2023-08-16 22 瀏覽
遖 Sushi Apare (尖沙咀) 📍尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈7樓一間樓上舖的日本料理,主打廚師主理👨‍🍳可以一邊食一邊睇住廚師嘅製作,望住一碟碟菜色放係客人面前超吸引🫶🏻今次揀左食Lunch Menu ,價錢 $530有茶碗蒸、12件手握壽司、手卷、湯同甜品,十份抵食! 1️⃣甘蝦壽司壽司上面有蝦頭既膏,味道好夾! 蝦肉本身好鮮甜,蝦膏味濃 🦐2️⃣金目鯛魚上面既炸大蔥絲炸得好香好酥脆! 金目鯛望落色澤新鮮,魚身有被輕微燒過,魚味濃🫶🏻3️⃣ 中拖羅+吞拿魚壽司外層拖羅, 裏面包裹住吞拿魚,食落口大大啖魚😋 好滿足 4️⃣ 北海道海膽 份量好足嘅海膽壽司🧡色澤鮮亮,口感軟滑,味道鮮甜,完全係入口溶化味道濃郁! 5️⃣火炙右口魚邊火炙後既魚有焦香味,右口魚邊魚脂較高,入口順滑。加上壽司飯配左芝麻粒和芝麻油 ,整體油味好香! 6️⃣昆布白蝦上面有魚子點綴,望落去紋路美得過分!昆布咸鮮更提升蝦肉甘甜美7️⃣鯖魚鯖魚厚切! 食落魚肉肥美8️⃣吞拿魚蓉手卷本人最愛吞拿魚蓉😍廚師塞滿左吞拿魚蓉落手卷到,配上天婦羅碎,啖啖滿足! 總括來講,食物方面無論係壽司、卷物、茶碗蒸、湯、甜品,每一樣都做到好出色,廚師都好細心
遖 Sushi Apare (尖沙咀)
📍尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈7樓

一間樓上舖的日本料理,主打廚師主理👨‍🍳

1️⃣甘蝦壽司

2️⃣金目鯛魚

3️⃣ 中拖羅+吞拿魚壽司
外層拖羅, 裏面包裹住吞拿魚,食落口大大啖魚😋 好滿足

4️⃣ 北海道海膽

5️⃣火炙右口魚邊

6️⃣昆布白蝦
上面有魚子點綴,望落去紋路美得過分!

昆布咸鮮更提升蝦肉甘甜美

7️⃣鯖魚
鯖魚厚切! 食落魚肉肥美

8️⃣吞拿魚蓉手卷

總括來講,食物方面無論係壽司、卷物、茶碗蒸、湯、甜品,每一樣都做到好出色,廚師都好細心咁調制,絕對唔會失望既omakase😆😆
🍣 #遖👨🏻‍🍳去完日本番到黎香港🥹仲有少少掛住日本點算🤤咁就緊拿拿林同男朋友去搵日本好西食啦😳今次黎到依間環境同氣氛chill chill既餐廳嘆左一個優閒既壽司廚師發辦餐廳🥹大滿足!茶碗蒸、魷魚乾茶碗蒸細細個但入面落足料🤤有蟹柳同蝦仔😎仲要係有咬口彈牙個隻😎而且蛋味都非常濃郁😙魷魚乾加埋個咸咸地既醬就好似平時食既薯片咁😎食到上曬癮呀😅眼仁奈壽司魚肉紅裏透白😳紫菜係壽司上面就好似一塊吸濕既海綿咁😛吸曬啲魚肉既鮮香味就繼續保持住係個口到😎鮮!赤貝壽司 配紫蘇花味道超級鮮甜🤤成個赤貝包覆住岩岩好份量既醋飯 入口質感超級似燒到金黃色既棉花糖😚外彈內軟😎深海池魚 配紫菜池魚厚切好爽口😎紫菜帶出左本來比較低調既魚味🤤亦都索曬本身既魚油味😳食落去槍魷魚壽司 配海山膽醬魷魚好鮮甜😋加埋海山膽醬佢將魷魚實在既鮮味勾左出黎😋勁有真係去左market即叫即整個啲好新鮮既感覺啊!金目魚壽司醬汁係用金目魚魚頭熬成嘅🤩依兩個配搭絕對係無得輸!我會話一啖就已經好似食左成條魚咁🤤🤤因為啲精華係曬到🤤燒帶子壽司 配鱈魚子估唔到鱈魚子竟然可以咁吊得起個帶子味😳食落去一粒粒既口感加埋帶子本身個甜味令到成件壽司勁鮮甜🤤
🍣 #遖👨🏻‍🍳

槍魷魚壽司 配海山膽醬

金目魚壽司

燒帶子壽司 配鱈魚子

池魚壽司 配蔥蓉
冇根池魚,見到師傅加咗兩滴類似麻油嘅嘢超香!🐟配埋蔥蓉真係入口即溶啊😲

醬油漬吞拿魚壽司 配青海苔
成2cm厚吞拿魚🤯一野放入口完全形容唔到咁好食😋咬左兩啖先吞得曬 青海苔加埋濃郁既吞拿魚味...

拖羅壽司
好肥美☺️師傅好精美咁將一份拖羅分成兩邊包住啲飯😎包覆住既感覺令到啲飯每一啖都有成塊拖羅唔同部分既香味😙

海膽壽司
師傳用左大塊既紫菜裝依三層既海膽🤤🤤一啖食落去全個口都係勁鮮甜既海膽🤤一啲腥都冇🤤絕對係我top1!

金蝦壽司 配蝦頭膏
啲醬料係用蝦膏整成,極濃郁,又鮮甜,正呀!

青魚壽司 配白昆布
最後以酸酸哋嘅青魚壽司作結,清一清返個口腔🥰

吞拿魚手卷
手卷既形狀係圓柱形既🥸所以佢可以裝到既餡係超級多🥹結尾黎過滿滿吞拿魚手卷真係超級大滿足😚

赤麵豉湯
依到既麵豉湯用左赤麵豉去熬 比起出面既麵豉湯黎得更濃烈😲比較喜歡濃烈口味同實在飲到麵豉個番風味既人唔好放過啦!

白桃雪葩
好重桃味😋又唔會太甜😛最緊要係每啖都好實在唔會散開到一舊咁☺️係個口到可以慢慢嗒真啲哇🥳
今日同朋友黎到位於尖沙咀既廚師發辦😍餐廳麻雀雖小,五臟俱全。入到去感覺簡潔、光線充足、乾淨企理。每晚最多招呼十位客人,能夠確保服務同食物質素。每位客人更加可以清楚欣賞到師傅烹調同製作食物過程,絕對係一趟享受美食既旅程😌我地簡左$1380一位既套餐,非常飽足。有六品日式料理、壽司、茶碗蒸、湯品、甜品👐🏻餐前小食:燒鱈魚乾,燒到又薄又脆,點埋沙律醬,好匹配。其後既炸斗池魚、炸竹輪、炸白身蝦🍤,同樣炸到外脆內軟,又唔會油膩~🥸前菜六道🍱:1️⃣海膽豆腐賣相好精緻。先食日本馬糞海膽,師傅話即使係馬糞海膽,依家係香港都好難搶到優質嘅貨,要好好珍惜啊🥸!海膽味道鮮甜;用柚子醬、魚子醬、銀箔點綴💫;個底加埋順菜🪸,係海藻類既一種,呈現啫喱狀態,口感獨特又輕盈無負擔。整個前菜層次豐富。特別要提提,中間既海膽豆腐好有驚喜,味道濃郁😳2️⃣仙台縣 獨眼龍 🦪生蠔配上長野縣香印提子🍇同埋自製青瓜啫喱🥒;生蠔大隻、鮮甜又creamy,清爽嘅青瓜啫喱同時帶走生蠔既肥膩感😝3️⃣岩手縣 活紫海膽每一瓣海膽都是澎湃的鮮甜味!加埋富山灣白身蝦🦐、魚子醬同金箔✨,高級感同鮮味大大提升,令人贊嘆不已🤩4️⃣汁煮粒貝🐚、白身魚刺身粒貝爽口
今日同朋友黎到位於尖沙咀既廚師發辦😍

餐前小食:

前菜六道🍱:
1️⃣海膽豆腐

2️⃣仙台縣 獨眼龍 🦪

3️⃣岩手縣 活紫海膽

4️⃣汁煮粒貝🐚、白身魚刺身
粒貝爽口彈牙,配左少少柚子鹽,提升鮮味,好開胃。另外,刺身新鮮,肉質清爽,包住日本咸蘇(口感有點似幼身豆苗)🌱 點埋酸汁,同樣令人胃口大開😙

5️⃣燒太刀魚🐠
魚皮燒至金黃色⭐️,肉質嫩滑,食到微微鮮味😗

6️⃣醬煮八爪魚🐙
八爪魚煮到非常軟腍又帶點點爽彈,唔講以為食緊好淋嘅牛腩👅 師傅話必須係即日烹煮既八爪魚,先可以做到如此新鮮又軟熟!另外,蘿蔔都係非常入味😉

壽司環節🍣🍣🍣:
1️⃣石坦貝,師傅係臨上菜前拍打一下貝類,反射神經依然有少少反應,馬上彈起😳,可見令人驚嘆既新鮮程度,咬落當然爽口彈牙😏

2️⃣小池魚,食落清新宜人,又唔會唔夠味。本身調左味嘅壽司飯,同埋師傅既功架,都有大大嘅功勞🤪

3️⃣千葉縣金目鯛,顛覆咗我對呢款魚嘅感覺!用火槍燒過既魚身🔥,引出魚香,特別在師傅用左魚頭魚骨熬煮濃郁既魚汁,淋上魚身,令鮮味大幅提升,味道驚為天人,非常出色😝

4️⃣大拖羅,好厚身,用火槍燒至半生熟🔥,魚脂甘香,再包住吞拿魚赤身,鋪上絲絲青海苔碎,更香。成舊都係味覺同嗅覺既享受😇

5️⃣北海道赤海膽,師傅挑選左「特選日本生永海膽」,海膽味道大爆發💥,非常鮮甜,好食☺️

6️⃣神奈川黑睦,師傅話呢款魚油脂感比較重,用嚟做最後一道壽司就適合不過。食落魚脂香甜,又唔會太油膩,恰到好處,作為壽司環節嘅結尾,感到非常滿足😆

茶碗蒸🥚,加咗本菇🍄、蟹肉🦀、三文魚籽、炒過既紫菜,仲有比較特別既瀨尿蝦🦐,鮮味香氣十足;鰹魚🐟高湯味道清甜;蒸蛋滑溜😀

湯品:鮮魚湯,每日新鮮熬煮,比起坊間普通既奶白色魚湯,濃郁十倍❣️

甜品🍨:自家製益力多雪糕,清新解膩,今餐完美落幕😊

總括而言,食物質素高😳,食材好新鮮;新派製法,配合天然既調味方式,有別於坊間既廚師發辦,好幾樣菜式都係第一次聽同試,絕對值回票價🤣 師傅專業,態度友善,每道菜式好用心講解食材嘅來源同埋做法☺️;店員優質嘅服務;環境舒適,闊大嘅玻璃窗引入和煦嘅自然光🙂,種種因素令成個用餐體驗更上一層樓🤩
5 分鐘 (堂食)
2023-08-14 16 瀏覽
Omakese癮起,到尖東的遖一戰。鋪頭細細,環境清靜舒適。小食鱈魚乾香脆可口,自家製漬物酸甜爽脆,特別苦瓜十分甘香。三道前菜賣相精緻,海膽豆腐杯略帶鮮香,海帶汁煮螺肉十分入味,白粟米生食爽甜。獨眼龍燒蠔,加入柚子汁,紫蘇花吃下清香,肉身creamy金屬味突出。子鯛刺身加入芽葱、柚皮、鹽調味。皮爽彈牙,爽甜開胃。原個岩手紫海膽,配搭富山灣甜蝦和魚子醬。味道濃甜飽滿。櫻煮八爪魚,肉質軟稔,伴柚子胡椒吃下鹹辣清爽交織。蟹肉結實味濃,面頭混和蟹膏蟹子和紫蘇葉同吃,滿口鮮香。壽司環節,平鯛伴以昆布和辣椒蘿蔔,肉質鮮嫩。鮮北寄貝加入柚子鹽,鮮甜爽口。魷魚帶嚼勁但不韌,灸過和加入海膽突出鮮味。深海池魚伴以新鮮海苔,海水鹹鮮十足。神奈川金目鯛伴炸大蔥和魚頭醬汁,非常香濃。熟成處理拖羅,加入紫蘇和芝麻,略為中和油膩。灸燒右口魚邊, 伴以味粉蒽花油香四溢。北海道富美丸海膽,鮮度爆錶。葫蘆瓜卷物,充滿清香。茶碗蒸充滿蟹肉,熱辣辣。獨活清湯清甜解膩。甜品焦糖奶凍完美作結。
Omakese癮起,到尖東的遖一戰。

鋪頭細細,環境清靜舒適。

小食鱈魚乾香脆可口,自家製漬物酸甜爽脆,特別苦瓜十分甘香。

子鯛刺身加入芽葱、柚皮、鹽調味。皮爽彈牙,爽甜開胃。

原個岩手紫海膽,配搭富山灣甜蝦和魚子醬。味道濃甜飽滿。

櫻煮八爪魚,肉質軟稔,伴柚子胡椒吃下鹹辣清爽交織。

蟹肉結實味濃,面頭混和蟹膏蟹子和紫蘇葉同吃,滿口鮮香。

壽司環節,平鯛伴以昆布和辣椒蘿蔔,肉質鮮嫩。
鮮北寄貝加入柚子鹽,鮮甜爽口。
魷魚帶嚼勁但不韌,灸過和加入海膽突出鮮味。
深海池魚伴以新鮮海苔,海水鹹鮮十足。
神奈川金目鯛伴炸大蔥和魚頭醬汁,非常香濃。
熟成處理拖羅,加入紫蘇和芝麻,略為中和油膩。
灸燒右口魚邊, 伴以味粉蒽花油香四溢。
北海道富美丸海膽,鮮度爆錶。
葫蘆瓜卷物,充滿清香。

茶碗蒸充滿蟹肉,熱辣辣。獨活清湯清甜解膩。

甜品焦糖奶凍完美作結。

2023-07-27
遖大家可能唔識 但講鮨一大家就識信心同良心嘅保證💛💁🏻‍♀️大家都知良心Omakase難求 價位亦合理 用料新鮮 食材配搭有創意 通常我都會推介大家先去食午市 食完岩口味再食晚市🤓 🍣 午市廚師發辦($530)午市有$530同$880兩個價位 我係偏向揀多壽司食嘅餐 $530有十二貫壽司之餘仲有卷物 我認為壽司數量多係幾有競爭力 因為坊間通常較低價位嘅午市Omakase $400左右都係八至十貫壽司 十二貫加卷物都做到呢個價 我好收貨👏🏻👏🏻🎈鱈魚片先講左一個menu冇嘅前菜 鱈魚乾就見得多 脆嘅鱈魚片真係好少見 師傅一路準備食材 一路可以有野𡁻𡁻下係貼心又過癮🤤為左慳番啲腦汁 決定top5排名不分先後 冇錯 我真係試過諗邊樣好食啲而絞盡腦汁🤫🤫💛海膽偏心海膽 今次師傅嘅心思岩曬海膽fans 唔只飯面擺左海膽 而係每粒壽司飯都充滿住海膽 因為師傅有先將壽司飯同海膽撈埋 所以粒粒皆海膽 食到我地啖啖都哇哇聲 🤤🧡三文魚籽同海膽相反 我都幾怕三文魚籽 因為好易覺得腥同鹹 但今次打入top5 因為係好高質素嘅三文魚籽 細問之下師傅係做左唔少功夫再自家調製醬汁 令魚籽鮮味甘香 粒粒晶瑩剔透 靚🤓
遖大家可能唔識 但講鮨一大家就識
信心同良心嘅保證💛💁🏻‍♀️

🍣 午市廚師發辦($530)

🎈鱈魚片

💛海膽

🧡三文魚籽

同海膽相反 我都幾怕三文魚籽 因為好易覺得腥同鹹 但今次打入top5 因為係好高質素嘅三文魚籽 細問之下師傅係做左唔少功夫再自家調製醬汁 令魚籽鮮味甘香 粒粒晶瑩剔透 靚🤓🤓

❤️拖羅

呢個簡直係華麗打卡之top1 有睇Story會見到師傅仲放在塊紫菜度遞上 儀式感十足 微微火燒 逼拖羅嘅油香出黎 再加上魚子醬 再加埋金箔裝飾 午市可以見到咁華麗嘅壽司係好驚喜😌😌

💚甘蝦

我最愛嘅整法 先燒香蝦頭膏再放上蝦面一啖食 平時真係好難食到這樣大大隻咁鮮嘅甘蝦 口感超級creamy 成個口都係蝦😭😭再加上蝦膏嘅香味 無敵👻

💜赤貝

呢個係Lum姐之選 因為小妹對貝就研究唔深嘅 但都係食高價位壽司先會食貝 平時食壽司我係唔會食貝 因為通常都冇咩味冇咩口感 Lum姐表示赤貝好厚好鮮美 大推😬

以下係廢事Too Long Didn’t Read嘅壽司菜單 其實都好精彩 連帆立貝都上唔到top5 可想而知top5嘅強度 但係係有個人喜好因素 其他壽司其實調味都好有心思 例如係用番魚頭魚骨熬嘅汁淋番上面調味 都係坊間少見嘅心思之作😬😬

小池魚配麻油

真海膽魷魚

北海道帆立貝

金目鯛
燒左口魚邊

蔥吞拿魚腩手卷

🍲獨活湯(不是麵豉湯喔❗️)
師傅表示獨活 簡單黎講係日本版新鮮當歸 但飲落又唔會好似當歸咁有好濃嘅藥材味 驚喜係有功效嫁 食完簡直好似握到習大大手一樣 全身都感受到暖流🫢

🍨焙茶雪糕 白桃雪葩
餐廳表示都專登會入啲特別啲嘅味道 例如開心果 焙茶 杏仁咖啡等等 可以好好期待甜品嘅味道 相比起我較鍾意焙茶嘅餘韻 白桃就會甜同清新啲🤭
2023-08-12 20 瀏覽
最近工作忙碌,抽空與朋友食頓飯輕鬆一下,決定食餐omakase。三道前菜,有海膽豆腐加雲丹,豆腐以海膽煮,充滿海膽香。登台粒貝伴以柚子胡椒,還有生吃都十分清甜的白粟米。來自仙台縣的獨眼龍生蠔,以沸水略焯,加柚子啫喱及長野提子,creamy 中添清甜。北海道粒貝,加了些銀魚及青瓜汁,個人覺得不用點岩鹽已很爽甜。岩手縣的活紫海膽,配吞拿魚茸及三文魚籽,鋪上銀泊,互相輝映。櫻煮八爪魚, 加了柚子醬,厚身之餘又夠腍。花咲蟹,似松葉蟹但肉質較結實及濃味,上面的蟹膏混入蟹籽打成,滑軟香濃。輪到壽司上場。(左上) 平鯛,配蔥、鹽昆布、辣椒蘿蔔,嫩滑。(右上) 北寄貝,師傅灑上柚子鹽再拍一下,更見彈牙爽嫩。(左下) 魷魚加海膽,煙韌中見鮮甜。(右下) 深海池魚,海苔(左上) 金目鯛,伴辣椒蘿蔔、芽蔥,以魚頭煮成汁,魚香味道更濃。(右上) 熟成拖羅,配芝麻紫蘇葉,香滑。(左下) 灸右口魚邊卷,入口溶化,魚油香在口中爆發。(右下) 海膽非常鮮甜,餘香在口中久久不散。品嚐完壽司後是茶碗蒸及清湯。茶碗蒸滿滿的蟹肉,足料。最後以軟滑濃郁的cream brulee甜品作完結。邊觀賞師傅廚藝邊品嚐美食,集視覺及味覺

櫻煮八爪魚, 加了柚子醬,厚身之餘又夠腍。

輪到壽司上場。

(左上) 平鯛,配蔥、鹽昆布、辣椒蘿蔔,嫩滑。
(右上) 北寄貝,師傅灑上柚子鹽再拍一下,更見彈牙爽嫩。
(左下) 魷魚加海膽,煙韌中見鮮甜。
(右下) 深海池魚,海苔

(右上) 熟成拖羅,配芝麻紫蘇葉,香滑。
(左下) 灸右口魚邊卷,入口溶化,魚油香在口中爆發。
(右下) 海膽非常鮮甜,餘香在口中久久不散。

品嚐完壽司後是茶碗蒸及清湯。茶碗蒸滿滿的蟹肉,足料。

最後以軟滑濃郁的cream brulee甜品作完結。

邊觀賞師傅廚藝邊品嚐美食,集視覺及味覺享受。
2023-08-09 11 瀏覽
呢期發掘咗好多隱世性價比高廚師發辦壽司店,呢間係其中一間👍入門一條小徑已經用心佈置到日本嘅石板路一樣,轉角好似去咗日本一樣。店面設計用心,座位舒適,全場十個位貼近師傅嘅工作枱,全方位無死角睇住師傅製作壽司。呢度嘅上菜速度相對慢,可以更能細味魚嘅鮮味。今日試嘅係手握壽司十二貫加紫菜手卷,其中幾道非常出色。醬油漬赤身配青海苔,一入口充滿海苔味道,同時帶出赤身嘅魚香。金蝦壽司配蝦頭膏,蝦膏用火燒熱再攪勻,特別鮮甜甘香。白海膽紫菜小卷,白海膽原來非常矜貴,小卷都有成3片海膽,落重本,真係滿口腔都係海膽嘅甜味。呢期食咗幾間Omakase真係算呢間質素最高。餐單:1. 蟹肉蒸蛋2. 北海道赤貝壽司配竹炭鹽3. 池魚壽司配磨碎蔥蓉4. 海膽魷魚壽司杯5. 醬油漬赤身配青海苔6. 金蝦壽司配蝦頭膏7. 金目鯛壽司配魚骨汁及辣椒蘿蔔蓉8. 白海膽飯卷9. 深海池魚壽司配紫菜醬10. 中拖羅壽司配山葵漬11. 鯖魚壽司配薑蓉及芝麻12. 黑龍魚壽司配柚子胡椒13. 右口魚邊紫菜卷14. 碎蔥吞拿魚手卷15. 獨生(日本當歸)湯16. 甜品-白桃雪芭
呢期發掘咗好多隱世性價比高廚師發辦壽司店,呢間係其中一間👍
呢度嘅上菜速度相對慢,可以更能細味魚嘅鮮味。
呢期食咗幾間Omakase真係算呢間質素最高。

餐單:
15. 獨生(日本當歸)湯
16. 甜品-白桃雪芭
2023-08-09
2023-08-06 25 瀏覽
📍「遖」位於尖沙咀,有提供午市同晚市廚師發辦,今日先黎食個午餐!📸入門口時已經有打卡位,兩旁鋪有石春同放有日本酒瓶,店內有12個位置,💺無論係環境同氣氛都十分舒適!📜午市有兩個餐可以揀,分別係$530同$880,🥚$530既餐包茶碗蒸、壽司12貫、卷物、味增湯同甜品,🍨份量啱啱好,想食的話記得要預早book位✍️🌱前菜🫴🏻 蟹肉茶碗蒸:蛋表面有蟹肉絲,裏面有蝦肉,每食一啖都滑不溜口兼熱辣辣🦀🫴🏻 鱈魚片:質感酥脆可口,配上沙律醬食超夾👏🫴🏻 沖繩苦瓜:有別於其他苦瓜,沖繩苦瓜經醃製後味道微酸而不苦,食落非常開胃👅🫴🏻 醃蘿蔔+手撕薑:由師傅自己醃製,蘿蔔爽脆多汁,手撕姜辣度適中😎🍣壽司12貫🍣🫴🏻 北海道石垣貝:賣相相當誘人,咬落爽口又鮮甜🤪🫴🏻 活赤貝:顏色呈鮮橙,表面撒上竹碳鹽同青檸汁,味道清香🍋🫴🏻 甜蝦:兩條脹卜卜既甜蝦食落嫩滑甘香🦐🫴🏻 池魚:師傅於肉質柔軟既池魚上放上磨碎蔥花,令人一試難忘 🤩🫴🏻 燒北海道帆立貝:帆立貝非常厚肉,燒一燒表皮後再加上調味,完美突顯出帆立貝既鮮甜🐚🫴🏻 小肌:用上姜蓉+蔥蓉呢個配搭,小肌味道清爽而不膩🌱🫴🏻 金目雕:表面經輕輕一燒,呈奪目既鮮紅色
🌱前菜
🫴🏻 鱈魚片:質感酥脆可口,配上沙律醬食超夾👏

🍣壽司12貫🍣
🫴🏻 北海道石垣貝:賣相相當誘人,咬落爽口又鮮甜🤪
🫴🏻 甜蝦:兩條脹卜卜既甜蝦食落嫩滑甘香🦐
🫴🏻 小肌:用上姜蓉+蔥蓉呢個配搭,小肌味道清爽而不膩🌱
🫴🏻 金目雕:表面經輕輕一燒,呈奪目既鮮紅色,另搭上炸蒜+魚本身熬出黎既肉汁,蒜香味十足🎏
🫴🏻 深海池魚:池魚切得厚身,口感淋滑,加上香口既海苔醬食絕對係神級配搭🐠
🫴🏻 魷魚:燒過既魷魚黏口滑溜,配上精緻既海膽醬+海膽+紫蘇花食,齒頰留香🦑
🫴🏻 海膽:海膽溫度冰涼,一咬開海膽汁隨之溢出,口感奶滑無比,仲甜到一個點,超級有驚喜!❄️
🫴🏻 中拖羅:肉質肥美,另鋪有黑魚子+淡雪鹽+食用銀箔,油分同鹹度平衡得宜,食落滋味無窮🧂
🫴🏻 左口魚邊:師傅用火槍逼出魚油,燒到香一香🔥,上面灑有蔥同芝麻,再由師傅直接送到手上!🙌🏻 紫菜超香脆,魚身亦香到不得了,👄入口即溶,視覺同味覺都一大滿足啊👀

🍚卷物🍚
🫴🏻 乾瓢卷:醃製胡蘆瓜卷酸甜度適中,美味又醒神🧠

🥣味增湯🥣
🫴🏻 湯內有蔥花、紫菜等材料,飲落濃郁兼暖胃☄️

🍬甜品🍬
🫴🏻 粟米雪糕:粟米味既雪糕夠曬特別,淡淡既粟米味清新解膩,為呢餐完美作結🌽

📝總括黎講,「遖」既壽司質量高,🔪且每片魚生都切得厚厚一片,性價比極高,有機會一定會再黎!🚶🏻‍♀️
😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8.5/10
今日中午我有幸品嚐Omakase料理,令我印象深刻,一試難忘!首先每道菜都有獨特的風味和口感,而且呈現出的美學也令人印象深刻。而且,食材的新鮮度和品質也是一流的。讓人感覺這不僅僅是一頓用餐體驗,更是一場對味覺的享受。讓我來談談壽司。12款壽司中每一款都呈現出了大師級的手藝和用心,讓我吃到的每一口都讓我陶醉其中。每款壽司的魚肉都剛好經過適當的加工和處理,讓它們在口中融化得恰到好處。壽司的米飯也非常出色,外皮略帶微硬但中心卻軟嫩,與魚肉的口感和諧相應。每款壽司的配料也都經過了精心挑選和搭配,讓整個味道完美地平衡。在這頓Omakase料理中,我品嚐到了各種各樣的鮮魚和海鮮,包括了吞拿魚、鯖魚、海膽、鮑魚、蝦、鰻魚等等。每一種食材都呈現出了最好的一面,無論是其本身的口感還是味道都極為出色。其中一款值得一提的是海膽壽司。這款壽司的海膽非常新鮮,質地滑嫩,帶有濃郁的鮮味和微微的甜味,讓人回味無窮。而且,這家餐廳使用的米飯也是一流的,它的口感和味道與海膽完美地融合在了一起,展現出了最佳的味覺體驗。此外,這頓Omakase料理中的魚類和海鮮都被巧妙地搭配和處理,呈現出了最好的一面。一些魚類被生吃,一些
此外,這頓Omakase料理中的魚類和海鮮都被巧妙地搭配和處理,呈現出了最好的一面。一些魚類被生吃,一些被稍微加工過,而且每一款壽司的配料也都經過了精心選擇和搭配,讓整個味道完美地平衡。總的來說,這頓Omakase料理中的食材絕對是一流的,無論是新鮮度、品質還是味道,都讓我感到十分滿意。當然,這頓Omakase料理的精髓之一就在於它所使用的食材。這家餐廳明顯地關注食材的新鮮度和品質,而且在挑選食材時也非常講究。每一種魚類都是從當日市場直接採購,確保了食材的新鮮度和最佳的品質。
當然,除了食物本身的味道和質量,餐廳的環境和服務也很重要。這家餐廳的裝潢簡潔大方,氣氛也非常舒適。服務人員也非常友好和專業,讓我有一種被照顧得無微不至的感覺。整個用餐體驗非常完美,我真的很享受這裡的一切。
總的來說,這家餐廳的Omakase料理給我留下了極為深刻的印象。每一道菜都是大師級別的傑作,讓我感受到了真正意義上的美食和用餐體驗。如果你想要享受一頓極致的日式美食,這家餐廳絕對是一個值得考慮的選擇。
2023-08-04 14 瀏覽
當刺身食材基礎一樣· 如何巧妙運用食材令每件壽司都有不一樣的呈現位於尖沙咀的遖師傅運用創意· 令每樣食材都發揮得淋漓盡是滿滿驚喜而誠意十足的Omakase ⍥⃝Lunch Omakase ($530)ꕺ茶碗蒸入口嫩滑如豆花般· 添加蟹芡汁提升鮮味ꕺ活赤貝橙紅的赤貝· 爽嫩鮮甜ꕺ長尾鯛鯛魚切成三片再堆疊· 配以柚子酸汁口感味道層次豐富·ꕺ白蝦以魚子點綴的昆布白蝦· 美得過分!昆布咸鮮更提升蝦肉甘甜美ꕺ小池魚手卷小池魚先切碎調味· 令人滿足的肥美鮮嫩ꕺ醬油漬燒帶子帶子非常厚肉· 一梳梳的鮮鮮配搭醬油漬同鱈魚乾碎·帶出鮮甜感ꕺ金目鯛師傅用鯛魚頭熬成醬汁· 更突顯魚鮮味很喜歡炸京蔥的香氣· 是本日最愛壽司之一ꕺ魷魚 厚身的魷魚加入岩鹽炙燒· 令口感更爽嫩·ꕺ白海膽兩層堆砌的白海膽· 單是賣相已令人回心微笑海膽入口清甜· 回甘甘甜香濃ꕺ拖羅配上青海苔同淡雪鹽· 很有驚喜ꕺ甘海老本日最愛之一·師傅先將蝦膏炒香蝦香味超濃郁·在口腔久久不散的幸福感·ꕺ鯖魚鯖魚好厚切·魚肉肥美而味濃郁ꕺ左口魚超巨型的左口魚·炙燒後魚油滲出入口即化·完美體現魚油香ꕺ吞拿魚蓉手卷師傅塞滿魚拿魚蓉·再巧妙加入炙燒後的左口魚魚油
刺身食材基礎一樣· 如何巧妙運用食材
令每件壽司都有不一樣的呈現
位於尖沙咀的遖
師傅運用創意· 令每樣食材都發揮得淋漓盡
是滿滿驚喜而誠意十足的Omakase

⍥⃝Lunch Omakase ($530)
ꕺ茶碗蒸
入口嫩滑如豆花般· 添加蟹芡汁提升鮮味

ꕺ活赤貝
橙紅的赤貝· 爽嫩鮮甜

ꕺ長尾鯛
鯛魚切成三片再堆疊· 配以柚子酸汁
口感味道層次豐富
ꕺ白蝦
以魚子點綴的昆布白蝦· 美得過分!
昆布咸鮮更提升蝦肉甘甜美

很喜歡炸京蔥的香氣· 是本日最愛壽司之一

ꕺ魷魚
厚身的魷魚加入岩鹽炙燒· 令口感更爽嫩
ꕺ白海膽
兩層堆砌的白海膽· 單是賣相已令人回心微笑
海膽入口清甜· 回甘甘甜香濃

入口即化·完美體現魚油香
ꕺ吞拿魚蓉手卷
師傅塞滿魚拿魚蓉·再巧妙加入炙燒後的左口魚魚油
再添加天婦羅碎· 油香四溢非常滿足

⇶還有湯品同甜點· 是幸福的飽足感!
2023-08-03 85 瀏覽
【油尖旺區】【遖】我喺香港都食過幾次 omakase,其實即係廚師發辦嘅日本菜,由廚師決定當日顧客食乜。朋友介紹尖沙咀有間幾好,咁我就梗係叫埋道歉哥一齊去試。交通幾方便,喺尖沙咀,就算係紅磡站行過去都唔遠而又自成一角好清靜。我哋試每位 $1380 嘅「つまみ 6品、握り寿し 7貫、巻物、茶碗蒸し、お椀、デザート」,首先想講哋奉客嘅「玄米茶」幾好飲,個餐前小食好似燒魷魚乾嚟都幾好。咁今次嘅師傅「良師傅」已經準備就緒,我哋都預備好喇。前菜有三道,「赤貝配順菜」、「海膽豆腐」同「汁煮燈台粒貝仔」,個豆腐我特別想講,整到好似成舊都係海膽咁,正。之後到「仙台獨眼龍生蠔」,我食嗰隻加咗青檸啫喱,好清新順滑,道歉哥嗰隻係用蠔汁燒過,佢都話好。之後「北海道粒貝」係有柚子鹽同芥末輔助,唔錯。我食嘅「燒帶子夾海膽」係食嗰種澎湃嘅鮮味,冇得彈。跟住食「岩手縣紫海膽」,我嗰碟配白蝦仔同龍珠果,另一碟配拖羅同三文魚籽,兩隻鮮味唔同,但都發揮得幾好。之後嘅「櫻煮八爪魚」有柚子胡椒,柚子味香,而且好腍。而「胡椒鯛」本身淡味少少,加咗青檸汁同埋輔以岩鹽同芥末就啱啱好。「池魚仔」係細條嘅島根池魚仔,撈咗麻油豉油香,加埋

之後嘅「櫻煮八爪魚」有柚子胡椒,柚子味香,而且好腍。而「胡椒鯛」本身淡味少少,加咗青檸汁同埋輔以岩鹽同芥末就啱啱好。「池魚仔」係細條嘅島根池魚仔,撈咗麻油豉油香,加埋蘘荷包紫菜食,薑味唔係好辣咁。

跟住有「燒太刀魚」同「花咲蟹」,前者幾嫩滑,後者個樣同鱈場蟹差唔多,啲刺比較尖身但係個蟹味出啲。跟住上咗「北海道白粟米」、「沖繩苦瓜」、「BB薑」同「柚子蘿蔔」,就知道要清清個口腔,準備食壽司喇。

「石垣貝」上之前師傅拍吓佢,肌肉果然爽身啲。「千葉地金目鯛」個汁用魚頭煮出嚟,保持鮮味。「熟成拖羅」燒過一吓就更加香滑,正。之後嘅「小肌魚」同「宮崎紫海膽」都好食,盡顯師傅功架,冇乜嘢可以挑剔喇。

件「神奈川黑睦」本身重油份啲,不過加少少梅醬就清新啲,中和返。跟住嘅「醋鯖魚」面頭有一塊仔嘅白昆布,點綴咗件事。最後嘅「干瓢卷」即係胡蘆瓜卷,買返嚟白色一條條好似鞋帶咁,要煮嘅,咁就完埋壽司部份。

跟住到個「蒸蛋」同個「獨活清湯」,前者好香蟹味,後者清得嚟又有好似當歸咁嘅 feel,正。最後食埋甜品「北海道雷電赤肉蜜瓜」,甜得嚟唔膩,清清哋,為成餐飯作出一個完美嘅終結。埋單兩位 $3036,差唔多啦。。。

(地址:尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈7樓)

@sushi_apare

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #lunch #dinner #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #紅磡 #佐敦 #尖沙咀 #尖東 #遖 #日本菜 #omakase #壽司 #お任せ #信任 #師傅 #廚師發辦 #尖沙咀必食 #尖沙咀美食 #尖沙咀omakase #1am1097 #1ambackup

2023-07-25
2023-08-02 17 瀏覽
同男朋友仔三週年紀念當然要食餐好既😉我一直好想食既Omakase呀🥰今次尖沙咀呢間價錢唔貴又高質👍🏻成日見到既都起碼要2千以上一人,今次呢到分別有$1380同$1680一個人我就揀左平小小既$1380🔸6款刺身,7款壽司,卷物,茶碗蒸,當歸湯,甜品🔸鱈魚脆片🔸海膽豆腐🔸柚子青檸汁生蠔配香印提子🔸柚子啫喱㔹酒生蠔配紫蘇花🔸富山灣白蝦岩手縣紫海膽🔸三文魚籽配吞拿魚蓉岩手縣紫海膽🔸火灸響螺培青檸汁🔸茶碗蒸🔸柚子八爪魚🔸黑木雕魚頭🔸沖繩苦瓜總括然而:食物方面無論係刺身、壽司、卷物、茶碗蒸、湯、甜品,都一樣做到好出色,所有食物廚師都好細心咁調制,上每一道菜色之前都會同我哋講解來源及製造方法🩵令我最回味無窮嘅就係成晚食咗好多海膽🩷仲要係我最愛嘅😍起碼都有3道菜色係海膽嫁🫣平時平平地喺出邊食海膽刺身,都成$200啦!而家千幾蚊渣,真係物有所值😍另外環境方面,雖然座位唔係好多,所以記得佢之前一定要Book啦!佢每晚招待嘅人數唔多,所以服務真係超級好👍🏻好舒服甜品🍮好少食Omakase會有甜品嫁,呢個就係我覺得最特別,最出色嘅地方!首先係日本嘅蜜瓜💚連啲餐具同碟都係冰涼嫁🧡

同男朋友仔三週年紀念當然要食餐好既😉

🔸茶碗蒸
🔸柚子八爪魚
🔸黑木雕魚頭
🔸沖繩苦瓜

總括然而:食物方面無論係刺身壽司、卷物、茶碗蒸、湯、甜品,都一樣做到好出色,所有食物廚師都好細心咁調制,上每一道菜色之前都會同我哋講解來源及製造方法🩵令我最回味無窮嘅就係成晚食咗好多海膽🩷仲要係我最愛嘅😍起碼都有3道菜色係海膽嫁🫣平時平平地喺出邊食海膽刺身,都成$200啦!而家千幾蚊渣,真係物有所值😍

2023-08-02 15 瀏覽
今日book咗尖沙咀呢間omakase lunch餐廳裝修幾精緻,好日式嘅感覺。我哋一人order咗個lunch set好開心師傅係用赤醋飯,唔係好多香港師傅鍾意用,有驚喜成個lunch set 一共有 12件壽司🍣,卷物,甜品湯同茶碗蒸最有驚喜係自家醃製柚子蘿蔔 & 自家醃製沖繩苦瓜,師傅話夾埋大約都要醃2-5日,好用心全個餐最鍾意就係:金目鯛壽司 - 用咗金目鯛魚頭淆成嘅汁配合牙蔥,個汁好鮮,食落去有口感來自宮城縣白海膽,夏天必食非常之鮮甜呢個甘蝦超甜美,師傅將蝦頭膏燒一燒,遠遠已經聞到蝦嘅鮮味獨活清湯呢個食咗咁耐日本菜第一次聽,叫獨活,原來即係日本當歸,長知識食 Omakase 最好嘅就係一路聽住師傅解釋,一路享受食物自家製北海道粟米雪糕,呢個甜品好有心機,唔係一般餐廳就咁買返嚟嘅大路貨成個餐食完之後勁飽,食到一半已經叫師傅小飯,$530性價比真係極高,去開尖沙咀不妨一試
今日book咗尖沙咀呢間omakase lunch

好開心師傅係用赤醋飯,唔係好多香港師傅鍾意用,有驚喜

全個餐最鍾意就係:

來自宮城縣白海膽,夏天必食
非常之鮮甜

呢個甘蝦超甜美,師傅將蝦頭膏燒一燒,遠遠已經聞到蝦嘅鮮味

獨活清湯

2023-08-01 18 瀏覽
約了友人在尖沙咀午飯,她介紹了這店,貪其午市價錢更親民,仍然可以食到高質壽司。上樓餐廳的好處是地方較寬敞,更有點發現新大陸的感覺。前菜是烤鱈魚乾,脆卜卜、大大塊。加了龍蝦湯的茶碗蒸蛋。看似怕羞的廚師,細心為我們介紹每款壽司,很喜歡看他的製作過程,看到刀功。連漬物都好味!主角出場,廚師會為各種不同魚生,配合不同的魚生。其中幾件我最欣賞的壽司:赤貝,新鮮爽彈,還有食用花裝飾,賣相一百分。鮮帶子:肉身肥厚,一級美味!蓮子鯛:肉質特別。還有我最愛的池魚:魚肉質地結實,絕對是新鮮的靚魚生!還有甜品,五百多元的Omakase,朋友果然無介紹錯!

上樓餐廳的好處是地方較寬敞,更有點發現新大陸的感覺。

前菜是烤鱈魚乾,脆卜卜、大大塊。
加了龍蝦湯的茶碗蒸蛋。

連漬物都好味!

主角出場,廚師會為各種不同魚生,配合不同的魚生。

鮮帶子:肉身肥厚,一級美味!

蓮子鯛:肉質特別。

還有我最愛的池魚:魚肉質地結實,絕對是新鮮的靚魚生!

還有甜品,五百多元的Omakase,朋友果然無介紹錯!
2023-07-28
午餐
2023-08-01 15 瀏覽
遖(尖沙咀)每次食Omakase都充滿期待能夠在吧枱前飽覽師傅的精湛手藝之餘又能夠品嚐當季時令海產細味每一件精粹今次品嚐的是午市Omakase ($530)包括了茶碗蒸、12貫壽司、卷物、湯及甜品首先店員呈上了一份鱈魚片作餐前小食鱈魚烤得非常酥脆沾上加入了辣椒粉的沙律醬一同吃非常惹味蟹肉茶碗蒸滿滿的蟹肉絲🦀非常鮮甜而且蒸蛋很滑溜再加入了蝦肉🦐和粟米芯等增加口感是很出色的茶碗蒸壽司方面赤貝 : 肉質肥美又爽口,加入了竹碳鹽和檸檬汁🍋令鮮味提升連子鯛 : 肉質緊緻紮實,師傅用了鹽漬昆布、酸汁和蔥花調味,非常清爽帆立貝 : 醬油漬帆立貝烤得非常美,肉質肥美,加上七彩芝麻來調味,香味四溢池魚:入口嫩滑,加上蔥蓉味道非常配合鯛魚:甘目鯛肉質細膩🍣,入口又爽又滑,最特別是加入了甘目鯛熬制的醬汁調味,非常香濃赤身:用上新鮮紫菜調味,更鮮更香小肌:加入蔥蓉和姜蓉,入口嫩滑唔會鯹紫海膽:用的是宮崎紫海膽,師傅毫不吝嗇的給了很口,入口那種滿足感難以用言語來形容,鮮甜無比拖羅 : 拖羅花了很多心機去除了所有根位,入口柔嫩,用上紫蘇調味能減去油膩感,最上層用了魚子醬🐟及金箔做點綴,極度奢華鯖魚:用上七彩芝麻提
遖(尖沙咀)

每次食Omakase都充滿期待
能夠在吧枱前飽覽師傅的精湛手藝之餘
又能夠品嚐當季時令海產
細味每一件精粹

今次品嚐的是午市Omakase ($530)
包括了茶碗蒸、12貫壽司、卷物、湯及甜品

而且蒸蛋很滑溜
再加入了蝦肉🦐和粟米芯等增加口感
是很出色的茶碗蒸

壽司方面
赤貝 : 肉質肥美又爽口,加入了竹碳鹽和檸檬汁🍋令鮮味提升

池魚:入口嫩滑,加上蔥蓉味道非常配合

赤身:用上新鮮紫菜調味,更鮮更香

小肌:加入蔥蓉和姜蓉,入口嫩滑唔會鯹

鯖魚:用上七彩芝麻提味非常香

甘蝦:大大隻的甘蝦🦐味道甘甜,加上用火槍燒過的蝦膏調味,聞到已經流口水

左口魚 : 烤炙後魚油大爆發,魚油香味揮之不去,感覺是滿滿的Omega3

至於飯卷是吞拿魚蓉卷
加入了天婦羅碎