2023-12-28
今日同男朋友嚟到銅鑼灣嘅「重房」😋 呢度裝修精緻,主打食omakase,見到裝修同餐具都咁靚,心情都靚啲啊🥳🌿 前菜首先有水雲醋、冷菠菜作前菜,滑溜口感同酸酸哋嘅味道令人胃口大開呀🤭🍡 鱈魚白子白子加入咗酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃🤤🐟 剝皮魚剝皮魚一條條咁好得意,佢個醬好香海苔味☺️🐠 深海池魚池魚本身加咗豉油調味,加埋少少wasabi食就啱啱好🥰 魚味鹹香得宜,好balance💕🦪 岩手赤崎産真蠔個蠔超大隻,脹卜卜,超飽滿!配埋啫喱同紫菜好香🥰🐠 池魚碎切跟住嘅池魚係碎切上嘅,但都係一樣食到魚嘅鹹香,配埋酸麵豉感覺仲fresh🌿!🐠 火炙鰤魚火炙咗嘅鰤魚有少少油脂嘅香味,同埋鰤魚本身魚味最濃郁,加上彩色芝麻,好睇又好食😋🥧 鮟鱇魚肝最中餅之後嘅鮟鱇魚肝撻配士多啤梨🍓好靚呀🥰 食落好creamy、好香,好似食緊芝士咁🥳!🦀 香箱蟹師傅預先將香箱蟹嘅蟹膏同蟹肉撈埋,仲有幾隻蟹腳嘅肉,配埋三文魚籽同醋做嘅芡,啖啖蟹香😚🦪 磯煮鮑魚新鮮鮑魚配鮑魚肝醬,鮑魚肉爽彈好食🤤,鮑䙳肝醬好香濃!🎃 南瓜湯球 立鱗燒將南瓜湯整成啫喱球包返住入面嘅湯,一咬開就爆晒汁🤤 立鱗燒嘅皮好脆,啲肉好嫩🥰🦐 甜蝦壽司:豉
🌿 前菜
🍡 鱈魚白子
白子加入咗酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃🤤
🐟 剝皮魚
剝皮魚一條條咁好得意,佢個醬好香海苔味☺️
🐠 深海池魚
🦪 岩手赤崎産真蠔
個蠔超大隻,脹卜卜,超飽滿!配埋啫喱同紫菜好香🥰
🐠 池魚碎切
🐠 火炙鰤魚
🥧 鮟鱇魚肝最中餅
🦀 香箱蟹
🦪 磯煮鮑魚
新鮮鮑魚配鮑魚肝醬,鮑魚肉爽彈好食🤤,鮑䙳肝醬好香濃!
🎃 南瓜湯球 立鱗燒
🦐 甜蝦壽司:豉油係用蝦膏蝦殼淆成嘅醬汁,好濃郁🥳
🍣 赤貝壽司:赤貝加上橘子汁好清新🍊
🐟 草青魚壽司:整得一啲都唔腥,仲好香😚
🌸 海膽壽司杯:超多海膽,好肥美!
🍘 生死戀
天婦羅紫菜夾住一塊生拖羅、一塊熟拖羅,有三重口感🤩 加上醬汁有少少辣辣哋,口感好豐富!
🍜 烏冬
📍 重房