2008-04-28
四月廿六日(六)吃完滑滑豆腐花就去左九龍城廣場行街,老婆係尼度買番條攬枕俾我消除連人黎既怨念。夜晚本來打算係金水壽司度睇下有無夜市半價,但原來尼間只得下午茶而無夜市半價,於是打消食壽司念頭。由於九龍塘到九龍城楽中不停的吃,到晚上決定吃麵。到廣場公用電腦搜尋一下,決定到陳興發魚蛋粉試試~尼間舖行行下原來都離廣場頗遠,好彩查完地圖後亦都順利搵到。入到去見剛好有張卡位淨,於是立刻入座。研究餐牌途中侍應亦友善的介絕可吃粉麵或套餐飯。因為想吃粉,選了以下:淨魚皮($14)先來的是魚皮,連一碗白色湯,相信是魚湯,湯味道不錯,比一般舖的味精清湯好。魚皮質地不錯,夠脆,浸很久才淋,很好,size亦長大不碎,口感不俗。牛腩+魚皮鮫河+凍檸茶($27)因想吃牛腩,所以還是叫了這個,這裡的牛腩也炆得淋,但搭的一條大牛根則完全未炆透,雖不至於咬不開,但一點不淋,不太好。魚鮫則頗鮮美,size不算大,饀不算多但味道不錯。魚蛋+魚片(變左魚鮫)河+熱檸水($25)魚蛋爽口,感覺上大粒過普通既小小,幾有魚味,淋淋的但都有d彈呀唔會實。加上清既湯底算唔錯。魚蛋粉尼d普通小食當然唔值得專誠坐車黎試,但經開尼碩想食粉麵都
淨魚皮($14)
牛腩+魚皮鮫河+凍檸茶($27)
魚蛋+魚片(變左魚鮫)河+熱檸水($25)
魚蛋粉尼d普通小食當然唔值得專誠坐車黎試,但經開尼碩想食粉麵都不失為一個好選擇,特別係好魚皮人士~
$22一個餐連飲品都算小抵~ 但飲品質素未見太好~