2019-02-25 120 瀏覽
6點幾晚餐 趕7:30睇戲 見呢間冇乜人 而且拉麵會比較快食 就試下呢間叫左一個黑豚拉麵啲肉係平時既兩倍 因為呢碗既價錢會貴啲啲叉燒係係食既 肥瘦肥瘦隔住 唔會太膩湯底係豬骨湯 啲麵都好入味另一碗 柚子辛口拉麵就正常叉燒份量個湯底好得意 酸酸辣辣咁 好特別!炸雞有五件 件件都好大舊 又唔會炸到好粉 雞肉好多!薯餅兩款唔同口味一個係紫薯 對於一個紫薯愛好者 好滿足另一個係咖哩牛肉?唔太食得出兩個都好足料 仲要新鮮炸起 讚
6點幾晚餐 趕7:30睇戲
見呢間冇乜人 而且拉麵會比較快食 就試下呢間

叫左一個黑豚拉麵
啲肉係平時既兩倍 因為呢碗既價錢會貴啲
啲叉燒係係食既 肥瘦肥瘦隔住 唔會太膩
湯底係豬骨湯 啲麵都好入味

另一碗 柚子辛口拉麵
就正常叉燒份量
個湯底好得意 酸酸辣辣咁 好特別!

炸雞
有五件 件件都好大舊 又唔會炸到好粉 雞肉好多!

薯餅
兩款唔同口味
一個係紫薯 對於一個紫薯愛好者 好滿足
另一個係咖哩牛肉?唔太食得出

兩個都好足料 仲要新鮮炸起 讚

2019-01-25
2019-02-20 121 瀏覽
又到午餐時間,經過形點見到個牌寫住香港人氣店(九州第一拉麵 no 1),就比佢吸引咗和朋友入去試試!呢個招牌好易認😅剛好有位,即時入座!環境幽雅,座位舒服!食物選擇清晰,面的硬度,配料,隨個人喜好加減!👍🏻👍🏻黑豚拉麵$98豚肉少少肥又薄身,一向唔鍾意食肥膩嘅我,十分滿意!豬骨湯底,精華全部都濃縮在𥚃面,令每一口都充滿了醬汁,好滋味!濃郁的湯頭,湯底做得恰到好處,香,超濃!柚子辛口拉麵$98九州拉麵選用的是幼麵,是自家製的,Q彈的口感,加上柚子的清新,足以令人慢慢品嚐!走嘅時候先發現,原來有下午茶優惠套餐,下次可以再試一試!
呢個招牌好易認😅
剛好有位,即時入座!
環境幽雅,座位舒服!
食物選擇清晰,面的硬度,配料,隨個人喜好加減!👍🏻👍🏻
黑豚拉麵$98
濃郁的湯頭,湯底做得恰到好處,香,超濃!
柚子辛口拉麵$98
走嘅時候先發現,原來有下午茶優惠套餐,下次可以再試一試!
2019-02-19 97 瀏覽
雖然老夫老妻,但情人節都係要慶祝既,唔想做水魚就梗係唔揀食西餐,嚟食拉麵!英雄所見略同既情侶都幾多,排左半個鐘隊終於到我地入座。揀左豚骨拉麵同黑豚拉麵,兩碗最大分別係叉燒,前者係以五花腩位切成薄片,後者則用上偏瘦既豬肉部分。麵係幼身既,可以根據自己喜愛揀選硬度,湯係濃郁豬骨味,整體嚟講係一碗中上水平既拉麵~最估唔到係小食都幾有水準,唐揚炸雞有4大塊,炸到外脆內嫩,肉汁juicy ~好好食!男爵薯餅有2塊,分別係牛肉薯餅+紫薯栗子薯餅。牛肉薯餅同日本街頭食到既味道係一樣,咬開鬆脆既外薄,入面係牛味濃既creamy 薯蓉,對比既口感令人好食到停唔到口。紫薯栗子薯餅就比較少見,中間夾雜一粒粒栗子,又係另一番好味。

2019-02-14
2019-02-15 127 瀏覽
元朗 形點1 是一個非常喜愛逛的商場,地方寛敞,商品琳琅滿目、包羅萬有,你又可以看電影,食肆的選擇亦都非常多。今天閒逛完畢,我們便去吃個下午茶,金田家的下午茶份量不會太多,好適合我們。拉麵set $58.00 包括一碗拉麵,小食二選一,大將餃子或枝豆及飲品一杯。魚介豚骨拉麵 很好味,尤其是個魚介湯底,豚骨加上各種魚類 熬製多個小時的湯頭,特別好味,配上普通硬度的麵條,加上青蔥,海帶和稔滑的叉燒,好味,要慢慢品嚐。日式餃子是我喜歡的餃子類型,喜歡他的皮比較薄,餡料不太濃味及留有肉汁。

2019-02-15 78 瀏覽
金田家 元朗認住金田先生個嘜頭,唔好行錯。晚餐時間好多人,不過人流好快,排左5分鐘就到我😽。快快手點個柚子辛口拉麵,芝士年糕,橙汁;朋友點豚肉拉麵,男爵薯餅,可爾必思。上菜速度幾快,傾左陣計就食得。碗拉麵上枱熱騰騰,豚肉拉麵既豚肉擺得好靚,好似一朵花🌸,豚肉肥瘦適中,朋友話好岩佢食。唔好睇少柚子辛口拉麵個pat辣醬,個人覺得幾辣👅,不過柚子味好香,撈個陣柚子味好出。而我同朋友都好like個拉麵質地,好食💋。芝士年糕好好味,濃濃既芝士流出黎,睇到都開心,年糕煙煙韌韌,好正👄。男爵薯餅分左牛肉薯餅和紫薯甘栗薯餅,個人喜歡紫薯甘栗,有少少栗子碎,有咬口,甜甜地。牛肉薯餅咬落去,好似溶係口甘,唔使咬就吞,懶人食法🤤。提一提,橙汁有橙肉,好得架🤭。

金田家 元朗

提一提,橙汁有橙肉,好得架🤭。

2019-02-14 92 瀏覽
元朗Yoho有很多食肆,這天和朋友選了一田超市旁邊的金田家。日本拉麵店的装修風格,是吸引我的地方。 倚窗座位的風景開揚,真是令人心曠神怡呢!侍應生非常有禮,很細心地為我們下單。黑豚拉麵$98 黑豚肉比較瘦,有肉香,豬骨湯底鮮味,沒有味精,拉麵爽滑。雞白湯豚骨拉麵$90雞白湯底,清甜有雞香,豚骨比較多肥肉,但一點也沒有把我嚇倒,照單全收地往嘴裏送,拉麵彈牙又夠滑。黑豚叉燒$33食肉獸朋友要多吃一客黑豚叉燒。這叉燒有適量肥肉,肉質比較滑。還有爽口的芽菜、稔中帶爽的木耳和蔥,加進兩種拉麵湯裏,口感更豐富。唐揚雞塊$35 外層炸得脆脆,包著肉汁豐富的雞肉,很惹味。男爵薯餅$38 牛肉和紫薯甘栗餅兩種口味各一塊,兩者也很有水準 。蘋果汁$18

侍應生非常有禮,很細心地為我們下單。

黑豚拉麵$98
黑豚肉比較瘦,有肉香,豬骨湯底鮮味,沒有味精,拉麵爽滑。

雞白湯豚骨拉麵$90

黑豚叉燒$33

唐揚雞塊$35
外層炸得脆脆,包著肉汁豐富的雞肉,很惹味。

男爵薯餅$38
牛肉和紫薯甘栗餅兩種口味各一塊,兩者也很有水準 。

蘋果汁$18

• 雞白湯豚骨拉麵
  • 黑豚拉麵
  • 男爵薯餅
  • 唐揚雞塊
2019-02-11 106 瀏覽
呢間拉麵想食好耐, 次次都大排長龍。 今日 閒日放假, 下午茶時段竟然冇乜人排隊,梗係親呢個機會去食下啦!拉麵餐廳嚟講都算闊落和開揚, 環境唔錯,感覺休閒舒適。柚子辛口拉麵輕輕既柚子味,感覺幾清新特別。拉麵煙韌之餘夠晒彈牙,豚肉出奇地無雪藏味, 而且仲好大片,份量都算多。 紫菜新鮮脆口, 湯底夠濃郁而且仲好香豬骨味,當中帶些少辣,感覺好惹味。餃子即叫即煎,外脆內軟, 食完碗拉麵再食 四隻餃子,真係好飽肚。再飲埋杯蘋果汁,真係好滿足。餐牌簡而精,拉麵軟硬程度和蔥多與少,都可以自由選擇,感覺彈性仲好似為你度身訂做咁。

拉麵餐廳嚟講都算闊落和開揚, 環境唔錯,感覺休閒舒適。

柚子辛口拉麵

再飲埋杯蘋果汁,真係好滿足。

2019-01-23
下午茶
2019-02-09 146 瀏覽
今天又帶媽媽尋找美食之旅,今晚媽媽想吃拉麵,所以就試試這間金田家。今晚叫了2碗拉麵,2個小食,都不夠還叫了2杯飲品。黑豚拉麵:很多片叉燒,很嫩,麵幼,湯底濃郁,但不會過鹹,剛剛好,吃完不會口渴,麵質彈牙,每一條麵都能掛著湯汁,叉燒本來不是很鹹,配上湯就剛剛好,吃完已經很飽。小食都充滿驚喜:男爵薯餅:2塊不同味道的薯餅,炸得剛好,外脆內軟,一甜一鹹,很好吃,紫薯甘栗甜得不會過漏。牛肉薯餅入口有溶化的感覺。煎餃子:皮薄,煎得剛好,不會過硬,饀料的豬肉配上餃子汁很搭。玄米茶的茶壺都很可愛,有一個小茶杯,自己倒茶。

今晚叫了2碗拉麵,2個小食,都不夠還叫了2杯飲品。
黑豚拉麵

小食都充滿驚喜:
男爵薯餅
男爵薯餅

玄米茶的茶壺都很可愛,有一個小茶杯,自己倒茶。
玄米茶
2019-01-28
2019-02-06 86 瀏覽
神農曆新年前既今日,去邊都多人,兩大一小去左金田家食拉麵、佢話係九洲第一既拉麵人。入到去俾三張叫野食紙佢都幾窩心,有出到俾兒童食既size依碗係濃湯豚骨拉麵。拉麵係幼既拉麵,俾左好多蔥同雲耳啊!豚骨mix拉麵,同豚骨濃湯既分係肉唔同既味道!走左蔥都係好多雲耳!兒童拉麵就反而最窩心,有溏心蛋,玉米同雲耳,拉麵份量睇落好似好小、但食落都好足夠小朋友既份量小朋友用細碗拉麵,食都食得開心d!拉麵店午餐三人行!
神農曆新年前既今日,去邊都多人,兩大一小去左金田家食拉麵、
佢話係九洲第一既拉麵人。入到去俾三張叫野食紙
佢都幾窩心,有出到俾兒童食既size
依碗係濃湯豚骨拉麵。拉麵係幼既拉麵,俾左好多蔥同雲耳啊!
小朋友用細碗拉麵,食都食得開心d!
拉麵店午餐三人行!
2019-02-04 50 瀏覽
Yoho呢個商場超級大,餐廳多到數唔唒,見到有間金田家,例牌唔可以錯過話說早有聽聞金田家係福岡「冧巴溫」嘅拉麵店所以想試下佢喺香港嘅水準我叫咗碗 濃湯豚骨拉麵,另加咗客芝士年糕濃湯豚骨拉麵個湯底的而且確係好濃好甜,非常有心思拉麵麵質我揀咗硬,師傅亦完全做到要求,麵質有咬口,又夠彈牙叉燒肉質啱啱好,厚度又適中,超正加埋啲木耳,真係一流呀不過由於本人唔食蔥,所以冇要到,如果鐘意蔥嘅人揀多蔥,一定超正芝士年糕又係另一得意之作,年糕外面有咬口夠煙韌裹面芝士份量啱啱好,唔會過多太膩,加埋鹹鹹香香,非常唔錯

話說早有聽聞金田家係福岡「冧巴溫」嘅拉麵店
所以想試下佢喺香港嘅水準

我叫咗碗 濃湯豚骨拉麵,另加咗客芝士年糕

濃湯豚骨拉麵個湯底的而且確係好濃好甜,非常有心思
拉麵麵質我揀咗硬,師傅亦完全做到要求,麵質有咬口,又夠彈牙
叉燒肉質啱啱好,厚度又適中,超正
加埋啲木耳,真係一流呀

芝士年糕又係另一得意之作,年糕外面有咬口夠煙韌
裹面芝士份量啱啱好,唔會過多太膩,加埋鹹鹹香香,非常唔錯

2018-09-24
午餐
2019-01-29 72 瀏覽
當好肚餓嘅時候,就會諗起食拉麵星期日晚6點左右去到唔需要排隊,坐低叫左個北寄貝海鮮沙律本人至愛薯仔沙律~金田家必定有水準濃湯豬骨拉麵$78唔好睇個樣好似無乜特別,但一碗拉麵當中,樣樣都各有出色~叉燒好林,肥瘦適中,最要讚嘅係佢嘅湯底~不過爸爸嫌麵太少,下次要加底啦自己就叫左個雞白湯豚骨拉麵$85今次叫左軟身麵底~點知竟然出奇地好味~其實真係因為食左個麵我先間舖叫咩名,先知原來以前係紅磡食過果然有保證不過另加碗粟米就真係一般,好奀,唔係粒粒飽滿,有啲靭
當好肚餓嘅時候,
就會諗起食拉麵

星期日晚6點左右去到唔需要排隊,
坐低叫左個北寄貝海鮮沙律

本人至愛薯仔沙律~
金田家必定有水準

濃湯豬骨拉麵$78

唔好睇個樣好似無乜特別,
但一碗拉麵當中,樣樣都各有出色~
叉燒好林,肥瘦適中,
最要讚嘅係佢嘅湯底~
不過爸爸嫌麵太少,下次要加底啦

自己就叫左個雞白湯豚骨拉麵$85

今次叫左軟身麵底~
點知竟然出奇地好味~
其實真係因為食左個麵我先間舖叫咩名,
先知原來以前係紅磡食過

果然有保證

不過另加碗粟米就真係一般,
好奀,唔係粒粒飽滿,有啲靭

2019-01-27 1920 瀏覽
係元朗Yoho 睇戲前,趁有少少時間就去對面的金田家食返碗拉麵先!金田家我已經不是第一次幫襯,今次可能7 點鐘未到,人流唔算太多就咁walk in 就可以入座喇~~打住日本九州第一拉麵的金田家,在港已經不知不覺開了四間分店,可見深受港人歡迎!我對拉麵都有種執著,湯底一定要夠濃但飲完要完全唔口渴!我叫的豚骨拉麵$78 我喜歡吃偏硬有點咬口的麵條,浸淫在湯頭裏,就算吃到最後一口仍然爽口唔稔!男朋友點的黑豚拉麵$98 黑豚肉的份量多到,男朋友食完都話飽~豚肉肥瘦相間,食落唔會"鞋"口,豚肉在口中輕嚼已經融化~~最惦記就是這裏的湯底!超濃的湯底用豬骨足料熬成,不加任何味精調味,絕對是真材實料!未食拉麵先呷一啖湯頭,嗯,就是九州吃過的味道~而且吃完湯也不覺得口渴!正另加了小食有大將餃子$30和男爵薯餅$38大將餃子我食落覺得跟一般餃子無異,不見突出~反而男爵薯餅分別有紫薯甘栗味及牛肉薯餅味,外皮炸得酥脆,咬落脆口,內裏餡料香嫩,好吃!食到差不多,繁忙晚飯時段已經坐滿食客!

我叫的豚骨拉麵$78

男朋友點的黑豚拉麵$98
黑豚肉的份量多到,男朋友食完都話飽~
豚肉肥瘦相間,食落唔會"鞋"口,豚肉在口中輕嚼已經融化~~

另加了小食有大將餃子$30和男爵薯餅$38
大將餃子我食落覺得跟一般餃子無異,不見突出~

食到差不多,繁忙晚飯時段已經坐滿食客!
2019-01-24
  • 黑豚拉麵
  • 男爵薯餅
2019-01-26 69 瀏覽
呢間拉麵店有幾家分店,今日行過呢間,無人排隊,一於試吓座位舒適試咗個黑豚拉麵追加溏心蛋同葱花,另加波子汽水,麵的硬度和蔥的多少都可選擇👍拉麵的賣相同相片差不多,豚肉有5大塊,不太肥,湯低不油膩,而且帶有濃郁的豬骨湯味道,木耳爽脆,蔥花夠香溏心蛋開邊送上,充滿蛋香,望住會流動的金黃色蛋黃,色香味俱全另加男爵薯餅一客(有二件),一件係紫薯,另一件係牛肉碎薯蓉,炸得外脆內軟,香脆可口,食不停口太美味,最後忘記了影相
呢間拉麵店有幾家分店,今日行過呢間,無人排隊,一於試吓

座位舒適

太美味,最後忘記了影相
2019-01-09
男朋友好鍾意食拉麵上網見到金田家評論好多,comment亦好好於是今晚黎到yoho既分店試試地鐵站一出入商場行到最尾就見到餐廳地點方便易搵👍🏼一共有8種口味既拉麵選擇又可以自己揀選拉麵既硬度,都好貼心餐廳呈和風裝修,主要色調係木色配上天花掛上既紙質燈籠,感覺和諧好舒服店員最先送上飲品橙汁 $18:有橙肉質感,味道偏酸可爾必思 $20:乳酸味飲品,非常解膩🍜柚子辛口拉麵 $98平時係拉麵店沒有既口味今日梗係要試試,呢個亦係金田家代表作😮湯底味道十分清新,柚子味係淡淡滲出配合埋微辣既湯底,估唔到兩者非常夾我好欣賞配菜有生既紫洋蔥!咬落去就食到紫洋蔥應該浸泡係柚子汁一段時間,非常入味,清新既口味好提神👍🏼麵質現在偏硬,麵條直身,掛湯能力好好配上蔥花、豆芽,口感豐富豚肉有三塊,肥瘦均勻濃厚既豚肉味道,加上切得夠薄身,讚👍🏼🍜黑豚拉麵 $98呢個拉麵賣相100分,碗面差不多被黑豚肉佔據曬從奶白既湯底顏色可見,豬骨湯底的濃郁程度木耳絲份量亦好大方,可增加拉麵整體口感🥗日式薯仔沙律 $33薯仔蓉口感幼滑,入口即溶裡面添加了紅蘿蔔絲,口感會更豐富其他沙律菜、粟米、番茄仔都很新鮮🍗唐揚雞塊 $35有四大
男朋友好鍾意食拉麵
上網見到金田家評論好多,comment亦好好
於是今晚黎到yoho既分店試試

地鐵站一出入商場
行到最尾就見到餐廳
地點方便易搵👍🏼

一共有8種口味既拉麵選擇
又可以自己揀選拉麵既硬度,都好貼心
餐廳呈和風裝修,主要色調係木色
配上天花掛上既紙質燈籠,感覺和諧好舒服
店員最先送上飲品
橙汁 $18:有橙肉質感,味道偏酸
可爾必思 $20:乳酸味飲品,非常解膩

🍜柚子辛口拉麵 $98
平時係拉麵店沒有既口味
今日梗係要試試,呢個亦係金田家代表作😮

湯底味道十分清新,柚子味係淡淡滲出
配合埋微辣既湯底,估唔到兩者非常夾

我好欣賞配菜有生既紫洋蔥!

麵質現在偏硬,麵條直身,掛湯能力好好
配上蔥花、豆芽,口感豐富

豚肉有三塊,肥瘦均勻
濃厚既豚肉味道,加上切得夠薄身,讚👍🏼
🍜黑豚拉麵 $98
呢個拉麵賣相100分,碗面差不多被黑豚肉佔據曬

從奶白既湯底顏色可見,豬骨湯底的濃郁程度
木耳絲份量亦好大方,可增加拉麵整體口感

🥗日式薯仔沙律 $33
薯仔蓉口感幼滑,入口即溶
裡面添加了紅蘿蔔絲,口感會更豐富
其他沙律菜、粟米、番茄仔都很新鮮

🍗唐揚雞塊 $35

有四大塊雞塊,表皮炸至香脆
咬落去有卜卜既聲音
加左檸檬汁可以減輕炸物油膩既感覺
而沙律醬亦令菜式錦上添花,酸酸甜甜更開胃

金田家果然無令我失望
拉麵水準好高
2019-01-23
2019-01-23 1347 瀏覽
元朗市一帶旅客超多,想逛得舒適一點,當然是留在商場吃喝玩樂. 看過電影後,就來到金田家吃午餐. 下午二時多,繁忙的午市過後,食客不多,坐得幾舒服~ 波子汽水 ($25) 想起自從成年後都沒喝過波子汽水,原來要好大力才能開到波子汽水的,要請店員代勞了. 好夠氣的波子水,令我想起小學時家人經常也買給我喝的,甚至當我喝罷後,把內裡的波子取出來讓我玩!! 芝士年糕 ($38) 圓形且漲卜卜的芝士年糕,外層煙韌,內裡是鹹香的流心芝士,間中吃下都幾過癮~ 男爵薯餅 ($38) 一客薯餅共有2款口味,分別為牛肉薯餅及紫薯甘栗薯餅. 前都鹹香軟糯,後者香甜中亦有甘栗粒增添口感. 黑豚拉麵 ($98) 一客拉麵有6片黑豚肉,肉質偏瘦,幾適合不愛吃肥肉的我. 湯底濃郁不過鹹,配有大量葱花及木耳,賣相頗吸引. 至於麵條則要了超硬麵,即使慢慢吃,麵條依然有嚼勁,煮得剛剛好~ 柚子辛口拉麵 ($98) 友人喜歡吃辣,選了柚子辛口拉麵,說辣度溫和,不過配上柚子都幾清新. 喜歡吃辣的朋友不妨一試! 元朗元龍街9號形點一期1樓1023號舖

波子汽水 ($25)

芝士年糕 ($38)

男爵薯餅 ($38)

黑豚拉麵 ($98)

柚子辛口拉麵 ($98)

元朗元龍街9號形點一期1樓1023號舖