜的涼粉.. 絕非罐頭貨.. 必試..至於Cake方面有Tiramisu , blueberry cheese cake , mango cake , mango pedding & bread pedding ..Tiramisu 最初係cut好哂方左小碟仔上..好方便同得意.. 之後refill果陣就原個上.. 鍾意lur幾多就lur幾好.. Tiramisu 幾creamy, 幾smooth,帶有香濃的酒味.. 餅底係用spoone cake做..都ok既..不過我prefer 用chocolate or 消化餅做會好d.. 因為用spoone cake會令個底溼溼地..正到食左3件呀~ Blueberry cheese cake 不論食味, 賣相已經相當好看.. 好多blueberry jam.. 但就唔會好甜..同d cheese好match.. 香濃的cheese加埋朱古力消化餅做既餅底.. 絕非一般美x,東海堂可比的.. 我就食左兩件啦..但就有少少滯.. refill果陣仲有mango pedding 同 mango mousse cake.. 我飽得滯冇試到.. 不過就家姐就話mousse cake唔錯.. 有d mango粒係入面.. 但mango pedding就唔係好食啦.. 試少少就算啦.. Bread pedding 賣相係就係唔錯..但就好難食..仲要出水添.. 食左一啖仔就BYEBYE.. 最後仲出左幾種Chinses dessert like 黑糯米同椰汁西米..不過就冇試到啦.. 但係種類唔太多..可能係重質不重量掛..冇waffle也沒有pancake, 連brownie同puff都冇.. cake也只有3款.. 係分數上打左d折扣..
呢PART我都會俾8分~(冇計, tiramisu太好食)
至於service方面.. 都幾快會有幫你執野.. 但全場只有4位侍應..真係辛苦哂..
食飽飽又同家姐去行銅鑼灣啦-)
魚生好好味呀
  • Seasame Gelato
  • Tiramisu
  • Blueberry Cheese Cake
2008-04-21 12 瀏覽
本人透過open rice 看到有關利景酒店自助餐的介紹, 是贊不絕口的. 但本人在19/4/08 吃過此酒店的自助晚餐, 明白以$200 元左右成人價的自助餐是不能要求太高的, 但食過此酒店的自助餐後, 覺得實在太差了! (1) 未到8:00 p.m. 沙律盤無晒沙律, 同D waitress 講, 佢地淨係識得行開, 直到完場都没有加添沙律; (2) 三紋魚同香蒜粉絲蒸"帶子" 又唔新鮮(3) 所謂東南亞特色- 什錦湯河, 裡面D 牛丸是臭的(4) 食雪糕無茶匙用, 問waitress 攞, 佢地話要去什物倉攞先至有(5) 飲檸檬茶無檸檬........ 重要食食下餐廳天花板漏水, 搞到要搬食物........ 連廣告介紹有蝦同翡翠螺頭盤, 係絶對無的, 我地一家11人果晚真係食到一肚氣!
2008-04-12 7 瀏覽
呢次係我第一次寫食評,寫得唔好,請見諒~~!!11號係我生日,so我男朋友同我去左逸亭食(因為萬豪訂唔到位,所以退而求其次lor,同埋用左openrice既8折coupon)!!入到去,餐廳既環境都算ok啦,好靜~~但係食物既選擇就一眼望晒lor! 坐底一陣,waiter哥哥就拎左2份芝士焗龍蝦出黎,望落隻龍蝦焗得唔係好靚>.<但食落去出奇地鮮甜^O^ 之後,我就主攻生蠔,雖然D生蠔細隻左D,但係我食到海水果陣咸味~~一D都唔似係岩岩解凍,結果我同我男朋友加埋食左30隻,之後就黎左一輪快攻,冷盤,熱葷,我男朋友最愛果度既龍脷柳卷,佢話肉質夠厚,食落無雪味,個汁又唔會搶左陣魚味,至於個Spinning Salad都算OK起碼長期有人係度!! 之前既燒味部依家變左粉麵部,即灼東風螺,蝦,青口更是一絕~~仲用"公雞碗"裝住tim!!
呢次係我第一次寫食評,寫得唔好,請見諒~~!!
同我男朋友加埋食左30隻,之後就黎左一輪快攻,冷盤,
熱葷,我男朋友最愛果度既龍脷柳卷,佢話肉質夠厚,
雞碗"裝住tim!!
每人奉送半隻既芝士焗龍蝦
生蠔呀~~~~~~
等我征服你啦~~~!!
2008-02-29 12 瀏覽
公司請食飯, 當係大家食餐飯也好, 答謝大家也好, 不過有得食, 不代表一定好. 有人提議係度食, 大家馬上好高興, 但小弟看一看先記得而度舉行過偉大的一舊水自助餐, 個心即刻涼了一截, 仲係一大截. 上次無膽應戰, 是次係非戰不可.午市有八折, 連加一即係$95一位, 價位來講, 係幾低的, 但不等如幾抵.自助午餐: 2分, 既然一場來到, 就抱著敢死隊的精神, 乜都試點. 中西湯也畢了點, 忌廉湯淡淡的, 拿了個麵包送, 又係凍凍的, 菜乾湯反而沒有太大師傅痕跡, 出奇. 冷盤方面, 要了一隻生蠔, 腥到不得了, 忍著呼吸一啖吞落口. 又吃了件三文魚, 沒有任何鮮味. 壽司, 吃落口一大陣酸味.好了, 到熱盤. 有個疑似蝦天婦羅, 炸得好油, 粉漿也過多. 吃了小小炒飯, 無鑊氣, 又凍凍的. 燒肉好肥, 皮又唔脆. 數各項食物, 以熱盤係最差.跟著吃生果, 西瓜麻麻甜, 始終係不當做, 還是吃罐頭桃同涼粉最好.甜品方面, 陣容係幾傍大的, 意大利芝士餅無層次, 無酒香, 得個甜字. 曲奇餅硬硬的, 練牙力一流, 同鬆化兩個字且不上關係. 芒果慕絲的芒果肉酸到不得了, 慕絲部份係勁

甜品方面, 陣容係幾傍大的, 意大利芝士餅無層次, 無酒香, 得個甜字. 曲奇餅硬硬的, 練牙力一流, 同鬆化兩個字且不上關係. 芒果慕絲的芒果肉酸到不得了, 慕絲部份係勁甜, 落了好多糖? 士多啤梨慕絲又係得個甜字. 有四款雪糕, 要了芝麻, 奇, 點解無乜芝麻味? 有部爆谷機, 都幾特別, 不過而家看戲也好少吃爆谷了, 是日吃了幾粒, 凍了, 只覺硬, 不覺脆. 當然, 有爆谷吃, 也見到這裡有心求突破, 誠意可嘉.

行著行著先見到另一面有拉闊檔, 反正落肚的不太多, 就當由頭再吃過. 沙律係自己揀好再撈, 菜都叫做新鮮的, 不過好像撈得不夠混, 覺得師傅撈多一陣會更好.

另外要了碗粥同碗粉, 魚皮炸完太耐, 當然淋了, 雞太多碎骨, 也沒有心機吃完碗粥了.

最後飲杯咖啡, 都係自助的, 也不能預期有甚麼高水準.

平心而論, 也不是一面倒的差, 有小部份的還接受到的. 祝當係一個寶貴的經驗.
2008-01-10 19 瀏覽
上個星期同幾個朋友嚟食, 兩舊水唔駛仲要有生蠔, 我都唔會抱咩期望先食生蠔, 大多數都有蠔殼痴住, 亦都唔係好新鮮魚生得兩種, 三文魚同另外一隻白色的魚, 這種魚簡直不堪入口熟食冇乜選擇亦唔好食有燒牛肉但一去到只係得細半舊, 又蘇又熟過頭沙律又話有專人同你整, 點知成嗰個位成日都唔見有人沙律同甜品比較ok, 如果唔係都唔知點填飽個肚
先食生蠔, 大多數都有蠔殼痴住, 亦都唔係好新鮮
熟食冇乜選擇亦唔好食
有燒牛肉但一去到只係得細半舊, 又蘇又熟過頭
沙律又話有專人同你整, 點知成嗰個位成日都唔見有人
沙律同甜品比較ok, 如果唔係都唔知點填飽個肚
2007-12-18 10 瀏覽
以酒店嘅自助晚餐計收$178,依度真係算數一數二抵食,試過之後,又覺得唔錯喎,好過預期添,食物質素都唔賴,當然唔會話好到「氹」一聲,我覺得都有幾個賣點:1.Spinning Salad,2.中式老火湯,3.生蠔、龍蝦仔、翡翠螺,4.自助咖啡吧。其他仲有燒味、即煮麵檔、冷盤、壽司、魚生、熱盤,夾夾埋埋都好幾十款!不過,烤豬柳(即切肉車)麻麻哋,甜品亦都係唔得,選擇少質素唔似樣,反而個涼粉掂,點解掂?因為可以自家制超級B仔涼粉,好多款粒粒生果俾你配搭,再加埋蜜糖糖漿、石榴糖漿或椰奶,整多球香芋椰子雪糕放上面,幾正架!有老友問,D沙律有得自己DIY咪得囉,使乜搞咩Spinning Salad!沙律好食,除咗D沙律菜夠新鮮,唔會話濕立立外,夠冰凍,醬汁撈得夠均亦係好重要,所以,Spinning Salad就做到以上效果,佢用冰鎮住個沙律兜,將你揀好嘅沙律菜、配料同醬汁一路轉一路撈均,同你就咁自己撈埋係有分別嘅。D沙律菜冰鎮過,夠凍,食落就索索聲,更爽脆,而醬汁夠均,唔使講都知咁樣會好味D啦!此外,佢哋個沙律吧,晌沙律菜、配料同醬汁都好多嘢揀!老火湯方面,雖然唔係咩貴價湯,好似依次飲嘅只係紅蘿蔔

有老友問,D沙律有得自己DIY咪得囉,使乜搞咩Spinning Salad!沙律好食,除咗D沙律菜夠新鮮,唔會話濕立立外,夠冰凍,醬汁撈得夠均亦係好重要,所以,Spinning Salad就做到以上效果,佢用冰鎮住個沙律兜,將你揀好嘅沙律菜、配料同醬汁一路轉一路撈均,同你就咁自己撈埋係有分別嘅。D沙律菜冰鎮過,夠凍,食落就索索聲,更爽脆,而醬汁夠均,唔使講都知咁樣會好味D啦!此外,佢哋個沙律吧,晌沙律菜、配料同醬汁都好多嘢揀!老火湯方面,雖然唔係咩貴價湯,好似依次飲嘅只係紅蘿蔔煲豬骨,但勝在夠火喉、無味精,秋冬天飲多碗滋潤湯水無得頂。生蠔算細隻,但食落都覺得新鮮喎,仲成晚不停補充添,反而翡翠螺就久唔久出一轉,味道一般般啦!茶、咖啡任飲,但稍為少少特別係佢擺咗部咖啡機係度,飲Epresso又得,飲Latte都得!
2007-11-24 20 瀏覽
我以前響呢做過waiter,基本上所有海鮮都係急凍or冰鮮,生亦係急凍生,臨開buffet時先「飛水」解凍,D熱食好多都係外面交嚟,一袋袋咁整熱之後出buffet,不過最離譜係D咕嚕肉係揾色素嚟炒lor~~~>.<我而家冇做都唔會叫Friend去利景食!!!
2007-10-23 18 瀏覽
last weekend 同屋企人去食dinner buffet, 覺得D食物唔多ok, 好似d三文魚sashimi, 有魚鱗同魚骨架!再好味都死啦.... d日本野完全唔得!!其他食品種類唔係多, 而且都唔多特別, 好似ko lo 肉呀, 炒雜才呀.係個salad巴叫做有特色d law, 我見無人食燒味個d, 唔知好唔好食呀, 不過去buffet 食X雞飯好odd啫!!!不過我諗平野係差唔多架啦!
2007-10-22 11 瀏覽
本身不愛Buffet,更加對那些三星酒店的Buffet嗤之以鼻,如非貴網在此搞大局,小弟就一定不會去.雖然選址不甚吸引,但也有三十多人出席,可見自助餐聚會,也有一定的叫座力.在這個地方吃生蠔,等同"用腳投票",支持到底.來歷不明的生蠔,味道極腥,而且還帶點沙.水準如何,無須多講,坐對面的ET就覺得沒有我講的那麼差,坐在後面的Maxine就身同感受.刺身兩味,之前碰過生蠔之後,對三文魚的態度更決絕,誓死不碰.另一味白身魚,吃下沒有味道.好像雪足幾日一樣,奉客的刺身豉油,味如生抽....熟食又如何?也是普通貨之流,有味紙包雞,算最特別,味道亦特別的咸.行行企企,吃不多幾味,喝回忌廉湯,充下個肚.越喝越口喝,味精大過天.導致這一夜,喉嚨乾固,很不爽說.身旁的藍鳥兒,在Cook station點個肉骨茶粉,吃罷還叫不錯,結果差不多一窩蜂衝出來,一人一碗歸來.雖然食物難吃(小弟在buffet之後仍要"補飛",算是第一次.)但整夜的氣氛亦不錯,在此謝過.希望下次聚會,不要再是甚麼湘川滬,一舊水自助餐之流....

希望下次聚會,不要再是甚麼湘川滬,一舊水自助餐之流....