2024-05-05
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 𝓔𝓶𝓫𝓪𝓻𝓴 𝓸𝓷 𝓜𝓲𝓬𝓱𝓮𝓵𝓲𝓷 𝓢𝓲𝓬𝓱𝓾𝓪𝓷 𝓣𝓪𝓼𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓙𝓸𝓾𝓻𝓷𝓮𝔂 @ 🌟 銀廬1933《👽食神大媽食川菜》.💁♀️ 圖片展示美食為:Jiao Yan HKD 1388- Chegdu Pickle Kohlrabi- Crispy Lake Bass Carpaccio with Sichuan Pepper- Thousand Years Egg with Sichuan Pepper Sauce- Shredded Eels with Sichuan Pepper & Spicy Sauce- Caviar with Chicken & Beef Broth Jelly- Chicken & Bamboo Fungus Soup- Zhang Daqian Style Braised Liaoning Sea Cucumber- Sichun Pepper Smoked Baby Pigeon- Green Pepper Unicorn- Traditional Pepper Sauce Beef- St
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁♀️ 圖片展示美食為:
Jiao Yan HKD 1388
- Chegdu Pickle Kohlrabi
- Green Pepper Unicorn
- Stir-Fried Wild Mountain Pepper Old Ginkgo & Nine Years Wild Lily
- Simmered Rice with Salted Veggie
- Mapo Tofu Ice Cream
- Sichuan Pepper Tea
- Silver Cottage Delight
👽 呢間川菜米芝蓮一星餐廳正式進駐香港,起傳統川菜經典菜式上再進一步昇華,匯集由宋至今以花椒為主題嘅特色菜式嘅盛宴,當然要黎試下啦!
🤩 涼菜係以盛盒裝載嘅四款特色小食,包括:成都泡菜、燈影魚片、燒椒皮蛋、椒麻鱔絲。成都泡菜非常清爽,絕不過辣。燈影魚片加上香辣嘅花椒,精緻透薄,脆度恰到好處。燒椒皮蛋嘅醃得軟硬適中,加上燒椒嘅香辣味完美結合。椒麻鱔絲夠香脆,麻辣惹味。
🍲 接住係「魚子醬雞牛湯凍」作為前菜,選用產自四川嘅魚子醬,配上雞牛湯凍,鮮味非常,口感滑順入口即溶。
🦋 湯品係好精緻嘅「蝴蝶竹蓀湯」,湯底以金華火腿等精選食材熬製,加上山椒精油更加係畫龍點睛。
😍 主菜係「大千乾燒關東參」,燉煮得非常彈牙,更借鑑張大千嘅藝術烹調,配上牛肉同埋貢椒嘅滋味完美融合,令味道更昇華。
🦆 特色嘅「士罐貢椒乳鴿」以一大個士罐裝載,一打開蓋滿滿嘅香氣四溢。乳鴿煙燻味濃,加上漢源大產區子母貢椒嘅香辣味,嫩滑多汁,風味獨特。
🐟 另一款係「青花椒麒麟魚」,魚嘅鱗片被煎到金黃酥脆,加上清溪鎮青花椒嘅麻辣味,咬落口感一絕。
🥩 仲有經典嘅「老成都水煮牛肉」,牛肉鮮嫩,加上茂縣大紅袍嘅香辣醬汁,辣中帶醇,非常惹味!
🪷 一道清新非常嘅「野山椒素炒千年銀杏配九年野生百合」,綠意盎然,銀杏可口,剛好可以過渡一下被麻辣刺激嘅味蕾。
🥘 主食係「老鹽菜煨飯」,簡單卻美味。鹽菜嘅咸香同埋煨飯嘅濃郁,令人飽肚又滿足。
🍨 甜品係「麻婆豆腐冰淇淋」以及包括馬卡龍、杏仁薄脆、花椒朱古力嘅「糖果拼盤」。絕對係非常創新嘅口味同擺盤。以花椒入味嘅甜品絕對夠特別,無違和感。
☕️ 最後奉上「椒茶」,暖流湧入,非常舒服,幫助消膩。餐廳更會送上小食伴手禮作為留念,將美味帶回家。
🌅 菜餚設計絕對夠特色,價錢對比同類等級餐廳以絕對有誠意,係享受佳餚嘅好選擇,有興趣嘅朋友仔值得一試。
📍 銅鑼灣恩平道42號亨利中心20樓
📲 +(852)9306-5680