2016-12-12 525 瀏覽
好耐無約過人食飯,好耐無食過海鮮就不如直接食蒸氣鍋!見呢度套餐豐儉由人,價格同其他蒸氣鍋差唔多價錢又坐得舒舒唔使同人逼又排隊又等位。一開始就放米、排骨、南瓜,薑蔥落鍋,連水都唔使落,好驚嘆最後食得既時候啲粥清清地綿綿地又幾好食!我地食最平果款$298,仲有蒸肉丸同蒸蔬菜,有6款海鮮,waiter waitress每次上食材、依次序放入鍋蒸、到serve食物時都有講解,例如會講邊款海鮮會蒸幾耐,邊款襯咩調味,對蒸既時間睇得好實,睇得出好熟手之餘又有服務,讚!每樣海鮮都非常新鮮,好鮮甜,上菜都見到有啲仲係生既郁下郁下,唯一係貴妃蚌爭啲,唔夠爽滑鮮甜!推介鮑魚,仲係郁既,加左陳皮蒸好正!超彈牙!蟶子都特別好食,加埋粉絲熟蒜好好味!仲有日本元貝超大隻厚肉,又係好鮮甜!另外豬肉丸都好香好味,無乜加入肥膏,其他丸都係新鮮手打,同急凍丸無得比。蔬菜方面我地揀左粟米同芥蘭,waitress又係記得2樣野蒸唔同時間,粥最後加上蔥花,同煮開既南瓜,顏色好靚味道又清,重口味又可以落d大頭菜!原來都唔使一定要去好多人排隊果d先食到好野,呢度既海鮮真心新鮮,份量啱啱好!
好耐無約過人食飯,好耐無食過海鮮就不如直接食蒸氣鍋!

2016-11-26 1085 瀏覽
所謂創意,指的是從傳統之中帶來變革,更往往是由兩件平平無奇的事物組合而成。源自韓國的海鮮九層塔,結合到傳統的中式酒家之中,又會刷出怎樣的火花呢?不捨近取遠,就在長發海鮮酒家一嚐這樣的滋味。乘坐古舊的電車沿英皇道前來,發現長發酒家的蹤影,下車後目的地就在對面。酒家一改以前的風格,改以蒸氣海鮮作為主打,嘗試開展其新一頁的旅程。傳統酒家的裝潢素來別樹一格,長發酒家自然也不例外。地板鋪上帶秀麗花紋的地毯,而四周則以雕紋和鏡面作裝飾,打造出高級的感覺。酒家的環境十分寬敞,餐桌之間露出一條寬闊的通道,加上樓底極高,天花並吊著貴氣的水晶燈,氣派非凡。桌上的每樣餐具、物件,是那熟悉的面貌,與一般的傳統酒家無異,唯獨是在中間的電子爐,正正是為了蒸海鮮而設。在傳統酒家用餐,沖一壺中國茶來喝,感覺特別親切。茶的味道甘香之餘,更可起消滯的作用。酒家準備了多款不同的調味料,供客人製作專屬的醬汁,當中還有一款是XO醬來的!酒家提供的粥底配料,劃一是南瓜排骨。在蒸煮一輪過後,味道想必十分甘甜。在準備過後,店員便替我們把第一道的海鮮放到爐上,並調較合適的時間開始蒸煮。看著蒸氣隨隨升起的樣子,叫人特別興奮和期待。【生猛
中國茶
南瓜排骨粥底
【生猛海中蝦】

酒家用的只是一般的海蝦,但勝在蒸煮的時間得宜,保持著彈牙的肉質,而清蒸的煮法亦更能帶出蝦的鮮甜味道。蝦身以竹枝穿起,蝦肉同時十分離殼,甚是方便食用。
【紐西蘭馬刀貝】

馬刀貝的體積比平常的蜆貝為大,肉質比較爽口,味道也較為鮮甜,吃起上來甚是滋味。但以這體積而言,一人只有一隻,有點不夠過癮。
【美國石蠔】

生蠔、吉列蠔等等的吃法常見,但清蒸石蠔還是第一次。大大隻的石蠔十分飽滿,一口咬下去,吃到滿口的蠔肉,叫人甚是滿足。石蠔的蠔味未算很濃郁,但仍相當突出,濃淡適中。
【韓國黃金貝】

圓身的黃金貝肉質比較煙韌,而鋪上了蒜蓉粉絲作調味,鮮甜味沒有之前的幾款突出,但產生了不一樣的化學作用,也是別有一番滋味的。
【蘇格蘭特大聖子】

特大聖子名不虛傳,絕對比一般的聖子大上不少。肉質方面很是嫩滑,味道也頗為鮮甜,調味的蒜蓉粉絲也就有點可有可無了。
【日本大元貝】

元貝說不上很大隻,與平常見到的不差很多。味道方面尚算鮮甜,但可以再出色一點,估計我還是比較喜歡吃新鮮的刺身吧。
【四寶丸】

吃了不少海鮮,轉一轉口味來一點肉食。四寶丸包括鯪魚、墨魚、豬肉和牛肉四款,每款的質素都挺高。但滋味程度與海鮮相比來說,自然是相距甚遠了。
粟米
【粟米】

套餐裡面的蔬菜,主要來自配襯海鮮的生菜,唯獨是粟米,是唯一一款自成一體的。但是粟米的味道沒有很甜,感覺不怎麼樣。
【南瓜排骨粥】

最後一道壓軸的南瓜排骨粥,本是我們滿心期待的。然而,南瓜粥不夠鮮甜,粥底亦沒有我們想像中的煮得軟綿綿,實在有點食之無味,棄之可惜。
椰汁糕
在主菜以外,酒家為我們送上椰汁糕為甜品作結,味道中規中矩,但勝在心意搭救。
傳統酒家在過去曾經服侍著各區市民,但在歲月的洗禮下,不少陪伴著大家成長的酒家已退下火線。取而代之的,就只有一間又一間的連鎖式酒家。與其等到人去樓空的時候,才懂得懷愐,趁現在到值得支持的傳統酒家到訪一下,也許更有意思。
2016-11-01 290 瀏覽
有個Happy Friday就係因為一餐正既😆咪以為每樣海鮮得一兩件(只為我擺重點推介),好似好少咁一定唔夠飽,食到最後你就知!店員一開始就米,排骨同南瓜放埋落去,為最後一味做好準備!唔使加水,下面有蒸氣自己升上黎煲個靚粥,如果屋企有部都咪話唔盞啊!識食一定食蒸蝦,原汁原味好鮮,仲要有羔架!蒸佢幾分鐘就食得,爽口!好快就聖旨到!!!平時炒既話一定會縮晒水好細條,蒸除左好鮮甜,縮水都冇咁勁,又唔un👏🏽👏🏽👏🏽不得不提8頭鮑,加上少少陳皮,成個香晒,咩汁都唔使點!最最最最最後,所有海鮮既精華都滴晒落下面個個粥底到!最精華,最鮮甜就係佢啦!好綿好綿,南瓜熔為一體,排住好軟好林!口感好一致!要比十個讚呀!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
有個Happy Friday就係因為一餐正既😆
店員一開始就米,排骨同南瓜放埋落去,為最後一味做好準備!
南瓜排骨精華粥
海蝦
聖旨
不得不提8頭鮑,加上少少陳皮,成個香晒,咩汁都唔使點!
八頭鮑
南瓜排骨精華粥
海蝦
聖旨
八頭鮑
2016-10-30 340 瀏覽
想在港島區食蒸氣鍋,因有長輩同行,特別找間不用上樓梯的,長發是個好選擇這間長發有兩層,蒸氣鍋區就在下層,雖然下層不及上層大,但檯與檯之間空間感足,尤其與潮福那種擠逼相比,這裡真是舒適太多,絕對係BB車 & 輪椅 friendly。另不得不提個廁所,好乾淨!我覺得呢點好重要,唔係淨係門面做得好,洗手間整潔令我覺得此店內裡都乾淨,加哂分!最欣賞呢度嘅服務。不太懂形容,就是由上至下都很樂意和主動,能和你有說有笑,而且不論誰經過你檯附近 而你的食物剛好夠鐘出爐,誰都會即時過來起鍋分食物,無分你我的,感覺良好好la~講吓食物。訂位前曾因爲這裡不是用草帽蓋而猶豫,但來了後真心覺得鋼蓋其實仲乾淨,而且蓋面是玻璃,可隨時看到食物在鍋中的情況仲食咗:污漕雞(原來即係紅棗杞子大頭菜蒸雞)、蒜蓉蒸蟹糯米飯、麵醬五花腩四季豆、沙薑蒸魚肚。仲有個粥底!食過的人都知道,鍋底加個粥,蒸食物時所有精華落哂個粥度~~冇得彈呢度個粥底冇加鹽,所以食落冇鹹味,反而突出咗粥同材料嘅原味。之前又擔心個鋼蓋D水蒸氣流哂落去會攪到個粥淡哂稀哂,原來唔會ga~個粥不知幾綿。而經理幫我們分粥時帶來了蔥粒同大頭菜粒各一碗,各人可隨口味添

另不得不提個廁所,好乾淨

海星斑仔
蘇格蘭大蟶子
壽包

~~冇得彈
個粥不知幾綿。而經理幫我們分粥時帶來了蔥粒同大頭菜粒各一碗,各人可隨口味添加。

食完仲有甜品
,今晚係桂花杞子糕~
2016-10-29
壽包
  • 污漕雞
  • 蒜蓉蒸蝦糯米飯
2016-10-26 361 瀏覽
我記得呢間酒樓係而家呢個鋪位都好耐嫁喇!中間好似轉過幾次名,原本都不是叫做長發。今次返細個住的地方探人,順便懷緬兒時去過的地方。本來今次想去打邊邊,但呢排又食得多熱氣野,咁岩部長又介紹食蒸海鮮唔洗自己煮,就入去試左佢個A餐,都係貴打邊邊少少。佢都有分A,B同C餐,既然都係第一次食,就試個便便地的A餐。其實檯面都有個散叫餐牌,單點幾個都貴過C餐,所以都係叫個套餐A算。食前都有去海鮮檔簡海鮮。海鮮有生蠔,貝殼類,蟶子簡啦!都算幾新鮮,都有郁動,起碼證明生猛而不是奄奄一息先啦咁!然後食埋個南瓜排骨粥,集齊哂咁多種海鮮的味道,幾濃郁!最後跟埋個椰汁糕,甜而不膩!

食前都有去海鮮檔簡海鮮。

然後食埋個南瓜排骨粥,集齊哂咁多種海鮮的味道,幾濃郁!
南瓜排骨粥(未煮)
南瓜排骨粥
最後跟埋個椰汁糕,甜而不膩!
2016-10-24
2016-10-24 246 瀏覽
先上生猛海中蝦2隻, 非常鮮味, 蒸的時間只用了數分鐘, 剛剛好蘇格蘭特大聖子, 有蒜頭粉絲相伴, 相當入味日本大元貝, 口感不錯, 而且很鮮甜,蒜頭粉絲配搭不錯美國石蠔, 非常巨大, 海水味濃, 是我食過最好的蠔韓國黃金貝 及紐西蘭馬刀貝最後是芥蘭, 牛粒和南瓜粥, 粥底有大量海鮮汁, 每一口都有濃濃的鮮味, 牛粒入口即溶, 時間控制剛剛好, 這一餐相當不錯
蘇格蘭特大聖子, 有蒜頭粉絲相伴, 相當入味
日本大元貝, 口感不錯, 而且很鮮甜,蒜頭粉絲配搭不錯
美國石蠔, 非常巨大, 海水味濃, 是我食過最好的蠔
韓國黃金貝 及紐西蘭馬刀貝
2016-10-20 290 瀏覽
第一次去食蒸海鮮,入到門口有很大個魚缸放了不同種類的海鮮,好生猛咁,已經急不及特想食,見餐牌寫左多種海鮮,我決定揀A餐食😊 ,每種海鮮都配上幾條生菜,同普洱茶,可解油膩。等食前先飲杯普洱茶,清理口腔。這茶壺有個隔,當倒茶時茶葉不會沖落杯中。首先蒸蝦食先,好快就有得食,d 蝦肉都彈牙,唔錯!之後食特大聖子,落左d粉絲吸哂海鮮d 鮮味,好滿足!之後食日本大元貝,爽口冇沙,正!重點係食石蠔,好大隻肥美,啖啖肉,又冇腥味,好食!之後食馬刀貝同黃金貝,都很有鮮味👍食左咁多海鮮,仲有d 4寶丸同菜食,開始感到好飽。到最後食底層既排骨南瓜粥, d 海鮮汁落哂去d 粥底到,南瓜又夠多,又有莞茜配埋,好好味,忍唔住食多碗!最尾仲有甜品送,係椰汁糕,不錯:)今次食蒸海鮮冇油好健康同埋夠鮮味好食,下次一定會再黎食!

普洱
首先蒸蝦食先,好快就有得食,d 蝦肉都彈牙,唔錯!
生猛海中蝦
之後食特大聖子,落左d粉絲吸哂海鮮d 鮮味,好滿足!
SCOLAND特大蟶子
之後食日本大元貝,爽口冇沙,正!
JAPAN大元貝
重點係食石蠔,好大隻肥美,啖啖肉,又冇腥味,好食!
USA石蠔
之後食馬刀貝同黃金貝,都很有鮮味👍
馬刀貝,黃金貝
食左咁多海鮮,仲有d 4寶丸同菜食,開始感到好飽。
排骨南瓜粥
最尾仲有甜品送,係椰汁糕,不錯:)
椰汁羔
今次食蒸海鮮冇油好健康同埋夠鮮味好食,下次一定會再黎食!
菜心
馬刀貝,黃金貝
椰汁羔
菜心
2016-10-19 2335 瀏覽
嫲嫲曾經喜歡到這酒樓的上一手處飲茶晚飯雀局, 沒有前來一段時間原來已經轉手了。晚飯不要, 要吃蒸海鮮:散點外亦有套餐可供選擇, 價錢由$2XX起但一定要兩位以上才供應。調味, 蘸料是自助式供應, 如果叫套餐, 那些茶錢醬料費是另計的。今餐點了最豐富的C餐, 每位$498。套餐包括鮮排骨南瓜粥, 所以蒸海鮮的頭一步是把珍珠米、鮮排骨、南瓜放窩底。蒸海鮮主要是吃海鮮的原味及鮮味, 總之海鮮是新鮮的便一定會好吃。馬刀貝海中蝦泰國尿蝦奄仔蟹海花螺日本大元貝貴花蚌蘇格蘭特大蟶子美國石蠔菜心每客3條和牛每客4粒最後的海鮮精華便煮成這綿滑的粥。

晚飯不要, 要吃蒸海鮮:
馬刀貝
貴花蚌
蘇格蘭特大蟶子
菜心每客3條
和牛每客4粒
最後的海鮮精華便煮成這綿滑的粥。
2016-10-16 283 瀏覽
朋友住附近, 介紹呢間酒家既海鮮蒸氣石鍋, 話好新鮮坐低揀左最平既A餐有得自己調醬料侍應先將米同豬肉放入鍋底, 再將各樣海鮮續次蒸先黎黃金貝, 有2隻, 有濃濃既海水鮮味再到海蝦, 幾大隻下而且都有唔少膏然後係元貝, 有粉絲一齊蒸之後係重點之一, 超大隻石蠔, 同一邊食到既生蠔或放題既燒蠔完全唔同, SIZE超巨型, 食左好多啖都未完, 而且蠔味好濃郁, 絕對係推介再黎係蟶子, 同樣蒜蓉同粉絲蒸之後係比較少食到既馬刀貝, 一樣有蒜蓉同粉絲仲有芥蘭同和牛粒, 和牛粒岩岩熟, 口感好軟, 時間控制相當好最後係一開始煲既南西瓜粥, 吸收左咁多海鮮既精華, 味道自然好鮮甜

侍應先將米同豬肉放入鍋底, 再將各樣海鮮續次蒸

先黎黃金貝, 有2隻, 有濃濃既海水鮮味
再到海蝦, 幾大隻下而且都有唔少膏
然後係元貝, 有粉絲一齊蒸
再黎係蟶子, 同樣蒜蓉同粉絲蒸
之後係比較少食到既馬刀貝, 一樣有蒜蓉同粉絲
2016-10-11 1586 瀏覽
食海鮮,全蒸嘅都係第一次試,幾得意,新鮮、味甜,全部都大大件黃金背-韓國x1鮮味指數:全隻黃色嘅黃金背,同平時食到嘅大蜆差不多,都係鮮甜味美。大大大石蠔-美國x1鮮味指數:蠔味濃郁!石蠔實在太太太大,有筷子係隔離對比就知它有幾大吧!😆😆😆蟶子-蘇格蘭x1鮮味指數:蟶子肉好爽,好大件,食落好好肉地😁海中蝦x2鮮味指數:海中蝦好多膏,好得👏🏻👏🏻元貝-日本x1鮮味指數:帶子鮮甜,又係大大件,鍾意食入面嘅群帶邊。馬刀背-紐西蘭x1鮮味指數:侍應姐姐提示,靭靭地係正常,食落真係頗靭,但鮮味嘅。芥蘭菜x3條鮮味指數:三大條芥蘭菜,蒸菜好似怪怪地,食菜嘅原味,正常啦。新鮮排骨 南瓜粥鮮味指數:排骨南瓜粥係最掂,吸收哂每一道海鮮嘅精華,夾雜不同種類海鮮嘅味美,令呢個本身無添加嘅白米,昇華至呢鍋黃金色嘅南瓜粥,正😍😍😍杞子桂花糕清新嘅桂花,與杞子,無論顏色上、味道上都是很好配搭!桂花材料夠多,食到啖啖桂花,而且唔太甜,like!

黃金背-韓國x1
鮮味指數:

全隻黃色嘅黃金背,同平時食到嘅大蜆差不多,都係鮮甜味美。

大大大石蠔-美國x1

蠔味濃郁!
石蠔實在太太太大,有筷子係隔離對比就知它有幾大吧!😆😆😆

蟶子-蘇格蘭x1
鮮味指數:

蟶子肉好爽,好大件,食落好好肉地😁

海中蝦x2
鮮味指數:

海中蝦好多膏,好得👏🏻👏🏻

元貝-日本x1
鮮味指數:

帶子鮮甜,又係大大件,鍾意食入面嘅群帶邊。

馬刀背-紐西蘭x1
鮮味指數:

侍應姐姐提示,靭靭地係正常,食落真係頗靭,但鮮味嘅。

芥蘭菜x3條
鮮味指數:

三大條芥蘭菜,蒸菜好似怪怪地,食菜嘅原味,正常啦。

新鮮排骨 南瓜粥

杞子桂花糕

2016-10-05
  • 蒸氣鍋
2016-10-11 248 瀏覽
平時搭叮叮經過已經見到大大的招牌,今次終於來了食了。和友人點了個A餐($298)。落單後會先放米及南瓜落去鍋入面,待一陣海鮮的汁再落到粥入面!這裡的服務很貼心,會有服務員專人為我們蒸海鮮,我們只要安坐在坐位就可以啦特別推介以下海鮮:聖子,這裡的聖子絕不馬虎,大大隻,再配上蒜蓉粉絲。聖子好鮮甜,粉絲好入味!元貝,大大粒,大到要切片蒸呢!石蠔,大隻到手掌咁大真係第1次食食完海鮮之後的南瓜粥都是一大精髓,唔同海鮮的汁都落入粥入面,好鮮甜好特別!

2016-09-25
2016-10-10 278 瀏覽
想試蒸氣石鍋好耐,咁岩見到呢間酒樓有呢款晚市套餐,所以就book位食啦!餐單上有3款套餐揀,最後揀左最平的A餐!海鮮都算多種類,有海蝦/大聖子/大元貝/蠔/馬刀貝/黄金貝!除左海蝦有2隻之外的其他海鮮都係得一隻,起初以為會食吾飽,但完全估錯左!哈哈!係超級飽!因為海鮮真係大隻得好緊要!隻隻都有大過我手掌又係肉,手背又係肉!size巨型不在話下,鮮甜更加抵讚!每隻都係新鮮即整即煮!每款海鮮員工仲會set定時間,所以食個下係最prefect,正呀!海蝦仲要係有膏!好味道!最後如果吾夠飽仲有一早放係底蒸的南瓜粥!集合左咁多款海鮮的鮮味!

隻隻都有大過我手掌又係肉,手背又係肉!

海蝦仲要係有膏!好味道!

2016-10-08 257 瀏覽
蒸。蒸。蒸,深信蒸海鮮,如果海鮮是靚貨,清蒸是最識食、最能保留海鮮原鮮甜的做法。來到吃蒸氣石鍋,有三個餐選擇,今次選A餐美國石蠔,巴掌般大,大得有點誇張,好味道!蘇格蘭特大蟶子,啖啖肉,爽爽的,不錯!紐西蘭馬刀背,平時食馬刀背刺身多,第一次見它的真身,比較難咬,但味道鮮甜。韓國黃金背,全隻背是金色,很特別的一款海鮮,好味。生猛海中蝦,彈牙,充滿蝦膏。日本大元貝,鮮味十足!店裏的四寶丸,都是手打的,牛肉丸看起來似是酒樓裏的山竹牛肉,但這個手打牛肉丸被廚師刴個稀爛,軟綿綿的口感,滲著濃濃的牛肉香味,挺特別。最後的粥底才是精髓,鍋中原有的材料很簡單,有日本珍珠米,配以南瓜及新鮮豬排肉,但經過一輪功夫,以高溫蒸煮的海鮮精華流入粥裏,根本不須任何調味,整鍋金黃色、鮮味十足的粥品已出現眼前。
來到吃蒸氣石鍋,有三個餐選擇,今次選A餐
美國石蠔,巴掌般大,大得有點誇張,好味道!
蘇格蘭特大蟶子,啖啖肉,爽爽的,不錯!
韓國黃金背,全隻背是金色,很特別的一款海鮮,好味。
生猛海中蝦,彈牙,充滿蝦膏。
日本大元貝,鮮味十足!
2016-10-05
  • 蒸蒸鍋
2016-09-20 1593 瀏覽
近年來,因為韓流襲港,不但韓星韓劇韓服裝很當道,連韓食像九層塔之類的也愈來愈流行。但是吃過九層塔的都會明白要控制九層塔的食物都不容易,上一層吃久了一點就會令下一層過熟,特別是我跟他這一種會「相機食先」還要吃得慢的人的話,就更難控制。所以有時候我倆比較喜歡中式的蒸氣石鍋,雖然沒有了九層的震撼,但卻可以逐樣逐樣慢慢吃、慢慢品嚐。這一次聽了他親戚的介紹,到了一家鄰近他家的蒸氣石鍋店試一試。大門向左上走的是酒家,而轉右的才是我們要找的蒸氣石鍋店。進去前會經過餐廳的魚缸,更看到有食客直接在這裏挑了然後到在餐廳的蒸氣石鍋裏蒸著吃。雖是酒樓的格局,但卻一點也不擠迫。甫坐下就開始看餐牌,可以散叫或是點套餐,而我倆直接選了A餐。點完菜後沒多久,就有職員來放上最底層的排骨南瓜粥的材料。有一樣是值得一提的,有別於其他的蒸氣火鍋店,這一間不是給食客一個計時器自己來,而是直接用一個會計時的石鍋,而且全個過程都有職員來幫忙放食物及夾食物,可以計準時間,吃到最鮮味的食物。不過我倆還是比較喜歡自己來,感覺過程也是一種享受。在等待石鍋熱的時候,去了準備調味料,種類也算是很多,沒想到連XO醬也有提供,馬上只挑了XO醬就回

大門向左上走的是酒家,而轉右的才是我們要找的蒸氣石鍋店。
雖是酒樓的格局,但卻一點也不擠迫。
排骨南瓜粥
點完菜後沒多久,就有職員來放上最底層的排骨南瓜粥的材料。

在等待石鍋熱的時候,去了準備調味料,種類也算是很多,沒想到連XO醬也有提供,馬上只挑了XO醬就回座位了。
【生猛海中蝦】

以竹籤串著,方便不用洗手也可以吃。蝦肉蒸得剛剛好,所以蝦肉彈牙。
【紐西蘭馬刀貝】

很大的一隻馬刀貝,打開後像一隻蝴蝶,肉質鮮甜彈牙且不韌,很讚的一道!
【美國石蠔】

同樣都是大大隻的,兩隻也已經佔了整個石鍋的一半,交上碟子就更突出它是很大的一隻,我吃了三口才能把它吃掉!上面的薑片、蔥及辣椒令其蠔味更突出且不腥。
【韓國黃金貝】

味道鮮甜,口感煙韌彈牙。吃海鮮除了吃那鮮甜味,上面的蒜蓉粉絲更是精華,吸了海鮮的味道,跟蒜蓉一併吃,很滋味。
【蘇格蘭特大聖子】

故名思義,特大聖子的聖子真的大大隻,口感煙韌彈牙,而且肥美飽滿,很滿足~
【日本大元貝】

同樣亦是大大隻的,不過略嫌帶子在蒸後有點「縮水」,但帶子跟帶子邊都很好吃。
【四寶丸】

每個套餐都可以選和牛粒或肉丸,而我倆選了四寶丸,分吃有豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸及鯪魚球。吃下去口感彈牙,特別是墨魚丸,沒有只吃到麵粉的感覺,是不錯的丸類。
粟米
【粟米】

也是套餐包括的,吃了那麼多海鮮吃一點蔬菜也是不錯,粟米也很甜,建議大家可以留著,等一下把粟米粒加到粥裏。
【新鮮排骨南瓜粥】

到了最後的排骨南瓜粥,職員前來加了點蔥花、莞茜、榨菜等,再讓它蒸多一會就大功告成。因為南瓜的關係,白粥變成了淡淡淺橙色,吃下去時也吃到絲絲南瓜蓉的味道。但最後因為前面已經吃太飽,所以我只吃粥一點點。
【椰汁糕】

普普通通,就是一般酒樓的飯後糕點,但有飯後甜點也是不錯的。

酒家開的一家蒸氣石鍋店,海鮮的質素也有一定的水準,每一樣都很新鮮鮮甜,而且服務很好,不仁準時來到夾起食物,更會等到食客把上一道都差不多吃完才準備下一道,期間沒有絲毫催趕,令我倆又吃又拍的人也可以慢慢細味每一道。不過略嫌在換碟子這方面太殷勤,每吃一道都都會幫我們換過一次碟子,雖然以新的碟子去吃下一道是很好,但我倆覺得有點不好意思,感覺會加重了令洗碗員工的工作量,建議可以在旁邊擺放一個大碗子,讓食客扔掉剩下的殼,那應該可以減少換碟子的次數。
2016-09-19 404 瀏覽
酒樓好新淨,枱同枱之間好闊落,坐得舒服。有提供多款調味料,加埋個蓋,夠晒衛生有三款餐揀,全部兩位起,我地一共四人,都係揀左A餐($298),之後再加隻龍蝦($208)未開始蒸海鮮之前,侍應將排骨,南瓜同米加入窩底。窩底(銀色位置會出蒸氣),個粥就係食埋海鮮之後成形啦!成個用餐過程都係侍應服務,一個staff睇兩至三枱,左下角timer響侍應就會黎serve,呢個setting的確唔錯!貴妃蚌,隻蚌同個茶杯差唔多大隻!蒜容粉絲蒸當然match啦!海鮮好新鮮!好多時海鮮大隻就會韌,不過呢度無呢個情況,咬口岩岩好!酒樓門口有個大魚池,我地點既龍蝦就係呢度捉上黎架啦!隻隻都生生猛猛!(廚師開邊後)波士頓龍蝦唔係好大隻,不過非常鮮味!蝦身彈牙,唔洗加調味料都已經perfect! 蟹鉗原隻上,肉質嫩滑。蒸完入面變成真空狀態,保留哂龍蝦汁既精華!石蠔勁大隻,專登放隻匙羹做比例!蒸得岩岩好,唔縮亦都唔韌。蠔味香無腥味!元貝,都係蒜容粉絲(好彩同之前既貴妃蚌分開)酒樓已經切走唔食得既部份,食客唔洗麻煩。海鮮過後係較濃味既和牛啦。煎,炒,燒,火鍋既煮法都試過,蒸就真係未試過!咁食可以清楚試到牛本身既味道,
酒樓好新淨,枱同枱之間好闊落,坐得舒服。
有提供多款調味料,加埋個蓋,夠晒衛生
(廚師開邊後)
海鮮過後係較濃味既和牛啦。煎,炒,燒,火鍋既煮法都試過,蒸就真係未試過!咁食可以清楚試到牛本身既味道,非常嫩滑!
最後既海鮮粥好綿好濃,有海鮮,排骨同南瓜既鮮甜味,食埋就滿足啦!
講真套餐分量唔多,不過每樣都好高質素。加上環境同侍應既服務都好好,著重質素既食客一定要試試!
2016-09-13
  • 波士頓龍蝦