好少黎呢頭,所以第一次食呢間蒸氣鍋專門店~欣賞呢度嘅調味枱,有各式各樣嘅乾蒜,蒜蓉,芫茜,辣椒,大大盤,可以任揀調味醬~叫咗B餐$398兩位起,內容好豐富,包括咗:花竹蝦,新鮮大隻蘇格蘭特大聖子:超大隻,鮮甜,爽口日本大元貝:好香又厚肉,好好食,沾上調味醬後更美味美國石蠔:超巨型,大過我隻手掌韓國北寄貝:新鮮,入口鮮甜本灣奄仔蟹半隻:呢個就少d肉貴妃蚌:爽囗嫩滑,口感唔錯蔬菜:爽口健康和牛粒: 有牛味,好口感排骨南瓜粥:煲到好綿,又鮮又甜,食咗起碼3碗材料好,美味,服務態度都好好,不停為你蒸唔洗自己處理,坐係度等食就得。
好少黎呢頭,所以第一次食呢間蒸氣鍋專門店~

叫咗B餐$398兩位起,內容好豐富,包括咗:
花竹蝦,新鮮大隻
蘇格蘭特大聖子:超大隻,鮮甜,爽口
日本大元貝:好香又厚肉,好好食,沾上調味醬後更美味
美國石蠔:超巨型,大過我隻手掌
韓國北寄貝:新鮮,入口鮮甜
本灣奄仔蟹半隻:呢個就少d肉
貴妃蚌:爽囗嫩滑,口感唔錯
蔬菜:爽口健康
和牛粒: 有牛味,好口感
排骨南瓜粥:煲到好綿,又鮮又甜,食咗起碼3碗

蘇格蘭特大聖子
韓國北寄貝
和牛粒
2017-02-01 428 瀏覽
蒸鍋越嚟越多競爭,酒家都一湧而至加入戰團。酒家最大優勢當然就係海鮮,正配合蒸鍋需要。粥底用上大量南瓜點左海鮮套餐,大部份食物都係位上份量都算啱啱好,唔洗怕太多食唔到啲粥蝦鮮甜,唔算好大隻蟶子王肉質爽甜,加埋粉絲蒜蓉,好味!生蠔連殼,應為新鮮貨時間控制得宜,無過老,蠔味濃。奄仔蟹唔算多羔,肉質鮮甜。蜆都幾大隻,同樣係配蒜蓉粉絲,鮮甜。手打四寶丸驚喜不大。墨魚丸質素為最好,爽滑彈牙。粥底精華,如想像般金黃皆因用上大量南瓜,兩位份量,食左大半已經好飽。
蒸鍋越嚟越多競爭,酒家都一湧而至加入戰團。

酒家最大優勢當然就係海鮮,正配合蒸鍋需要。
粥底用上大量南瓜
點左海鮮套餐,大部份食物都係位上
份量都算啱啱好,唔洗怕太多食唔到啲粥

蝦鮮甜,唔算好大隻
蟶子王肉質爽甜,加埋粉絲蒜蓉,好味!
生蠔連殼,應為新鮮貨

時間控制得宜,無過老,蠔味濃。
奄仔蟹唔算多羔,肉質鮮甜。
蜆都幾大隻,同樣係配蒜蓉粉絲,鮮甜。
手打四寶丸驚喜不大。
墨魚丸質素為最好,爽滑彈牙。
粥底精華,如想像般金黃

皆因用上大量南瓜,兩位份量,食左大半已經好飽。
2017-01-10 507 瀏覽
喺鰂魚涌上完堂,家長介紹我去呢間酒樓有蒸海鮮套餐食,佢食個話都幾抵食,橫掂都諗唔到食乜嘢,所以就黎試吓啦!$398一位,已經有花竹蝦,蟶子,大元貝,石蠔,北寄貝,貴妃蚌,仲有奄仔蟹添!最重要梗係有個粥底啦!呢個粥底仲有南瓜添!呢度個蒸爐有埋時間制,set好時間就會響,今晚仲要有店員幫手蒸海鮮,我淨係坐喺度負責食!店員會計啱晒時間輪流蒸,首先係花竹蝦,超大隻好鮮甜!然後到蒜蓉粉絲蒸蟶子,之後就到奄仔蟹,蒸完奄仔蟹之後佢就停一停俾我哋處理左隻蟹先.接住落嚟嘅幾樣海鮮都非常之新鮮同埋好味,店員嘅服務亦都非常之好,每食完一兩樣嘢就會同我地換過晒啲碟.最後仲有手打丸三款同埋粟米.重點當然係南瓜排骨粥啦!所有海鮮嘅精華都係晒個粥度!加埋南瓜嘅甜味,真係幾飽都可以食到兩碗吖!
呢度個蒸爐有埋時間制,set好時間就會響,
今晚仲要有店員幫手蒸海鮮,我淨係坐喺度負責食!
店員會計啱晒時間輪流蒸,首先係花竹蝦,
超大隻好鮮甜!
然後到蒜蓉粉絲蒸蟶子,
最後仲有手打丸三款同埋粟米.
重點當然係南瓜排骨粥啦!
所有海鮮嘅精華都係晒個粥度!
加埋南瓜嘅甜味,真係幾飽都可以食到兩碗吖!
2017-01-10 437 瀏覽
早前HONEY黎過宜一間酒家,對宜間酒家印象不錯,所以今日帶我黎再吃一次海鮮蒸氣石鍋。宜度有幾款海鮮套餐選擇,最平$298/位!我地揀左個中等價錢既海鮮套餐, 有七種海鮮咁多,另外仲包括有一款蔬菜同肉食選擇!肉食方面我們點選了四寶丸同和牛粒,兩樣都好有水準。和牛粒牛味濃郁,肉質爽嫩!四寶丸彈牙有口感,值得推介!唔同種煩既海鮮有唔同既蒸煮時間,店員全程會協助分批將海鮮放入蒸架,我地既工作就係等食就得喇!花竹蝦:長度驚人,肉又夠多,又夠生猛新鮮,食落鮮甜多肉。日本大元貝,又大粒又厚身。廚師預先係元貝中間劏左一刀,更易蒸熟,鮮味更突出!北寄貝刺身係日式餐廳或者放題就必定食過!原隻北寄貝連殼一齊蒸煮,熟食既吃法就別有一番風味。經過煮熟既北寄貝爽口鮮甜,一d都唔靱,而且仲食到海水鹹味。最後當然是粥底,粥底經歷過七種海鮮既海鮮精華,吃起來鮮味出眾!同時,米粒蒸煮得軟綿,真係無得輸!飯後仲有桂花糕做甜品,很圓滿!

花竹蝦:長度驚人,肉又夠多,又夠生猛新鮮,食落鮮甜多肉。
飯後仲有桂花糕做甜品,很圓滿!
2017-01-09 367 瀏覽
同朋友一樣好中意食海鮮,而中式最簡單既蒸煮方法就係我地最愛!可以食得出係米貨真價實,海鮮夠唔夠新鮮。我地揀左每位$398既海鮮餐,有七款海鮮咁多...有長過隻碟既花竹蝦、有豐富蟹膏既奄仔蟹、爽口北寄具、聖子皇等等...由開場食到散場,都冇一樣海鮮令人失望唷!全部都非常大size👑,鮮味香甜!正所謂有圖有真相!日本大元貝有成隻湯羮咁大,簡單加上蒜蓉粉絲蒸熟,已後好爽口鮮甜!美國石蠔同樣好大隻!😍😍😍加左疆蔥辣椒一齊清蒸,辟左陣腥味,肉質肥厚。花竹蝦又長又多肉,肉質爽彈,蝦頭既,蝦膏仲好惹味添!北貝寄同白刀貝keep著係大size!每樣海鮮都係咁鮮味同大size,水準真係好高!蘇格蘭特大聖子真係名實相符,同筷子一樣長!肉質一啲都唔靭,蒸煮時間控制得好好唷!最幸福當然係所有海鮮既精華盡收粥地,綿綿既南瓜排骨粥加上海鮮精華一齊食,真係令人大快朵頤!
花竹蝦又長又多肉,肉質爽彈,蝦頭既,蝦膏仲好惹味添!

2017-01-03 784 瀏覽
難得小弟今日約港島朋友傾啲野,佢就帶左我黎食依間蒸汽鍋。都係因為潮流帶動下,看似中式的海鮮酒家,一道裝修下就變成而家既蒸氣鍋。證明香港人有幾靈活變通。蒸氣鍋計時器鍋底 - 先放入珍珠米、排骨同南瓜作為最後粥底既材料,最後用蒸氣煲成粥。日本大元貝 - 蒜蓉粉絲伴元貝,當然係最穩陣既食法,加上元貝中間細心地開左一刀,保証蒸熟,而元貝夠新鮮就無得輸。蘇格蘭特大聖子 - 控制聖子既時間好重要,因為你都知呢,聖子太熟會變成擦子膠,有計時器既情況下可以話係萬無一失。貴妃蚌/韓國北寄貝 - 北寄貝通常我地只係可以響壽司舖可以見到食到,清蒸都係第一次,感覺都有啲特別,比較有咬口、少少煙韌。生猛花竹蝦 - 九節蝦當然夠鮮甜,有蝦味,唯一唔好就係得兩隻,實左太少。美國石蠔 - 都算幾大隻肥美,但蠔味唔夠,可能都係產地問題。本灣奄仔蟹 - 蟹肉多汁、肉質彈牙、爽甜。新鮮排骨南瓜粥 - 每次蒸氣鍋既重點所在當然就係依個粥啦,但一定要夠時間南瓜同珍珠米化開,加上前第道海鮮留底既精華,又點會唔好食喎,我覺得選用珍珠米係既成功既地方。
蒸氣鍋計時器
本灣奄仔蟹 - 蟹肉多汁、肉質彈牙、爽甜。
2017-01-01 4196 瀏覽
天氣凍冰冰當然要去下食熱辣辣既美食,成日都打邊爐所以今次一行四人就試下海鮮蒸鍋,店家地方好寬敞樓底好高,感覺好舒適。醬料同鼓油係全自助的。海鮮蒸氣鍋餐有A,B,C 三種,我地就叫左A和B餐。店員會幫客人逐款海鮮放上蒸鍋處理,再以timer計時,確保海鮮唔會蒸得太熟overcooked.首先第一道係新鮮既花竹蝦,除左新鮮外蝦肉仲非常鮮甜,配點鼓油食已經非常美味。第二道係蘇格蘭特大聖子,再加上蒜蓉粉絲同少量辣椒一齊蒸顯得格外惹味。聖子大大隻啖啖肉,較岩時間起菜完全唔un.第三道係日本大元貝,亦係加左蒜蓉粉絲同適量辣椒一齊蒸令到層次更豐富,大元貝係非常鮮甜都唔洗再加d咩醬汁,元貝既精華汁甜到可以直接飲。紐西籣馬刀貝及韓國北寄貝 - 兩款都唔錯,貝肉彈牙鮮甜,係會想再令人encore.美國石蠔 - 石蠔非常大隻厚肉,加點辣椒同薑一齊蒸主要係去走腥味,石蠔蒸完後都無縮水,抵讚。本灣奄仔蟹 - 蟹膏多到滿瀉,肉反而唔算太多,喜愛食蟹膏既朋友岩哂。肉食可以再三選一,甘我地就簡左和牛粒,和牛粒油脂分佈均勻,入口即溶係正既。海鮮蒸鍋既底下仲有一鍋排骨南瓜粥,南瓜粥完全吸收哂各種海鮮既精華所以份外鮮甜,排

醬料同鼓油係全自助的。
海鮮蒸氣鍋餐有A,B,C 三種,我地就叫左A和B餐。
海鮮蒸鍋既底下仲有一鍋排骨南瓜粥,南瓜粥完全吸收哂各種海鮮既精華所以份外鮮甜,排骨都煮得好腍。
本身見到餐牌最平果個餐都要$298,唔係任食,仲要加一,覺得有啲貴。但食完覺得物有所值!首先,海鮮方面好新鮮,好大只,好爽滑!有質素!例如呢個餐既美國蠔出面買都幾十蚊一只,聖子呢個size街市至平都要百五蚊到一斤。加上要侍應招呼,每樣食物幫你蒸,上碟,換好多只碟,所以呢個價錢真係唔貴!排骨南瓜粥,用既係珍珠米,新鮮排骨。估唔到呢一小碗,可以煮出成煱粥!粥好甜南瓜味。雖然食唔出海鮮味,但見住啲海鮮精華倒曬落去,正!蝦蝦蝦,每人有兩只,好多膏!yummy! 特大聖子,我至愛!成只碟甘長!肉質爽口。漲卜卜既青口同馬刀貝!平時買急凍既青口較韌同無物味,入面好多“草”甘既野。但呢個肉質爽滑,入面啲膏同肉都好林。日本大元貝相對其他,呢個蒸得耐左少少,無甘嫩滑。蠔一句講晒,juicy! 雖然蒸熟左,但好似生蠔甘嫩滑和牛粒!依家興食和牛,估唔到呢度都有。望落去就知道好juicy ,好嫩啦。一咬落去就有啲油同肉汁標出黎,好香牛肉味!食到最尾仲會有桂花糕送美中不足係叫左罐可樂,要12蚊,有啲貴。。。其他都好好!正如剛才所說,呢餐好滿足!食左好多海鮮!好飽!正!

蝦蝦蝦,每人有兩只,好多膏!yummy!
特大聖子,我至愛!成只碟甘長!肉質爽口。
日本大元貝
相對其他,呢個蒸得耐左少少,無甘嫩滑。

一句講晒,juicy!
雖然蒸熟左,但好似生蠔甘嫩滑
和牛粒!
依家興食和牛,估唔到呢度都有。
食到最尾仲會有桂花糕送
美中不足係叫左罐可樂,要12蚊,有啲貴。。。其他都好好!
正如剛才所說,呢餐好滿足!食左好多海鮮!好飽!正!
2016-12-21 377 瀏覽
應友人之所約 到位於鰂魚涌的 長發海鮮酒家 吃蒸海鮮 ~ Menu ~ 我們點了 B餐 $ 398/位 (兩位起)包括 : 花竹蝦 (1隻)、蘇格蘭大聖子 (1隻)、日本大元貝 (1隻)、美國石蠔 (1隻)、韓國北寄貝 (1隻)、本灣奄仔蟹 (每位半隻)、貴妃蚌 (1隻)、新鮮排骨南瓜粥 粥底 : 先在鍋底放珍珠米、南瓜、排骨 ~花竹蝦 : 爽口嫩滑又彈牙 , 味道鮮甜細緻 , 不用花巧 , 原味就是正 ~ 蘇格蘭大聖子 : 蟶子蒸得火喉剛好 , 肉質嫩滑細緻 , 而且非常鮮味 , 粉絲也吸收了蒜茸和蟶子的鮮味 ~日本大元貝 大元貝肉質厚實彈牙又鮮嫩 , 味道超級鮮甜 , 充滿貝類的海產香 ~ 美國石蠔 : 美國蠔大隻又厚肉 , 入口爽彈不老 , 肥美鮮甜 , 蠔味夠濃 ~ 貴妃蚌 & 韓國北寄貝 : 加入了蒜蓉粉絲同蒸 , 肉質爽口彈牙又鮮嫩 , 鮮味爆燈 , 絕對滿足 ~ 本灣奄仔蟹 蟹膏不多 , 勝在蟹肉鮮甜細緻 , 令人回味 ~ 蒸完食物後 , 粥也煮好了.... 此粥盡是海鮮的精華 , 味道純正而天然 , 每一口都是鮮味 ~本篇完 ~
應友人之所約

到位於鰂魚涌的 長發海鮮酒家 吃蒸海鮮 ~

Menu ~

我們點了 B餐 $ 398/位 (兩位起)

粥底 : 先在鍋底放珍珠米、南瓜、排骨 ~

本灣奄仔蟹

蟹膏不多 , 勝在蟹肉鮮甜細緻 , 令人回味 ~

本篇完 ~
2016-12-21 278 瀏覽
首先要讚下呢度既職員,服務態度好好!同埋佢地真係好辛苦,地下果層坐滿有成十幾枱,我果晚有六枱到。因為蒸氣煱要職員禁果部蒸氣機,每蒸一樣野幾分鐘到,一夠鐘就會響bibi ,職員就會過黎夾食物俾我地。甘多枱走黎走去都幾辛苦,但服務仲好好,抵讚!因為係朋友介紹先黎呢度,佢之前食完話好正,海鮮大又鮮!我食完之後覺得。。。果然無介紹錯!超正!第一次黎,保守啲,叫左個298餐!職員首先幫我地蒸左個埾子,三四分鐘左右,佢仲加左啲菜蒲上去,話甘樣食好味啲!聖子上有蔥花、生熟蒜蓉同粉絲。好爽口,又多肉,加埋啲配料食,正!美國石蠔濕紙巾甘大只!本身以為蒸完會縮水,但一啲都唔會,反而更漲卜卜!一啖落去,啲肉汁流晒出黎!好林,好似食緊“”鵝肝“”甘林,甘creamy 哈哈日本大元貝蒜蓉加粉絲食,絕配!馬刀貝自己買親整都好多沙,但呢個無沙,又多肉,正!青口大大只,唔點醬料更食到原汁原味,好好味!中蝦肉夠實,夠爽,鮮味!肉丸真材實料,好彈牙!蒸完仲大粒啲添!有牛肉丸、豬肉丸、鯪魚球同墨魚丸!菜心無油,但做到油菜甘爽甘嫩!排骨南瓜粥爭少少唔係好棉,不過唔係煲左好耐,已經好好,又有海鮮既精華!正!不過唔記得叫職員走莞

第一次黎,保守啲,叫左個298餐!
哈哈
日本大元貝
蒜蓉加粉絲食,絕配!
馬刀貝
自己買親整都好多沙,但呢個無沙,又多肉,正!
青口
大大只,唔點醬料更食到原汁原味,好好味!
中蝦
肉夠實,夠爽,鮮味!
肉丸
菜心
無油,但做到油菜甘爽甘嫩!
排骨南瓜粥
不過唔記得叫職員走莞茜,唔中意食既朋友記得啦!
食完晒之後,會送上桂花糕做甜品。好清香,夠彈
朋友果然無介紹錯,我都會推薦其他朋友。相信我會再黎!下次試多啲其他海鮮!
北角鯽魚涌的麗池大厦在香港曾經名噪一時,雖然年過五十,外表已很殘舊,但它以前的光輝歲月亦給很多香港人的美好集體回憶。就在麗池大厦附近鯽魚涌英皇道901-907號一樓的長發海鮮酒家最近推出了蒸氣鍋迎接寒冷的冬天。近年覺得蒸氣火鍋漸漸代替傳統火鍋的位置,因蒸氣鍋比較環保安全,不會令室內空氣混濁。原來酒家把地面的一層裝修成蒸氣鍋的專用區,專用區的環境豪華舒適,大大的水晶吊燈,令客人有一種虛榮的感覺。經侍應推介下要了A套餐($298/二位起)和B套餐($398/二位起),A套餐包括有海中蝦,大聖子,大元貝,石蠔,馬刀貝,青蚌和新鮮排骨南瓜粥。B套餐就包括花竹蝦,大聖子,大元貝,石蠔,北寄貝,奄仔蟹,貴妃蚌和新鮮排骨南瓜粥。另每份套餐任選肉食及蔬菜各一份,肉食有和牛粒,豬肉丸或四寶丸。首先一大蒸鍋上枱,侍應在最蒸鍋低層放了白米,排骨和南瓜用作粥鍋,再在上層放了一蒸格,每次放上不同海鮮蒸約五分鐘就可進食,再配上不同調味料,可自助配搭,有劍葱花,生蒜茸,指天椒,剁椒,XO醬豆瓣醬,芫茜,炸蒜茸,大頭菜,海鮮醬,日本芥辣,沙爹醬等多款選擇。每吃完一款海鮮,侍應就會把碟更換,再遞上另一款蒸煮好的海鮮給客
每吃完一款海鮮,侍應就會把碟更換,再遞上另一款蒸煮好的海鮮給客人食用,這種服務態度,真給我一種人上人的感覺。
當然吃蒸氣鍋就最好歎番杯,亦可叫汽水或涼茶之類解解渴。最後再送上甜品
如果用這種大衆化的價錢而有這種食物的質素和享受,我覺得可算超值的,除套餐價錢外,醬汁茶錢,泡菜花生另計,當然還包括加一服務費。
2016-12-17
2016-12-17 1693 瀏覽
因為早到左,所以去到係門口睇左陣,等下先。見到有好多海鮮,款款大只!生猛!啲水好清!唔似有啲酒樓好似無清潔魚缸甘!讚!黎之前都決定左食蒸氣煱,因為未試過。齊人後我地決定試A 餐!本身睇餐牌好似唔係好多野食,但因為全部海鮮都好大只,又有南瓜粥,所以最後食到好飽!!依家先知呢度蒸氣煱係有人“服侍”!職員會幫你分批放海鮮落去,再按反適當時間,夠鐘就會bi bi 響,職員再黎夾俾你!全程唔洗自己郁手!價錢俾得抵啦!辛苦晒啲職員!首先講下個元貝同聖子,超大只超長!面頭會加啲粉絲同蒜蓉,好香蒜蓉味!肉質好爽口,鮮味,蒸得剛剛好!雖然餐牌上話係中蝦,但一啲都唔細只,串好一只只,蒸熟一mok 啲穀就甩。蝦肉好實淨,好鮮甜爽口!美國石蠔、青口同馬刀貝。一句講晒,又係超大只!本身唔係好食青口,覺得啲肉好韌,又有啲好似魚絲、啡啡地色既肉臟(我估係),但今次後對佢改觀!因為蒸得好林,仲好多水份係入面,一咬就開,好厚肉,無渣!而蠔更加唔洗講,超肥美,蒸完都仲係甘大只!啖啖肉,好少食蠔係要咬開,呢只就要啦!南瓜粥,一開煱果時就要落,食完海鮮粥就煮好!好香南瓜味,完全無落調味都好好味!正!!!超正既蒸氣煱!推介大家
讚!

南瓜粥,一開煱果時就要落,食完海鮮粥就煮好!
好香南瓜味,完全無落調味都好好味!正!!!
超正既蒸氣煱!推介大家一試!!
2016-12-17 244 瀏覽
久不久會同同事嚟飲茶既我,發現左地面嗰層原來做左蒸鍋area, 好新淨又寬落,於是就約埋happy friday一齊嚟食海鮮蒸鍋~每位計,有A/B兩個餐揀,我地點左各兩個。(A-$298/ B-$398)自己出去撈醬,有成10幾個選擇都唔錯,我仲另加左隻生雞蛋tim。野飲另叫。職員會幫我地蒸餸同分菜,個鍋有兩職,下層蒸肉排南瓜粥,上層就蒸海鮮,等d汁流落去d粥度,其實個餐仲有菜同肉類比你揀,3選1,我地揀左食菜心同和牛粒,男人麻,點都要d肉落肚既。甘大間海鮮酒家既海鮮又點會差得去邊,所以海鮮好甜又新鮮,和牛又鮮嫩多汁,最後食埋個精華粥底真係真心滿足,個人都暖晒。到最後原來仲有杞子桂花糕。呢個Friday真happy。
野飲另叫。
呢個Friday真happy。
2016-12-09
2016-12-16 1612 瀏覽
天氣一凍就想食鍋,但日日火鍋真係好熱氣,所以近來愈來愈人鐘意食蒸氣鍋,貪佢健康又多選擇,一樣暖笠笠!成日經過呢間酒家都無發現原來佢地面嗰層全新裝修過,專做蒸氣火鍋!價錢仲要唔貴!A餐 $298加一B餐 $398加一入到去第一個感覺係:好光猛寬敞又乾淨!(連個洗手間都裝修埋,哈哈!)有醬油櫃供自助配搭醬料,好方便。加$36有涼茶,真材實料,無加糖。一行4人點左2個A餐、2個B餐(每個餐兩位起)~加錢叫左一渣《清熱涼茶 $30》堅涼,女士注意啦要~因為有A又有B, 所以將海鮮mix埋嚟蒸。佢個蒸鍋有兩層,下底嗰層係粥底《新鮮排骨南瓜粥》,上層就用於蒸海鮮既。除左海鮮,個餐其實仲有菜(3選1)、肉(3選1)。 我地選擇左菜心同和牛粒(每人有4粒)。每張枱都內置左時間調節器,好先進~唔似外間要用外置timer或者自己計時。職員會幫我地放食物去蒸,教好時間之後差不多時間佢地就會返嚟幫客人分餸,同埋再蒸下一款食物~好有牛味,稔身多汁。精華所在~~粥底吸收晒海鮮同和牛既精華~特別鮮甜~最後仲有甜唔品~ 地方乾淨已經加晒分~海鮮酒家做返拿手既海鮮餐,當然唔會差得去邊既~~!

A餐 $298加一
B餐 $398加一

有醬油櫃供自助配搭醬料,好方便。

加$36有涼茶,真材實料,無加糖。

一行4人點左2個A餐、2個B餐(每個餐兩位起)~
加錢叫左一渣《清熱涼茶 $30》
堅涼,女士注意啦要~

好有牛味,稔身多汁。
精華所在~~粥底吸收晒海鮮同和牛既精華~特別鮮甜~
2016-12-10
2016-12-14 850 瀏覽
因為朋友話想食蒸氣煱,就近近地,揀左呢度,係正 魚則 魚涌港鐵站對面!超方便!而我個人係第一次食蒸氣煱,好似大鄉里出城甘,好多野都好新奇!哈哈首先講下個醬料bar , 超過十種,仲有xo 醬!正!實有幾款岩你佢個粥底係排骨、同米、南瓜,而原來蒸氣煱係唔洗加水煲粥架,係靠下面既蒸餾水、蒸氣同海鮮既水份煮熟,唔食過真係唔知!一定超好味!今餐絕大部分食物都係海鮮,相係四人份量,一人有一只石蠔,超大只!咬落去好淋,好多水份,一啲都唔“星”。可以用肥美去形容!中蝦,每人有兩只,唔算話好大只,但肉質好爽口,鮮甜!青口、馬刀貝,都係好大只,無沙,新鮮!聖子,又係今餐一重點!未食過甘大只既聖子!清潔得好乾淨,好爽口,好多肉,好鮮味。加埋粉絲同蒜蓉食更正!日本大元貝,貝如其名,真係好大只!元貝肉熟晒,但一啲都唔韌,好爽口。仲可以自選肉丸或和牛肉丸有牛、墨魚、魚肉同豬肉丸。未蒸時好似細細粒,蒸完好似乒乓球甘大粒!粒粒入味,彈牙!平時凍肉店買開既丸同呢個無得比!呢個粉唔多,真材實料!食完甘多肉同海鮮,食反幾條菜清一清,爽口!蒸得剛剛好!當食完以上既野後,煱粥就剛好煮棉!唔好睇頭先啲米一碗仔,煮出黎好多,四個

佢個粥底係排骨、同米、南瓜,而原來蒸氣煱係唔洗加水煲粥架
中蝦,每人有兩只,唔算話好大只,但肉質好爽口,鮮甜!
青口、馬刀貝,都係好大只,無沙,新鮮!
仲可以自選肉丸或和牛
食完甘多肉同海鮮,食反幾條菜清一清,爽口!蒸得剛剛好!
當食完以上既野後,煱粥就剛好煮棉!唔好睇頭先啲米一碗仔,煮出黎好多,四個人分,每人有兩碗,食到好飽!
一個字講晒今餐:正!

一定會再黎!