2024-05-27 24 瀏覽
銅鑼灣性價比高的omakase!!呢幾款料理都咁好食呀!出面真係無禁豐富👅鯛刺身:好鮮甜彈牙,係頂級生魚片啦!👅金目鯛:好厚實脆口,又飽滿肥美,好過癮!👅鮟康魚肝:入口即化,又香又順口,配小紅蘿蔔好好味,濕滑細緻,帶微酸鮮甜👅長崎蠔:好爽滑酸甜,感受到當地新鮮出品!👅池魚卷:魚香濃郁,又軟又彈牙,絕對大熱!👅九州象拔蚌:滑嫩鮮甜,加埋山椒香料更好味!👅磯煮鮑魚:煮到十分入味,配蠔醬剛剛好!👅螢光魷魚:炙燒出酥軟肉質,好滿足啊!👅雙色拖羅:分量十足,厚身彈牙好下飯!👅慢燒吞拿魚下巴:軟嫩細滑,好滋味!😆日本馬糞海膽大大份,超級鮮甜足料🤣熱食的立麟燒味飯一流,脆脆口感,配上份子南瓜湯🎃各款壽司都好精細好新鮮,完全值得一試!❤️最後呢碗魚湯好濃郁,用咗好多新鮮魚湯熬呢間餐廳真係好正,氣氛超級好!@shigefusa_
銅鑼灣性價比高的omakase!!

呢幾款料理都咁好食呀!出面真係無禁豐富

👅鯛刺身:好鮮甜彈牙,係頂級生魚片啦!

👅金目鯛:好厚實脆口,又飽滿肥美,好過癮!

👅長崎蠔:好爽滑酸甜,感受到當地新鮮出品!

👅池魚卷:魚香濃郁,又軟又彈牙,絕對大熱!

👅九州象拔蚌:滑嫩鮮甜,加埋山椒香料更好味!

👅磯煮鮑魚:煮到十分入味,配蠔醬剛剛好!

👅螢光魷魚:炙燒出酥軟肉質,好滿足啊!

👅雙色拖羅:分量十足,厚身彈牙好下飯!

👅慢燒吞拿魚下巴:軟嫩細滑,好滋味!
😆日本馬糞海膽大大份,超級鮮甜足料🤣
熱食的立麟燒味飯一流,脆脆口感,配上份子南瓜湯🎃
各款壽司都好精細好新鮮,完全值得一試!❤️
最後呢碗魚湯好濃郁,用咗好多新鮮魚湯熬
呢間餐廳真係好正,氣氛超級好!

@shigefusa_
2024-05-26 39 瀏覽
開胃菜:日本蕃茄配白醋啫喱 - 清新爽口,開胃醒神,為本餐拉開了序幕。長崎華漣小長井真蠔 - 肥美多汁的長崎蠔,帶有馥郁的海洋氣息,可說是極品佳餚。刺身三點:蜜柑鯛、目張魚、中拖羅 - 刺身選材精挑細選,蜜柑鯛鮮嫩多汁,目張魚肉質緊致,中拖羅肥美甜美,三種魚種皆極富風味。炙燒腦天 - 以火炙燒手法呈現,帶有微焦香氣,肉質鮮嫩多汁。 拖羅稀少部位額頭 - 這個部位鮮為人知,質地細緻爽滑,極盡奢華。自家醃製銀鱈魚西京燒 - 將銀鱈浸漬在自製的醬汁中,使其充分吸收了醬汁的醇厚風味。青柳貝 - 鮮甜多汁,飽含大海的氣息。深海池魚 - 選材珍稀,定必口感絕佳。大拖羅配自家蜆仔鹽 - 大拖羅的肥美與蜆仔的鮮甜交相輝映。甜蝦 - 彈牙鮮甜,別有風味。北海道海膽 - 醇厚濃郁,堪稱極品珍饈。櫻花蝦右口魚邊 - 以櫻花蝦和右口魚巧妙搭配,層次豐富。蝦肉蜆肉清湯秋田縣烏冬 - 湯頭鮮美,烏冬細滑爽口,令人回味。蕨餅 - 採用季節性食材,展現日本獨特的料理文化。

青柳貝 - 鮮甜多汁,飽含大海的氣息。

深海池魚 - 選材珍稀,定必口感絕佳。

大拖羅配自家蜆仔鹽 - 大拖羅的肥美與蜆仔的鮮甜交相輝映。

甜蝦 - 彈牙鮮甜,別有風味。

北海道海膽 - 醇厚濃郁,堪稱極品珍饈。

櫻花蝦右口魚邊 - 以櫻花蝦和右口魚巧妙搭配,層次豐富。

蕨餅 - 採用季節性食材,展現日本獨特的料理文化。
2024-05-25 35 瀏覽
咁多間omakase難道每一間都好吃?要吃一定要挑好吃又有新鮮感的!「重房」剛轉了搬至銅鑼灣新地址,當然要來支持支持❤️店內環境高尚優雅,非常舒適!頭盤當然是來點開胃菜式沖繩水云配蟹肉,微酸的水云加上鮮甜的蟹肉,清新又開胃🤤另外配搭了白酒煮啫喱蕃茄,酒香加酸酸甜甜的味道,吃完份外精神和有食慾!北紫海膽海膽配上當做北海道白蝦及法國魚子醬,底層則是三文魚籽,再以紫蘇花點綴,賣相優雅🫶🏻多種食材聚集在一起,口感變得多層次。清甜嘅台人覺讓人心花怒放🥰蜜柑鯛 刺身以柑皮餵養的蜜柑鯛,質感嫩滑,添加了少許柚子皮後,清香的味道由內而外慢慢散出。鮟鱇魚肝薄脆鱈魚乾鮟鱇魚肝內裡加了黃蘿蔔粒粒,平衡魚肝的油膩感。底下用了脆脆鱈魚乾,而上面則加了日本銀箔和食用花作裝飾。絲滑的感覺加上濃郁的味道,讓人吃得樂而忘返長崎生蠔🦪華漣長崎小長井生蠔,是此時最多造的季節,它的質感有別於其他生蠔,是creamy 和硬身的口感雨露均沾,配合醋啫喱,鮮味完全被釣起!池魚卷採用了日本薑、芽蔥和芝麻碎,令池魚的味道變得清甜帶微酸,沒冇一絲腥味!厚切九州象拔蚌以山椒粉和豉油粉調味的九州象拔蚌,鮮甜爽滑,再以厚砌的形式呈獻,真的很有滿

頭盤當然是來點開胃菜式

北紫海膽

蜜柑鯛 刺身

鮟鱇魚肝薄脆鱈魚乾

長崎生蠔🦪

池魚卷

厚切九州象拔蚌
以山椒粉和豉油粉調味的九州象拔蚌,鮮甜爽滑,再以厚砌的形式呈獻,真的很有滿足感😍

螢光魷魚🦑配磯煮鮑魚
魷魚經輕微燒過,外脆內軟,咬下去醬爆的感覺,超驚喜!磯煮鮑魚,煮好咗浸兩日,食落去比較有咬口,再疊上鮑魚肝醬,滋味無窮

雙色拖羅
生既係中拖羅,另一件是火炙拖羅,以蜆炒海鹽調味,保留新鮮感

熟食
分子料理:南瓜湯球,建議一口吃光,充滿南瓜汁的湯球一咬即破,澎湃的感覺好神奇。吞拿魚下巴是稀少部分,有豐富的魚油,經過精心慢燒,達到入口即溶的口感

5款時令壽司🍣
赤貝:用了青檸汁釣味,師傅會幫你加上豉油和Wasabi,服務周到
吞拿魚:採用了吞拿魚大腹位置,脂肪分布平均,好香口
北海道青柳貝🐚:質感爽口又有彈性
目張魚:使用麵豉汁調味,它屬於班科魚,味道比較鮮甜

北海道馬冀海膽,超推介!Creamy又新鮮,仲有甜味在口腔中徘徊,非常好吃😋

最後就是用了30幾條魚骨熬製而成「魚湯」,暖暖的,咊道又很濃郁,很好喝呀

甜品:千層蛋糕🍰作收結!鬆軟的皮配上軟綿綿的cream,感覺完滿
2024-05-23
重房餐廳位於港島繁華商業旅遊區銅鑼灣加路連山道1號地下,餐廳裝修高尚典雅,環境設計感覺溫馨,座位舒適,餐廳主打精緻日本菜,廚師選用季節性新鮮高質食材,隨著季節性而有不同時段的期間限定優質食饌,廚師一面製作一面向客人介紹食物,服務員招乎態度熱誠殷勤有禮。午市套餐omakase$598由廚師發板前菜白酒啫哩蕃茄入口酸酸甜甜,酒味微濃,啫哩口感,清爽清新。海鮮蒸蛋蒸蛋不單調,食落有海鮮和蛋香味,鮮甜。蜜柑鯛出產於日本四國,係現時嘅季節性食材,食落有蜜柑味道,好特別嘅刺身。日本華漣小長井蠔配有自家製啫哩醬汁,季節性5月6月最肥美,產自長奇,食落好creamy飽滿。紫菜腦天腦天係吞拿魚眼晴頂上一小塊肉,刺身嚟講比較稀有,廚師炙燒腦天,食落魚油香味。富山灣飽魚和瑩光魷魚季節性食材磯煮飽魚,入口彈牙爽口,螢光魷魚配自加製醬汁,食落好鮮甜。銀雪魚西京燒廚師擺盤精美配有沙律,魚皮燒到焦香,魚身肉質保持濕潤,食落好美味香口。赤貝壽司配有酸薑,廚師精心製作,外形花紋好特別,入口鮮美。吞拿魚赤身壽司吞拿魚背肉部位,色澤比較紅,食落新鮮。目張魚壽司屬於石斑類,色澤比較淺,表面有麵豉醬,口感彈牙,爽口。吞拿魚拖羅
重房

午市套餐omakase$598由廚師發板
前菜白酒啫哩蕃茄
入口酸酸甜甜,酒味微濃,啫哩口感,清爽清新。
海鮮蒸蛋
蒸蛋不單調,食落有海鮮和蛋香味,鮮甜。
蜜柑鯛
日本華漣小長井蠔
紫菜腦天
食落魚油香味。
富山灣飽魚和瑩光魷魚
銀雪魚西京燒
赤貝壽司
配有酸薑,廚師精心製作,外形花紋好特別,入口鮮美。
吞拿魚赤身壽司
吞拿魚背肉部位,色澤比較紅,食落新鮮。
目張魚壽司
屬於石斑類,色澤比較淺,表面有麵豉醬,口感彈牙,爽口。
吞拿魚拖羅壽司
吞拿魚魚腩部位,肉色比較淺,拖羅口感肥潤。
北海道馬糞海膽壽司
從未食過咁好味嘅馬糞海膽壽司,新鮮海膽食落好鮮甜。
秋田昆布烏冬
秋田烏冬比較幼身,軟硬適中較軟身,微鹹,不膩,昆布較軟入口清甜。
甜品蕨餅
日式甜品,配有紅糖,微甜,入口軟糯。
2024-05-25 38 瀏覽
跟吃貨閨蜜去吃吃久違了的Omakase 💗這次來到了銅鑼灣的「重房 」,這裡剛剛從舊址搬過來~新店裝潢優雅大氣,用餐氣氛很好。🟠前菜十分清新開胃的前菜~兩款我都很喜歡。有自家製蕃茄白酒啫喱💗入口清新帶有微微酒香。另有冲繩水雲蟹肉,水雲微酸爽口,加上鮮甜蟹肉,配搭很好。🟠 北紫海膽賣相靚🫶🏻北紫海膽配伴當造北海道白蝦和三文魚籽,上面有法國魚子醬和紫蘇花,以海膽殼盛著~口感清雅💗鮮香十足。🟠 蜜柑鯛 刺身在飼料中加入了蜜柑皮的鯛魚,魚質嫩又帶有淡淡蜜柑果香👍🏼師傅還加入了少許柚子皮,味道更為清爽。🟠鮟鱇魚肝 薄脆鱈魚乾鮟鱇魚肝加了少許紅蘿蔔粒粒平衡膩感,綿密細滑帶甘香,底下配以薄脆鱈魚乾,上面有日本銀箔和食用花作飾,整體味道鮮味濃郁,很香口💗 🟠長崎蠔來自長崎縣華漣小長井生蠔🦪正值初夏最盛產之時✨外殼呈金黃,蠔身飽滿厚身,十分Creamy 肥美,伴以微微酸的啫喱醋,鮮味更昇華。🟠池魚卷魚味香濃的池魚,配以芽蒽和日本薑,還加入了芝麻碎 👍🏼魚質鮮嫩肥美,入口帶有薑的清香。🟠九州象拔蚌加上了少許山椒粉和豉油粉,十分鮮甜爽滑。🟠磯煮鮑魚 螢光魷魚師傅建議先吃螢光魷魚,火炙過的螢光魷魚🦑一咬即破😋

🟠前菜

🟠 北紫海膽

🟠 蜜柑鯛 刺身

🟠鮟鱇魚肝 薄脆鱈魚乾

🟠長崎蠔

🟠池魚卷

🟠九州象拔蚌
加上了少許山椒粉和豉油粉,十分鮮甜爽滑。

🟠磯煮鮑魚 螢光魷魚
師傅建議先吃螢光魷魚,火炙過的螢光魷魚🦑一咬即破😋鮮味全爆發。後吃磯煮鮑魚,煮後浸了兩日超入味!配伴鮑魚肝醬,甜香彈牙又爽滑~

🟠雙色拖羅
從師傅手上接上的雙色拖羅,紫菜包著中拖羅和火炙過的大拖羅,中間夾了紫蘇葉 ,以蜆炒海鹽作調味💗肥美甘香,雙重拖羅風味,令人欲罷不能。

🟠熱食
慢燒吞拿魚下巴,每一口盡是魚油脂香😋小邪惡大美味,吃過後再吃一口南瓜湯球,放進口即破~香甜南瓜湯汁爆在口裏,清爽過癮!亦同時中和了魚油的膩感💗

🟠壽司x5
▫️赤貝🐚鮮甜清爽
▫️大拖羅 ~油分豐富,入口有滿滿的油花感🫶🏻大愛!
▫️北海道青柳貝~肉質爽脆鮮甜
▫️目張魚🐟來自海斑類的魚,師傅加了少許麵豉汁,清爽微辣,味道具層次。
▫️北海道馬冀海膽👍🏼甘甜濃郁,綿密滑滑,超鮮甜的澎湃感~

🟠魚湯
用了30幾條魚熬煮的魚湯,奶白濃湯還有滑亂豆腐粒粒,每一口都鮮甜無比,十分暖胃。

🟠甜點
最後甜品有千層蛋糕😋軟滑綿密,完美作結。

2024-05-14 63 瀏覽
今日心血來潮想食日本野OpenRice見到重房omakase門面的裝修設計吸引左我黎試鋪內裝修更加有心思張吧台打卡好靚,要俾個💗佢哋$598個set有前菜,刺身,熟食,壽司12至13品性價比真係超高刺身好新鮮,其中生蠔好驚喜本人對生蠔好高要求佢地啲蠔係時令,係依個season 口嘅蠔口感好正,好鮮甜🫶🏻壽司大概有4-5件師傅好細心會問我哋有咩唔食都會轉其他款式嘅壽司俾我哋每一件壽司都好精緻因應返每件壽司有唔同嘅調味令到壽司味道好夾👍🏻食物黎講我都比幾高分食材新鮮而且製作精緻其後店鋪環境好靚而且服務好好其中要讚下,全餐飯我keep住飲茶個小姐姐都好快就會加茶好中意每飲一啖都係熱熱地感覺好好好舒服👍🏻而且啲師傅好Nice,一路食會傾下計原來佢地啲師傅好多年經驗對食材好熟悉同佢地傾計都學到少少野😂香港好味而價錢合理嘅omakase真係食一間少一間今日搵到重房好開心又多一個選擇,會再嚟食🤤
今日心血來潮想食日本野
OpenRice見到重房omakase
門面的裝修設計吸引左我黎試
鋪內裝修更加有心思
張吧台打卡好靚,要俾個💗
佢哋$598個set有前菜,刺身,熟食,壽司12至13品
性價比真係超高
刺身好新鮮,其中生蠔好驚喜
本人對生蠔好高要求
佢地啲蠔係時令,係依個season 口嘅蠔
口感好正,好鮮甜🫶🏻
壽司大概有4-5件
令到壽司味道好夾👍🏻
食物黎講我都比幾高分
食材新鮮而且製作精緻
其後店鋪環境好靚而且服務好好
其中要讚下,全餐飯我keep住飲茶
個小姐姐都好快就會加茶
好中意每飲一啖都係熱熱地
感覺好好好舒服👍🏻
而且啲師傅好Nice,一路食會傾下計
原來佢地啲師傅好多年經驗
對食材好熟悉同佢地傾計都學到少少野😂
香港好味而價錢合理嘅omakase
真係食一間少一間
今日搵到重房好開心
又多一個選擇,會再嚟食🤤

2024-05-14
午餐