2016-08-08 2281 瀏覽
牛奶豬胃口麻麻哋嘅時候就會想食生菜包,因為鍾意佢辣辣得來很開胃, 而且所有嘅泰國餐廳幾乎都有椰青飲,所以今晚就來到其中一間常去嘅餐廳,金不換泰國餐廳。 這間餐廳位於荃灣西鐵站附近嘅荃灣廣場地庫嗰層,一落電梯就見到好大間嘅餐廳這間餐廳行高檔嘅泰國菜路線,樓底很高,座位寬敞,泰國餐廳嚟講坐得都算幾舒服坐低唔洗睇menu,叫個椰青解解渴先,打開個過蓋來睇,見到咁清的椰汁,未飲都覺得很涼快 ,飲下去一如以往咁清甜 椰青生菜包(豬肉)為什麼會喜歡這裡的生菜包? 因為它的生菜長期都很新鮮,翠綠,爽甜;肉碎幾乎全都是用瘦肉做的,肉碎粒粒分明,但又不會太乾,一大啖放入口仍然有食到肉汁嘅感覺, 放一匙筋肉碎於生菜上包起一大啖放入口, 正!!!! 大愛!!! 飛天通菜出街食飯去泰國餐廳,如果有通菜叫都會叫通菜,因為簡單嘅炒菜其實家裏常常都可以做到, 出街食覺得不太抵食, 但飛天通菜或馬拉盞通菜不同 , 風味獨特,一來做法較複雜,而材料亦較難買,所以如果餐廳有這道菜式都會很樂意叫,這裏的飛天通菜都幾辣㗎, 不過辣得來都幾爽,菜也不會太油黃咖哩牛腩及蒜蓉包主要肉食選擇了黃咖哩牛腩, 配蒜蓉包,

,飲下去一如以往咁清甜

生菜包(豬肉)
生菜包
黃咖哩牛腩及蒜蓉包
主要肉食選擇了黃咖哩牛腩, 配蒜蓉包, 蒜蓉包的面層焗成漂亮的金黃色, 熱呼呼的送上檯面, 伴隨送上黃咖哩牛腩,牛腩煮得好林
, 唔食辣嘅朋友可以放心叫這咖哩, 因為黃咖哩完全唔辣, 有咖哩香 配蒜蓉包食剛剛好
蒜蓉包
黃咖哩牛腩
以泰國餐廳嚟講, 價錢稍稍偏貴, 不過味道都幾出色, 同埋喺大商場內嘅餐廳一般都預左要比多少少, 平均每個人200蚊左右啦
2016-08-02
生菜包
蒜蓉包
黃咖哩牛腩
2016-07-01 2010 瀏覽
泰國菜中我比較鍾意食菠蘿海鮮炒飯 所以我經常性都習慣叫一拆菠蘿海鮮炒飯 今次一上枱令我覺得好驚訝因為個菠蘿真係好大個都 鋪滿曬配菜 好足料一筆落去即刻滿瀉 份量可以供兩個人至三個人食 例牌菠蘿海鮮炒飯入面當然唔少得主角菠蘿 呢次波爐味道唔酸偏甜好有菠蘿肉汁嘅香味 菠蘿忌肉汁滲透入炒飯嘅飯底所以就算淨食炒飯都食得出菠蘿嘅鮮甜香味更上海鮮嘅配菜有魷魚蝦等等全部帶出鮮甜口感又唔會太韌唔會太老嫩滑度剛好 再加上游肉鬆腰果等配菜肉鬆入口鬆化 唔似隔夜肉鬆弛新鮮肉鬆唔會太鹹腰果食落好清脆好香 完全冇受炒飯嘅熱力影響 大家配合起上來相得益彰 完全係完美嘅配合另外我仲叫咗一碟 泰式炒通菜 泰式炒通菜雖然平平無奇 但係我好欣賞 佢嘅秘製醬料有少少唔同 唔會太辣 未食已經聞到陣陣嘅鑊氣香味食落唔會太鹹唔會太甜濃度剛好 通菜食落去有爽脆口感 又唔會太油 太肥膩 配合喜 菠蘿海鮮炒飯完全係一個人食泰國菜嘅必然之選
菠蘿海鮮炒飯
泰式炒通菜
菠蘿海鮮炒飯
2016-06-15 1787 瀏覽
行完荃灣廣場,肚子空虛,便與友人直入嘗試泰國野!不需等候!直接入座二人餐:價錢還好!三菜一湯一白飯!冬陰功湯:辣,惹味!足料,如圖所見,大蝦在內辣炒通菜:辣味少重,蒜味夠,香口爽口!炸蝦餅:份量十足、厚身!外皮脆香,內裡肉質彈牙!蝦味仍保持在內海南雞:外貌與色澤都十分吸引、份量較少,肉感不行,不太新鮮!新鮮番茄及青瓜作伴菜!附上兩杯餐飲!味道與價格還好,會再次光顧!
行完荃灣廣場,肚子空虛,便與友人直入嘗試泰國野!
不需等候!直接入座
二人餐:價錢還好!三菜一湯一白飯!
冬陰功湯:辣,惹味!足料,如圖所見,大蝦在內
辣炒通菜:辣味少重,蒜味夠,香口爽口!
新鮮番茄及青瓜作伴菜!
附上兩杯餐飲!
味道與價格還好,會再次光顧!
2016-06-05
2016-06-12 1088 瀏覽
星期日與友人到荃灣廣場逛街,發現這間泰國菜。不用排隊便可進場,我們便嚐下這間泰菜發現午餐較晚餐便宜多了!!!我倆叫了2人餐^_^冬陰公湯味濃,足料蝦餅!大大件又香口海南雞反而肉質較老午市有足料份糧。。下次也會再光顧
星期日與友人到荃灣廣場逛街,發現這間泰國菜。
不用排隊便可進場,我們便嚐下這間泰菜

發現午餐較晚餐便宜多了!!!
我倆叫了2人餐^_^
冬陰公湯味濃,足料
蝦餅!大大件又香口
海南雞反而肉質較老
午市有足料份糧。。

下次也會再光顧
2016-05-26 960 瀏覽
今日媽咪去了泰國餐廳金不換幫我叫了外賣晚餐,叫了一點炒金邊粉,炒通菜,炸雞軟骨同埋泰國甜品..我一見到啲餸香噴噴所以就不斷地吃...但是出乎意料之外,我吃到通菜的最後幾條突然媽咪發現有一隻蟑螂!!!!仲要是手指那麼大!!!該發現個一刻簡直是震驚!!!所以我立刻去了漱口! 然後媽咪立打電話去了金不換投訴...那個聽電話的經理竟然一秒鐘之內就話傳單退回! 我們這刻覺得他們其實每天都會接到千萬個這樣的投訴, 所以對他們來說根本就不是一回事..建議大家千萬不要再光顧!!! 😱😱😩😩😡

😱😱😩😩😡
外賣自取
2016-04-18 924 瀏覽
跟同事經常到這間金不換,以連鎖店的質素來說已經是非常不錯。 原個菠蘿海鮮炒飯酸酸的非常開胃,難得炒得很乾身! 紅咖喱牛柳飯咖喱頗濃,有點椰汁味,牛柳也可以,水準之上。 炒金邊粉炒得很香口加點青檸汁也是酸酸的很開胃,有點花生碎一起吃非常配合! 熱龍眼茶甜了點,非常推介椰汁冰,很香很濃!最重要是大部分飲品都不用加錢,忘了影餐牌,但記得熱龍眼茶,椰汁冰,咖啡及青檸冰等等都不用加錢!午餐還是不用加一,實在太抵食!真的是經常去都不厭的,之前試過冬陰公湯河也是很不錯的。所有的香料相信都是購自泰國,所以非常不馬虎
跟同事經常到這間金不換,以連鎖店的質素來說已經是非常不錯。
原個菠蘿海鮮炒飯

酸酸的非常開胃,難得炒得很乾身!
紅咖喱牛柳飯

咖喱頗濃,有點椰汁味,牛柳也可以,水準之上。
炒金邊粉

熱龍眼茶甜了點,非常推介椰汁冰,很香很濃!

2016-04-18
  • 菠蘿炒飯
  • 紅咖啡牛柳飯
  • 炒金邊粉
  • 冬陰公湯河
  • 椰汁冰
2016-03-11 1618 瀏覽
同事Last Day,在高唱一句「說有萬里山 隔阻兩地遙」之前,Farewell Lunch是少不了的動作。來到荃灣廣場,同事提議一試金不換。一來是星期五的關係,二來一行七人,大概等了15分鐘才能入座。午市如果要吃得快,14款粉套餐總有一款合心水。遇上嘴饞的話,有小食、湯品及小菜的二至四人套餐也是不錯看的選擇~原個菠蘿海鮮炒飯 $57看著鄰座吃著的菠蘿海鮮炒飯,讓我打消了吃金邊粉的原意。上個月在尖沙咀店也曾點過菠蘿海鮮飯,這次午市的原個菠蘿雖然來得較細,但飯量卻顯得更為充足。而以這個價錢來說,海鮮的種類見誠意。雖然味道沒見得有大驚喜,但飯粒夠乾身有咬口已算不錯。另外,吃至尾聲還能舀出兩大片菠蘿作甜品,酸酸甜甜,消膩也~泰國熱奶茶入口細滑的奶茶帶有陣陣香草味,味道清新,那舒服的口感不遜於茶餐廳的出品,讚!肉碎煎蠔餅飯 $55有別於平日吃的酥香蠔餅,這裡的煎蠔餅飯賣相倒像芙蓉蛋飯,惟蠔餅卻具一定厚度。燒鱔飯(跟煎蛋1隻) $57由碟到煎蛋、再到那燒鱔,賣相極為碟頭飯的說。Farewell Lunch過後,差不多是時候說(唱)聲:今天且有暫別,他朝也定能聚首…...
午市如果要吃得快,14款粉套餐總有一款合心水。
1934 瀏覽
原個菠蘿海鮮炒飯 $57
看著鄰座吃著的菠蘿海鮮炒飯,讓我打消了吃金邊粉的原意。
泰國熱奶茶
泰國熱奶茶
肉碎煎蠔餅飯
肉碎煎蠔餅飯 $55
燒鱔飯(跟煎蛋1隻)
燒鱔飯(跟煎蛋1隻) $57
由碟到煎蛋、再到那燒鱔,賣相極為碟頭飯的說。
冬蔭功湯金邊粉
紅咖喱牛柳粒飯
2016-03-04
15 分鐘 (堂食)
午餐
2016-02-23 877 瀏覽
今日去到荃灣,本應有好多菜可以揀,但忽然想食泰國菜,既然來到呢度我見到不太多人等位,排左一陣就入得去食喇。由於人少關係,我點左最喜愛食既菠蘿炒飯,再加碟炸蝦餅送下飯。我記得通常食菠蘿海鮮炒飯,個菠蘿殼都係得少少菠蘿,通常用來裝飾下甘樣。呢間絕對吾係,菠蘿海鮮炒飯入面真係起哂全部菠蘿比你食,好多絕對吾馬虎,海鮮又人隻,味道仲要幾好食,推介。仲有炸蝦餅,一放上台。嘩,好大舊,我即時梗係試下啦,好香蝦味,又脆又香好好味道。最後,炒河粉上場,此道菜炒得都幾正宗,河粉夠闊身,雜菜又多,值得一試
10 分鐘 (堂食)
2016-02-20 841 瀏覽
忙碌了一整天,想食開胃D的食物,心思思想食生菜包,就和忌廉全來到金不換啦~~~因為去到已好晚,所以一入去就有位環境去親泰式餐廳都好喜歡點椰青,忙碌了一天飲到呢個好fresh 好清甜的椰青成個人都像refresh 了~~,有點貴,但值得椰青$45飛天通菜$68偏辣的泰式炒通菜,表現正常,不過平時不食辣的可能會覺得太辣生菜包$108心愛的生菜包出場~好多肉碎和生菜,生菜新鮮,肉碎辣度剛剛好不過有少少貴蒜容包$40青咖哩$98蒜容包配青咖哩~蒜容包份量多,熱哄哄咁食,入口聞到香香的蒜容味串燒$108串燒不過不失,但最少都要叫6串,兩個人食會好飽

椰青$45
飛天通菜$68

偏辣的泰式炒通菜,表現正常,不過平時不食辣的可能會覺得太辣
生菜包$108

心愛的生菜包出場~好多肉碎和生菜,生菜新鮮,肉碎辣度剛剛好
不過有少少貴
蒜容包$40

青咖哩$98

串燒$108

串燒不過不失,但最少都要叫6串,兩個人食會好飽
2016-01-14
2015-11-26 1254 瀏覽
荃灣食泰菜,第一時間會想起金不換, 第一次接觸金不換都係荃灣這一間。每個月總會來幾次, 初初會食飯連糖水甜品。時間耐了,覺得甜品比主菜出色。 推介這個椰汁木薯, 木薯唔似蕃薯咁粉, 有d趙口, 配上椰汁,十分香甜。另外, 出色的還有芒果糯米飯, 糯米煮得剛剛好, 唔會硬,唔會粉, 咬落去黏得來有d回彈,通常會點白糯米,個人覺得白糯米好食過黑糯米。

椰汁木薯

10 分鐘 (堂食)
2015-05-10 2712 瀏覽
想係舒適優雅嘅環境食泰菜,位置於荃灣廣場嘅金不換係不錯嘅選擇。裝修典雅,座位亦夠闊落,成晚都坐得好舒服。食泰國野,頭盤走唔開生蝦刺身。生蝦肉質不錯,蝦肉大件。平時點嘅醬汁係紅色,哩款係綠色嘅,辣度中足,怕辣嘅千祈唔好點太多。青芒絲沙律較為失色,全碟只有青芒絲,無其他配料,定價$98略為不值。青芒較酸,肉質較實,再加埋泰式甜酸醋,作為前菜幾開胃。但真係幾酸,唔係人人接受到。幾鐘意個海鮮冬蔭湯。 酸酸辣辣,有著香料味,味道剛好,唔會太濃。哩個係細碗,大概都有四,五碗。料幾多,有磨菇、魚肉、蝦、魷魚。辣椒膏炒帶子珊瑚蚌咪睇佢好似勁辣咁,其實只係小辣,反而好重香料辣椒味。帶子同珊瑚蚌都有五六件,尚算新鮮,配上西蘭花、洋葱同燈籠椒炒辣椒膏好惹味。椰芯紅咖喱豬肉帶著淡淡嘅椰奶香,有時會好怕太重椰奶而掩蓋左咖喱香,哩款奶香味不太重,既能保留到咖喱香味,又有椰香。而且咖哩汁好滑,即使只有豬肉片同荀,已經好好味,送飯食一流。不過愛辣重口味嘅朋友可能就略嫌唔夠喉。哩到嘅味道係剛剛到位,啱啱好,唔會太濃烈,食完唔口渴。金不換環境好,服務不錯,貼近港人口味,係荃灣區泰菜嘅好選擇。本來想叫薄餅點咖喱,但原來無薄

食泰國野,頭盤走唔開生蝦刺身
生蝦刺身$98
青芒絲沙律$98
海鮮冬蔭湯$98
辣椒膏炒帶子珊瑚蚌$148
椰芯紅咖喱豬肉$108

椰芯紅咖喱豬肉帶著淡淡嘅椰奶香,有時會好怕太重椰奶而掩蓋左咖喱香,哩款奶香味不太重,既能保留到咖喱香味,又有椰香。而且咖哩汁好滑,即使只有豬肉片同荀,已經好好味,送飯食一流。不過愛辣重口味嘅朋友可能就略嫌唔夠喉。哩到嘅味道係剛剛到位,啱啱好,唔會太濃烈,食完唔口渴。金不換環境好,服務不錯,貼近港人口味,係荃灣區泰菜嘅好選擇。本來想叫薄餅點咖喱,但原來無薄餅供應,有點失望。
海鮮冬蔭湯$98
辣椒膏炒帶子珊瑚蚌$148
椰芯紅咖喱豬肉$108
情人節既下晝,去到荃灣廣場,諗起呢間野,平日夜晚食好鬼貴,每人都二百幾三百,於是就諗住睇下lunch咩價錢。見到。。e..都ok wo.五十幾左右 。於是就入去試下我就叫左一個菠蘿海鮮炒飯 配椰汁冰,女朋友就叫左個香葉辣椒肉碎飯 配龍眼冰。 我個炒飯一黎到。。嘩。。成座山咁既樣,個份量真係多到呢。。有好多蝦、鮮尤、肉鬆、菠蘿同蟹柳,個炒飯炒得好香,好有菠蘿味,飯炒得夠乾身,粒粒分明,d炒飯連肉鬆一齊食。酸酸地加上肉鬆的口感同味道。味道更加突出,我記得夜晚食係好鬼貴, 而杯椰汁冰又好鬼解渴。而我女朋友叫果個肉碎飯份量都好大,一黎我見唔到白飯,因為d肉碎鋪滿晒,我試左幾啖,又係勁好味,肉碎本身配合辣椒同香葉一齊粉過。所以食落好香同埋辣辣地,連飯一齊食。味道好豐富。最後埋單連加一,$119。每人60蚊ja..仲要係假日係商場食,真係好抵。

波羅海鮮炒飯

椰汁冰及龍眼冰
2015-02-14
慶祝紀念
情人節
波羅海鮮炒飯
椰汁冰及龍眼冰
2015-01-30 2560 瀏覽
今晚跟朋友晚飯,決定來這間泰國菜,之前試過十分出色,所以滿懷希望飽餐一頓。因為只得兩人,所以只叫了青芒絲塘虱魚沙律和椰青海鮮飯。待應一上菜,沙律似一片沙紙,賣相亳不吸引,心想可能味道會比賣相好吧,那知一試,實在大失所望。青芒絲勁粗,汁勁酸,魚肉炸到又乾又鞋。吃了一口,真是失望到極點。樂觀的我們,寄望於下一道菜。上菜了!天呀,真是差處未算差,那個椰青飯頂部舖了厚厚的椰漿杰撻撻,飯就濕淋淋,只找到2隻蝦、魷魚和魚塊,試了一隻蝦,對不起,實在咽不下,霉嘅!控制不住竟然吐了出來,我真覺得自己失儀。我們真不想泿費食物,但是看到真的反胃,那個椰青內一點椰肉也沒有!(是否循環再用?😠ߘ)除了罐頭椰漿味外,甚麼味道也沒有。我失望到了超極點😣ߘ向侍應反映,希望他們能向㕑房反映,改善下啦!ߘ我們目的不是齋投訴,而是希望金不換的㕑師有所改善。客人付了錢,吃不到相對價錢的的味道,真是很失望架!白白浪費$300ߘ
白白浪費$300ߘ
塘虱魚沙律
2015-01-29
2014-06-01 5623 瀏覽
今日行完街本身打算坐西鐡回家想品嘗泰國菜就想起我好多年都無品嘗過的我最愛的金不換就想起荃灣廣場都有間金不換泰國餐廳跟著就選擇去品嘗可能今日係假期所以都幾多人係門口等入座,等咗一會服務員就帶我入座,坐下來後發現這裡的環境雖然比起紅𥗠金不換無咁高級及大間但這裡環境夠寬敞坐得好舒適幾好,睇餐牌後發現好多都想試不過得自己1個所以就點咗1)青咖哩什菜再配 2)Garlic Bread,3) 凍棷汁冰,而咖哩什菜配料有磨菇,紅蘿蔔片,金菇,西蘭花及其它菜類配搭而味道帶小小辣再配剛剛整起的熱辣辣胞口的Garlic Bread我個人自己就覺得味道一流,而棷汁冰比起其它泰國餐廳整得夠味,總括這裡的金不換及紅磡分店的裝修環境,清潔,及服務員的禮貌泰國或本地都一向保持好好,如果這裡都好像紅磡分店有播些泰國歌曲會更有氣氛,也希望金不換的食物出品可以繼續營運得好等我們食客有口福
Garlic Bread , Curry Vegetables
2014-06-01
5 分鐘 (堂食)
  • Garlic Bread Curry Vegetables
2014-04-17 4482 瀏覽
今日黎左金不換食飯,當然唔係自己一個,係朋友約既,一直都唔會點去荃灣,之前係銅鑼灣好似食過一次咁多多。 約左夜晚7點鐘,應該有訂到位,不過唔算太多人,有幾枱客,安安靜靜傾下計唔錯,不過左一陣就已經好多人喇。哈入到去就即刻揀左幾款野食,首先叫左一個大蝦沙津,唔錯,一試就試個辣辣地既大蝦,佢個肉質非常彈牙,唔似急凍,又無比個辣椒味搶到個鮮味,做得好好,又夠醒胃,前菜黎講真係唔錯,之後有一個飛天通菜,都係正正常常既味道喇,另外就叫左個甜酸蜜桃鴨,唔錯太差,因為個鴨切得太大件,同埋有少少硬,不過蜜桃同青椒就反而好重味,嬴左個主角。當然有冬蔭公喇,材料十足,辣度同酸度都岩岩好,雖然份量唔算多,不過都夠食,我自己就希望佢辣多少少。