2017-08-18 71 瀏覽
住附近的我 , 又想食下泰菜,經過見到呢間既價錢真係實惠就去食下啦。座位算多,坐得幾舒適,有種街坊落樓食野既感覺😂酸辣無骨鳳爪 $58 加左泰式酸甜醬,酸酸甜甜,好開胃👍🏼 而且啖啖肉,懶人之選😂香茅烤雞肉撈檬粉 $41 味道吾錯,口感都幾好,不過就冇咩香茅味🤔 重口味d會更好😂越南生熟牛肉湯河粉 $41 湯底幾清甜🤔 牛肉既份量幾多👍🏼仲有叫左香茅豬扒併雞翼 $52 越式牛肉沙爹串(2串)$30越式豬頸肉 $50椰青 $32,算大個,好清甜,係我係泰式餐廳必叫既項目之一

座位算多,坐得幾舒適,有種街坊落樓食野既感覺😂

越南生熟牛肉湯河粉 $41 湯底幾清甜🤔 牛肉既份量幾多

👍🏼仲有叫左香茅豬扒併雞翼 $52
越式牛肉沙爹串(2串)$30
越式豬頸肉 $50

椰青 $32,算大個,好清甜,係我係泰式餐廳必叫既項目之一

走去黃大仙探朋友兼食飯,結果黃大仙中心逼爆,朋友帶路去現崇山揾食,仲以為嗰度消費一定貴,原來都有正常價既野食😂揀咗呢間越南鋪頭,星期五嘅晚上都唔多人,唔知係咪因為現崇山呢邊好隔攝,完全唔使排隊就可以入座😍大熱天時口渴,即刻叫咗個椰青來解暑,椰青新鮮水份清甜,雪凍咗非常清涼,同一般街邊曬到熱晒兼且變到有酸味既好唔同😍誠意推薦越式海鮮湯第一次飲,開頭睇相以為係冬陰公,但原來只係酸冇海鮮味,亦冇加椰醬,較純粹係番茄同醋嘅酸味,味道層次欠奉,但餡料尚算好充實,青口都好大隻,配有鮮蝦同埋蟹柳番茄。睇相以為細細碗原來都幾大兜,兩個人飲幾乎飲唔晒。小食反而做得出色有驚喜😳蝦餅爽口鮮甜,新鮮炸起,唔使點泰式辣醬都好夠味👍🏻至於焗青口亦可以encore,牛油蒜蓉味配搭得唔錯,香草嘅味道亦錦上添花,青口嘅夠大冇欺場,同樣配搭嘅牛油蒜蓉雞翼都夠滑嫩多汁,價錢以分量同質素來講唔算貴,性價比幾高😋反而有少少失望係呢個咖喱焗大頭蝦,最後先上食到6分飽先至來一鍋咁大嘅咖喱視覺上有少少濟,牛油蒜蓉包俾佢早10分鐘嚟到令到未點咖喱包身已經有少少凍同唔夠脆。蒜蓉包鹹得滯搶咗咖喱嘅味道,而咖喱唔夠杰去令到個包掛得起湯汁,都

酸辣海鮮湯

越式蝦餅

香草牛油蒜蓉焗青口

大頭蝦咖喱煲

牛油蒜蓉包

蒜蓉包鹹得滯搶咗咖喱嘅味道,而咖喱唔夠杰去令到個包掛得起湯汁,都唔夠甜去平衡返蒜蓉包嗰陣鹹味。

不過抵贊係兩隻大頭蝦都超大隻,差唔多有龍蝦咁大😳,不過可能太大隻要開邊處理先放得入鍋,開咗邊又太快熟所以蝦內有少少煮得過奈唔夠爽身。

我哋叫得太多嘢食,店員細心主動幫我地拼埋另一張枱,唔怕d餸放得逼住逼住咁,

雖然唔係樣樣出色,但服務態度同價錢都相宜,唔想幫襯大舖又免排隊,呢間係唔錯既選擇。
越式蝦餅
香草牛油蒜蓉焗青口
2017-08-07 68 瀏覽
搬離長沙灣以後  很久沒吃過像樣的越南菜 剛剛見過在荔枝角的客人  就想起這家店   以前吃過,味道挺正宗的.先來一蔗蝦當小食   帶甜之餘很彈牙   這個菜讓我認為  士別三日,沒有退步呢.之後生牛肉湯河當然是必吃啦   要試驗廚師的功架  就如到茶餐廳必點乾炒牛河    這個牛肉鮮度十足   加上魚露  酸酸的醒胃又風味  讚啊.點了咖哩汁點蒜蓉包   兩個人吃不了太多肉  就簡單吃吃    果然沒讓我們失望   這樣是吃出汁的椰香   重點是不太油   我們都怕肥呢😜                        香茅豬扒雞翼   味道恰如其份之餘仲勁入味,   豬扒有咬口得來又鬆化 , 加埋啲秘制葱油,增添味感, 看得出是心機菜 .吃東南亞菜  最重要是清新的感覺,越南春卷白色的, 很討好,吃著幾個清新小菜就甚滿足的   加上榴槤沙冰, 重榴槤香, 不太甜和沙冰挺滑的!這樣談著吃著, 地點就腳, 就過了滿足的一個晚上😄😄

這樣談著吃著, 地點就腳, 就過了滿足的一個晚上😄😄
2017-07-24
2017-08-01 663 瀏覽
兩公婆去護老院探完老爺 諗住近近地食晚飯 老公鐘意食越南野 諗起元洲村商場G/F有得食 快快食飽回家休息 明早佢又要大陸出差 火車頭河 $51 湯底唔錯 清澈 再加上有齊多款材料 生熟牛肉 牛南片 牛柏葉 牛丸 洋蔥同芽菜 白蘿蔔 非常豐富 河粉幼滑 是日精選 $46喇沙雞絲扎肉湯檬粉上枱十分吸引 香味湧出 味帶微辣 豆卜扎肉雞絲滿滿亦好吸引 但係湯底唔知點解帶點苦 跟餐還可加$23 多一款小食添海浙扎肉雞絲 味道似街邊撈撈小食 味濃 海浙爽 沙爹串 雞/豬 試左豬 質地鬆軟 配埋沙爹汁好香口 唔錯 牛油雞翼 $60熱辣辣 牛油香撲鼻 咬落去外脆內還保留到肉汁 真係好味 懷念讀中學時越南餐廳嘅味道 正椰汁紅豆冰 $13 (跟餐價)椰汁味濃 紅豆有咬口 可以再淋些 可口凍檸賓 $8 (跟餐價)好耐無飲利賓立 加上檸檬有豐富維他命C 所以選擇左 唔太甜 兩個人飽晒 大滿足 每人約$120 算合理 下次唔貪食 小食一個也足夠

火車頭河 $51

是日精選 $46
喇沙雞絲扎肉湯檬粉

跟餐還可加$23 多一款小食添
海浙扎肉雞絲 味道似街邊撈撈小食 味濃 海浙爽

沙爹串 雞/豬 試左豬 質地鬆軟 配埋沙爹汁好香口 唔錯

牛油雞翼 $60

椰汁紅豆冰 $13 (跟餐價)
椰汁味濃 紅豆有咬口 可以再淋些 可口

凍檸賓 $8 (跟餐價)
好耐無飲利賓立 加上檸檬有豐富維他命C
所以選擇左 唔太甜

2017-08-01 481 瀏覽
今晚又去咗長沙灣附近搵老友食飯,今晚佢帶咗我黎食越南菜,佢話呢度雖然成間茶餐廳咁嘅樣,但食物絕對好味,而且平靚正。天氣好熱,一人先飲一個消暑椰青唔算好甜,不過椰青水好香好潤,而且夠凍!點左半打串燒串燒都等左一段時間先上枱,上枱真係熱辣辣的,新鮮燒起的!每串串燒食落都好juicy,絕對唔係燒好咗放埋一邊,到你落單就烘翻熱嗰種質素串燒本身都幾夠味,不過如果點埋沙嗲醬,就更加惹味之後要咗蒜蓉牛油焗大頭蝦Size十足,蒜蓉牛油味香濃,非常吸引蝦身的蝦肉爽口結實,好鮮味,配埋蒜蓉牛油汁真係正蝦頭仲正,勁多蝦膏,明知膽固醇爆煲都忍唔住吃哂啲蝦膏見酸辣明爐烏頭特價$108,咁抵食冇理由錯過啦!烏頭非常低調,藏匿喺好多配菜下面煮咗一陣,決定望下條魚,魚身飽滿有光澤,唔錯喎!再煮一陣,落少少酸辣湯就食得烏頭魚同酸辣湯好夾,大家食到最後,湯都差唔多飲哂最後,為咗傾多陣但又唔想齋吹水咁寡,就叫多個香茅豬扒雞翼小食。豬扒唔太厚身但燒得香口,雞翼又係皮脆肉嫩,好味道!兩個食肉獸對呢餐都好滿意,地膽推薦果然不錯
天氣好熱,一人先飲一個消暑椰青

唔算好甜,不過椰青水好香好潤,而且夠凍!

點左半打串燒

串燒本身都幾夠味,不過如果點埋沙嗲醬,就更加惹味

之後要咗蒜蓉牛油焗大頭蝦

Size十足,蒜蓉牛油味香濃,非常吸引

蝦身的蝦肉爽口結實,好鮮味,配埋蒜蓉牛油汁真係正

蝦頭仲正,勁多蝦膏,明知膽固醇爆煲都忍唔住吃哂啲蝦膏

見酸辣明爐烏頭特價$108,咁抵食冇理由錯過啦!

烏頭非常低調,藏匿喺好多配菜下面

煮咗一陣,決定望下條魚,魚身飽滿有光澤,唔錯喎!
再煮一陣,落少少酸辣湯就食得

烏頭魚同酸辣湯好夾,大家食到最後,湯都差唔多飲哂

豬扒唔太厚身但燒得香口,雞翼又係皮脆肉嫩,好味道!

兩個食肉獸對呢餐都好滿意,地膽推薦果然不錯

2017-07-31 173 瀏覽
自從老公調咗去長沙灣上班後,近排都多咗來這區走動,美其名是來接老公放工,但背後嘅目的,自然是離不開「搵食」。上次去咗位於長沙灣道的天堂咖啡室吃晚餐,這天就由老公帶路,去離佢公司只需 10 分鐘路程的「金滿都」食越南菜。聽老公講,揀晚飯時間來是明智之舉,因餐廳平日午市繁忙時段,總是塞滿食客,一位難求。據說餐廳以真正越南風味作招徠,由食材選擇,以至製作都一絲不苟。踏進店,地方不大,設計平實簡約,裝潢是一派茶記格局,不過間格幾四正,尤其是旁邊的窗口位,光猛闊落,坐得份外舒服。拿起桌上的餐牌逐頁細看,食物款式多不勝數,先由甜品開始,接著是越式小食、越式湯河粉、越式湯檬/撈檬、越式飯、咖喱牛腩煲/雞煲、廚師推介、小菜、時蔬、湯類及飲品,另外亦有多款適合一人、兩人及四人的晚市套餐。二人晚市精選套餐,共有兩款,定價分別為 $268 和 $198,唔想傷腦筋,就一於揀晚餐 A 試試。二人精選晚餐 A ($268)  菜式豐富吸引,有越式香草焗大頭蝦、法式黑椒牛柳粒紅飯、三色拼盤、上湯浸時蔬,另外亦有特飲或甜品。先來的越式香草焗大頭蝦,成品選用了 King Size  越南大頭蝦,廚師只簡單地於蝦面鋪上
拿起桌上的餐牌逐頁細看,食物款式多不勝數,先由甜品開始,接著是越式小食、越式湯河粉、越式湯檬/撈檬、越式飯、咖喱牛腩煲/雞煲廚師推介、小菜、時蔬、湯類及飲品,另外亦有多款適合一人、兩人及四人的晚市套餐。二人晚市精選套餐,共有兩款,定價分別為 $268 和 $198,唔想傷腦筋,就一於揀晚餐 A 試試。
二人精選晚餐 A ($268)  菜式豐富吸引,有越式香草焗大頭蝦、法式黑椒牛柳粒紅飯、三色拼盤、上湯浸時蔬,另外亦有特飲或甜品。先來的越式香草焗大頭蝦,成品選用了 King Size  越南大頭蝦,廚師只簡單地於蝦面鋪上蒜蓉、牛油及香草,然後放入焗爐內烤焗上桌。先嘗蝦頭位置,入口滿是甘甜的蝦膏,而蝦肉亦爽口彈牙,非常滋味。
接著是法式黑椒牛柳粒紅飯,先挾起牛柳粒一嘗,質地鮮嫩、夠曬肉汁,而且由於烹調時加添了黑椒,入口帶微辣,以鮮甜的番茄和爽口的洋蔥伴吃,開胃惹味。至於旁邊的紅飯,水準亦不俗,紅飯雖然混入了番茄汁煮成,但飯粒食落不會因太多水分而變得軟身,仍保持咬口,與香濃的牛柳粒配搭得十分出色。
三色拼盤方面,有蔗蝦、春卷和粉包;越式春卷即叫即炸,外皮香脆熱燙,而且不油不膩,如果可以配埋生菜,再包著金不換葉,蘸些酸魚露同吃,鹹酸脆口,應該會更對胃口。越南蔗蝦,蝦膠彈牙香口,咬下去嘗到清甜的蔗汁;至於越式粉包,粉皮晶瑩剔透,而餡料就有肉碎、菌粒和甘筍等,入口極滑溜又清爽,味道正宗,用作前菜,就最適合不過。
吃罷幾款香口濃味的食物,接著來是清湯浸時菜,正好一清味蕾。白菜仔非常大碟,爽脆味鮮,入口清甜無渣,同樣好吃。
作結的飲品,揀了椰汁綠豆冰青蘋果沙冰各一,前者以椰汁及綠豆炮製而成,綠豆細細粒,夠腍又有咬口,加上香濃的椰汁,味道夾配;而以青蘋果打成的沙冰,入口酸咪咪得嚟又帶少少青澀,好鬼 Fresh,味道亦勁正!希望下次再嚟這區覓食,可以發掘更多地道美食。
2017-07-29 181 瀏覽
早知道一邊工作一邊讀書是如此充實,就不會浪費了幾年時間。幸好,尚未太遲。不想再搭45分鐘地鐵過海,吃兩個小時午餐,再搭45分鐘車回來,每頓午餐都用上至少3小時。這天,近近地在步行距離的長沙灣吃午餐,省車錢又省飯錢。越式咖喱牛腩飯午餐秒速上菜。牛腩炆得不夠腍,幸好有幾件牛筋,滑溜溜,煙韌又黏,彌補都牛肉的失望。咖喱正常,辣一點會更惹味。香茅烤雞扒撈檬粉沒想到烤雞扒會是濕轆轆的雞扒。怎麼撈檬會配有醬汁的肉?魚露撈汁,接受不了。結果把所有雞肉搬到配牛腩的白飯的碟子上,才倒入魚露。雞肉不嚡,但不算嫩。醬汁太甜,但竟然有少少香茅味。洋蔥不夠腍。白灼白菜套餐加$18配白灼時菜,可選生菜或白菜。白菜堆成一個球,有趣。欣賞它夠多,滿足了某人對菜的慾望,但腍得懷疑營養早已流失,而且流失得徹底。粉包剛蒸好熱辣辣的粉包,皮薄,帶輕輕米香。餡很多,明明是健康的木耳碎、蘿蔔碎等,卻帶重重的味精味。椰汁大菜冰正常的椰汁凍飯,都算解渴。綠色的大菜糕,沒有味道,但添上少少爽的口感。椰青清甜,夠冰凍,十分解渴。大大個,吃完整頓飯都未飲完。最重要是,夠熟。內裡的肉用匙羹輕輕一刮便一整條地刮出來,很腍,很甜。香茅豬扒併雞翼
越式咖喱牛腩飯
粉包
椰汁大菜冰
椰汁大菜冰
香茅豬扒併雞翼
見咖喱牛腩的飯幾大碟,三個人點兩個餐,再加碟小食就剛好。埋單時才發現,小食並不便宜。剛炸好的雞翼和豬扒,新鮮熱辣,少少油但香口無比。豬扒不嚡不韌,果真有少少香茅味。雞翼皮香脆,肉則不夠入味。
豬扒雞翼
酸辣明爐烏頭
店員揚言要等起碼45分鐘的烏頭,最後不到半小時便上枱。$138份量正常,比九龍城的餐廳索價較低。味道一般,浸著魚的湯淡而無味,附上的一碗湯少少酸少少辣少少鹹,但併出來的味道古怪,似冬蔭公非冬蔭公。魚肉嫩滑,湯無味反而保留了魚的鮮味。有不少椰菜,在湯裡滾完一輪仍然爽口,吸了少少湯的辣。
酸辣明爐烏頭
奢侈地午餐點了條魚,不過比只吃午餐的碟頭飯開心得多。整體味道一般,勝在又快又平,做街坊生意。下午1時多,上班一族殺到,全場爆滿。
2017-07-28
最近羊baby放暑假,在家無所事事,於是今晚就早點收工,和她一起出外吃飯。經過金滿都門口,看見餐牌價錢比附近新商場內的餐廳較為經濟實惠,於是就決定在這裏吃飯。走進餐廳,是茶餐廳的格局,但服務質素卻比一般的餐廳還要好。侍應看見我們帶著小孩,就主動拿來了BB椅,而且還很有耐性地和羊Baby談了幾句!除此以外,侍應都笑容可掬,而且服務勤快到位,餐廳老闆實在應該為有這一班好夥計而高興坐定下來,就看看今晚吃什麼了。餐廳有兩款二人套餐,但食物不合我們心意,於是我們只好散點了。我們點了一碗生牛肉湯檬粉和一碗蝦餅湯河。越式粉麵的重點在於其湯底,這裏的湯底清澈不混濁,牛味不是太濃郁,但吃到淡淡的、多種香料混合一起的味道,而且還帶一點點甜味,味道不錯生牛肉湯檬的份量適中,檬粉口感爽滑,配上芽菜令這碗粉口感更豐富,好味又健康。蝦餅湯河的湯底是一樣的,不同的是河粉的掛湯能力更高,更能品嚐到湯底的鹹鮮美中不足的是,蝦餅是薄切的,如果蝦餅厚身一點,口感會更加理想,並且和湯河分開上,更能保持蝦餅的香脆。然後,我們還點了香草蒜蓉牛油焗大頭蝦,這蝦雖然要$148一隻,但吃了這蝦以後,就覺得真是物有所值了大頭蝦份量十足,

我們點了一碗生牛肉湯檬粉和一碗蝦餅湯河。

蝦餅湯河

大頭蝦

大頭蝦份量十足,像龍蝦一樣開邊焗,侍應甫拿上桌,我們鼻端已聞到陣陣的蒜蓉牛油香味

大頭蝦

大頭蝦的蝦身啖啖肉,輕而易舉就拿到一大塊蝦肉了,鮮嫩的蝦肉和蒜蓉牛油汁非常搭配,完完全全帶出了蝦肉的鮮味!

然而,大頭蝦最讚的是,蝦頭的部位充滿蝦膏,又邪惡又好味

飲品有很多選擇
我們點了鹹檸七和一個椰青,兩者味道都是淡淡的,消暑解渴一流。
椰靑

吃飽喝足,這頓飯才$277元,實在是經濟實惠又美味的選擇
2017-07-25
蝦餅湯河
椰靑
2017-07-24 33 瀏覽
今日和朋友往長沙灣金滿都食越南菜, 我們點了香茅朱扒飯, 越式朱頸肉飯、牛肉雞肉串燒、南乳吊燒雞半隻和椰汁沙冰。香茅朱扒飯, 朱扒好鬆軟, 啖啖肉, 食落不肥膩, 配上菜,蔥及醬汁, 食落更加豐富和惹味;越式朱頸肉飯朱頸肉切得薄薄的, 入口香脆, 配上酸菜一起食, 食落酸酸甜甜好開胃;牛肉雞肉串燒, 牛肉和雞肉各兩串, 兩款串燒燒得甘香, 燒得夠熱, 配上沙爹汁食落好惹味, 好醒胃;南乳吊燒雞半隻, 入口時皮脆肉嫩, 食落有油花, 口感不俗,配生菜和酸菜食能中和燒雞的油膩, 送飯一流;椰汁沙冰椰汁味香滑, 沙冰味道甜度適中, 消暑佳品。餐廳食物美味, 份量十足, 惹味越南菜,座位舒適, 值得三五知己聚會好地方。

南乳吊燒雞
牛肉雞肉串燒
椰汁沙冰
香茅朱扒飯
越式朱頸肉飯
2017-07-17
2017-07-24 41 瀏覽
其實係香港都幾少越南菜館而佢地主打既都係生牛肉河等等但我地一家又唔係太喜歡食生牛肉, 所以好少會主動一齊去食越南野今次吸引到我地入去既主要係佢地包埋好多唔同種類既越南菜都有提供!!! 小食香茅豬扒配雞翼香茅豬扒不嬲都係越南名菜, 黎到點可以唔試, 今次叫左個小食係香茅豬扒配雞翼, 作為前菜, 香茅豬扒既份量都幾大下, 我覺得香茅味一流, 比起出面食既更加香口同埋肉質好淋滑, 超正 咖哩牛腩煲必食推介!! 越式既咖哩牛腩煲入面除左有牛腩之外, 仲有牛根同薯仔, 牛腩大大塊, 但係薄切既, 所以食落唔會痴牙, 而且好爽嫩, 而牛根就吸引哂咖哩既味道, 非常好食!! 薯仔都忟到岩岩好, 唔會太生又唔會太熟!! 成個煲味道100分!!! 我地仲特登叫左碗飯黎撈汁!! 無得彈 香草牛油芝士焗西蘭花我見到佢係優惠價只需要48就可以食到, 即刻叫個黎試下, 估唔到西蘭花同芝士又幾MATCH幾夾口味, 每一隻西蘭花上面都有一層濃濃既芝士醬, MIX埋個牛油又唔覺得好「流」, 反而冇咁寡, 味道好濃但又唔會太咸!! 好味!!
其實係香港都幾少越南菜館
而佢地主打既都係生牛肉河等等

小食香茅豬扒配雞翼

咖哩牛腩煲

香草牛油芝士焗西蘭花
  • 咖哩牛腩煲
  • 香草牛油芝士焗西蘭花
2017-07-24 24 瀏覽
未入呢間店之前會覺得呢一間係一間普通既茶餐廳但原來佢係主打越南食物既菜館我見食物既價錢都唔算貴 就入左去食晚餐 時間只係8點, 餐廳入面已經坐滿左人好彩都比我坐到舒適卡位 今次我地叫左既係 南乳吊燒雞(半隻)賣相有少少似個紅燒雞, 食落一樣外脆內軟, 但好唔同既係佢有南乳既味道溶入左係隻雞入面, 香香甜甜的南乳味道令到我地食唔停口, 一黎又香又滑, 二黎味道特別得黎又接受得到, VERY GOOD TASTE!!! 香茅豬扒飯晚市都係50蚊就食到, 非常抵食, 淨係見到豬扒既份量都比其他既多好多, 而且廚師好細心既已經切開一塊塊, 仲要係厚切黎!!! 最正係D香矛香料, 都好MATCH!! 時菜清脆爽口, 唔算咩花巧菜, 但係味道一流

未入呢間店之前會覺得呢一間係一間普通既茶餐廳
但原來佢係主打越南食物既菜館
我見食物既價錢都唔算貴 就入左去食晚餐

時間只係8點, 餐廳入面已經坐滿左人
好彩都比我坐到舒適卡位

今次我地叫左既係

南乳吊燒雞(半隻)

香茅豬扒飯

時菜
清脆爽口, 唔算咩花巧菜, 但係味道一流
2017-07-19
  • 南乳吊燒雞
  • 香茅豬扒飯
2017-07-24 258 瀏覽
上次去長沙灣「DK Pizza」時,已途經過見依間「金滿都」越式餐廳,其實本身都幾鍾意東南亞菜式,因為味道上幾有特色,而越南菜故然亦有佢嘅個性。原來,依間餐廳喺家住順寧道尾表姨甥女嘅飯堂之一,佢話呢道啲晚餐四、五十,去茶記或快餐店都要呢個價啦,但勝在地方好坐,乾淨企理。講真,相對周圍幾間餐廳,呢度的確光猛整潔,有別一般茶記,雖然裝潢無咩特別,完全睇唔出佢喺一家賣越南菜嘅餐廳,但食嘢最緊要好食之餘,就喺坐得舒服啫。人客一走,就見啲店員立刻清理,感覺管理不俗。翻一轉餐牌,食物款式多得不容小覷,有甜品、越式小食、越式湯河粉、湯檬、撈檬、越式飯品、小菜、廚師推介、飲品(但奇怪嘅喺有即磨咖啡,但就無越式滴漏咖啡)……等等。更抵食划算嘅,就應該數到晚餐,不過,我見佢嘅晚餐喺標明「星期二晚餐」,相信唔同日子嚟個晚餐都有少少變化。晚餐仲有好多加配優惠,包餐飲,亦可以補錢轉其他款式。另有啲是日優惠,姑勿論喺唔喺啲宣傳技倆,但睇落啲價錢都好抵食。此外,唔少得梗喺仲有套餐啦,有二人精選晚餐($198 / $268)及四人精選晚餐($468),都喺抵食之選。結果揀咗貴少許嘅二人晚餐嚟分甘同味,貪佢有得試越底大
)……等等。
,貪佢有得試越底大頭蝦,不過,啱啱無晒個牛柳粒紅飯,但店方好識變通,俾我哋揀一款湯河之外,補多一客香茅豬扒拼雞翼,真喺除笨有精。以下所標示嘅價錢,喺散點單價,當喺俾大家有個參考
三色拼盤 $55

拼盤有蔗蝦、春卷、粉包,每款都有兩件,安心分享唔使爭,配備魚露及甜酸醬。啲蔗蝦唔喺好多肉,蝦味OK啦,但打得彈牙,而春卷入口唔油,好酥脆,至於越式粉包外皮既薄且滑,裡面填滿肉碎、菌粒、甘筍粒,味道唔錯喎,沾啲魚露感覺就鮮。
香茅豬扒拼雞翼 $52

豬扒炸得十分金黃,並切成一件件方便食用,一口咬落去,鬆化得嚟好有爆汁嘅感覺,而且,又唔油,加上香茅味十足;而雞翼亦好滋味,外皮極之香脆,內裡雞肉非常嫩滑,不過,香茅味就唔及豬扒重。
式香草焗大頭蝦 $148

大頭蝦喺今晚最期待嘅菜式,亦喺個晚餐嘅重頭戲,大頭蝦開邊淋上蒜蓉牛油烤焗,焗到金黃香噴噴,睇見都流口水。雖然無註明喺幾多頭大嘅越南大頭蝦,但都好夠大隻,撥開啲醬,蝦頭非常多膏,甘腴滋味;以刀叉輕易刮起啲蝦肉,大大啖,口感爽彈,好有蝦鮮味,正呀!
越式香草焗大頭蝦
不過,啲蝦腳好多刺,幾難拆肉,不過,拆出嚟嘅蝦肉比較乾
,食味麻麻,都可以慳番啲心機拆蝦腳。
清湯浸時菜 $20

是日嘅時菜喺白菜仔,話明喺清湯當然就唔會好濃,但亦唔會淡而無味,面面放啲炸蒜片,食起嚟啲菜無過腍,有啲清湯帶出嘅鹹鮮味,有碟菜就但求餐飯食得平衡啲。
清湯浸時菜
越南生熟牛肉湯河 $45

友人唔敢食得太生,就揀生熟牛肉湯河,先講個湯,同個時菜嘅清湯就有天壤之別喇,湯底香而不俗,的確幾有骨香且馥郁,果然有料到;河粉較廣東嘅幼身少少,但好滑溜,而且份量頗多,我哋兩個人以碗仔分嚟食,都分到足4碗;至於啲牛肉,有生牛肉及牛腩片,前者質感嫩滑,後者就肉味重啲,仲伴有少少入口無渣嘅蘿蔔,整體個牛河喺幾有水準
榴槤沙冰 $26

無越式滴漏咖啡,但見特飲有榴槤沙冰,一樣好啱我,驚喜喺杯沙冰無欺場,夠晒大杯,榴槤味又十足,而且,打得算幼細,喺有啲啲碎冰晌當中。就算唔喺跟餐,見佢單點價都只賣$26,非常之抵呀!
榴槤沙冰
椰林仙踪 $26

同樣都喺沙冰,味道就以椰子及菠蘿打成,朋友話椰子味突出啲,但同時間選3確喺有陣陣菠蘿哋3滲出,口感冰涼清爽,好有夏日氣息,佢話如果加片鮮菠蘿插晌杯邊,就連賣相都俾滿分佢。
椰林仙踪
晌元州商場有唔少食肆,韓式、米線、茶記、上海嘢、粥品、酒樓壽司……等等,真喺唔愁無選擇,至於「金滿都」,環境比茶記、快餐店好,價錢唔及上酒樓、食壽司貴,呢度又唔收加一,越南嘢始終都有地道特色,所以,好值得一試
榴槤沙冰
2017-07-23 54 瀏覽
今日同舊同事食飯,佢話想食越南野,我叫佢揀,佢就選左長沙灣既金滿庭, 話佢試過價錢合理之餘仲幾美味而且長沙灣都幾就腳,響太子坐兩個站就到,就選依度! 酸辣無骨鳳爪 $58好入味,唔係得個表面有味,成隻酸酸辣辣好好開胃,唔太硬,肉質係幾爽口,底下的菜,洋葱和蘿白絲吸收曬啲汁,可以撈撈當沙律食,份量超足,唔會得四至五隻咁少。 半生半熟牛肉湯河粉 $41(晚餐價)越南牛肉河既湯底,往往都帶著神袐既味道, 牛肉同特有香料的化學作用,依間食店做到嗰種咁正既湯底,而且很出色,仲有甘香味~牛肉薄薄,半生熟的牛肉在你眼前浸成全熟, 連埋薄薄河粉同生洋葱一起吃,食時好味到似上左仙景,全靠個完美湯底令碗內食物更完美!加$18有3件庶蝦, 庶蝦肉有啲似蝦餅肉,中間條庶好甜好多汁,啲蝦肉就有點庶味,好甜。 青檸特飲(晚餐加$13)青檸梳打加啲雜菓,有多啲嘢咬吓咁,除左青檸糖水,仲有幾片新鮮青檸響面,如果覺得唔夠味,可“吉”吓佢,有雙重青檸既味道。 香茅豬扒拼雞翼 $52我從來唔食豬扒大家都知, 但係我朋友話一定要試依個,果然非常入味,完全食唔到我好驚嗰種豬味,外層很香口,豬排十分鬆化

酸辣無骨鳳爪 $58

半生半熟牛肉湯河粉 $41(晚餐價)

青檸特飲(晚餐加$13)

香茅豬扒拼雞翼 $52
我從來唔食豬扒大家都知, 但係我朋友話一定要試依個,果然非常入味,完全食唔到我好驚嗰種豬味,外層很香口,豬排十分鬆化, 滿滿的香茅味,加埋豬排面的葱油食,簡直一絕。雞翼味道同樣入味,而且個皮脆卜卜,香茅味十分出衆。

其實本來見到佢地有甜品都點, 但實在太飽了,唯有放棄,響長沙灣都食到咁有水準既越南野,地點又便利,兩條路就到地鐵站了。
2017-07-18
2017-07-19 76 瀏覽
2人越式海鮮餐,$268 ,因無材料,破例俾加錢轉左個牛柳粒做烏頭魚。越式香草焗大頭蝦,呢隻大頭蝦我之前從來未食過,唔知會否係越南出身,啲肉好夾,啲蝦膏好鮮甜,啲腳都好多肉,的確係值得一試!By the way,腳上面啲針好密,小心食用。酸辣明爐煮烏頭呢條烏頭用鐵魚爐上,用火滾住,仲有一大碗汁俾你乾水時加,窩心。啲肉好滑溜,有鮮味,個汁嘅酸味嚟自羅望子味,就咁飲未煮熱嘅汁會好酸,但一開爐煮滾後,酸味會中和番,配烏頭一齊酸辣味有提鮮之效。 蔗蝦,春卷,粉包,粉包裡面嘅鮮菇碎係我最鍾意嘅。再叫左杯青蘋果沙冰同鮮柑汁雜果冰,大滿足!

越式香草焗大頭蝦

啲肉好夾,啲蝦膏好鮮甜,啲腳都好多肉,的確係值得一試!
By the way,腳上面啲針好密,小心食用。

酸辣明爐煮烏頭

啲肉好滑溜,有鮮味,個汁嘅酸味嚟自羅望子味,
三色拼盤

蔗蝦,春卷,粉包,粉包裡面嘅鮮菇碎係我最鍾意嘅。

再叫左杯青蘋果沙冰同鮮柑汁雜果冰,大滿足!
2017-07-17
  • 酸辣明爐煮烏頭
2017-05-01 230 瀏覽
之前都食過一次, 今次又再嚟食,都係隨便點。叫左個火車頭湯河,好好食!另外加左杯沙冰添!如果吾要飲品,可以改做甜品都好底食!另外仲有叫左個雞扒濛粉,但吾記得左影相,都好好食!一共先100蚊多少少,兩個人食,十分底食!!
之前都食過一次, 今次又再嚟食,都係隨便點。
叫左個火車頭湯河,好好食!
另外加左杯沙冰添!
如果吾要飲品,可以改做甜品都好底食!
另外仲有叫左個雞扒濛粉,但吾記得左影相,都好好食!
一共先100蚊多少少,兩個人食,十分底食!!