2018-01-07 59 瀏覽
去到長沙灣附近,係大街嘅角落頭有一間越南菜嘅餐廳《金滿都越南餐廳》,兩個人就入去試吓。餐廳嘅空間位置都幾大,而且座位舒適,更有卡位選擇。就算揸車人士都可以泊喺出面,而且非常方便。當然唔少得呢度比較有名嘅咖喱雞煲,咖喱唔算太辣,雞肉份量都比較多,而且肉質滑嫩,配埋白飯一齊食更加一流。另外套餐跟埋蒜蓉包一客。火車頭湯河更不得不叫,當中有新鮮牛肉片、牛丸同埋洋蔥等等嘅配料。飲一啖湯底非常清甜,河粉好爽滑,非常入味。食咗咁多肉類,梗係要叫碟上湯浸唐生菜,清一清腸胃,蔬菜新鮮爽口,唔錯。最後叫番杯青檸特飲爽一爽喉嚨。兩個人食埋單都只係$200,每人平均消費只係$100,價錢非常便宜合理。

另外套餐跟埋蒜蓉包一客。

最後叫番杯青檸特飲爽一爽喉嚨。

2017-12-15 53 瀏覽
同同事行遠d去到長沙灣食lunch,見到呢間越南野好似唔錯,好奇心下就入左去試下了店員推介新menu入面既越南咖哩芝士豬扒煲仔飯,咖哩溝芝士真係聽都未聽過,竟然推介,就一於試下啦佢同我地香港既煲仔飯一樣,都係個款煲,以求可以保持飯既熱度,咖哩香味濃郁,配合埋芝士既濃稠,咖哩都可以拉絲咁樣啊,豬扒肉汁仍然鎖係肉入面,唔會煲到乾身,飯微微有飯焦,上品之選另外同事食左個越南豬頸肉湯檬,湯底係典型pho既味道,豬頸肉一咬就開,每啖粉飲埋d湯,越南粉黎講都算不錯了!另外加配左牛油雞翼,炸到金黃色既外表,近d就聞到牛油既香味,咬落無炸到乾哂,雞翼控既我推介!午餐或放工呢到都係不錯既選擇

午餐或放工呢到都係不錯既選擇
2017-11-16 32 瀏覽
今日lunch嚟到金滿都。叫左越式春卷 上菜個時都香 熱辣辣咁送上台 要等佢冇咁熱先可以擺落口非常新鮮好食 另外叫左個雞翼豬扒飯 都幾好食 飯就正常 另外d 雞翼同豬扒都好熱辣辣
2017-10-30 78 瀏覽
星期日的下午,同朋友去左呢到食越南野,其實之前都黎過食lunch,但寫食評都係第一次。等左一陣就入得,坐左個4人卡位,位置尚且足夠,由於入去果時岩岩開始下午茶,所以多左野揀。但多對我都唔係件好事,選擇困難嘅我本來想食飯,最後都係要左個香茅豬扒河粉佢係用幼河粉,食落都好滑溜,河粉份量就適中。豬扒係同一碗內,無分開上,睇落就唔係好夠香茅,食落質感都可以接受,但香茅味道就弱左d,呢樣可以改善。食物選擇都多,仲跟埋杯飲品,價錢都唔貴

食物選擇都多,仲跟埋杯飲品,價錢都唔貴

2017-10-22
15 分鐘 (堂食)
午餐
2017-10-29 62 瀏覽
阿叔我搵食最鐘意食性價比高,呢間四十幾蚊有野飲送,都算OK好快就落左單,朋友都有ORDER,不過唔講咁多啦,遲D可能佢地都寫食評唔幫佢地寫,唔好睇小我地,我班FD雖然都一把年紀,但個個都有返咁上下潮架寫食評,都唔係好難者,好多"文老"都寫得一篇好文章呢個就係我食嘅咖哩牛腩飯$45係好食嘅,呢張圖唔作得準,我只係筆左少少落去啫,其實份量都OK多牛腩夠腍,咖哩香濃,係好食嘅呢餐真好食,食得抵食下次再食過先朋友都話食得開心
阿叔我搵食最鐘意食性價比高,呢間四十幾蚊有野飲送,都算OK
寫食評,都唔係好難者,好多"文老"都寫得一篇好文章

呢個就係我食嘅咖哩牛腩飯$45

牛腩夠腍,咖哩香濃,係好食嘅

呢餐真好食,食得抵食

下次再食過先
朋友都話食得開心
2017-10-22
2017-09-27 98 瀏覽
呢間老公平時lunch都有食開,我今晚去長沙灣,佢順便帶我黎食佢話平時lunch好多人,反而夜晚清靜d,食得舒服d老公都係食返佢成日黎食既火車頭,配料有生牛肉,薄牛腩片,牛展,牛丸等,肉類份量幾足,佢就食慣左,而我係第一次食,覺得湯底夠熱,清甜既牛湯底唔錯,飲完唔口渴而我叫左香茅豬扒撈檬粉,食檬粉當然要加魚露,睇到落左好多蒜頭等配料呢香茅豬扒雖然唔厚身,但外皮炸得香脆,加上香茅炸蒜,食落夠鬆化,整體比火車頭更好食喎由於我地係叫左套餐,用優惠價加左春卷,係我鍾意既網紋春卷,炸得非常脆口,就算放到凍左,都仲keep到脆另外叫左牛油雞翼,係我地去親食越南野必食,外層牛油皮十分香脆,內裡肉質嫩滑多汁飲品方面,當晚侍應話呢個月做緊優惠,紅豆冰只需加$5, 咁抵飲,我地就要左一杯,已經好耐冇飲咁懷舊既紅豆冰,仲要係多奶,紅豆起沙另外一杯要左青檸特飲,飲落幾爽,甜度啱啱好,但加d罐頭雜果有d怪

佢話平時lunch好多人,反而夜晚清靜d,食得舒服d

越式火車頭

而我叫左香茅豬扒撈檬粉,
食檬粉當然要加魚露,睇到落左好多蒜頭等配料呢

整體比火車頭更好食喎
香茅豬扒撈檸粉

由於我地係叫左套餐,用優惠價加左春卷,
春卷
牛油雞翼

已經好耐冇飲咁懷舊既紅豆冰,仲要係多奶,紅豆起沙

越式火車頭
香茅豬扒撈檸粉
春卷
牛油雞翼
2017-09-24 1380 瀏覽
放工同同事一齊食下野,到左佢屋企樓下食越南菜,晚市有套餐,價錢幾抵喎。坐低後店員送上水同餐牌,枱上有餐具同紙巾,都幾衛生的。越南生熟牛肉湯河粉($41)自己選了個晚餐A生熟牛河,牛肉有好幾片好嫩滑,邊位少少肥膏,肥瘦剛剛好。河粉煙韌,湯底清甜不油膩。一碗份量實在不少,好飽肚。越南春卷併無骨鳳爪撈檬粉($46)同事點了D餐撈檬粉,有兩條春卷同兩隻鳳爪,春卷香脆,鳳爪頗酸的,加上很多蔥油,酸蘿蔔,和乾蔥,味道很豐富。檬粉也不少,加酸汁食好正。烤豬肉條(+$23)跟餐可加小食,同事加了豬肉條,剛好一人一條試試,豬肉條紮實,甜甜的醬汁幾好味,。越式串燒(+$23)自己加了串燒,可選豬肉或雞肉,是晚選了豬肉,豬肉很嫩,燒起上黎亦不乾身,沙嗲醬幾香口,串燒加沙嗲醬是絕配呢。越式蒸粉包($30)同事說想試試粉包又叫了一客,一客有兩件,又係啱啱好一人一個。粉皮不厚,入面包著的餡料很多,脹卜卜很飽滿,內裏有乾蔥蝦米等很香口。蘋果菠蘿疏打(+$5)&青檸疏打(+$13)飲品方面同事叫了是日特飲,自己叫了青檸疏打,前者好香蘋果味但頗甜,後者酸酸的很清新,兩杯都幾好飲。叫太多好飽呀,食完暖笠笠好正。
坐低後店員送上水同餐牌,枱上有餐具同紙巾,都幾衛生的。
越南生熟牛肉湯河粉($41)
越南春卷併無骨鳳爪撈檬粉($46)
烤豬肉條(+$23)
越式串燒(+$23)
越式蒸粉包($30)
蘋果菠蘿疏打(+$5)&青檸疏打(+$13)

叫太多好飽呀,食完暖笠笠好正。
2017-09-13
2017-09-17 97 瀏覽
去完長沙灣探朋友,就喺附近搵嘢食。行過見到間越南菜,都幾多人食緊,價錢相宜,而且天氣咁熱食啲酸酸辣辣嘅嘢就啱晒。星期六,七點半左右,等左5分鐘就有位啦。冇飯就唔夠飽嘅,自己就叫咗咖喱牛腩飯,雖然賣相冇乜特別,不過薯仔好淋,汁好多又香咖喱味,唔係好辣送飯一流。牛腩都好入味,而且係有筋膜,炆得夠耐,筋位軟Q,唔錯。女朋友最鍾意食啲湯粉,叫咗越式火車頭湯河粉,入面有齊生牛肉,牛𦟌,牛丸,牛筋,一次過可以試齊所有餸。湯底係牛骨湯,味道濃而不油。雖然芽菜已經放咗河粉下面,但金不換辣椒青檸另上,可以按自己嘅口味加返入去,幾正宗。牛筋滑到要用匙羹先拎得起,牛丸亦都真材實料, 彈牙又夠肉味。另外湯亦都夠熱,可以將生牛肉整熟晒,水準唔錯,係令人回味嘅牛pho見到餐牌既南乳吊燒雞相當吸引,廚師推介應該唔差,所以就同越式拼盤一齊叫多兩個餸。吊燒雞半隻都相當大份,食落的確同睇落一樣,外脆內嫩!而且重點係個南乳汁,好惹味,出色。越色拼盤有齊香茅雞翼豬扒庶蝦春卷。當中豬扒炸得夠脆,庶蝦甜美,印象難忘。估唔到平民小店都做到出色嘅越南小菜!下次要約埋朋友一齊再食過先。

筋位軟Q,唔錯。

牛筋滑到要用匙羹先拎得起,
水準唔錯,係令人回味嘅牛pho

越色拼盤有齊香茅雞翼豬扒庶蝦春卷。當中豬扒炸得夠脆,
庶蝦甜美,印象難忘。
2017-09-15 57 瀏覽
今天跟個大專妹妹吃晚餐,長沙灣這一帶真的很多選擇,可能是星期四晚,幾乎都不用等位。這一家在十字路口,很醒目,位子很寬闊,坐得很舒服。自過MENU,每晚有精選套餐,點了兩個,加一個芝士焗西蘭花,盛惠$151。海南雞飯雞肉算滑(但不是滑到流口那種,可接受),大大份,賣相不錯。黃油飯挺香,不太乾,又不會油膩,又是大大份,賣相就是用碗倒CUP出來那種。醬油就令人有些失望了,薑蓉(是沒有蔥的)好淡,豉油很稀,配多一個類似M記的泰式辣醬,這個組合真的失了風味。手作春卷湯檬粉湯。太。好。喝!!!粉不算很完整的,夾起來就滑走了,但用湯匙輔助來吃的話,還算方便的。手作春卷也不錯,愛香口的的朋友應該會喜歡(例如大專妹妹),但只有4個半條,太少了。芝士焗西蘭花芝士味不重,份量正常,就當個時蔬來說,沒什麼特別。可以Encore = )
這一家在十字路口,很醒目,位子很寬闊,坐得很舒服。

海南雞飯
雞肉算滑(但不是滑到流口那種,可接受),大大份,賣相不錯。

手作春卷湯檬粉
湯。太。好。喝!!!

芝士焗西蘭花
芝士味不重,份量正常,就當個時蔬來說,沒什麼特別。

可以Encore = )
2017-09-14
2017-08-31 913 瀏覽
呢個餐廳食過好幾次,因為夠晒近地鐵站,又係屋企樓下,而且裝修企理光猛。今晚同屋企人點左2個晚市套餐,有5個選擇,可惜冇我最中意既豬頸肉,天氣有D熱,唔想食熱湯,2個都揀左撈檬~另外加$18/$23可以有一款小食。香茅烤雞肉撈檬 $41呢個係屋企人揀既,雞肉用左醬汁調味,所以冇咁寡,仲有D花生砰、蒜片、蘿蔔絲同蔥粒。食前倒D甜酸汁撈下撈下,夏天食撈檬真係特別開胃!不過我覺得味道有D唔夠,所以都倒左幾多下香茅雞翼併春卷撈檬 $41我就揀左香茅雞翼併春卷撈檬,雞翼同春卷各有兩件,睇落有D冷清,不過雞翼同春卷都係新鮮炸起,讚!而且雞翼炸到一D都唔乾~小食方面,我地分別加左海蜇扎肉粉絲同酸辣無骨鳳爪。海蜇扎肉粉絲我係好中意食海蜇架,份量都比想像中多,海蜇爽口彈牙,而且夠凍!酸辣無骨鳳爪啖啖肉,調味夠,好開胃呢!芒果沙冰就味道還好啦~~~個人覺得甜左小小餐牌

香茅烤雞肉撈檬 $41

食前倒D甜酸汁撈下撈下,夏天食撈檬真係特別開胃!
不過我覺得味道有D唔夠,所以都倒左幾多下

香茅雞翼併春卷撈檬 $41

而且雞翼炸到一D都唔乾~

小食方面,我地分別加左海蜇扎肉粉絲同酸辣無骨鳳爪。

海蜇扎肉粉絲

酸辣無骨鳳爪

啖啖肉,調味夠,好開胃呢!

芒果沙冰就味道還好啦~~~個人覺得甜左小小

餐牌

2017-08-30 74 瀏覽
今日突然決定出街食,近近地去左金滿都,之前買過團購食過一次,當時價錢真係平都難以至信,係半價啊~唔好諗住半價就hea你,食物好味又大份,完全物超所值~所以今日想再黎試下~食越式野必點拼盤,呢度既拼盤只係$75,有豬扒,香茅雞翼,春卷,蔗蝦,款式多,味道唔錯,好抵食~熟牛肉湯河 $40湯頭清甜,牛肉有咬口,牛味都幾濃,滑滑既河粉配上大量芽菜,增加口感~上湯浸白菜 $28排到好靚既白菜,味道清甜,口感爽脆~椰汁三色冰 $26椰汁味香濃,配料都沾左半杯,夠足料~椰汁粟米黑糯米凍 $13好喜歡椰汁既香味,所以試下呢個越式甜品,黑糯米同椰汁係絕配,煙un有咬口,加埋清甜既粟米粒,口感好豐富~

熟牛肉湯河 $40

上湯浸白菜 $28
排到好靚既白菜,味道清甜,口感爽脆~

椰汁三色冰 $26
椰汁味香濃,配料都沾左半杯,夠足料~

椰汁粟米黑糯米凍 $13

朋友放工太累,所以晚餐直接在朋友家附近吃,她說她平常都會來吃,價錢合理之餘味道亦不錯,不乏一家大小光顧。天氣太熱,朋友主食套餐都選擇涼拌食物,香茅烤雞肉撈金邊粉及海蜇扎肉雞絲。海蜇扎肉雞絲份量也蠻多的,酸酸甜甜很入味,當開胃菜吃實在很適合,我也分了些來吃。香茅烤雞肉撈金邊粉這一道和剛剛的海蜇扎肉雞絲有點不同,雞肉都有經香茅醃漬香烤,挺滋味鮮嫩。金邊粉看起來白白的,好像沒甚麼味道,加入魚露酸醋後同樣開胃,而且也因為是涼拌關係,所以吃起來格外清爽。香草蒜茸牛油焗青口真心地美味,簡單的烤焗就鮮味十足,加上香草蒜茸牛油的提味,令青口的精華完全發揮出來。青口的尺寸頗飽滿,完全滿足我這個海鮮控的口腹之欲。泰式蜜糖雞刷上蜜糖超誘人,渾身油亮亮的,感覺戳下去就有肉汁,讓人看得口水直流。果然咬下去很鮮美,蜜糖香很明顯,超好吃,雞肉富有彈性保有肉汁。至於我則選吃香茅豬扒併雞翼飯,切成小塊的豬扒,香茅依附在豬排上,香氣濃郁,豬扒也很有咬勁,相當有厚度,口感不錯的說。雞翼外層香脆,雞肉嫩滑可口,加上飯嚼起來挺有口感,比較容易有飽足感。烤豬肉條挺滋味的,本來以為吃起來會很油,沒想到烤後很有嚼勁,肉也很香嫩,沒有

烤豬肉條挺滋味的,本來以為吃起來會很油,沒想到烤後很有嚼勁,肉也很香嫩,沒有烤肉過於乾澀的感覺,脆脆的很特別。

2017-08-21 69 瀏覽
知道呢間金滿都喺其他地區都有開分店,食過都唔錯,所以今次係長沙灣都係約返朋友去食呢間越南菜,最抵食嘅係唔使加一,我哋兩個人食到勁飽都係唔使$300買單,真係算抵食。生熟牛肉湯河$41以呢個價錢來講都幾抵食,份量都幾大,個湯底清甜,牛肉分量多係有少許鞋口,金邊粉質素咁不錯,吸晒啲湯汁好好味。火車頭湯河$51配料好多,有牛丸,牛柏葉,同埋生熟牛肉,牛丸爽口彈牙,牛肉片牛味重。泰式鳳爪$23套餐加嘅小菜,辣味剛剛好,啱晒夏天食。海蜇扎肉雞絲$23呢個好開胃,海蜇煙煙unun,食落去個味道好似冷麵嘅醬汁。蝦餅$58呢一款係薄身炸蝦餅,蝦肉幾彈牙,剛剛炸起,熱食就最好食。越式併盤$75有豬扒,雞翼,蔗蝦,春卷,個人就最鍾意豬扒,整得好入味,都幾大塊而且唔鞋口,春卷好脆口,亦都唔會油膩。芒果玉露凍味道甜左少少,入邊配上椰果,可能太甜嘅關係,最後朋友都飲唔晒。榴槤沙冰榴槤混合冰塊打出嚟,有淡淡的榴槤味,啱晒我呢個榴槤迷飲。

生熟牛肉湯河$41

火車頭湯河$51

泰式鳳爪$23
套餐加嘅小菜,辣味剛剛好,啱晒夏天食。

海蜇扎肉雞絲$23
呢個好開胃,海蜇煙煙unun,食落去個味道好似冷麵嘅醬汁。

蝦餅$58
呢一款係薄身炸蝦餅,蝦肉幾彈牙,剛剛炸起,熱食就最好食。

越式併盤$75

芒果玉露凍

榴槤沙冰
榴槤混合冰塊打出嚟,有淡淡的榴槤味,啱晒我呢個榴槤迷飲。
2017-08-20 55 瀏覽
係一次唔愉快既排隊經驗之後我地來咗呢到食❤️ 係門口就已經feel到好warm既接待❤️尤其係所有人都黑面既時候😭❤️侍應生好貼心咁為我地安排咗一張四人抬❤️然後又好nice咁為我地落order❤️叫到海南雞飯既時候仲好唔好意思咁打斷咗落單 話冇油飯問我地介唔介意❤️ 語氣好溫柔好開朗令人好舒服 語速適中❤️完全唔係做咗一日野 然後將怨氣發落顧客身上既咁❤️野食味道唔錯 份量適中而且上菜速度快❤️冷氣充足 環境衛生一流❤️只係裝潢略嫌單調 整體完全冇問題 係ideal餐廳同ideal服務❤️感激香港仲有呢D有heart既餐飲業工作者❤️ 致力為香港既餐飲業獻上真誠既服務😭❤️雖然可能係因為有唔好既經驗所以先特別覺得佢好 但係呢D先係香港人追求既服務態度😭❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
係一次唔愉快既排隊經驗之後我地來咗呢到食❤️

海南雞飯🍚
2017-08-20
海南雞飯🍚
  • 海南雞飯  (D雞好好食呵呵呵)
2017-08-19 63 瀏覽
放工近近地係屋企附近食今晚決定幫襯越南野 簡簡單單食越南野當然要叫越南肥牛河水啦套餐價$41 加$18可以加泰式春卷再加$23可以要埋泰式鳯爪 勁抵食先講過越南肥牛河 湯底夠清唔太油都幾大碗架 而且肥牛數量幾多 好好味泰式春卷即叫即炸 熱辣辣脆卜卜泰式鳯爪真係好好食 味道一流 酸酸辣辣 越食越滋味 雖然係跟餐加嘅 但份量都唔少重有媽子指定要叫嘅香蒜牛油焗大頭蝦制作需時 大約20分鐘左右 上枱堅大隻喎而且香味十足 芝士下面有好多蝦籽入口蝦肉鮮甜彈牙 有驚喜
放工近近地係屋企附近食
今晚決定幫襯越南野 簡簡單單