2022-08-07 201 瀏覽
朋友介紹話好食,又同阿媽出來搵好野食,訂了12:45 但阿媽搭緊地鐵至通知我唔記得帶電話(問地鐵職員借再打俾我),我親身上去餐廳同佢講話要1:30至可以到,佢哋好有禮貌咁話可以幾經辛苦終於到餐廳,本來一心想食朋友推介嘅象拔蚌二人前,但原來要晚餐才有,咁唯有睇下餐牌有咩好食。原來午餐平好多。我同阿媽點了旨花和葵兩個餐。鮑魚軟滑唔硬,但帶子只是合格,沒太大驚喜。茄子,鮮菇翠玉瓜,保留蔬果juicy 反而唔錯車海老,煎得火候剛好,僅熟,彈牙有鮮蝦味,不錯,帶子同樣失色。甜品蜜瓜食得出係日本直送,好清甜。個餐仲有魚生,沙律,茶碗蒸,麵豉湯加炒飯,份量很足,性價比高。

原來午餐平好多。

我同阿媽點了旨花和葵兩個餐。

甜品蜜瓜食得出係日本直送,好清甜。

2022-08-07
早前去咗🌸鉄人旨花食鐵板燒,咁多年來一直都維持到高水準👍🏻💕今次我試左龍蝦鐵板燒2人餐$2380,真係CP值好高,套餐包括左3款主食,分別係龍蝦🦞、白鱈魚🐟、熊本產A5黑毛和牛,食材新鮮高質美味💕👍🏻坐喺吧台可以睇住師傅整野食,真係好正😍食得好飽好滿足😊前菜 ❥沙律🥗 及 冰震鮑魚✨主菜:❥白鱈魚睇住師傅煎香白鱈魚🐟,白鱈魚好滑而且好厚身,魚皮煎到脆卜卜好正💓❥龍蝦🦞上台既時嘅隻龍蝦🦞已經切開左,但仲會郁郁下,好新鮮✨✨師傅慢慢煎香,醬汁用龍蝦汁同埋海膽醬,肉質彈牙爽滑,碟上面碗上紫色嘅食用花,可以食用,好清新🌿❥日本乾花姑用蒜蓉炒,非常惹味✨😍❥ 熊本產A5黑毛和牛見到塊和牛扒已經好想食,係來自熊本縣既頂級品種和牛,師傅介紹用咗西冷部位,肉質軟嫩,和牛牛肉用紅酒汁煮,每一口都充滿油花可用喜馬拉雅山粉紅鹽、芥末做調味❥ 金黃炒飯炒得金黃色好乾身,配料有瑤柱、蔥花每一啖都勁香口❥雞湯配上靈芝菇同海蝦,味道清甜❥甜品係浩然師傅枱獨有既紅豆銅鑼燒,即刻整黎送比我地品嚐,真係好好味😋日本靜岡蜜瓜 🍈+ 芝麻雪糕🍨

坐喺吧台可以睇住師傅整野食,真係好正😍
食得好飽好滿足😊

❥沙律🥗 及 冰震鮑魚

✨主菜:

❥白鱈魚

❥龍蝦🦞

❥日本乾花姑
用蒜蓉炒,非常惹味✨😍

❥ 熊本產A5黑毛和牛
可用喜馬拉雅山粉紅鹽、芥末做調味

❥ 金黃炒飯
炒得金黃色好乾身,配料有瑤柱、蔥花
每一啖都勁香口

❥雞湯
配上靈芝菇同海蝦,味道清甜

日本靜岡蜜瓜 🍈+ 芝麻雪糕🍨
  • 海膽汁煮龍蝦
  • 熊本縣產A5和王牛
2022-08-06 117 瀏覽
今日慶祝生日,食我最鍾意嘅鐵板燒今日呢間係第一次食,book左8點,準時上到去嘅時候,餐廳職員表示未有位,所以請我地去食壽司嗰邊坐住等等左10分鐘都未有客交枱,職員就送上熱茶,枝豆同鱈魚乾,比我地邊食邊等。今日食嘅係龍蝦餐($2380 再加一)二人份量前菜係酒浸日本鮑魚食落甜甜地,鮑魚肉質彈牙而且有淡淡嘅酒香,好食😋另外就有一份沙律,係藜麥秋葵沙律個汁酸酸甜甜,沙律菜都好新鮮。我唔食秋葵所以評論唔到。之後上嘅第三道菜就係汁煮白鱈魚塊魚皮真係不得了,廚師煎得好香口而魚肉肉質好嫩滑,再配搭上特製嘅洋蔥汁就更好食😋第四道菜係主角 - 龍蝦隻龍蝦好大隻,個肉質好彈牙好鮮甜再配搭個龍蝦海膽汁真係好香好好味!😋第五道菜就係季節料理而今次係蒜蓉炒日本天白菇本身就好鐘意食菇嘅我覺得個菇雖然厚身大隻,但好腍,一咬落去重菇味不過呢道菜只有2舊菇,若果可以有多少少蔬菜會更好第六道菜係A5和牛廚師將表面煎到焦脆,咬落去好多肉汁同油脂香,真係好好好食😋職員亦有叫我地可以試下唔同嘅食法,配鹽、山葵或者紅酒汁👍🏻第七道菜係炒飯平時食開鐵板燒佢跟嘅都係和牛炒飯,而呢間嘅炒飯只有蒜蓉,瑤柱絲同雞蛋,雖然冇肉嘅香,但係炒
今日慶祝生日,食我最鍾意嘅鐵板燒

今日食嘅係龍蝦餐($2380 再加一)二人份量
前菜係酒浸日本鮑魚
食落甜甜地,鮑魚肉質彈牙而且有淡淡嘅酒香,好食😋

另外就有一份沙律,係藜麥秋葵沙律

個汁酸酸甜甜,沙律菜都好新鮮。我唔食秋葵所以評論唔到。

之後上嘅第三道菜就係汁煮白鱈魚
塊魚皮真係不得了,廚師煎得好香口
而魚肉肉質好嫩滑,再配搭上特製嘅洋蔥汁就更好食😋

第四道菜係主角 - 龍蝦
隻龍蝦好大隻,個肉質好彈牙好鮮甜
再配搭個龍蝦海膽汁真係好香好好味!😋

第五道菜就係季節料理
而今次係蒜蓉炒日本天白菇
不過呢道菜只有2舊菇,若果可以有多少少蔬菜會更好

第六道菜係A5和牛
廚師將表面煎到焦脆,咬落去好多肉汁同油脂香,真係好好好食😋
職員亦有叫我地可以試下唔同嘅食法,配鹽、山葵或者紅酒汁👍🏻

第七道菜係炒飯
平時食開鐵板燒佢跟嘅都係和牛炒飯,而呢間嘅炒飯只有蒜蓉,瑤柱絲同雞蛋,雖然冇肉嘅香,但係炒得好惹味,都忍唔住食哂成碗😋

第八道菜係一碗簡簡單單嘅雞湯
冇乜特別,不過都好味👍🏻

最後就係甜品
我就揀左柚子雪糕👍🏻
  • 海膽汁煮龍蝦
2022-08-04 111 瀏覽
1️⃣🌟日本帆立貝 🚩推介指數(9/10)外皮煎到金黃香脆裏面軟滑,味道清甜新鮮👍🏻底下配左翠玉瓜,燒冬菇🤤2️⃣🌟燒龍蝦🚩推介指數(8.5/10)游水龍蝦🦞即撈即劏即燒,唔使講新鮮,質感爽口彈牙,師傅擺盤得非常吸引❤️3️⃣🌟日本黑毛和牛🚩推介指數(9.5/10)入口即溶 ,牛味濃郁,油脂分布夠4️⃣🌟龍蝦湯🚩推介指數(7.5/10)師傅將龍蝦分開兩味 ,一半鹽燒另一半煮湯。自己比較喜歡鹽燒,比較香口5️⃣🌟蜜糖多士🚩推介指數(9/10)幾好欣賞呢個多士,為哩一餐飯畫上完美嘅句號 。⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

1️⃣🌟日本帆立貝 🚩推介指數(9/10)

2️⃣🌟燒龍蝦🚩推介指數(8.5/10)

3️⃣🌟日本黑毛和牛🚩推介指數(9.5/10)
入口即溶 ,牛味濃郁,油脂分布夠

4️⃣🌟龍蝦湯🚩推介指數(7.5/10)

5️⃣🌟蜜糖多士🚩推介指數(9/10)
幾好欣賞呢個多士,為哩一餐飯畫上完美嘅句號 。

⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
2022-08-03 93 瀏覽
♨️鉄人旨花銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓@shika_teppan_yaki 💜銅鑼灣人氣鐵板燒,價錢合理、視覺享受、水準穩定,主菜好食之餘連前菜,炒飯,雪糕都唔錯👍🏻旨花🔷刺身三點赤貝、吞拿魚,雕魚鮮甜新鮮刺身👍🏻🔷車海老爽口彈牙🔷北海道貝柱貝柱好爽口鮮甜,再配上師傅炮製嘅醬汁一流🔷 A5熊本和牛薄燒水準唔錯夠牛味煎得夠香,薄薄地好食👍🏻葵🔷北海道貝柱🔷南非鮑魚略嫌硬咗少少要咬多幾下🤣🔷 A5熊本和牛薄燒🔷沙律菜/蒸蛋沙律菜好新鮮好好食,我食咗兩碗😅,蒸蛋絕對滑過BB仔面珠燈🔷廚師炒飯唔係講笑個飯真係炒得幾好,一口氣食晒成碗🤣🔷芝麻雪糕/豆腐雪糕唔錯嘅雪糕,夠滑夠香食物:9/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。#食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybayfood #香港美食 #香港美食指南 #食好西 #鐵板燒 #teppanyaki #teppanyakigrill #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfood #foodhk #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblog #foodie #foodieh
♨️鉄人旨花

鮮甜新鮮刺身👍🏻
🔷車海老
爽口彈牙
🔷北海道貝柱
貝柱好爽口鮮甜,再配上師傅炮製嘅醬汁一流
🔷 A5熊本和牛薄燒
水準唔錯夠牛味煎得夠香,薄薄地好食👍🏻

🔷北海道貝柱
🔷南非鮑魚
略嫌硬咗少少要咬多幾下🤣
🔷 A5熊本和牛薄燒

🔷沙律菜/蒸蛋
沙律菜好新鮮好好食,我食咗兩碗😅,蒸蛋絕對滑過BB仔面珠燈
🔷廚師炒飯
唔係講笑個飯真係炒得幾好,一口氣食晒成碗🤣
🔷芝麻雪糕/豆腐雪糕
唔錯嘅雪糕,夠滑夠香

食物:9/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

#食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybayfood #香港美食 #香港美食指南 #食好西 #鐵板燒 #teppanyaki #teppanyakigrill #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfood #foodhk #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblog #foodie #foodiehk #foodphotography #foodblogger #foodpics #美食日記 #美食推薦 #日式鐵板燒 #foodieblogger #南非鮑魚 #a5熊本和牛 #北海道貝柱 #車海老
2022-07-28 111 瀏覽
位於銅鑼灣人氣餐廳高級日本料理,堅持使用🇯🇵日本直送✈️食材,食物材料上盛、廚師料理技巧一流😊 日式鐵板座好有氣氛一邊睇廚師表演一邊嘆住食😍道前菜是秋葵藜麥沙律和一口鮑魚為開胃前菜擺盤精緻吸引味道無可挑剔天白花菇🍄花菇中最高級的珍品,菇身肉質細嫩,帶有清香菇味非常厚肉爽口多汁,配上蒜蓉同香蔥粒,真係一流汁煮白鱈魚🐟魚皮煎得非常薄脆可口鱈魚肉厚鮮嫩入口嫰滑牛油洋蔥汁開胃大大提升鱈魚的鮮甜度龍蝦配海膽汁選用原隻西澳龍蝦,師傅一對巧手純熟地將龍蝦直接拆肉煎熟,原隻龍蝦好大隻🦞新鮮嘅龍蝦肉彈牙煙靭海膽醬汁令龍蝦🦞提升晒個鮮味,好鬼正!熊本縣產A5和牛🥩獲日本認證的熊本縣產A5和牛,肉質軟嫩,油脂豐腴,牛味濃,客人可自選生熟度,再可按個人喜好食法,我個人最鍾意同炸蒜片一齊食,牛油花好靚,所以食起離有入口溶化嘅感覺👄,炒飯(日本產米蛋花炒飯簡單但煮得細緻炒出離又香又乾身雞湯味道清甜,配上靈芝菇同海蝦,超滿足炒飯金黃色炒飯粒粒分明,加上瑤柱、蔥花、雞蛋🥚又香又乾身配上埋一兜仔醃蘿蔔同酸菜真爆最後甜品🍮綠茶雪糕埋脆米一齊入口滑柚子雪糕🍦甜酸解胃好滿足服務好好,食物質素高💁‍♀️
位於銅鑼灣人氣餐廳高級日本料理,

天白花菇🍄

汁煮白鱈魚🐟

龍蝦配海膽汁

熊本縣產A5和牛🥩

,炒飯(日本產米
蛋花炒飯簡單但煮得細緻
炒出離又香又乾身

雞湯
味道清甜,配上靈芝菇同海蝦,超滿足

炒飯

最後甜品🍮
綠茶雪糕埋脆米一齊入口滑
柚子雪糕🍦甜酸解胃好滿足

服務好好,食物質素高💁‍♀️
2022-07-25 112 瀏覽
適逢朋友生日,便相約來了ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ已久的 「鉄人旨花」,品嚐了一餐美味的鐵板燒‼️🔥(ᴘ.ꜱ.除了鐵板燒外,餐廳另也有提供ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ的專屬區域喔🍣)❣️▫️❥$𝟮𝟯𝟴𝟬 南非鮑魚鐵板燒🥢~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 藜麥秋葵沙律🥗清新又開胃‼️▫️▰酒浸日本鮑魚🍶口感很軟嫩充滿酒香‼️▫️▰汁煮白鱈魚🐟魚皮脆得像薯片般‼️雪白的魚肉又鮮又嫩,厚厚的一塊很美味‼️加了洋蔥、蒜片煮成的醬汁,相當滋味‼️▫️▰南非活鮑魚🥢新鮮生猛的鮑魚在廚師熟練的手勢中變成一道美味的料理,肉質爽彈無比‼️加一點伴碟的新鮮海苔忌廉醬,充滿奶油香‼️▫️▰日本天白菇🍄肉質結實厚身,菇香濃郁‼️加了蒜末,又香又好吃‼️▫️▰熊本縣A5和牛🥩和牛肉味醇厚、肉質軟嫩又多汁,每一口都充滿邪惡的油脂香‼️最喜歡沾上車厘子紅酒汁,既品嚐得到和牛的味道又帶有一絲絲的酒香‼️另外也可加柚子醋酸汁、岩鹽或是Wasabi,各有不同的風味‼️▫️▰炒飯🍚粒粒分明極富蛋香味‼️除了紅蘿蔔顆粒、蔥花外,還加了干貝絲,很美味‼️▫️▰清雞湯🥣味道清甜,不錯呀‼️▫️▰甜品柚子雪粑🍨飽足感十足的情況下吃一口冰涼的雪粑最適合不過了‼️柚子的清香味一解油膩感‼️靜岡蜜瓜🍉果肉軟滑、果
❥$𝟮𝟯𝟴𝟬 南非鮑魚鐵板燒🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 藜麥秋葵沙律🥗
清新又開胃‼️
▰酒浸日本鮑魚🍶
口感很軟嫩充滿酒香‼️
▰汁煮白鱈魚🐟
▰南非活鮑魚🥢
▰日本天白菇🍄
肉質結實厚身,菇香濃郁‼️加了蒜末,又香又好吃‼️
▰熊本縣A5和牛🥩
▰炒飯🍚
▰清雞湯🥣
味道清甜,不錯呀‼️
柚子雪粑🍨
靜岡蜜瓜🍉
果肉軟滑、果汁飽滿‼️冰冰涼涼的好喜歡‼️
2022-07-25 100 瀏覽
◾️龍蝦鐵板燒 二人前 $2380 坐底之後揀咗龍蝦鐵板燒,跟住店員就將食材拎到師傅側邊比我哋睇▪️前菜沙律&鮑魚前菜係漬物鮑魚,另外沙律有藜麥、秋葵同爽脆嘅椰菜加埋日式沙律醬汁,清新開胃。▪️汁煮白鱈魚師傅將皮同肉分開處理,魚肉外脆而肉質鮮嫩,配微甜嘅洋蔥汁,魚皮煎到薯片咁脆!師傅可能見到我隔離條女知道我重口味,主動問我駛唔駛幫我加洋蔥汁,大佬加你五十分!▪️龍蝦龍蝦超鮮甜,肉質爽口彈牙配上海膽龍蝦膏汁🤤大大隻d肉漲卜卜,新鮮紫蘇花花香味齒頰留香,令到龍蝦嘅鮮甜味更昇華,墊底配菜有海帶海藻。▪️熊本縣A5 和王牛「和王牛」大佬知道是勁東西!係來自熊本縣的頂級品種!平時食開Medium,師傅就推薦揀Medium rare,煎到外脆內軟、入口即溶,仲滿口油香同肉汁!可以配炸蒜片、鮮磨Wasabi、 粉紅岩鹽或者紅酒汁▪️季節料理日本花菇厚身爽口,蒜蓉粒帶出菇嘅香味▪️炒飯 & 雞湯正所謂「隔離飯香」,食緊前一道菜既時候見到隔離枱師傅剛好正在炒飯,好似見到啲飯粒係塊板上跳舞咁,勁期待師傅再喺眼前表演一次!啲飯炒得乾身又粒粒分明,有瑤柱,蛋,紅蘿蔔同蔥粒,好有層次感。食到一半,店員送上雞湯,雞湯入面有靈

◾️龍蝦鐵板燒 二人前 $2380

▪️前菜
沙律&鮑魚

▪️汁煮白鱈魚

▪️龍蝦

▪️熊本縣A5 和王牛
可以配炸蒜片、鮮磨Wasabi、 粉紅岩鹽或者紅酒汁

▪️季節料理
日本花菇厚身爽口,蒜蓉粒帶出菇嘅香味

▪️炒飯 & 雞湯
正所謂「隔離飯香」,食緊前一道菜既時候見到隔離枱師傅剛好正在炒飯,好似見到啲飯粒係塊板上跳舞咁,勁期待師傅再喺眼前表演一次!啲飯炒得乾身又粒粒分明,有瑤柱,蛋,紅蘿蔔同蔥粒,好有層次感。食到一半,店員送上雞湯,雞湯入面有靈芝菇同埋蝦,勁清甜。

▪️甜品
有蜜瓜、柚子雪芭同埋3個味雪糕揀。大佬要鮮甜既蜜瓜同埋微酸清爽嘅柚子雪芭,用嚟完滿結束今晚既美食之旅。

2022-07-25 89 瀏覽
近日香港上空接連呈現不同天文景象,先有本年度最大滿月「超級月亮」,後有黃昏晚霞「火燒天」,非常壯觀,社交媒體一度被瘋狂洗版。位於銅鑼灣的鐵板燒餐廳「鉄人旨花」同樣有吸引人拿出相機狂拍猛照的魔力,店家嚴選世界各地的新鮮食材,這且不在話下,看着主廚施展火系魔法,即席炮製一道又一道色香味俱全的美食秀,可謂值回票價,絕不會讓你叫喊「除褲、回水」!環境:✨店內裝潢設計時尚簡約,灰色牆身、夾雜幾何圖案的木地板,結合花藝裝置、桶裝樽酒擺設等,形塑出親和的日式氣氛。✨地方寬敞,分多個鐵板燒空間,能同時容納80位客人,亦能因應客人需要,提供包廂服務,富彈性。服務:✨整個用餐體驗大概歷時3小時,主廚非常健談幽默,手勢熟練。✨樓面職員態度敬業,積極有禮,整體感覺良好。我們點了一個「龍蝦鐵板燒 二人前」($2380)食物:🥢前菜✨酒香醉鮑魚:非常得體的宴客菜式,汁料清澈透明,富清新酒香,肉質彈牙。🥗 沙律🐟 汁煮白鱈魚✨魚皮部分煎得黃金香脆,咬下去會發出「卡滋」的清脆聲響。✨雪白的魚身質感細緻嫩滑,含豐富油脂,完全沒有腥味,本已很鮮香多汁,配上酸甜的洋蔥醬,更添清爽風味。🦞 龍蝦配海膽汁✨採用原隻新鮮澳洲活龍

環境:

服務:
✨整個用餐體驗大概歷時3小時,主廚非常健談幽默,手勢熟練。
樓面職員態度敬業,積極有禮,整體感覺良好。

我們點了一個「龍蝦鐵板燒 二人前」($2380)

食物:
🥢前菜

🥗 沙律

🐟 汁煮白鱈魚

✨魚皮部分煎得黃金香脆,咬下去會發出「卡滋」的清脆聲響。

🦞 龍蝦配海膽汁

✨採用原隻新鮮澳洲活龍蝦,體大飽滿。
✨比波士頓龍蝦鮮美,質感滑脆彈牙,拌上以海膽、龍蝦膏製成的醬汁同吃,雙重龍蝦滋味,確令人難忘。

☀️ 季節料理
✨蒜香炒日本天白花菇:主廚先把乾菇放置水中浸泡,泡軟後再烹煮,菇味濃郁,滑口彈牙。

🐮 熊本縣產 A5和牛

✨和牛油脂分布遍均,質感軟腍嫩滑,牛味濃厚。
✨主廚建議先嚐一件原味,下一件沾喜馬拉雅山岩鹽同吃,再以蒜片配wasabi的組合嚐味,繼而找尋自己最愛的口味。
✨筆者偏愛沾岩鹽的吃法,天然味美。

🍚 炒飯

✨加入蛋、蒜、洋蔥等材料,期間主廚需不斷拌動,讓飯粒鬆開,達至金黃、粒粒分明狀態。

🥣 雞湯
✨餐廳自家熬煮的成品,加入了生葉、蝦等等,味醇鮮甜,不會油膩。

🍨 甜品
✨日本哈蜜瓜:清甜多汁。
✨豆腐雪糕:濃郁絲滑。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-07-04
2022-07-24 88 瀏覽
要慶祝周年紀念日,所以揀咗一直好想試嘅鐵板燒。當時疫情好嚴重,但又好好彩最後五月頭開返晚市堂食,所以去咗呢間相對地比較經濟嘅鐵人旨花食龍蝦鐵板燒二人前!首先一去到就上咗個藜麥沙律同龍蝦腐皮湯餃影相可能影得唔係好清楚, 但係真係有龍蝦肉一絲絲好好食,同個湯底-日式高湯好夾!!!第三道, 就係白雪魚個魚皮煎到好脆, 魚身好滑,但唔算好重魚味,配上洋蔥煮成嘅汁真係好好味,個洋蔥好淋入晒味平時唔食洋蔥我都食晒😍第四道係海膽汁配龍蝦,師傅將原隻龍蝦放上鐵板燒,然後去殼,再慢慢煮,最後淋上海膽汁龍蝦好爽口煮得啱啱好,不過唔算好有龍蝦味,但配上個汁真係好好味,一人半份龍蝦其實真係幾多,因為都幾漏。然後就有個花菇好香,煮到好淋好入味。食緊花菇之際,師傅就準備和牛。熊本A5和牛油脂味咁大爆發, 入口即溶真係好好食!!!一份大約有五至六粒一口和牛!好幸福!食到呢度其實已經幾飽同漏, 不過貪心都會想食多幾舊和牛XD 最後一道用鐵板炒嘅飯-瑤柱櫻花蝦炒飯!! 師傅真係炒到粒粒分明,個飯好乾身一啲都唔油。但我真係夾硬食,因為食咗幾啖已經覺得好飽🙈最後仲有雞湯飲(有蝦同本菇係入面),個湯好鮮!!!雖然可以揀水果或

首先一去到就上咗個藜麥沙律同龍蝦腐皮湯餃

最後仲有雞湯飲(有蝦同本菇係入面),個湯好鮮!!!

雖然可以揀水果或者雪糕作為畫上呢餐飯嘅完美句號。最後揀咗蜜瓜, 因為真係飽到緊要,無quota 食雪糕,全餐都真係又好睇(睇住師傅表現)又好食!!!好開心🥳
2022-05-06
慶祝紀念
紀念日
2022-07-24 1264 瀏覽
✨龍蝦鐵板燒二人前 有九道菜 相當豐富前菜✨酒浸日本鮑魚鮑魚軟腍彈牙 酒味清香 味道帶微甜 沙律✨藜麥秋葵沙律秋葵同沙律菜新鮮爽脆 味道酸甜 清新開胃✨汁煮白鱈魚鱈魚 魚片煎得香脆 肉質嫩滑配上 新鮮洋蔥特製嘅醬汁 味道清甜 整體唔錯✨法國鵝肝睇menu時好想食 所以額外加點師傅喺擺盤上好花心思 賣相好精緻鵝肝 大大件 煎得外脆肉軟 滿滿油香 多士 好香脆 帶牛油香 連埋黑醋汁一齊食 邪惡到極😈✨龍蝦配海膽汁龍蝦 好新鮮 好大隻師傅一路煮 睇住佢郁下郁下🙈龍蝦 味道鮮甜 肉質爽彈 配埋 龍蝦海膽汁 好惹味✨大虎蝦食完龍蝦 我地意猶未盡所以再加點一份大虎蝦虎蝦好大隻 蝦肉爽口結實 味道鮮味 味道香濃惹味季節料理✨蒜蓉炒花菇 花菇用上日本天白菇大隻又厚肉 口感軟腍 入味 味道偏重 帶濃濃蒜香味 ✨熊本縣產A5和王牛和牛 油花好靚 表面煎得微脆肉質鮮嫩 肉汁豐富 帶滿滿油脂甘香另外可以選擇唔同調味配搭食法包括紅酒車厘子汁 岩鹽 山葵 炸蒜片等食完真係幸福感滿滿😋✨炒飯用上日本米 粒粒飽滿加埋配料雞蛋 瑤柱絲 蒜粒炒得夠乾身 幾惹味✨雞湯味道清甜 裏面仲有啲菇菌同蝦球甜品✨日本蜜瓜可以選擇蜜瓜
✨龍蝦鐵板燒

環境唔錯 坐得舒適 餐廳分左兩區
一邊係鐵板燒 另一邊係Omakase
如果想私隱度高啲 仲可以私人包廂
服務態度唔錯 價錢可以 可以一試
Happy friday 梗係要食好啲啦!😎 朋友一早bookmark左哩間鐵板燒 ,所以今次我地就黎happy下🥰  餐廳環境寬敞舒適,裝修走日系路線 🎏 仲有間VIP廂房添!套餐有好幾款選擇,令我地心大心細😝 見到師傅煮緊龍蝦好正咁!🦞可惜太遲嚟到冇晒龍蝦了,最後揀咗南非鮑魚餐二人餐 ($2380/set)🌊🎏🎏【前菜+沙律】🥢🥢📍藜麥秋葵沙律組合非常健康嘅沙律🥗 新鮮爽脆配上酸汁中微微Wasabi 味,幾醒胃📍酒浸日本干鮑魚鮑魚仔軟冧得黎有咬口,帶着花雕酒香味🥃 同時食到間唔中爆開嘅芝麻香味🎏🎏【鐵板燒】👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳📍汁煮白鱈魚 Toothfish with sweet soy sauce開始睇師傅哥哥嘅鐵板燒表演~ 鱈魚煎到外脆內軟,配搭秘製洋蔥汁🧅好好味~ 另外我最鍾意係煎到香香脆脆嘅魚皮😍 黎多兩片都得呀📍南非活鮑魚Fresh South African Abalone主角來了!二人餐用上三隻生猛南非鮑魚,原隻鮮活鐵板燒,師傅表演刀功🔪!轉眼已經切好一片片上枱👍🏻 鮑魚爽口彈牙,鮮甜又唔會過硬!配忌廉香草醬,有淡淡海草海水味😌 師傅好有心機嘅擺盤,為菜式加分🥰📍 醬炒花

🎏🎏【前菜+沙律】🥢🥢

📍藜麥秋葵沙律

📍酒浸日本干鮑魚

🎏🎏【鐵板燒】👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳

📍汁煮白鱈魚

📍南非活鮑魚
Fresh South African Abalone

📍 醬炒花菇

🍄季節料理係日本天白乾花菇,軟腍入味☺️

📍熊本縣產 A5 和牛
Kumamoto's A5 Wagyu

師傅會先詢問我地想食嘅熟度,我地同師傅諗法一致,覺得熟d比較香口~ 和牛煎得外脆內軟,油香好香,仲有入口即化既口感!😍

師傅介紹有幾種食法, 可以點Wasabi、海鹽、或者加自家製紅酒汁,另外仲有炸蒜片可以調味!以上幾種食法我覺得都唔錯,我自己最鍾意Wasabi加海鹽😎,微微中和和牛嘅油脂!另外值得一提係個番薯超好食,好似燴番薯🍠咁

📍炒飯⚔️雞湯

🍚幾鍾意呢種炒飯嘅質地,乾身唔會加太多醬汁去炒 🥰口感煙煙韌韌,香噴噴。同場仲有濃郁雞湯,配有靈芝菇同海蝦,味道一流~!
炒飯

🎏🎏【甜品

有好幾款選擇, 我地選擇係香甜嘅靜崗密瓜,以及豆腐雪糕, 為哩餐收個靚尾🥰

師傅同時處理兩枱食材,技巧同時間控制得心應手!我地睇得好開心呢😊 另外餐廳仲有長bar枱食omakase, 都令人期待呢!
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 汁煮白鱈魚
要靠美食改善心情,晚餐決定豪少少食鐵板燒,有唔同海鮮可以揀,我哋要咗龍蝦。呢度仲有私人包廂添。 🦞 龍蝦鐵板燒 二人前 $2380 🔸前菜 鮑魚片口感煙韌,好入味~ 🔸沙律 有沙律菜、秋葵、藜麥同wasabi,口感豐富,夠開胃。 🔸汁煮白鱈魚 呢個真係非常有驚喜,係心目中top 3好食嘅dish🫶🏻 肉質超級滑嫩鮮美,啖啖肉好滋味,怕魚腥味嘅完全唔洗擔心!另外魚皮就香脆可口~ 🔸龍蝦配海膽汁 重點之一!龍蝦肉質彈牙帶嚼勁,點埋蟹膏海膽汁就更濃郁香口,仲有一串紫蘇花可以食用。 🔸季節料理係蒜蓉炒日本乾花菇,香口又彈牙好咬~🔸熊本縣產A5和牛王 要咗七成熟,食落差唔多入口即溶,肉質肥美嫩滑,牛味非常濃郁,必試之選‼️ 蕃薯片都好香甜~ 🔸炒飯(日本產米) 大大碗色彩繽紛又飽肚,日本米飽滿圓潤。 🔸雞湯 湯底清澈鮮甜,有好多菇,仲有原隻蝦。 🔸甜品 有柚子雪葩、綠茶雪糕、黑芝麻雪糕、豆腐雪糕同日本靜岡蜜瓜可以揀,我哋要咗豆腐雪糕同日本靜岡蜜瓜。蜜瓜真係無得輸,清甜爆多汁,預先切好一塊塊好方便;朋友嘅豆腐雪糕都唔錯,有脆脆加強口。 🔸紅豆pancake 師傅私人送嘅💕 紅豆香甜軟腍,pancak

🦞 龍蝦鐵板燒 二人前 $2380

🔸前菜
鮑魚片口感煙韌,好入味~

🔸沙律
有沙律菜、秋葵、藜麥同wasabi,口感豐富,夠開胃。

🔸汁煮白鱈魚

🔸龍蝦配海膽汁

🔸季節料理
係蒜蓉炒日本乾花菇,香口又彈牙好咬~

🔸熊本縣產A5和牛王

🔸炒飯(日本產米)
大大碗色彩繽紛又飽肚,日本米飽滿圓潤。

🔸雞湯
湯底清澈鮮甜,有好多菇,仲有原隻蝦。

🔸甜品

🔸紅豆pancake
師傅私人送嘅💕 紅豆香甜軟腍,pancake外脆內軟,開心🥳

職員同師傅都專業有禮,招呼周到,真心推薦💯 見到另一邊有omakase,下次可以試下~
2022-07-14 116 瀏覽
今日放工約咗朋友食飯,見係暑假所以諗住食好啲,所以嚟咗銅鑼灣嘅鉄人旨花食鐵板燒!未食已經好期待,因為見到依間餐廳有好多好評!南非鮑魚鐵板燒 二人前 ($2380+10%)前菜鮑魚本身係日本乾鮑,經過餐廳特別製作後,再加上用咗花雕酒調味,食落特別香,而且有咬口。沙律沙律有青瓜、生菜同秋葵等蔬菜。醬汁帶有Wasabi同柚子醋味,好開胃。汁煮白鱈魚白鱈魚面頭插有脆卜卜嘅魚皮同皮下脂肪片。師傅推薦我哋先食依兩個,因為啱啱炸起非常香口。白鱈魚外皮金黃色,肉質嫩滑。醬汁就用咗洋蔥同蒜為主,最後會加埋檸檬汁,整體食落味道豐富。南非活鮑魚鮑魚超大隻,而且非常新鮮。鮑魚口感彈牙,有海水味。開頭可以先試下原味,之後可以配搭海草忌廉汁,忌廉汁好creamy,同鮑魚好夾。季節料理今日嘅季節料理係香蒜炒香菇。香菇來自日本,每人有兩大塊。香菇多汁,味道濃郁,配埋大量蒜蓉,非常美味。熊本縣產A5和王牛A5和王牛花紋好靚,而且餐廳仲攞晒證書。和牛非常軟冧,油脂味豐富,入口即溶。另外仲配搭咗岩鹽、紅酒車厘子汁、柚子醋同蒜片。配搭唔同唔同配料,有唔同口味。我最鍾意配搭蒜片,軟滑嘅和牛,加上薄薄嘅蒜片,口感豐富。配菜仲有日

南非鮑魚鐵板燒 二人前 ($2380+10%)

沙律

汁煮白鱈魚

南非活鮑魚

季節料理

熊本縣產A5和王牛
A5和王牛花紋好靚,而且餐廳仲攞晒證書。和牛非常軟冧,油脂味豐富,入口即溶。另外仲配搭咗岩鹽、紅酒車厘子汁、柚子醋同蒜片。配搭唔同唔同配料,有唔同口味。我最鍾意配搭蒜片,軟滑嘅和牛,加上薄薄嘅蒜片,口感豐富。配菜仲有日本番薯,番薯外皮焦香,味道香甜。

炒飯(日本產米)
炒飯材料有洋蔥、紅蘿蔔、雞蛋同香蔥。師傅將飯吵到粒粒分明,非常乾爽。簡單嘅配料已經足以令炒飯非常香口。

雞湯
雞湯配料有大蝦同菇。湯頭雞味濃郁,味道清甜。

甜品
甜品可以揀食雪糕或者係哈密瓜。我同朋友揀咗豆腐味雪糕。豆腐雪糕味道濃郁,非常清甜,真係一個美好嘅完結。
2022-07-12 113 瀏覽
上星期食左2次Omakase,其中一個就係《鉄人旨花》餐廳有分廚師發板同鐵板燒2個section,仲有私人包廂,仲要無最低消費架,啱晒鍾意私隱度高嘅朋友。為咗方便預備食材,餐廳剩係得一個Omakase set架啫,有大概19-20樣野食。而今次亦試左好幾款熟成壽司,熟成魚生既味道會較濃烈,但又唔會失去魚既鮮味,油脂多左,放入口就芳香啦。🍣Shika Omakase $1800/pp酒浸日本鮑魚仔鮑魚仔煙煙韌韌,用既係花雕酒,酒味唔會太重,可以飲埋個汁都得>>>鱈魚乾平時食開嘅都係比較脆,呢個就無咁乾,係有咬口啲既。鹿兒島姫鯛姫鯛味道鮮美,配酸酸地既啫喱同香氣獨特既紫蘇花,味道層次更豐富江户前平政魚熟成左4日,呈粉色既平政魚,加埋柚子鹽調味,味道甘甜>>>宮城鰹魚 鰹魚表面有輕輕火炙過,油脂味更突出。配蒜片,豉油,wasabi 一齊食幾夾赤崎縣出產既大船渡真蠔好肥美既生蠔,爽口,食完成個口腔都充斥着海水味>>>愛知縣白象拔蚌 2個字 : 爽口,加左青檸汁可帶出鮮味鳥取縣沙甸魚食落唔腥,中間加左pickled radi
上星期食左2次Omakase,其中一個就係《鉄人旨花》

🍣Shika Omakase $1800/pp

酒浸日本鮑魚仔
鱈魚乾
平時食開嘅都係比較脆,呢個就無咁乾,係有咬口啲既。

鹿兒島姫鯛

江户前平政魚
熟成左4日,呈粉色既平政魚,加埋柚子鹽調味,味道甘甜
宮城鰹魚

赤崎縣出產既大船渡真蠔
好肥美既生蠔,爽口,食完成個口腔都充斥着海水味
愛知縣白象拔蚌
2個字 : 爽口,加左青檸汁可帶出鮮味

鳥取縣沙甸魚
食落唔腥,中間加左pickled radish,增加多一重爽脆口感
炸北海道帶子
帶子要好specific咁炸到一成熟,先做到外脆內軟既感覺

沖繩水雲配靜岡蕃茄,木乾魚一夜干
水雲係藻類黎,食落滑捊捊,靜岡蕃茄好清甜,木乾魚一夜干食落都幾鹹下,所以配埋水雲同蕃茄一齊食可以中和返個鹹味

長崎縣依佐木
味道鮮甜彈牙,好軟腍
金目鯛
熟成左4日,肉更軟腍,色澤鮮紅,味道鮮美
豐後水道深海池魚
肉質鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩

中拖羅壽司
熟成左8日,食落滿口甘香🤤
大拖羅
熟成左10日,魚油脂肪高,一擺入口即溶化🤤
天然手釣既池魚
肉質實得黎帶少少爽口,味道鮮甜

赤海膽
Creamy得黎又鮮甜,如果可以再大嚿啲就好啦😝
熊本縣車海老
蝦個色好靚,愈嚼愈食到個甜味
>>>
醋鯖魚配白昆布,紫蘇
第一次見到白色嘅昆布,幾特別。
鯖魚好多時都會有腥,配埋昆布同紫蘇,完全balance返個魚腥味
自家製燒鰻魚
即燒熱辣辣,魚皮香脆魚肉嫩
魚湯 | 靜崗蜜瓜 | 抹茶雪糕
靜岡蜜瓜好甜好多汁呀🤤抹茶雪糕都好香抹茶味又唔苦
>>>
Overall食物質素幾好,感覺衛生,環境好舒適,員工服務態度好。