2008-09-27 43 瀏覽
聽日講呢間魚粥好出名,次次黎到呢頭都搵唔到.咁岩 23/9/2008 打正8號風球既日子,去到呢度終於搵到.入面都係似舊式既麵檔除左粥麵,仲有炒飯小菜,不過未試過.價錢都OK,2個人食左都係六十幾蚊.我同男朋友都會再去過食!
聽日講呢間魚粥好出名,次次黎到呢頭都搵唔到.

入面都係似舊式既麵檔
除左粥麵,仲有炒飯小菜,不過未試過.

價錢都OK,2個人食左都係六十幾蚊.

我同男朋友都會再去過食!
差 炸定唒,林唒既.
正 爽滑魚皮,好QQ,好味
正 粥好棉,魚好新鮮,好味
薑蔥撈麵,都OK,好似咸左D!
正 爽滑魚皮,好QQ,好味
正 粥好棉,魚好新鮮,好味
  • 爽滑魚皮
  • 魚粥
2008-08-05 3 瀏覽
主觀d講,明星效應有時真的幾不信得過...可能此店真的只得爽脆魚皮好食...但因本人是不吃魚的,所以不知是否鎮店推介,但以本人試過的食物來計,我發覺只得牛肉炒米 及 芥蘭較好味,亦試過豬瞤肉丸粥,粥底很淡,豬瞤很硬,唯一肉丸較爽口,也試過牛筋...umn...不知怎形容,說真的,牛筋味道很怪.
  • 牛肉炒米
  • 芥蘭
2008-08-02 17 瀏覽
住左係佐敦咁耐都無去過, 搬左後反而成日去, 次次都係食魚雲粥, 加油炸鬼, d隔夜油炸鬼就梗係唔得啦, 不過點粥食無所謂啦, 佢地d粥比較咸, 應該落得太多味精, 所以次次去都無食晒d粥架, 只不過想食魚雲, 魚雲都算新鮮, 間中會食一兩次泥孟粥, 都唔差, 起碼好過一d掛羊頭買狗肉的弼鋪個d所謂"拆肉泥孟",
2008-07-11 28 瀏覽
看了XX男女的介紹,才知道這老店原來值得一試.專程到來,是龍蛇混雜的地帶,別有一番意境的地頭.下午時份,三點多只有一個客,坐下環顧,只見是五六十年代的感覺,侍應們的年紀都超過五十歲,服務不好也不壞,但對熟客郤有講有笑.叫了及第粥,26大元.十分鐘有得食.賣相很不討好,沒有薑葱,沒有生菜絲,白濛濛.仔細一看,不太稀,不太杰,哂士沒有和味那麼大,豬什是落齊的: 心,粉腸,肚,潤,肉丸.但沒有腰.所有料都是很新鮮,爽滑,肉丸尤其好味,內有大地魚,十分香滑,是近來吃到最好的.粥底綿滑,看到米粒都爆花,米香十足.但有少許味精味.地方很懷舊,地下的階磚已有部份脫色,牆壁上寫滿食物和價錢,連五六十年代最流行的生魚片連湯也有供應,只賣六十元.這店的價錢較附近同類的店稍貴,但食味郤各有千秋.尤其是肉丸,不信可以一試.笑臉是給食物的.
看了XX男女的介紹,才知道這老店原來值得一試.
專程到來,是龍蛇混雜的地帶,別有一番意境的地頭.

叫了及第粥,26大元.十分鐘有得食.

粥底綿滑,看到米粒都爆花,米香十足.
但有少許味精味.

笑臉是給食物的.
  • 及第粥
2008-06-29 9 瀏覽
金城粥麵,不但有粥麵,仲有炒粉麵飯...一定有一樣岩食~~今次又係睇o左某本雜誌,所以一試。食o左豬潤粥、魚腩粥、豬什炒河、爽脆魚皮~~由於我唔太食豬內臟,同爽脆魚皮,亦唔係一般架炸魚皮,係半生架魚皮...第一次認識,所以今次對我係一個挑戰。先說豬潤粥&魚腩粥,勁足料...粥底都好味!!豬什炒河,根據老爸所說..正如,蔡先生常說個句:「係以前架味道。」到爽直魚皮,食魚皮時,可以配埋蔥絲同薑絲一齊食,再點埋辣椒豉油...完全係一食就上癒!!
金城粥麵,不但有粥麵,仲有炒粉麵飯...一定有一樣岩食~~

今次又係睇o左某本雜誌,所以一試。

食o左豬潤粥、魚腩粥、豬什炒河、爽脆魚皮~~

先說豬潤粥&魚腩粥,勁足料...粥底都好味!!

完全係一食就上癒!!
2008-05-23 4 瀏覽
與朋友仔來到佐孰找吃的,看到金城門前的材料,見到泥蜢,便想到朋友仔很想吃的,那麼就在此一嚐.我也是首次吃泥蜢粥,只因怕魚腥味,又怕多骨.不過熱熱的粥亦很棉很滑,魚亦很多很足料,而且亦沒有腥味,感覺不錯.再來炸醬麵,但因晚了吃,凍了一點,所以很難一評,不過亦是可以.因十時後才有腸粉,剛好等到,吃了叉燒腸粉,亦十分之滑.

2008-04-06 4 瀏覽
尋日諗住食澳洲牛奶公司,點知冇開,男朋友話呢間d粥都幾好食.於是行多兩步就到呢度入到去睇左一陣,叫野食既時候,竟然話冇粥賣,老闆話因為岩岩有班新加坡人黎食晒d粥,又激死,粥店冇粥食,都唔知食咩叫左個叉燒炒河,男朋友要牛腩飯,炒河同我想像中唔同,點解有汁既,係一個有汁既叉燒淋上d河粉面,咁都叫炒?d河粉痴埋一舊,好用力先可以分開,食得好攰,味道一般男朋友個牛腩飯唔知好唔好食,但見佢食晒埋單$54
d河粉痴埋一舊,好用力先可以分開,食得好攰,味道一般
男朋友個牛腩飯唔知好唔好食,但見佢食晒

埋單$54
2007-10-14 4 瀏覽
今日一支公去食晏, 由於冇咩心水想食咩, 於是就邊行邊搵, 行到呢間食店前立即卻步, 心想食粥還是其他好呢? 橫豎都係求其一間, 倒不如試一試啦, 於是乎就入左去!坐底睇左都好耐都唔知食咩好, 又想食粥又想食麵, 十五十六都唔知點好, 於是乎師傅決定要一碗雲吞麵同一碗皮蛋瘦肉粥!率先送上皮蛋瘦肉粥, 粥好夠熱但係唔夠綿, 都幾水下, 而且味精都幾重, 皮蛋都算多幾足料, 但皮蛋唔算好味, 反而仲食到有少少怪味, 而瘦肉就真係幾瘦, 都幾鞋口下, 麻麻地; 雲吞麵反而出色d, 雲吞麵一碗有五粒, 雲吞唔算大粒但個皮夠薄個餡都可以, 係以蝦為主不過係蝦仔, 好細隻蝦仔不過就好爽口, 而麵好煙煙韌韌幾爽口, 有少少鹼水, 湯底夠清味精唔算重, 比麥文記更大碗要好味, 得喎!總括而言呢間食店唔算抵食, $19碗雲吞麵, $20碗皮蛋瘦肉粥, 埋單$39! 環境一般衛生情況一般, d辣手油係冇蓋封住, 仲有d烏蠅係咁飛! 師傅覺得麵好過粥, 如果下次要再黎就一定唔會食粥喇, 不過都唔知仲有冇下次呢?

2007-08-22 8 瀏覽
寫的是渣打馬拉松的早上。大賽六時十分開跑,五時十分就要開始熱身,四時十分便要到達會場附近,換言之,最遲三時半便要吃早餐。一早鎮定要吃個粥做早餐,來這裡,因為還有晚上才供應的即拉腸粉。本來坐店外風涼水冷,但不想聞太多的煙味,就坐店內。人客一點也不少,意料之外的,還是大賽當前,運動員樣子的不多,仍然是夜鬼佔大多數。要了腰潤粥及牛肉腸粉,等了一會粥才來,而等了更耐,才有腸粉。橫豎粥已涼,還是吃腸粉先,相信是即拉,但卻是溫溫吞吞的不太熱。腸粉幾夠滑,牛肉非鮮牛而是如牛肉球的碎牛,十足是吃山竹牛肉的感覺;腰潤粥幾大碗,豬潤薄身,吃落爽口,味道則一般,似乎是隔離街的兩間生滾粥店更出色。豬腰沒有「異味」,也沒有「鮮味」,好在也吃不出「雪味」,如嚼蠟。粥底算綿,本以為味精不算嚴重,但之後當體內的水份消耗後便知,原來也下了重手。埋單37 蚊,以吃得飽的角度來看,是的,想吃碗靚粥,似乎比附近的幾間生滾粥店都弱一線。
寫的是渣打馬拉松的早上。

2007-03-05 15 瀏覽
忙完公事已差不多12mn,收工前Msn專兄,就咁出來食夜粥。佐敦真是吃夜粥的好地方,街尾有生滾粥,行無兩步又有越興棧,前兩者試過,今次試埋呢間。本來打算吃魚卜粥的,阿姐話來碟炒魚卜,又好,反正都有段時間未試過加薑蔥來炒,又叫了魚骨拼豬心粥,專兄的雞粥就隨粥附送田雞腳一隻。靚粥上來,睇牌面真的好足料,魚骨、豬心、豬潤浮面,粥底介乎於杰、稀之間,個人口味再稀點更好,料是足的,但質素一般,是晚沒吃到米花盡開,綿而香的感覺,材料當中就只喜歡魚骨,爆過後幾香口,再加上喜歡吃骨,情況許可下,拋下規矩連骨吃埋,自從老媽搬出去後,無魚骨吃,所以此品是吃得幾滋味過癮,至於豬心豬潤感覺雪了一段日子,口感極為粉霉,吃了兩口.投降,腸胃不好,對味精愈來愈敏感,此粥,盡了力也只吃得到兩啖。而薑蔥炒魚卜,論質素不及早前吃的生滾粥,只因膠質太薄,口感打了個折扣,而加了大量胡椒、薑蔥來炒,味道極為濃烈霸道,將魚卜的點點鮮/腥味蓋過,最難搞的是與專兄同事吃到苦味,偶是覺得苦味來自酒與sauce的問題,而專兄則說是魚卜問題,結論仍是有.待.更.進。埋單$130,謝專兄~

埋單$130,謝專兄~
2007-01-20 13 瀏覽
其實以前我都有幫襯開,不過, 我就未過豬潤腸囉, 作為一個內臟迷, 唔試過, 真係講唔過去, 果豬腸黎講呢,賣相就麻麻喇, 皆因個粉就真係厚左D, 衰鬼0趙落去果嘢, 又真係爽滑分明架喎!, 有粉皮0既滑, 有豬潤0既爽, 真係得, 之但係D涵少左D囉, 可以豪D, 至於個及第粥,粥夠棉,又無乜味精,除左D豬肚我覺得D味怪怪地之外, 我整體上都鐘愛!!
2006-12-28 11 瀏覽
7/12(四) 8:15pm吃罷堂記,仍感意猶未盡;最後一擊,走進龍蛇混雜,百態盡顯的金城,老字號捧場客當然不少.瞄過餐牌後我倆只點了魚腩粥$18;魚腩有別於鋮記或新興棧做法,魚腩沒經爆香,味道清淡,而魚肉保持則軟滑,魚味很鮮.粥底煲得極之鮮及綿滑,質素絕不那過!令人相當回味!服務方面,於此類老牌食店不要寄望得到大叔的笑臉迎人及及熱情對待.為著其出神入化的粥底及仍然期待的腸粉,絕對有重臨之理!
7/12(四) 8:15pm

為著其出神入化的粥底及仍然期待的腸粉,絕對有重臨之理!
2006-12-27 9 瀏覽
睇完戲跟女友嚟醫肚。呢間老鋪係呢個九反之地屹立已久,自己從小係附近長大,但就從來未試過,真係諗起都有D慚愧...呢度嘅午夜腸粉聞名已久,今次終有機會一嚐...呢D地痞到極而人流複雜嘅小店,女友唔多習慣,食得週身唔聚財,但小弟卻係冇有怕。不過為女友着想,都係嚟過快食la...及第加牛腸,未嚟食已經諗住叫呢兩味...豬肝、豬腸及豬肚皆屬新鮮貨,爽口而冇異味,一流水準;粥底唔算綿,但卻比想像嘅少味精,出乎意料...萬千期待嘅腸粉,好是好,但卻比預期冇咁好--- 皮夠油水,晶瑩但卻不通透,但自己鐘意食比較厚身嘅腸粉,所以食得幾滋味;可惜嘅係料落得比較少,好似食緊"有味腸"咁....對許多"hello夜歸人"嚟講,呢度真係偷閒加油站...可惜我己經唔係呢亭人好耐嘞...

呢度嘅午夜腸粉聞名已久,今次終有機會一嚐...

及第加牛腸,未嚟食已經諗住叫呢兩味...

對許多"hello夜歸人"嚟講,呢度真係偷閒加油站...

可惜我己經唔係呢亭人好耐嘞...
2006-09-23 32 瀏覽
相比麥文記之下,白加士街盡頭,與垃圾站為鄰的金城粥麵,大大話話有四,五年無去過.年前當夜班收得夜.凌晨一點在此有田雞粥,同即拉腸粉作宵夜.無與倫比的享受.除田雞粥外,及第粥,魚片粥,腰潤亦很出色.所有粥品全部在外面的Open Kitchen,即叫即煮.所有材料,用冰鎮著,坦蕩蕩暴露於人前.有人講到話好唔衛生,大菌食細菌,吃過多年,又未見我有事?豬潤同豬腰此兩食材,幾難做得好.前者過生不能入口,過熟會過老,金城的豬潤,生熟程度掌握得很好.質感很滑.豬腰一旦處理不好,一定臭到無朋友.此店豬腰無甚異味,既厚又軟.粥底很綿充滿米香.師傅應該落得很少很少.晚上十點後才供應的即拉腸粉,又係夜鬼之福音.條條拉得晶瑩通透,魚片腸配上香甜的醬油,更是一絕.身處佐敦,名乎其實的"粥戰".食魚粥有新興棧,鋮記一品粥,菜乾粥可去新填地的彩龍,吃得豪一點如罐頭鮑魚粥,348對面的彌敦粥麵可幫到你.及弟,田雞的話,一定係金城.單係在這個四方眶戰地之內,已經有眾粥店等你同佢地"車輪戰".包你戰後,一定全身而退,唔使舖國旗.

2006-08-16 12 瀏覽
食完碗粥底幾綿幾滑的鯪魚球出門口後, 很後悔...他們的粥品是在鋪外, 對住沙塵滾滾的馬路煮的, 那大鍋粥沒有蓋著...很不衛生呢! 雖然味道好, 但以後都唔會再食呀...