2020-07-02 1141 瀏覽
本身諗住慶祝女朋友生日揀間貴少少既餐廳就去鐵人旨花啦因為搜尋廚師發板 第一間就係佢有成千個好評 十幾個負評咁對呢餐好有期望Book 左8:30 去到要等成三個字比成3千蚊食餐飯都要等入到去點左南非鮑魚鐵板燒頭盤沙津正常雪魚 入口少少腥和牛正常和牛炒飯淡而無味 落唔夠鹽個帶子湯 清酒未煮夠 唔好飲正常炒飯有得揀和牛 鵝肝但廚師無問同埋廚師 期間係咁將d用具擲黎擲去用完d碗一野飛走佢 勁大聲又同侍應講粗口顧客聽到都覺得你唔專業最後去到甜品本來話會送一個生日甜品點知係將個餐既二人甜品升級做一個蛋糕仔個蛋糕極難食完全相信呢間野係買like又坐得迫一張鐵板台坐8個人一定唔會再黎
本身諗住慶祝女朋友生日揀間貴少少既餐廳

又坐得迫
一張鐵板台坐8個人
一定唔會再黎

2020-06-19
15 分鐘 (堂食)
2020-06-30 17999 瀏覽
朋友圈裡都是蟹Post所以 今天 在下決定吃全蟹宴來滿足一下自己的慾望哇哈哈 我也有蟹吃 🦀然後就可以自我感覺良好地榮耀一下 🤣先點支洒啊啊 沒見過這支耶就他吧果香味很重 幸好不甜不然就不知道該怎麼辦了720話雖細支但當遇上不合口味時或許也應該有點難度然後師傅很識做地送了一客鱈魚乾給我們送洒香香脆脆的好讓我們多喝幾杯在被燒之前為他們拍一張遺照親愛的帝王蟹你很快會跟在下溶為一體了 😋開胃沙律就先別說吃大大塊蟹肉看見就已覺得興奮感觀大加分然後來一顆燒帆立貝厚厚大大粒還有口中爆汁的三文魚籽仔仔然後就是我們要求師傅燒的幾片蒜片那麼大片不吃怎對得起自己再來把蟹蟹的腳一隻一隻吃掉 😆鐵板完"四肢“就吃燒身體香味不一樣的耶開心一蟹多食 😍也沒想到只吃蟹肉也是滿飽的。。坐了一下 中場休息然後就是在下最期待的炒飯好飽。。。。😅🤣🤣最後必須要一碗熱辣辣的湯才能舒服又是蟹。。。看到這個月都不想吃蟹了 😂滿足滿足帶著大大的肚子離去。。。
朋友圈裡都是蟹Post

鐵板完"四肢“就吃燒身體
香味不一樣的耶
開心
一蟹多食 😍
也沒想到只吃蟹肉也是滿飽的。。

坐了一下 中場休息
然後就是在下最期待的炒飯
好飽。。。。😅🤣🤣

最後必須要一碗熱辣辣的湯才能舒服
又是蟹。。。
看到這個月都不想吃蟹了 😂

滿足滿足
帶著大大的肚子離去。。。
2020-06-28
2020-06-15 1052 瀏覽
啱啱同事升職約咗嚟呢間食鐵板燒,好彩book到位,佢晏晝有唔同嘅set我哋揀咗個有和牛🤣因為食老細餐廳環境都舒服,帶子好厚身,刺身都好新鮮。黃牛博燒仲係要用熊本A5和牛🤤最後我哋食咗個半鐘先走

最後我哋食咗個半鐘先走
2020-06-12
2020-06-14 758 瀏覽
鐵板燒向來係我心頭好,不但食物質素高,廚師係面前好有功架地處理食材亦好賞心悅目。之前通常食銅鑼灣的和三昧,今次嘗試另一間老牌鐵板燒店,都係位於銅鑼灣的「鉄人旨花」。店鋪分開兩部分,入門口第一眼見到的就係食omakase的廚師發辦區,再入就有三個呈半圓形的鐵板燒區。地方樓底唔高,而且始終有點歴史,環境有點古舊焗促,同有開揚景觀的和三昧係冇得比。所以還是將重點放回食物質素上。晚市基本上有三種set㨂(全部二人分量計),餐點大致9成相同,只係主菜有分別,可以選伊勢海老(龍蝦)、鱈場蟹或者象拔蚌,我的首選當然係龍蝦。正式煮之前,廚師會畀食材你先過目同影相。先上的係沙律,蔬菜好清新爽口,配上醋非常醒胃。之後就端上汁煮白鱈魚,魚肉好厚身,但煎得剛剛好,肉質軟滑唔老,魚皮另外處理,煎得好似薯片咁脆。始終鱈魚味淡,廚師將佢配上濃味的味醂醬油汁就係絕配,墊底的洋蔥吸滿醬汁更係精華所在。然後就處理龍蝦,廚師快速地將龍蝦起肉煎焗,一隻龍蝦每人可以分到三至四件。一咬之下,佢唔似中式酒樓食到果種厚實質感,而係嫩滑彈牙,一問之下竟然係本地龍蝦,非常高質。龍蝦本身已有鹽同胡椒調味,淨食已經好味,配埋海膽醬汁更提升鮮
然後就處理龍蝦,廚師快速地將龍蝦起肉煎焗,一隻龍蝦每人可以分到三至四件。一咬之下,佢唔似中式酒樓食到果種厚實質感,而係嫩滑彈牙,一問之下竟然係本地龍蝦,非常高質。龍蝦本身已有鹽同胡椒調味,淨食已經好味,配埋海膽醬汁更提升鮮味。
季節料理係奶油煮蔬菜,有椰菜仔同蘆筍,爽脆清甜,同時為味蕾清新一下。
再來就係我期待的熊本A5和牛,㨂左5成熟,每人大約有4件。外面煎得微脆,裡面好軟腍,有牛肉味得來又有油脂甘香,所以簡單配碟上少少鹽同胡椒粉已經足夠。想口感豐富點,夾埋脆蒜片一齊食就完美。碟邊的配菜不論係茄子、南瓜或蘑菇都好好食,不可錯過。
跟住就係我最欣賞的表演環節:炒飯。可以選鵝肝、和牛或者蔬菜,我最喜歡鵝肝當然㨂佢。鵝肝本身味濃,但切碎左混埋落飯裡面又出奇地唔搶味,加埋蛋、蔬菜粒、蔥粒,簡單美味。
之後再上清酒雞湯的時候,我已經有十成飽,但都頂埋佢。雖然話係雞湯,但完全飲唔出,只感覺似水加左酒落去,而三片白灼帶子質感亦怪怪的,係咪因爲我太飽的關係呢?
最後的甜品可以選雪糕或者日本直送蜜瓜,我選的係芝麻雪糕,芝麻味道濃香,頗不俗。
來個小總結,如果同和三昧相比,和三昧烹煮方式較簡單,通常用鹽、胡椒調味,呢度鍾意玩醬汁,各有千秋啦,不過我就會覺得只要食材質素高,就越簡單越好,但呢度普遍都滿意嘅,除左最後的雞湯之外。
呢間日式餐廳喺銅鑼灣開業都好一段日子,以廚師發版👨🏼‍🍳嘅鐵板燒🍢聞名,不過由於一餐價錢都唔平,所以阿叔👨🏾一直以嚟都未試過。不過原來除咗鐵板燒外,呢度嘅壽司🍣、魚生飯一樣咁出色,而且下晝嚟食,價錢都只不過係由$98至$218,非常超值!今次阿叔家姐相約,終於可以嚟試下喇!.呢度一邊大枱食鐵板燒🔥,一邊sushi bar食壽司🍣、魚生飯,坐位唔算好多,嚟之前最好要訂位。家姐同我都係魚生控,所以今次嚟先食魚生飯。#三色丼 ($118),一碗有齊三文魚籽、吞拿魚蓉同海膽,魚籽粒粒非常飽滿,晶瑩剔透,咸香又帶少少甜😋;吞拿魚蓉就口感軟嫩,味道鮮甜;至於橙黃色嘅海膽,入口即溶,新鮮甘甜,實屬阿叔至愛😍。.呢個丼飯餐亦包括沙律🥗、茶豌蒸🥚、味噌湯🥣同甜品🍨,呢個價錢就算加埋一,都真係超值!
2020-05-30 852 瀏覽
🔻特上壽司盛 ($218)呢個壽司盛一共有12件壽司 即叫即切同整 件件都好新鮮.🔻黑松露火灸魚生丼 ($198)黑松露好香 配上燒得金黃的魚生刺身 好香口好好食 推介👍🏻.全部lunch menu都配有沙律+茶碗蒸+面鼓湯+甜品 一直想試呢間餐廳好耐 果然無令我失望😊
🔻特上壽司盛 ($218)
呢個壽司盛一共有12件壽司 即叫即切同整 件件都好新鮮
🔻黑松露火灸魚生丼 ($198)
黑松露好香 配上燒得金黃的魚生刺身 好香口好好食 推介👍🏻
2020-05-07 977 瀏覽
一個愉快的晚上,同好朋友食生日飯我最錫我的好姊妹,於是簡左呢間出名的鐵板燒,入到去,簡左一個$2千幾兩人食的鮑魚套餐手掌咁大隻鮑魚,師傅話係南非鮑魚前菜沙律🥗牛舌係我地額外加的呢個就係鮑魚整出黎的效果配上隔離白色的沙律汁好好味燒蝦好正師傅整緊鵝肝師傅做緊帶子湯好好飲呀!即製又鮮甜和牛粒粒食到呢個部分我己經好飽了本身仲有炒飯,我同師傅講,唔好炒啦我直接食左甜品就算啦其實我地三人食,就叫左二人餐再加左蝦,牛舌,埋單$3600 如果你想同另一半食返餐好既呢一間係最好選擇
一個愉快的晚上,同好朋友食生日飯
手掌咁大隻鮑魚,師傅話係南非鮑魚
前菜沙律🥗
師傅做緊帶子湯
好好飲呀!即製又鮮甜
和牛粒粒
食到呢個部分我己經好飽了
本身仲有炒飯,我同師傅講,唔好炒啦
我直接食左甜品就算啦
其實我地三人食,就叫左二人餐再加左蝦,牛舌,埋單$3600
如果你想同另一半食返餐好既
呢一間係最好選擇
  • 熊本縣A5和王牛
  • 紅酒煎鵝肝
  • 南非大鮑魚
2020-04-26 1035 瀏覽
人生第一次試嘅omakase,果然冇令我失望!一早唸好左男朋友生日,帶佢嚟試呢間omakase~😆因為疫情嘅關係,每隔2個位先有客人坐。當日都唔係太多人,環境好舒服~加上服務態度非常好👍🏼👍🏼我地叫左$1580/one 嗰個set😬只係前菜就已經好吸引🤩師傅會簡單介紹一下,每樣菜式嘅名、食嘅先後次序、味道大概係較鮮/濃等等。叫左杯梅酒🥃,味道甜甜酸酸,好易入口。海膽簡直喺無敵🤩🥰 非常鮮味👍🏼之後就喺重頭戲 — 龍蝦刺身🦞刺身本身已經好鮮味,個人認為唔需要落青檸都可以~之後就到壽司部分🍣拖羅依然都係我同男朋友嘅最愛😌當然唔少得用啱先嘅龍蝦整嘅湯,味道剛剛好👌🏼仲有超甜蜜瓜🍈同場加映:即製生日甜品🍡唔好睇個樣平平無奇~~入面係芝麻湯圓,外面輕輕炸一炸,口感非常好,有驚喜得嚟,最緊要男朋友非常滿意。😹
人生第一次試嘅omakase,果然冇令我失望!
一早唸好左男朋友生日,帶佢嚟試呢間omakase~😆

因為疫情嘅關係,每隔2個位先有客人坐。
當日都唔係太多人,環境好舒服~
加上服務態度非常好👍🏼👍🏼

我地叫左$1580/one 嗰個set😬

只係前菜就已經好吸引🤩

叫左杯梅酒🥃,味道甜甜酸酸,好易入口。

海膽簡直喺無敵🤩🥰 非常鮮味👍🏼

之後就喺重頭戲 — 龍蝦刺身🦞
刺身本身已經好鮮味,個人認為唔需要落青檸都可以~

之後就到壽司部分🍣
拖羅依然都係我同男朋友嘅最愛😌

當然唔少得用啱先嘅龍蝦整嘅湯,味道剛剛好👌🏼

仲有超甜蜜瓜🍈

同場加映:即製生日甜品🍡
唔好睇個樣平平無奇~~
入面係芝麻湯圓,外面輕輕炸一炸,
口感非常好,有驚喜得嚟,最緊要男朋友非常滿意。😹
2020-04-23
  • 龍蝦刺身
2020-03-24 1186 瀏覽
【🎂生日飯好味推介 - 鐵板燒專門店】🐷🌱💭大家好, 我叫草草! 2月14號正式成為豬仔家族嘅一分子! 為左慶祝我生日, 爸爸媽媽帶左我同我老公(農夫豬) 食鐵板燒!! 午餐時段會較平, 最平只需$178, 就有牛有魚有炒飯, 仲係套餐(沙律, 麵鼓湯,蒸蛋及甜品) 同晚市一樣照舊一廚負責一台客, 可以望住廚師即叫即整! 而一台隔開位坐, 最多兩pairs人一台, 而且係熱食, 尚算安全! 🐷🐷💬1⃣ 💚松: 白鱈魚+薄燒牛肉 +套餐(炒飯, 沙律, 麵鼓湯,蒸蛋及甜品) $178老豆叫左呢個超抵食套餐! 先嚟沙律同蒸蛋, 酸酸甜甜嘅沙律幾開胃, 仲有番茄仔! 蒸蛋夠熱! 少少咸咸地, 有肉粒, 菇仔同蟹柳,好足料! 一路食一路望住廚師整條魚同牛肉, 配埋兩粒翠肉瓜! 由於落左牛油同調味, 鱈魚同牛肉好夠味唔使再點汁, 而且充滿肉汁! 最正係薄燒牛肉咬得一啲都唔會難咬同鞋! 更唔會有喳! 牛肉仲卷住左好多蔥粒, 一啖啪入口非常香口好食! 而鱈魚塊魚皮又係冇得輸! 煎到脆卜卜連埋魚肉一齊食, 正! 最後食到咁上下望住師博炒埋個飯, 同時上埋個湯, 原先仲想講條魚唔係好多肉, 牛肉
【🎂生日飯好味推介 - 鐵板燒專門店】

老豆叫左呢個超抵食套餐! 先嚟沙律同蒸蛋, 酸酸甜甜嘅沙律幾開胃, 仲有番茄仔! 蒸蛋夠熱! 少少咸咸地, 有肉粒, 菇仔同蟹柳,好足料! 一路食一路望住廚師整條魚同牛肉, 配埋兩粒翠肉瓜! 由於落左牛油同調味, 鱈魚同牛肉好夠味唔使再點汁, 而且充滿肉汁! 最正係薄燒牛肉咬得一啲都唔會難咬同鞋! 更唔會有喳! 牛肉仲卷住左好多蔥粒, 一啖啪入口非常香口好食! 而鱈魚塊魚皮又係冇得輸! 煎到脆卜卜連埋魚肉一齊食, 正! 最後食到咁上下望住師博炒埋個飯, 同時上埋個湯, 原先仲想講條魚唔係好多肉, 牛肉就4粒點夠飽! 點知差啲食唔晒D飯! 份量其實好夠架!!

🐷🐷💬2⃣🧡鐵: 車海老+北海道貝柱+厚燒牛肉+套餐(炒飯, 沙律, 麵鼓湯,蒸蛋及甜品) $328
媽媽就叫左海鮮餐, 前菜蒸蛋同其他套餐一樣, 分別就係主菜有大蝦, 帶子同厚燒牛肉!!大蝦雖然得一隻, 但會開邊拆殼,同埋都幾大隻, 煎得好香口! 連蝦頭啲膏都唔放過!! 而帶子都好大粒, 有3粒, 每粒都擺得好靚, 有翠肉瓜墊底, 食落唔痴牙,! 當然淨係食海鮮係食唔飽啦, 塊厚燒牛肉一塊切開6粒上, 一口牛咁, 相對薄燒牛肉當然更有口感同肉汁更豐富, 加埋蒜片一齊食仲正!! 但個人都係鍾意薄燒連埋啲蔥食多啲!🤪 你地又會鍾意邊款牛呢?

🐷🐷💭而甜品原本就係一個餐跟一個雪糕仔, 就我哋預先講定草草🐷🌱生日, 就上左呢個特別嘅生日甜品! 雪糕泡芺! 食落似係燒過嘅湯丸🤪打卡都幾靚架, 拍得住生日蛋糕, 味道都正常啦!! 份量4粒, 如果有多幾粒就更好啦!😚
2020-02-23
午餐
2020-03-23 14802 瀏覽
位於銅鑼灣的鉄人旨花,是本港日式鐵板燒界很出名的餐廳。我曾光顧過數次,每次都吃鐵板燒,這次決定試試壽司刺身廚師發辨吧!廚師發辨有兩個套餐可選,分別為 旨花$1580/位 和 花 $1280,價格相差不太遠,我們就試試貴的套餐囉!旨花 $1580/位旨花廚師發辨,包括: 前菜丶五款刺身丶燒物丶七款壽司丶湯丶甜品。賣相超漂亮的前菜,令我們更加相當期待今晚的晚餐。前菜有: 鮟鱇魚肝丶富山縣螢光魷魚。魚肝味濃幼滑,搭配鬆脆最中,很特別哦。赤貝丶鰤魚丶平靜魚刺身。刺身擺盤高雅,配上食用花後,更能特顯餐廳 - 鐵人旨花的風格。赤貝放在檸檬上,更為清新。鰤魚油份豐盈,油香重而香,我很喜歡呀。右口魚刺身。右口魚有兩種食法,薄切後放上海苔醬,帶出原有鮮味。右口魚包裏著海膽,鮮美爆發。來自南極的白鱈魚,烹調得非常美味,果然是鐵板燒專門店呢! 白鱈魚比銀鱈魚更高檔,魚肉潔白如雪,肉質相對下較結實細膩, 油份豐富,很好吃哦。是晚主角,非這個 龍蝦刺身 莫屬啦! 生猛龍蝦即檔即食,看到它死後仍然在郁動,其實有點慘呀。半透明的龍蝦肉,爽口彈牙,由於味道偏淡,吱上檸檬丶抹一下岩鹽或沾醬油芥末會較好哦。深海池魚壽司,
位於銅鑼灣的鉄人旨花
,是本港日式鐵板燒界很出名的餐廳。

旨花 $1580/位

赤貝丶鰤魚丶平靜魚刺身刺身擺盤高雅,配上食用花後,更能特顯餐廳 - 鐵人旨花的風格。赤貝放在檸檬上,更為清新。鰤魚油份豐盈,油香重而香,我很喜歡呀。

深海池魚壽司,粉銀色彩,食慾大增,配上紅心蘿蔔,帶出魚肉鮮美。

針魚壽司,針魚味淡,配上薄荷葉,刺激味蕾。

櫻鯛壽司,粉嫩色的魚肉,超級漂亮,而且肥美可口。

炙燒沙甸魚壽司,沙甸魚油份極重,燒後油香爆發,很重口味哦。

大拖羅壽司,向來是我的最愛,入口即化,很幸福呀。

炙燒右口魚壽司,燒後的右口魚,魚油完全逼出,香到不行,超喜歡呀。

最後更有迷你海膽壽司,一人一杯好可愛哦。
2020-03-18
2020-03-18 8614 瀏覽
『服務態度超好,A5和牛必試‼️』幾年前已經聽過呢間嘅鼎鼎大名,一直覺得貴唔捨得去食,今年趁生日搵個藉口去拔草🌿◆Summary◇佔地面積好大,坐得好舒服。廚師發版分鐵板燒同壽司🍣價錢都係人均HKD1,200~1500,我地嗌左象拔蚌鐵板燒(HKD2,688 for two),份量頗大質素又夠高,其中最令我地印象深刻係極好嘅服務,難怪佢享負盛名咁耐💯最中意 🥢熊本縣A5和王牛 🥢象拔蚌 🥢红酒煎鵝肝🥢白蘆筍波子椰菜————————————————————評分高至低👇🏻1️⃣◆熊本縣A5和牛◇A5和牛油脂分佈均勻肥瘦適中表皮微脆,肉質超柔嫩四種食法各有千秋🧐原味油脂香氣尤為突出縈繞不散蘸點玫瑰岩鹽就彰顯肉味🥩塗抹芥末同酸汁食落最開胃💦若夾蒜片同食自然就最惹味2️⃣◆象拔蚌◇份量好慷慨🈵食極都仲有象拔蚌鮮甜爽口彈牙直接食有豉油清酒同🍋檸檬汁嘅清新碟邊有芥末忌廉醬混入芥末籽,甜甜地好creamy令象拔蚌風味更為豐富,頗有西式Fusion嘅感覺3️⃣◆红酒煎鵝肝◇超肥美嘅鵝肝入口即化🦢鵝肝油分滲左入多士片,如果多士再煎乾身d會更香口👅4️⃣◆白蘆筍波
『服務態度超好,A5和牛必試‼️』

◆Summary◇

————————————————————
評分高至低👇🏻
熊本縣A5和王牛

1️⃣◆熊本縣A5和牛◇
A5和牛油脂分佈均勻肥瘦適中
表皮微脆,肉質超柔嫩

四種食法各有千秋🧐

份量好慷慨🈵食極都仲有
象拔蚌鮮甜爽口彈牙
直接食有豉油清酒同🍋檸檬汁嘅清新

碟邊有芥末忌廉醬
混入芥末籽,甜甜地好creamy
令象拔蚌風味更為豐富,頗有西式Fusion嘅感覺

紅酒煎鵝肝

3️⃣◆红酒煎鵝肝◇

4️⃣◆白蘆筍波子椰菜◇
Wow一聲嘅蔬菜🥦充滿奶油香味 清脆入味

5️⃣◆和牛鵝肝高菜炒飯◇
食到炒飯已經覺得好飽,飯粒豐盈🍚配搭和牛鵝肝,再加少少鹹菜,鹹香之間極為享受

6️⃣◆清酒雞湯帶子◇
清酒燃盡之後加入雞湯🐔迅速放入帶子煮至半生熟夾起,再將雞湯倒入碗中,全程猶如欣賞表演一般,優雅又快速🧜🏻‍♀️非常清甜的一道高湯,正好為高罪惡感的炒飯解解膩

🔅仲有餐前的沙律、餐後嘅柚子雪葩/抹茶雪糕都好高質,尤其柚子雪葩,酸得令人眼前一亮,為全餐飯劃上完美的句號

熊本縣A5和王牛
象拔蚌
紅酒煎鵝肝
  • 和牛炒飯
  • 炒飯
2020-03-14 6099 瀏覽
OMAKASE平時印象覺得好貴但當遇上一個合適的人時就會覺得一切都值得今次約左一個離開香港好耐ge中同今次佢返左hk個幾月 可以同佢食呢餐我bookmark左鐵人旨花好耐所以我都好期待今餐我地叫左A5日本產和牛阿拉斯加蟹二人前餐沙律--上面有藜麥仲有d沙律菜 個汁酸酸甜甜 好開胃汁煮白鱈魚師父煎好白鱈魚皮 再煎煮白鱈魚 另再加埋洋蔥汁b食到魚肉很滑 汁醬味道很濃但不會遮蓋魚肉鮮味 另外魚皮都好脆口清酒焗鱈場蟹師父話鱈場蟹分左蟹腳 同關節位置蟹腳會食到蟹柳感覺 至於關節會食到多汁軟滑配埋wasabi cream Sauce 另有一番風味季節料理(汁煮白露筍配椰菜仔)我個人好鍾意食白露筍 好爽脆配埋白汁 好夾 但又唔膩熊本縣產A5 和王牛我地叫左 medium 呢度切開左五小件第一件可以食到原味道第二件可以配上岩鹽去食 會多一層味道第三件可以配上炸蒜片去食 蒜片會吸收左和牛嘅肥膩感配埋炸蒜嘅獨特爽口感第四件 可以配埋新鮮山葵去食味道唔會很搶口 而且可以減少油膩感至於第五件 你就可以三樣野配埋一齊去食別有一番風味蟹膏炒飯 日本產米粒粒分明 而且食到啖啖蟹糕香味清酒雞湯個湯聞到清酒香 而且雞湯
OMAKASE平時印象覺得好貴

清酒焗鱈場蟹

師父話鱈場蟹分左蟹腳 同關節位置

蟹腳會食到蟹柳感覺 至於關節會食到多汁軟滑

配埋wasabi cream Sauce 另有一番風味

季節料理(汁煮白露筍配椰菜仔)
我個人好鍾意食白露筍 好爽脆

• 汁煮白鱈魚
  • 清酒焗鱈場蟹
  • 柚子雪葩
2020-03-14 618 瀏覽
「鉄人旨花」奢華一站式享食及炮製主理美食加添創意,讓獨特賣相清晰料理一一展現在眼前,日式糅合的精神大受眼福「前菜」的涼伴均附三款組合海鰻BB/瑩光魷魚/海膽和牛卷,清爽豐富的口感配搭不搶味令人期代「刺身」即叫即切「深海池魚」厚道肥美均一入口即化配合採用淡雪鹽輕調共食令一界面加上脂肪分佈細密,奉上三款品種集合於一身無與倫比!「笠貝」「池魚海苔卷」「地金目鯛」爽口夠直接,淡淡魚鮮吃出原汁原味不僅視覺靈魂衝擊入口中實在難得「龍蝦刺身」滑嘟嘟生猛晶瑩色澤,片出層次冰涼,令全隻蝦刺身不斷充斥味蕾好滿足「鹽燒白鱈魚」肉質脆香更顯滋味,燒出金黄挺身不散,色香味俱全不柴拾好簡直人間極品「壽司」醋調過的暖飯,手握手藝帶出每個身影,配上新鮮配料鮮度與飽足感「龍蝦湯」/「甜品」濃濃蝦頭直入湯頭煮,鮮甜不會白白浪費,兩味合食做湯和龍蝦刺身不簡單

「鹽燒白鱈魚」

「龍蝦湯」/「甜品

2020-02-25
  • 前菜
  • 甜品
  • 深海池魚
  • 龍蝦湯
2020-03-11 538 瀏覽
🔎 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓*📍 鐵人旨花.汁煮白鱈魚廚師先煎香左D洋蔥,之後放入濃汁入面煮成湯底.鱈魚柳就先兩邊煎香,然後剝皮,最後再放入洋蔥湯入面索一索味.不過最新穎同驚喜係,廚師將魚皮壓實喺鐵板上煎熟,反覆幾次之後令魚皮變成好似脆脆咁,脆卜卜之餘仲有一陣陣海洋既味道!海膽汁煮龍蝦將龍蝦開邊,集中煎熟條尾,之後沿蝦尾扯起成條龍蝦蝦,再擺返喺塊鐵板上面煎,龍蝦肉砌件之後純粹用油煎,加上海膽汁濃而不膩.季節料理可能係春天既關係,今次既季節料理係忌簾汁煮露筍.露筍尚算一般貨色,反而係忌簾汁好吸引好重奶味,好似飲緊奶蓋.熊本縣產A5和牛肉質幼嫩又唔會有血水,D脂肪又溶得岩岩好,食和牛就係食到一口油香.和牛炒飯可能和牛太好味,令和牛炒飯明明炒得幾好,都好似吸引力大減.但廚師炒到D飯粒粒分明,又香又入味,係幾有水準.清酒雞湯第一次聽清酒可以煮湯,飲落原來係好甜.而且聞落有一絲絲嘅酒香味,但無酒精嘅味道,相反可以托到D雞味出晒黎,係幾啱唔飲酒嘅人嫁.#entrycausewaybay
🔎 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓
📍 鐵人旨花

汁煮白鱈魚
廚師先煎香左D洋蔥,之後放入濃汁入面煮成湯底.

海膽汁煮龍蝦

季節料理

熊本縣產A5和牛

和牛炒飯

#entrycausewaybay
2020-03-09 4566 瀏覽
係銅鑼灣行街,見到一間好似新開既日本餐廳,就同朋友去食下啦!餐廳裝潢頗高級,有廚師發板,有鐵板燒嘅部份,今次就揀咗食鐵板燒!前菜就嚟咗一個沙律🥗,沙律辣地,酸酸地,好開胃😉😉鱈魚賣相好靚😘擺碟嘅玫瑰、薄荷葉、蘿蔔都可以食,底係甜甜嘅洋蔥🧅魚嘅肉質細嫩,完全冇雪味,好好味😋佢個醬汁係用洋蔥、味醂、牛油加自加製醬汁炮製嘅☺同個魚勁夾☺️龍蝦烹調嘅時候見到佢仲識郁㗎!勁生猛,用料新鮮😆上碟時令人垂涎欲滴!龍蝦好彈牙,底有海草,配上以龍蝦膏同海膽熬製而成嘅香濃醬汁,味道一流!季節料理今次係忌廉煮白蘆筍、椰菜,係For食牛肉之前清一清胃,蘆筍勁多汁,椰菜好新鮮,最正係個忌廉汁,好creamy,又唔會膩。熊本縣產A5和王牛擺盤好靚,和牛雪花嘅紋路仲見得到,好肥美,和牛配上酸汁同黑醋好夾😆日本和牛炒飯佢用既係日本米同和牛,聞到粒粒飯香😆😆 再加d 蛋同蔥花,有家既感覺。雖然和牛切到細細粒,但每一啖都有啜少既和牛,足料呀!清酒雞湯烹調嘅時候又係一場表演,烈火🔥熊熊!飲落有少少似忌廉湯,同時又好清甜,帶子好腍嫩甜品柚子味雪葩加時令水果,包括柑、石榴加哈密瓜🍈,消滯解膩今餐好滿意,因為擺盤靚,好似藝術品!而
前菜就嚟咗一個沙律🥗,沙律辣地,酸酸地,好開胃😉😉

鱈魚

龍蝦

季節料理

熊本縣產A5和王牛

日本和牛炒飯

甜品
柚子味雪葩加時令水果,包括柑、石榴加哈密瓜🍈,消滯解膩

今餐好滿意,因為擺盤靚,好似藝術品!而且野食又好味,開心呀☺️☺️
  • 海膽汁煮龍蝦
  • 清酒雞湯