餐廳: 金記冰室 (建新中心)
資訊:

2019-07-13 750 瀏覽
金記冰室在本地有不少分店,走港式特色茶餐廳路線,我只去過九龍塘那間,地點方便,內部夠光和潔淨,食物不錯,雖然不算特別美味,也屬有水準。那天兩人去吃早餐,叫了仿鮑魚絲通粉和公仔麵餐,配雙熟蛋多士,飲熱咖啡。這個煎蛋不太熟,蛋仍軟身,在家中弄也不能時常弄得好粉麵水準穩定,軟硬度剛剛好設計茶杯者很有心思,在杯內印「多謝你飲我」字句,彷彿讓客人和餐具即時作出精神上的連結,留下深刻印象金記是街坊食店,讓人吃得自然自在,餐具暗藏窩心細語,客人自會不時光顧
仿鮑魚絲公仔麵

雙熟蛋配多士

這個煎蛋不太熟,蛋仍軟身,在家中弄也不能時常弄得好

仿鮑魚絲通粉配煎雙蛋多士

粉麵水準穩定,軟硬度剛剛好

熱咖啡
很喜歡這個杯的印字

2019-06-21
$36 (早餐)
仿鮑魚絲公仔麵
雙熟蛋配多士
仿鮑魚絲通粉配煎雙蛋多士
熱咖啡
很喜歡這個杯的印字
2019-05-02 903 瀏覽
今日去咗九龍塘嘅金記冰室,其他分店去過,只係呢間未去過。。。裝修,各樣都與其他分店相似。都是以懷舊60,70年代做主題。味道好不刀,就不知道了。。。今日試下先!鮮茄濃汁焗豬扒飯 $58茄汁味都幾濃,豬扒也算大塊,是炒飯底。黑椒牛肉炒意粉 $58叫了走黑椒,但依然好多,叫了少油,但依然多油,簡直令人費解本身想叫個豬扒會意粉外賣,我要求碎上,收銀阿姐話,豬扒不嬲都切咗架啦⋯⋯又問我跟唔跟餐,我話,但跟餐係茄汁豬扒意粉,我話我要豬扒會意粉,佢就答話,咪一樣!態度好到呢。。。仲敢叫咩!放棄外賣,不再幫襯!不過,其他職員都好好嘅,態度好有禮貌!

味道好不刀,就不知道了。。。今日試下先!

鮮茄濃汁焗豬扒飯 $58
茄汁味都幾濃,豬扒也算大塊,是炒飯底。

黑椒牛肉炒意粉 $58
叫了走黑椒,但依然好多,叫了少油,但依然多油,簡直令人費解

態度好到呢。。。仲敢叫咩!放棄外賣,不再幫襯!
不過,其他職員都好好嘅,態度好有禮貌!

2019-04-13
5 分鐘 (堂食)
宵夜
2019-05-01 583 瀏覽
呢日一行二人嚟到九龍塘聯合道,見肚餓就隨意走左入呢間《金記冰室》食下午茶。睇睇餐牌,下午茶餐都有幾多選擇。鹹魚雞粒炒飯 ($45) - 份量都幾細碟,而且唔係好夠鑊氣,味道亦一般。炸雞翼沙律 ($40) - 一上枱有啲失望,雞翼好細隻,沙律都好細份,雞翼亦唔夠入味,沙律味道普通。熱鴛鴦 (跟餐免費) - 普普通通,一般貨色。熱咖啡 (跟餐免費) - 一般般。整體感覺,食物味道麻麻,價錢亦唔算平,但因為份量細,所以反而顯得貴。

睇睇餐牌,下午茶餐都有幾多選擇。

熱鴛鴦 (跟餐免費) - 普普通通,一般貨色。

熱咖啡 (跟餐免費) - 一般般。

2019-04-21 423 瀏覽
係九龍塘上完早堂 同朋友一齊食個lunch我自己就第一次食 趕得切係11點前叫早餐沙嗲牛肉麵,炒蛋,多士,凍檸水 ard 40蚊我覺得多士出奇地好食,因為相比美心果啲既話,哄得啱啱好,唔會硬得滯本來個餐係跟腸仔既,但可以免費轉炒蛋/煎蛋,啲炒蛋好滑,不過唔係太夠熱,有待改善。反而係跟炒蛋既餐無得免費轉腸仔,要加錢仲有沙嗲牛麵都係必叫既早餐選擇,永遠都唔會令我失望!🤣不過我今次叫咗米粉,我諗下次都係叫返公仔麵會夾啲!

係九龍塘上完早堂 同朋友一齊食個lunch
我自己就第一次食 趕得切係11點前叫早餐
沙嗲牛肉麵,炒蛋,多士,凍檸水 ard 40蚊
2019-03-20 439 瀏覽
进来坐了半天,我那桌没有菜单,想点菜是一直举手和服务员示意,服务员要么低头玩手机要么头抬的高高的没看到我,有几次眼神接触了以为她会过来了结果都没有过来,最后没点餐离开餐厅
2019-03-17 319 瀏覽
服務非常差!入店嘅時候個個都好似睇唔到你咁!落左單之後等左好耐都仲未上飲品!我講過一次之後睇到廚房開始整奶茶,但係都唔係比我哋嘅!而且食完d餐之後等左好耐兩杯奶茶都仲未上!!舉手舉左好多次都冇人理!服務態度非常之差!準備去埋單嘅時候係個門口企左好耐,終於睇到個女仔將兩杯野端過去???!作為消費者,你哋咁唔尊重我哋,我哋點解要消費?同個著白色衫嘅男仔爭論d態度都好差!一句sorry都冇!人手唔夠管消費者咩事啊!你睇唔到我我點解要比錢你??!總之就係非常非常之差!!唔推薦!

2019-03-17
2019-02-02 496 瀏覽
跟爸媽坐下來就被要求調位,以騰出空位給其他客人。想要兩杯水,要要求要求兩次想要紙巾,要要求兩次食物來了,想要兩個碗仔,要要求兩次。。。。最後自己後過去攞,問工作台邊的服務人員,卻發脾氣,大大聲拍到枱面。。😡😡😡😡😡😡
跟爸媽坐下來就被要求調位,以騰出空位給其他客人。
想要兩杯水,要要求要求兩次
想要紙巾,要要求兩次
2019-01-25 451 瀏覽
係浸會大學返學嘅同學仔實有食過金記,想當年上浸大嘅short course,學校裡面選擇勁少,另一選擇就係金記,再唔係就去老遠嘅又一城或者樂富!想當年,每朝返學都同同學仔去金記食個早餐先上堂!基本上每次早餐都叫雪菜肉絲米粉,餐飲就叫茶走!到而家無學返,偶然都重遊舊地重拾讀書嘅感覺,青春歲月喔!到今日叫同一個餐,味道依然,雪菜肉絲依然足料!多士脆口,但轉上孖腸,如果腸仔係廚師牌腸仔,感覺會再好!朋友仔叫沙嗲牛肉即食麵,佢話牛肉味濃,都好評喎!

朋友仔叫沙嗲牛肉即食麵,佢話牛肉味濃,都好評喎!

2019-01-20
$37 (早餐)
2019-01-12 439 瀏覽
放假約咗朋友喺九龍塘打波,打完波成身汗水,咁梗係要沖個涼先啦,沖完涼個肚又覺得空虛喎,於是問吓朋友,喂食唔食飯?點知佢哋個個異口同聲話,「梗係食啦,餓個死人啦! 」跟住就有人提議或浸會醫院隔離,有間冰室幾好食,仲話係連鎖㗎喎,質素應該有返咁上下,同埋係靚裝修,又坐得舒服嘅。行左15分鐘左右,我哋終於到啦,可能時間尚早先6點令,餐廳唔算多人。我望咗一陣個Menu,發現佢價錢都唔貴喎,屬於正常,四十幾五十幾蚊個飯,咁我就帶咗一個鹹魚雞粒炒飯,又幾好味喎。
點知佢哋個個異口同聲話,「梗係食啦,餓個死人啦! 」

2018-11-20
2018-12-23 416 瀏覽
最近因例檢入廠第一餐試過了醫院點餐既食物後決定第2餐一定要外出進食聽到朋友之前有提過金記名字所以想也不想一個快步就入內食晚餐點了咕嚕肉及豬排飽晚上8點黃金時間店員手腳快 上菜都快講返食物咕嚕肉是皮脆肉嫩食得出是之前已預備好 不過味道無因為係凍既已變成唔好食, 味道都還不錯的。豬排包既豬排雖然都係無翻熱就上台但味道肉質都唔錯整餐飯一定比醫院好食所以第2朝早上我都有幫襯食常餐對於金記 仲會唔會有encore我就好肯定除左下次再例檢先會再幫襯
最近因例檢入廠

所以第2朝早上我都有幫襯食常餐
對於金記 仲會唔會有encore我就好肯定
除左下次再例檢先會再幫襯
2018-12-12 439 瀏覽
星期六的晚上,又一城每間食店都排哂隊,於是我和男朋友就決定試下行遠少少,去間比較山卡啦嘅金記食飯。以為會冇乜人食,點知去到都八成full,可能因為近醫院同大學啦。我們平時去金記都是食早餐多,食晚飯也是第一次。這裡座位之間寬闊,坐得都舒服,員工態度親切有禮。滑蛋韭王炒蝦仁第一眼睇,好似左上角果忽俾人偷食左咁,份量偏少,以$64來説感覺不值!炒蛋淡而無味,幸好蝦仁加返d分!蝦仁算大隻兼爽彈,食得出係有先爆香過再加蛋炒。鮮茄濃汁焗豬扒飯豬扒和飯的份量算多,夠2個人share。豬扒肉質淋身唔韌,飯底唔似係炒飯。茄汁味道偏酸,還好有些芝士調和返個味。

星期六的晚上,又一城每間食店都排哂隊

滑蛋韭王炒蝦仁
第一眼睇,好似左上角果忽俾人偷食左咁
!蝦仁算大隻兼爽彈,食得出係有先爆香過再加蛋炒。
滑蛋韭王炒蝦仁

鮮茄濃汁焗豬扒飯
,還好有些芝士調和返個味。
2018-12-08
2018-11-28 328 瀏覽
黎過九龍塘呢個位既人都知,呢頭真係荒島黎😂,野食無選擇。金記既lunch同dinner都係唔抵食既,價錢偏貴,而下午茶就算仲接受到。所以就叫左個乾炒三絲米黎食。味道唔錯既,幾夠穫氣。份量都係茶餐既份量,下午茶黎講就夠飽。不過我無食lunch黎食既情況下,就唔太夠飽啦😭!金記真係久久食一次就好😂~(不過見到有人話九龍塘呢間係最差既金記,搞到我想去其他分店試下😂)*溫馨提示:唔知係廚房抽風扇整得唔好,定我啲頭髮太易吸味,係堂食食完頭髮會有油煙味!😫

乾炒三絲米(下午茶)

2018-11-08
2018-10-23 494 瀏覽
#double_九龍塘-一點鐘午飯時間🏃‍♀️🏃🏻‍♂️好多人等位不過這天 #🍋👧🏻 一個人去 所以就不用等候叫了奶醬多加茶走💣只有散叫好貴啊😨😨😨共$36💸💸💸-🔻茶走($17)茶味濃🍃煉奶份量剛好😘⭐️評分:7.5/10-🔻奶醬多($19)多士等得有點耐🙁飲品都喝☕️ 多士還未到煉奶好多 花生醬份量較少🥜不知道是不是等了很久才送餐🕛上枱時已經涼了😭⭐️評分:3/10---------
#double_九龍塘
一點鐘午飯時間🏃‍♀️🏃🏻‍♂️好多人等位
不過這天 #🍋👧🏻 一個人去 所以就不用等候
叫了奶醬多加茶走💣只有散叫
好貴啊😨😨😨
共$36💸💸💸
🔻茶走($17)
茶味濃🍃煉奶份量剛好😘
⭐️評分:7.5/10
🔻奶醬多($19)
多士等得有點耐🙁飲品都喝☕️ 多士還未到
煉奶好多 花生醬份量較少🥜
不知道是不是等了很久才送餐🕛
上枱時已經涼了😭
⭐️評分:3/10
---------
2018-10-13 370 瀏覽
2人行去到依頭都冇咩選擇~唯有幫襯呢間獨市茶餐廳~佢有咁多間分店~應該都唔會唔好食掛~加上裡面坐滿晒人~個心定一定冇事嘅一入去勁大油煙味又焗有冇冷氣~真係熱熱地~不過肚餓冇計咖哩魚柳意粉賣相麻麻~汁就多魚就得五、六舊又細又碎嘅~咖喱汁好香椰子味~不過食起嚟好難食一陣雪藏味~咁嘅價錢真係勁搵笨囉鮮茄濃汁焗豬扒飯香噴噴~鮮茄汁偏少~如果多D仲正~上面嘅芝士焗到金黃色~好香好好味~豬扒偏乾咬落硬硬地熱奶茶可能係全餐最正常嘅
一入去勁大油煙味又焗有冇冷氣~真係熱熱地~不過肚餓冇計

咖哩魚柳意粉
熱奶茶可能係全餐最正常嘅
2018-09-12 478 瀏覽
今天去浸信會醫院探病見到醫院附近有間金記平時去開荃灣楊屋道街市個間所以入左去食個早餐早餐款色一般價錢由$35起份量不太大如男人可能唔夠但環境幾好出餐速度快地方乾淨同有卡位卡位仲有view 唔錯!早上9點唔算太多人幾舒服
今天去浸信會醫院探病

份量不太大
如男人可能唔夠

但環境幾好出餐速度快
地方乾淨同有卡位
卡位仲有view
唔錯!

早上9點唔算太多人