2022-01-08 1657 瀏覽
真材實料,原汁原味,食過就會返尋味。四年多前不經意在他們的舊店試了碗酸菜羊肉湯米線同一份韭菜水餃,就注定不斷返尋味。其他菜式好似豬大腸豬油渣雲南湯河粉、拍黃瓜都無得頂,唔食就走寶!
2021-12-13 1383 瀏覽
呢度既份量會分大、細碗。我問待應大碗有幾多,被佢恥笑我肯定食唔落。咁我地口叫一大一細既米線:🍜牛羊雙拼米線 $5️⃣4️⃣上菜果刻嚇親,個碗成個面盆咁大…米線既分量幾多,可惜小編既攝影技術不佳,影唔出個效果。牛羊肉都無咩味道,特別係個羊肉,完全無羶味,鍾意食羊既人會失望。🍜口水雞酸辣米線 $4️⃣0️⃣口水雞既香辣味比起湯底出色~好惹味👍可惜雞件唔夠嫩。所謂既酸菜湯底,係酸菜加幾滴辣油,無咩誠意😅

🍜牛羊雙拼米線 $5️⃣4️⃣

🍜口水雞酸辣米線 $4️⃣0️⃣
2021-09-16 1127 瀏覽
佐敦係我細細個成日去嘅地方,因為小學就係戈到。有日翻去探老師,發現上海街開左間新嘅小店,仲要係罕有以黑山羊作主角嘅店,作為米線控嘅我當然要試下啦店舖較細,不過算新,比人乾淨嘅感覺睇到餐牌原來唔淨止得黑山羊嘅,不過我都先睹為快,諗住叫左碗先,仲拉埋同學仔share小食,叫左蒜泥白肉&口水雞$30 有9塊肉,肥瘦適中,蒜泥唔會好辣,作前菜岩岩好估唔到口水雞$32 仲抵食,雞件又多,仲要無乜骨之後就到主角當場!我叫左細碗酸辣,點之都好大碗,樣樣野都咁抵咁大,真係擔心呢間店會唔會蝕錢🧐羊肉有十片左右,黑山羊唔會有羊騷味,非常鮮甜🐐而辣度都係bb辣,米線係比較爽口同條條分明嘅朋友呢個係羊肉大碗米線,仲有油渣添,不過我無試佢戈碗總括嚟講成間野都好實惠又好味,如果我再經過都應該會再幫襯
店舖較細,不過算新,比人乾淨嘅感覺
$30 有9塊肉,肥瘦適中,蒜泥唔會好辣,作前菜岩岩好
估唔到口水雞$32 仲抵食,雞件又多,仲要無乜骨
朋友呢個係羊肉大碗米線,仲有油渣添,不過我無試佢戈碗

總括嚟講成間野都好實惠又好味,如果我再經過都應該會再幫襯
2021-09-09 844 瀏覽
呢間羊肉米線其實係佐敦都幾出名出名在價錢夠平民但味道又唔錯!今日終於搵埋個友人收工去試試涼拌木耳 $20酸酸辣辣,雖然想像中辣咗少少,但都幾惹味木耳有豐富纖維,係腸道清道夫成日外食的話,食一碟就可以令晚餐健康啲呢自製豬手 $25冇諗過係清湯形式咁上,個湯都幾清甜,一碟兩隻而且咁煮法都唔會有豬羶味,幾驚喜豬手口感彈牙,有好多膠原鍾意吮骨既人仲可以吮下骨,真係一次過滿足晒幾個願望羊肉酸辣細碗米線 $50、羊肉細碗米線 $50友人唔食得辣就點咗個清湯,本人就酸辣酸辣就係加咗啲辣酸菜,但辣度係微辣咁上下清湯其實個湯已經好夠味,因為有啲炸豬皮,好香羊肉唔羶好嫩,肉又夠多米線份量就算細碗都好多女仔食一個人分分鐘都食唔晒,真係幾抵~
呢間羊肉米線其實係佐敦都幾出名
出名在價錢夠平民但味道又唔錯!
今日終於搵埋個友人收工去試試

涼拌木耳 $20
酸酸辣辣,雖然想像中辣咗少少,但都幾惹味
木耳有豐富纖維,係腸道清道夫
成日外食的話,食一碟就可以令晚餐健康啲呢

自製豬手 $25
冇諗過係清湯形式咁上,個湯都幾清甜,一碟兩隻
而且咁煮法都唔會有豬羶味,幾驚喜
豬手口感彈牙,有好多膠原
鍾意吮骨既人仲可以吮下骨,真係一次過滿足晒幾個願望

羊肉酸辣細碗米線 $50、羊肉細碗米線 $50
友人唔食得辣就點咗個清湯,本人就酸辣

酸辣就係加咗啲辣酸菜,但辣度係微辣咁上下
清湯其實個湯已經好夠味,因為有啲炸豬皮,好香
羊肉唔羶好嫩,肉又夠多
米線份量就算細碗都好多
女仔食一個人分分鐘都食唔晒,真係幾抵~

2021-08-24 596 瀏覽
經過佐敦成日都見到呢間出名食黑山羊肉米線嘅小店,終於有機會試試。細碗羊肉清湯米線$50細碗都超級大碗,一定夠飽。唔好以為夏天食呢個好似好重口味好膩,其實呢個羊肉清湯米線飲入口好清爽,淡淡嘅羊肉羶香,加上青蔥粒、豬油渣嘅香,米線好順口。羊肉亦有好多件,煮得軟淋,肥瘦適中。水餃$33有韮菜同白菜兩隻味,我哋就揀咗韮菜,有10隻,好抵食。韮菜夠多,幾惹味,再點上陳醋食,愈食愈開胃。四川麻辣雞翼$22雞翼就冇咩特別,正正常常,唔係幾食到麻辣味。飲品方面,我哋揀咗茶蜜,食完羊肉滋潤返下。

細碗羊肉清湯米線$50

水餃$33

四川麻辣雞翼$22
雞翼就冇咩特別,正正常常,唔係幾食到麻辣味。

飲品方面,我哋揀咗茶蜜,食完羊肉滋潤返下。
2021-08-19 333 瀏覽
哩間米線店都幾出名,聽好多人話好食,今次就嚟試下。舖頭唔大,但好乾淨企理。睇一睇menu,小食選擇都幾多,樣樣都好想試🤤。.雞肉酸辣米線細($40)雖然係叫細配,但份量都幾多吓,我食唔哂啲米線。雞肉醃過好入味、好香,而且有好多件。米線好滑身,彈牙,好味。.牛羊雙拼米線細($40)有羊肉同牛腩,肉味非常香濃,煮得軟綿,好食!唔怪之得個個都叫羊肉米線,真心好食。而且好抵,40蚊有咁多餸。.四川麻辣雞翼($22)個人認為好食過譚仔😝,夠濃夠入味,好香辣椒味但又唔會好辣,好惹味。.韭菜餃10隻($33)估唔到水餃都好好食,外皮煙韌,韮菜好香,好好味!見有啲客人會叫一碗大羊肉米線+水餃share食😋
哩間米線店都幾出名,聽好多人話好食,今次就嚟試下。
舖頭唔大,但好乾淨企理。
睇一睇menu,小食選擇都幾多,樣樣都好想試🤤。

雞肉酸辣米線細($40)

牛羊雙拼米線細($40)

四川麻辣雞翼($22)

韭菜餃10隻($33)
2021-07-31 1295 瀏覽
羊肉好嫩昨日和朋友一起周圍逛街食。其中一間去了佐敦附近的餐廳。叫做雲南啊老表黑山羊湯鍋米線。餐廳地方環境不算大。但裏面都客似雲來。人客都幾多。我們各自叫了米線,又叫了小食和餐飲,埋單$173,平均每人$87。食得都幾飽。羊肉細碗米線$50。這羊肉的口感都幾嫩,見到門口有海報貼着黑山羊,難道這就是黑山羊的羊肉? ?我猜想應該是吧!雖然餐牌寫着細碗,但其實份量比起平時餐廳食米線的份量其實差不多。因為食完都好飽。羊肉切到一片片薄薄的。有羊味,但沒有更多的羊腥味。又有一些翠綠的蔥花作伴。豬手細碗米線$40。一碗米線有兩大件豬手。豬手夾雜着少許豬肉,增添咬口。豬皮有彈性又有咬口。清湯湯底,食後不會覺得太肥膩 。米線不會”林”,有彈性。蒜泥白肉小食$30。蒜泥味道偏鹹。白肉切到薄片,將蒜泥直接倒在上面,一大口,一大口,一口吃下去,連皮連肉連肥膏食,另有一番風味。少食多滋味應該是這樣吧。哈哈 。美味口水雞小食$32。麻辣口水雞似的,味道同樣偏鹹。不過其實跟米線一起吃,中和鹹味。口水雞雞肉不老,咬口之餘,不乾身。辣度適中。飲品叫了凍檸七和凍檸水。凍檸七跟餐加$12。凍檸水跟餐加$9。
羊肉好嫩

2021-07-30
2021-07-19 235 瀏覽
放暑假了,今日帶阿女出九龍公園行行,然後去佐敦食佢最鍾意嘅羊肉湯鍋米綫。羊肉清湯米綫~清湯能夠食出羊肉的真正香味,羊肉份量都好多,羊肉片屬上品,好嫩滑,米綫質地好爽滑。牛筋酸辣米綫~牛筋炆得好夠淋,煙韌感覺骨膠原豐富,酸菜味道剛剛好唔會太辣,喜歡辣的朋友可以自己加辣。細碗份量原來都好多。韭菜餃(10隻)~這個即叫即做好新鮮,豬肉韭菜比例好適中,沾少少陳醋更美味,這款餃子百吃不厭。麻辣豬耳~豬耳爽口卜卜脆,麻辣這個味道已經是不少香港人喜歡的味道,配合各種食物都非常惹味。凍檸茶及凍菜蜜~

羊肉清湯米綫~
清湯能夠食出羊肉的真正香味,羊肉份量都好多,

羊肉片屬上品,好嫩滑,

米綫質地好爽滑。

牛筋酸辣米綫~
牛筋炆得好夠淋,煙韌感覺骨膠原豐富,

酸菜味道剛剛好唔會太辣,喜歡辣的朋友可以自己加辣。

細碗份量原來都好多。

韭菜餃(10隻)~
這個即叫即做好新鮮,

豬肉韭菜比例好適中,沾少少陳醋更美味,這款餃子百吃不厭。

麻辣豬耳~

凍檸茶及凍菜蜜~

2021-07-19
下午茶
2021-07-01 196 瀏覽
感覺上好少會見到有麵店主打羊肉湯米線..果日咁岩係附近上完堂 離遠見到雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫係 羊!湯!鍋!米!線!啊! 就用9秒9速度行過去 決定dinner就要食呢間了果日鋪面見到一個侍應走哂成場落單 送野食 埋單 執枱 一腳踢雖然餐廳唔算好大 目測都可以容納到唔少人之餘又唔會有壓迫感米線有清湯同酸辣湯兩個選擇配料方面: 豬 (豬肉.豬頸肉.豬大腸).牛 (牛腩).羊.雞 (雞肉.口水雞).水餃任均選擇仲可以揀牛羊雙併 very flexible小食選擇亦都唔少有豬耳.豬手.青瓜.木耳.海帶.白肉等等羊肉細碗米線 $50米線送到黎果陣都嚇一嚇 以為送錯左因為細碗黎講都幾大碗下 想像唔多大碗係會有幾大碗羊肉燉到好嫩.都幾滑既有羊肉本身的鮮香味.同時又唔會有果種羶味而且米線配上大量香蔥 (正!) 仲有幾舊豬油渣食落既有羊香 亦有豬油獨有果種甘香味 米線煮到剛剛好 食落好有彈性得黎又唔會過硬 友人就無揀清湯 反而揀左酸辣湯底價錢都係一樣 我都有試肉少少佢的湯底覺得係微微的酸 辣味就無咩鐘意食辣的朋友可以要自己加料蒜泥白肉 $30簡簡單單一碟餸 無花巧野厚薄適中 隔肥隨瘦的五花腩 沾上厚
感覺上好少會見到有麵店主打羊肉湯米線..
果日咁岩係附近上完堂
離遠見到雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫
係 羊!湯!鍋!米!線!啊!

就用9秒9速度行過去 決定dinner就要食呢間了

厚薄適中 隔肥隨瘦的五花腩 沾上厚厚的蒜泥
一個字:正
美味口水雞 $32
千其唔好比人紅噹噹的sauce呃到
以為會好辣 (初時我都咁以為的)
食落發現係bb辣黎 雞方面食落都算幾滑溜
-味道幾好
推介比愛吃羊肉米線的大家
呢間野揀直係平.令.正
2021-06-29 198 瀏覽
今日約了朋友去佐敦食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座。我們叫了兩碗細米線,兩個小食和兩杯飲品。一碗羊肉細碗米線,另外一碗牛羊雙拼酸辣米線,而小食分別叫了口水雞和水餃,水餃則是兩款味道白菜和韭菜餡。首先上的是米線,本來以為細碗米線份量會比較少,但原來都已經一大碗。幸好沒有叫到大碗,否則一定食不完。羊肉味道鮮甜,而家比較滑身,而且入口還有很香羊膻味。再來是小食,口水雞比我想像中不辣,比較傾向麻香而非辣。餃子皮不會太厚,餡料味道不會太鹹,而且肉質結實。整體而言,味道不錯而且性格比高。
今日約了朋友去佐敦食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座。

再來是小食,口水雞比我想像中不辣,比較傾向麻香而非辣。

餃子皮不會太厚,餡料味道不會太鹹,而且肉質結實。

整體而言,味道不錯而且性格比高。
2021-06-29
2021-06-28 177 瀏覽
猶記得四五年前左右佐敦店剛剛開業,作為全家都愛好吃羊肉的人,便和家人一起去試伏,豈料一試後驚為天人,清甜的羊肉湯加了幾滴羊肉油,撲鼻而來的是濃濃的羊肉味,冬天更是能飲半碗熱湯來暖身。小碗的份量已堪比別家的加大碗,普通女生應該多是吃不完的,完全是羊肉愛好者經濟又實惠的美味之選。自從佐敦店搬遷後,一直都未有機會再試,今日剛好路過,發現原來是大店搬小店,街的一邊搬到另一邊,便和家人充滿期待地入店,希望能尋回當初的美味。但,一打開餐牌,發現原來只賣羊肉類湯麵飯小食的專營小店,變成豬牛肉雞都賣的連鎖店。當下已經有點失望,根據本人覓食經驗,一般都是專注研究烹調某類食物的味道會較為出色。一心食羊肉的我們一行兩人最後都是點了羊肉麵小碗$50,價錢倒不算太貴。羊肉麵一端上來,是熟悉的大碗,但筷子一拌便發現米線份量比以前大減,明顯看上去比譚仔的量要少很多。不過都不是重點,重點是!當我習慣性地先喝一口湯,係勁鹹啊!!😩🤮之後一口湯都不敢再喝,只是想快快脆脆地食完麵走人番屋企算數。但係米線點都吸到少少湯,而羊肉又冇羊味只有雪味,好明顯解凍時間不足,成個過程係食一淡就要呻一句好鹹,好肯定個落單同上菜收銀嘅女仔都

之後一口湯都不敢再喝,只是想快快脆脆地食完麵走人番屋企算數。但係米線點都吸到少少湯,而羊肉又冇羊味只有雪味,好明顯解凍時間不足,成個過程係食一淡就要呻一句好鹹,好肯定個落單同上菜收銀嘅女仔都聽到,但佢完全冇反應,都明嘅,唉。

最後終於食曬,但作為一個食量唔算多嘅女仔,竟然食完唔夠飽🤦‍♀️好懷念以前又有人情味,又大碗抵食唔重味精的小店。唔誇張咁講句,今日呢餐係我今年食過最難食嘅一餐。返到屋企飲左幾杯水但仲係比啲味精搞到勁口渴,唉!😞

完全唔明咁多好評點嚟,究竟係師傅失手定香港人真係鐘意食咁鹹咁重味精??
2021-06-21 154 瀏覽
每次路過都被餐廳名所吸引,的確很洗腦。而且次次都滿坐,所以今日見有吉位,就黎試試。睇下餐牌有咩食先米線種類,選擇雖然唔多,主打羊,牛,豬。但係小菜種類多選擇。牛羊雙拼酸辣米線米線超大碗,酸辣味剛剛到位,不會太辣羊味鮮,無羊騷味, 肉質滑,唔會粗糙估唔到牛肉都有驚喜,牛腩位帶少少筋,入口就溶,牛味濃。牛羊雙拼清湯米線同上一樣好味,清湯更原汁原味口水雞鍾意佢夠辣,又有骨落地蒜泥白肉超濃蒜蓉味,豬味都鮮,唔會有豬騷味最後飲番兩杯凍檸茶,大滿足

睇下餐牌有咩食先

牛羊雙拼酸辣米線
米線超大碗,酸辣味剛剛到位,不會太辣

羊味鮮,無羊騷味, 肉質滑,唔會粗糙

估唔到牛肉都有驚喜,牛腩位帶少少筋,入口就溶,牛味濃。

牛羊雙拼清湯米線
同上一樣好味,清湯更原汁原味

口水雞
鍾意佢夠辣,又有骨落地

蒜泥白肉
超濃蒜蓉味,豬味都鮮,唔會有豬騷味

最後飲番兩杯凍檸茶,大滿足

2021-06-16 150 瀏覽
久違了觀塘的黑山羊米線,剛巧佐郭有一間,便去一試。餐廳不及觀塘店大,但勝在裝修新,給人舒服的感覺。黑山羊米線叫了一個黑山羊米線,必食的,說說他的份量先,如果一個正常成人食量,叫一碗小就ok了,因為他size很大碗的。湯充滿羊肉油脂香,熱辣辣的,非常好味,加上羊肉又多又酥香,還有各種調味料可選擇,非常吸引。雞翼餃子雞翼煎得很香,加上有些少黑椒蒜頭的香味,非常開胃好味。餃子也是大大隻的,吃得出是新鮮包的,肉質多汁好味,非常鮮甜,而且性格比高,正。

黑山羊米線

雞翼餃子

2021-06-07 98 瀏覽
嚟到佐敦做完嘢肚餓,去附近米線小店醫肚。呢間餐廳主打羊肉米線,係少有羊肉供應的米線店。向來眼闊肚窄食量少的我點了一碗牛羊雙拼酸辣米線$42,一次過試埋牛肉和羊肉。牛肉屬於偏瘦和薄切,而羊肉是半肥瘦,沒有羶味。溫馨提示,叫細碗份量都很大,勁多米線,男士都夠飽!朋友叫了一碗牛腩清湯鍋米線$40,湯底清甜而不膩,牛腩入味而且肥瘦均勻,可惜牛腩份量較少。美味口水雞$32少許麻辣但唔算好辣的口水雞,雞件部分會多骨少少但都可以接受,勝在份量多而平,性價比高

美味口水雞$32
2021-05-31 98 瀏覽
佐敦有很多特色小店,想搵好野食真的有排你食,這間米線館是朋友推介,又地道又平靚正,米線上枱時真的嚇一跳,個碗大得驚人😃而用料也不手軟。豬大腸湯鍋酸辣米線:豬大腸有徹底清洗,呈白色的可放心食用,入口爽身入味,伴菜的豬油渣也非常出色,不油膩且有少許脆身。牛腩湯鍋雲南河粉:牛腩牛味特別濃,淋身易入口,雲南河粉有點像陳村粉及腸粉般粗身,皮薄有口感也很飽肚。蒜泥白肉採用了五花腩部位,相信蒜泥混合了些鹽及少許檸檬汁,非常下火及醒神。水餃有三款餡料可選擇,有韭菜餡、西洋菜餡及白菜餡,隻隻用料十足是北方餃子的口感。凍茶蜜很少見,原來是紅茶加蜂蜜,味道卻很夾很清新,大家可試試。