2023-03-03 65 瀏覽
去左上環既 鈴·鮨刃 食omakase🤟🏻餐廳有一個閃令令既打卡位 ✨鍾意又食野又打卡既就要一試所餐廳食物水準高 而且服務好 💯我同友人就簡左最貴果個dinner set 😍有先付 六款刺身 三品料理 十二貫壽司 汁物同甘味介紹返入面我最鍾意嘅食物🌟燒香既拖羅加上矜貴魚子配搭芥末泡泡同底層係日本威化餅好特別 好好味🌟池魚 + 靖魚 + 鰹魚口感各有不同 由淡味食到濃味當中厚切鰹魚配左自家製XO醬 魚皮口感煙韌🌟刺身同壽司種類好多件件都好新鮮 餐廳會簡最新鮮嘅食材同埋因應季節而有吾同既menus ▪️位置: 8/10▫️環境: 10/10▪️衛生: 10/10▫️服務: 9/10▪️食物: 9/10
去左上環既 鈴·鮨刃 食omakase🤟🏻

▫️服務: 9/10
▪️食物: 9/10
2023-03-02
2023-03-01 58 瀏覽
💜 一段時間冇食壽司Omakase了!今次同小學同學嚟到上環既鈴 · 鮨刃食lunch 😊 Lunch Menu有四個餐,價錢豐儉由人 ($620/ $880/ $1680/ $1989)。我哋就揀咗$880嘅套餐☺️💜 首先要講下個環境👍🏼 非常光猛,影得好靚💟 去廁所嗰條路,原來仲係一個打卡位🤣 💜 首先來一個前菜😆 有三款:小松菜配蟹肉,炸小芋頭,枝豆豆腐配蛋黃醬。啱啱去完仙台又係好多枝豆味嘅嘢食,估唔到返到嚟又有得食🤣💜 然後有蒸蛋,入面有雞肉同埋冬菇等,蒸得都幾滑💜 魚生有五款!分開兩碟上~首先係比較淡味嘅左口魚同埋啱呢個季節既赤貝。左口魚包上酸汁啫喱同薑花,酸汁啫喱好開胃👍🏼💜 第二碟刺身就比較濃味同重油脂分別有深海池魚,同炙燒過的梭子魚同鯖魚!最鍾意食嘅係鯖魚!刺身嘅鯖魚同埋煮熟嘅鯖魚,味道好似好大分別🤣 今次嘅鯖魚刺身好新鮮👍🏼💜 之後再來一個hot dish! 金鯛魚立鱗燒😍😍 用滾熱嘅油倒上鯛魚,令到魚鱗全部好似企晒起身咁🤣脆卜卜好好味!下面仲有南瓜忌廉,creamy好食!😍💜 壽司有七款,分別有: ♡ 伊左目配紫菜醬♡ 牡丹蝦配蝦膏,加上蝦膏令蝦味更濃郁♡ 手釣池魚

💜 首先來一個前菜😆 有三款:

💜 然後有蒸蛋,入面有雞肉同埋冬菇等,蒸得都幾滑

💜 魚生有五款!分開兩碟上~
首先係比較淡味嘅左口魚同埋啱呢個季節既赤貝。
左口魚包上酸汁啫喱同薑花,酸汁啫喱好開胃👍🏼

💜 第二碟刺身就比較濃味同重油脂
分別有深海池魚,同炙燒過的梭子魚同鯖魚!

💜 之後再來一個hot dish!

💜 壽司有七款,分別有:
♡ 伊左目配紫菜醬
♡ 牡丹蝦配蝦膏,加上蝦膏令蝦味更濃郁
♡ 手釣池魚西三星漬,三星漬有少少辣
♡ 煙燻過的平政魚配柚子胡椒,煙燻過幾特別,有啲似煙三文魚但口感更好
♡ 中拖羅,肥美☺️
♡ 海鰻魚

壽司嘅時候,仲附上三款漬物。我想講醃白蘿蔔勁好食!😍 我refill左一次~
💜 食完壽司有麵豉湯☺️ 職員仲換上一杯熱辣辣嘅宇治抹茶🍵!👍🏼👍🏼
💜 最後甜品係芝士味嘅雪糕😋 質感柔滑,芝士味濃😝
我本身真係好少食魚生,因爲一般般香港既魚生、普通日本餐廳既然品質真係比較一般。但係omakase就唔同,食材真係比較新鮮。今次就同小學同學去左位於上環既【鈴 · 鮨刃】食lunch,我地就叫左 $880 per person既鈴set。有別傳統omakase餐廳,呢間餐廳都加入D比較trendy既打卡元素。完全就係又食得又睇得。先付:小松菜/ 芋頭/ 枝豆豆腐 茶碗蒸 時令刺身5款:左口魚包薑及酸汁啫喱/ 赤貝池魚/ 梭子魚/ 鯖魚配薑末 個人比較鍾意左口魚包薑及酸汁啫喱,包左酸汁啫喱非常特別,魚味鮮甜 池魚/ 梭子魚—油脂比較少,但係會比較爽口清甜,而梭子魚連魚皮,魚香味會濃D 一品料理:金鯛魚立鱗燒配南瓜汁 唯一一款熟食,金鯛魚立鱗燒好特別,魚鱗燒到非常脆,肉質非常嫩滑,而南瓜汁好鮮甜creamy 時令壽司7貫:伊佐木魚配紫菜醬/ 牡丹蝦配牡丹蝦蝦膏/ 手釣池魚配三色漬/ 平政魚配柚子胡椒/ 中トロ/ 赤海膽或者帶刀魚/ 海鰻 我個人比較鍾意食白肉魚,所以鍾意伊佐木魚、牡丹蝦、手釣池魚同平政魚。平政魚好特別,因爲本身煙燻左,所以會有D煙燻味。 因為我本身唔食海膽所以轉左帶
先付:小松菜/ 芋頭/ 枝豆豆腐
茶碗蒸
時令刺身5款:左口魚包薑及酸汁啫喱/ 赤貝

時令壽司7貫:伊佐木魚配紫菜醬/ 牡丹蝦配牡丹蝦蝦膏/ 手釣池魚配三色漬/ 平政魚配柚子胡椒/ 中トロ/ 赤海膽或者帶刀魚/ 海鰻 我個人比較鍾意食白肉魚,所以鍾意伊佐木魚、牡丹蝦、手釣池魚同平政魚。平政魚好特別,因爲本身煙燻左,所以會有D煙燻味。 因為我本身唔食海膽所以轉左帶刀魚俾我
味增湯
芝士味雪糕
若提到裝潢最具話題性的omakase餐廳,鈴·鮨刃必定榜上有名。無論是由胡桃木所打造的壽司吧枱、雲石餐桌、LED瑩幕屏風或是水晶吊飾,無一不讓人目不暇給。餐廳設計中最引人矚目的,非通往洗手間的長廊莫屬,金碧輝煌、閃閃發亮的設計甚至還有點team lab的感覺。用餐區具設計感之餘,座位亦非常舒適,侍應生的態度親切有禮、師傅亦是既主動又健談。食物方面不過不失,感覺調味上較單一,而且中拖羅的油香味不重,確是有點失望,但食物擺盤非常精緻,熟食及甜品皆十分不錯,享用甜品時,侍應更為我們換上宇治抹茶,以更好地搭配雪糕。以這個價錢來說,食物性價比更高的omakase餐廳還有很多,但考慮到餐廳整體氛圍十分舒適、整個用餐體驗很愉快,價錢還是合理的。推介鈴SUZU金鯛魚立鱗燒外皮非常酥脆,魚肉亦十分嫩滑,配上南瓜醬食用,是最讓人印象深刻的菜式芝士雪糕有點像是冷凍的芝士蛋糕,但味道更濃郁,質感十分幼滑,非常好吃

推介
鈴SUZU

金鯛魚立鱗燒

芝士雪糕
2023-02-21 48 瀏覽
鈴 $880/ 位同大家介紹呢間廚師發板餐飯,一如以往有不同價位同份量比大家選擇,鍾意壽司嘅朋友甚至可以揀15貫添三款先付分別係胡麻醬豆腐加杞子茄子漬物配麵豉醬炸蝦角蒸物係舞松茸茶碗蒸刺身五品分兩種口味上先食較淡味嘅薄切左口魚配薑花酸汁啫喱北海道牡丹蝦再黎就係魚味較濃嘅深海池魚輕炙梳子魚鯖魚一品料理係金鯛魚立鱗燒壽司七貫有紫菜醬伊佐目竹炭鹽帆立貝赤貝金目鯛中拖羅赤海膽車海老最後上埋麵豉湯同芝士味雪糕,一餐完美嘅廚師發板就上齊啦!
鈴 $880/ 位

金目鯛

中拖羅

赤海膽

車海老

最後上埋麵豉湯同芝士味雪糕,一餐完美嘅廚師發板就上齊啦!
相信一講bling bling omakase大家都知邊間,上次品嘗完晚市廚師發板一直念念不忘,今次再嚟品嘗午市料理🥢午市Omakase有四個set🎌「Fuji富士」- $1980🎌「Takao高尾」- $1680🎌「鈴」- $880🎌「金」- $680上次晚市食咗「Fuji富士」,今次就食「鈴」- 先付 -🥢自家製胡麻豆腐 配杞子、wasabi,好開胃🍆茄子加咗麵豉醬好惹味🍤蝦角入面有蝦膠,口感少少似炸雲吞- 蒸物 -🥚茶碗蒸有菇菌、白果等,面層係高湯啫喱- 刺身五品 -先由較淡味開始🐟左口魚薄切包住薑花、酸汁啫喱,仲有金箔裝飾,味道層次豐富🦐北海道牡丹蝦新鮮蝦肉配上蝦膏,好香又濃味,加埋紫蘇花更新鮮再食較濃味、油鮨較豐富嘅刺身🐟深海池魚池魚真係好好食,口感味道都好好🐠梳子魚燒過嘅油份更高更香,配青檸汁味道都好好🐡鯖魚輕輕燒過一樣香濃- 一品料理 -🐡金鯛魚立鱗燒立鱗燒做法非常脆,魚肉滑,配南瓜cream sauce微甜- 壽司七貫 -🍣伊佐目 配紫菜醬🍣帆立貝 配竹炭鹽🍣赤貝🍣金目鰂🍣中拖羅🍣赤海膽🍣車海老 即花竹蝦全部都好高質,完全食得出一份錢一分貨,呢間刺身壽司特別好食,壽司飯

午市Omakase有四個set
🎌「Fuji富士」- $1980
🎌「Takao高尾」- $1680
🎌「鈴」- $880
🎌「金」- $680

上次晚市食咗「Fuji富士」,今次就食「鈴」

- 先付 -
🥢自家製胡麻豆腐
配杞子、wasabi,好開胃
🍆茄子
加咗麵豉醬好惹味
🍤蝦角
入面有蝦膠,口感少少似炸雲吞

- 蒸物 -
🥚茶碗蒸
有菇菌、白果等,面層係高湯啫喱

- 刺身五品 -
先由較淡味開始
🐟左口魚薄切
包住薑花、酸汁啫喱,仲有金箔裝飾,味道層次豐富
🦐北海道牡丹蝦
新鮮蝦肉配上蝦膏,好香又濃味,加埋紫蘇花更新鮮

再食較濃味、油鮨較豐富嘅刺身
🐟深海池魚
池魚真係好好食,口感味道都好好
🐠梳子魚
燒過嘅油份更高更香,配青檸汁味道都好好
🐡鯖魚
輕輕燒過一樣香濃

- 一品料理 -
🐡金鯛魚立鱗燒
立鱗燒做法非常脆,魚肉滑,配南瓜cream sauce微甜

- 壽司七貫 -
🍣伊佐目 配紫菜醬
🍣帆立貝 配竹炭鹽
🍣赤貝
🍣金目鰂

🍣中拖羅
🍣赤海膽
🍣車海老 即花竹蝦

全部都好高質,完全食得出一份錢一分貨,呢間刺身壽司特別好食,壽司飯嘅調味都好啱我,而最後一件多數係熟食壽司,開頭見到係花竹蝦都好驚喜,一嚟好大件,二嚟師傅即場燒完再剶再開邊,好新鮮好爽口👍🏻👍🏻

- 汁物 -
🥄麵豉湯

- 甘味 -
🍨芝士味雪糕
第一次食芝士味,作為甜品淡淡濃香但又唔係太過火,唔錯👍🏻

🍵熱綠茶
最後換咗杯熱綠茶解膩,好滿足😋

🕙食咗2小時
💰$880/鈴@1位
🚩鈴 · 鮨刃 (上環) @suzuyaiba
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
2023-02-11
8 分鐘 (堂食)
2023-02-10 426 瀏覽
我師傅相熟,新年總要去幫襯下,加上我去了外地出差幾個月,也要和師傅聚一聚舊,不過今天感覺菜式水準整體有所下降。前菜有胡麻豆腐、糖漬蕃茄及茄子味增佃煮。胡麻豆腐 胡麻豆腐和其他日本店自家製的豆腐口感相似,雖然芝麻的香氣濃郁,但和一般的滑豆腐不一樣,口感是綿密的,可以品嚐到大豆的味道,感覺像非常細緻柔滑過篩了的豆腐渣,雖然味道不錯,但並不是我喜歡的口感。我個人喜歡細滑的嫩豆腐。都是上面泡得很大的杞子令我大吃一驚,我從來冇見過這麼大的杞子,味道和平常的一樣。蕃茄蕃茄是糖漬的,用的是日本水果蕃茄,基本上是吃蕃茄的原味,味道就是新鮮蕃茄的感覺。茄子味噌佃煮茄子味增是三道菜式中唯一一道熱食的,茄子煮得軟淋入味,不過這個味道是家庭式的,日本餐廳也可以吃得到。蒸蛋接下來的蒸蛋仍然可以保持水準,又香又滑,不過以前相比,用料明顯下降了,以前有蟹肉及三文魚子,現在是香菇雞肉,難道現在成本高了很多?刺身五點先來兩件,赤貝及左口魚卷。左口魚卷左口魚仍然沿用舊的做法,魚肉薄切以後捲入秘製的柚子啫喱及茗荷,仍然是保持水準,清新又醒神。赤貝赤貝也是很新鮮的,非常爽脆清甜,一咬即斷,咀嚼之下都是甘甘甜甜的貝類清甜味道,

前菜有胡麻豆腐、糖漬蕃茄及茄子味增佃煮。
胡麻豆腐
蕃茄

茄子味噌佃煮
蒸蛋
刺身五點
先來兩件,赤貝及左口魚卷。
左口魚卷
赤貝
赤貝也是很新鮮的,非常爽脆清甜,一咬即斷,咀嚼之下都是甘甘甜甜的貝類清甜味道,很好吃。
接下來再上三款刺身,深海池魚、太刀魚、銀鱈魚。

深海池魚
擁有着光亮反光的銀色魚皮的就是深海池魚,魚肉油潤,咀嚼之下有着淡淡的鮮味及清甜味道,仍然能夠保持一貫水準。

太刀魚
太多魚經過燒炙,再炭灰色的魚皮上放上味噌醬,但今天的這件太刀魚魚皮較硬,肉也不夠柔軟油潤,尤其是味增醬不知為何有着苦味,我覺得不好吃。

銀鱈魚
最後最柔軟的是銀鱈魚,也是能夠保持一貫水準,魚肉柔潤又香氣四溢,用來掩蓋之前太刀魚的苦味也不錯。
平貝魚西京燒
熟食環節是平貝魚西京燒,老實說,魚肉是非常柔潤細膩的,魚味也濃郁,可惜的是調味用的味噌醬和之前太刀魚一樣,不知為何有些苦味,尤其是在舌頭的內兩側,感覺甘甘苦苦的,令我的注意力都集中在這上面,而忽略了魚肉本身的味道,實在是可惜。
接下來是壽司環節,一共有七件壽司
左口魚邊
第一件壽司是左口魚邊,和坊間不同的是這裏是用刺身的做法,一件大大的魚邊從中間一分為二,賣相就像是一個中分的髮型,可以清楚看到魚肉一梳一梳地整齊排列,鋪滿整件壽司。這件壽司需要咀嚼,但是是屬於細細咀嚼之下能夠品嚐到油脂的香氣及味道慢慢滲出,雖然清淡卻又豐盛。
針魚
浸魚的魚肉顏色潔白呈現半透明,但使魚肉的賣相已經很吸引,再加上師傅精湛的刀工,在中間還反過來扭成麻花結,魚肉味道清甜,肉質細膩,作為開局壽司之一, 正好喚醒味蕾,不錯。
燒帶子
接下來轉了壽司的做法,下一件是燒帶子手卷。以前的做法是把帶子炭燒了以後直接果上紫菜,這裏師傅改進了做法,在帶子中間切了一刀,然後夾了醋飯,相對以前的做法沒有哪麼單調,但我一向對於這款壽司感覺普通,最主要是燒過的帶子口感比較粗糙、嚡口,相比起刺身甜度也有所降低,我自己還是喜歡帶子刺身多一點。
赤鯥
看着師傅又向廚房走去,就知道下一件壽司也需要過一過火,這件赤鯥只有魚皮部份經過火炙,增加油脂香氣,魚肉極為柔軟,入口即化,魚油及魚肉包裹着醋飯,魚香四溢,很是好吃。
三文魚子
我最喜歡的三文魚子柚子漬,對比一般的醬油漬,這種做法能夠突出三文魚子的鮮味及甜味,有一種香醇的味道,今天的魚子也夠新鮮,每一粒都脹卜卜的非常飽滿,師傅在上枱前再灑上少許柚子皮,更甜清新香氣,入口魚子在口中爆開,滿口都是清甜鮮味,幸福感滿滿。
海膽
今天的海膽不錯,非常香甜軟滑,入口冰涼,甜甜的海洋味道在口腔中散發,入口即溶的海膽包裹着每一粒米飯,細細咀嚼口腔中都充滿着香甜的味道,實在是令人回味。
炙吞拿魚鮫
最後的結尾壽司是重口味的,選用稀有部位的吞拿魚鮫,仔細地𠝹花之後火炙,味道是鮮味、美味的,可惜的是炙得稍為過了火,魚肉邊緣部位開始變老,美中不足。
最後還喝了熱騰騰的麵豉湯及吃了飯後甜品的芝士雪糕。
其中芝士雪糕令我留下印象,鹹鹹香香的芝士味道配合雪糕的口感,濃郁又香滑,意想不到的合襯。
和師傅聊天時了解到現在農曆新年客人多出外旅遊,客人較少,所以他自己一個人處理大部份的事,不知是否這樣令到水準有所下降,他說情人節之後人手就會回復正常,希望水準到時也能夠正常。
2023-02-03 66 瀏覽
心血來潮,與同事一起去了這間位於上環的廚師發板。我們選了$880/位的餐,已包括刺身同壽司。但可能是長假期後的第一天,一開始等候的時間比較長,師傅為了補償一下,主動請我們喝梅酒。前菜:蕃茄上加了碎紫菜,酸酸味味,而碎紫菜出奇地香!旁邊的鮑魚煮得好淋蝦被特別烹調過,所以放入口已經十分份味,旁邊的魚子也十分鮮甜茶碗蒸:不過不失刺身:左口魚片薄切,入面卷著薑花絲及自家製的啫喱,啫喱酸酸地,十分開胃 旁邊係來自北海道凡立貝,輕輕抺上一層竹碳鹽,既鮮甜又微微帶點咸味接著還有三款刺身,前面是深海池魚,右邊則是池魚,雖然都是池魚,但原來兩者大不同。喜之刺,同事笑說這是中式的東星魚配蘿蔔,但味道還是很好啦,而且大根也十分入味!壽司:真鯛配上紫菜醬,紫菜醬味道也是出奇的濃!希靈魚,原來平常吃到黃色的那款是比較次級的。這才是真正的希靈魚呢。鰻魚輕輕燒過後更香更出味!餐後侍應會換上宇治抹茶及芝士雪糕。芝士味道十分香濃,喜歡芝士味的朋友千萬不要錯過!總的來說,上食物的速度有待改善,但師傅handle這個問題的表現,令人滿意,起碼他們不會側側膊,而是預早比個心理準備客人。此外,師傅也會主動與客人交流,對於每個食
心血來潮,與同事一起去了這間位於上環的廚師發板。
我們選了$880/位的餐,已包括刺身壽司。但可能是長假期後的第一天,一開始等候的時間比較長,師傅為了補償一下,主動請我們喝梅酒。

前菜:
蕃茄上加了碎紫菜,酸酸味味,而碎紫菜出奇地香!
旁邊的鮑魚煮得好淋

茶碗蒸:
不過不失

刺身

喜之次

壽司
真鯛配上紫菜醬,紫菜醬味道也是出奇的濃!

鰻魚輕輕燒過後更香更出味!

總的來說,上食物的速度有待改善,但師傅handle這個問題的表現,令人滿意,起碼他們不會側側膊,而是預早比個心理準備客人。此外,師傅也會主動與客人交流,對於每個食材的了解充足,也會留意著客人進食的速度、聊天的節奏上菜,令人感覺舒適。

2023-02-01
2023-01-18 53 瀏覽
辛苦搵來自在食,一個月食一餐好嘅獎勵吓自己好正常!!唔想試伏,去返 @suzuyaiba 有信心保證!環璄靚、服務好、食物質素高,每次都食得好開心 🤤 🦀 先付水雲帶子 - 清新爽口枝豆豆腐 - 配高湯啫喱入口即溶黑松露蛋黃醬蜆 - 好rich又creamy🥚 蒸物蒸蛋熱辣辣,第一次見人加法邊豆切邊instead of葱,每一啖都有瑤柱幾足料🐟 刺身五品左口魚薄切 - 中間卷咗啲茗荷(aka姜花)同酸汁啫喱,非常開胃北海道帆立貝 - 師傅落咗竹碳鹽,已經好好味唔使再點醬深海池魚 - 熟成三日油脂味突出,但唔油膩梭子魚 - 燒過層皮幾香口,配柚子同紫蘇葉幾match北海道銀雪魚 - 超級滑嘟嘟,每一啖都係香氣🥩 料理一品春菊茼蒿牛脷 - 薯蓉索哂牛汁同有馬山椒豉油汁,惹味!🍣 壽司十二貫伊佐木 - 肉質白裡透紅,薄切爽口、配紫菜醬味道鮮甜甘目鯛 - 個皮輕輕燒過,口感煙靱牡丹蝦 - 充滿膠質,配蝦膏食齒頰留香北海道赤海膽 - 非常鮮甜creamy瀨尿蝦 - 第一次食生嘅瀨尿蝦,完來好好食架!加蝦膏啱哂濃味獸!

🦀 先付
水雲帶子 - 清新爽口
枝豆豆腐 - 配高湯啫喱入口即溶
黑松露蛋黃醬蜆 - 好rich又creamy

🥚 蒸物

🐟 刺身五品
北海道帆立貝 - 師傅落咗竹碳鹽,已經好好味唔使再點醬

深海池魚 - 熟成三日油脂味突出,但唔油膩
梭子魚 - 燒過層皮幾香口,配柚子同紫蘇葉幾match
北海道銀雪魚 - 超級滑嘟嘟,每一啖都係香氣

🥩 料理一品
春菊茼蒿牛脷 - 薯蓉索哂牛汁同有馬山椒豉油汁,惹味!

🍣 壽司十二貫
伊佐木 - 肉質白裡透紅,薄切爽口、配紫菜醬味道鮮甜

甘目鯛 - 個皮輕輕燒過,口感煙靱

牡丹蝦 - 充滿膠質,配蝦膏食齒頰留香

北海道赤海膽 - 非常鮮甜creamy

2022-12-15 84 瀏覽
Suzuyaiba doesn’t only provide omakase nowA lighter lunch set is also available at your choiceIf you have a packed schedule like meThis will fit into your schedule perfectly With around an hour of time , you can Indulge in the wide varieties of Japanese cuisine say sashimi sushi to wagyu steakI picked the $480 sashimi gozen today Which included Appetizer / Steamed Dish / Seasonal Sashimi 7 kinds / Rice / Miso Soup / Dessert-flounderIt’s a rather plain,fresh and crunchy sashimiBut the sour jelly

-flounder
But the sour jelly wrapped inside added texture and lifted the umami of the fish

-Hokkaido scallop
Perfectly cut into bite size
The scallops are equally sprinkled with charcoal salt To balance with the flavour

-isaki
Don get it wrong
It’s not truffle on top but seaweed sauce
Providing a freshness to the sashimi
As the fish is originally slightly clingy
Add some soy sauce if you prefer a stronger flavour

-aka kamasu
Slightly torched to reduce the oiliness
And lifted up the flavours

-Shima Aji
Extremely thick and fat but delicate
With oil splashing out and filling your gums
A very fulfilling option to have in the sashimi platter

-Akami
the center of the tuna's body
This cut has the least fat out of the whole fish
If you don't really like fatty tuna, this is the best choice
The tail of the tuna is rich in fat, which gives it a concentrated flavor.

-botan shrimp
It’s topped with the shrimp paste
To enrich the flavour
Love the richness from the paste but at the same time everything is well balanced
2022-11-30 68 瀏覽
一間係我短期內食完又食的餐廳廁所走廊係影相📸️打卡位先付作為開胃前菜,酸酸甜甜貝柱蒸蛋蛋蒸得好滑好鮮味😋刺身由淡味開始食池魚薄切、魴彿魚薄切;魚肉爽滑,更滲出陣陣甜香配上自家製酸汁啫喱,北海道白象拔蚌配上青檸在底,更顯鮮味開始到濃味小小,油脂比較豐富的刺身啦😉深海池魚,熟成三日,令油脂魚油香極重,肉質肥美嫩滑梳子魚輕輕燒過魚皮,再加上少少青檸在面可以中和返油膩感最後食埋油脂最豐富的北海道銀鱈魚,燒到皮脆肉嫩😋😋7款壽司當中有幾款壽司,真係食過返尋味牡丹蝦壽司,大蝦清甜爽口,再配上蝦膏在面,蝦味十足中拖羅壽司,魚油香味好重,有入口即溶嘅感覺赤海膽壽司,海膽多到滿瀉,鮮甜無腥味👍最後飲埋麵豉湯就食甜品啦係芝士味雪糕🍦芝士味極濃,奶香味適中朋友生日,仲會寫埋生日碟上枱🥰
一間係我短期內食完又食的餐廳
廁所走廊係影相📸️打卡位

先付
作為開胃前菜,酸酸甜甜

貝柱蒸蛋
蛋蒸得好滑好鮮味😋

刺身
由淡味開始食
池魚薄切、魴彿魚薄切;魚肉爽滑,更滲出陣陣甜香
配上自家製酸汁啫喱,

北海道白象拔蚌
配上青檸在底,更顯鮮味

開始到濃味小小,油脂比較豐富的刺身啦😉
深海池魚,熟成三日,令油脂魚油香極重,肉質肥美嫩滑
梳子魚輕輕燒過魚皮,再加上少少青檸在面
可以中和返油膩感
最後食埋油脂最豐富的北海道銀鱈魚,燒到皮脆肉嫩😋😋

7款壽司
當中有幾款壽司,真係食過返尋味

牡丹蝦壽司,大蝦清甜爽口,再配上蝦膏在面,蝦味十足

中拖羅壽司,魚油香味好重,有入口即溶嘅感覺

赤海膽壽司,海膽多到滿瀉,鮮甜無腥味👍

最後飲埋麵豉湯就食甜品
係芝士味雪糕🍦芝士味極濃,奶香味適中
朋友生日,仲會寫埋生日碟上枱🥰

餐廳裝潢華麗,走過金色閃閃風鈴走廊打卡後,天花吊滿湖水藍色水晶,倍感高貴奢華。食物方面看出師傅的創意和心思,食材新鮮,調味合到好處,擺盤亦相對優雅出色 Lunch Menu Suzu HK$880 先付 沖繩水雲海髮菜口感幼滑 枝豆豆腐豆味非常濃郁,大愛黑松露煮蜆黑松露味香濃,蜆肉大粒無砂有鮮味 蒸物茶碗蒸蛋配松葉蟹五道刺身 (由淡至濃味) 左口魚卷著薑花同酸汁啫喱,魚味雖淡但吃岀鮮味、又為刺身增添口感北海道白象拔蚌經師傅輕拍後,肉質會更爽彈,再淋上青檸汁,令象拔蚌鮮味再昇華深海池魚極厚切,肥厚爽身、油脂香味十分突出鰤魚即油甘魚,季節性魚類,肉質十分甜美 鯖魚魚味香濃,令人回味梳子魚輕輕燒過表皮,帶有炙燒香,非常香口一品料理 海鱸魚肉質嫩滑,油脂豐富,配上日本青椒仔和意大利青瓜,再灑上米通,層次感十足自家製漬物:柚子蘿蔔、牛蒡及姜壽司7貫伊佐木、帆立貝、牡丹蝦、三文魚子、中拖羅、北海道海膽、海鰻海膽 北海道馬糞海膽,耀師傅用了香脆的海苔包着做成軍艦,口感creamy 入口即溶,口內洋溢著澎湃的鮮甜味海鰻魚肉已完美去骨,配上經典的穴子醬汁,令海鰻更鮮味,肉質細柔,充滿獨特的鰻魚香汁物味

Lunch Menu Suzu HK$880

先付
沖繩水雲
海髮菜口感幼滑

枝豆豆腐
豆味非常濃郁,大愛

黑松露煮蜆
黑松露味香濃,蜆肉大粒無砂有鮮味

蒸物
茶碗蒸蛋配松葉蟹

五道刺身 (由淡至濃味)
左口魚
卷著薑花同酸汁啫喱,魚味雖淡但吃岀鮮味、又為刺身增添口感

北海道白象拔蚌

深海池魚
極厚切,肥厚爽身、油脂香味十分突出

鰤魚
即油甘魚,季節性魚類,肉質十分甜美

鯖魚
魚味香濃,令人回味

梳子魚
輕輕燒過表皮,帶有炙燒香,非常香口

一品料理

自家製漬物:柚子蘿蔔、牛蒡及姜

壽司7貫
伊佐木、帆立貝、牡丹蝦、三文魚子、中拖羅、北海道海膽、海鰻

海膽
口內洋溢著澎湃的鮮甜味

海鰻

汁物
味噌汁麵豉湯

**上甜品前,餐廳特意轉換了宇治抹茶來配搭甜品,非常貼心
甜品
芝士味雪糕灑上 Oreo 粉,雪糕不會過甜,芝士味濃

@suzuyaiba
鈴. 鮨刃
🔎上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓 重 ☎️36191256

#sheungwan #omakasehk #omakase #yumyum #delicious #celebration #blingbling #japanesefood #sushi #sashimi #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hongkong
#上環美食 #上環 #廚師發辦 #打卡餐廳 #美食推薦 #美食推介
2022-11-14 64 瀏覽
香港➰上環推薦一間適合紀念日/慶祝生日既餐廳比大家😍餐廳裝修華麗 通住廁所既道路更係一個打卡位🤣今次key左自家貓貓上去🤣 覺得好可愛🥰大家可以係到影到好多靚相🙈 餐廳食物高質 環境舒服 🤤 ▶️ 高尾 💸 $1680 👉🏻前菜。沖繩水雲 : 姐係海髮菜 口感好滑同有嚼勁 聽講好養顏😆。粟米豆腐 : 面頭有由上湯整成既啫喱 食落口好重粟米味 好特別。炸蝦丸 : 呢個麻麻地 食落比較乾🙈。黑松露煮蜆 : 好重黑松露味 蜆肉都十分有鮮味😍。靜岡縣蕃茄 : 比一般蕃茄更有甜味 一d都唔澀👍🏻。蟹肉蘋果醋啫喱 : 呢個由蘋果醋啫喱包住松葉蟹 同意大利黃瓜 南瓜蓉 食落好開胃 酸酸地 好創新既料理😻👉🏻五道刺身 (由淡味食到濃味)。左口魚: 包埋薑花同酸汁啫喱 魚味淡 加埋重薑絲味 比較開胃😍。北海道帆立貝 : omg 呢碟係我食過最有鮮味既帆立貝😍 差d想搶埋朋友個舊黎食🥲。深海池魚 : 好厚切 咁先食到屬於池魚既味道 同埋師傅話放左3日 會令油脂味更凸出😍。鰤魚: 即係油甘魚 肉質十分甜美 😍。鯖魚: 平時食開都係燒鯖魚 未試過刺身🙈咬開左之後 d油脂出曬黎 好香魚油味😍 原來整左刺身係好食咁
香港➰上環

推薦一間適合紀念日/慶祝生日既餐廳比大家😍
餐廳裝修華麗 通住廁所既道路更係一個打卡位🤣
今次key左自家貓貓上去🤣 覺得好可愛🥰
大家可以係到影到好多靚相🙈
餐廳食物高質 環境舒服 🤤

▶️ 高尾 💸 $1680

👉🏻前菜
。沖繩水雲 : 姐係海髮菜 口感好滑同有嚼勁 聽講好養顏😆
。炸蝦丸 : 呢個麻麻地 食落比較乾🙈
。黑松露煮蜆 : 好重黑松露味 蜆肉都十分有鮮味😍
。靜岡縣蕃茄 : 比一般蕃茄更有甜味 一d都唔澀👍🏻
食落好開胃 酸酸地 好創新既料理😻

👉🏻五道刺身 (由淡味食到濃味)
。鰤魚: 即係油甘魚 肉質十分甜美 😍
。鯖魚: 平時食開都係燒鯖魚 未試過刺身🙈
咬開左之後 d油脂出曬黎 好香魚油味😍 原來整左刺身係好食咁多!

👉🏻Hot dish
。 魚子醬拖羅 : 吞拿魚3邊燒香左 配埋魚子醬 wasabi 同來自日本既威化餅
外表已經好吸引! 師傅話最好一啖食曬佢🙈
咁MY緊係食唔到啦 但都可以一口食半個
食落有好豐富既魚香 加埋微微既wasabi味 超級好食🥹🥹🥹🥹
。帶子昆布湯 : 師傅話食左咁多刺身要暖暖胃😚😚

👉🏻十道壽司🍣
。依左木 , 石垣貝 , 北海道八角魚 , 赤海蝦 , 手鈴池魚, 梭子魚 , 中拖羅 , 北海道赤海膽 , 吞拿魚漬 , 海鰻
最推薦係海膽同海鰻 🍣
海膽勁鮮甜配合爽脆既紫菜 十分好食!😍
而海鰻 微微燒過 更帶有魚香味 肉質嫩滑😍

👉🏻湯
。麵豉湯: 正常味道 唔會偏咸!

👉🏻兩道甜品
。柑桔啫喱 , 靜岡蜜瓜
2款都好好食 好新鮮同夠甜😍😍😍

J MY FOOD指數♥️
🌤 環境:5/5
🤵🏻 服務: 5/5
🍼 味道: 4.8/5
👣 推薦: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️/5
2022-11-07
今日黎到位於上環既哩間打卡廚師發辦餐廳。餐廳環境具設計感,用上唔同顏色既燈飾及線條佈置,行去廁所既走廊仲設計左一個好靚嘅打卡位📸️餐廳有四款唔同價錢既Omakase,可以因應自己需要作選擇。✨鈴 Suzu Omakase $880🔸先付梅貝類似東風螺咁,肉質爽彈,尾部微甘;水雲質感滑溜,配上土佐酸汁微酸開胃;豆腐軟滑,充滿豆香,再淋上醬汁及素草種子令味道更豐富。🔸蒸物茶碗蒸質感滑溜,上面放有新鮮既蟹肉,亦有冬菇及蔥等配料,非常好食。🔸本日刺身右口魚、北海道白象拔蚌、深海池魚、野生油甘魚、梳子魚右口魚清爽新鮮,魚肉包裹住薑花同餐廳自家製既酸汁啫喱,能夠為刺身增添口感;北海道白象拔蚌經師傅輕拍後質感會更爽彈,上面淋上青檸汁,味道微酸;深海池魚肥厚爽身,經過三日熟成,充滿油脂感,食落去更滑身;野生油甘魚係而家既季節性魚類,同樣厚身肥美;梳子魚輕輕燒過表皮,帶有炙燒香氣。🔸一品料理海鱸魚肉質嫩滑,配上微帶咸香既燒蛋白、茄子及日本青椒仔,再灑上米通,配搭特別。🔸壽司7貫伊佐木、帆立貝、牡丹蝦、手釣池魚、中拖羅、北海道白海膽、海鰻餐廳自家製漬物:柚子蘿蔔、牛蒡及姜伊佐木上面放有餐廳自家製既紫菜醬,帆

✨鈴 Suzu Omakase $880
🔸先付

🔸蒸物

🔸本日刺身
右口魚、北海道白象拔蚌、深海池魚、野生油甘魚、梳子魚

🔸一品料理

🔸壽司7貫

餐廳自家製漬物:柚子蘿蔔、牛蒡及姜

伊佐木上面放有餐廳自家製既紫菜醬,帆立貝上面放有竹炭鹽,兩者都新鮮肥美;牡丹蝦大隻彈牙,鮮甜好食,上面仲放上已經燒香既蝦膏,非常好食👍🏻手釣池魚肉質較結實,上面有用蘿蔔及昆布製作既漬物,帶有微辣。

而到左味道較濃既魚會改用赤醋飯。中拖羅充滿油脂香,完全無筋;北海道白海膽夠曬香甜creamy,非常好食👍🏻海鰻柔軟無骨,相當高質素!

🔸汁物:麵豉湯

🔸甜品:雪糕
餐廳既甜品非常特別,係芝士味既雪糕再加上Oreo粉,係出面真係好少見到。

整體黎講,餐廳環境舒適,適合打卡,侍應服務好好,食材亦新鮮,鍾意食廚師發板既,可以一試。
午餐
2022-10-12 79 瀏覽
朋友介紹呢間係上環商廈樓上嘅高級omakase,果然超有驚喜🤩食材新鮮地道,擺盤賣相精美,食材配搭同做法都食得出師傅用心誠意製作,下次一定要再黎係走廊影靚相打卡先😆