2024-01-15 36 瀏覽
(openrice只可以upload 12張相,所以要合併相俾大家睇,唔好介意排版要compromise🥲)水雲菜x凍菠菜x雜菇作為前菜,冰涼帶少少微酸,好適合開胃ready for 黎緊嘅美食鱈魚白子當造嘅鱈魚白子係超滑,配左用橙味調配酸汁同蔥花之後,一啲都唔會覺得有任何腥味。份量亦都比想像中多富山寒鰤肉質好滑嫩,亦都好有魚香味。配上黃芥辣亦都唔覺得好辣,而係好輕既辛香味,中和左寒鰤有時出現魚腥嘅味道池魚碎配上紅豆、花瓣、野菜、西蘭花粒;汁係用左醋加上麵豉。食落唔會覺得有醋酸味,反而感覺到既係甜味,帶出左池魚嘅本身濃厚嘅魚香味,同時balance左池魚好常見既腥味岩手縣生蠔🦪 呢款生蠔既海水味適中,肉質係好爽滑。用 醋做既mousse更加帶出咗本身蠔既鮮甜。而蠔味既aftertaste亦好強北海道BB銀鱈魚銀鱈魚既肉係好嫩滑,輕輕燒完之後炙燒味無搶過銀鱈魚自己既鮮味,加埋truffle既香味,味蕾會感覺到有有層次。最後食埋伴碟既紅莓清番味蕾等待下一道菜鱇魚肝烹調嘅時候鱇魚肝用牛奶浸過之後先去煮,所以出黎係會更滑亦去腥味。鱇魚肝既濃厚香味,用米同海水做既鹽、及士多啤梨碎fresh嘅味道

水雲菜x凍菠菜x雜菇

鱈魚白子

富山寒鰤

池魚碎
配上紅豆、花瓣、野菜、西蘭花粒;汁係用左醋加上麵豉。

岩手縣生蠔🦪

北海道BB銀鱈魚
最後食埋伴碟既紅莓清番味蕾等待下一道菜

鱇魚肝
烹調嘅時候鱇魚肝用牛奶浸過之後先去煮,所以出黎係會更滑亦去腥味。鱇魚肝既濃厚香味,用米同海水做既鹽、及士多啤梨碎fresh嘅味道balance左,所以一d都唔覺得膩。
加埋脆餅第一齊食呢個配搭好新鮮,但口感豐富,幾有創意同特別嘅一道料理

香箱蟹雌性松葉蟹
呢個蟹殼上面嘅肉真係啖啖肉。蟹膏、蟹腳,本身已經係好好味。輕輕用醋做嘅芡汁調味,再加埋三文魚子,令成件事再昇華咗

磯煮鮑魚 鮑魚肝汁
鮑魚嘅肉身厚實,慢火炆煮完後保留到柔嫩彈牙。味醂和糖煮過鮑魚既輕甜味同鮑魚肝濃厚味味相輔相成,口感嘅層次好豐富

燒吞拿魚下巴
炙燒完嘅吞拿魚魚油好香濃。佢嘅皮係超脆,比較大塊同有少少硬,未必個個可以食得到,但我就覺得好脆好香口
配左胡椒鹽、柚子、蘿蔔蓉,可以隨自己嘅喜好調味,就唔會覺得油膩

赤貝
輕輕塗上一層柚子汁。好爽脆,一d都唔覺韌。

甜蝦
塗上一層用蝦膏蝦殼熬製出嚟嘅豉油,輕輕為甜蝦自身嘅鮮甜味添上多一份層次。

京都小川海膽
唔需要過多嘅烹調或者其他嘅配料,只需輕輕塗上豉油,海膽嘅鮮甜直接衝擊味蕾,配壽司飯食已經係最好嘅配搭

鰈魚邊
用火槍燒過既鰈魚邊逼出巨量魚油。
Literally係入口即溶,配香蔥、紫菜同少量白飯,滋味無窮。

拖羅
師傅話呢個係餐廳既signature。
兩件拖羅,一件豉油醃、另一件輕輕燒過,兩種唔同嘅烹調有唔同嘅風味,用唔同嘅方法帶出吞拿魚本身嘅鮮味。加上柚子椒鹽、炸紫蘇葉既香脆同獨特嘅香味,味道同口感嘅層次都十分豐富

魚湯
入邊有菇、菜、豆腐。清清地帶少少甘甜,適合食左咁多豐富野食之後清一清味蕾。

水信玄餅
蝶豆花汁加檸檬汁,輕輕攪拌之後粉藍色變粉紅色。倒上水信玄餅,微微酸味嘅一道甜品好清新,係完美嘅句號
2024-01-07
慶祝紀念
紀念日
  • 鱈魚白子
  • 北海道BB銀鱈魚
  • 拖羅
2024-01-14 15 瀏覽
前菜:日本溫泉玉子配胡麻醬菠菜白子,食落去好creamy,喜歡食白子的人唔可以錯過,再配上酸汁,蘿蔔蓉,一味粉,味道更加出色鰤魚肉質肥美,加上芝麻同黃芥辣,可以中和魚肉的油脂日本東北蠔 加上柚子皮帶出果香,再配搭酸汁啫喱更能帶出蠔的鮮味紫菜天婦羅配雙色拖羅 拖羅油脂香味豐富,配合柚子鹽,紫蘇葉,再加上外面的紫菜天婦羅,口感好有層次,現在餐廳都有個優惠,二人同行送300ml sake,呢款送酒一流自家製慢煮鮟鱇魚乾配最中餅 上面係福岡士多啤梨 再灑上沖繩淡雪鹽 成個造型好靚好可愛磯煮鮑魚配肝醬 第一口沒有點醬,可以完全食到鮑魚的鮮味鮑魚肉質彈牙鮮甜,再配上肝醬,味道更濃郁立燐燒配南瓜湯球 外皮好脆,魚肉嫩滑,南瓜湯球外型特別,一入口就係滿滿的南瓜湯,好有驚喜三星漬 煙燻深海池魚微微煙燻過,油脂入口即融赤貝口感新鮮,好爽口北海道馬糞海膽馬糞海膽入口即溶,有濃濃嘅海膽味,好想再食多個魚湯由多種魚肉熬出來,另外加了少少黑胡椒調味,味道十分濃郁,好帶出到魚湯的鮮味,而且係完全無落味精的味道
前菜:
日本溫泉玉子配胡麻醬菠菜

鰤魚肉質肥美,加上芝麻同黃芥辣,可以中和魚肉的油脂

日本東北蠔
加上柚子皮帶出果香,再配搭酸汁啫喱更能帶出蠔的鮮味

紫菜天婦羅配雙色拖羅

自家製慢煮鮟鱇魚乾配最中餅
上面係福岡士多啤梨 再灑上沖繩淡雪鹽
成個造型好靚好可愛

磯煮鮑魚配肝醬
第一口沒有點醬,可以完全食到鮑魚的鮮味
鮑魚肉質彈牙鮮甜,再配上肝醬,味道更濃郁

立燐燒配南瓜湯球

三星漬 煙燻深海池魚
微微煙燻過,油脂入口即融
口感新鮮,好爽口

北海道馬糞海膽
馬糞海膽入口即溶,有濃濃嘅海膽味,好想再食多個

2024-01-14 13 瀏覽
在銅鑼灣高檔商業區而又食肆林立,要令我留下好印象兼回頭率極高的日式omakase,非"重房"莫屬。它近期更免費配一支300ml高質日本清酒,簡直是令食客更入迷及難以自拔,一飲再添飲。由前菜的清新三文魚子菠菜條及水雲菜溫泉蛋,先令客人打開味蕾,之後的鳕魚白子、碎伴池魚、梳打伴螺肉及柚子味鰤魚和岩手縣真蠔,這幾款刺身很特別又好味,完全將其他食肆比下去。再來鎮店磯煮鮑魚,已經是令人如痴如醉,之後的立鱗燒金木鯛肉質彈牙,另外四貫手握寿司甜蝦、海胆、深海池魚和赤貝,好味到痴線,係時候以鮮魚湯結尾,想不到甜品也絕不馬虎,以变色糖漿伴水信玄餅。厨師的出神入化功夫。試問我怎麼可能非再捧場不可呢!

2024-01-13
2024-01-14 166 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣樓上舖,樓底高且環境舒適,更有大屏幕可唱K,依家更有二人同行送清酒優惠,啱晒朋友們邊食邊玩😌🇯🇵霞($1,580).【先付】🥢水雲/ 日本南瓜水雲味道酸爽,南瓜香甜綿密😌【時令刺身】🥢鱈魚白子以木魚湯輕輕燙過,加入日本辣粉、自家調製醋汁、蘿蔔蓉、日本蔥及紫蘇花,清新且口感豐富😌🥢野生冰見寒鰤冬天係當造期,魚油十足之餘,更有「冰見寒鰤」認證;魚肉已加醬油調味,食時只加Wasabi ,之後再以山桃漬清一清口腔😌🥢粒貝肉身有光澤,口感爽實帶嚼勁😌.🥢池魚碎切池魚不失油份,配炸蒜及芽蔥同食,口感惹味,最後食龍珠果清新口腔😌.🥢銀鱈魚BB 魚肉爽身,搭配黃麵豉,味道帶少少酸且幾match😌.🥢香箱蟹秋冬係當造期,蟹膏蟹籽特別飽滿豐盛、簡單配醋芡汁,更能突顯鮮味😌🥢鮟鱇魚肝以最中餅、福岡士多啤梨及淡雪鹽配搭鮟鱇魚肝,既創意又新穎😌.【握り壽司】🥢間八🥢鯖魚魚肉有光澤,食得出好新鮮😌.🥢甜蝦壽司配蝦頭膏甜蝦大隻又甘甜,配蝦頭膏同食手,味道更濃郁甘香😌🥢雙色拖羅炸海苔內夾有拖羅刺身及輕炙過嘅拖羅,另配紫蘇葉及柚子胡椒,每一啖均有多重口感且油脂豐腴😌.🥢北海道馬糞海膽一整排金黃海膽賣相吸引

🇯🇵霞($1,580)
【先付】
🥢水雲/ 日本南瓜
水雲味道酸爽,南瓜香甜綿密😌

【時令刺身
🥢鱈魚白子

🥢野生冰見寒鰤

🥢粒貝
肉身有光澤,口感爽實帶嚼勁😌
🥢池魚碎切
🥢銀鱈魚BB
魚肉爽身,搭配黃麵豉,味道帶少少酸且幾match😌

🥢香箱蟹

🥢鮟鱇魚肝
以最中餅、福岡士多啤梨及淡雪鹽配搭鮟鱇魚肝,既創意又新穎😌
【握り壽司
🥢間八
🥢鯖魚
魚肉有光澤,食得出好新鮮😌
🥢甜蝦壽司配蝦頭膏
甜蝦大隻又甘甜,配蝦頭膏同食手,味道更濃郁甘香😌

🥢雙色拖羅
🥢北海道馬糞海膽
一整排金黃海膽賣相吸引,味道鮮甜回甘😌

【和食煮物】
🥢磯煮鮑魚
鮑魚經慢煮幾個鐘,口感軟腍,鮑魚肝醬又勁濃郁,非常好食,推薦👍🏻

🥢燒吞拿魚下巴
部位好特別,口感好香脆,可配淮鹽、檸檬汁及蘿蔔蓉同食😌

【湯麵/ 烏冬/ 泡飯】
🥢魚湯
以多款魚煲成雜魚湯,入口香甜無骨又唔腥😌
甜品
🥢岩燒cheese cake
Cheese cake味道似Tiramisu,味道唔太甜😌

重房價錢💲: $1580好味程度😋: 4.7/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4/5又來到獎勵自己的時候,今次去左呢間omakase做緊優惠,$1580就可以食平時$1880的餐,2個人仲會有枝sake送,食到18道菜,每道菜的煮法都唔同,師傅好有心機,超值啦!😋-✅沖繩水雲草+芝麻豆腐醬菠菜。酸酸的水雲草很開胃,口感滑溜,同濃稠味淡的菠菜顯出對比。-✅間白薄切。淡淡的酸味,但主要突出七味粉的辛香。-✅池魚碎切。麵豉汁完全蓋過池魚的腥味,甜甜地,再以甜黑豆點綴。-✅✅岩手縣大船渡真蠔。size幾大,🦪本身已經好肥美,口感幾creamy,加上醋mousse同海苔加重蠔的鮮味,好食🤤-✅✅北海道銀鱈魚BB。輕輕炙燒過皮的部分,帶出香味。係呢隻淡身d的魚上配黑松露,顯得黑松露好濃味🥰 最後要食返粒山桃漬清下味蕾。-✅醬油燒帆立貝。帆立貝好大粒又厚肉,分幾次沾上醬油再放上爐到燒,外面燒到啱啱好乾身,人面保留到小小生的口感。個人略嫌包住海苔食蓋過左帆立貝的鮮甜味🙈-✅✅香箱蟹。雌性松葉蟹好鮮甜,將蟹肉、蟹膏混合放係蟹蓋裡面,面頭加上蟹腳肉,同三文魚子提鮮,配搭
重房
價錢💲: $1580
好味程度😋: 4.7/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4/5

✅間白薄切。淡淡的酸味,但主要突出七味粉的辛香。

✅✅香箱蟹。雌性松葉蟹好鮮甜,將蟹肉、蟹膏混合放係蟹蓋裡面,面頭加上蟹腳肉,同三文魚子提鮮,配搭簡單醋芶,味道好鮮😗

✅✅鮟鱇魚肝。油脂滿滿的鮟鱇魚肝令到嘴唇有黏黏的感覺,配d士多啤梨粒同芽蔥解膩,放入脆脆的最中餅入面,2種口感形成對比🥳出色!

✅✅磯煮鮑魚。招牌之一的鮑魚煮到入曬味,成落唔韌,有鮑魚肝醬的負荷味道更加濃郁😛 同埋蘿蔔都好清甜!

✅✅金鯛立鄰燒。魚鱗脆而不介口,魚肉結實濕潤。最特別係配角的分子料理南瓜湯,清清地包左係個膜入面,一入口就爆開😯

✅4款壽司。赤貝新鮮爽口,柚子的味道好fresh。甜蝦有生蝦的膠質,軟腍鮮甜,連豉油都突登用蝦膏熬煮🍣獅魚同黑睦都係新鮮,用黃芥末、蔥等濃味食物撇除腥味。

✅海膽迷你飯。相對上正常發揮的海膽,色澤新鮮度都ok。

✅✅拖羅生死戀😆 呢個超好食!紫菜天婦羅包住2塊厚厚的拖羅,好肥美得來多左脆脆的口感,簡單鹽調味已經好正,連2層魚肉夾住的紫蘇葉味道都唔覺了🥹

✅✅魚湯。好飲又夠熱,魚味甜得來唔腥,仲有啲菇同菜。
✅水信玄餅。食完咁多道菜,呢個甜品剛剛好!有閃粉的餅好高貴,淋上加左🍋汁會變色的糖漿,睇得食得又唔膩。

好滿意的一餐omakase,食到所有食材都新鮮之餘,好顯得出廚師的功架,同埋睇住佢好仔細咁整,成個體驗💯
2024-01-11 11 瀏覽
新一年新開始,緊係要食番一頓豐富既omakase,為呢一年打開一個新嘅序幕!重房由北角開到來銅鑼灣就知咩料啦!理由好簡單,他們真的以人為本,以最新鮮的日本高質選材,製作一系列的omakase,再有師傅詳細解釋/傾談,確有讓人有種家的感覺。店中更有只要2人同行,就可以有純米大吟釀的300ml 清酒,可謂更引人入勝,而師傅更十分健談,令我享受到一頓難忘的晚餐。頭盤 - 水雲蟹肉/日本南瓜水雲蟹肉口感順滑,再有鮮甜蟹肉,酸酸甜甜,非常開胃;日本南瓜則可連皮一齊進食,味道香甜且口感柔軟。鰤魚刺身鰤魚經過熟成後,再上加入了日本黃芥辣和五色芝麻,令口感更豐富,味道更濃郁。深海池魚刺身深海池魚微微火炙,令油脂盡出,口感嫩滑,加上Wasabi味道更有層次。岩山懸蠔看到師傳即開的岩山懸蠔,再加入醋的調味,令味道更加突出,更加鮮味。池魚碎切池魚一下一下的碎切,加入了西蘭花苗,酸麵豉醬等,令鮮味的池魚上多了一份脆爽口感,口感特別。北海道bb銀鱈魚bb銀鱈魚加入了松露,金箔,令這道更顯名貴,最後食埋個旁邊的漬物,清清味蕾,迎接下一道美食。醬油燒帆立貝火炙帆立貝令其外層微微金黃,再加入醬油增添滋味,最後還有脆口
頭盤 - 水雲蟹肉/日本南瓜
鰤魚刺身
深海池魚刺身
岩山懸蠔
池魚碎切
北海道bb銀鱈魚
醬油燒帆立貝
火炙帆立貝令其外層微微金黃,再加入醬油增添滋味,最後還有脆口紫菜包著,爽脆鮮甜,非常滿足。
鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝配上最中餅,再加上淡雪鹽、士多啤梨粒粒,食起來口感微微脆口,口感細滑,且有士多啤梨粒粒的中和,不會有太飽膩的感覺。
松葉蟹
加了三文魚籽和酸汁,令口感酸酸甜甜,又不會搶了松葉蟹的鮮甜口感,非常有心思。
磯燒鮑魚
磯燒鮑魚口感軟腍,甘甜柔嫩,輕點鮑魚肝醬更散發出其鮑魚鮮味,不愧為主打的特色菜。
金鯛魚/南瓜湯球
金線鯛火炙至金黃色,最後更淋上熱油,令魚鱗更香口脆身,而魚肉柔軟且膠質,甘腴香鮮,份外鮮甜。
而南瓜湯球真夠特別,把南瓜湯釀入球內,一啖吞下,即刻喝到香濃美味嘅南瓜湯,心思十足!
赤貝壽司
赤貝肉質外層爽脆,內裏鮮嫩,加入了柚子皮及青檸汁,啖啖鮮甜。
甜蝦壽司
用了甜蝦加上鮮甜蝦膏和蝦殼再作醬油塗上,令甜蝦的鮮味更突出,爽口彈牙,令人回味。
黑鯥魚壽司
黑鯥魚肉質頗肥美,清新帶甜,而且魚味滑嫩鮮甜。
北海道海膽壽司
海膽入口即溶,口感奶滑甘甜,味道濃郁,豐厚幼滑。
火炙中掃羅/醬油漬赤身
火炙中掃羅配上紫蘇葉加醬油漬赤身,最後更有紫菜脆脆夾住,一咬落油脂盡出,口感香脆之餘更食到掃羅軟嫩魚味,寶的是落足心機,製作出的一道招牌菜。
魚湯
用上30條魚湯,所以口感真的特別滑口,且香氣誘人,味道鮮甜濃郁,讓人一飲愛上。
蝶豆花配水信玄餅
蝶豆花輕加檸檬令紫色微微轉藍,再添上晶瑩剔透的水信玄餅,味道微甜,入口即化,甚是滿足。
2024-01-11 12 瀏覽
由之前在北角的重房搬了去銅鑼灣,環境更大更新更舒適,晚市套餐有2個價錢,$1580及$1880。而食omakase當然都唔少得sake,配上自己揀選的sake杯別有一番風味☺️一開始的前菜有醃製菠菜和水雲,它們的味道都非常清爽。醃製菠菜保留了菠菜的嫩葉和綠色,帶有微妙的酸味,非常開胃。水雲涼爽,裡面搭配了蔬菜和海鮮,吃起來清新而美味。👌🏻時令刺身的鱈魚白子配上酸汁、蘿蔔蓉和一味粉,味道非常獨特。魚肉鮮嫩,配上酸汁的鮮明風味和一味粉的微辣感。日本冰見寒鰤刺身和池魚碎切配上西蘭花苗和醋麵豉,都展現了配料的巧妙搭配。🤤岩手縣真蠔和北海道BB銀鱈魚配黑松露,更是豪華的組合,令人驚艷。🤤最深刻印象的是香箱蟹,已精挑整隻蟹所有的蟹肉再砌有一個寶箱,配上嘅醋亦令蟹伊鮮味進一步提升。😳最中餅夾鮟鱇魚肝配士多啤梨、芽蔥和淡雪鹽,是甜與鹹香的絕妙結合。在和食方面有磯煮鮑魚配鮑魚肝醬和金鯛立鱗燒配分子料理南瓜湯。鮑魚的鮮美與鮑魚肝醬的濃郁相得益彰。金鯛立鱗燒則是一道精緻的料理,金鯛魚肉鮮嫩多汁,搭配上分子料理的南瓜湯,口感豐富。❤️壽司環節先由赤貝打響頭炮首先是赤貝配橘子汁柚子皮的壽司。這款壽司給人一種鮮明的口

壽司環節先由赤貝打響頭炮首先是赤貝配橘子汁柚子皮的壽司。這款壽司給人一種鮮明的口感和清新的風味。赤貝鮮嫩多汁,搭配橘子汁和柚子皮的酸甜味,形成了一種和諧的平衡,令人愉悅。

甜蝦配醬油用蝦膏的壽司。甜蝦鮮美鮮甜,質感鮮嫩,搭配上特製的醬油,其中加入了蝦膏的濃郁風味,使整個口感更加豐富。

第三款是炙燒過魚皮的黑鯥壽司,獨特的燒烤風味和脆脆的口感。炙燒過的魚皮增添了香氣,同時保持了鯥魚肉的鮮嫩。

接下來是根室海膽壽司。根室海膽以其豐富的口感和濃郁的海洋味而聞名。這款壽司呈現了新鮮海膽的絕妙風味,鮮甜而滑順。

壽司的最後是招牌「生死戀」,它是這家餐廳的招牌。這款壽司包括了炸脆的紫菜、醬油漬呑拿魚和炙燒過的呑拿魚腦天。紫菜的脆度和味道提升了整個口感,而呑拿魚的鮮美和醬油的濃郁風味相輔相成。

再來的則是魚湯烏冬和甜品水信玄餅。
重房係一間新開既日本餐廳,專做omakase既。呢到裝修好有日本風,一行入去就係可以坐到十幾人既長吧枱,空間感十足。而家暫時得一個$1580 dinner set,有成18道菜。蟹、鮑魚、海膽、拖羅etc全部有得食。2人同行仲有得送一枝300ml清酒🍶飲落甜甜地 ,好易入口。🥢前菜:水雲、蟹肉,冷菠菜、三文魚籽滑捊捊水雲,個汁酸酸地清新開胃。_🥢富山縣冰見寒鰤 係冬天鰤魚生長得最肥美既時候捉返黎既鰤魚。食完成口都係豐潤既魚油香。配五色芝麻同黃色芥末 ,帶微微辣中和返個油脂。🥢深海池魚 輕輕網燒過加埋炒香左既木魚花,一上枱就聞到個香味,食落肉質肥嫩。_🥢岩手縣赤崎真蠔生蠔飽滿大隻,味道濃郁又爽口。_🥢池魚碎切  先食面頭甜甜地既黑豆,之後再食魚肉。池魚肉質緊實,配西蘭花苗、薑花、花椒葉同埋醋做既麵豉,食落酸酸地。_🥢北海道bb銀鱈魚炙燒過帶有焦香味同黑松露香,入口細嫩滑溜。食完可以食漬左既梅清下個味蕾。🥢香箱蟹 即係雌性既長腳蟹。滿滿既蟹卵同蟹膏,鮮味十足。再加上醋做既芡汁,食落真係別有一番風味。_🥢醬油燒帆立貝帆立貝啖啖肉,雖然係醬油燒但食落醬油味淡,唔會蓋過本身既鮮味。🥢鮟鱇魚肝有海

🥢前菜:水雲、蟹肉,冷菠菜、三文魚籽
滑捊捊水雲,個汁酸酸地清新開胃。
🥢富山縣冰見寒鰤

🥢深海池魚
🥢岩手縣赤崎真蠔
生蠔飽滿大隻,味道濃郁又爽口。
🥢池魚碎切
🥢北海道bb銀鱈魚

🥢香箱蟹
🥢醬油燒帆立貝

🥢鮟鱇魚肝
有海中鵝肝之稱,質感細滑柔嫩。配士多啤梨碎一齊食真係第一次,完全無突兀感,撒上淡雪鹽簡單調味已經好足夠。
🥢磯煮鮑魚
鮑魚鮮嫩彈牙,但重點係個鮑魚肝醬到,完全唔腥,味道濃郁到不得了。

🥢金鯛立鱗燒配南瓜湯球
外面酥脆,魚肉鮮嫩。個南瓜湯球係用分子料理整成既,一啖擺入口成口爆汁。

🥢赤貝
爽脆口感,加左柚子皮同橘子汁去腥味。
🥢甜蝦
面頭搽左用蝦膏蝦頭熬出黎既豉油,真係好鮮甜。
🥢火炙黑睦魚
火炙過魚皮帶焦香,逼返啲魚油出黎,魚肉口感香滑。

🥢北海道根室海膽
海膽入口即溶,味道甘香濃郁,好想encore食多幾嚿☺️

🥢生死戀
呢個叫生死戀因為係一片生既剌身配熟既剌身。醬油漬赤身+炙燒左既拖羅,中間係大葉同我好鍾意既柚子胡椒。用新鮮炸起既脆海苔包住黎食,啲魚油滲曬出黎,係食得到既幸福感覺☺️

🥄魚湯
好濃郁既魚湯,有豆腐、娃娃菜同金針菇。加左黑胡椒所以帶微微辣。

🥄水信玄餅
係動L動L既水信玄餅,配蝶豆花糖水,加左檸檬汁之後會由紫色變粉紅色,靚靚~
得知最近有間高質食材嘅廚師發辦做緊晚市優惠~一於去獎勵一下自己😚😚omakase做緊$1580@位(另加一服務費)每枱會送一支 日本純米大吟釀🍶邊食邊乾杯好暢快~店內環境高級優雅~而且老闆非常友善風趣同客人打成一片帶起氣氛🥳🥳.前菜:菠菜配三文魚籽:魚籽粒粒紮實晶瑩😚同醬拌菠菜好夾沖繩水雲:土佐酸汁酸酸哋且非常清新🌿.白子:加咗蘿蔔蓉,酸汁,七味粉等等😉入口軟綿綿!!.鰤魚:來自氷見港富山灣🇯🇵肥美度媲美~超拖羅加咗芝蔴粉.深海池魚:經過加熱咗嘅網帶出煙燻味道~上面加咗炒過嘅木魚乾.岩手縣生蠔:表面嘅泡沫係以土佐醋製成🦪.鱈魚bb:鱈魚刺身加上黑魚籽,更添鮮味~最後食埋楊梅漬清一清味蕾😃.池魚:加咗金箔增加顏值🤩撈咗花椒菜,西洋菜苗,黑豆,黃麵豉汁~池魚肉無敵柔軟嫩滑~.醬油漬帆立貝:師傅以磯燒過嘅脆紫菜包住~用火烤過嘅醬油漬帆立貝~味甘且鮮甜🥰🥰.北海道香箱蟹:以特調嘅醬汁+三文魚籽~去配襯香箱蟹肉及蟹籽🦀🦀滿口香濃蟹鮮味~幸福感滿溢👍👍.鮟鱇魚肝聖誕樹:以脆脆餅底承載起鮟鱇魚肝及士多啤梨肉等~以創意聖誕樹造型登場🌲.甘鯛立鱗燒:連埋魚鱗炸起入口卜卜脆😍非常鮮味香口😍另外創新造法以份
前菜:
菠菜配三文魚籽:魚籽粒粒紮實晶瑩😚同醬拌菠菜好夾
沖繩水雲:土佐酸汁酸酸哋且非常清新🌿
白子:加咗蘿蔔蓉,酸汁,七味粉等等😉入口軟綿綿!!
鰤魚:來自氷見港富山灣🇯🇵肥美度媲美~超拖羅加咗芝蔴粉
深海池魚:經過加熱咗嘅網帶出煙燻味道~上面加咗炒過嘅木魚乾
岩手縣生蠔:表面嘅泡沫係以土佐醋製成🦪
鮟鱇魚肝聖誕樹:
甘鯛立鱗燒:連埋魚鱗炸起入口卜卜脆😍非常鮮味香口😍另外創新造法以份子料理因素嘅南瓜湯包伴碟🎃清甜南瓜滋味🫰
壽司:
赤貝:極爽口😙😙又鮮又口感佳~
甜蝦:蝦肉表面搽上蝦殼蝦膏熬製嘅醬汁~蝦味濃厚🦐🦐
黑鯥魚:食落口感極軟嫰👍魚味濃郁~
海膽:淡淡海水味道滲透於海膽之中~鮮美🌟
生死戀:
以紫菜天婦羅夾住生同熟嘅吞拿魚拖羅~口感又脆又軟嫩嫩衝突感十足~最重要係一咬魚脂爆發出嚟🫶🫶入口即溶好正~
湯烏冬:魚湯底好鮮美🐟烏冬彈牙~
甜品: Tiramisu千層蛋糕😚😚
日本進口當然有質素保證~香濃咖啡徘徊於口腔~完滿結束餐點之甜點❤️

2024-01-10 2 瀏覽
新一年約左間想試好耐嘅omakase黎慶祝<<重房>>重房位於銅鑼灣食廈Cubus高層坐玻璃升降機直上高層已經覺得好正好期待入到餐廳可以見到全店有十個吧枱座位另外有兩個廂房可以約埋三五知己自己chill重房嘅廚師發辦晚餐只有一款$1580可以食到18道菜包一支300ml日本清酒超級優惠!晚餐性價比極高用上矜貴日本食材鮮味至極而且喺傳統食材上加添創意做成分子料理好味又有新意前菜水雲醋同冷菠菜酸酸地幾開胃刺身五道首先出場係熟成十幾日嘅富山灣特產冰見寒鰤面上加上日本黃芥辣同彩膳胡麻口感細膩深海池魚魚皮燒紅將魚油迫出再將炒香木魚片放於頂上木魚片香氣突出同魚脂勁夾黎自岩手縣嘅生蠔配上土佐醋慕絲同生海苔一滑入喉池魚碎切伴以菊花、薑花、西蘭花苗同賀年黑豆混上醋加麵豉嘅醬顏色美侖美奐鮮味無窮BB 銀鱈魚勁爆油😍面頭加左truffle同金萡成個感覺好矜貴食完仲要食返楊莓漬物清新返個感覺酒肴五道滿滿嘅鮟鱇魚肝放喺最中餅面上放左士多啤梨蓉同芽蔥再灑上淡雪鮟鱇魚肝完全唔腥口感好豐富香箱蟹滿滿嘅蟹肉蟹膏填滿蟹殼用左醋做醬汁提鮮帆立貝醬油漬面層係香脆紫菜中間係炙燒好嘅巨型帆立貝滿口
新一年約左間想試好耐嘅omakase黎慶祝

黎自岩手縣嘅生蠔
配上土佐醋慕絲同生海苔
一滑入喉

池魚碎切
伴以菊花、薑花、西蘭花苗同賀年黑豆
混上醋加麵豉嘅醬

濃濃嘅南瓜湯入口即爆
非常驚喜!

壽司五貫
✨赤貝
配上柚子皮同橘子汁,爽口彈牙
✨甜蝦
口感軟糯😍
✨黑睦
✨海膽
✨燒拖羅同漬拖羅二味
配酥炸紫蘇葉,一口不能吃盡嘅美味

魚湯烏冬

但性價比高
有心思有創意令人回味
2024-01-02
2024-01-09 16 瀏覽
新店選址銅鑼灣Cubus,空間更大更寬闊,空間感十足,座位多了,坐得更舒適。二人同行送300 ML清酒前菜:南瓜粉糯甜美,水雲黏滑酸爽,非常醒胃,喚醒味蕾。冰見寒鰤熟成十日以上,將魚肉油脂完全釋放,肥美幼滑,再加入日本黃芥辣和五色芝麻,多重味道豐富味蕾。深海池魚魚皮被火槍燒炙過後,令油香突出,入口肥美甘香。岩手縣廣田灣生蠔蠔身大隻飽滿,口感爽滑,蠔味重,綴以新鮮海苔和加入醋的mousse,提升味道層次感。池魚碎切以西蘭花苗、薑花、酸麵豉及黑豆為池魚增添清新又開胃的滋味。北海道BB銀鱈魚經輕輕燒過,入口帶豐潤魚油香,再綴以箔和黑松露,更添矜貴。醬油燒帆立貝帆立貝厚身爽彈,簡單塗上醬油炙燒,再以紫菜夾來吃,鮮味爆燈。鮟鱇魚肝配最中餅鮟鱇魚肝夾雜士多啤梨碎、芽蔥碎和淡雪鹽,減輕油膩感。香箱蟹蟹蓋內滿滿的蟹籽和蟹膏,再點綴上三文魚子和銀箔,加上用醋做的芡,一口能享受多重口感,滋味十足!磯煮鮑魚爽彈軟嫩,蘸點濃郁甘香的鮑魚肝醬,更突顯出鮮味。金鯛立鱗燒鱗片酥脆,魚肉鮮嫩。南瓜湯球圓渾,精緻優雅,咬下去飽滿多汁,食落清甜又清新。赤貝厚肉柔韌,表面灑上柚子皮和少許青檸汁增添芳香。甜蝦膠質感重,配上由
二人同行送300 ML清酒
前菜:南瓜粉糯甜美,水雲黏滑酸爽,非常醒胃,喚醒味蕾。
深海池魚魚皮被火槍燒炙過後,令油香突出,入口肥美甘香。
岩手縣廣田灣生蠔
鮟鱇魚肝配最中餅
鮟鱇魚肝夾雜士多啤梨碎、芽蔥碎和淡雪鹽,減輕油膩感。
香箱蟹
磯煮鮑魚爽彈軟嫩,蘸點濃郁甘香的鮑魚肝醬,更突顯出鮮味。
金鯛立鱗燒鱗片酥脆,魚肉鮮嫩。
南瓜湯球圓渾,精緻優雅,咬下去飽滿多汁,食落清甜又清新。
赤貝厚肉柔韌,表面灑上柚子皮和少許青檸汁增添芳香。
甜蝦膠質感重,配上由用蝦殼同蝦膏熬製而成的自家製豉油,將蝦味發揮得淋漓盡致。
黑鯥魚味濃厚,配以少許香葱,把魚的鮮都襯托了出來,更為惹味。
北海道海膽鮮甜無比,放進口裏鮮味在口腔內爆發,是味蕾享受!
天婦羅紫菜香脆鬆化,配搭上厚切的大拖羅和赤身,別有一番風味!口感油而不膩,軟腍油腴加上鬆化香口,滋味滿滿!
魚湯呈現乳白色,使用30條魚再加豬骨熬製而成,鮮甜美味。
吃到尾段當然以甜品作結,千層蛋糕散發陣陣咖啡香,食得滿足。
2024-01-09 6 瀏覽
📍重房✨高質omakasa!係慶祝紀念日嘅好地方✨銅鑼灣除咗熱鬧嘅大街,其實仲有好多小巷值得大家發掘~「重房」環境寧靜,空間感十足,可以好舒服慢慢咁品嚐新鮮食材、師傅烹飪過程。整體食材新鮮特別,都係選用頂級或最好嘅產地(師傅每一道菜都會介紹,我盡力記低😂但有啲城市真係未聽過)~-//霞 Kasumi -$1580//[前菜+刺身+壽司+煮物+烏冬+甜品]🔸頂級鱈魚魚精 之前喺其他餐廳食過一次,感覺麻麻,今次知道前菜係魚精嘅時候,都有少少驚🙈但酸酸地嘅醬汁同日本一味粉好開胃,亦都完成食唔到腥味🥹,好creamy,食落好似豆腐咁,而且係暖暖地,同平時凍嘅前菜唔一樣~🔸炙燒深海池魚配山桃漬炙燒好香!超鍾意食炙燒刺身~池魚鮮甜冇腥味,配埋山桃漬(即係楊梅),感覺就更清新。🔸日本蠔配柚子醋果凍蠔清爽帶鹹鹹地嘅海水味,同柚子嘅酸味好夾!🔸櫻花蝦粉帶子好厚身嘅帶子配鹹鹹地好香嘅櫻花蝦粉,紫菜好脆,好好食!🥹🔸慢煮鮟鱇魚肝配士多啤梨灑上沖繩海鹽好似落雪嘅感覺😂魚肝係鮮甜配微微酸嘅士多啤梨,剛剛好,唔會膩🔸磯煮鮑魚配鮑魚肝醬鮑魚肝醬係靈魂!有喺韓國嘅味道~鮑魚煮得剛好👍🏻🔸柚子胡椒 紫蘇葉 拖羅 炸紫菜
📍重房
✨高質omakasa!係慶祝紀念日嘅好地方✨
//霞 Kasumi -$1580//
[前菜+刺身+壽司+煮物+烏冬+甜品
🔸頂級鱈魚魚精

🔸炙燒深海池魚配山桃漬

🔸日本蠔配柚子醋果凍
蠔清爽帶鹹鹹地嘅海水味,同柚子嘅酸味好夾!

🔸櫻花蝦粉帶子
好厚身嘅帶子配鹹鹹地好香嘅櫻花蝦粉,紫菜好脆,好好食!🥹

🔸慢煮鮟鱇魚肝配士多啤梨

🔸磯煮鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚肝醬係靈魂!有喺韓國嘅味道~鮑魚煮得剛好👍🏻

🔸柚子胡椒 紫蘇葉 拖羅 炸紫菜
紫菜超脆!拖羅嘅油膩燒一陣就可逼走,柚子胡椒調味得好好,提升到鮮味之餘仲減少油膩

🔸燒吞拿魚下巴
好特別嘅部位🤣第一次食下巴,真係滑到傻咗,就咁點淮鹽/青檸汁已經好食🤤

🔸壽司
墨烏賊
甜蝦蝦頭膏
岩鹽柚子赤貝
地金木魚
北海道馬糞海膽

全部都好好食🥹🥹
🔸魚湯烏冬
一開始以為冇咩特別,一飲就忍唔住飲晒成個湯!原來係自己慢慢熬,仲要無味精!

🔸tiramisu千層蛋糕
有誠意嘅甜品❤️唔濃咖啡味,啱晒唔飲咖啡嘅我🤭
整體:值得一試,推薦特別日子去~lunch set都幾抵食~
2023-12-24
  • 慢煮鮟鱇魚肝
  • 櫻花蝦粉帶子
  • 燒吞拿魚下巴
2024-01-09 14 瀏覽
這間高級日本餐廳位於銅鑼灣,主打廚師發辦,堅持使用新鮮的時令食材,配搭創新的調味手法及尊貴典雅的環境,適合約會或慶祝節日。鍛地Kitaechi 優惠價$1580/位 (原價$1880)前菜肥厚的沖繩水雲酸甜黏滑,有絲絲甘甜的蟹肉;胡麻菠菜清新帶芝麻香。間八薄切清香的魚味帶點肥美,煙韌帶脆,酸甜的蘿蔔蓉有一味粉的辛香。池魚先吃軟香可口的黑豆,纖維幼細的池魚碎切,油份好豐富,入口香甜爽口,醋麵豉帶微甜。岩手縣山田灣真蠔肥美肉厚的蠔肉好嫩滑鮮甜,海水味偏重,帶微甜蠔味,入口有層次感,土佐醋慕絲幼滑酸爽。北海道銀鱈魚bb肥美豐腴的幼魚特別細嫩滑溜,炙燒更香口,有少少松露的飄香,生果漬酸爽解膩。醬油燒帆立貝雪白肉厚特別鮮甜彈牙,充滿鹹香的醬油味。慢煮鮟鱇魚肝香脆的最終餅釀滿了魚肝,如鵝肝般細滑豐腴,入口即化,香甜的鮮士多啤梨醬、淡雪鹽及芽蔥平衡膩感。香箱蟹雌性的松葉蟹有著豐富的蟹籽和蟹膏,拆出大量鮮甜的蟹肉,比大閘蟹更加甘甜,爽脆三文魚籽更顯鮮味。磯煮鮑魚低溫烹調的鮮鮑魚鮮嫩彈牙好入味,鮑魚肝醬甘香濃郁,蘿蔔香甜無渣。赤貝鮮艷紅色特別清爽彈牙,橘子汁及柚子皮更突顯其鮮甜的海潮香。甜蝦蝦的膠質好重
前菜
間八薄切
清香的魚味帶點肥美,煙韌帶脆,酸甜的蘿蔔蓉有一味粉的辛香。
池魚
池魚
岩手縣山田灣真蠔
岩手縣山田灣真蠔
北海道銀鱈魚bb
北海道銀鱈魚bb
醬油燒帆立貝
雪白肉厚特別鮮甜彈牙,充滿鹹香的醬油味。
慢煮鮟鱇魚肝
慢煮鮟鱇魚肝
磯煮鮑魚
磯煮鮑魚
赤貝
鮮艷紅色特別清爽彈牙,橘子汁及柚子皮更突顯其鮮甜的海潮香。
甜蝦
蝦的膠質好重,有少少黏笠感,再將蝦膏蝦殼煮汁,軟糯極甜。
鰤魚
鰤魚
肥美的魚油好膨拜,有芝麻及日本黃芥辣,甘香又爽甜。
甘鯛立鱗燒
一片片豎起的魚鱗超香脆,甘香的魚肉細滑鮮美,對比強烈;分子料理南瓜球一咬爆汁好香甜。
黑鯥
黑鯥
肥美帶甜,油份重而無渣,魚皮香脆。
北海道根室馬糞海膽
每瓣金黃色的肥厚飽滿,入口隨即化開,甘香濃郁。
拖羅
如雪花般的魚脂分佈,甘香的魚味好濃郁,一塊醃一塊炙,兩種口感均入口即化,有少少柚子胡椒微辛及紫蘇香。
魚湯
奶白色的湯頭經長時間熬煮,鮮味帶一層魚油,有黃芽白、香菇及豆腐粒。
水信玄餅
晶瑩剔透好水嫩,自家製糖漿加入檸檬汁漸變成紫色,酸甜清新。
美丈夫純米大吟釀
美丈夫純米大吟釀
每兩位送一支,豐富的吟釀香好清爽,酒質纖細而優雅。
2024-01-04
一間係北角嘅小店搬到銅鑼灣樓上的Omakase。只有2個set, 揀左平一點的,都非常豐富!🫣清酒樽美的,仲可以比客人揀杯。先食前菜,個凍南瓜好甜,正!🥢鱈魚魚精,未食過,但估唔到幾得意,佢加左一味粉,紫蘇花,自家製酸汁,質感好似豆腐,一點都唔腥,非常養顏😍🥢網燒深海池魚,有點山桃漬、木魚,香香的。🥢銀鱈魚,淋上醋麵豉醬,酸酸甜甜的。🥢櫻花蝦燒帶子,紫菜味好重,鹹鹹香香的。🥢慢煮鮟鱇魚肝,加左士多啤梨粒、沖繩海鹽 芽蔥,少少醬油味,質感好滑。🥢磯煮鮑魚 鮑魚肝醬 蘿蔔微苦但幾好味🥢拖羅,肥嗰個燒咗,生嗰個係半肥瘦,加左柚子胡椒,再包埋鮮炸紫菜,超脆超有口感的。🥢生燒吞拿魚下巴,又第一次咁食,加左青檸汁、懷鹽,下巴肉超嫩的。🍣墨烏賊壽司,灑上海藻鹽、青檸汁,軟林林 的,似一粒粒啫喱。🍣甜蝦壽司,上面加上蝦頭膏,甘甘地,超香蝦味!🍣赤貝壽司,加了青檸汁、岩鹽、柚子碎,味道幾fresh。🍣地金木鯛,肉質嫩滑,好有油香味。🤎北海道馬糞海膽,超甜超正,要多杯唔該!🥹🥢魚湯烏冬,超有驚喜!😳湯底係用左唔同魚去熬製,飽都要清碗呀!🍰最後甜品係tiramisu千層蛋糕!大件又好食,咖啡味濃度岩岩好,太
一間係北角嘅小店搬到銅鑼灣樓上的Omakase。

只有2個set, 揀左平一點的,都非常豐富!🫣

清酒樽美的,仲可以比客人揀杯。
先食前菜,個凍南瓜好甜,正!

🥢網燒深海池魚,有點山桃漬、木魚,香香的。
🥢銀鱈魚,淋上醋麵豉醬,酸酸甜甜的。
🥢櫻花蝦燒帶子,紫菜味好重,鹹鹹香香的。

🥢磯煮鮑魚 鮑魚肝醬 蘿蔔微苦但幾好味

🍣甜蝦壽司,上面加上蝦頭膏,甘甘地,超香蝦味!
🍣赤貝壽司,加了青檸汁、岩鹽、柚子碎,味道幾fresh。
🍣地金木鯛,肉質嫩滑,好有油香味。

🤎北海道馬糞海膽,超甜超正,要多杯唔該!🥹

🍰最後甜品係tiramisu千層蛋糕!大件又好食,咖啡味濃度岩岩好,太滿足了!
2024-01-05 98 瀏覽
這間位於銅鑼灣Cubus高層的廚師發辦餐廳,選用🇯🇵日本直送新鮮高質食材,質素有保證。餐廳裝修時尚富日本風,環境舒適,加上高樓底設計,空間感十足👍🏻.✨Omakase Dinner Set $1880 (優惠價$1580)餐廳而家仲做緊優惠,二人惠顧,重送🍶清酒一支,真係好吸引!.🔸沖繩水雲、蟹肉🔸胡麻菠菜鮮甜蟹肉🦀配上酸酸甜甜的沖繩水雲,味道好開胃;胡麻菠菜🥬感覺清新爽口。.🔸間八薄切間八薄切味道鮮美,配上酸汁、蘿蔔蓉、一味粉,味道變得更惹味。.🔸池魚碎切先食黑豆,再品嚐池魚,池魚🐟肉質緊實又爽口,味道鮮甜富油香,配上菊花、薑花、醋、麵豉,食落甜甜地。.🔸岩手縣愛琴灣真蠔真蠔🦪口感鮮甜美味,以分子料理方法用土佐醋製作慕絲,並以梅啫喱代替檸檬,令味道更提升。.🔸北海道BB銀雪魚BB銀雪魚🐟肉質細嫩又鮮味,燒過後配上松露醬、生果漬,真的好美味。.🔸醬油燒帆立貝帆立貝塗上醬油香燒,肉質鮮嫩,用紫菜包住層次感豐富。.🔸慢煮鮟鱇魚肝充滿油脂香的鮟鱇魚肝,配上士多啤梨醬、淡雪鹽、芽蔥,連同最中餅一起吃,口感和味道層次豐富。.🔸香箱蟹 是雌性的🦀松葉蟹,有豐富的蟹膏和蟹籽,簡單配上醋芶汁、三文魚籽
✨Omakase Dinner Set $1880
(優惠價$1580)
餐廳而家仲做緊優惠,二人惠顧,重送🍶清酒一支,真係好吸引!
🔸沖繩水雲、蟹肉
🔸胡麻菠菜

🔸間八薄切
🔸池魚碎切

🔸岩手縣愛琴灣真蠔

🔸北海道BB銀雪魚

🔸醬油燒帆立貝
帆立貝塗上醬油香燒,肉質鮮嫩,用紫菜包住層次感豐富。
🔸慢煮鮟鱇魚肝

🔸香箱蟹
是雌性的🦀松葉蟹,有豐富的蟹膏和蟹籽,簡單配上醋芶汁、三文魚籽,已經鮮味十足,十分滋味。

🔸磯煮鮑魚
餐廳招牌菜🌟磯煮鮑魚肉質彈,味道鮮甜,配上香濃鮑魚肝醬,味道更提升。旁邊的蘿蔔味道都好鮮甜。

🔸金鯛立鱗燒
金鯛立鱗燒🐟魚鱗燒得焦脆可口,魚肉鮮嫩,旁邊黃色波波球🟡是以分子料理方式製作出的南瓜球,一口爆汁,十分有特色👍🏻

🔸壽司🍣:
▪️赤貝
口感清爽,配上橘子汁、柚子皮,感覺清新。
▪️甜蝦
鮮甜彈牙,用上蝦膏蝦殼煮汁調味,味道香濃。
▪️獅魚
味道濃郁,配上芝麻、日本黃芥辣,味道更提升。
▪️黑鯥
肉質鮮甜無比, 簡單配上蔥已經很美味。
▪️北海道根室海膽
係最高質海膽的品種,有入口即化的口感,味道甘香又濃郁,令人回味。
▪️拖羅
充滿魚油香的拖羅,用上一醃一燒的方式,配以紫蘇葉、柚子胡椒,口感層次和味道都好豐富,令人一試難忘。

🔸魚湯
魚湯🐟用上足料熬製,味道香濃又鮮甜,入邊還有不少豆腐粒和雜菌。
🔸水信玄餅
自家製水信玄餅晶瑩剔透,配上自家製糖漿,加入檸檬,還即時變色,由藍色變粉紫色,感覺夢幻,而且味道好清新💕