2010-12-01 143 瀏覽
放大假咁高興…約埋大姊帶老爸去飲茶茶!!...哩度點心水準不俗, 加上閒日人流少, 早上10點前來基本上吾需要預先訂座, 環境清靜, 可細嚼慢談…點心價偏中上, 中午前某D點心設有優惠價…叫做幫荷包省回些少!!... 首先來三款香口點心…值得讚係外層都做得出色, 炸得乾身不油膩!!蘿蔔絲酥卷…大姊細佬同叫好!!...外層超酥化, 內層絲絲蘿蔔夠清甜…三款中首推這個!!香芒大蝦酥…外層奇脆無比, 惜內層醬汁較重, 蝦味吾夠突出!!...中規中矩!!酥炸芋角…哩款舊式點心反而有點令人失望播…主要係餡料o既味道混和得麻麻…傳統點心必試之選有…筍尖原隻蝦蛟皇…味一番!!...皮薄靚!!...蝦肉鮮又爽!!...食到雙眼亮星星啊!!...希望佢地可保持水準!!豉汁蒸鳯爪…味道調得好!!...鳯爪保持質感而吾會炆到糊糊爛的!!...老爸好喜歡這個, 再叫多籠呢!!!其他心水推介有蠔皇义燒包…豉椒柚皮蒸排骨…山竹牛肉球…幾款都係水準之作!!鮑魚燒賣…同樣係覺得正版燒賣就夠好了!!...加片鮑魚小方塊嚮面只係價錢額外矜貴左, 但吾見得會份外滋味o羅!!煎香蔥蝦米腸…8條整整齊齊排排上, 煎得夠均勻,
放大假咁高興…約埋大姊帶老爸去飲茶茶!!...

傳統點心必試之選有…

...希望佢地可保持水準!!

其他心水推介有
蠔皇义燒包
豉椒柚皮蒸排骨
山竹牛肉球…幾款都係水準之作!!

煎香蔥蝦米腸…8條整整齊齊排排上, 煎得夠均勻, 蔥花蝦米足, 亦好味!!
香煎鮮蝦腐皮卷…賣相係比一般酒樓o既精緻!!...薄薄4小件似煎餃子…都可口!!

平原菇菌魚肚札…名字好撓口!!…即腐皮魚肚, 上面放幾絲菇菌齊蒸…較平實清淡o既口味!!

最後叫來
馬拉糕甜品…深啡色, 應該係用上較健怡o既片糖/黑糖…鬆軟有彈力, 帶有奶香…好味道!!

茶每位$8…全單$306

整體服務員都態度有貌…更有笑住對我講句”我好樂意為你服務”…令人印象深刻!

特惠點心 - 12點前入單計
點了壺壽眉茶...
蘿蔔絲酥卷 + 香芒大蝦酥 + 芋角
煎香蔥蝦米腸
义燒包
香煎鮮蝦腐皮卷
平原菇菌魚肚札
2010-11-26
點了壺壽眉茶...
煎香蔥蝦米腸
义燒包
  • 筍尖原隻蝦蛟皇
  • 豉汁蒸鳯爪
  • 蘿蔔絲酥卷
2010-09-27 74 瀏覽
早幾日一家大細出去食飯,反正人多,就索性叫了一圍壽宴套餐。燒乳豬:皮脆肉嫩,剛剛燒好,入口還是熱的,脂肪層又不厚,非常美味!零芝菇配鮑魚:鮑魚雖然細細隻,但很入味;零芝菇口感很清新自然。雪影蝦球:炸蝦加生沙律醬,酸酸甜甜的,味道都幾夾。清蒸石班:九成熟,火喉掌握到家,2斤多重的石班也能蒸得肉剛剛離骨,肉嫩而鮮甜。蟠桃壽包:壽包比拳頭還大,咸蛋黃漏黃油,雖然食到壽包時已經很飽,但仍忍不住吃了大半個包。價錢雖然貴了一點,但份量十足,基本上沒可能把全部吃掉,有些食物如炒飯未食之前已决定打包明天吃。
早幾日一家大細出去食飯,反正人多,就索性叫了一圍壽宴套餐。

雪影蝦球:炸蝦加生沙律醬,酸酸甜甜的,味道都幾夾。

燒乳豬
零芝菇配鮑魚
雪影蝦球
清蒸石班
蟠桃壽包
  • 燒乳豬,清蒸石班,蟠桃壽包,鮑魚
到了正日,媽子七點下班,荃灣區還可以有甚麼選擇?心想姊不會到鴻星,應該都會到他們的新寵「陶源」。很簡單的選了四小菜 + 一個生煎包作「壽包」。生煎包有點油,不過沾上家常遼參煲的蝦籽恰如其分,今晚吃的東西都很濃而且惹味,生啫時蔬小辣,蝦醬有點嗆鼻,不過挺下飯及提升了生菜的「姿色」;姬松茸炒黑豚肉也不錯,只是碟雖然大,份量卻有點微薄。最後的芝士龍蝦伊麵上場了。可喜的是芝士不算很膩,而龍蝦斬了碎件以後,而容易食用,可惜伊麵不太夠......附送的哈蜜瓜少甜,如果雪藏時間長一點更好。與利苑的價錢沒啥分別,但品質與感覺,始終都是前者有一點距離。
到了正日,媽子七點下班,荃灣區還可以有甚麼選擇?
心想姊不會到鴻星,應該都會到他們的新寵「陶源」。

很簡單的選了四小菜 + 一個生煎包作「壽包」。
生煎包有點油,不過沾上家常遼參煲的蝦籽恰如其分,
今晚吃的東西都很濃而且惹味,生啫時蔬小辣,蝦醬有點嗆鼻,
不過挺下飯及提升了生菜的「姿色」;姬松茸炒黑豚肉也不錯,
只是碟雖然大,份量卻有點微薄。

最後的芝士龍蝦伊麵上場了。可喜的是芝士不算很膩,
而龍蝦斬了碎件以後,而容易食用,可惜伊麵不太夠......

附送的哈蜜瓜少甜,如果雪藏時間長一點更好。

2010-05-26 48 瀏覽
有d咁靚,咁正又咁抵食的下午茶, 真係開心到暈一行4人星期六下午茶, 叫足12樣野食先夠飽, 不過價錢相宜, 質素又好, 唔怪之得咁多人識得來食啦黎得呢度, 梗係要試下佢d鮑魚啦, 不過我地下午茶姐, 唔洗去到咁盡住, 於是點個鮑魚片燒賣試下先, 果然既香又好食喎!一個代表好味 兩個代表十分好味荀尖原隻鮮蝦餃 $14.8鮑魚乾蒸燒賣 $29.6芋絲脆春卷 (本身怕食熱氣野) $9..8雲南野菌餃 呢個真係特別, 因為佢有野菌, 好香 $ 9.8南翔小籠包 $9.8鮑魚雞粒酥 第一次食, 幾得意, 甜甜地 $9.8香煎腊味蘿蔔糕 $9.8殿堂义燒腸 腸粉皮好滑 $9.8滬江脆素鵝 $22翡翠牛肉球 $9.8手拍青瓜海蜇 $22香茜牛肉腸 $9.8
有d咁靚,咁正又咁抵食的下午茶, 真係開心到暈

一個

鮑魚燒賣!讚!
裝修佈置
  • 殿堂义燒腸
2010-05-14 95 瀏覽
病了一段日子,停了出街食飯,食評也停了個多星期.. 不行!! 這東西越拖越難搞,要的起心肝清貨了~~  倒帶至上週六,不欲遠行又要下午回家等送貨,只了就近的荃灣搵食。一直想念陶源的蛋白杏仁茶,上回的名苑飯局也未得滿足,便去了如心廣場的完夢。臨近母親節又有囍宴,酒家門口掛起心型花圈,所提供的點心紙/套餐也是母親節精選,我卻沒有帶同媽媽前行,這個局還真有點怪呵!  被安排就坐房間,環境比起大堂要清靜些,呷一口水準正常的香片茶,又吃兩口花生前菜,就開始研究菜單。這裡小點$12.8,中點$19.8,大點$24.8,特點$28.8,頂點$30.8,考慮一陣決定揀有不少自選項的母親節午市套餐($388 / 四位): 真味老火湯-乳白色的湯身,一望已知夠火候又濃厚,果然飲來潤澤又自然鮮甜,後來阿姐筆起也見湯料實在豐富。而且一煲湯份量不少,約可分出6-7大碗,每人可添上差不多一碗呢! 一哥叉燒拼盤-由半肥瘦蜜味叉燒、香嫩鴨胸肉、飽滿彈牙海蜇絲,以及燻豬手片組成,每款食物都相當高質,並各配上適宜的調味料,如淡芥末醬、白醋汁等,水準令人滿意! 菠蘿咕嚕蝦球-套餐另設兩款自選小菜,是日全交老公拍板,就試了由

菠蘿咕嚕蝦球-套餐另設兩款自選小菜,是日全交老公拍板,就試了由咕嚕肉變奏而成的咕嚕蝦球。先讚一下菜式調味良好,蝦球甜酸得宜,比起豬肉版且更為爽口清新,配菜的菠蘿及青椒也一樣好吃,很快就全碟清光。

竹笙高湯浸珍菌-另一款自選小菜,竹笙與珍菌均份量充足,可是口味較單寡,成為唯一吃剩的菜式。

筍尖原隻鮮蝦餃-套餐又有三款自選點心,阿姐很熱心的教路要揀最貴來吃,其中飲茶必食蝦餃也是其一。欣賞這裡的出品皮薄且彈牙,然而蝦肉的鮮美度尚有提昇空間,比如元朗的盈翠軒就較之優勝了。

鮑魚燒賣-燒賣面小小的一片鮑魚只是意思意思,味道當然不可能太鮮的;反而幾欣賞有適當彈性的燒賣,絕不是死實的一堆肉,吃來又充滿肉香,平日抗拒豬肉燒賣的我也能清貨。

極品鮑魚腸-首先腸粉皮不夠薄身通透,而且餡料是一堆不知名的麋肉,我完全吃不出一點鮑魚鮮味,極品之說根本是個反諷嘛!

祝賀桃包-始終鍾愛傳統的壽包, 多於新式的燕窩夾心;這些的桃包雖然個子較小,但中間的白蓮蓉餡非常香滑,十分美味,加上蛋白杏仁茶,就是一個完滿的句號!

生磨蛋白杏仁茶($22)-最後當然少不了日夕想念的收費糖水,陶源的水準比名苑確實要高,香滑濃厚、質感細膩,並帶豐富蛋白香。不過比較下,這間荃灣新店的出品,比起美孚老店又是略有不及!

連加一及茶芥,這頓午餐埋單剛好$500,以質素計也算有所值。而食飽快步出酒家之際,望到別檯的鮮果併盤,才驚覺店方上漏了。本來漏單應要扣減服務分,然而見到阿姐一臉歉意,又氣急敗壞的補上一盒外賣併盤來,也足以彌補錯失了。

P.S. 鮮果後來成為晚餐後果盤,可老實講西瓜及哈蜜瓜均一點不甜的!
筍尖原隻鮮蝦餃
菠蘿咕嚕蝦球
祝賀桃包
生磨蛋白杏仁茶
2010-04-18 8 瀏覽
如心廣場真係冷冷清清既..不過都見到有D 舖貼住coming soon, 其實呢個mall 可以攪攪佢因為旁邊有citywalk 同埋西鐵站應該會多d 人黎~講返陶源先~d 卡位好似好正wor! 不過今日冇緣一試..裡面既裝修都唔錯.. 食物質素都幾好!!大中小一律 $9.8, D 飯麵都係$48 咋仲唔洗等位真係Very good~!
如心廣場真係冷冷清清既..
因為旁邊有citywalk 同埋西鐵站應該會多d 人黎~

講返陶源先~
d 卡位好似好正wor! 不過今日冇緣一試..
裡面既裝修都唔錯.. 食物質素都幾好!!
大中小一律 $9.8, D 飯麵都係$48 咋
仲唔洗等位真係Very good~!

原隻蝦!
好滑
廚皇炒飯, 好多料
甜甜的~
超薄皮
多肉d 會好d~
2010-04-17
超薄皮
  • 廚皇炒飯
  • 雲南野菌素餃
2010-02-17 35 瀏覽
大年初二約好友飲餐茶先…成個新春假都濕濕寒寒, 近近地又去荃灣落腳…哩區都多左新o既大型購物商場…以前試過《陶源》上環店D點心, 覺得出色…所以今次就選左【如心廣場】內新開o既分店, 又貪佢設訂座方便...商場舖基本上仲係空空如也, 人影都吾多個…但原來上到上層o既酒家就係另一景象, 座無虛席好熱鬧啊!!!...點心呢就大大小小叫左以下10款…牛肉球 (小)、豉沬柚皮蒸肉排 (大)、香煎腊味蘿蔔糕 (中)、金絲鵝肝酥 (大)翡翠鮮蝦腸 (特)、筍尖原隻鮮蝦蛟 (大)、鮑魚雞粒酥 (大)豉汁蒸鳯爪 (小)、出爐蛋撻仔 (中)、金獅脆麻花 (小)整體水準平均…傳統點心如牛肉球, 蝦蛟都有水準…雖然家中蒸左吾少蘿蔔糕, 但新春 應節亦冇話嫌多, 本身又極鍾意, 所以吾怕厭!!!...哩度的亦煎得夠甘香, 料足, 吾會一口粉…鳯爪亦冇蒸過火或醬汁糊糊的...可口啊! 蝦腸係唯一最貴o既特點, 但就稍蒸過了頭??...外皮差左D…特色點心金絲鵝肝酥 – 金絲皮奇脆無比, 鵝肝味就真真食吾出, 大家亦講吾出饀料內容(哈!)…但又好味播!!!...脆麻花亦值得推介…一大籃有6, 7件吧?...一小碟
點心呢就大大小小叫左以下10款…
豉汁蒸鳯爪 (小)、出爐蛋撻仔 (中)、金獅脆麻花 (小)

脆麻花亦值得推介…一大籃有6, 7件吧?...一小碟芝麻糖漿分開上的, 太少了點, 我地要佢多黎兩碟…先夠我地甜個滿心歡喜!!!
大失所望係鮑魚雞粒酥...面果層酥皮甜到哇...哇...鮑魚雞粒肉眼吾多睇倒, 食亦食吾出...餡汁o既味道就好似甜咖哩味...有被騙感覺唷!!!
環境吾算嘈吵...服務可以...價錢接受!!...

金絲鵝肝酥
牛肉球
出爐蛋撻仔
豉汁蒸鳯爪
2009-12-25 42 瀏覽
拿著報紙上剪下來的陶源酒家2人大閘蟹鮑魚翅餐的優惠卷,走逵如心廣場三樓歎一餐。如心廣場三樓有兩間中式酒樓,走廊兩邊有兩間酒樓,一為好彩,對面便是陶源,由於商埸內吉鋪很多,如果不知樓上有酒樓便不會坎逵這個廣場。 當晚是星期六座上客不是太多,但有人包房擺壽宴,待應也招待周到,開茶點菜的程序很快完成。第一道菜是黑松露燴魚翅,魚翅不是一大片,黑松露也只是一小撮,湯底較鹹,所以我覺得一般。第二道菜是蠔皇南菲鮑魚伴玉掌,鮑魚味道濃郁,有口感,果然是做鮑魚菜式的專門店。吃鮑魚前還送上一杯鮮榨的楊桃汁,令你增添食慾呢。第三道菜便是洋澄湖大閘蟹,賣相不錯,膏多味道鮮美,蘸上陳醋,入口酸酸甜甜,我慢慢細意品嚐。吃完大閘蟹後,喝上一杯薑茶,很滿足了。第四道菜是錦繡濃湯泡豆苗,豆苗嫩,色澤翠綠,伴著肉絲送到口中,可消消滯。第五道菜是秘製小欖乳鴿,這個菜也是一般,味道較淡,不知道用什麼汁去醃製,我較喜愛紅燒的倏法。第五道菜是生拆蟹粉小籠包,上菜也很認真,幫我們分碗,每人有兩只,分用四個碗去盛載,免得包包相黏難分開,把小籠包往咀送,皮溥一咬下去蟹粉便四溢,汁液在口中慢慢流向肚內,十分好吃。最後便是甜品及果盤,糕點

最後便是甜品及果盤,糕點味道也很好。

這個餐有那麼多的菜式,原價388,有卷便是268元(未計加一),真是很超值,當晚吃這個優惠價餐的食客也很多呢。
餐單
分得井井有條的小籠包
包你胃口大開的`楊桃汁
大大隻,慢慢吃
2009-11-28
$338.00 (晚餐)
餐單
蠔皇南菲鮑魚伴玉掌
大閘蟹一大隻
錦繡濃湯泡豆苗
分得井井有條的小籠包
包你胃口大開的`楊桃汁
大大隻,慢慢吃
2009-11-06 69 瀏覽
今晚去了荃灣如心廣場陶源海鮮酒家, 地方好靜, 起初有點擔心, 不知道好唔好, 但食完後真的好值推介.我倆選了鮑魚大閘蟹餐, 原要每位$388,記得用報紙coupon每位只要$268, 價錢合理.雖然第一道翅內的蟹肉有少許蟹殼, 但其他都冇問題, 大閘蟹上枱時, 居然唔記得影相, 因為好好味, 金黃又出油!服務好, 你未出聲已經有人自動自覺招呼你, 但此餐只到11月尾, 快d去試下!
menu
蟹肉勁多
鮑魚 Yeah!
好味!
蟹粉小蘢包
2009-11-05
menu
蟹肉勁多
鮑魚 Yeah!
好味!
蟹粉小蘢包
  • 鮑魚
  • 大閘蟹
2009-07-20 23 瀏覽
今日約左客去陶源食午飯打电話Book位時侍應話是否需要留例湯和鮑汁荷葉飯飯各八十幾元去話点半時未必有否供應就即本試下去到侍應又叫我地試下鮑汁鳳爪又幾好味Woo個例湯就一般個鮑汁荷葉飯就Yummy另外大哥义燒都好正遼參豆腐煲都唔錯炒螺片亦好好食完仲有八折六舊五包甜品茶水三條友食算等同價值有時比呢D價都係食垃圾呢度算係咁
2009-07-20
  • 大哥义燒
  • 鮑汁荷葉飯
  • 鮑汁鳳爪
2009-07-18 9 瀏覽
最近吃了不少新派fusion菜色,開始感到厭倦,係時候反樸歸真,吃回一些傳統的點心去平衡一下。陶源在十室九空的如心廣場內,下午茶時間卻異常地多客人,還以為質素會有番咁上下。望望點心紙,原來大中小點都是$9.8,難怪難怪!中午的午飯還未落隔,不能吃太多,只要幾款點心、加碟菜即可。有鮑魚雞粒酥,皮偏硬,唔得鬆化,吃不到多少鮑粒和雞粒,且味道一般,我只吃了一件;叉燒腸是做得最好的一款,腸粉皮晶瑩剔透,亦滑,叉燒瘦但不會韌,還有點芫莤在內,更香。侍應推介了燒鴨米,說很多客人喜歡,又來一碗試試。好肥的,根本吃不落口,肉又韌,皮硬而不脆,沒有油香,完全不對辦,這樣的出品也敢推銷給客人,簡直不知死活。整碟菜心,青綠吸引,可是原來係被其外表騙了。非常硬的菜,有渣,欠缺鮮甜,本身已不太喜歡吃菜的我遇上這樣的菜,又點會多吃呢!小籠包正正相反,一個個像塌下來的,見到都唔想食。估唔到吃落又不是太差,肉嫩味鮮,湯汁豐盈,有內在美。叫了個甜品,是奶皇千層糕。幾鬆軟的,奶皇香卻不算出眾,也吃不到層次感,做不出千層糕應有的效果。這間頗有名氣的酒樓,出品實有點令人失望。記得以前去過灣仔分店都是可以的,是我愈來愈奄尖嗎?

硬轟轟的鮑魚雞粒酥
腸粉是最好的了
沒有層次感的千層糕
小籠包不好看但幾好吃
(非會員)
2009-06-22 32 瀏覽
21-6-2009 Father's day 的恐佈親身經驗...早己book 了位吃晚飯, 因此洒樓也很有名氣應該不錯的.全程也不過不失(因父親節...大家也不會要求太高的)到了埋單 ; 侍應奉上一碟水果是免費的....但買相不太好有數個車厘茄及邊橙, 吃了一口橙很酸就放下了就等埋單. 無聊時四圍望就看到茶水間(我的枱就在它的附近)有師傳在砌橙, 又看到另一個女侍應收了碟食剩的生果入內;手法超熟練把食剩數粒車厘茄放回一大籃車厘茄內>>> 另外一边橙側放回那堆剛砌開的橙中! (超不合衛生)另外那個用過的果碟沒有洗就放上一堆將用碟上.... 沒有洗就循環再用. 我一點设有加多也沒減少, 他們的行為實在比大陸還恐佈. 我有向經理投訴...向他說如果水果太貴就不用送啦--- 這樣的行為實在耍不得!!我與我的朋友也不會再去....怕怕啦!!

我一點设有加多也沒減少, 他們的行為實在比大陸還恐佈.

我與我的朋友也不會再去....怕怕啦!!
2009-06-21
慶祝紀念
父親節
2009-04-25 21 瀏覽
今早下大雨, 原本想去 V cuisine..再試試早市, 可惜未開, 順道入咗陶源, 吃過兩次, 感覺不錯, 地方大, 食物也合格!香芋燒腩卷, 三小件, 夾了一層燒肉 - 略瘦, 一層芋頭 - 不夠鬆化, 外面既麵包唔夠細綿, 這個一般 ok!灼菜心, 上次讚過...今次滿面油光, 菜心本質過老, 又是一般!叉燒腸, 皮夠滑, 叉燒略瘦硬...合格又一點!豬腳薑醋, 我地坐近附近, 不斷聞到香味, 自然要試下, 吃了一件腳指, 軟硬煮得剛好, 濃汁無論味道, 濃稠度與酸甜味道剛好, 薑可再煮耐少少.....本身不太喜歡吃, 但就覺得呢個好好食!銀魚蒸肉餅飯, $9.8...如果叫鳳爪排骨仲平...$5.8, 份量細細, 拌勻後...肉餅腍, 飯是粒粒的, 不會蒸到過火...淋哂!埋單 $9.4, 論品質..都算幾平...服務方面, 侍應都幾周到, 頻添水, 不過人手略為少了一點點, 侍應遇到熟客會掛住傾計 social...! 下次同老公再來時, 薑醋都應該是例牌了!

叉燒腸, 皮夠滑, 叉燒略瘦硬...合格又一點!

叉腸
菜心
香芋燒腩卷
薑醋
肉餅蒸飯
$50 (早餐)
叉腸
菜心
薑醋
肉餅蒸飯
2009-04-19 74 瀏覽
年初二的早上,我和女朋友相約了母親大人飲茶,接著一同到外婆家拜年(母親大人年初一的時候已問我們倆會否準備開年飯......我和女朋友當然是一頭冒水了,結果母親大人就說去飲茶順道作為我們的開年飯)坦白說,女朋友一向怕油膩,不太好飲茶,我想母親大人飲茶的次數比我更多,因此去那裡飲茶還是聽她的好了。母親大人提議到荃新天地的「翠園」或如心廣場的「陶源」(我自己未去過陶源,而母親大人覺得陶源坐得比較舒適)於是就決定到陶源去了。(其實我亦至電兩間酒家訂位,結果只有「陶源」可以訂位,那就更非陶源莫屬了)女朋友這次比我還要緊張,一早就拉著我出們去了,我們比母親大人早到,因此我們便先到裡面坐著等了。大年初二的中午,人不算多,不過正如母親大人說,枱與枱之間頗為闊落,坐得相當舒適。不一會母親大人也到了。原來母親大人已經吃了點東西,因此就由我和女朋友點菜好了。我們叫了蝦餃,馬拉糕,叉燒包,女朋友叫了最愛吃的燒腩仔(怕油膩的女朋友對燒腩仔可是免役的,這裡的燒腩仔叫「冰燒三層肉」)以及叫了一個鮑汁荷葉飯。後來女朋友又添加了一碟芋角。蝦餃四粒細細的,賣相還算可以;我說細細的,是真的有點細粒(雖然聽過蝦餃應該以一口吃

蝦餃

四粒細細的,賣相還算可以;我說細細的,是真的有點細粒(雖然聽過蝦餃應該以一口吃下去為最佳的Size,但以這一籠的Size來說,真的是太小了一點,母親大人第一眼看去第一個反應就是:「咁細粒既?」)食味方面也讓人失望,蝦餃皮一夾即爛,餡料方面,蝦還算爽口彈牙,唯味精下的太多,令蝦失卻了鮮味,以陶源的名聲,價格及質素,應該不只於此。

馬拉糕

馬拉糕的賣相不錯,顏色金黃,香氣四溢。食味方面,入口香甜,咬落鬆軟,重要的是不太甜,相當不錯(不過我吃過最好吃的馬拉糕始終要數元朗的大榮華)

叉燒包

叉燒包三個一籠,賣相也不錯。包本身很鬆軟,而且不黏口(有些酒家的中式包點,吃起來包身會黏著口腔,感覺非常的不好受)叉燒餡料算多,而且肥瘦比例適中(女朋友最忌叉燒包裡的肥肉,坦白說,有很多酒家做的叉燒包用的叉燒多是「雞肋」部份,的確會有很多肥肉的。)

芋角

女朋友其實頗喜歡吃煎炸的食品,反而我則興趣不大(其實我以往很愛吃,但已戒吃多時,現在已經少吃了許多)芋角只有三件,我也不準備插手的了,但女朋吃了一件後,強烈推荐,已且母親大人也讚口不絕,她們倆又說不想多吃一件,那我就不妨試試吧!一口吃下,非常新鮮鬆化,應該是即叫即炸,很香濃的芋頭味道,而且油也新鮮,色澤金黃,賣相與食味俱佳。

冰燒三層肉

非常工整的十六小件,賣相相當精緻,整齊排列成一個四方磚,甚是有趣。食味方面,的確相當好,外皮脆極,腩仔脂肪比例適中,肉質鬆軟而帶有油香;沾上一點黃芥辣,更是味美無窮。燒腩仔切成細方磚狀,一口一件,相當方便。女朋對這個冰燒三層肉更激節讚賞呢!

鮑汁荷葉飯

這個相信是陶源的招牌菜之一(因為訂位時侍應也會問你要否訂一個鮑汁荷葉的飯的)我沒有訂,只是點菜時侍應又再一次推介:有沒有興趣試一下我們出名的鮑汁荷葉飯?女朋友於是點了一個(說見到有幾張枱都有點這個,看起來好像很好吃的樣子)鮑汁荷葉飯賣相當吸引,Size不小,可以分到六碗左右的份量。打開荷葉的時候,荷香撲鼻。飯本身用料相當足夠,瑤柱,蝦乾,肉粒等不少。食味方面,飯充滿了荷香,亦吸收了餸料的味道,味道相當不錯,而且不覺有什麼味精,吃後也不覺口渴。(母親大人和女朋友都覺得非常好吃)

店舖應該比較新,給人窗明几淨的感覺;誠如母親大人說的,這裡地方比較寬敞,坐得相當舒適。侍應服務殷勤有禮,添水落單亦非常勤快,而且母親大人和女朋友都覺得食物不錯,吃得也很開心。我亦覺得大部份食品都很高水準,特別是我喜愛的鮑汁荷葉飯及令女朋友為之著迷的冰燒三層肉,確實令人驚喜。唯一讓人失望的當屬蝦餃,這款經典的點心卻只得如此質素,不應該出現在「陶源」身上。不過整體來說已經相當不錯。在荃灣飲茶,現在選擇多了,在如心廣場一隅的「陶源」會是一個不錯的選擇。

吃過開年飯,我們就整裝待發到外婆家拜年去了!

鮑汁荷葉飯
  • 冰燒三層肉,鮑汁荷葉飯
(非會員)
2009-04-01 55 瀏覽
Mom and I went for morning tea. We ordered four kinds of dim sum.Barbeque Pork Buns - plain and too much MSG. The white outer layer fell apart when I picked mine up. Shanghai Xiao Long Bao - I've had better from the frozen section of the supermarket and they charged about $30 for three tiny dumplings. Thousand Layer Cake - Most disappointing since it is my favorite old time dim sum. Actually it was only two layers and there's no egg layer. Scallop and Vegetable Dumpling - No scallop to be fou

Scallop and Vegetable Dumpling - No scallop to be found although the dumpling skin was thin and sticky.

AND, the worst of all must be the service. We repeatedly had dim sum mistakenly delivered at our table so we knew to check the bill when it came. It turns about that there was an extra dim sum charged to us and an extra tea setting.

Of course, we let them know and the waitress rudely asked us "Didn't we send that to your table? How many dim sum did you order?"

I don't know ANY restaurant like this. She took the bill back to her superior and he came and asked us AGAIN if we ate the dish. I pointed out that there's obviously a mistake and I am offended that they don't believe me. We didn't even have the same number of people at the table as what they recorded. A manager finally came and apologized but we were there for a good fifteen minutes, going back and forth over a wrong bill.

Let the buyer beware. If you have high blood pressure, do not enter!

2009-04-01