2018-11-11 910 瀏覽
睇完牙後,好肚餓,經過見到呢間,岩晒我口味🤤見佢係貴州粉,即刻好有興趣,係門口睇左一陣就決定吃了。其實選擇唔算好多,本身忑忐緊食店裡招牌個款魚粉定魚頭粉,不過見有大魚頭食咁正,都係決定試左先,下次再試另一款😬等左10分鐘左右,我碗魚頭粉(走青)到喇😌叫左中辣係泡椒湯底黎架,好香又夠辣👍🏻,唔食辣既朋友都有唔辣選擇。魚頭有大半個,食得出新鮮,肉好滑🤩食晒個魚頭都飽飽地。而個貴州粉我都好喜歡,質感爽滑,而且粉既份量又多,多到我盡食都食唔晒,估佢唔到咁足份量。個人表示很喜歡,都見到一路都有人入內食野,下次經過會再食😍

招牌魚頭粉

個人表示很喜歡,都見到一路都有人入內食野,下次經過會再食😍
2018-11-07
10 分鐘 (堂食)
招牌魚頭粉
  • 大魚頭魚粉
2018-10-28 718 瀏覽
郴州很多好吃特色的粉和馄饨。没想到香港也开了新店,在新闻看到后立马来试试。点了一个栖凤渡鱼粉和鱼腩粉,还想吃鱼头粉,肚子撑不下,下一次再来店面在过马路很显眼位置,一下就找到了,里面也不大,可能新开很多人还不知道,客人不算多,我们坐在吧台位置,还算干净整洁,勺子有一个盒子装起来。小男孩看台走过来点餐。没有过多的介绍,我点的栖凤渡鱼粉,鱼块很辣很入味,估计是为了迁就香港市场,汤不是熬鱼的辣汤,是清汤加辣椒(我选的小辣)基本不辣,老公选的鱼腩粉,也是小辣,可是汤很辣,鱼腩反而不辣,像是清汤烫熟的,保持鱼的鲜味,但是有点味精味道略重了,对了,想起网评说炸蛋好吃,各加蛋一只,名不虚传。👍整体而言,还可以,有机会还来,试一下大辣的栖凤渡鱼粉和鱼头粉。
2018-10-25
2018-10-20 483 瀏覽
首先 係香港要食到湖南既菜好似其實吾難例如咩野剁椒魚頭 紅燒肉同湘味毛血旺呀等等。 但如果要係香港食到當地人食開既米線 反而好似真係都幾新奇,因為都比會較少接觸到,畢竟香港滿街都係雲南米線 或江西米線。今日經過左太子 就見到有間藍色招牌既小店 名叫「郴州魚粉」 ,老實講 真係名都吾識讀 亦吾知佢係咩何方神聖,之後就入左去 因為都算開始係繁忙時間了 入面個個男店員就指左我坐邊邊既自閉位,然後我就問佢 :你地個招牌點讀呀?! 甘佢都好好甘答我話:讀個「深」字 深水埗個深 ,甘我又覺得ok喎 因爲個時都開始比較人多 而樓面都得佢一個 好似有少少忙吾過黎 但佢都算係耐心解答我既問題 黎下都值得加分既 然後就係因本人係第一次食 所以都吾知點叫 可能因為佢見到我hold左5-6分鐘都沒點 佢就主動同我講 話黎種就中辣以上 如果怕辣就都可以分開上 黎啲就可以吾辣 有魚湯底有豬骨湯等等,都幾nice既 (不過全程無咩笑容甘 好似好趕時間甘) ,經過佢講完一大輪 甘我就選擇左個個A05 其實都幾快手 無幾分鐘就已經送到我面前 碗粉入面 都真係幾多醬爆肉 粒粒都幾大粒 份量吾錯 真心幾抵食 湯都
其實都幾快手 無幾分鐘就已經送到我面前 碗粉入面 都真係幾多醬爆肉 粒粒都幾大粒 份量吾錯 真心幾抵食 湯都有比較濃既豬骨味 不過反而我覺得最特別係啲米線 我係香港沒食過 佢係特別爽個隻 好有口感 又幼身啲 真係好特別 同佢地個種辣 係爽辣 吾會太難入口 而且肉係厚實既 食得出係當日新鮮的
而且 價錢都幾合理 都幾抵食 吾錯吾錯 下次會試下佢地個個魚腩 個個男店員話黎個先係招牌 ,不論魚頭 魚腩還是魚肉都係日日新鮮。
總體黎講:味道可以 新鮮 價錢合理 如果中意食辣既朋友 黎間魚粉店 你值得一來 可以挑戰佢地既特辣。
食得出老細/廚師既認真。
店員服務態度都吾錯 雖然佢面帶無咩笑容哈哈 但都係樂意去招待你 基本禮貌都做到。
吾錯既一次體驗。
2018-10-19
2018-10-15 394 瀏覽
晚上到訪,魚頭賣完了。叫了魚腩份,小辣但比較辣,炸蛋不錯食物還可以。但是員工態度非常惡劣好像咗他收工一樣,沒有禮貌!不推介,不會有下一次的到訪。所以員工很重要。
晚上到訪,魚頭賣完了。
叫了魚腩份,小辣但比較辣,炸蛋不錯
食物還可以。
但是員工態度非常惡劣好像咗他收工一樣,沒有禮貌!
不推介,不會有下一次的到訪。
所以員工很重要。
2018-08-25 970 瀏覽
郴州魚粉雖然不知名字點讀,不過已經係第二次幫襯,太子地鐵站行過去唔難搵,見到個咁靚嘅粉藍色門口就係,服務員話有三款招牌菜,招牌魚頭粉,上次食過郴州魚腩粉、酸酸地幾野味,今次就叫了栖鳳渡魚粉,有大中小辣選擇,叫左個小辣,飲一口湯味道不算太辣,湯底有胡椒香味,粉的質感好有趣,好有咬口煙韌,鍾意食魚的人一定大愛,因為魚肉鮮甜,冇腥味,大大件咬落啖啖肉,用筷子夾都唔會散晒,比起魚腩粉,尼個渡魚粉嘅魚更出色,如果鍾意食辣嘅人,叫個大辣加埋啖啖肉,一定好好味!價錢便宜,抵食!內裏裝修不錯,坐得舒服美中不足唯獨是其中一位男侍應生,態度似足唔願做但又被逼幫手嘅太子爺,唔太願意招呼你,唔係要求對客人下下展露親切笑容,但基本禮貌態度表現都應份有!

價錢便宜,抵食!

內裏裝修不錯,坐得舒服

2018-06-19 643 瀏覽
1. Authentic Sichuan food2. Detail description of the origin of Sam Chau Fish Noodles on the menu3. There are certain types of toppings and snacks for you to choose from4. You can also decide the spicyness for your noodles5. Good for fish lovers, but you have to be one who knows how to split the fish bones out
1. Authentic Sichuan food
2018-06-16
2018-05-25 721 瀏覽
係太子附近做完野又肚餓,咁岩行過見到呢間餐廳望落幾光鮮,於是入去試下啦鋪頭面積就唔大,但勝在光線夠哂光猛兼乾淨企理,唔會似好多低劣粉麵檔咁,有陣濃厚鹼水味滿布成間鋪,而且裝修有小小懷舊特色,老板熱情親自招呼坐低點左個魚腩粉,好快就整好送上枱,唔食得辣既我要唔辣,想食辣既,落單時候講清楚,湯底味夠哂濃郁,陣陣魚湯味兼帶小小糊椒味,啲粉麵幼身,咬落有彈性,魚腩選用新鮮鯇魚,啲魚肉咬落滑身嫩口,絕對係真材實料,但魚腩內有小小骨,如果小朋友要食就要稍為留意下據老板講啲魚腩係老板每朝親自去街市買,真係唔怪得咁新鮮啦,就咁睇價錢銀碼,好多人或許認為貴左小小,但絕對係貨真價實,食完係覺得抵俾,坊間上冇幾多間粉麵店可以俾到咁新鮮既魚腩你
2018-05-06 713 瀏覽
老實講係完全無味,唔知食唔慣定點覺得尐粉仲有陣雪櫃味,口感係特別但完全無味屋企買個魚頭煮仲好食好多,完全唔係平時白魚湯果尐味,溝淡左十倍,好少食野要落鹽而且餐牌有講元西蔥但無講個湯好多薑又整唔走 2mm大細。。。個魚頭係正常街市魚頭掉落水煮一樣囉。。。。本身已經無味仲配菜極少碗粉好大碗,你諗下一碗粉無味但勁大碗。。。我覺得老細係nice,岩岩開鋪都唔想寫花但真係麻麻地。。。呢個價錢。。食到一半都要影相上黎講下

碗粉好大碗,你諗下一碗粉無味但勁大碗。。。

2018-05-06
2018-04-30 756 瀏覽
栖鳳渡魚粉- 湯底清淡,沒魚味,帶泡椒的酸辣鹹香- 魚腩大件肉厚,多骨,尚算嫰滑,未算鮮味但起碼不腥- 湯粉呈半透明狀,粗幼介乎米粉與米線之間,爽滑彈牙不飽滯*老闆和氣愛笑,喜與容人聊天
栖鳳渡魚粉

- 湯底清淡,沒魚味,帶泡椒的酸辣鹹香
- 魚腩大件肉厚,多骨,尚算嫰滑,未算鮮味但起碼不腥
- 湯粉呈半透明狀,粗幼介乎米粉與米線之間,爽滑彈牙不飽滯

*老闆和氣愛笑,喜與容人聊天
2018-04-22 552 瀏覽
途徑數次,在夜間一直被郴州魚粉的亮白招牌所吸引。今日心血來潮,與內人決定前往太子一試滋味。店員態度欣勤有禮,店鋪地方整潔舒適,冷氣充足。食物方面,點了:梄鳳渡魚粉,郴州魚腩粉。魚肉已經處理調味,乾身/有咬口。魚湯湯底味道亦不錯。值得一讚。比連鎖大鋪質素好了不少。不枉遠道前來一試
途徑數次,在夜間一直被郴州魚粉的亮白招牌所吸引。
今日心血來潮,與內人決定前往太子一試滋味。
店員態度欣勤有禮,店鋪地方整潔舒適,冷氣充足。
食物方面,點了:梄鳳渡魚粉,郴州魚腩粉。
魚肉已經處理調味,乾身/有咬口。
魚湯湯底味道亦不錯。值得一讚。
比連鎖大鋪質素好了不少。不枉遠道前來一試
2018-04-15 577 瀏覽
這間小店雖然細間,坐位只有十幾個位,但是所賣的用心制作的魚麵,真的很好味😋😋😋!湯底全是用魚煮成,很清很甜👍🏻👍🏻!吃得辣的人,可以選擇少、中、大辣。我老公就點了中辣。吃的時候,味道很香而不是死辣。他也覺得好吃🤓。招牌的麵,全部都是新鮮制作,正呀!見到有醉酒雞翼,我們當然又去試試。因我吃不了辣,所以老板很細心建議點二隻辣加三隻不辣給我們試吃。辣雞翼不是很辣,可以接受。而不辣的雞翼,有淡香的酒味。我很怕很鹽太濃的味道,這個不錯👍🏻。

湯底全是用魚煮成,很清很甜👍🏻👍🏻!

招牌魚頭麵,好正👍🏻👍🏻👍🏻
招牌魚腩麵  (中辣)
醉雞翼
招牌魚頭麵,好正👍🏻👍🏻👍🏻
招牌魚腩麵  (中辣)
醉雞翼
  • 招牌魚頭麵
  • 招牌魚腩麵
2018-04-14 451 瀏覽
一聽店名以為是地踎中式小店,點自裝修新派光猛,老闆熱情好客,意外地好坐。主打源自湖南的粉麵小吃,以鯇魚為主食材,湯底加入泡椒或辣椒🌶️等,愈食愈辣,酸香有勁👍🏼價錢合理,份量也足,行過值得啪一碗試吓😋
2018-04-12 458 瀏覽
因公司同內地經常有來往,間中同國內同事聊起有咩好食,同事就推介我來試下佢家鄉菜。餐廳位於界限街,地鐵站行幾分鐘就到,都算方便。餐廳面積唔大,太約十幾個位,今日大約七點來到,唔需要等位。餐牌比較簡單,有6款粉揀,另外亦有幾款小食。今日叫咗郴州魚腩粉及泡椒雞翼。泡椒雞翼 :三隻盛惠廿蚊,雞翼醃得入味,入口時只有微辣,但一路食辣味就慢慢滲出黎,越食越開胃。郴州魚腩粉 :因為唔知有幾辣,所以只係叫咗小辣。上檯時香氣十足,湯頭望落唔覺得辣,但一飲就知唔係清湯咁簡單,同麻辣嘅刺激感唔同,米椒湯飲落感覺清新,辣味慢慢湧出黎,辣得好舒服。魚腩夠滑夠淋,骨比想像中少,唔會食到好累。總括黎講,呢間小店嘅魚粉唔係好多地方食到,下次有機會真要試埋其他粉類。

泡椒雞翼 :

郴州魚腩粉 :

2018-03-28
  • 郴州魚腩粉
2018-02-24 1063 瀏覽
香港,太多充斥商業味的食店,人人坐落只為依飽個肚。與人,充充過客;與食,更是舔之无味。遇到用心的小店自当珍惜,捧场就是对他们的支持。 今日路过这家来自湖南郴州的粉店,门口“試業中”令人饒有興趣,畢竟新店水準應該不錯吧。蠢蠢欲動之際,老闆熱情招呼下點了招牌米椒魚腩粉和香辣小炒肉粉。上菜閒暇間,發現如此的小本小店細節在香港算是罕有:老闆賣的不是粉,是對家鄉的情懷。訴說米椒辣湯粉背後的歷史故事,也有郴州湖珀的攝影作品集。言歸正傳,食物才是小店的本錢。我和先生均是好辣之人(老闆說可走辣),這裡的辣,非常清新出眾,尤其是米椒清新的色澤,令湯頭完全沒有紅色的刺激,只有淡淡的清湯色,吃下卻有清新卻夠勁道的辣味刺激。我跟先生說,這是我會回點的菜式

我跟先生說,這是我會回點的菜式

2018-02-22