2022-06-24 79 瀏覽
為咗慶祝我媽咪榮休咁美好嘅日子,一於帶媽咪去咗位於銅鑼灣嘅✨鉄人旨花✨食返餐高質素嘅Omakase 先😍.呢度地方寬敞,環境舒適,專門食鐵板燒及廚師發辦,今次我哋揀咗Shika Omakase $1800 per person,總共有22道菜,每道菜都喺由師傅精心製作,食材新鮮,各有特色,經過熟成後,食落更加不膩,正💯.生蠔🦪食落好帶海水🌊味,肉質肥美好大隻,夠鮮👏🏻最鍾意喺拖羅,好肥美,入口即溶😍魚肝配啤啤熊,好可愛☺️啤啤熊皮脆,魚肝好滑,梅酒浸住蕃落仔,食落好甜又有酒香👍🏻北海道吉列帶子都好正,外皮脆卜卜但不油膩,中間喺做到半生熟,好有口感☺️師傅精心燒鰻魚,我都好滿意,鰻魚皮脆肉嫩,食落好有口感,不油膩,不重味,食到食材新鮮味道☺️我想講平時去其他地方食,對最後個湯真喺冇期望,不過今次真喺有驚喜,師傅用心熬製個豆腐湯好香好濃郁,好鮮甜😋

高質Omakase 廚師發辦~23道滋味日式料理所謂Omakase 廚師發辦,又稱無菜單料理,就喺由廚師根據新鮮食材決定發辦的菜式,坐喺吧檯前可以一邊欣賞師傅的手藝,每碟擺盤都宛如藝術品一樣,每次上菜都好有神秘感同驚喜。今次嚟呢間「鐵人旨花」可以選擇Omakase或者鐵板燒,鍾意食刺身就一定選Omakase。今晚嘅Omakase共有23道菜真喺食到勁飽驚滿足!😍1. 花雕鮑魚爽口彈牙的花雕鮑魚為我們啟動了個胃🥰慢煮鮑魚以清酒及味醂烹煮,香軟入味2. 鱈魚乾 香脆嘅鱈魚乾餐前小食3. 沖繩石垣鯛油脂甜且香味強烈4. 鳥取縣沙甸魚首次食沙甸魚刺身,味道鮮美,魚味相當濃郁5. 單性繁殖室津岩蠔🦪首屈一指的津岩蠔,相當飽滿肥美,味道CREAMY,好有口感,相當鮮甜。6. 北海道帶子 超新鮮的北海道帶子,給我們看時還在動呢!北海道帶子炸至外脆內軟,連紫菜一起吃,鮮味爆發!新鮮帶子非常厚身,味道濃郁鮮甜,真有點捨不得吃完,太鮮甜了!😍😍😍7. 北海道白象拔蚌白象拔蚌味道鮮甜濃厚,充滿海水味道,白象拔蚌上灑了少量岩鹽帶出鮮味口感爽口有彈性,美味無窮!8. 根室喜之次脂肪豐富,味道鮮美9. 梅酒車厘茄
高質Omakase 廚師發辦~23道滋味日式料理

所謂Omakase 廚師發辦,又稱無菜單料理,
就喺由廚師根據新鮮食材決定發辦的菜式,
坐喺吧檯前可以一邊欣賞師傅的手藝,
每碟擺盤都宛如藝術品一樣,
每次上菜都好有神秘感同驚喜。

今次嚟呢間「鐵人旨花」可以選擇Omakase
或者鐵板燒,鍾意食刺身就一定選Omakase。

今晚嘅Omakase共有23道菜
真喺食到勁飽驚滿足!😍

1. 花雕鮑魚
爽口彈牙的花雕鮑魚為我們啟動了個胃🥰
慢煮鮑魚以清酒及味醂烹煮,香軟入味

2. 鱈魚乾
香脆嘅鱈魚乾餐前小食

3. 沖繩石垣鯛
油脂甜且香味強烈

4. 鳥取縣沙甸魚
首次食沙甸魚刺身,味道鮮美,魚味相當濃郁

5. 單性繁殖室津岩蠔🦪
首屈一指的津岩蠔,相當飽滿肥美,
味道CREAMY,好有口感,相當鮮甜。

6. 北海道帶子
超新鮮的北海道帶子,給我們看時還在動呢!
北海道帶子炸至外脆內軟,連紫菜一起吃,
鮮味爆發!新鮮帶子非常厚身,味道濃郁鮮甜,
真有點捨不得吃完,太鮮甜了!😍😍😍

7. 北海道白象拔蚌
白象拔蚌味道鮮甜濃厚,充滿海水味道,
白象拔蚌上灑了少量岩鹽帶出鮮味
口感爽口有彈性,美味無窮!

8. 根室喜之次
脂肪豐富,味道鮮美

9. 梅酒車厘茄🥃
品嚐過新鮮刺身後,隨即捧上梅酒車厘茄,
清清喉嚨味道
梅酒是餐廳自家製的南高梅酒,非常美味,
好想買回家慢慢飲呢😍
別忘了吃下吸滿梅酒嘅冰凍車厘茄,好爽呀!

10. 大分縣嘅剝皮魚
口感滑溜剔透,充滿彈性

11. 北海道新鮮北奇貝
味道鮮美,口感獨特

12. 下田地金目鯛
肉質綿密黏滑,刺身黏口鮮甜

13. 鹿兒島春子鯛(用醋漬浸過)
品嚐當造春子鯛,肉質帶黏性,入口味道甘甜

14. 豐口水道 深海池魚
肉質鮮嫩肥美,肉厚之餘又充滿油香
魚肉纖維幼細味道香甜,入口魚油甘香細膩

15. 宮城縣天然中拖羅
中拖羅壽司油分適中而無筋,
油脂豐盛入口即溶,魚味濃郁

16. 大拖羅
油分較多,有口感,味道濃郁有層次

17. 海膽
終於到滿心期待嘅海膽,味道甘甜濃郁,
質感細膩嫩滑,入口即溶,鮮味無窮

18. 熊本車海老
鮮甜蝦肉加添一份鹹香,超級鮮甜😍

19. 醬油漬赤身
經過醬油醃製嘅赤身,散發著濃濃的醬油香,
令人一試難忘

20. 淡路島天然手釣池魚
肉質更有彈性又肥美

21. 新鮮自家製鰻魚
肉質細嫩綿密,而且油脂比較豐富
烤至外脆內嫩,多層次的口感份外滋味

22. 魚湯
極鮮的豆腐魚湯

23. 甜品(三選一)
豆腐雪糕
新鮮靜岡蜜瓜🍈
抹茶雪糕

今餐超級滿意,滿腹而回!🥰

鐵人旨花 (選擇Omakase)
謝斐道477號肇明大廈2樓
  • 金目鯛壽司
  • 白魚湯
  • 拖羅壽司
2022-06-20 71 瀏覽
最近發現銅鑼灣特色鐵板燒🧑🏼‍🍳一個廚師負責六至七個客人,每個位置都可以清晰見到廚師烹調嘅過程。🥗前菜藜麥沙律上配著日本秋葵,加上香醋酸酸地,特別開胃。酒浸日本乾鮑,小巧玲瓏,一啖吞落口🐟汁煮香鱈魚小編一向鐘意食魚,不過永遠都唔會食魚皮今次絕對令我改觀‼️‼️師傅首先把鱈魚輕煎好,再熟能生巧地把整塊魚皮起出來,反復煎到脆口,就好似食緊一塊嘅薯片一樣,小編終於食到好食既魚皮❤️❤️鱈魚香滑,上面加上芽蔥作裝飾,下面用燒汁牛油炒洋蔥🧅墊底,碟旁邊加入了黑椒碎。🔥南非活鮑魚3隻大鮑魚非常新鮮,生猛得不停蠕動,在鐵板上用力掙扎。師傅熟手地把鮑魚起出來清理過後,把鮑乾琢磨成醬汁,烹調成鮑乾醬放在烘脆了的多士上。🍞鮑魚切片呈上,鮑魚邊部份比較林身,容易入口。鮑魚中間位置較為爽口,配搭上海草忌廉汁,配搭絕佳。🍄季節料理蒜蓉炒日本菇蒜蓉切幼粒,炒香日本菇,軟淋淋好好食🥩熊本縣產 A5 和王牛和牛點了五成熟,入口即融,配上紅酒汁、Wasabi和鹽,各有特色。旁邊有羽衣甘藍🥬,特別想讚小蕃薯🍠片,甜度超高。🍚飯 香蔥蛋花瑤柱炒飯日本人食飯會配上漬物,餐廳保留傳統,提供漬物💕炒飯乾身炒到會跳舞,師傅細心問客人會否加

🥗前菜
藜麥沙律上配著日本秋葵,加上香醋酸酸地,特別開胃。
酒浸日本乾鮑,小巧玲瓏,一啖吞落口

🐟汁煮香鱈魚
小編一向鐘意食魚,不過永遠都唔會食魚皮

🔥南非活鮑魚

🍄季節料理
蒜蓉炒日本菇
蒜蓉切幼粒,炒香日本菇,軟淋淋好好食

🥩熊本縣產 A5 和王牛

🍚飯
香蔥蛋花瑤柱炒飯
日本人食飯會配上漬物,餐廳保留傳統,提供漬物💕炒飯乾身炒到會跳舞,師傅細心問客人會否加入香蔥,炒飯粒粒分明,啖啖瑤柱香氣。

🐔雞湯
清甜雞湯加入草菇和鮮蝦,清一清口腔
重點在於呈上方式,用一壺的方式保持湯的熱度,讓客人慢慢享用。

🧑🏼‍🍳廚師加送
🥞紅豆豆沙鍋餅
新鮮即製熱香餅,粉漿調較合適,鍋餅煎至金黃啡,沒有黐底,加上原粒紅豆🫘蓉,是完美搭配

🍈甜品
有日本靜岡蜜瓜或雪糕🍦(抹茶🍵/朱古力🍫/豆腐)可選擇
小編鐘意食新鮮食物,當然會揀日本靜岡蜜瓜。新鮮香甜,入口即融,好想要多一份💕💕
2022-06-19 812 瀏覽
🍣鉄人旨花🍣📍:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓⏰:12:00pm-2:30pm,6:00pm-10:00pm好耐冇帶過👦🏻食好野 特登book呢間位於銅鑼灣嘅日式料理 @shika_teppan_yaki 食廚師發板🤣價錢方面唔算太貴 而且有鐵板/壽司區域 位置都比較闊落 呢個用餐體驗真係唔錯👍🏻🔸食物方面🔸晚市omakase $1800/位🤍酒浸鮑魚煙韌軟腍 有咬口 酒味唔算重 不過好入味 充滿芝麻香😚🤍石垣鯛新鮮鮮甜 好黏口🤍室津岩蠔 $128 成隻手掌咁大 海水味重 肉質肥美 蠔味濃郁 爽口飽滿 加咗醬油 更鮮甜😍🤍沙甸魚好淋 紫菜好脆 新鮮有咬口 中間加咗蔥花 食完會好滿足 口感一流🤍北海道帶子用咗吉列嘅方式 夠晒特別 炸到外脆內軟 新鮮得黎暖暖地 再加左washibe 啖啖肉!🤍白象拔蚌可以加Wasabi或者酸汁 爽脆唔腥 充滿海水味 上面加咗啲岩鹽 吊出佢既鮮味 鹹香味十足!想encore!💜師父自製春卷呢一款真係好唔錯 好香嘅豬肉餡 加埋洋蔥 裏面仲有牛肉 外皮唔厚 仲脆卜卜 唔會成口油😍💜喜之次 外皮焦脆 嫩滑無骨 魚肉肥厚 食落啖啖肉 💜梅酒蕃茄冰涼既口感
🍣鉄人旨花🍣

冰涼既口感 加埋金箔同蕃茄仔 好入味

💜赤貝
爽脆 鮮味十足
💜自家製厚燒鰻魚
大推!外皮好焦脆 充滿油脂香 食落啖啖肉 值得一提!小小碎骨都無 魚肉滑溜之餘醬汁都好濃郁入味

🧡剝皮魚

唔腥 用左蔥花點綴

💚魚湯
師傅話用左魚頭煲 好暖胃之餘 鮮味十足
💚靜岡蜜瓜
香甜多汁 果肉軟淋 有塊少外皮可以清晰見到蜜瓜既漂亮網狀紋理😍

2022-06-15
  • 拖羅壽司
  • 金目鯛壽司
2022-06-17 90 瀏覽
近排食得omakase 多都想轉下口味試下鐵板燒😂,呢間<跌人旨花>近排都多人介紹,淨係睇相都睇到流哂口水,今日終於輪到我食☺️☺️🦞龍蝦鐵板燒2人前($2380)另收10%服務費🏵前菜:酒浸日本乾鮑鮑魚肉質好淋,而且好入味🥬沙律沙律菜新鮮爽脆,加左少少芥末可以刺激味蕾🐟汁煮白鱈魚廚師將塊魚皮煎到好似薯片咁脆卜卜,魚肉好嫩滑🦞龍蝦配海膽汁龍蝦係煎既時候仲識得腳撐撐,好新鮮,入爽脆彈牙,配埋加左龍蝦膏既海膽汁,滋味一流🍄季節料理今日既季節料理係蒜蓉炒白菇,白菇肉身好厚而且入口彈牙🐮熊本縣產A5和王牛見到牛肉既油脂分佈已經油哂口水,和牛入口即溶,輕輕一咬已經滿口油脂甘香,點埋紅酒汁再加少少wasabi 令味道更加提升🍛炒飯炒飯夠乾身,粒粒分明,問師傅可唔可以多蔥,佢答可以之後就大鏟鏟蔥車落去,令成個飯充滿蔥香味👍,配埋咸菜一齊食又係別有一番滋味🐔雞湯雞湯入口清甜入面仲有爽口既大蝦同本菇,仲用個靚靚既釜鍋上菜,又睇得又好味🍈甜品即場整既鐵板銅鑼燒,即整即食永遠係特別好食☺️,加埋清甜既蜜瓜清一清口腔非常完美😊

🦞龍蝦鐵板燒2人前($2380)另收10%服務費

🏵前菜:酒浸日本乾鮑
鮑魚肉質好淋,而且好入味

🥬沙律
沙律菜新鮮爽脆,加左少少芥末可以刺激味蕾

🐟汁煮白鱈魚
廚師將塊魚皮煎到好似薯片咁脆卜卜,魚肉好嫩滑

🦞龍蝦配海膽汁

🍄季節料理
今日既季節料理係蒜蓉炒白菇,白菇肉身好厚而且入口彈牙

🐮熊本縣產A5和王牛

🍛炒飯

🐔雞湯

🍈甜品

2022-06-10 1258 瀏覽
鉄人旨花 (銅鑼灣)朋友介紹咗呢間手位於銅鑼灣既日式餐廳,專門食鐵板燒/omakase😍😍 book 好位同男朋友體驗高質鐵板燒🥰今次小編同男朋友揀左南非鮑魚鐵板燒 二人前 $2380💟前菜 + 沙律汁煮鮑魚仔 配 藜麥秋葵醋汁沙律🥗,2款前菜均味道清新,一口鮑魚仔醬汁清甜,沙律酸酸甜甜好開胃~💟汁煮白鱈魚當小編享用緊前菜和沙律時,師傅已在慢慢用心烹調白鱈魚🐟 魚肉厚身煎得嫩滑,魚皮燒到好似薯片咁脆卜卜😋 再另外用洋蔥🧅秘製了醬汁配鱈魚,擺盤別緻,似日法Fusion Fine ding 既main course❤️💟南非活鮑魚嘩~~ 2人享用3大隻南非活鮑魚😝 新鮮程度係喺鐵板上仍然蠕動著😍 師傅將鮑魚煎香再切成條狀然後再逐件仔細擺放😍😍 另外配上秘制海草忌廉汁,很有新鮮感得配搭🥰💟季節料理:蒜蓉炒日本厚花菇蒜蓉切碎再用牛油煎煮,然後配在日本厚花菇,好似食緊素食版的肉眼扒咁☺️ 好厚食蒜香味突出~💟熊本縣產 A5 和王牛師傅為小編煎了五成熟😍 配上甜紅酒🍷汁真係好夾喔🥰 如果想多d 配搭仲可以蘸少許粉紅海鹽或山葵~~ 王牛入口即化,牛味濃郁😍💟炒飯(日本產米)炒飯好香蛋味,仲加左王牛油脂,
鉄人旨花 (銅鑼灣)

今次小編同男朋友揀左南非鮑魚鐵板燒 二人前 $2380

💟前菜 + 沙律

💟汁煮白鱈魚

💟南非活鮑魚

💟季節料理:蒜蓉炒日本厚花菇

💟熊本縣產 A5 和王牛

💟炒飯(日本產米)
炒飯好香蛋味,仲加左王牛油脂,更加香氣撲鼻🥳🥳 而且食到啖啖瑤柱絲,令炒飯更鮮味十足,師傅很細心問小編要唔要加蔥花~~

💟雞湯
雞湯用茶壺茶杯🍵的方式呈上,雞湯清澈,入面加了蝦肉和菇,令湯水更為鮮甜而不油膩~

💟Special items: 紅豆燒餅
估唔到有燒餅食😆 仲要係即整,餅皮更香更軟熟😋😋 而且夾上粒粒大紅豆,甜甜的很滿足喔~~

💟甜品:日本蜜瓜
用日本蜜瓜為整頓鐵板燒作結,好完滿❤️

*需加一服務費
地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓
2022-06-07
  • 熊本縣產A5和王牛
E排有番堂食之後真係成日都想食好西, 一直都bookmark左好耐嘅鉄人旨花, 今晚終於可以約埋朋友一齊試! 餐廳環境幾大, 分左Omakase同鐵板燒兩邊, 車車今次就book左鐵板燒, 邊食邊欣賞廚師嘅廚藝🌟前菜(龍蝦福袋)福袋咬落去啖啖龍蝦鮮甜, 福袋嘅腐皮吸哂d湯汁, 甜甜地食落好滋味, 旁邊仲有一塊蘿蔔, 清甜無渣🌟沙律沙律菜清新爽脆, 上面仲有秋葵, 食落好開胃🌟汁煮白鱈魚白鱈魚厚厚的, 口感嫩滑結實, 下面嘅洋蔥醬汁食落甜甜地, 洋蔥被煮至軟身, 好味到車車好快就食哂, 廚師以純熟嘅技巧將魚皮煎至脆身, 食落一d都唔油, 而且極之酥脆🌟南非鮑魚南非鮑魚好生猛, 仲大過車車隻手, 新鮮肥美, 肉質軟韌, 口感爽彈, 簡單嘅調味已經好好食, 旁邊忌廉海苔汁一d都唔膩, 配搭一齊食味道幾特別, 旁邊仲有菊花花瓣同紫蘇, 配搭一齊食味道會變得更清新 🌟季節料理--蒜蓉炒花菇車車唔太好花菇所以平時比較少食, E個花菇令人有耳目一新嘅感覺, 蒜蓉無平時食嘅果種刺辣感, 反而為花菇提鮮, 每咬一啖都帶有淡淡嘅蒜油香, 絕對無蓋過左花菇嘅味道, 食落仲好juicy, 單食蒜蓉都食到花菇嘅

🌟前菜(龍蝦福袋)

🌟沙律
沙律菜清新爽脆, 上面仲有秋葵, 食落好開胃

🌟汁煮白鱈魚

🌟南非鮑魚

🌟季節料理--蒜蓉炒花菇
車車唔太好花菇所以平時比較少食, E個花菇令人有耳目一新嘅感覺, 蒜蓉無平時食嘅果種刺辣感, 反而為花菇提鮮, 每咬一啖都帶有淡淡嘅蒜油香, 絕對無蓋過左花菇嘅味道, 食落仲好juicy, 單食蒜蓉都食到花菇嘅味道, 兩者味道完全融合埋一齊, 幾好味

🌟熊本縣產A5和王牛配自家制車厘子紅酒汁
嚟自熊本縣嘅頂級品種「和王」, 肉質軟嫩而且油花均勻豐腴, 口感細緻鮮嫩, 入口即化, 配搭微酸微甜嘅自家制車厘子紅酒汁更開胃更想食多d, 亦可配搭鹽, 香脆蒜片或Wasabi食, 享受不同風味, 下面鋪左炒過嘅羽衣甘藍, 和牛嘅油脂滲左入羽衣甘藍入面, 食落更惹味

🌟炒飯
炒飯炒得夠乾身, 粒粒金黃, 味道不錯

🌟雞湯
雞湯入面仲有蝦同菇, 雞湯鮮甜濃郁, 蝦嘅味道令湯汁更鮮味

🌟甜品
是日甜品有幾款雪糕雪粑同赤肉蜜瓜, 車車揀左豆腐雪糕同蜜瓜, 雪糕豆腐味香濃, 味道剛好唔會太甜, 赤肉蜜瓜清甜多汁富果香
2022-05-26
2022-06-03 129 瀏覽
搶完Mirror 飛🤓頭場Miro場都買到😌屈返餐都好嘅應該?餐廳有分鐵板燒同埋Omakase嘅位置。我哋揀咗鐵板燒,$2380嘅二人前餐龍蝦同埋鮑魚揀😌中間有掙扎過,但係最後我哋揀咗南非鮑魚。◾️南非鮑魚鐵板燒 二人前 $2380 點餐之後店員就將食材拎到師傅側邊再比我哋睇。鮑魚仲係郁緊,非常新鮮🤓▪️沙律 & 前菜藜麥、秋葵同爽脆嘅椰菜加埋日式沙律醬汁,清新開胃。腐皮包住彈牙嘅龍蝦肉同埋蟹肉,加埋濃濃嘅醬汁同埋燜好嘅蘿蔔▪️汁煮白鱈魚將皮同肉分開,魚皮煎到薯片咁脆,煎到金黃色嘅魚肉外脆而肉與鮮嫩,配微甜地嘅洋蔥汁。▪️南非活鮑魚新鮮、爽口彈牙😋配菜有海帶海藻,紫蘇花用嚟吊出鮑魚嘅鮮味,醬汁係香草忌廉汁。▪️季節料理厚身嘅花菇爽口,而菇類同蒜蓉果然係好朋友嚟😌▪️熊本縣A5 和王牛相信師傅嘅介紹🤭呢一款和牛七成熟先至可以將油脂揮發多啲而做到外脆內軟嘅感覺。和牛嘅油脂非常之香,可以配蒜片Wasabi、 粉紅岩鹽、燒肉汁或者紅酒汁,視乎自己嘅喜好▪️炒飯 & 雞湯見到啲飯喺個鐵板上面跳舞😌個飯炒得乾身又粒粒分明,配料有瑤柱、蔥粒等等清甜嘅雞湯可以就咁飲或者食飯食到差唔多嘅時候撈飯都得。雞湯入邊有靈芝

◾️南非鮑魚鐵板燒 二人前 $2380

▪️沙律 & 前菜
藜麥、秋葵同爽脆嘅椰菜加埋日式沙律醬汁,清新開胃。
腐皮包住彈牙嘅龍蝦肉同埋蟹肉,加埋濃濃嘅醬汁同埋燜好嘅蘿蔔

▪️汁煮白鱈魚

▪️南非活鮑魚

▪️季節料理
厚身嘅花菇爽口,而菇類同蒜蓉果然係好朋友嚟😌

▪️熊本縣A5 和王牛

▪️炒飯 & 雞湯
清甜嘅雞湯可以就咁飲或者食飯食到差唔多嘅時候撈飯都得。雞湯入邊有靈芝菇同埋蝦。

(隔籬枱周年紀念,所以就見到一個心型嘅炒飯。大家如果去慶祝嘅話不妨同師傅講聲😌)

▪️甜品
有蜜瓜、雪芭同埋雪糕揀~
Well~ 我朋友食完個飯就走咗,所以我淨係食咗個芝麻雪糕

後記:其實鐵板燒係一件賞心悅目嘅事,廚師表演係最好睇😌😌
2022-05-31 119 瀏覽
✨鮨花 $1800 per person一共有23道菜式 非常飽, 每款都好有特色首先介绍前菜&刺身~前菜:🥢日本油菜花配合日式醬油 木魚 同清爽既油菜花.🥢鱈魚片配蛋黃醬當小食,等下一款菜式 既時候食1,2塊,都幾好味.刺身:🥢 九繪石斑用左九日熟成去做 味道淡雅 師傅建議2種食法1 - 包幼蔥 蘸柚子辣汁 較為開胃 清新2 - 魚腩部位配芥末同紫蘇花🥢 厚岸真蠔都幾新鮮,海水味唔算好濃🥢愛知縣白象拔蚌🌟🌟🌟🌟🌟白象拔蚌味道鮮甜 充滿海水味口感爽脆利落 配合橘子 檸檬皮 wasabi真心好味~🥢 北海道帶子師傅將帶子以吉列方法炸做一成熟炸得外脆內嫰 仲食得到帶子刺身既鮮甜味道唔错,不過有少少食唔慣,唔算好鐘意🥢 鰤魚🌟🌟🌟🌟🌟係13日熟成 食落會有陣煙燻香廚師話係因為鰤魚本身脂肪油份高當用鐵網燒果陣就會有陣煙燻香 好正另外 口感細膩 風味鮮甜配埋少少芥末已經好夠🥢 神奈川沙甸魚留意番 係用左一大堆沙甸魚 幼蔥 醃蘿蔔 薑味道多層次得黎 口感好豐富🥢醋漬車海老醋漬整既食落唔會覺得好酸加入左蝦膏 少少豉油 更能夠吊到鮮味🥢梅酒 🌟🌟🌟🌟🌟廚師畀呢個自家製 2年既梅酒 清下口腔之後就開始食
✨鮨花 $1800 per person
一共有23道菜式 非常飽, 每款都好有特色

首先介绍前菜&刺身~

前菜:
🥢日本油菜花
配合日式醬油 木魚 同清爽既油菜花.

🥢鱈魚片配蛋黃醬
當小食,等下一款菜式 既時候食1,2塊,都幾好味.

刺身:
🥢 九繪石斑
用左九日熟成去做 味道淡雅 師傅建議2種食法
1 - 包幼蔥 蘸柚子辣汁 較為開胃 清新
2 - 魚腩部位配芥末同紫蘇花

🥢 厚岸真蠔
都幾新鮮,海水味唔算好濃

🥢愛知縣白象拔蚌🌟🌟🌟🌟🌟
白象拔蚌味道鮮甜 充滿海水味
口感爽脆利落 配合橘子 檸檬皮 wasabi
真心好味~

🥢 北海道帶子
師傅將帶子以吉列方法炸做一成熟
炸得外脆內嫰 仲食得到帶子刺身既鮮甜
味道唔错,不過有少少食唔慣,唔算好鐘意

🥢 鰤魚🌟🌟🌟🌟🌟

醋漬整既食落唔會覺得好酸
加入左蝦膏 少少豉油 更能夠吊到鮮味

🥢梅酒 🌟🌟🌟🌟🌟
廚師畀呢個自家製 2年既梅酒 清下口腔
之後就開始食壽司啦~~

壽司:

🥢 醬油漬中拖羅
用左18日熟成去做 入口即溶
因為熟成做法會令啲筋會淋左
加上醬油漬分解啲筋同肌肉

🥢鹿兒島深海池魚🌟🌟🌟🌟🌟
輕輕灸 燒過既池魚 魚油味好香~
而家脂肪結實 肉質肥嫩 脂厚油香

🥢地金目鯛
用左8日熟成方法去做
食完查番先知原來地金目要指定產地先可以叫做地金目
肉質結實 有油香 但肥而不膩 同拖羅好唔同~

🥢三重縣產赤貝

所以手釣池魚既肉質特別細嫩味清香🌟

🥢赤身
係位於魚背不含油脂的部位
偏向含脂量少 肉質實
個人最鐘意係中拖羅~

卷物:

係被日本人視為最珍貴的魚類之一
第一次食到喜之次!平時食一條喜之次係非常貴
餐廳不計成本咁燒左好大塊肉比我地
師傅燒得非常好 皮脆 肉質嫰滑
加少少鹽 已經好好味~

🥢 愛戶縣鰻魚
魚肉厚身肥美 結實彈牙 好入味~

🥢南非鮑
師傅話平時好少會整呢個 因為工序繁複
好好彩有機會試到
早上煮到晚上 非常軟稔 配合最重要既鮑魚肝醬

🥢味噌龍蝦湯🌟🌟🌟🌟🌟
呢個真係好清甜 重龍蝦味 ,係飲過最好飲既龍蝦湯!!

🥢尾鈴赤肉蜜瓜
清甜多汁 非常满足
2022-05-21
2022-05-30 123 瀏覽
這間位於銅鑼灣的高級日本料理,主打廚師發板及鐵板燒,堅持使用日本直送的食材,用料上盛,一向口碑不俗。小編🐰的朋友一試難忘,大力推薦必定要試,大讚好吃到懷疑人生。晚市重開,小編🐰急不及待慕名前來,品嚐最具人氣的鐵板燒套餐。餐廳設有三張鐵板燒檯及一張長壽司吧檯,座位的設計都是面向師傅,讓每一位食客都可以一邊品嚐美食及一邊欣賞師傅功架,一趟味覺與視覺的雙重享受。超喜歡吃龍蝦的小編🐰,毫不猶疑選了龍蝦鐵板燒(二人前) $2380,套餐包括有前菜、沙律、汁煮白鱈魚、龍蝦配海膽汁、季節料理、熊本縣A5和牛、炒飯、雞湯及甜品,相當豐富,令人食指大動!🌟前菜🦋秋葵藜麥沙律先來第一道前菜是秋葵藜麥沙律,清新開胃,喚醒一下味蕾,迎接饕餮盛宴的前奏。🦋龍蝦福袋估不到第二道菜已經開始吃龍蝦,腐皮福袋裹住龍蝦肉及蟹肉,龍蝦肉及蟹肉吸收了湯汁,鮮甜彈牙。🦋汁煮白鱈魚師傅將魚皮同魚肉分開烹調,魚皮煎得非常薄脆可口,白鱈魚表面煎至迷人的金黄色,帶少少脆口,魚肉厚實,入口嫰滑。加上洋蔥汁,大大提升鱈魚的鮮甜度。🦋龍蝦配海膽汁選用原隻西澳龍蝦,師傅一對巧手純熟地將龍蝦直接拆肉煎熟,觀賞性極高,未吃已經大飽眼福。龍蝦超大隻

🌟前菜
🦋秋葵藜麥沙律

🦋龍蝦福袋

🦋汁煮白鱈魚

🦋龍蝦配海膽汁
選用原隻西澳龍蝦,師傅一對巧手純熟地將龍蝦直接拆肉煎熟,觀賞性極高,未吃已經大飽眼福。龍蝦超大隻又肉厚,爽口彈牙,蘸上用海膽、蝦膏、甘筍、南瓜煮的汁及用心的擺盤,令人口角垂涎。

🦋熊本縣產A5 和王牛
獲日本認證的熊本縣產A5和牛,肉質軟嫩,油脂豐腴,牛味濃,經師傅烹調後達至入口即溶的醉人境界。客人可自選生熟度,再可按個人喜好食法,以喜馬拉雅山粉紅岩鹽、柚子酸汁、櫻桃紅酒汁加以調味,或夾炸蒜片吃,帶出和牛不同味道。小編🐰最鍾意跟炸蒜片一齊食,味道最夾,驚為天人的好吃。

🦋季節料理:蒜香天白菇
天白花菇是花菇中最高級的珍品,菇身肉質細嫩,帶有清香菇味及濃厚的木香,爽口多汁,配上蒜蓉同香蔥粒,香氣迫人。

🦋雞湯
熱乎乎的雞湯用壺端上,味道清甜,配上靈芝菇同海蝦,感覺超滿足。

🦋炒飯
金黃色的炒飯粒粒分明,加上瑤柱、蔥花、雞蛋,炒得非常乾身,盡顯炒飯的真正精髓!

🦋甜品
甜品可選日本蜜瓜或雪糕,小編🐰選了蜜瓜,香甜多汁,果香濃郁。
2022-05-28 1220 瀏覽
轉左新工之後,大把機會收工喺港島區食好西😋😋今次我要介紹既係一間好有水準既鐵板燒🥰餐廳提供左幾款二人餐可以揀,我就當然揀我最愛既龍蝦餐☺️☺️望落去雖然好似唔係太多野,不過樣樣都好有質素,又有份量,飽到飯都食唔到一半🤣🤣🦞龍蝦鐵板燒 二人前 $2380🎈前菜+ 沙律秋葵野菜沙律,配埋酸汁同埋藜麥,有口感之餘仲非常清新開胃👍🏻至於前菜就係汁煮生根同福袋,入面仲有龍蝦肉,好有誠意既前菜😋🎈汁煮白鱈魚🎈鵝肝多士配焦糖青檸+$50本身2人餐就有白鱈魚,我地加$50就可以其中一位轉左鵝肝,咁又可以試多樣嘢😝 白鱈魚魚皮用鐵板煎到脆,白鱈魚煎香再用汁煮,唔會乾身👍🏻👍🏻 鵝肝油脂夠香,咁邪惡既野最岩同朋友share😈🎈龍蝦配海膽汁終於到主角,大大隻份量足👍🏻唔會每人得幾粒,食完好滿足😋😋配埋海膽汁又係另一個層次👍🏻👍🏻🎈季節料理今期係蒜香厚花菇,花菇厚身有口感,仲好有菇香😋😋🎈 熊本縣產A5和王牛如果龍蝦係女主角,咁A5和牛就一定係男主角🥰🥰望見d油花已經好期待,厚切咬落口爆油真係好有幸福感🥰可以選擇最簡單既粉紅鹽,香口d又可以配蒜片,仲有酸汁可以揀👍🏻👍🏻仲有埋羽衣甘藍伴碟,減輕左罪惡感🤣🤣🤣🎈炒飯

🦞龍蝦鐵板燒 二人前 $2380
🎈前菜+ 沙律

🎈汁煮白鱈魚
🎈鵝肝多士配焦糖青檸+$50
鵝肝油脂夠香,咁邪惡既野最岩同朋友share😈

🎈龍蝦配海膽汁

🎈季節料理
今期係蒜香厚花菇,花菇厚身有口感,仲好有菇香😋😋

🎈 熊本縣產A5和王牛

🎈炒飯
食到7788,又係時候食個鐵板燒必備嘅炒飯,飽足感up up 🆙 日本米粒粒脹卜卜,再加入元貝絲、雞蛋等等炒香,就算好飽都會想食多幾啖🤣🤣
🎈雞湯
本身冇特別期待,揭開湯壺見到有蝦同埋好多既菇,雞湯夠味清甜,好飲又好食😋😋

🎈甜品
甜品可以揀綠茶、芝麻、豆腐雪糕或者日本蜜瓜,我地都係揀咗蜜瓜,真係超甜👍🏻如果可以揀雪糕加蜜瓜就好啦😝😝

整個用餐體驗非常良好,師傅亦都好用心擺盆,亦會簡單介紹菜式🥰一定要再約朋友去試埋佢地既Omakase,我有偷睇到人地食既海膽真係流晒口水🤣🤣
2022-05-25
  • 海膽汁煮龍蝦
2022-05-26 946 瀏覽
✦ 龍蝦鐵板燒 二人前• 沙律 - 秋葵沙律配Wasabi汁好清新同開胃,秋葵又健康,呢個沙律正!• 前菜 - 龍蝦福袋好!食!佢個汁調味係剛剛好,煮到個蘿蔔入晒味,然後個福袋係超飽滿,入面係滿滿嘅龍蝦肉同好似有d蟹肉。• 汁煮白鱈魚淨係個魚皮已經超讚(〃ω〃)好脆卜卜好味呀!然後個魚質係超滑溜,加埋個汁一齊食岩岩好。• 龍蝦配海膽汁100分!本身食材新鮮已經贏大半,然後師傅整得剛剛好,啖啖肉好彈牙,本身諗海膽汁會唔會搶左龍蝦嘅味呢?完全無搶到,感覺係畫龍點睛,提升晒個鮮味,好鬼正!• 季節料理 - 蒜蓉炒日本天白花菇好入味好淋,同埋d炸蒜一齊食好正,又香又脆。• 熊本縣產 A5 和王牛油脂分布平均,食落都唔會話好油膩,牛味重,特別鍾意佢個車厘子紅酒汁,微微酸咁一齊食都幾夾,好味!• 炒飯粒粒分明,顏色均勻呈金黃色,仲配埋一兜仔醃蘿蔔同酸菜,完美!• 雞湯好想重點讚呢個湯,可能大家都會留意左龍蝦同和牛先,但我想講佢呢個湯真係好好飲!佢係好清甜嘅雞湯,一d油膩感都無,然後入面仲有大量菇同彈牙嘅海蝦,飲完之後食埋真係超滿足(*´∇`*)• 甜品我地揀左綠茶雪糕同蜜瓜,雪糕跟埋脆米一齊,唔太
✦ 龍蝦鐵板燒 二人前
• 沙律 - 秋葵沙律配Wasabi汁
好清新同開胃,秋葵又健康,呢個沙律正!
• 前菜 - 龍蝦福袋
• 龍蝦配海膽汁
• 季節料理 - 蒜蓉炒日本天白花菇
好入味好淋,同埋d炸蒜一齊食好正,又香又脆。
• 熊本縣產 A5 和王牛
• 炒飯
• 雞湯
甜品
我地揀左綠茶雪糕同蜜瓜,雪糕跟埋脆米一齊,唔太甜,入口幾滑,蜜瓜清甜多汁,不過唔認得左邊到日本產地。

呢到服務好好,食物質素高,價錢都好公道,無論拍拖慶祝定一班朋友黎食都適合,因為我見佢仲有間靚靚VIP房。
  • 海膽汁煮龍蝦
  • 雞湯
2022-05-25 112 瀏覽
屋企人生日,所以帶左佢既鐵人旨花食生日飯。呢度其實有omakase / 鐵板燒揀。屋企人揀左鐵板燒!佢地今期主題做緊龍蝦或者南非鮑魚套餐。個人還是強烈推薦龍蝦🦞的,因為影相真係好震撼,成條龍蝦大大條擺喺你面前。不過見到隔籬枱係食南非鮑魚,師傅會好好人咁將鮑魚剪到一條條,方便你食!其實我相信一定都超好食😋 講返我哋個餐先啦!前菜最特別嘅係有一個龍蝦餃子,係湯餃咁既,出邊比較少見但係好入味!主菜分左魚/龍蝦/A5黑毛和牛魚方面佢係用咗洋蔥汁去煮銀鱈魚,香煎魚皮配上出名嫩滑既鱈魚係好好味的,份量亦好足夠🙏🏻 龍蝦就大大隻,用牛油去烹調,香氣四溢,啖啖肉!而牛係日本A5黑毛和牛,品質有保證,廚師好細心,知道我飽,會主動安排合適嘅份量俾我!雖然飽但呢個牛實在太正!所以都有食🤣 但之後個炒飯就開始食唔落了… 明明鑊氣超夠,又夠香!結尾比左個紅豆餅我地食,即煮即食,熱熱地特別好食,大概呢個就係席前料理嘅好處。而水果方面都係唔會吝嗇,用左日本哈密瓜,係我最愛既水果。所以呢餐飯十分滿意🫶🏻 亦都好願意再encore!

主菜分左魚/龍蝦/A5黑毛和牛

所以呢餐飯十分滿意🫶🏻
亦都好願意再encore!
好耐都冇去chill下同朋友去慢活慢食傾下計想要舒服咁緊係要揀啲好既餐廳前菜沙律🥗雖然望落去好簡單但食材都係細心挑選過生菜🥬加埋藜麥 秋葵 青瓜第一啖食落去都係健康清新仲有付皮另到等緊主菜既時候都唔會餓親肚仔餐單設計細心一開始見到塊白鱈魚🐟都好期待廚師會點樣煮見到廚師輕輕煎香魚之後起左塊皮出黎見到廚師既刀功同細心不停壓平同煎香一路望已經一路流緊口水好期待🥹白鱈魚上碟喇😋見到咁靚係咁影相先捨得食一食落口唔單止好香魚皮擺左一陣仲超級脆🥹🥹🥹魚肉用和風汁浸住香口得黎唔會乾小小清酒🍶提升魚味夾埋洋蔥🧅成件事100分龍蝦配海膽汁🦞睇廚師起肉都係一場表演乾淨俐落 🍴龍蝦煮到啱啱好擺盤設計好精美點埋個海膽汁好似食緊蝦膏一樣😋今次個季節料理係花菇 🍄中正我鍾意既❤️簡單既花菇調味反而更為重要如果調得唔好一食就知花菇咸甜適中質感啱啱好😍A5和牛🐮一件五食法靚和牛緊係要生小小先好食切到啱啱好一口一粒又唔會整污糟嘴廚師同侍應都好細心咁分工講解🥩首先原味食左先原本已經落左小小底味唔使再調味已經好好食一擺入口濃濃既牛肉香味咬落去嫩滑多汁立即就浴左係口入面🥹🥩第二就係可以點小小粉紅岩鹽我自己就加脆埋蒜片一齊食變左另
好耐都冇去chill下

最後主食係炒飯 🍚
所有材料粒粒分明
平均分布
令我諗起黯然銷魂飯
天呀!實在太好吃了!

已經好滿足自製

侍應咁好既服務🤵🏻‍♀️🤵🏻
廚師專業既廚藝👨🏻‍🍳
抵到爛
下次要再帶唔同既朋友黎食🥰
-鉄人旨花 🍣 位於銅鑼灣既鉄人旨花 主打鐵板燒+熟成刺身 omakase一共有23道菜 所有最當造 最新鮮既食材都由🇯🇵直送到🇭🇰✨前菜🥢日本油菜花 配合日式醬油 木魚 同清爽既油菜花 味道清甜 幾岩夏天食🥢鱈魚片配蛋黃醬用黎止口痕既鱈魚片 質感好鬆脆 微辣既蛋黃醬 食唔停口~✨刺身🥢 九繪石斑作為首道刺身 用左九日熟成去做味道淡雅 師傅建議2種食法1 - 包幼蔥 蘸柚子辣汁 較為開胃 清新2 - 魚腩部位配芥末同紫蘇花令到 熟成魚既原味更為突出 🥢 厚岸真蠔 呢個蠔真係有成個手掌咁大肉質肥美 口能creamy 又好新鮮 (平時食唔到唔新鮮既我 食完冇反胃)海水味唔算好濃 但蠔味濃厚 仲有少少蔥香🥢愛知縣白象拔蚌 🌟🌟🌟🌟白象拔蚌味道濃厚鮮甜 充滿海水味口感爽脆利落 配合橘子 檸檬皮 wasabi 更加有效吊出鮮味 真心好味~🥢 北海道帶子 煮之前師傅畀我地望左眼大個隻手既帶子師傅將帶子以吉列方法炸做一成熟 炸得外脆內嫰 仲食得到帶子刺身既鮮甜就算炸完 分開做2份都仲係好大舊 啖啖肉!🥢 鰤魚係13日熟成 食落會有陣煙燻香廚師話係因為鰤魚本身脂肪油份高 當用鐵網燒果陣就會有陣煙燻香
鉄人旨花 🍣

配合日式醬油 木魚 同清爽既油菜花
味道清甜 幾岩夏天食

🥢鱈魚片配蛋黃醬
用黎止口痕既鱈魚片
質感好鬆脆 微辣既蛋黃醬 食唔停口~

刺身

令到 熟成魚既原味更為突出

🥢 厚岸真蠔
呢個蠔真係有成個手掌咁大
肉質肥美 口能creamy 又好新鮮
(平時食唔到唔新鮮既我 食完冇反胃)
海水味唔算好濃 但蠔味濃厚 仲有少少蔥香

🥢愛知縣白象拔蚌 🌟🌟🌟🌟
白象拔蚌味道濃厚鮮甜 充滿海水味
口感爽脆利落 配合橘子 檸檬皮 wasabi
更加有效吊出鮮味 真心好味~

🥢 北海道帶子
煮之前師傅畀我地望左眼大個隻手既帶子
師傅將帶子以吉列方法炸做一成熟
炸得外脆內嫰 仲食得到帶子刺身既鮮甜
就算炸完 分開做2份都仲係好大舊 啖啖肉!

🥢 鰤魚

因為熟成做法會令啲筋會淋左
加上醬油漬分解啲筋同肌肉
所以肉質軟淋 真係一食難忘🤤🤤

🥢鹿兒島深海池魚
輕輕灸 燒過既池魚 魚油味好香~
而家脂肪結實 肉質肥嫩 脂厚油香

🥢地金目鯛🌟🌟🌟🌟🌟
用左8日熟成方法去做
食完查番先知原來地金目要指定產地先可以叫做地金目
所以價錢品質都比一般金目鯛貴
肉質結實 有油香 但肥而不膩 同拖羅好唔同~

🥢三重縣產赤貝
8日熟成既赤貝 配合柚子碎碎食用
食落清香 而家更加食到原有既鮮味

🥢梅酒 🌟🌟🌟🌟🌟
廚師畀呢個自家製 2年既梅酒 清下口腔~
入面加入左特製韓國有機車厘茄 香甜
梅酒味道非常濃郁 非常順口 好好飲!

🥢醋漬車海老

🥢赤海膽手卷
食落嫰滑 味道濃郁鮮甜鮮甜
回味中帶有絲清苦 但唔係苦澀味
據說赤海膽通常被認為係高品質海膽✨

🥢喜之次 aka「海中紅寶石」
係被日本人視為最珍貴的魚類之一
估都估唔到我會有機會食到喜之次 !
食落魚脂特別肥厚 肉質亦特別嫰滑
膠原蛋白豐富 加少少鹽 已經極鮮美~

🥢活北寄貝

手釣的肉質更有彈性爽滑 可以減少對魚穫造成的傷害
所以手釣池魚既肉質特別細嫩味清香🌟

🥢 愛戶縣鰻魚
無論係燒既手法同調味都完美 底部香脆
魚肉厚身肥美 結實彈牙 好入味~

🥢赤身
係位於魚背不含油脂的部位
因為吞拿魚的肌肉裏面含有大量肌紅蛋白
偏向含脂量少 肉質實 有咬口
個人比較中意中拖羅~

🥢味噌龍蝦湯
呢個真係好!清!甜!停唔到口