2020-02-11 480 瀏覽
個巨型雞脾睇落好似好食,但勁乾身,不值$38 蚊⋯餐蛋飯個餐肉又勁乾。加上服務態度超差⋯單點收費又唔出聲。中環大把質素好過佢。附近又成日有白鴿出現,環境勁差⋯完全中伏!
附近又成日有白鴿出現,環境勁差⋯完全中伏!
2020-02-11
10 分鐘 (堂食)
2019-04-20 1051 瀏覽
在中環無意中行過見到好似好味嘅大排檔, 想食奶茶西多士所以坐低咗。一嚟就有人招呼坐低畀餐牌好好招呼!好過好多貴餐廳!叫咗我最想食嘅西多士,熱奶茶,大排檔應該煮得ok的午餐肉煎蛋出前一丁。 很有驚喜!熱奶茶好有從前大排檔的風味!個午餐肉煎到外脆內軟,又厚厚的! 煎蛋先至係靈魂!好好味!一篤穿會流出蛋黃的! 佢每隻蛋煎出來的水準都很高,很靚!超欣賞!最驚喜是个西多士! 炸到剛剛好外面金黃色裏面好軟熟新鮮的麵包! 而且很好是可以揀內裏有冇花生醬!老闆仲要好好人因我想要多啲糖漿就比多啲我,又話可以任加!非常喜歡老闆們用心製作及經營!
一嚟就有人招呼坐低畀餐牌好好招呼!好過好多貴餐廳!
熱奶茶好有從前大排檔的風味!
老闆仲要好好人因我想要多啲糖漿
就比多啲我,又話可以任加!
非常喜歡老闆們用心製作及經營!

2019-04-08 768 瀏覽
好日唔過去香港,今日走一咗去中環行街,但估唔倒在中環這個繁華的市區內,竟然還存在一些香港地道大排檔,在一條短短的橫街內,竟然還有3、4當這類的排檔,我便求其選取了一檔叫這次選擇了一個看似很簡單的餐肉蛋飯,再細看他們用的還是傳統的生鐵鍋,果然用傳統的製作出來的餐肉@荷包蛋,午餐肉出來還香脆肉嫩,至於荷包蛋還可煎得邊微濃和流心效果:8]還加上一杯香濃咖啡,完全能配合老香港的:9]餐牌有沒有一些美麗的包裝及圖片,只有用上文字來112]細看餐廳附近的環境,以表達不是一些名店食府,只是我們的傳統香港

好日唔過去香港,今日走一咗去中環行街,但估唔倒在中環這個繁華的市區內,竟然還存在一些香港地道大排檔,在一條短短的橫街內,竟然還有3、4當這類的排檔,我便求其選取了一檔叫[陳泗記]

餐肉蛋飯
香濃咖啡
:8]
還加上一杯香濃咖啡,完全能配合老香港的
:9]
餐牌有沒有一些美麗的包裝及圖片,只有用上文字來

餐肉蛋飯
2019-01-29 610 瀏覽
終於食到你啦~之前黎過一次 但蒸飯好快賣哂🤭大牌檔無冷氣 最岩呢個天氣去食😇·🍚梅菜肉餅砵仔蒸飯($46,煎蛋加$6)期望太大🥺🥺作為肉餅怪既我 覺得呢個肉餅真係麻麻地😖係咪牛肉飯好味d 架🥺🥺完全無梅菜味~飯粒仲要好淋無咬口😭
2018-11-28 777 瀏覽
環境: 本來想去中環士丹利街的水記食麵, 但撞正水記休息, 於是行多兩步, 去到位於同一街口的陳泗記試一試. 環境當然不是太多人能接受, 但我自己幾鍾意在巷仔大排擋食飯的感覺, 很有香港本土情懷和風味, 也有點重慶森林的感覺.食物: 來到陳泗記, 由於第一次食, 叫了可說是招牌菜的餐肉煎蛋飯. 雖然自己很愛吃這些快餐, 叉燒煎蛋飯或餐肉煎蛋都是我的最愛, 但很久沒有吃了, 對這間餐肉煎蛋飯也有點期待. 在飯未送黎之前, 只見廚房阿姐不斷打蛋煎蛋和午餐肉, 在10多分鐘時間沒有停過手, 可見很多人也點了這個招牌菜. 飯送上來時, 是熱辣辣的, 午餐肉煎得香口唔會太油, 但我嫌薄左少少. 煎蛋嫩滑, 另外, 餐肉煎蛋飯既靈魂, 豉油, 亦唔會太鹹. 整體都算可以.價錢: 在中環食個飯, 冇90都80, 要食得化算, 好多人都會選擇中要巷仔既大排擋或餐廳, 呢間陳泗記都應該係一個唔錯既選擇, 餐肉煎蛋飯$46, 在同區算是相當便宜的.

環境:

本來想去中環士丹利街的水記食麵, 但撞正水記休息
, 也有點重慶森林的感覺.

食物:

餐肉煎蛋飯

飯送上來時, 是熱辣辣的
, 午餐肉煎得香口唔會太油, 但我嫌薄左少少

價錢:

在中環食個飯, 冇90都80
, 餐肉煎蛋飯$46, 在同區算是相當便宜的.
餐肉煎蛋飯
2018-11-01 569 瀏覽
有一次經過依間大排擋,見到好多人都食緊餐蛋飯,已經覺得一定係好好食架啦!塊午餐肉唔算厚,不過就煎到表面脆脆地,入面又唔會乾曬👏🏼雖然唔記得左request太陽蛋,好彩舊蛋黃仲係流流地心🥳所以咁多人食餐蛋飯係有原因架!😌
塊午餐肉唔算厚,不過就煎到表面脆脆地,入面又唔會乾曬👏🏼
雖然唔記得左request太陽蛋,好彩舊蛋黃仲係流流地心🥳
所以咁多人食餐蛋飯係有原因架!😌
2018-04-28 893 瀏覽
近來在中環開飯時間多左,要是好一點的餐廳用膳,閒閒地都過百元一餐飯,長期咁食法真係幾窮,今天同同事決定揾下D平靚正的午餐地方,行下行下,見到陳泗記,又有位,餐牌上一餐的價錢都好合理,大排擋雖然要坐街的,但是甚有風味,幸好在天氣不是太炎熱,尚可接受,衞生就不能太有期望,我叫左窩蛋牛肉飯加涷檸茶,牛肉份量多,都算嫩滑的,飯是以蒸的,不太乾身,夠水份,配上窩蛋吃,好濕潤,叧外有一小碗豉油,提升味道,涷檸茶正常,總括來說4x幾蚊價錢都接受到既
2018-01-31 772 瀏覽
一心諗住食砵仔蒸飯 仲諗好食窩蛋牛肉肉餅飯🍚點知賣哂😿咁轉叉燒煎蛋飯啦 又無叉燒☠️最後叫餐肉煎蛋飯唯有。。。好邪惡。。但唔係太好食🤔碟飯係攤左好耐 凍既👾👾👾咁普通都要46蚊 lol
2017-06-15 1338 瀏覽
星期一至五的中環下午真係好難搵位食午飯,只有去的無冷氣同無咁整潔的地方先可以不用排隊等候有得食,依間陳泗記都知態度一般,環境不用講大家係中環行過都見到的。有指定套餐同散叫~我喜歡食香茅雞翼飯,其他都太普通。整體食物都可以~有部分即叫即做如:香茅雞翼,餐腸⋯⋯等。其他服務態度同環境⋯大家要親身感受一下
香茅雞翼飯
2017-06-14
香茅雞翼飯
突然接到女友特殊召喚,要一齊到中環理髮,還帶著聖獸定春同行。任務完成後,著與女友在附近搵食,不過帶著定春在蘭桂坊晚飯實有點困難,要可以寵物進入,要露天可以比狗仔坐的呢。逛了兩三個街口,終於發現陳泗記大排檔,雖然店舖座落於地盤邊,而且環境惡劣又沙塵滾滾,不過無所謂啦,試試無妨。前面有對情侶在等位,我地排第二。情侶兩位先入座,我兩見近火爐位置的四位女仕埋單中,就決定這檯吧﹗誰知剛想坐下,有位貌似老闆娘阿嬸走過來喝止,要我兩走到後邊暗處搭檯,又或是跟剛才對情侶一齊坐。依度全部都屬細圓摺檯或正方摺檯,最多坐到四個人,我兩個加隻狗仔呀﹗又不想騷擾到其他食客。貌似老闆娘阿嬸黑臉而語帶不滿稱,星期五晚無得兩個人坐一張檯 ﹗眼見右邊兩位阿叔食飽飲酒吹水中,再右一點兩位後生仔餸菜剛到進食中,再右一點大隻男女已食到尾聲滿足中。絕大部份都係兩個人一張檯,點解我地兩個加隻狗就要搭檯?又無食客正在等位,只得我地兩個。以為我地食個出前一丁或食件多士呀?最後決定不幫襯此店,慢慢離開此不知所謂地方。另一位侍應嬸嬸呆若木雞般目送我離開,您地唔係以為我會返轉頭麻?No way ﹗陳泗記永不錄用。花十多分鐘走到蘭桂坊斜路,

花十多分鐘走到蘭桂坊斜路,發現酒吧泰菜呢﹗鴻運泰國美食 Good Luck Thai food 熱情招待,見到我地帶著小狗就由門口帶到最入面的梳化位置,坐得舒服開揚,不怕騷擾到其他食客。員工們親切兼笑容滿面,服務態度一流,多位員工還走來跟定春合照呢﹗飽餐一頓後,兩口子埋單 $700 蚊,雖然價錢有點貴,但比得開心食得舒服,氣氛和諧。專登放低多幾十蚊貼士作小小心意、小小表揚。

蔡翁失馬又焉知非福呢?感謝陳泗記趕客態度,我兩才發現黃金島,柳暗花明又一村﹗我一向都不打沒有食物的評語,但今次真的氣難下啊,要立即跟大眾分享。誰知一上網發現只不過是冰山一角,原來陳泗記出名嗅串,態度惡劣,我兩沒有被歧視,阿嬸阿姐一向一視同人,讚﹗
2017-05-26
2016-06-16 1910 瀏覽
返中環,最煩就係中午揾野食。食飯個半鐘,行得去食飯,又要排隊,排得黎,落埋單都已經無左大半個鐘,怱怱忙忙,食完飯又要返去埋頭苦幹,其實,真係好辛苦。所以出親去食飯,都係揀快靚正的茶檔。陳泗記都算係飯堂,每逢午飯都坐無虛席。今日貪快點左個餐蛋飯,無點蒸飯。誰知餐蛋飯等得仲耐,足足等了15分鐘,個飯先到。其實飯、餐肉同蛋已經係無製作技巧的食物,所以唔會難食得去邊。個飯已經無野飲配,但今次等到飯都凍埋,餐肉雖熱,但蛋都係涼涼地,成蝶飯,好似攤左好耐咁,令人好沮喪。忙左一個朝早,都係只想食啲熱野,呢蝶飯,影響左我下午的心情,如果唔係等咁耐都還可接受,但等左成15分鐘,人地都差唔多食完我先開始食,最後仲要狼啓吞虎嚥趕上同事步伐,著實很差。

2016-04-13
20 分鐘 (堂食)
2016-04-29 1245 瀏覽
天氣唔太熱,有風,坐室外食個下午茶幾好。一個人,揾個位坐低睇下食咩見姐姐執緊枱,話轉頭過笑落單,冇問題吖,慢慢等。又係食個餐蛋治烘底加杯熱奶茶,過左五分鐘左右有得食。麵包烘得十分脆身,金黃色架(張相影得唔好,反應唔到事實)。熱辣辣,雖然餐肉唔係話厚身,但佢又煎得好燶香喎,做蛋煎得嫩身,食落好好味。奶茶等別嘅,唔會有茶澀味就得喇。想講其實喺呢度食野幾自在,自己揾位坐低可以慢慢睇下叫咩食,冇人催你同趕你,埋單走去同阿姐計數就走得
天氣唔太熱,有風,坐室外食個下午茶幾好。
一個人,揾個位坐低睇下食咩

麵包烘得十分脆身,金黃色架
。奶茶等別嘅,唔會有茶澀味就得喇。

餐蛋治烘底
餐蛋治烘底
2016-03-12 956 瀏覽
中午十二點半的中環,lunch time時人來人往是平常事,餐廳裡必定多人,我同個friend見到前面有空位就即刻坐底,睇餐牌。當我舉手叫待應點野食,<<<果個粗有大陸口音既女人>>好大聲好惡咁罵:::點野就大聲嗌,你舉手都冇用,你叫完呢個叫第個做咩!。但係事實上,我舉手示意叫呢個女人但佢扮睇唔到,咁我咪舉手叫第個待應囉。跟著我問跟餐有冇野飲,個女人勁大聲好串好惡,驚死全世界聽唔到咁話:::加錢咪有野飲囉,另轉頭走左我同朋友好唔開心,食個lunch都要受氣,冇胃口,唔想再留此地,但下左單無辦法。跟著就改轉外賣,點知個女人又好冇禮貌好串咁話:::轉外賣都唔好快架。我就話:都要轉架,跟著佢就行走左,而且冇幫我改轉外賣。我就為有搵個收銀轉。總結,,去左呢個露天餐廳,味道中下,服務員態度太差,完全影響我整天的心情而且令我冇胃口!!!

2016-03-12
15 分鐘 (外賣自取)
2015-08-04 779 瀏覽
總會被士丹利街那排傳來陣陣油煙鑊氣的大牌檔吸引過去。即使在炎熱的中午時分,室外的大牌檔硬是有種魔力,拉你過去。今次是被座無虛席、傳來陣陣鑊氣的陳泗記拉進去。陳泗記位於中環士丹利街74號,午飯時間總是座無虛席。心血來潮,來個餐蛋飯(餐肉煎雙蛋飯 $40)!看着阿姐以生鐵鑊煎蛋、再煎午餐肉,是一種享受。阿姐把煎好的三片午餐肉放在那碟冒着蒸氣的白飯,再鋪上煎雙蛋,淋上豉油。單單是這幾分鐘,已叫人垂涎三尺!煎蛋看似是普通簡單,但煎過蛋的大概從無數次的失敗中,領悟到要煎得剛好 ─ 即蛋邊微脆而不過燶,蛋黃要流心而不過熟,並非易事。陳泗記的煎雙蛋正正煎得剛好。午餐肉煎得脆身。飯煙韌,伴着流心蛋黃汁和豉油,一大享受。雲吞麵 ─ 陳泗記的雲吞是傳統的雲吞,一隻鮮蝦與肥瘦豬肉的比例,大概是八比二。餡料比例得宜。可一試。反之,麵略為淋身,若能更為爽口彈牙,更好。湯底,一般。凍奶茶,不錯,可一試。容許隔離飯香。看到隔離桌的砵仔蒸飯,蠢蠢欲動想試,唯有留待下次品嚐。
餐肉煎雙蛋飯
雲吞麵
凍奶茶
2015-08-03
凍奶茶
  • 餐肉煎雙蛋飯
2015-06-09 640 瀏覽
大排檔,我相信有身份證嘅都一定食過,大排檔嘅味道各有差別,但都好小數會至於難食,但我今日要講嘅哩間就係小數難食次一漁香茄子一隻味「辣豆瓣醬味」,丫~都算你過骨椒鹽豬排哩味餸無走雞喇呱?香茅味嚟嘅,同埋你煮到啲椒鹽去晒邊呀?最緊要係煮得唔好食叫個姐姐過嚟問下,你估佢點答~姐姐:「我地椒鹽豬排係咁嘅」哦~你地泰國留學返嚟㗎?鹹魚炒芥蘭好呀,既然係咁,又試下叫個鹹魚炒芥蘭丫!你邊一度似炒過呀?烚芥蘭撈鹹魚咋呱!連鹹魚都無爆香下佢「陳泗記」比我嘅感覺係-好外行、咁基本嘅菜式都做得唔好~唉
漁香茄子
一隻味「辣豆瓣醬味」,丫~都算你過骨
椒鹽豬排
叫個姐姐過嚟問下,你估佢點答~
姐姐:「我地椒鹽豬排係咁嘅」
哦~你地泰國留學返嚟㗎?
鹹魚炒芥蘭
好呀,既然係咁,又試下叫個鹹魚炒芥蘭丫!
你邊一度似炒過呀?烚芥蘭撈鹹魚咋呱!
連鹹魚都無爆香下佢

「陳泗記」比我嘅感覺係-好外行、咁基本嘅菜式都做得唔好~唉
2015-06-08
  • 青島啤酒(我只可以推哩樣)