2022-05-27 34 瀏覽
係中環著名食拉麵嘅餐廳,一定係金鶴, 除咗拉麵出名之外,仲有其他串燒小食, 一樣咁著名金鶴雞白湯拉麵拉麵 麵質軟硬適中, 有雞肉同叉燒 , 非常入味入口即, 仲有紫菜, 日本拉麵嘅精華就係 佢嘅雞白湯, 濃沃嘅雞汁, 加上其他配料, 真係難用筆墨來形容呀黑蒜醬油拉麵賣相一流嘅黑蒜油拉麵, 未上檯已經聞到一陣蒜油香味, 加上黑蒜油 油香撲鼻, 拉麵麵質軟硬適中, 吸盡湯底嘅精華, 每一啖到 齒頰留香蒲燒活鰻魚串平時食開蒲燒鰻魚, 今次呢個蒲燒活鰻魚串, 真係十分獨特, 新鮮嘅鰻魚肉非常鮮甜, 而且上邊仲留有鰻魚油, 鰻魚皮香脆, 加上仲有燒汁,真係色香味俱全漆黑係豐富咖啡豆及黑朱古力香氣清爽而不膩 嘅啤酒,雖然唔係好知嗰啲係乜嘢獎項,但係都贏過多個唔同啤酒比賽項目, 最重要嘅係,真係好好飲

黑蒜醬油拉麵

蒲燒活鰻魚串

2022-05-26 33 瀏覽
兩母女都鍾意食日本拉麵,今晩去了中環半山的金鶴拉麵,終於吃到傳說中的金鶴,湯麵上的金鶴是炸牛蒡,金啡色長條屈曲,形狀似鶴!怪不得叫金鶴,唔講想像唔到,因為炸牛蒡很脆口,以為在吃炸麵條,想不到牛蒡可以這麼好吃。只金鶴雞白湯及濃湯有金鶴,另外點了黑蒜醬油拉麵原來無,各$98價錢合理。金鶴雞白湯 $98名符其實,白色的湯,雞味香,看唔到油,但幾飽。大大塊雞肉好食,很滑唔嚡。麵質都好,有力度。黑蒜醬油拉麵 $98女兒喜歡個湯,因為有熟悉嘅公仔麵味道。蒲燒活鰻魚串 $68這店鰻魚飯亦知名,先試鰻魚串,事實幾脆,燒得好,但皮唔脆。日式餃子 $38炸得完全脆卜卜,與肉餡對比明顯。

金鶴雞白湯 $98
名符其實,白色的湯,雞味香,看唔到油,但幾飽。

大大塊雞肉好食,很滑唔嚡。

麵質都好,有力度。

黑蒜醬油拉麵 $98
女兒喜歡個湯,因為有熟悉嘅公仔麵味道。

蒲燒活鰻魚串 $68
這店鰻魚飯亦知名,先試鰻魚串,事實幾脆,燒得好,但皮唔脆。

日式餃子 $38
炸得完全脆卜卜,與肉餡對比明顯。

2022-05-25 104 瀏覽
早喺幾年前已經試過佐敦嘅分店,當時對呢間拉麵店嘅印象非常好,今日就去咗中環店。而家出咗套餐,可以選1人、2人或4人餐,包拉麵、小食同埋汽水,仲有串燒一人餐。今次揀左金鶴雞白湯拉麵 + 唐揚炸雞 + 汽水 ($128)唐揚炸雞 雞肉外脆內嫩多汁,上菜時熱辣辣,應該係即炸,點完都要等10-15分鐘先有得食。金鶴雞白湯拉麵湯底係用赤雞熬製6小時而成,呈奶白色,質感少少稠身,口感濃而不膩,口感順滑,好似飲緊新鮮嘅雞忌廉湯咁,飲後不會有口乾或黏口的感覺,好鍾意呢個湯底,食完碗麵之後真係飲晒全碗湯。麵質略帶粗身,份量都算多,不過麵煮得過淋。另外配有糖心蛋、2大件慢煮雞胸肉、1片薄薄的慢煮叉燒和炸牛蒡做點綴。雞胸肉同叉燒非常滑和軟嫩,吾鞋口;牛蒡炸得非常脆和呈金黃色,口感香脆,配菜都整得唔馬虎。

2022-05-23
2022-05-16 58 瀏覽
和朋友收工後來到中環呢間金鶴拉麵食晚餐。店內嘅裝修不錯,很休閑,而且店員很有禮貌,會噓寒問暖。一坐低店員就預備左茶俾我哋,分別叫左極濃雞白湯拉麵和北海道極濃蟹湯拉麵。極濃雞白湯拉麵,先試一啖湯底,很濃郁,原來係用雞湯熬製6小時而成,好好飲。配料有雞胸片,炸牛蒡,溏心蛋,叉燒,木耳。炸牛蒡很碎,很像薯片,令成碗麵更有口感。雞胸片很滑。拉麵不會太林或太硬,份量好足夠。而味玉就好流心,時間煮得岩岩好。北海道極濃蟹湯拉麵又係一個湯底很濃郁的拉麵,不過今次係蟹肉湯底。 材料有蟹肉,紫菜,木耳,叉燒,溏心蛋。最後仲叫左2串牛舌串燒做結尾,牛舌很肥美,啖啖肉,滿足的一餐。
和朋友收工後來到中環呢間金鶴拉麵食晚餐。

店內嘅裝修不錯,很休閑,而且店員很有禮貌,會噓寒問暖。

北海道極濃蟹湯拉麵

2022-05-15 21 瀏覽
拉麵舖為咗吸引客人往往都會做出期間限定拉麵,而呢一間金鶴拉麵都唔例外!本身想試吓佢個蟹湯,點知賣晒!唯有試吓佢另一個限定龍蝦湯極濃龍蝦湯拉麵 如果配上龍蝦尾就要$198,所以我都係揀返138嗰個試吓個湯底唔算鹹,似平時飲開嘅龍蝦湯叉燒一睇就知嫩滑啦,唔好以為佢係生呀!麵條粗幼度適中,整體上不錯金鶴雞白湯拉麵🍜唔知點解飲落去有種好順滑嘅感覺,但係佢又唔油膩!提一提大家上面嘅牛蒡要盡快吃食用 唔係好快就會淋!兩塊雞肉都好嫩滑 雞有雞味叉燒同上,招牌不愧係招牌鰻魚串燒必食之選!如果我冇記錯呢一度除咗出名雞白湯拉麵之外鰻魚都非常之好食😋啖啖肉肉質爽口彈牙總結,試唔到佢個期間限定蟹湯有點失落!整體來講有中上水平(順帶一提餐廳有外賣自取!食緊嘅途中都幾多人有外賣返去食)

如果配上龍蝦尾就要$198,所以我都係揀返138嗰個試吓
個湯底唔算鹹,似平時飲開嘅龍蝦湯
叉燒一睇就知嫩滑啦,唔好以為佢係生呀!
麵條粗幼度適中,整體上不錯

金鶴雞白湯拉麵🍜
叉燒同上,招牌不愧係招牌

鰻魚串燒

總結,試唔到佢個期間限定蟹湯有點失落!
整體來講有中上水平

(順帶一提餐廳有外賣自取!食緊嘅途中都幾多人有外賣返去食)

2022-05-13 2058 瀏覽
位於中環既金鶴拉麵,全港有數家分店做得頗為成功。金鶴主打既係雞白湯而非係香港主流豚骨湯底。裝潢走暗黑風格滿貴氣,位置比一般拉麵店闊落,有傳統可供食客同廚師近距離交流既吧檯位置亦有方便傾偈嘅一般餐檯。.極濃‧雞白湯 💲138餐廳主打既雞白湯都分兩款:包括普通同極濃版本。因為好喜歡近乎忌廉湯幼滑質感既雞白湯,所以點左極濃版。湯麵一上桌已經香氣四溢,湯頭確實係極濃稠鮮美,入口清甜卻一點都不膩。現炸牛蒡絕對係加分位,雖然店員提議儘快即食,但還是比較喜歡泡湯吃。配料有慢煮雞肉、叉燒、溏心蛋仲有筍絲,拉麵是最傳統款質素正常。.辛味拉麵 💲88朋友想食比較刺激既口味所以點左辛味拉麵。初初以為辛味會係雞白湯既辣版原來唔係。湯係高湯底配辛辣香料調味,辣度不高適合喜歡微辣既朋友。拉麵配料基本上同雞白湯接近但無左炸牛蒡,但多左露筍同野菌。對比下個人覺得佢地既招牌雞白湯做得比高湯版本出色。.若雞之唐揚 💲38口痕試埋炸雞塊,表面脆內裡不乾有肉汁。份量好足三件都大大舊,碟旁仲有鹽爸提味,性價比高。.日式餃子 💲38餃子帶炸感有點點乾身。.總結:晚飯途中見都見到好多人提取外賣先知原來拉麵除左堂食,仲可以外賣自取。
極濃‧雞白湯 💲138
辛味拉麵 💲88
若雞之唐揚 💲38
日式餃子 💲38
餃子帶炸感有點點乾身。
總結:晚飯途中見都見到好多人提取外賣先知原來拉麵除左堂食,仲可以外賣自取。咁附近既上班一族又多一個選擇。
不專業食評nei.foodie
極濃‧雞白湯拉麵
極濃‧雞白湯拉麵
辛味拉麵
辛味拉麵
日式餃子
若雞之唐揚
收工同男朋友係中環行街街順便搵下有咩好食,結果搵到間金鶴拉麵🤗,心諗好耐都冇試過日式拉麵,咁啱有就梗係要試下la!😆👍一入去就見到有幅鶴嘅壁畫好靚💕金色背景加隻白鶴🦩果然冇改錯名叫金鶴🤣我地咁岩坐靠牆位置,可以瘋狂打卡🤭打開menu見到佢有限定北海道極濃蟹湯🦀特選拉麵,圖片超級吸引😍不過落單先發覺佢沽清左😔下次一定要試下先得💪🏻因為🦀🦀沽清嘅關係,我地最後決定order人氣no.1 嘅極濃雞🐓白湯拉麵同金鶴雞🦃白湯拉麵,試下兩者有咩分別先😆燒黑豚肉 $48🐷除左兩碗拉麵,小食仲嗌左個燒黑豚肉🐖,真係係即叫即燒,送出黎嘅時候熱辣辣🥵,黑豚肉一層肥一層瘦層次分明,入口𣊬間感受到佢嘅香濃燒汁味😍,然後油脂同肉味緊隨其後一涌而出,超級正嘅享受🥰極濃雞白湯拉麵 $138金鶴雞白湯拉麵 $98享受完小食就到主角上場,碗拉麵最引人注目嘅就係成堆嘅炸牛蒡🤩,炸牛蒡係其他拉麵店好少見,店員仲溫馨提示炸牛蒡要食左先😆,所以打完卡後立刻將佢暴風吸入🤭炸牛蒡啱啱炸起又未俾d湯浸淋,好香脆🤤唔怪之得個店員提示要趁佢脆食左佢先,正🥰食完炸牛蒡當然要飲下拉麵嘅靈魂湯底先😆,金鶴雞白湯飲落去

燒黑豚肉 $48🐷

極濃雞白湯拉麵 $138

金鶴雞白湯拉麵 $98

食完炸牛蒡當然要飲下拉麵嘅靈魂湯底先😆,金鶴雞白湯飲落去會比極濃清少少,而且飲完嘅感覺冇乜口渴感😳唔似係味精味煲出黎👍極濃湯底就超級稠厚,濃到有少少忌廉湯嘅feel而且雞味超級濃郁,令人喜出望外嘅一點係湯底唔算多油,飲落都唔會咁有邪惡感🤭

拉麵有兩塊大大塊嘅雞胸🐓同想像中完全唔同,雞胸超級嫰滑,一啲都唔韌😋除左兩塊雞雞之外😋仲有塊類似火腿嘅日式叉燒,特別在冇經過烤或者焗,火腿咁嘅質感冇咁油膩之外,更加食到佢本身嘅肉味,係好新穎嘅整法😆👍成碗麵都係水準之作,唔怪得之食緊麵嘅時候好多人嗌外賣自取。如果我住附近都一定會嗌碗返屋企嘆☺️

另外服務方面,店員除左會簡介食法同特點之外,仲會提供髮圈俾客人,岩晒我食拉麵時扎起頭髮,避免頭髮唔小心浸左落啲湯到🙈咁貼心嘅服務😃唔係間間餐廳都有👍🏻值得一讚!
今次食唔到碗🦀🦀拉麵有啲可惜,不過雞白湯拉麵都真係好正,下次一定返黎試埋碗🦀蟹湯拉麵先😆
2022-05-12 1289 瀏覽
好耐冇食拉麵, 今晚回家前去位於LKF附近的金鶴飲番杯, 食碗拉麵, 扮日本人, 當自己去左日本旅行。日本簡約拉麵店裝修, 簡單舒服。做會員有著數呀 >>>>>>>今日限定供應; 特濃龍蝦湯拉麵及北海道極濃蟹湯拉麵, 蟹是我最喜歡的海鮮, 自己常常蒸嚟食, 相對龍蝦就極少煮, 今日都係叫龍蝦湯拉麵好了。金鶴拉麵最出名系佢地既特濃雞白湯拉麵, 除咗拉麵仲有活燒蒲燒鰻魚飯、 串燒、小食、 啤酒、清酒等供應。日本三得利金裝生啤 ($58)放工冇野好得過去飲番杯, 三得利金裝生啤泡沫細緻, 冰涼醒神, 清爽怡人, Cheer極濃龍蝦湯配龍蝦尾 ($198)配料豐富, 有荀條、蒜片、大量京蔥及木耳絲, 令拉麵味道更豐富, 更富層次, 更香。日本人食拉麵, 先呷一口湯, 龍蝦湯濃鮮到極點, 鮮香順喉, 每一口都充滿龍蝦的鮮甜及龍蝦膏的甘香, 濃香而不鹹膩, 好飲過好多西餐廳嘅龍蝦湯, 好耐未試過食拉麵清曬啲湯底, 臨走前問服務員龍蝦湯底是否用白湯加龍蝦頭及蝦殼淆製, 呢碗濃湯原來係無添加, 純粹用大量龍蝦頭龍及蝦殼淆製而成, 難怪咁濃鮮半肥瘦

日本簡約拉麵店裝修, 簡單舒服。

做會員有著數呀 >>>>>>>

日本三得利金裝生啤 ($58)

極濃龍蝦湯配龍蝦尾 ($198)

半肥瘦豚肉, 金香肥美。

拉麵軟硬適中, 微爽微彈, 配上龍蝦湯, 知味無窮。

龍蝦尾的蝦肉結實且爽口彈牙, 很甜很鮮美

• 極濃龍蝦湯配龍蝦尾
激濃雞白湯拉麵🍜$138真係點題😝超爆勁濃郁嘅湯底加超重雞味😆佢同平時嘅拉麵有啲唔同😇就係佢係雞肉做主打😃而平時係豚肉多☺️不過佢都有一塊豚肉🤣雞肉呢就大嚿偏乾身🤪而麵呢都係偏軟身😝嘅鍾意食軟身麵嘅朋友就會覺得超爆正啦😍麵上面有一舊嘢一開始以為係炸蔥啲friend😝原來係炸牛蒡😇真係好特別🤣就咁食就已經好香脆卜卜😛跟住浸埋個湯簡直係將成個湯昇華😍北海道激濃蟹湯拉麵🦀$138呢一個呢佢主打就係蟹肉啦😃不過佢個蟹嘅湯底除咗蟹肉味之外仲有一種忌廉嘅感覺🤪總之都係超級勁濃啦😜食到後邊呢係會覺得超飽😍但係都係味蕾嘅享受😇蟹肉就已經拆好晒個殼啦😝就咁一條條咁樣食都好正

激濃雞白湯拉麵🍜$138

北海道激濃蟹湯拉麵🦀$138
2022-05-06 1004 瀏覽
/金鶴拉麵🇭🇰/#sa中環篇 #sa日式篇➖➖➖<二訪~期間限定龍蝦湯拉麵😋😋>➖➖➖最近間唔中都會有拉麵癮😋😋🙌🏻近我嘅拉麵店唔係好多間!好耐之前有食過佢嘅雞白湯拉麵都已經好食今次就試埋極濃雞白湯拉麵🍜 仲有會員限定嘅龍蝦湯拉麵💛💛可以要/唔要龍蝦尾~ 不過記得一定要有app先食到即時有得換多隻溏心蛋/汽水😆➖➖➖1️⃣極濃雞白湯拉麵 $138 雞湯依舊濃郁! 口感creamy 🤩質感較稠身~ 飲完都唔會口渴‼️麵條粗幼適中 硬度都岩岩好~會配上大大塊豚肉❤️肉味都濃厚~雞肉味道則較淡 有大概兩塊😆😆仲有大大舊炸牛蒡 唔會太油膩 香脆可口 不過個人就覺得普通雞白湯都好夠(以往記憶) ➖➖➖2️⃣極濃龍蝦湯拉麵 $138 (配龍蝦尾$189) 今次無配龍蝦尾🤣不過個湯嘅調味都唔會過咸😋😋幾鮮甜真係算濃龍蝦味😛大致上配料都差不多溏心蛋都幾入味☺️☺️呢款仲有幾塊瘦豚肉片🤩但就無其他餸 加龍蝦尾要再加$ ➖➖➖📍金鶴拉麵
/金鶴拉麵🇭🇰/
#sa中環篇 #sa日式篇
<二訪~期間限定龍蝦湯拉麵😋😋>
最近間唔中都會有拉麵癮😋😋🙌🏻
近我嘅拉麵店唔係好多間!
好耐之前有食過佢嘅雞白湯拉麵都已經好食
今次就試埋極濃雞白湯拉麵🍜
仲有會員限定嘅龍蝦湯拉麵💛💛
可以要/唔要龍蝦尾~
不過記得一定要有app先食到
即時有得換多隻溏心蛋/汽水😆

1️⃣極濃雞白湯拉麵 $138
雞湯依舊濃郁! 口感creamy 🤩
質感較稠身~ 飲完都唔會口渴‼️
麵條粗幼適中 硬度都岩岩好~
會配上大大塊豚肉❤️肉味都濃厚~
雞肉味道則較淡 有大概兩塊😆😆
仲有大大舊炸牛蒡 唔會太油膩 香脆可口
不過個人就覺得普通雞白湯都好夠(以往記憶)

➖➖➖
2️⃣極濃龍蝦湯拉麵 $138 (配龍蝦尾$189)
今次無配龍蝦尾🤣
不過個湯嘅調味都唔會過咸😋😋幾鮮甜
真係算濃龍蝦味😛
大致上配料都差不多
溏心蛋都幾入味☺️☺️
呢款仲有幾塊瘦豚肉片🤩
但就無其他餸 加龍蝦尾要再加$

📍金鶴拉麵

5 分鐘 (堂食)
2022-05-04 102 瀏覽
咁岩係中環一帶又想食日本野 就搵到金鶴拉麵 係另外一間分店食過 覺得中環呢間有街境望下 有陽光照入黎 感覺舒服啲 自己一個食對住窗又冇咁悶同尷尬今次叫左碗雞白湯拉麵 之前都未食過佢比其他拉麵貴$10蚊 但係真係抵食同打卡一流 因為個炸牛蒡 好似啲拉糖藝術咁靚我本身都擔心牛蒡會唔會有一陣獨特嘅味道 但係炸完岀黎好脆 單食就似食緊薯片咁 浸左落湯就似響鈴咁索曬啲湯汁 一味兩食👍🏽湯底對我嚟講岩岩好 唔太咸又夠味 拉麵就偏粗 軟硬適中 雞肉好滑 個溏心蛋好入味 個蛋黃仲係半生熟好重要!

今次叫左碗雞白湯拉麵 之前都未食過

雞白湯拉麵
雞白湯拉麵
2022-05-03 48 瀏覽
#金鶴拉麵 超級超級超級濃味嘅拉麵😍特濃雞湯味好推薦,淡淡湯都係雞嘅精華,好似每啖都係食緊成隻雞落肚咁😍蟹湯都係好正,仲比左好大量嘅蟹肉,完全唔求其👍🏻份量好多,兩個人都食唔晒😂
  • 極濃雞白湯拉麵
上星期返到中環靜靜地獨自去食拉麵來到金鶴拉麵一如概往高質今次點了黑蒜油湯拉麵,因為雞白湯吃了多次。一樣慢煮雞肉兩塊好滑叉燒都大塊不太肥十分好🙂拉麵滿有黑蒜香味,配有白芝麻,好香喔呢度環境坐得舒服清靜,一個人慢慢靜靜地享受美食。#金鶴拉麵 #中環美食 #日式叉燒 #hkfood #美食推薦#Ramen#慢煮雞胸 #拉麵 #晚餐吃什麼#hkigfood #luckytrinity_healthy_lifestyle#dinner #hkfoodblog#hkfoodies #hkfoodbloggers#foodphotography
上星期返到中環
靜靜地獨自去食拉麵
來到金鶴拉麵
一如概往高質

今次點了黑蒜油湯拉麵,因為雞白湯吃了多次。
一樣慢煮雞肉兩塊好滑
叉燒都大塊不太肥十分好🙂
拉麵滿有黑蒜香味,配有白芝麻,好香喔

呢度環境坐得舒服清靜,一個人慢慢靜靜地享受美食。

黑蒜醬油湯拉麵
2022-04-22
黑蒜醬油湯拉麵
  • 黑蒜醬油拉麵
2022-04-25 57 瀏覽
今日去完中環做嘢 經過呢間金鶴拉麵就食下啦 係食雞白湯拉麵嘅 上面有黃金炸牛蒡 非常脆卜卜雞湯鮮甜 拉麵煮得軟硬適中 加埋一隻生熟度啱啱好嘅溏心蛋 非常滿足 值得一讚嘅係慢煮雞胸叉燒非常嫩滑多汁
值得一讚嘅係慢煮雞胸叉燒非常嫩滑多汁

2022-04-23 90 瀏覽
沒有晚市堂食的日子,外賣便成了家常便飯假日鬆一鬆少不了小酌一杯串燒當然就是最好的良伴了!叫了好幾款串燒,在家吃吃喝喝,一樂也!!鰻魚挺厚身的,燒汁夠入味肉腸加上醬汁,更為Juicy黑豚肉更是啖啖肉,很是惹味!魷魚筒很大條,一人食的話已足夠飽肚!加上燒汁很滋味炸雞有淡淡的檸檬味,不但不油膩,甚至還挺清新的溏心蛋夠溏心,一口咬開就爆心!

沒有晚市堂食的日子,外賣便成了家常便飯
假日鬆一鬆少不了小酌一杯
串燒當然就是最好的良伴了!
叫了好幾款串燒,在家吃吃喝喝,一樂也!!
蒲燒生燒鰻魚
鰻魚挺厚身的,燒汁夠入味
黑豚肉腸、黑豚肉
肉腸加上醬汁,更為Juicy
黑豚肉更是啖啖肉,很是惹味!
原條魷魚筒

魷魚筒很大條,一人食的話已足夠飽肚!
加上燒汁很滋味
唐揚炸雞
炸雞有淡淡的檸檬味,不但不油膩,甚至還挺清新的
溏心蛋

溏心蛋夠溏心,一口咬開就爆心!
2022-04-15
外賣自取