2019-01-25 361 瀏覽
今日過開嚟太古做嘢就嚟試下呢間。阿詩瑪壹菌,貪佢唔使等位😁😁😁坐得舒服闊落,價錢又平。即製菌湯小籠包 新鮮熱辣 有湯汁,一啖咬落去會爆湯㗎,要小心辣咀。雞湯水餃本身已經好鍾意食水餃,大大隻,餡料肥瘦均勻,啖啖滿足😋泡椒皮蛋勁高質😱,超入味,食到停唔到口,我會為咗食佢而再返嚟㗎!

即製菌湯小籠包
新鮮熱辣 有湯汁,一啖咬落去會爆湯㗎,要小心辣咀。

雞湯水餃
本身已經好鍾意食水餃,大大隻,餡料肥瘦均勻,啖啖滿足😋

泡椒皮蛋
勁高質😱,超入味,食到停唔到口,我會為咗食佢而再返嚟㗎!
2019-01-19 2470 瀏覽
今日朝早去完港島做跑腿就順便約兩個朋友搵間餐廳坐低食個下午茶有朋友帶路提議去太古城 話有間主打雲南菜餐廳都唔錯 係星巴克隔離為食豬即刻拍手跟隊入到去見到裝修好有特色 中國風路線 三個女仔可以坐卡位 慢慢食慢慢傾我地都好肚餓 叫咗三款主菜加熱飲見餐廳多用菇菌入饌 我地都專登揀咗幾款小食小食先上檯 泡椒皮蛋 皮蛋吸收晒香辣味清涼爽口 香而不膩 比起平日食到嘅出色即製菌湯小籠包皮薄肉餡多 內裡灌滿菌湯食用時要小心啲 因為第一啖會爆汁 雞翼控當然要叫鹵雞翼 一致認同鹵水入味 雞翼炆得腍身但無煮爛 依然原隻雞翼整整齊齊紅油水餃湯汁微辣濃香 水餃肉餡顆實開胃菜嘅首選☝🏻最期待就係山珍腐皮卷 侍應姐姐話廚皮由雲南直送 製作過程中無添加任何石膏 我地食落口發現腐皮好重豆味 而且比較薄身足料腐皮卷外皮煎過更香脆 點埋甜酸醬仲正連到主菜出場 三款中我最鍾意滇池酸菜魚 第一下聞到辣嘅香味 即刻食指大動魚塊被辣汁包圍 大量酸菜芽菜做配料 令到湯汁更酸辣惹味 送白飯一流川味回鍋肉 回鍋肉同椰菜配搭 椰菜甘甜 豬肉肥瘦相間 令人回味無窮蔬菜類揀咗麗江炒什菌 配上三色椒炒香 什菌清甜帶爽脆感 而且營養價值豐富 去除
今日朝早去完港島做跑腿
可以護目降火 美容養顏
下次再去太古城下午茶希望可以試埋小鍋米線以及涼拌米線
2019-01-18
2019-01-19 2945 瀏覽
今日同兩個朋友嚟咗食雲南嘢,除咗有啲大路啲嘅陳醋排骨/水煮牛/麻婆豆腐之外,呢度仲有其他的雲南菜都幾有特色😋😋😋川味回鍋肉 $51 -- 微辣半肥瘦肉好惹味,送飯一流!!🍚🍚🍚下次可以加辣添😂滇池川菜魚 $58 -- 超多魚🐟🐟份量好多!! 我本身唔太酸得都覺得佢好味😝 下面仲有埋紅薯粉🍲 正!! 麗江炒雜菌 $48 -- 健康素菜之選,醬汁香濃,炒得juicy又夠入味!大推山珍腐皮卷 $28 -- 炸到金黃色脆卜卜入面係雜菜絲 同平時喺酒樓食嗰啲真係爭十倍 !!!鹵水雞翼 $18 -- 一上枱就聞到好滷水香,肉質嫩滑好入味!🐔跟餐仲可以以優惠價嗌小食小籠包 $20 -- 皮唔算薄但勝在熱辣辣多汁 😆😆😆紅油抄手$12 -- 超香餡料飽滿大大隻!!!絕對高質👍👍👍飲品方面有好多唔同嘅特色飲品😳😳😳初初以為要加錢,點知原來熱嘅就免費😍😍😍 我地叫左荔枝綠茶🍵黑糖玫瑰🌷 菊花茶🌻

跟餐仲可以以優惠價嗌小食
小籠包 $20 -- 皮唔算薄但勝在熱辣辣多汁 😆😆😆

2019-01-18
2019-01-19 283 瀏覽
雲南風味下午茶☕️約咗兩個朋友黎開太古城行街💃💃💃一行三人就決定咗嚟食啲一間雲南野🤔🤔🤔入到去佢哋嘅裝修都係古色古香style於是我哋叫咗幾樣嘢食下午茶餐超抵又可以加小食又可以加嘢飲先為到70幾蚊🥳我哋總共坐左差唔多三個鐘先走三個人傾吓計🥳🥳🥳煮食我哋叫咗川味回鍋肉($51)回鍋肉最緊要就係肉肉有一層脂肪🤤再炒得辣辣地🥳好入味唔會太咸🤤滇池酸菜魚($58)酸菜魚!夠酸!魚肉肉質都滑😳下邊仲有啲紅薯粉同芽菜🤤麗江炒什菌($48)抄得唔會好油膩!好好食好有鑊氣好啱送飯!小食就加咗滷水雞翼三隻 ($18)滷水好入味 泡椒皮蛋($24)夠辣而且切到啲青椒細細粒容易食🥳小籠包 ($20)小龍包入邊爆曬湯🤤食嘅時候小心熱親口啊紅油水餃🥟($12)水餃皮夠薄入邊好足料皮薄餡靚🤤辣辣地🤤山珍腐皮卷($28)呢個餸係店員姐姐大力推介🐔佢哋話佢哋嘅豆皮係來自雲南😳係充滿豆味嘅一個豆皮製作而成嘅腐皮卷入邊有唔同嘅菇菌同埋蔬菜🥬仲叫咗三杯熱飲☕️荔枝綠茶🍵黑糖玫瑰🌹蜜菊花蜜

雲南風味下午茶☕️
約咗兩個朋友黎開太古城行街💃💃💃
一行三人就決定咗嚟食啲一間雲南野🤔🤔🤔

入到去佢哋嘅裝修都係古色古香style

於是我哋叫咗幾樣嘢食
下午茶餐超抵又可以加小食又可以加嘢飲先為到70幾蚊🥳
我哋總共坐左差唔多三個鐘先走三個人傾吓計🥳🥳🥳

煮食我哋叫咗川味回鍋肉($51)

滇池酸菜魚($58)

酸菜魚!夠酸!魚肉肉質都滑😳
下邊仲有啲紅薯粉同芽菜🤤

麗江炒什菌($48)
抄得唔會好油膩!好好食好有鑊氣好啱送飯!

小食就加咗

滷水雞翼三隻 ($18)

滷水好入味
泡椒皮蛋($24)
夠辣而且切到啲青椒細細粒容易食🥳

小籠包 ($20)
小龍包入邊爆曬湯🤤食嘅時候小心熱親口啊

紅油水餃🥟($12)
水餃皮夠薄入邊好足料皮薄餡靚🤤

辣辣地🤤

山珍腐皮卷($28)
呢個餸係店員姐姐大力推介🐔

荔枝綠茶🍵
黑糖玫瑰🌹蜜
菊花蜜
2019-01-09 334 瀏覽
天氣凍凍地,自然會諗住食辣野,去宜間餐廳就岩晒喇。宜間餐廳就主打雲南菜,兩個人叫左一個下午茶同小食。餐廳以雲南作主題,裝修當然有中國特色啦!《金牌小窩米線加豬扒》$58唔好以為下午茶份量會細左,小窩米線好大碗,亦好足料。豬扒醃得好入味,肉質鬆軟。我覺得酸辣度剛剛好,不會太酸,不會太辣。如果食得辣既朋友,可以係落單前,叫加辣。《即制菌湯小籠包》 $20下午茶餐加個小食,$20 叫到小籠包,其實好抵食。宜間餐廳既小籠包同一般小籠包有點不同,餡料除了豬肉,仲有野菌,提升小籠湯既鮮味。點解師傅會諗到加野菌呢?原來雲南係野菌王國。每一枱都有糯米香茶享用,而下午茶餐就會跟多款特飲,我叫左菊花蜂蜜,比較潤少少。

餐廳以雲南作主題,裝修當然有中國特色啦!
金牌小窩米線加豬扒

《金牌小窩米線加豬扒》$58
即制菌湯小籠包

《即制菌湯小籠包》 $20

金牌小窩米線加豬扒
即制菌湯小籠包
2019-01-07 1138 瀏覽
過去嘅Christmas Week實在食左太多西餐, 今日我要有飯落肚唔該🍚🍚🍚. Li度2點就有下午茶, 而且目測門口menu唔似得一兩啖嘅淺嚐tea, 試下先🥢>段王爺紅燒肉 (HKD58) 配絲苗白飯張相有啲似東玻肉嘅紅燒肉好似幾吸引, 係啖啖肉嘅紅燒肥美豬🐷. Sauce調到微甜, 濃稠的輕輕「掛」滿每一切件豬腩肉, 肉質一咬就分開完全軟化唒, 送白飯perfect!感覺有點肥(肥膏part), 不過就無成口油👍🏻>紅油水餃🥟3隻 (加HKD12) 見到menu有隻辣椒仔🌶都估到會辣, 色水卻不太「火🔥辣」, 點知只係食左兩舊就feel到辣, 汁好有蒜香的, 滿滿嘅水餃🥟餡夠新鮮, 好抵食.>凍荔枝綠茶 (加HKD3)綠茶味較為突出, 解辣之選>TEA係免茶芥同加一的

段王爺紅燒肉

段王爺紅燒肉 (HKD58) 配絲苗白飯
紅油水餃

紅油水餃🥟3隻 (加HKD12)
凍荔枝綠茶

凍荔枝綠茶 (加HKD3)
綠茶味較為突出, 解辣之選

TEA係免茶芥同加一的
段王爺紅燒肉
紅油水餃
凍荔枝綠茶
今日嘅心情係隨心食, 去開太古城做野, 未夠鐘就隨心地食個大tea, 2點就開始😍. Menu有米線, 飯, 仲有小籠包; 飲品選擇並唔局限於檸茶檸水, 有幾款果味綠茶同蜜糖飲品揀呢!·坐低就有茶飲, 好奇揭開茶壺見唔到茶葉但又好好飲, 原來係糯米茶.·黑椒雞扒炒米線 (HKD48)炒麵炒米粉食得多, 炒米線就第一次食, 估唔到味道幾好👌🏻都幾大碟, 驟眼望似炒意粉, 食落麵質林林地, 係𠽌入口嘅滑, 仲好多件雞添, 醃過嘅雞肉以黑椒炒起, 滿佈黑椒剌激嘅香同味道, 辣辣地夠哂惹味. 有d肚餓嘅我食食下已見碟底, 但竟然係無見到一攤油嘅情況👍🏻加分!48蚊大碟又足料好抵食.·熱黑糖玫瑰🌹蜜 (下午茶餐飲)個人覺得食由菜應該配熱飲, 所以揀左熱嘅黑糖玫瑰🌹蜜, 貪佢清新又滋潤. 黑糖份量好適中, 唔會搶左玫瑰🌹蜜嘅甜味, 仲附上好幾件玫瑰花🌹辮, 啱唒好怕死甜嘅我.·即製菌湯小籠包 (加HKD20)平時食開上海小籠包我會expect一咬開會爆唒湯汁. 但li個雲南style小籠包就係爆餡唔爆汁, 一籠3件勁飽der. ·

糯米茶

黑椒雞扒炒米線

黑椒雞扒炒米線 (HKD48)
熱黑糖玫瑰蜜

熱黑糖玫瑰🌹蜜 (下午茶餐飲)
即製菌湯小籠包

即製菌湯小籠包 (加HKD20)
糯米茶
黑椒雞扒炒米線
熱黑糖玫瑰蜜
2018-12-01 812 瀏覽
The portion is big and every dish is not bad. Their mushrooms are delicious with different variety. However, service is poor. They all very rush to clear my table. One staff asked us to settle bill. Another staff started to ask us if we have finished. When we complained, the staff replied rudely that she claimed already checked with us if finished. We checked the time was only 21:30hrs although most of the tables left. I now understand why they are not full even thought is Saturday... Sorry I wi
Sorry I will not back. I care both food and service.
  • 火爆牛肝菌
2018-09-04 2330 瀏覽
同大大2人想食野但2人食又驚食唔晒找左好多食物都係那些想食些特別野 但又要係未食過難道真高!形容食物既詞語我就唔太識用但我對食物既要求比我用詞仲鋒利在找這阿詩馬我都搵左好耐在一個不太起眼既位置入面寬大闊晚餐時間不太多人 我想中午應該會旺好多細心硏究餐牌 想食辣野最近天氣潮濕 要中和下叫左個雲南酸辣米線 未見到真身以為係細碗我地兩個食到好飽不酸 這湯底恰到好處 好開胃口水雞那種麻辣好耐冇試過食完精神回鍋肉 炒到好軟d 肉又帶些少辣不錯既小店我發現好多人都叫外賣走下次我都試下先
同大大2人想食野
下次我都試下先

2018-08-31
  • 雲南過橋米線
2018-06-22 1555 瀏覽
見到openrice上許多好評決定一試,點知中伏環境裝修幾有風味,衛生可以再好一點,閒日晚市客人不多,上菜速度快茶-超淡又淺色,不知沖了多少次2小碟前菜-青瓜味正常酸菜魚-魚肉份量合格,但味淡不酸不辣昆明小炒肉-薑片比肉片多,肉質也不太好玻璃藕片-賣相好靚,味道偏甜像吃薯片市面上性價比比這間好多的是,友人說像茶餐廳質素,這裡主要做街坊生意可能因街坊店,其中一位姐姐經常走埋一邊按電話⋯經理見到也沒理會
見到openrice上許多好評決定一試,點知中伏
茶-超淡又淺色,不知沖了多少次
2小碟前菜-青瓜味正常
酸菜魚-魚肉份量合格,但味淡不酸不辣
昆明小炒肉-薑片比肉片多,肉質也不太好
玻璃藕片-賣相好靚,味道偏甜像吃薯片

玻璃藕片
又到Happy Weekend 訓懶覺時間了,睡到早午餐都沒有吃,下午茶當然要吃好D。今天行了平時冇行的路,經過太古城中心開立多年的雲南餐廳- 阿詩瑪。阿詩瑪自從裝修之後,正門改了在商場外面,因此我也很久沒有經過,差點忘記了他的存在,碰巧路過而且遇上有下午茶餐。餐廳內人不多,不用等位,最好的就是下午茶餐是一人份量,平時想吃這間,但只可以叫小菜,一個人可以試到的不多。今天終於可以一試。原來下午茶餐可以加選很多款配料,或者加小吃,最初在外面的餐牌都不知道原來有這麼多選擇,着實令我驚喜了一番。而且配有不同的飲品,啱晒我現在非常肚餓的胃口。要一份小窩米線加肥腸,手拍青瓜,荔枝綠茶是免費的,但是凍飲要加$3。Wohoho, 全日的第一餐,有得吃了!我是一個重口味的人,因此10分喜歡食雲南米線,酸辣粉等等的食物。這個小窩米線,配料有酸菜,洋蔥;湯底有辣椒,黑椒,配料比起其他米線店,不算很多,但是米線煮得很林,我喜歡。可惜湯底不夠惹味,稍稍平淡了少少。加配小菜:肥腸,份量不是十分多,不過也剛好夠我吃了。肥腸乾淨沒有臭味,下次大既也會再叫肥腸吧。這裏的手拍青瓜已經比我吃掉了本碟,才記起要拍照, (太肚

小鍋米線

拍青瓜

這裏的手拍青瓜已經比我吃掉了本碟,才記起要拍照, (太肚餓了)。手拍青瓜清爽,新鮮,冰涼, 10分喜歡。

忘記拍照的荔枝綠茶,不會太甜味道也不錯,可以選擇普通餐飲以外的飲品,是一個驚喜。

埋單有加1服務費,總共$67。結束今天的第一餐。
下午茶
小鍋米線
拍青瓜
2018-05-30 1101 瀏覽
雲南菜一般給人感覺都是與酸辣、米線有關。但這間餐館卻給人一種不同的感覺。除了雲南菜,這間餐廳還提供四川菜和上海菜。這間餐廳位於太古城中心地下外圍,於地鐵站經太古城中心出口步行約10分鐘。 它的午餐多樣化,有辣有唔辣,有米線和非米線類可供選擇。我點了萵筍炒鮮牛肉客飯和花膠野菌荷葉飯。兩個餸菜不論是質量還是賣相都十分好。而我認為更出色的是花膠野菌荷葉飯,花膠野菌嫩滑,鮮味濃郁,而且飯與花膠比例剛好。 萵筍炒鮮牛肉味道不錯,配上一碗菜飯及小籠包,滋味滿載。 雖然價錢偏貴,但仍值得一試。
雖然價錢偏貴,但仍值得一試。
是日例湯
花膠野菌荷葉飯
萵筍炒鮮牛肉客飯
上海小籠包(小食跟客飯)
2018-05-30
花膠野菌荷葉飯
萵筍炒鮮牛肉客飯
上海小籠包(小食跟客飯)
2018-05-22 535 瀏覽
不会再来第二次,态度太差……一开始就点了两碗米饭。其他菜上齐后,起身催要米饭至少六七次,无论穿黑衣还是红衣的员工,无一人真的去拿饭…最后碰到一位穿便服的员工,态度很好,一分钟内米饭就来了…之后叫买单叫了好久都没人理。如果10%服务费不是打在单上的,真想给两个一分钱才走…破坏心情
不会再来第二次,态度太差……

最后碰到一位穿便服的员工,态度很好,一分钟内米饭就来了…

2018-05-22
2018-05-11 299 瀏覽
整體食物可以啦。不過小龍包就麻麻,皮厚肉鞋,可能真係吾係上海菜出名。滇肉薄餅、香酥鴨都冇期望中咁好。最失望係個玫瑰湯圓,叫左半個鐘都未嚟,追左兩次都話整緊,結果出嚟係兩pat嘢完全冇湯圓應有嘅口感,太古城中心有其他更好選擇。
完全冇湯圓應有嘅口感,太古城中心有其他更好選擇。
2018-05-11
2018-04-14 334 瀏覽
我本身唔鍾意食米線,但我試過呢一間雲南小窩米線,非常之正,酸酸辣辣非常恰當,又有其他好食嘅菜式,例如有蔥油大餅,汽鍋雞,佢樽辣椒醬有得外賣嘅,仲有下午茶,好多選擇。