2018-02-26 106 瀏覽
經過門外看到餐廳裏面環境不算擠迫,而且每個食物的相片都展現出來,吸引眼球,食慾大增.餐廳用心佈置,令我很想品嚐一下這間泰國菜站在外面兩秒都未夠,店員已經熱情招待"埋便有位,過黎試下招牌海南雞啦!空間感很大,坐得舒適.但冷氣稍為冷,過多半小時,餐廳慢慢坐滿人後,溫度稍稍調升剛剛好.招牌菜泰式海南雞飯$50: 賣相簡單精美別出心裁,黃澄澄的海南雞顯得油亮肥美,肉質嫩滑彈牙,一口咬下去雞肉,能食出雞油的香味,不用沾醬已經很好吃,相當不俗.飯令我更驚喜,看似很乾身,不帶一點油膩,卻帶有陣陣雞油香味.馬拉盞炒通菜: 水準之上,帶點微辣,微微的鹹蝦味,卻不遮蓋菜的原味,更加冶味.而菜炒得很濕潤,菜汁完完全全與醬汁融合,配碗白飯一流呀!!泰式鮮蝦冬陰功湯:基本上是泰國菜的頭號必點菜式之一,看似簡單的冬陰功,但其實好考廚師功力,一般餐廳都做得都過酸,搶去海鮮的鮮味,但這裡的酸辣度剛好,大量泰式配料,蝦都有4隻,而菇類不但中和了湯的辣味,亦吸收了海鮮的精華,恰到好處.正!!炭燒豬頸肉:我的最愛,要求當然比較高.外皮燒得好脆,但不會太乾,豬頸肉肥瘦分明,味道濃郁又爽口,蘸下特製醬汁,微辣又冶味,保證再食!

餐廳用心佈置,令我很想品嚐一下這間泰國菜

招牌菜泰式海南雞飯$50:

馬拉盞炒通菜:

泰式鮮蝦冬陰功湯:

炭燒豬頸肉:

我的最愛,要求當然比較高.外皮燒得好脆,但不會太乾,豬頸肉肥瘦分明,味道濃郁又爽口,蘸下特製醬汁,微辣又冶味,保證再食!!

泰式蒜蓉燒虎蝦:

虎蝦燒得剛剛好,蝦肉嫩滑也很新鮮,再加上自家的蒜蓉,不會有蒜頭那種刺鼻感,亦令到蝦味更鮮甜.最後連蝦頭的膏也不放過.YUMMY^^

椰青:食泰菜總是會叫一個椰青伴食,這個棷青夠大,水份夠多又清甜,連椰肉都特別好食

整體來說,味道一流,海南雞一試難忘,店員服務亦親切,價錢合理,大滿足!
2018-02-23 213 瀏覽
出開深水埗買野,朋友話想食泰國野,喺唔熟路既情況下唯有問OPENRICE結果就決定食呢間位於長沙灣既泰國餐廳。七點去到都未算好多人,可能因為近屋邨做開街坊生意。餐牌都幾多選擇,而且價錢比起其他同類型餐廳親民好多!我地兩個女仔嗌左兩樣野:- 泰皇咖哩火山軟殼蟹法包 $128- 阿來海南雞飯 $52- 海南雞飯跟餐轉特飲既龍眼冰 +$5朋友話黎得泰國野梗係要試海南雞喎阿來海南雞飯一上枱已經聞到黃薑飯既薑味!顏色好吸引,色香味俱全,無論係聞定食都感受到濃郁既薑味,剩係個飯都值100分主角海南雞份量好多,肉質好滑好鮮嫩,雞皮一啲都唔肥,配埋泰式辣醬食別有一番風味。跟餐既龍眼冰勁足料,龍眼肉好多,粒粒都大大粒,味道好清甜,唔會好似糖水溝出黎咁。跟住重頭戲黎啦 泰皇咖哩火山軟殼蟹法包正如佢個名一樣,咖哩多到好似火山爆發咁湧出黎,睇見都流哂口水 睇相可見軟殼蟹有幾大隻,而且炸得恰到好處,外脆內嫩,好厚肉;浸喺咖哩既部份吸收左咖哩汁好JUICY黃咖哩味道偏甜,好香椰奶味,裡面仲有啲蛋花同蔥,有口感得黎又惹味。我最中意係個包,三種唔同層次既食法:包蓋好香脆,卜卜脆好似食餅乾咁,包外圍裡面索左咖哩汁,外脆
出開深水埗買野,朋友話想食泰國野,
喺唔熟路既情況下唯有問OPENRICE

結果就決定食呢間位於長沙灣既泰國餐廳。

七點去到都未算好多人,可能因為近屋邨做開街坊生意。
餐牌都幾多選擇,而且價錢比起其他同類型餐廳親民好多

我地兩個女仔嗌左兩樣野:
- 泰皇咖哩火山軟殼蟹法包 $128
- 阿來海南雞飯 $52
- 海南雞飯跟餐轉特飲既龍眼冰 +$5

朋友話黎得泰國野梗係要試海南雞喎

阿來海南雞飯

阿來海南雞飯

一上枱已經聞到黃薑飯既薑味!

主角海南雞份量好多,肉質好滑好鮮嫩,雞皮一啲都唔肥
配埋泰式辣醬食別有一番風味。
龍眼冰

跟餐既龍眼冰勁足料,龍眼肉好多,粒粒都大大粒,
味道好清甜,唔會好似糖水溝出黎咁。

跟住重頭戲黎啦
泰皇咖喱火山軟殻蟹法包
泰皇咖哩火山軟殼蟹法包

睇相可見軟殼蟹有幾大隻,而且炸得恰到好處,外脆內嫩,好厚肉
浸喺咖哩既部份吸收左咖哩汁好JUICY

我最中意係個包,三種唔同層次既食法
包蓋好香脆,卜卜脆好似食餅乾咁,
包外圍裡面索左咖哩汁,外脆內軟,
包底吸引哂所有精華,好腍好飽滿,咬落去果時啲汁泌哂出黎,
完完全全可以食哂所有咖哩,一滴都唔會哂!!!

唔洗100蚊一個人就食到咁高質既泰菜,
一定會再翻兜
2018-02-19
泰皇咖喱火山軟殻蟹法包
  • 泰皇咖哩火山軟殼蟹法包
2018-02-20 76 瀏覽
今日同同事收工係旺角附近買d過年糖果,預備過年,之後諗住夜晚食餐泰國菜先搭車走,見到網上介紹一間係長沙灣新開既泰國菜館話價廉物美,所以今晚決定去試一試!一去到發覺已經好多人,好彩最後等咗十幾分鐘都入得去坐!我地已經急不及待睇Menu,我地叫咗個馬拉盞,鮮蝦冬蔭公湯,海南雞同辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯!首先講下個炒飯,d飯炒得好正,乾身,咬落口感十足,而且飯粒鮮明,唔似出面有d餐廳咁,食落一舊舊,而且用料足,粒粒大蝦,啖啖肉!不過都幾辣吓!鐘意食辣既朋友就一定要試下佢!另外佢既海南雞都值得推薦,雞肉鮮嫰美味,配埋佢既特製醬汁,味道簡值一流,最重要係份量足,完全夠哂飽肚!之於佢既馬拉盞同我之前係泰國食既味道完全有得比,個餸炒得剛剛好,菜完全唔老,好爽嫩!最後個冬蔭公湯都係冇得彈,湯味濃郁鮮甜,而且有少少辣,最啱天氣凍個陣飲,而且海鮮湯料足,大家如果行經個頭就記得試一試!
,所以今晚決定去試一試!
一去到發覺已經好多人,好彩最後等咗十幾分鐘都入得去坐!

首先講下個炒飯
,d飯炒得好正,乾身,咬落口感十足,而且飯粒鮮明
!不過都幾辣吓!鐘意食辣既朋友就一定要試下佢

另外佢既海南雞都值得推薦
,雞肉鮮嫰美味,配埋佢既特製醬汁
,味道簡值一流,最重要係份量足,完全夠哂飽肚

,而且海鮮湯料足,大家如果行經個頭就記得試一試
2018-02-15 92 瀏覽
第二次再到這間泰式食店,就試試晚餐, 點了個二人晚餐。其中包括飛天通菜、生蝦刺身、生菜包、還有海南雞(例牌)、以及油飯。生蝦刺身,因為是二人晚餐的份量,比較少,每人只有三隻,但是還算大大隻,鮮美,加一粒小蒜,點小小辣,已經非常香。生菜包,碎碎的豬肉粒,內裏有不少香料,蔥頭,原來蔥頭生吃,會有像青芥末那一種攻鼻的感覺😲,生菜包着,在點一些泰式魚露來調味,更加好味。 海南雞雖然也未能稱得上「非常滑溜,香濃雞味」,但是已經去骨,也算不錯。雞皮部份不算非常油膩,且在下面那一層,還雪到有一層輕微啫喱狀,不算太肥但是又有一種油香,還不錯。飛天通菜,則好像比較粗糙,如果不是菜葉一部份,莖的部份可能會比較韌,有些咬不開,不算非常欣賞。三色冰就比較普通因為只有綠色的長粉條比較可口,其他例如粉紅色的東西,內裏的質感比較差。為何我經常都會點三色冰,明明不太喜歡椰汁,就是因為某些地方的三色冰,有我最喜愛的亞塔子。芒果糯米飯就更加失望,首先芒果雖然看起來很多,好像一大個切開,但是原來連最接近芒果外皮的部份也一併切下來。結果,吃到邊邊的芒果的時候,就會吃到芒果皮了。還有,有些部份比較接近芒果中間核,那就當然會讓食

飛天通菜、生蝦刺身、生菜包、還有海南雞(例牌)、以及油飯。
,點小小辣,已經非常香

芒果糯米飯就更加失望,首先芒果雖然看起來很多,好像一大個切開,但是原來連最接近芒果外皮的部份也一併切下來。結果,吃到邊邊的芒果的時候,就會吃到芒果皮了。還有,有些部份比較接近芒果中間核,那就當然會讓食客咬到部分芒果核
。而糯米飯都不算非常出色,因為有些好像未煮好,有些又像生生地,有些比較煙韌

兩次來到,都非常之服務周到,無論落單、端菜及收碟,都服務友善,值得一讚

2018-02-15 65 瀏覽
聽過朋友講哩間泰國菜幾正宗,就試下啦!果然,一入到去就見到廚房入面既師傅係講泰文既。心裡面都已經有打算,應該夠曬地道啦!叫左個辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯,椒鹽軟殼蟹,泰式蠔仔蛋,芒果糯米飯,最後緊係唔少得支啤酒啦。本身價錢唔貴,不過一上菜,真係O左咀,都好大碟下喔!!!個炒飯好多海鮮,每淡飯都有海鮮陪伴,大蝦都有幾隻。飯又炒得香,一粒一粒。食完個飯,結論已經變左唔單只係唔貴,係抵食。軟殼蟹不嬲都係我至愛。哩次食到我好開心。平時叫軟殼蟹得個兩三舊切左一半既蟹,哩碟係有成六七舊架!認真開心。蠔仔蛋有超超超多蠔,炒得好香,點埋個醬,真係唔錯。最後食甜品,個芒果酸左少少不過都OK,接受到。糯米飯就好味道,暖暖的,同個椰子汁好夾。朋友無介紹錯,又抵又地道又好食,之後都會介紹我屋企人黎食。

蠔仔蛋有超超超多蠔,炒得好香,點埋個醬,真係唔錯。

朋友無介紹錯,又抵又地道又好食,之後都會介紹我屋企人黎食。
2018-02-14 61 瀏覽
夜媽媽好想食泰野.....甘岩經過又唔洗等.......就入去啦~!!!馬拉盞通菜~味道非常夠味, 獲氣好到家,好香油獲香氣, 辣味加馬拉盞果種蝦香...........絕!!!泰式海南雞點都唔夠新加坡的既.......雞新鮮,肉質嫩口,彈牙,雞味齒夾流香,絕無吹水...........正正正...............不錯蝦蝦蝦,又是蝦........睇黎佢地好鐘意用蝦啊............ 水準之作...........大蝦金柚沙律,大蝦一樣新鮮蝦,彈滑爽口有餘勁,金柚香味四溢,甜而不酸,肉地咬落仲要卜卜聲蝦蝦蝦,又是蝦,本人唔飲...............朋友說好正, 由其是D菌.........吸灑D 湯汁好過隱,酸酸辣辣,開胃非常...........因為宵夜食唔落甘多.......下次晚餐黎試試佢地其他菜先...............  高水準的沙華D卡......................
馬拉通菜

海南雞飯餐

大蝦柚子沙律

酸辣湯

豬頸肉
2018-02-14
20 分鐘 (堂食)
馬拉通菜
海南雞飯餐
大蝦柚子沙律
豬頸肉
2018-02-14 61 瀏覽
情人節前夕,明知聽日食西餐,今晚就決定揀個泰式野食下。咁岩今日係長沙灣行街,見到呢間店好似裝修幾新,感覺幾好就行左入去。兩個人叫左一個飯,兩個小菜,一個甜品,一杯野飲。咖哩炒蜆 $98 + 辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 $58 + 燒豬頸肉 $58 + 椰汁三色冰 $22 + 芒果糯米飯 $58 = $294 (免加一)。 員工反應好快,一入去就招呼我地,落單,上第一道菜,十分鐘內既事。第一道菜係燒豬頸肉,肥瘦岩岩好,仲好大碟,我見到佢有個$48既豬頸肉飯,可能個個少啲豬頸肉 。個醬唔係麥記超市個支hea你既甜酸醬,佢真係自己調味,有落新鮮香料,十分有驚喜😋杯野食呢個時候到左,用黎襯個豬頸肉都不錯。佢個三色唔係平時食個隻三色,我特登影左比大家睇,除左綠色條,仲有紅色同黃色粒粒,佢地入面係有餡架! 留返啲驚喜比你,自己試下係咩餡啦 😂 (係好食架!)第二道菜上炒飯,其實本身我諗住我唔會食個飯,因為我係唔食蝦膏,但係食落又唔係平時炒菜個飯味,唔食蝦膏既人都可以一試! 好惹味,又夠料。第三道就係咖啡炒蜆,完全唔辣,係行椰香路線。粒蜆比想像中大,個汁撈飯食一流 ❤。最後就係個個甜品啦!芒果少酸,唔係季

兩個人叫左一個飯,兩個小菜,一個甜品,一杯野飲。

最後就係個個甜品啦!芒果少酸,唔係季節?唔識。糯米飯同個汁都好好食,上個陣仲熱辣辣。

每道平均幾十蚊,大大碟,算抵食。我放工九點半先去食飯都見到不停有人入黎食飯 (我地食得慢,所以見到人地去走我地仲食緊😂)。可能早去仲要等位🤔。

下次經過會再介紹朋友食 😋
2018-02-11 66 瀏覽
行經長沙灣見到呢間泰國菜個招牌好光猛,本來打算去打邊爐都比佢吸引咗轉食呢間!室內環境偏向街坊設計,感覺地道啲親民啲。適逄當日係星期四,咖哩軟殼蟹火山包做梗特價,我同友人都order返一客,軟殼蟹啖啖肉,炸得都香口;咖哩偏甜,與其話佢係咖哩,我會形容係一個蛋茨汁多啲,一眼望落去就見到好多蛋花,點落軟殼蟹食無咁dry。冬蔭公酸辣味好平均,檸檬葉味好香好濃;蝦有四隻咁多好抵食。生菜包一樣好抵食,兩個人食每人都分到五次左右。同樣呢個生菜包肉碎香料味好香,夠濕一啲都唔乾,對我來說可以再辣多少少,不過對於唔食辣嘅人來說呢個辣度已經足夠吊起肉香。最後以兩杯泰式特飲完成今晚嘅晚飯,飲品甜度啱啱好就已經好感恩!最怕太甜嘅飲品!叫咗咁多樣嘢食,埋單先200蚊左右,真係夠晒親民架喇!
2018-02-08
2018-02-09 56 瀏覽
一開始走進去那間店時職員十分有禮貌地問我們多少位,而且在我們點單的時候,他很有耐性地向我們推薦一些這店的招牌菜,這個態度是十分地好。說到食物,我們一開始就叫了一個二人套餐,這道菜香滑可口,微辣,味道一流,那味道似乎有不同層次的變化。還有那個椰青,外面看起來很華麗,喝起來的味道也十分甘甜,十分解喝,這是一種新的體驗。還有一些美食,例如蜆、海南雞。蜆的味道在咖哩汁的入味下,更香更好吃。海南雞的醬汁也倍添了海南雞的滋味。咖哩的味道更是讓我十分難忘,微辣少甜、香!那的環境也很優美、牆上也掛滿美食選擇供客人點選,十分方便。總體而言,十分推薦!

泰菜來襲--長沙灣阿來泰式地道風味開幕 長沙灣阿來泰式地道風味開幕,長沙灣又多左個食飯新蒲點啦 自從泰國旅行完之後,都好少在香港食泰國啦 適逢有新泰國菜館開幕,一定去試佢一試 新開張,門口有氣球派發和抽獎活動 食完憑單可以抽獎,中獎可以獲得新鮮大椰青一個 我見很多人也中獎了哦 他的價錢也很合理套餐選擇也多,有的是四、五十元左右,在香港來說都非常抵食 有開放式廚房,可以清楚看到運作 當天去消費的街坊很多,非常熱鬧 我最喜歡的是這個特飲椰汁三色冰 平日我地飲的椰汁三色冰,很多時候冰都是大大粒的 味道感覺是很淡的,一點也不像椰子水 而這個特飲椰汁三色冰給我的感覺 是粉條軟滑、椰汁香甜,味道很濃郁,而且冰粒都是小小的,小巧可愛 我們選擇的甜品是芒果糯米飯 乳白色的椰汁糯米飯,配搭嫩黃色的芒果肉 再加上紫色的蘭花伴碟 看顏色的配搭已經很吸引 糯米飯很軟糯,和香甜的椰汁配搭起來,口感 每枱也有三款特色的泰國醬汁,可以自行取用,感覺非常貼心,很有泰國的風味 海鮮什錦喇沙 香味濃郁,材料十足 有魷魚、大蝦、豆卜、青口、蟹柳和豬紅 45元真是好抵呀 紅咖哩 中等辣度,我配的是牛
泰菜來襲--長沙灣阿來泰式地道風味開幕

長沙灣阿來泰式地道風味開幕,長沙灣又多左個食飯新蒲點啦

自從泰國旅行完之後,都好少在香港食泰國啦

適逢有新泰國菜館開幕,一定去試佢一試

新開張,門口有氣球派發和抽獎活動

食完憑單可以抽獎,中獎可以獲得新鮮大椰青一個

我見很多人也中獎了哦

他的價錢也很合理

套餐選擇也多,有的是四、五十元左右,在香港來說都非常抵食

有開放式廚房,可以清楚看到運作

當天去消費的街坊很多,非常熱鬧

我最喜歡的是這個特飲椰汁三色冰

平日我地飲的椰汁三色冰,很多時候冰都是大大粒的

味道感覺是很淡的,一點也不像椰子水

而這個特飲椰汁三色冰給我的感覺

我們選擇的甜品是芒果糯米飯

乳白色的椰汁糯米飯,配搭嫩黃色的芒果肉

再加上紫色的蘭花伴碟

看顏色的配搭已經很吸引

糯米飯很軟糯,和香甜的椰汁配搭起來,口感

海鮮什錦喇沙

香味濃郁,材料十足

有魷魚、大蝦、豆卜、青口、蟹柳和豬紅

45元真是好抵呀

紅咖哩

中等辣度,我配的是牛肉

紅咖哩微辣微甜的味道,很能引起食慾

牛肉分量也很充足

裏面還有青豆、紅椒和一整個泰國青檸檬

原隻椰青海鮮焗飯

用了非常充足外型也非常可愛

有兩隻青口和大蝦做造型,一來到感覺非常震撼

焗飯的內容非常豐富,有魷魚、蜆肉、粟米和蘿蔔

除了顏色配搭令人食指大動之外

口感也是非常豐滿的

椰汁味道也很濃郁,味道清甜可口

最重要的是份量十足,十分飽肚

今日食得好滿足呀,原隻椰青海鮮焗飯,椰汁三色冰,好耐冇食既芒果糯米飯,滿滿的椰子風情,滿滿的椰汁風味,好似置身在秦國咁
2018-02-07 54 瀏覽
位於深水埗長沙灣東沙島街162號地下(阿來泰式地道風味),店外門面平民,但意想不到菜式味道突出,比其他泰國更優勝,細心!進入店內有不少泰式擺設, 坐位舒適,整潔,寬敞,不會有壓抑的感覺,店員態度友善,親切,還很樂意介紹店內的好推介!我和朋友就叫了店員推介的不同菜式, 包括泰式炒金邊粉,馬拉盞炒椰菜苗,泰式小食拼盤,泰式沙爹串燒,最後當然是特色飲品椰青!馬拉盞炒椰菜苗($58)馬拉盞有微辣,有足夠蝦乾,菜嫩滑新鮮,味道配搭一流,味道不會過鹹!沙嗲串燒($68)有雞,豬各半,火喉剛剛好,有炭燒味道,肉汁鎖住在肉裏面,咖哩香濃而不太辣,相對比其他店舖更為出色,另外店鋪很細心地提供咖哩汁,如果喜歡吃咖哩的朋友可以大吃飽喉!泰式炒金邊粉($52)有數隻大蝦,蝦肉新鮮,師傅很細心,事前把蝦的外殼甩出,不用自己動手,方便喜歡食蝦肉的朋友,金邊粉味道有香濃番茄味,材料還有雞蛋,芽菜,韭菜,十分足料,抄得不會太乾身,保留少少水分,師傅控制火候果然夠份量 另外提供青檸及花生碎,如果攪拌一起味道更香更為開胃泰式小食拼盤($128)有蝦餅,雞翼,春卷,魚餅 ~最突出的是蝦餅和春卷,蝦餅內有豐富的蝦肉,不會炸得

另外提供青檸及花生碎,如果攪拌一起味道更香更為開胃

泰式小食拼盤($128)有蝦餅,雞翼,春卷,魚餅 ~
最突出的是蝦餅和春卷,蝦餅內有豐富的蝦肉,不會炸得太油膩,乾身,不會太粉,還配上泰式酸辣汁,令味道更特出~
魚餅加上泰式香草和蔥, 令到魚肉味道不會太腥~
雞翼加上泰式香草煎,令味道更有泰國風味~
春捲有紅蘿蔔絲,木耳絲等材料,材料豐富, 是師傅每日親自包的,誠意可嘉

溫馨提示 ~想來食既朋友注意,此店鋪不需要加一收費(全日免收加一)及只收現金,下次一定會再黎~
2018-02-06
有位朋友住係長沙灣,佢叫我哋一定要嚟阿來泰式地道風味食下最地道既泰國菜。 今日就一於黎試下!入到門口見到已經淨番幾個位,好彩唔使等位。 餐廳入面只有好多抵食嘅餐,非常抵食, 所以我哋就嗌咗個二人餐。 裏面有咖哩炒蜆,海南雞飯同埋飛天通菜。鍾意食蜆既朋友,泰皇咖哩炒蜆係一個非常好選擇。分量方面非常之咁大碟!啲蜆又大隻又鮮甜,兩個人完全夠食,仲會好滿足。而咖哩方面呢味道好濃同埋唔會好辣,岩岩好,撈飯真係好惹味!呢度嘅海南雞真係非常好,可以大啖大啖咁品嚐滑滑既雞肉,彈牙之如又有好爽滑既雞皮保留得到,配合埋海南雞醬汁,再加埋個雞油飯, 簡直係錦上添花,十分滿足。飛天通菜望落好普通但係千祈唔好畀佢賣相呃到,連平時唔食菜既我都爭住要食,蒜味非常香,辣味惹味,融合得非常好,一試難忘!之後我哋嗌咗個三色椰汁冰,椰汁冰解辣一流,椰汁味重,另外會有啲配料,配料都非常好食、好q彈。最後,我同我個朋友都非常滿足,食得好開心,值得推介!

而咖哩方面呢味道好濃同埋唔會好辣,岩岩好,撈飯真係好惹味!

最後,我同我個朋友都非常滿足,食得好開心,值得推介!

2018-01-29 74 瀏覽
今天三人行決定一起去吃泰國菜,於是便試一下這間新開不久的泰國菜。一看餐牌,全部價錢都很平民,而且更不需要收加一服務費。但由於我和朋友都不想吃太多飯的關係,所以決定了先散叫一個海南雞飯再加馬拉盞通菜,生菜包和椒鹽炒蟹,海南雞飯有全日套餐都只是$52,加$5還有飲品,雞口感相當嫩滑,而且每件也是厚肉的,口感相當十足!😋味道也十分足夠,性價比相當高。每次食泰國菜必定叫冬陰公湯,三個人就叫了一個大的,只是$108。冬陰公得辣度適中,味道很濃!而且非常足料,一共有六隻大蝦🦐,蝦的口感也十分爽甜,一點都不馬虎。而且湯下有有火酒膏暖著湯,食完最尾喝也不怕會變冷。我十分推介這個湯,因為cp值真係想當高!!!一定不會令你失望。馬拉盞通菜的辣度是很適合吃小辣的朋友😋😋味度很足夠,也不算太辣。而且菜也很嫩,也頗為大碟。生菜包的辣度可以自選,有大中小辣之分,我們選了小辣,好吃之餘份量也是非常多,包了全部生菜還剩下大量肉碎。椒鹽炒蟹是一個必點的菜式,一上枱熱辣辣又香噴噴,炒得夠脆之餘,蟹肉夠鮮甜美味,而且椒鹽的味道也是快恰到好處,絕對不會太鹹。整體這間泰國餐廳絕對是平民之選,夠平之餘份量又夠多。而且每碟菜色也不

整體這間泰國餐廳絕對是平民之選,夠平之餘份量又夠多。而且每碟菜色也不馬虎,各具特色,想食平價又好味的泰國菜阿來泰式地道風味必定會是首選。
2018-01-27 43 瀏覽
第一次來這間平民泰國菜,眼見門口的招牌已經非常吸引,還有一對泰國的公仔門口貼了很多雜誌宣傳,未吃已令人垂涎三尺鋪頭裝修漂亮,坐位寬敞,一入到去服務生帶我們去留坐的餐桌上就座,然後放上2杯水,我們只有2人所以點了3個菜先說燒豬頸肉,一咬下去皮脆肉嫩多汁,不會太乾身,而且不會太油,加上秘製醬汁,令人一試難忘馬拉盞炒椰菜苗令人十分驚喜,入面有幾片咸肉來吊味,椰菜苗鮮嫩綠爽,可看到師傅的功力而泰式肉碎生菜包是令人最難忘的,生菜新鮮爽口,而肉碎多汁,第一口吃下去時辣味滲出來,令人一吃再吃,滋味無窮飲品方面我點了椰青水,又甜又多水,飲完我把椰肉全都挖出來吃,超滑!而朋友點的龍眼冰超大杯而且有龍眼肉在裹面。總括而言,以平民價來吃高級餐廳的水準實在不可多得!

門口貼了很多雜誌宣傳,未吃已令人垂涎三尺

而朋友點的龍眼冰超大杯而且有龍眼肉在裹面。

總括而言,以平民價來吃高級餐廳的水準實在不可多得!
2018-01-27 75 瀏覽
第一次去阿來泰式(長沙灣分店)個整體感覺幾好。食咗好多野都係$260,勁抵!尤其是係下午茶時間,好多嘢食都有折扣優惠。最好食係芒果糯米飯,係泰國餐廳必定要嘗試嘅菜!糯米飯柔軟度適中再加上香甜椰汁,味道一流,再加上芒果嘅配搭,真係口感十足,諗返起都番尋味。另外一個必食嘅係泰式沙嗲串燒,半打有六串,豬同雞各有三串。侍應一送到埋黎已經香噴噴,好想即刻食,賣相一流。我哋仲叫咗一碟生菜包,味道一般但勝在夠大碟,兩個人都食唔曬。另外,泰式生蝦刺身亦都係本店既推介菜,口感鮮甜爽滑,再加上秘製醬汁簡直一流!我仲叫咗一杯椰汁冰同龍眼冰。下午茶加特飲都係只需要加$5,勁抵食。全個餐埋單都唔使$50。椰汁冰入邊啲椰肉同啫喱勁好食,而且好香椰汁嘅味道。而龍眼冰對於我來講略為偏甜,不過啲冰融左之後都幾好,如果大家想試可以叫佢少甜。阿來泰式位於長沙灣A2出口,十分方便,搭地鐵行過去之後行5分鐘,地區旺中帶靜。室內環境挺好,裝修充滿着泰國嘅味道,而侍應服務態度良好友善。