餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

好幾年前都去過呢間餐廳幾次,都係食夜晚,嗰陣嘅感覺都好好,西餐廳嘅環境,好似西餐咁樣上盤,由前菜到甜品,嗰陣晚餐大概人均$300今次同好友慶祝生日,係假日食lunch,發現價錢好抵,百零蚊一個setlunch仲可以坐到4點,唔趕客走環境真係好舒適,紫色主題,適逢過年,有啲農曆新年音樂。雖然坐唔到卡位,不過2人都坐到4人位服務員態度都友善呢間素食嘅食物整得好好咕嚕肉非常似肉朋友嘅鰻魚都話似最正係好多薑嘅食物,啱晒女人,今次湯品、飲品、甜品都有薑,驅寒一流!

lunch仲可以坐到4點,唔趕客走

環境真係好舒適,紫色主題,適逢過年,有啲農曆新年音樂。

雖然坐唔到卡位,不過2人都坐到4人位

服務員態度都友善

呢間素食嘅食物整得好好
咕嚕肉非常似肉

朋友嘅鰻魚都話似

2024-02-18
$128.5 (午餐)
生日
2024-02-07 163 瀏覽
尖沙咀呢間新派齋我食過好多次 每次都有新驚喜~ Dinner Set 258 up 有好多嘢食: 前菜 手捲 中西湯 主食 甜品 非常豐富💓 🥦日本黑豆亞塔子黑木耳 麻醬沙薑雞絲粉皮 兩個前菜酸酸尾尾好開胃 雞絲粉皮唔講係齋以為自己食緊真嘅雞😳 🥦香芒牛油果苜蓿芽手卷好清新~ 🥦白松露椰菜花忌廉湯 猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯 大愛忌廉湯 非常濃郁! 中湯好滋補~ 🥦牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配羽衣甘藍菜飯 菜飯非常健康 啫啫煲好惹味🤤 🥦和風黑松露蘆筍會意粉配吉列牛油果  🥦 椰香紫薯千層糕 玫瑰荔枝乳酪蛋糕甜品細細份 唔太甜 啱啱好😋 📍雅 ‧悠蔬食尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
尖沙咀呢間新派齋我食過好多次 每次都有新驚喜~

🥦日本黑豆亞塔子黑木耳 麻醬沙薑雞絲粉皮

🥦香芒牛油果苜蓿芽手卷好清新~

🥦白松露椰菜花忌廉湯 猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯
大愛忌廉湯 非常濃郁! 中湯好滋補~

🥦牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配羽衣甘藍菜飯
菜飯非常健康 啫啫煲好惹味🤤

🥦和風黑松露蘆筍會意粉配吉列牛油果

🥦 椰香紫薯千層糕 玫瑰荔枝乳酪蛋糕
甜品細細份 唔太甜 啱啱好😋

📍雅 ‧悠蔬食
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖

2024-02-06 118 瀏覽
一直對素食餐廳好有興趣😍今次試下「雅 ‧悠蔬食」😉.泰式素辣肉碎飯配迷你泰式拼盤🍚素肉碎口感同真肉十分相似👍🏻加上豆角、辣椒、香葉炒更加香口🌿🔥仲有大量青瓜同太陽蛋飯🥒🍳充滿泰式風味🇹🇭泰式拼盤有泰式手作如餅🐠春卷、沙嗲串燒🍢烹調得剛剛好🤤食完都唔會覺得油膩☺️.泰式手作如餅(4件)🐟如餅大塊彈牙😆同泰式甜辣醬好夾🌶️.牛肝菌桃膠忌廉濃湯🥣牛肝菌味道濃郁🍄仲有粒粒桃膠🤎入口Creamy😋成個組合好fusion.泰式香茅金柚鮮果沙律🥗有沙律菜🥬菠蘿🍍車厘茄🍅柚子🍊花生🥜加上酸辣醬汁,幾有驚喜😛.奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾🥔估唔到香甜軟綿嘅紫薯同酸甜嘅蘋果🍠🍎莓乾🍇🥔會製造出意想不到嘅味道😱.香芒牛油果苜蓿芽手卷🍙以苜蓿芽代替飯🌱加上香芒同牛油果🥭🥑雖然草青味較重🥲但感覺輕盈清爽💦.椰香紫薯千層班戟🍰椰香味香濃🥥但紫薯味比較淡🥺層次分明.藍蝶花雪梨汁🍐.凍檸檬蜂蜜水🍋🍯
一直對素食餐廳好有興趣😍今次試下「雅 ‧悠蔬食」😉
  • 甜品
  • 椰香紫薯千層糕
  • 泰式香茅金柚鮮果沙律
2024-02-01 157 瀏覽
今晚和茹素朋友飯局,一起來一個green monday!筆者2年前曾到訪尖沙咀的「雅 ‧悠蔬食」,印象不錯,所以決定再訪一回。晚巿套餐包括了2款前菜、1份手卷、1客湯品、主菜、甜品和飲品,十分豐富。前菜分別有2款。日本黑豆亞塔子黑木耳撈上醋汁,甜酸味道令人開胃。而麻醬沙薑豆絲粉皮口感滑溜,拌上麻醬後,味道幾香。紫菜香脆,包裹着芒果肉、牛油果和苜蓿芽。苜蓿芽原來非常有營養價值,不過就稍嫌草青味有點強勁。湯品質感濃稠creamy,上枱已經聞到超香的白松露味。幾口過後,又會感受到椰菜花香慢慢滲出,幾好飲。最近的天氣幾適合食煲仔飯!先由店員淋上煲仔飯豉油,然後焗3分鐘左右再開動。煲仔飯的飯量都頗多,配上花菇、猴頭菇、素臘腸、椰菜花等食材。素臘腸口感做得甚為迫真,味道不錯。淋了豉油的白飯夠香口,但濕潤感較重,未夠乾身,飯焦也不多。被menu圖片所吸引而點的。取代了平時千層蛋糕的忌廉,這款是以栗子蓉為餡。薄薄的班戟皮,配上棉密栗子蓉,入口微甜又充滿栗子香,幾有驚喜的一款素甜品。串燒素肉由麵筋製作而成,經烤香處理,入口有彈牙感。配上餐廳自家製的沙嗲醬汁,中間夾雜很多花生碎粒,味道甜甜辣辣。串燒蘸點後
,印象不錯,所以決定再訪一回。

。而麻醬沙薑豆絲粉皮口感滑溜,拌上麻醬後,味道幾香。
香芒牛油果苜蓿芽手卷

,不過就稍嫌草青味有點強勁。
白松露椰菜花忌廉濃湯

湯品質感濃稠creamy,上枱已經聞到超香的白松露味
。幾口過後,又會感受到椰菜花香慢慢滲出,幾好飲

栗子千層班戟

,幾有驚喜的一款素甜品

沙嗲串燒(六件)

串燒素肉由麵筋製作而成,經烤香處理,入口有彈牙感
。配上餐廳自家製的沙嗲醬汁,中間夾雜很多花生碎粒,味道甜甜辣辣。串燒蘸點後,變得更加惹味

雖然點的是紅石榴蘋果汁,但入口後才發現是紅菜頭蘋果汁。不過感覺也幾清新,鮮榨果汁有營養,夠健康

2024-01-29
白松露椰菜花忌廉濃湯
栗子千層班戟
沙嗲串燒(六件)
🫶「雅·悠蔬食」位於尖沙咀中國保險大廈樓上,位置比較近尖東。品牌亦有另一分店於荃新天地。尖沙咀餐廳裝潢舒適,以粉紫色為主題。除咗多個卡座適合二至四人,入邊亦有圓枱適合多人聚會。牆身放滿了不同的油畫,同時亦播着多首動漫/經典的純音樂,令人感到很放鬆😎。🍴和風淮山野菌燴扁意粉加入和風汁會過的扁意粉色澤淺啡色,而且色澤均勻。每一條片意粉都沾到醬汁,鹹鹹地非常好食。扁意粉相對會有少少咬口,撈埋野菌食個口感我幾鍾意。茄子炸過後表面加了少少鹽,非常鹹香。牛油果新吞拿魚墨西哥🇲🇽卷餅配紅菜頭蘋果藜麥沙律🥗紅菜頭蘋果藜麥沙律啱晒女士食,味道食落幾清新。紅菜頭汁既蘋果味道特別,配搭藜麥加沙律依兩款食物非常健康。墨西哥🇲🇽卷餅外皮係淺綠色,賣相吸引,入邊夾咗牛油果同新吞拿魚好好食。每套餐以$10加配[前菜及餐湯](中湯)天山雪蓮椰子花生雪耳湯-胡麻茄子及牛蒡雪耳湯的天山雪蓮及椰子味都好出,整碗湯非常濃味。味道剛好唔會偏鹹,亦感覺到佢冇味精,非常有住家湯feel。(西湯)甘筍薯仔椰菜花湯-迷你香脆法包加入甘筍薯仔椰菜花配料後打溶,用匙羹𢳂起非常各黏身,鍾意佢打到好溶唔會有一粒粒嘅質感,而且飲落好滑身。同時有

🍴和風淮山野菌燴扁意粉

牛油果新吞拿魚墨西哥🇲🇽卷餅配紅菜頭蘋果藜麥沙律🥗

每套餐以$10加配[前菜及餐湯]
(中湯)天山雪蓮椰子花生雪耳湯
-胡麻茄子及牛蒡

(西湯)甘筍薯仔椰菜花湯
-迷你香脆法包

加入甘筍薯仔椰菜花配料後打溶,用匙羹𢳂起非常各黏身,鍾意佢打到好溶唔會有一粒粒嘅質感,而且飲落好滑身。同時有濃濃既甘筍味!

及/或[飲品]🥤
凍藍蝶花雪梨汁--蝶豆花嘅獨有紫色顏色飲品賣相精緻,適合女士打卡。同時雪梨汁亦都非常潤喉。

凍青檸百香果冰茶
青檸加百香果兩樣同樣酸酸地飲品可以令人開胃。

間唔中都想清腸胃食吓素食健康啲,下次想食素食不妨去雅·悠蔬食@尖沙咀/ 天·悠蔬食@荃灣店食啦~
  • 藍蝶花雪梨汁
2024-01-25 91 瀏覽
今晚約了朋友到尖沙咀悠雅素食晚餐,店舖的裝潢和其名稱一樣,非常優雅舒適,當天座無虛席,幸好我們有預先訂位。餐廳的服務員不但有禮,亦細心地為我們介紹菜式。我們叫了一個晚餐和一客泰式鳳梨炒飯。 首先是泰式鳳梨炒飯,一道讓我垂涎的菜色。色香味俱全,讓人難以抗拒。酸甜的鳳梨與濃郁的泰式香料相互融合,帶來了一種獨特的口感,絕對是一道好味的選擇。 到晚餐部分,作為前菜,日本黑豆亞塔子黑木耳出色地展現了豆子和木耳的絕佳搭配。黑豆的豐富營養和木耳的嚼勁交織在一起,讓人驚喜連連。 接下來的麻醬沙薑豆絲粉皮,麻醬的風味與沙薑的辣勁相互襯托,豆絲粉皮的柔軟質感又讓我食指大動。 白松露椰菜花忌廉濃湯,是一道讓人回味無窮的湯品。椰菜花的鮮甜和松露的香氣完美結合,濃郁的忌廉湯底更是增添了一絲奢華。 香芒牛油果苜蓿芽手卷,是一道清新又美味的小吃。香芒的甜美與牛油果的酥軟相得益彰,加上苜蓿芽的脆嫩口感,令我愛不釋手。 和風黑松露蘆筍燴扁意粉配吉列牛油果,融入了東西方的美食元素。黑松露和蘆筍的組合令人驚艷,扁意粉的彈牙口感更加凸顯了料理的細膩。 最後的甜品,黑糖珍珠芋圓遇上豆乳布丁,將傳統的台灣甜點和日本豆乳結合在一起

最後的甜品,黑糖珍珠芋圓遇上豆乳布丁,將傳統的台灣甜點和日本豆乳結合在一起。黑糖珍珠芋圓的香甜,再加上豆乳布丁的滑順口感,讓我享受到了甜蜜的滋味。

這些好味的佳餚不僅滿足了我對美食的渴望,更是呈現了廚師們的烹飪技藝和創造力。無論是作為正餐還是小吃,在這裡可以品嚐到頂級料理帶來的美好體驗。
2024-01-25 54 瀏覽
今天晚上,我和哥哥來到位於尖沙咀金馬倫道的餐廳,準備享用一頓豐盛的素食晚餐。我們點了首道菜「黑松露薯蓉焗大啡茹」。這道菜看起來色澤金黃,散發著濃郁的香氣,令人垂涎欲滴。大啡茹的口感非常軟嫩,與黑松露薯蓉的濃郁味道相互融合,營造出一種美味的滋味。接著,我們品嚐了「和風照燒汁素鰻魚薄餅」。這道菜看起來像鰻魚蓋在薄餅上,而且還帶有照燒汁的香氣。薄餅的口感酥脆,配上照燒汁的甜味,讓我們感受到一種獨特而美味的組合。當然,一頓豐盛的晚餐少不了甜品。我們選擇了「栗子千層班㦸」作為甜品。這道甜點呈現出多層次的栗子口味,每一口都充滿了濃濃的甜味和濃郁的栗子香氣。這絕對是一道讓人陶醉的美味甜點。最後,我們選擇了「鮮磨腰果露配湯圓四粒」作為收尾。這道湯圓配上鮮磨的腰果露,讓人感到清爽又滿足。湯圓的外皮Q彈有嚼勁,搭配著滑順的腰果露,給人一種愉快的味蕾享受。
今天晚上,我和哥哥來到位於尖沙咀金馬倫道的[雅.悠蔬食]餐廳,準備享用一頓豐盛的素食晚餐。

2024-01-24 52 瀏覽
經典素食滿満登登嚟到味蕾,今次去到一間話題度爆燈嘅素食店,發現佢哋嘅菜色同普通素食截然唔同,冇得輸!先講吓呢個香茅金柚鮮果沙律,真係「爽口」得嚟又「清新」,啲金柚爆晒汁,同香茅香味混合埋,食落好夠kick!再嚟就係呢個玄奧嘅素香鬆苜蓿芽手卷,呢個當真係獨創,攞豆類嘅香鬆黎取代傳統手卷嘅魚蓉,夾埋爽口蘆筍同苜蓿芽,咬落去口感豐富,香酥得黎又唔油膩,真係高招!對於個牛肝菌桃膠忌廉濃湯,真係無嘢揀剔,牛肝菌嘅濃郁香氣加上桃膠 silky smooth嘅口感,同埋啱啱好嘅濃稠度,湯底親呢,令人飲一啖再一啖。至於羊肚菌黃耳籮蔔燜素腩煲,口感層次好豐富。羊肚菌同黃耳籮蔔絲絲都滲透咗燜汁嘅滋味,嗰個素腩煲都做得啱啱好,唔會太硬或太爛,啖啖都係濃郁而又鲜甜嘅好味道。當然少不了嘅羽衣甘藍菜飯,簡單嘅一碟但每碟都飯籽鬆散,乜都講得過!食完主菜,甜品嘅椰汁南瓜糕就來做收尾,南瓜香甜溫潤,加埋椰汁正到不得了,飲品食品味道都咁正,真心推介!下次食素,記得搵呢間,真係一啖難忘!🌿🍽💚

2024-01-23 52 瀏覽
環境有少少迫感覺西式風食物款式也多,食物質素尚可,沒有想像中完美,最好是提供甜品選擇。主菜其中之一的薯蓉啡菇值得推介西米焗布甸也不太甜,恰好奶凍竽圓都頗喜歡整體價錢略嫌少少貴如果平番D,定會再嚟
環境有少少迫
感覺西式風

食物款式也多,
食物質素尚可,
沒有想像中完美,
最好是提供甜品選擇。

主菜其中之一的薯蓉啡菇值得推介
西米焗布甸也不太甜,恰好
奶凍竽圓都頗喜歡

整體價錢略嫌少少貴
如果平番D,定會再嚟
焗薯蓉啡菇
焗薯蓉啡菇
2024-01-15 74 瀏覽
🧡雅·悠蔬食💛今日同朋友揀咗間素食嘅餐廳 🌿我哋去嘅日子雖然係平日,但係都有唔少嘅客人!晚市套餐前菜日本黑豆亞塔子黑木耳+麻醬沙薑豆絲粉皮人生第一次食亞塔子🤣外貌有啲似啫喱,食落有啲實實地嘅感覺,但又有啲啲煙韌!幾有趣😂黑豆帶甜,好好食香芒牛油果苜蓿芽手卷第一次食手卷無飯,用苜蓿芽來代替,本身佢手卷嘅紫菜好脆,再加上苜蓿芽嘅爽脆,令到成個手卷感覺好新奇🤣🤣猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯🍲平時喺屋企都鍾意煲湯飲,都有試過煲猴頭菇湯,自己會落肉,但係呢個湯雖然無肉,但係好足料,令到成個湯唔覺得欠缺左豬肉😆😆大啡菇鮮豆包栗子紫薯焗千層闊面🥘千層麵食得多,但係第一次食冇肉碎嘅千層麵🥸呢個千層麵有好多唔同嘅配菜,有大啡菇、鮮豆包、栗子、紫薯,佢嘅材料多度令你食嘅時候都係會唔記得無肉🤣🤣對於鍾意食肉嘅我嚟講其實幾好,食極都唔發覺欠缺左肉🤣🤣🤣香脆五穀杏仁牛乳🥛杏仁牛乳就有啲似出邊普通嘅杏霜栗子千層pancake好少見到出邊會用栗子嚟整pancake,佢嘅千層蛋糕厚度平均, cream分布都好平均😆栗子味,雖然唔係好濃烈,但係忌廉嘅味道冇覆蓋咗佢😙鮮磨腰果露配芝麻湯圓🥣腰果露食得出係磨嘅,每一啖都好「杰」
🧡雅·悠蔬食💛

香脆五穀杏仁牛乳🥛
杏仁牛乳就有啲似出邊普通嘅杏霜

栗子千層pancake

鮮磨腰果露配芝麻湯圓🥣
腰果露食得出係磨嘅,每一啖都好「杰」,甜到剛剛好
朋友話我咁為食😛要帶我食D健康好味野~呢間係尖沙咀既《雅 ‧悠蔬食》新式素菜店健康清新的蔬食文化🌱有韓、泰、西、日、中式超多選擇🤩第一次知道原來素食都可以咁精緻咁吸引架😋餐牌好多選擇花多眼亂,晚市套餐可以一次過試好多嘢~所以我哋order咗一份😎🥔日本南瓜新薯四季豆 伴 冰菜天婦羅 (前菜)🫛滷水花菇毛豆百頁豆腐 伴 琥珀合桃(前菜)兩款前菜口感好fresh~而且有不同口感和味道豐富,好開胃🥭香芒牛油果苜蓿芽手卷味道好特別,口感有層次,這個必定要試🔥🥦蘆筍西蘭花桃膠忌廉濃湯蔬菜和忌廉混合,味道香濃,口感creamy好好飲🍚牛肝菌野菜忌廉意大利飯 配 吉列蒟蒻 - $258意大利飯口感軟硬適中,牛肝菌汁香濃惹味,香到連隔離枱都話正🤣🌰栗子千層蛋糕 +$28(套餐加配)香甜栗子味配以千層蛋糕做法,既香甜且口感豐富,甜品整得唔錯,yummy😋套餐加$15可以選香脆五穀杏仁牛乳(熱/凍)🌟悠蔬食小食拼盤 - $178我地心思思加左個拼盤~ 拼盤入面有五種小食:酥脆腐皮卷、泰式如餅、沙嗲串燒、酥炸蒟蒻、吉列牛油果,口感好像真葷食,串燒醬汁好惹味,估唔到食素食都可以食曳野🤣呢個份量我同朋友都食到攬

🥔日本南瓜新薯四季豆 伴 冰菜天婦羅 (前菜)
🫛滷水花菇毛豆百頁豆腐 伴 琥珀合桃(前菜)
兩款前菜口感好fresh~而且有不同口感和味道豐富,好開胃
🥭香芒牛油果苜蓿芽手卷
味道好特別,口感有層次,這個必定要試🔥

🥦蘆筍西蘭花桃膠忌廉濃湯
蔬菜和忌廉混合,味道香濃,口感creamy好好飲
🍚牛肝菌野菜忌廉意大利飯 配 吉列蒟蒻 - $258

🌰栗子千層蛋糕 +$28(套餐加配)
套餐加$15可以選香脆五穀杏仁牛乳(熱/凍)
🌟悠蔬食小食拼盤 - $178

呢個份量我同朋友都食到攬住個肚,真係好滿足👍有興趣既朋友快D試下☺️
  • 悠蔬食小食拼盤
  • 菠菜桃膠忌廉濃湯
  • 栗子千層蛋糕
  • 滷水花菇毛豆百頁豆腐 伴 琥珀合桃
  • 日本南瓜新薯四季豆 伴 冰菜天婦羅
2024-01-10 40 瀏覽
呢度好近我公司,所以之前都嚟食過幾次,水準都好穩定,今次係第一次夜晚嚟食飯,菜式嘅選擇同中午好唔同,有機會食佢哋嘅出名菜式。前菜日本黑豆亞塔子黑木耳及豆絲粉皮,食落幾清新。香芒牛油果苜蓿手卷,都感覺到日式的味道。白松露椰菜花忌廉濃湯,冇黑松露味道濃烈,但都有好重嘅香菇味,湯底都幾順滑。和風黑松露扁意粉加吉列牛油果,吉列牛油果食落好似炸生蠔,中間食到一陣陣嘅鮮味。小食拼盤有齊5款食物,酥炸蒟蒻都係第一次食,識落都有少少層次口感。沙嗲串燒,佢哋嘅沙嗲汁做得好正宗,配合素串燒,好有馬來西亞沙嗲嘅風味。泰式如餅食落有少少似泰式蟹肉餅,都幾得意。

前菜日本黑豆亞塔子黑木耳及豆絲粉皮,食落幾清新。

香芒牛油果苜蓿手卷,都感覺到日式的味道。

泰式如餅食落有少少似泰式蟹肉餅,都幾得意。
2024-01-04
2024-01-06 60 瀏覽
食物太咸太油,同桌朋友都有同感。服務也很特別,明明沒有人在等位,我地食緊都問碟沙律重要唔要,好積極咁收碟好唔體貼,點單時強調有最低消費仲會唔會加野,食飯氣氛感覺好差,我唔會再幫襯。
我好少食蔬菜🥦 最近想食健康啲 就想同我親愛嘅老公 我哋大家一齊多啲食蔬菜 今晚接完我最愛嘅老公放工之後揀咗呢間食素菜嘅餐廳 🍽Leisurely Veggie 地點好方便呀 都好近地鐵站 好容易搵 入到去 感覺好蟬 好放鬆舒服 裏面裝修都係淺紫色為主調 💜唔好以為食素就會好齋好悶 呢度嘅餐牌有好多種 有沙律/熱食嘅素菜, 中餐素菜等等🥦🥦今日揀咗個套餐 都覺得幾抵食 首先有兩款前菜 日本黑豆亞塔紫黑木耳 👍未食過阿塔子 都記得意 一粒晶瑩通透煙煙靭靭 酸酸妹妹 真係好開胃 同埋麻將沙薑豆絲粉皮 個麻醬配粉皮都好夾好開胃 香芒果牛油果手捲 🥑🥭紫菜好脆 牛油果配芒果真係好夾 亦都酸酸甜甜好開胃 白松露椰菜花忌廉濃湯 🍲呢個西湯都好特別 好濃鬱 又好多菇類加上木白松露打成 好creamy 主菜點咗和風黑松露露筍繪扁意粉 吉列牛油果🍝成個配搭好日式 好鍾意食蘆筍同埋牛油果呢個配搭得好好 食材都偏高級 我同老公都好鍾意食 甜品 加五蚊有個 玫瑰荔枝乳酪蛋糕 🍰顏色都好吸引 酸酸甜甜 呢一個晚餐嘅總結真係好正 另外我哋嗌咗個鹹香茄子喉菇栗子豆腐 🍲飯菜加 珍珠糙米飯 個豆腐煲熱辣辣好正 好好餸

今日揀咗個套餐 都覺得幾抵食 首先有兩款前菜

甜品 加五蚊有個 玫瑰荔枝乳酪蛋糕 🍰
顏色都好吸引 酸酸甜甜
呢一個晚餐嘅總結真係好正

另外我哋嗌咗個
鹹香茄子喉菇栗子豆腐 🍲飯菜加 珍珠糙米飯 個豆腐煲熱辣辣好正 好好餸飯 🍚

鹹香椰子喉菇栗子豆腐煲

呢一餐素菜好豐富之如 亦都好好味 感覺好健康好想下次再嚟
鹹香椰子喉菇栗子豆腐煲
2024-01-02 59 瀏覽
今日去咗間食肆試下佢哋嘅素食,實話實說,我對素食嘅印象完全翻天覆地!首先,個「鮮茄芝士牛油果新餐肉南瓜焗通粉」,新鮮牛油果同焗過嘅芝士香濃得嚟又唔會太笠,簡直係滋味爆燈😋。而家講下「黃金素叉燒飯」,呢個真係做到外皮微焦內裏嫩滑,同埋塊滑蛋係咁滑,食落去真係幾舒服。 話說番個拼盤,「悠蔬食小食拼盤」當中嘅酥炸蒟蒻同泰式如餅好有驚喜,泰式如餅嘅豆香味十足,充滿南洋情調🌴。晚餐我叫咗份「日式藜麥野菜松子薯球」,同「滷水花菇毛豆百頁豆腐伴醬燒牛蒡」,講真,呢啲素材組合得咁和諧,係我之前食過嘅素食之中算係好有新意! 最後,冇得唔提個「香芒牛油果苜蓿芽手卷」,呢個組合實在太贏,酸酸甜甜嘅芒果配上綿滑牛油果,仲有苜蓿芽嘅清新,一嘗難忘💫。至於「姬松茸竹笙黃耳百合燉湯」溫暖人心,湯底幾有深度,簡直上天!啲菇菌嘅味道香到飛起,每一啖都感受到食材嘅細膩。 喺呢間食肆,菜式創意十足,素食嘅概念都被重新定義。食過之後,我覺得健康食品都可以好味到令人難忘!🌱🍴👍🏻