2021-05-07 507 瀏覽
外賣拎返屋企食,分湯要加$3,但係都寧願比😂 如果浸到啲面吸晒啲湯就哂咗了😂 知道呢間野成10幾年,到今日先第一次試😂 比起出面嘅舖頭呢一隻辣係辣好多,我叫肉碎辣加腩肉豬紅,都覺得好辣了😂 可能因為腩肉都係辣,所以就更加辣😂 食唔開辣嘅朋友仔,要睇住黎叫😂 呢間舖頭湯底好食過雲貴香,個湯底好濃郁,但係腩肉嘅質素就比雲貴香差,豬紅就不相伯仲不過嗰度環境好細㗎咋,如果你諗住堂食,一係早啲去,一係就買外賣,咪真係好難等到位

外賣自取
2021-04-27 999 瀏覽
葵涌出名米線店,慕名而來。聽朋友講,依家係第二代接管,第一代嗰陣每日只開到5點,依家開到8點。星期六,下午一時多到了鋪頭,門外站了好多人,以為好多人等待堂食,我們便選擇買外賣,點知原來外面等的都是外賣,反而堂食是有位的。大家如果想堂食,記得問下有冇位先。皇牌米線係小鍋米線配上腩肉、雞絲、螺旋藻,今次無再加辣,要返本身辣度。雞絲如其名,好功夫,真係一條條絲,唔係粗條嗰d。腩肉不太肥,夠入味。螺旋藻比較少見,口感爽,本身無乜味,配酸辣米線幾夾。餸幾好食,唯一係米線我覺得淋左d(我取外賣後,過了大約15分鐘才食,可能有影響),買時已是麵湯分開上。湯酸辣味主、微酸。個人覺得湯底味道不夠濃郁,有少少淡口感覺,嗰種感覺有少少似溝左水感。食物份量和一般米線店份量相約,雞絲比腩肉多d。外賣本身加1蚊,麵湯分開上再加3蚊,覺得外賣盒價錢偏貴,都係加外一個盒,3蚊一個外賣盒,我暫時未想起邊度有。可以的話都係堂食吧!一來環保♻️,二來慳7% 附加費。外賣皇牌米線,$60 一碗,再來,我會堂食!

食物份量和一般米線店份量相約,雞絲比腩肉多d。

外賣皇牌米線,$60 一碗,再來,我會堂食!
2021-04-24
30 分鐘 (外賣自取)
2021-04-24 699 瀏覽
呢間小窩米線一向出名,個位置真係專程搭車去先食到~係石蔭商場附近。今次已經係第二次嚟到喇,好似冇上次咁好食,不過都分享吓今次食咗啲咩啦😀😀叫咗好招牌嘅雞絲,好幼細,仔細食會有好香嘅雞味,可以吸下啲湯汁🍜另外叫咗冬菇,好大、好濃、好軟綿爽口嘅質感。炸醬應該先半煎炸炒過,粒粒分明香口!今次冇叫嘢飲,因為上次見到啲檸檬放晒喺其他餐枱上面,衛生起見,都係唔飲啦🤭🤭🤭下次要試吓個腩肉😛都係其中一個招牌!今日差不多啱啱開門就去到,所以唔使排隊,不過佢哋舖頭個電話都係咁響,好多生意,好受歡迎啊!

另外叫咗冬菇,好大、好濃、好軟綿爽口嘅質感。
炸醬應該先半煎炸炒過,粒粒分明香口!

下次要試吓個腩肉😛都係其中一個招牌!
炸醬冬菇雞絲麻辣米線
2021-04-22
2021-04-21 950 瀏覽
好耐冇嚟食~就算開咗新鋪平日lunch time都要等一陣位。腩肉冬菇雞絲係我Top3之選,今次嗌咗雞絲中辣,佢辣度比其他舖頭勁,之前朋友食小小辣都食到嗌救命,但會飄忽啲,有時好辣有時又會冇咁辣。湯底依然酸酸辣辣好開胃,雞絲份量雖然比以前少但都算多,加埋肉碎芽菜酸菜韭菜其他配料絕對足料。
湯底依然酸酸辣辣好開胃,雞絲份量雖然比
以前少但都算多,加埋肉碎芽菜酸菜韭菜其他配料絕對足料。
雞絲小鍋米線
雞絲小鍋米線
  • 小鍋米線
2021-04-21 583 瀏覽
加咗入去社交平台米線群組之後,真係個個禮拜都要食米線!呢間之前都食過,都幾鍾意食。價錢同以前相比當然係升咗,不過物價上升都冇辦法從來冇食過佢嘅螺旋藻,今次一於就叫個皇牌米線試吓,呢三個餸如果分開叫嘅話呢個餐係平咗$2腩肉都幾肥,但係個味擺落湯度好夾!我就算唔食腩肉都會叫呢個餸浸落個湯度佢哋嘅雞絲真係可以叫做「絲」,雞絲本身冇咩味道,但係索晒啲湯之後都幾正!三個餸裏面我最唔鍾意就係螺旋藻!第一啖食落去淡而無味,浸軟落啲湯度,可能烚螺旋藻嘅時候啲水仲有好多,所以搞到啲湯慢慢越食越淡有一樣嘢從來都冇變過,永遠食完佢哋嘅米線都係好口渴
價錢同以前相比當然係升咗,不過物價上升都冇辦法

有一樣嘢從來都冇變過,永遠食完佢哋嘅米線都係好口渴
皇牌米線 雪花雞絲 螺旋藻 腩肉 極具特色 呢間地區小店聞名已久 幾乎與'唯一雲貴川' '老闆娘'齊名皇牌米線值得一試 有齊最出名既雪花雞絲螺旋藻 麻辣腩肉 再配以辣肉碎/芽菜/幼米線湯底只有酸辣湯底 食開譚仔十小辣叫肉碎辣剛剛好 雪花雞絲夠幼 打卡一流 但肉絲太幼 難免容易乾身 份量則相當十足螺旋藻口感如海帶 有咬口 麻辣腩肉簿身香口 幼身米線軟滑爽彈 老火酸辣湯底心機之作飲完一口接一口 雖然位置偏遠 味道之好 絕對值得前往一試 味道獨特 只此一家!
皇牌米線 雪花雞絲 螺旋藻 腩肉 極具特色
但肉絲太幼 難免容易乾身 份量則相當十足
螺旋藻口感如海帶 有咬口 麻辣腩肉簿身香口
幼身米線軟滑爽彈 老火酸辣湯底心機之作
飲完一口接一口 雖然位置偏遠 味道之好
絕對值得前往一試 味道獨特 只此一家!
  • 雪花雞絲
  • 螺旋藻
  • 小鍋米線
2021-04-14 529 瀏覽
⚠️注意係葵涌石蔭個間啊⚠️-同老公遠赴石蔭工廠區去食一碗米!線!果然無令我哋失望 個湯底好好味 好濃郁 香氣撲鼻 🥰🥰-🙎🏻‍♀️雞絲豬大腸黑木耳酸菜米線ᴴᴷ$69 (肉碎辣)難得去到咁遠 忍唔住叫左四個餸😋 雪花雞絲係呢間店好出名架 每一條都係細絲 放入湯中吸🈵️湯汁好正 豬大腸口感亦軟稔 不過就無咩鹵水味 黑木耳夠爽口 酸菜就真係好酸 雖然我自問係好酸之人 不過本身湯底已經夠酸 再加酸菜就多左啦😂😂 特愛湯底超正 肉碎辣對於我呢個唔食得辣既人都handle到 而且混合酸味一d都唔辣 但就好香好開胃😍😍-🙍🏻過橋米線ᴴᴷ$56老實講呢碗米線所配既菜我就真心麻麻 但老公就好鍾意食咁話wor 哈哈🤦🏻‍♀️ 食材就普普通通啦 無咩特別 但老公都好鍾意個湯底 👍🏻-鹹檸七 跟餐➕ᴴᴷ$11味道一般啦 不過食雲南米線咁濃味既食物當然有杯凍飲就爽d啦-✏️總結一下 湯底正 份量同價錢正常 會encore
⚠️注意係葵涌石蔭個間啊⚠️

🙎🏻‍♀️雞絲豬大腸黑木耳酸菜米線ᴴᴷ$69 (肉碎辣)

🙍🏻過橋米線ᴴᴷ$56

味道一般啦 不過食雲南米線咁濃味既食物當然有杯凍飲就爽d啦
✏️總結一下 湯底正 份量同價錢正常 會encore

2021-04-10
2021-04-08 595 瀏覽
朋友知我勁愛米線🍜話帶我去葵涌一間隱世小店食小鍋米線 佢仲要好有信心話 包好食😋 咁我就同佢癲下 去試吓佢 話哂都去到咁鬼遠 又唔就腳 真係博一博 😂😂點知去到間鋪門口 點解隱世小店都咁多人排長龍 😂 仲叫乜鬼隱世 應該係人氣米線就差唔多 等左30分鐘終於可以坐低叫嘢食 我叫左腩肉豬頸肉羅白同菜肉餃 碗野黎到勁大碗 好足料 再飲啖湯🥰 嘩⋯真係好鬼正 湯底香濃 真係勁香 唔係講笑 飲完個湯 隔左好耐都仲會記得佢地個香味 豬軟骨又夠淋入味 腩肉係切到細細條咁方便食 菜肉餃 我覺得應該係佢地新鮮包 因為好好食羅白又淋又甜 好正如果呢間米線喺我住既附近 我真係可以一星期食兩三次😂😂😂
豬軟骨又夠淋入味 腩肉係切到細細條咁方便食
菜肉餃 我覺得應該係佢地新鮮包 因為好好食
羅白又淋又甜 好正

如果呢間米線喺我住既附近 我真係可以一星期食兩三次😂😂😂
好好好好好好食的小窩米線👌🏻👌🏻👌🏻必叫雞絲 螺旋藻 冬菇 中小辣* 都幾辣 (平常食開譚仔中辣)湯底濃郁!! 啲餸朔晒湯底 鍾意食重口味的人會喜歡位置唔多 得五六張枱 但係排隊都好快 多人買外賣小食方面淨係試咗麻辣豬耳/ 鴨腎 都很不錯 👍🏻
好好好好好好食的小窩米線👌🏻👌🏻👌🏻
必叫雞絲 螺旋藻 冬菇
中小辣* 都幾辣 (平常食開譚仔中辣)
湯底濃郁!!
啲餸朔晒湯底 鍾意食重口味的人會喜歡
位置唔多 得五六張枱
但係排隊都好快 多人買外賣
小食方面淨係試咗麻辣豬耳/ 鴨腎 都很不錯 👍🏻

米線達人Jan 又出動了😤有冇人都好鐘意食米線㗎😍係關注組成日都見到有人推介今次去左位於石蔭既雲南小鍋米線到試下😋✅雲南小鍋米線(葵涌)佢正確既地理位置係近石蔭 對我呢啲住係大西北既人 真係冇乜機會會去到咁啱有野要去附近整 就係荃灣搭巴士去試下啦2點幾去到門口好多人 以為大家係排隊 點知係等外賣 排隊其實係佢後舖既位 行到入去目測都有20人等緊😂真係同老闆娘一樣誇張不過等左15分鐘到就有位 都算係咁啦~🔆皇牌米線 $56係group見到雞絲同腩肉係必食見到有呢個set 唔係唔叫啊~呢個set係有雞絲,腩肉同螺旋藻感覺螺旋藻就好似海帶,紫菜咁佢呢到既湯底只有一款 冇得揀要酸辣定麻辣只可以揀辣度男朋友叫左少少辣但!!!佢既辣度係遠超少少辣😂覺得佢有小辣以上但的確個湯係幾香幾好飲既~米線唔會太腍 呢樣都要加分!味道: 4/5賣相: 3/5🔆雞絲豬腸小鍋米線 $51至於我就麻麻地腩肉 所以就揀左豬腸試下佢呢到既豬腸係切左幼絲相對上會食得比較方便 唔會咬唔斷雞絲又真係幾好食 如果唔係睇左推介 我諗我唔會揀😂我平時食開米線通常都叫小辣所以我都叫小辣啦但由於呢到既辣度係偏辣 所以呢個小辣等於平時食中
米線達人Jan 又出動了😤
有冇人都好鐘意食米線㗎😍
係關注組成日都見到有人推介
今次去左位於石蔭既雲南小鍋米線到試下😋

✅雲南小鍋米線(葵涌)
佢正確既地理位置係近石蔭
對我呢啲住係大西北既人 真係冇乜機會會去到
咁啱有野要去附近整 就係荃灣搭巴士去試下啦
2點幾去到門口好多人 以為大家係排隊 點知係等外賣
排隊其實係佢後舖既位 行到入去目測都有20人等緊😂
真係同老闆娘一樣誇張
不過等左15分鐘到就有位 都算係咁啦~

🔆皇牌米線 $56
係group見到雞絲同腩肉係必食
見到有呢個set 唔係唔叫啊~
呢個set係有雞絲,腩肉同螺旋藻
感覺螺旋藻就好似海帶,紫菜咁
佢呢到既湯底只有一款 冇得揀要酸辣定麻辣
只可以揀辣度
男朋友叫左少少辣
但!!!
佢既辣度係遠超少少辣😂覺得佢有小辣以上
但的確個湯係幾香幾好飲既~
米線唔會太腍 呢樣都要加分!

味道: 4/5

但由於呢到既辣度係偏辣 所以呢個小辣等於平時食中辣咁濟😂
但係好食既 所以不知不覺間就KO唒了

味道:4/5
賣相:3/5

P.S.建議大家叫辣度既時候嗌比你平時食開既低一級 咁就實冇死啦🤣
2021-03-28 501 瀏覽
食物係比較好食,佢逐碗逐碗煮但自從佢有左外賣app後,無論食物定服務態度都比以前差左,可能唔憂做啦我打電話去落單,個阿姐語氣好差,我講完佢完全無反應,我都唔知佢聽唔聽到,問多兩句就話「聽到啦」。我買成5碗,我話要分湯,佢唔肯分我都算,問佢要等幾耐仲好笑,話今日好多單都要等,呢樣我明,所以我都只係問時間,我再預時間去拎,我前後問4次,佢先話30分鐘啦,咁okay啦。但最後,我由落單到拎到外賣,前後50分鐘,原因係佢接左外賣app嘅單,唔遲得,於是我地呢d自己打電話落單嘅就要延後。總結:趕時間真係唔好去食
食物係比較好食,佢逐碗逐碗煮

總結:趕時間真係唔好去食
外賣自取
2021-03-27 426 瀏覽
今日終於叫到同事由大埔專登入黎石蔭食呢間我介紹已久既雲南小鍋米線,一直以黎我都係佢地既fans。今次我地分別叫左個皇牌米線、大腸炸醬小鍋米線小小辣,一直唔係好食得辣既我都勉強食到佢地既小小辣,講返個湯底先,好足料,肉碎、芽菜、酸菜同韮菜分量十足,成個湯底味道濃厚,正!皇牌米線包左腩肉、雞絲同螺旋藻,腩肉甜甜辣辣好惹味,雞絲好幼吸埋湯底一齊食好入味同嫩滑,螺旋藻十分爽口!另外再試下朋友叫既大腸,又淋又入味,炸醬肉碎都好香、辣辣地,分量亦不少,好好味,推介!

2021-03-25 597 瀏覽
最近好多xxx關注組,今次朋友係米線關注組見到呢間鋪頭話正,於是去試食下。今次點左小窩米線肉碎辣加蘿蔔豬大腸,個米線非常香,辣度適中,米線彈牙蘿蔔無渣。另外叫左麻辣豬耳豬肚,呢個都幾辣。

2021-03-18 439 瀏覽
呢間又係一間人氣名物---小鍋米線人手逐碗煮,酸辣湯底濃郁,湯底本身有微辣炸醬,已經好野味!!小店最馳名係腩肉、雞絲及炸醬。腩肉塊塊都是手工切,雞絲亦不是平日的切條雞絲,全人手撕開的雞絲,吃下去口感綿密,吸入湯汁後更好味。呢3樣都係必食之選,真係好正以前要等好耐,宜家係後面開埋分店,多左好多張台,等位時間少左好多不過有時覺得味道好似冇以前咁正當然同譚X相比就係完勝去開石蔭 可以試試
呢間又係一間人氣名物---小鍋米線

小店最馳名係腩肉、雞絲及炸醬。

呢3樣都係必食之選,真係好正

不過有時覺得味道好似冇以前咁正

當然同譚X相比就係完勝

去開石蔭 可以試試
2021-01-22 2430 瀏覽
呢間米線我已經幫襯咗好多年啦,由老闆娘親自煮,到依家開新舖佢出黎做樓面,雖然我都覺得無以前咁好食,而且食物質素都唔係咁穩定,辣度都唔係好穩定(我次次都係叫小小辣,但有時候完全唔辣,有時候辣到鼻涕眼淚一齊流>.<好難捉摸呀大佬)。不過!相比起坊間既酸辣米線,呢間野都仲係優勝好多。大家睇下!!!!啲雞絲幾多(雖然以前仲多,係舖滿個米線咁濟。)呢個價錢,絕對抵食我本身最鍾意食既送係冬菇,因為好大粒,同埋煮到好淋,一咬落去勁juice。不過就唔係成日keep到呢個質素,有時候啲冬菇又細粒又硬,今次食既就係有小小硬同細粒,所以小小失望。佢個湯係偏甜同鹹,有啲人可能會覺得太重口,不過我就好鍾意不過都係果句,以前好食啲。>.<
不過!相比起坊間既酸辣米線,呢間野都仲係優勝好多。
大家睇下!!!!啲雞絲幾多
(雖然以前仲多,係舖滿個米線咁濟。)
小鍋米線雞絲腩肉(小辣、加蔥)

呢個價錢,絕對抵食

小鍋米線雞絲冬菇(小小辣)

佢個湯係偏甜同鹹,有啲人可能會覺得太重口,不過我就好鍾意

不過都係果句,以前好食啲。>.<
凍檸茶

2021-01-13
15 分鐘 (堂食)
小鍋米線雞絲腩肉(小辣、加蔥)
小鍋米線雞絲冬菇(小小辣)