2008-03-28 31 瀏覽
尋晚師傅知道要去灣仔, 所以就一早諗定要黎呢度食晚飯, 皆因友人經常推介!去到後發覺店內都幾細, 但就係好有懷舊感覺, 兩個人坐底後即刻睇下有咩食, 由於師傅極度肚餓, 所以咩都好想食, 最後師傅行出去買飛, 要左茄汁吉列豬扒紅腸飯同埋豉椒排骨炒河, 跟兩杯汽水!茄汁吉列豬扒紅腸飯好快就有得食, 反而豉椒排骨炒河係即叫即炒! 茄汁吉列豬扒紅腸飯有一塊豬扒三片紅腸, 茄汁酸酸地幾開胃, 送飯一流, 而吉列豬扒就冇骨, 都幾鬆不過師傅覺得咸左少少, 而紅腸都煎得幾香口, 但係有少少硬; 食到一半個豉椒排骨炒河就到, 豉椒排骨炒河炒得好香, 豉汁好多但唔會過濃, 熱辣辣撈埋河粉一齊食, 好正, 而排骨都有好多, 肉身夠鬆又入味, 得喎! 總括黎講食物質素幾好, 環境就普通啦, 服務都一般啦, 但價錢便宜, 廿五皮有一碟飯跟杯汽水, 都幾抵食, 不過係份量細d, 師傅見隔離女仔都可以成碟食晒, 就知份量唔算多啦! 師傅覺得呢類懷舊快餐店買少見少, 所以下次一定會再黎, 要試下呢度炸脾先得!

2K
2008-02-17 25 瀏覽
食完米粉仍然唔夠飽, 遊0下遊0下見到呢間係0係收銀counter 買完飛, 再0係open kitchen counter 拎0野食的典型港式快餐店, 又0黎食個炸脾, 飲個凍奶茶.凍奶茶唔算滑, 茶味多過奶味, 不過我好鍾意, 因為令我諗起細個第一次飲0個杯絲襪奶茶, 哈哈!啡啡橙橙的炸脾油得嚇人, 肉汁幾多, 皮唔脆不過食落帶甜豉油0既味, 都唔錯, 叫做過0下口癮.環境好懷舊, 十足「Openrice 人氣店」時新快餐店, 亦乾淨企理; 招呼唔錯, 唔好睇師傅/阿姐講0野大大聲, 佢0地對客人好nice 的.埋單$22, 都幾抵. 下次會0黎試試漢堡包.

埋單$22, 都幾抵. 下次會0黎試試漢堡包.
2008-02-01 5 瀏覽
m 記= 機械式日本連鎖店= 潮流味道金牛= 地道香港人既漢堡包那些吃不慣的食客,或許是較年輕的小朋友吧。我俾金牛90 分。
m 記= 機械式
日本連鎖店= 潮流味道
金牛= 地道香港人既漢堡包
那些吃不慣的食客,或許是較年輕的小朋友吧。
我俾金牛90 分。
2008-01-30 5 瀏覽
漢堡包好難食, m記都好過佢多多聲! 更加唔洗用佢同時新及巴路士街比, 簡直係差差差差差!

2008-01-26 12 瀏覽
食得多麥當當漢堡包, 好懷念舊式的漢堡包. 其實我覺得舊式的仲好味. 當你試過金牛的漢堡包就知我講的係事實. 店內仲有售賣其他熱門食品, 例如:魚柳包, 雞肶, 各式早餐, 特餐, 各式各樣的食品, 連油菜同炒菜都有呢. 所有食品都是平靚正之選. 記得去試下.

2007-11-01 18 瀏覽
其實鹵水比就鹵水比,炸比就炸比,何以會有鹵水炸比?但這裡就是拿了鹵水比去炸,所以技術上,絕對是鹵水炸比。當然,鹵水炸比是不會有齊「鹵水比」及「炸比」的口感及味道,結果只是一隻炸得皮不脆,但油瀝瀝,卻還有鹵水味的雞腿。如要吃好的炸比,紅磡的時新,絕對推介。同場加映,鹵水炸雞翼,效果相若。反而同上的沙律是不錯,沙律醬份量剛好,不太酸,如果能加埋薯仔,就更好。屬下午茶餐,16蚊,凍飲加1蚊,是經濟的。

屬下午茶餐,16蚊,凍飲加1蚊,是經濟的。
2007-10-04 15 瀏覽
I went here at 8pm but all the bun was sold out.Actually, I would like to try her fish burger rather than chesse burger because I already finished my delicious burger at 樂景快餐店at tea time. I just ordered the fries, a wave-shape fries and mixed with 6 packs of ketchup, I am a ketchup monster. I really want to have one more order if it is not a high calorie food.
2007-09-17 1 瀏覽
上星期工作需要黎開灣仔收工時見肚餓就買左個豬扒包tea set食下豬扒輕輕咁翻煎仲去埋骨豬仔包搽左牛油燙過好脆口雖然無加菜或者蕃茄但加左沙津醬食十分滋味好impressive但熱華田太稀呢個要扣分只計豬扒包味道值4分
上星期工作需要黎開灣仔
但熱華田太稀
呢個要扣分
只計豬扒包味道值4分
2007-06-17 10 瀏覽
港島區的時新快餐店。狹長店子位子不多,但人流遠比時新多。下午茶餐的炸魚柳沙律,「陰陽怪氣」:用新鮮石斑當急凍魚手指炸,好像有點「暴殄天物」,但得出來的味道,竟是另一種chemical reaction;嚼一下沙律,有說不出的奇味-- 少罐頭(水果)多蔬果的沙律,帶有淡淡的胡椒味…又一驚喜之作。看著廚子預備咖哩石斑飯…雖然用的是發泡膠碟,但廚子竟把飯恭恭整整的放在碟上,又在飯上恭恭整整的倒上咖哩汁-- 咖哩汁穩穩妥妥的躺在中央,靚靚仔仔的;最後,廚子又恭恭敬敬的把數塊魚塊在鐵板上煎熟,又齊齊整整的把它們放在平平穩穩的咖哩汁上…如斯敬業的態度,酒店師傅也該自愧不如。
港島區的時新快餐店。

又一驚喜之作。

如斯敬業的態度,酒店師傅也該自愧不如。
2007-01-26 5 瀏覽
自從食市禁煙後,我應該係第一次黎呢類以前一定會烏煙瘴氣既食店。感覺真係好好多,如果d茶餐廳真係肯守法我諗我都真係會黎多d,講返正題。一個麵餐,一個豬柳蛋麵加杯可樂16蚊都算幾抵食,不過最重要係個湯底,真係同我以前中學時代飯堂果d公仔麵個湯底有九成似,食落真係有d想喊感覺,記得以前學校早餐經常都會食沙爹牛肉蛋麵,都係八蚊雞,好懷念。
2006-10-14 9 瀏覽
早輪陪女友o黎灣仔整頭髮, 女友整頭自己就四圍踱. 行過呢間金牛就入去整過炸脾Tea. 好深色同乾身...可能係炸之前腌過卦~查實o黎得呢度俾咁o既價錢都唔係話想食d咩好o野. 食物o黎講都OK架喇~不過呢度對於我呢D70年代出世O既人O黎講係好有Feel~另外我個人覺得又係好有Feel o既港式快餐店: o係太子花墟入面o既好似叫"大快樂"o既快餐店. 凈係佢用o既綠色長型磚都知道係80年代o既產物. 勁有Feel...即時諗起80年代果蹅港產片. 尤其係校園青春片...Soory~~!!有D離題...^^"...
不過呢度對於我呢D70年代出世O既人O黎講係好有Feel~

Soory~~!!有D離題...^^"...
2006-10-12 17 瀏覽
5/10(四) 2:30pm下午2時多肚子發出溫馨提示,是晚有飯局不想吃得太豐富,走進此店來個簡便下午茶.踏進店子是令人勾起回憶的典型舊式快餐店格局,那些老套的幻燈食物相依然清晰可見.老規矩先到收銀台付錢,老闆不停背誦是日下午茶的選擇.最後要了下午茶餐:餐蛋治,熱奶茶.餐蛋治沒甚花巧,麵包頗軟熟.奶茶口感挺滑溜,若茶香濃郁點會更理想.來此店志不在食,回憶才是賣點!
5/10(四) 2:30pm

來此店志不在食,回憶才是賣點!
2006-08-10 13 瀏覽
一間快被連鎖經營的飲食集團淹沒的舊色餐廳,在那條日新月異的軒尼斯道上屹立多年,總有些生存之道。先付錢後自取的方式,基本上沒有服務,有的是落單即做的那份執著。1)西炒飯不是用隔夜飯炒,所以飯是比較腍,但料及味道也是一碟標準的西炒飯。2)石斑薯條即炸石斑魚柳及波浪薯條,魚柳蘸白色的酸酸沙拉醬,好吃!個人很愛波浪薯條,夠傳統!麥記的幼身型薯條始終有所不及。3)火腿煎雙蛋好耐都未食過煎隻蛋了,吃蛋當然要吃蛋黃,蛋黃汁濃濃熱熱,極其美味;火腿薄薄兩片,也不差。4)凍檸檬茶成個午餐就似是一個早餐,凍檸茶當然也少不了。有了檸茶,才變得完美。坦白的說,這些都有茶餐廳水準,沒有失準,可貴的是那份舊舊的味道,一檯一凳,甚至水吧收銀,都是傳統的港式快餐店,多一份人情、少了一份財閥的虛飾。
1)西炒飯
2)石斑薯條
3)火腿煎雙蛋
4)凍檸檬茶

2006-07-22 6 瀏覽
香港書展,每一年的七月,永遠在我的Diary內.無論點人多,花生客多過真正書迷.有些更加旨在追星.大大拖跨整個Bookfair.年年如是,前文有話:當愛已成習慣,這個習慣,已根深帝固,改不了.相約某才女朋友趁墟,早到灣仔,肚子有點餓,實在要找點東西填一填肚.軒尼詩道的金牛快餐,典型舊港式快餐店格,完全開正我果瓣.今次終比到個理由去試.由細到大,最愛去屋企,學校附近的快餐店.老麥要行好遠,這些港式快餐店.落樓下就有得吃.炸雞髀,波浪薯條,如果豪一點,可加炸石班.全部係我最愛吃的.這些快餐的會意粉,係無敵地好吃的.裏面擺明港式80,s格局.只係無香港八一的茂叔,順嫂,康仔等.亦沒有類似陳積般熟客.近排TVB classic台重播,又好像在連環扣反應之下,帶回一點點小學年代回憶.下午七點時段,很多食客也叫一個飯餐,再加個羅宋湯,一杯汽水.小弟旨在填肚,點回小學時代的豪餐----炸魚薯條.連杯可樂,$21.赫見汽水機依然係上兩個年代的古物,維他可樂.不嘗維他可樂已久.或者係個殼先係,入面個膽已是可口可樂呢.飲一口,係好甜.應該係維他的味道...炸魚薯條份量也夠,記得在1986年,屋企樓下果間快

飲一口,係好甜.應該係維他的味道...

炸魚薯條份量也夠,記得在1986年,屋企樓下果間快餐,差不多份量賣$6.5.廿年後,貴一個double多一點.照生活指數黎講,差不多喇.果年玉郎漫畫,$4一本.兒童場打舖雙截龍,五毛錢可打爆機.

波浪薯條一向係我所愛,波浪形坑紋,每一條都很飽滿.耍點鹽已經好好吃.唔使加茄汁.舊炸魚唔使講都知係雪藏貨.味道依然很可人.這就是昔日小學年代的味道.廿年不變.但係大英走左未夠十年,已經變化甚大...

時世轉易,老麥越做越大,大字頭連鎖垃圾得道.導致此類快餐店,日漸式微.執一間少一間.非常可惜,這類算係另一樣香港飲食文化遺產呵.相比之下,此等快餐,比連鎖垃圾來得更加有心,漢堡扒即叫即煎,碟頭飯都係即整貨色,最重要就係多種---人情味.

一篇炸魚薯條,用不著打幾百字去品評嘛南瓜兄?噓!每個在八十年代成長的低下階層小學生,都應該會有這類情意結.當係來個80,S集體回憶.純悴有感而發.未來日子再去此等快餐的話,個食評我照長篇大論不誤.

之所以我對眾連鎖垃圾快餐嫉惡如仇,係有原因的.
(非會員)
2006-05-03 9 瀏覽
好喜歡去舊式裝修的店子吃東西~特別有風味~下午茶要了:1.吉列石班配薯條,熱好立克2.西多士,奶茶1薯條超正~波浪薯條永遠好吃過m 記~即叫即炸,正!石班ok~熱好立克不同出面的,加左奶係入面,特別香~2.西多不油~奶茶ok~阿姐同收銀都好有禮貌,唔會恃老(店)賣老而家餘下好少呢類舊式店子,又近mtr,大家一定要多多支持~
好喜歡去舊式裝修的店子吃東西~
特別有風味~

下午茶要了:1.吉列石班配薯條,熱好立克
2.西多士,奶茶

1薯條超正~波浪薯條永遠好吃過m 記~即叫即炸,正!
石班ok~熱好立克不同出面的,加左奶係入面,特別香~

2.西多不油~奶茶ok~

阿姐同收銀都好有禮貌,唔會恃老(店)賣老

而家餘下好少呢類舊式店子,又近mtr,大家一定要多多支持~