餐廳: 金記冰室 (建新中心)
資訊:

2018-08-22 434 瀏覽
今天是星期六下午, 九龍塘區都沒有便宜的食物吃! 經過見到金記冰室排長龍,那就即管一試!我叫了一客午市套餐:沙嗲薯仔炆滑雞飯! 首先來了一客餐跟既羅宋湯!羅宋湯賣相巳經不行,像水一樣!而湯既味道很咸,很難接受,我飲了兩啖已停下來!之後沙嗲薯仔炆滑雞飯也來了,一望巳經很失望!黑色的汁配上煮到爛了的雞及薯仔! 所謂既沙嗲係黑色的汁,沒有味道的!滑雞就是指那些煮到爛了的雞件,雞與雞皮巳分開了! 薯仔又是爛容容的,完全吃不出有薯仔的存在價值! 而且店內職員服務很差! 這餐飯吃得很失望!

而且店內職員服務很差! 這餐飯吃得很失望!
2018-08-19
10 分鐘 (堂食)
2018-08-15 309 瀏覽
陪家人到浸會醫院body check, 在等待之際,出去吃個早餐。裝修好正,以懷舊地道風作主題,勁多拍照位,可惜當日太早起,沒心情影。食物方面,點了兩個早餐,一個是豬潤面,另一個是雪菜肉絲米,配炒蛋多士🍳,茶走☕。有一般茶餐廳的水準,每個餐盛惠四十多元。值不值見人見智🤔。只可以說,它的地理位置🌍勝過一切,似乎方圓十里都沒其他茶記,是附近的唯一選擇,能在這裡飲到一杯正宗奶茶好令人興奮😊,但你不會為了它而特地來。

2018-07-20 293 瀏覽
食過香港島幾間金記冰室,荃灣分店都食過,未試過食過一間分店覺得難食。今晚試左九龍塘呢間分店,真係好懷疑係咪同一間金記點解呢?我地叫左個金記招牌炸豆腐 $6x,份量少,味道又唔好食又無外脆內軟的口感最難食係乜?係d飯,全部飯又鞋口又硬,好難食,全枱都覺得難食。又叫左一個菠蘿生炒骨同蜜桃咕嚕肉,兩個上枱係一模一樣,連個侍應都好懷疑有無俾錯我地。因為樣同味道都一樣,只係一個用蜜桃一個用菠蘿一個用豬頸肉一個用排骨。兩個都整得好差下,肉無脆口,好淋,汁過酸,無乜咸同甜,古古怪怪。最正常個中式餐湯,青紅蘿蔔,唔叫難飲。職員態度係好,但可能太多人,好亂,上左菜,問好耐至有飯,七八點好多人等位。估唔到呢間咁難食,好失望。
今晚試左九龍塘呢間分店,真係好懷疑係咪同一間金記

點解呢?
我地叫左個金記招牌炸豆腐 $6x,份量少,味道又唔好食
又無外脆內軟的口感

因為樣同味道都一樣,只係一個用蜜桃一個用菠蘿
一個用豬頸肉一個用排骨。
最正常個中式餐湯,青紅蘿蔔,唔叫難飲。
估唔到呢間咁難食,好失望。
2018-06-27 265 瀏覽
九龍塘要找個好地方吃早餐,除了又一城,還可選擇金記。雖然它的咖啡很出名,但作為奶茶控,奶茶仍是我首選。今天選了凍奶茶,奶茶一向能保持高水準,很有茶味及很滑。今早還見到梁榮忠,他應是這裏的熟客,待應不用他示意,已懂為他下單,迅速端上他喜愛的早餐。而我的醒神早餐就有我喜愛的牛油多士,雙蛋及腸仔,再加健康的雪菜肉絲米。我喜歡牛油多士有少少脆,蛋是八成熟,very good。早餐$38,屬市場價格。吃了這個豐富的早餐,我只可吃很light的午餐。
九龍塘要找個好地方吃早餐,除了又一城,還可選擇金記。

2018-06-21 111 瀏覽
金記decoration is a traditional hongkong style tea house.I have been there for few times to try their breakfast. Their signature 豬肝通粉is wonderful~~the soup is the essence of 豬肝 But the price for this set is a bit expensive. As i remember its over hkd40 for just a breakfast.Their火腿通粉is also tasty. The soup is the chicken soup yet not so oily. I like the soup the mostFor drinks, i recommend to try their茶走Reli nice!!the cup is funny as u will see the word: “thx for drinking me”I like all the hongkonh

the soup is the essence of 豬肝

Reli nice!!

I like all the hongkonh style decoration, which is definitely a collective memory for all hong kong people!

2018-04-21
5 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2018-06-07 140 瀏覽
十年唔逢一閏要返早,當然要食返個豐富嘅早餐先有精神啦。於是落去最新近嘅呢間金記,打開Menu,早餐都有唔少選擇,諗咗好耐,叫咗香草雞扒煎雙蛋拼牛油多士一拎上黎就發現全部食物都係熱辣辣嘅,煎蛋好嫩滑,完全無燶邊,中間嘅蛋黃仲有少少係蛋醬狀態,火侯控制得好好。雞扒亦都煎得好好,size仲唔細,雞皮煎到脆脆地仲幾香口,雞肉仍然保持到鮮嫩多汁。多士烘得好鬆脆,自己塗上的牛油好快就融化,滲曬入面包的里面嘅空位,咬落去再爆返出黎。最後飲埋呢杯濃濃嘅華田,(好耐無見過呢D咁厚身嘅陶瓷杯啦)充滿能量去開工!
十年唔逢一閏要返早,當然要食返個豐富嘅早餐先有精神啦。
於是落去最新近嘅呢間金記,
打開Menu,早餐都有唔少選擇,
諗咗好耐,叫咗香草雞扒煎雙蛋拼牛油多士
香草雞扒煎雙蛋拼牛油多士

一拎上黎就發現全部食物都係熱辣辣嘅,
煎蛋好嫩滑,完全無燶邊,
中間嘅蛋黃仲有少少係蛋醬狀態,
火侯控制得好好。
雞扒亦都煎得好好,size仲唔細,
雞皮煎到脆脆地仲幾香口,
雞肉仍然保持到鮮嫩多汁。
多士烘得好鬆脆,
自己塗上的牛油好快就融化,
滲曬入面包的里面嘅空位,
咬落去再爆返出黎。
最後飲埋呢杯濃濃嘅華田,
熱華田

(好耐無見過呢D咁厚身嘅陶瓷杯啦)
充滿能量去開工!
2018-06-07
$37 (早餐)
香草雞扒煎雙蛋拼牛油多士
熱華田
2018-05-19 161 瀏覽
金記冰室隻生炸雞🍗脾真係不得了!我食左超過20次依然甘正!😍😍😍😍😍 真係生炸,吾係翻熱!又夠大隻!$24 我覺得值回票價!下午茶必選生炸雞🍗出前一丁!$37 連飲品!
金記冰室隻生炸雞🍗脾真係不得了!
我食左超過20次依然甘正!
😍😍😍😍😍
真係生炸,吾係翻熱!又夠大隻!
$24 我覺得值回票價!
下午茶必選生炸雞🍗出前一丁!$37 連飲品!
2018-05-12 160 瀏覽
一入門口有空枱,企咗幾分鐘都未執枱,因為有好多人經過收銀地方,所以我地坐低咗先, 坐低之後叫女侍應執枱,但叫我出返嚟先執到,跟住我話我唔太方便出出入入,佢態度好衰咁問番我你有幾唔方便? 仲特登望入枱底!極度不尊重!!! 我想強調呢度喺醫院隔離嘅金記 居然未見過又唔方便行動嘅客人???服務係好影響一間餐廳嘅質素,應該係全香港服務行業嘅質素,香港多左你呢啲害群之馬真係好慘,明明食物質素唔錯,我叫嘅雞翼香腸面都唔錯,雞翼仲幾跪,但所有心情被呢個講野唔正嘅女侍應破壞哂!

2018-05-12
2018-04-10 116 瀏覽
和助手一起吃個快速的後午餐,我首次來金記冰室。聽聞長期排隊,但礙於自己吃素,一直沒有來試。剛好助手說冰室已增設素餐,成了我第一次的體驗。餐點包括一羅宋湯、一客草菇雲耳翠肉瓜飯,和熱飲。份量是相當足夠的,羅宋湯也很美味,可惜素菜沒有什麼味道,飯也可能是午餐後段了有點乾和硬。結果吃剩下一半,覺得自己很浪費。助手是個年青伙子,把下午茶餐的炒飯吃清光,還嚷着不夠飽,可見味道不俗。也許下次我要試别的。
2018-03-13 122 瀏覽
一開門就去買早餐外賣,又唔係坐滿人又唔係成村人等外賣,但等左幾乎半個鐘,同一時間入去堂食嘅都走得,我份外賣都未岀到。。。最後佢一次過岀6張外賣單,做唔切不如唔好做外賣啦,朝早要番工架大佬,我可以咁等你半個鐘,不如係度食。。。仲有服務差到一個點,黑面都係小意思,叫佢加個煉奶,收銀叫我自己同樓面講,我已經好無奈,樓面個呀姐仲同我講冇得咁加,我又唔係第一次黎,之前都得,真係你玩晒。。。外賣又pack到鬼五馬六,細袋裝到幾乎挽唔到。食物質素普通,大快活仲好食過佢。。。永遠唔再幫襯!

永遠唔再幫襯!
2018-03-13
26 分鐘 (外賣自取)
早餐
2018-02-15 129 瀏覽
我好鍾意煮嘢食好鍾意煮嘢食對咖哩好有研究「咖哩」是由很多種香料調製而成的調味料,雖然起源於印度,地球上很多地區的口味例如:日式咖哩甜重,有些比較不辛辣;馬來西亞咖哩,加椰絲與芭蕉葉等,平常如果想吃咖哩飯,香港周圍都有。但要好食都難今日來到呢到人多,個個快餐點呢個飯汁可以再辣點肉可以淋身點🤣
我好鍾意煮嘢食
好鍾意煮嘢食
對咖哩好有研究
今日來到呢到
人多,個個快餐點呢個飯
汁可以再辣點
肉可以淋身點🤣
2017-11-23 165 瀏覽
每年月餅唔會多個一個,唯獨是金記嘅五仁月我一個人可以食半個。金記呢個月餅多年來出色得很,係媽媽每年一定要買嘅月餅。好彩同鋪頭熟留到。今年嘅月餅同上年一樣出色,都係真材實料帶點甘香。分量咩絕對唔會呃你。食落去油脂咁香豐腴。係口腔裏面持久不散。再配上一杯茶。比起新潮嘅奶黃月餅更有色彩。食咗咁多年冇一年令我失望,身邊嘅朋友開始受我感染都買咗呢個月餅。大家都讚不絕口,尤其是孝敬老人家絕對比奶黃月餅更適合。今年冇攞兔仔燈籠出街。唔知下年有冇機會呢?

今年冇攞兔仔燈籠出街。唔知下年有冇機會呢?
2017-11-21 195 瀏覽
今日係九龍塘順道去金記冰室下午茶,2:30左右仲好多人,可能附近有大學啦……不過都唔需要等位。金記依家開多了分店,服務及食物品質自然有影響,九龍塘這間的服務及品質就麻麻了餐牌設計特別,用乒乓球拍做設計,但就比較"梅"及污漕。下午茶就揀咗炸魚柳沙律及咸牛肉三文治。份量不算多,魚柳細件,但味道,肉質滑,沙律就無咩特別。三文治無驚喜,似自己屋企整的,烘底就要加錢紅豆冰完全零分,紅豆少、淡,十分失望。品牌茶餐廳及走懷舊路線的冰室,紅豆冰這款飲品應該做好d,其實好多人都鐘意飲紅豆冰,但就好難搵到靚的紅豆冰。奶茶都普通,不夠香濃。個杯就靚沙糖就用懷舊鐵盅裝

餐牌設計特別,用乒乓球拍做設計,但就比較"梅"及污漕

,肉質滑,沙律就無咩特別

炸魚柳沙律

三文治無驚喜,似自己屋企整的,烘底就要加錢

咸牛肉三文治

紅豆冰完全零分
踉餐紅豆冰

奶茶都普通,不夠香濃
。個杯就靚

跟餐奶茶

沙糖就用懷舊鐵盅裝

2017-11-15
炸魚柳沙律
2017-11-18 135 瀏覽
已經光顧數次,每次都發現每次店員都服務態度都超差。打電話預先叫外賣自取,感覺店員的語氣係嫌你麻煩好想cut你線甘希望環保一點自帶餐盒,又被店員拒絕,感覺又因店員嫌麻煩,搞到店主既浪費外賣盒成本又不環保。到達餐廳面對面叫餐時,態度好差 ,我說要A餐,店員說沒有A餐,我說轉C餐,店員一樣態度惡劣地說沒有A餐,我再說已經轉了C餐,店員仍說沒有A餐,真搞笑。價錢一般,食物合格。其他鄰家百XX餐廳態度又好外賣又比這家便宜。真係無乜原因再再光顧再受氣。
已經光顧數次,每次都發現每次店員都服務態度都超差。

外賣自取
2017-11-15 137 瀏覽
今天是11月 15日,今早想去九龍塘金記冰室吃早餐,點了一個豬膶通粉和一個火腿通粉,已講明要加湯,但是通粉來之後湯的份量跟以往一模一樣,跟着叫夥計加點湯,隔了一陣,他說加湯要收$5 ,跟着我便投訴,有個較為高級的跟我說,因為廚房很忙,所以他們的反應就是這樣,結果沒有為我們加湯,結果令到我們覺得食物不好吃。所以我們沒有吃完便走了,我在全香港所有茶餐廳,如果我吃通粉,要加點湯,從未有需要加錢的,這不是錢的問題,是對客人的服務態度問題,也是餐廳如何對待客人的訴求反應問題。更何況只是加一點點湯,我完全不理解這間餐廳到底是廚房行先定抑或是顧客行先,另外通粉的質素已經比以往差,難道不能維持一致水準,這般的餐廳如果是因為廚房的態度,或服務員的態度,已將他的名聲損毁,真是不值得。如果真的要斤斤計較,那麼將由糖,鹽,胡椒粉,請設有附加錢的字眼,這樣才一致。我真的很憤怒,一間好的餐廳,給你們的工作人員和廚房的態度弄得一文不值。