前陣子,網上瘋傳這是一家全宇宙最好吃的雲南米線小店. 對於我這個愛吃米線的人來說,簡直就是充滿了我的好奇心.由於我在午飯時間前到達所以不用排隊便有位子了. 店舖面積比較細少而門面也比較殘舊店內也沒有什麼裝修可言. 不過這也不是重點,我來的目的是要品嚐一下傳說中全宇宙最好吃的米線.點了一碗雞絲腩肉酸辣米缐(小小辣), 由於這店舖的特制辣椒偏辣所以其辣椒程度有別於其它米缐店. 等了大約十分鐘,熱騰騰的米缐終於呈現眼前.湯底看上去不算濃郁也不油膩. 先飲一囗湯,味道帶點甜,辣味比較出但酸味不夠重. 米線軟硬程度剛好.我最欣賞的是它們的雞絲,絲得很幼細像肉鬆般,浸在湯底令雞絲更入味. 另外的腩肉看上去是淡淡的,但味道比相像中入味. 整體來說,這家米缐的味道是還可以的但個人認為不是最好吃的那一家. 對不起我心目中的第一位還是荃灣德華公園附近的唯一雲貴川風味

我心目中的第一位還是荃灣德華公園附近的唯一雲貴川風味
2016-04-22
2016-04-20 854 瀏覽
中學食到現家,最近有網上有文章介紹話係第一好味米線,就寫下d間。聽聞介紹後多佐好多人去食,排哂隊:(其實以前不嬲都多人排隊食架啦,特別係放lunch時候。我同朋友都鐘意叫小辣多酸!最好味係腩肉!!一定要叫!不過腩肉好快賣哂,雞絲都係!唔食得太辣既朋友如果叫佐本身係辣既配菜就唔好再叫小辣中辣個d,,唔係既話真係好好好辣。好好味!!!
聽聞介紹後多佐好多人去食,排哂隊:(

其實以前不嬲都多人排隊食架啦,特別係放lunch時候。

我同朋友都鐘意叫小辣多酸!
最好味係腩肉!!一定要叫!
不過腩肉好快賣哂,雞絲都係!

好好味!!!
雞翼炸醬小鍋米線
海帶炸醬小鍋米線
題外話/補充資料: 11點開到時5點幾,,過佐3點到,好多時已經冇腩肉雞絲:(
2016-03-22
雞翼炸醬小鍋米線
海帶炸醬小鍋米線
早一排係facebook 睇到一個post,列出左「香港十大最好味米線鋪」,入面講到:- 如果未食過呢間嘅米線,就唔好同人講自己食過最好味嘅米線!- 呢間米線原來唔只係「全港最好食」,更加係「全宇宙最好食」就我黎講,post 入面有提過既另外 9 間我都有食過,唯獨是第 1 名既呢個,所謂「全宇宙最好食」既,我反而就未試過,於是就搵左對上個星期六去試下。由於我係衝著「全宇宙最好食」呢個朵而黎,所以係我講食評之前我要澄清返一樣野,當然,就係「全宇宙最好食」呢個名既「由來」,呢個名只係由文章作者"聲稱"係由網民一齊選出,換言之即係由作者 / 第三者們所導出,並不是由「店家」自己話自己係,所以以下我俾既評價係唔會有任何情感上既分數。Openrice 呢個食評制度我覺得幾無謂,佢分做「味道」「環境」「服務」「衛生」「抵食」,在於我本人黎講,我只會著重「味道」,在此之外,一切都係冇意思。我唔介意「用天價係大排檔俾班伙記插住咁食一餐正到無倫既美味」,但我不能接受「用超抵價係服務極好既五星級餐廳食一餐垃圾」,所以以下,甚至將來,我所寫既所有食評都只會評價其「味道」,咁樣對所有唔同級數、pricing

入面講到:

當然,就係「全宇宙最好食」呢個名既「由來」,

但我不能接受「用超抵價係服務極好既五星級餐廳食一餐垃圾」

所以以下,甚至將來,我所寫既所有食評都只會評價其「味道」,

咁樣對所有唔同級數、pricing、服務既「食物」都可以apple to apple 咁比較,

能夠有一致性既標準,三字記之曰 - 「好味道」

開始,小弟平時一日三餐都可以食湯粉類,對於大陸式既湯粉更加著迷,

而米線,就由十多年前,長沙灣第一間麻辣米線就開始食,

甚至去過湖南長沙等地去試真正既「麻辣粉」、「辣魚粉」,

係香港每逢發現新既米線鋪,都一定會狗衝去試,所以在於「辣湯粉」既角度,

我覺得自己應該都有「少少」資格去評價呢間米線,

至於點解我打咁多廢話都仲未開始?

因為我見到好多「好評」都話自己食呢間野由細食到大,

我唔想用三言兩語就推翻一班「由細食到大」既網友的童年,

所以會解釋較多,下面黎料。

只談味道:

酸夠、麻夠、辣夠,只係「夠」,絕不是好,

因為三種原素中「並無」結合到一種最重要者 - 「味」

因為酸、麻和辣三者係非常容易搶味,

一碗好既麻 / 酸辣米線,係食用者吞左一淡之後,

舌頭的中間(即最多脷胎個位)係會有雞湯既鮮味留低,

相反,差既米線就只會食到酸、麻和辣,吞服後只留下淡淡的水味。

道理就好似平時用普通滾水煮個「辣味即食麵」,

相信大家都試過煮完後落味粉和辣粉,係呢個時候唔小心比平時落多左水,

個麵出到黎既味道就會淡如水,但辣味相對唔會太大影響,

因為「辣味」本來就係較為容易搶味覺,即使沖淡左仍然有其存在感,

而呢間米線既味道,就同呢碗「落多左水既即食麵」一樣既食感。

酸、麻、辣,缺「味」,三者各自發揮,完全不能結合。

CCTVB果句野咁,一碗「魚蛋粉」,「魚蛋有魚蛋味,粉有粉味」,

即係失敗。

我唔會話呢間野難食,但話佢係「全宇宙最好食」

我就吞唔落呢淡氣,

因為呢間只可以算係一間極為普通既米線。

最後我建議「由細食到大」既一班好網友,

近近地去荃灣食下果間叫「唯一雲貴川風味」先,

我唔係話人地好好,只不過用黎同呢間野比較,完全不費吹灰之力。

題外話/補充資料: 呢個係我處男下海既第一個食評,其實較早前已經一早想寫, 就係食過果間係大坑既野,叫「The Pudding Nouveau 」既垃圾, 詳細我唔係到提,不過我會係往後時間補返一個負評俾佢,放心。
2016-04-16
30 分鐘 (堂食)
2016-04-19 807 瀏覽
石蔭村這個地方是我以前讀書的地方,長大後因為搬屋已經好少再反去了,人大了自然會懷緬過去一番,其實米線四圍都有得食,但要排隊排一個鐘都咁多人食,我諗只有這裡才會可能發生! 米線千篇一律只有清湯,麻辣,酸辣為何值得排隊都要食,乾坤在於雞絲系用手撕,腩肉炆得非常入味,有少少辣,木耳爽口,米線爽囗彈牙,精髓在於湯底,我要的是中辣,辣度破辣但沒有破壞原味,因為食的時候不淨只有辣而失去豬骨濃湯味道雞絲吸湯力一流,口感特別好有點似肉鬆口感,食好嘢系要付出時間,所以排隊也是值得難怪只有好評
難怪只有好評
2016-04-10
60 分鐘 (堂食)
  • 鷄絲米線
2016-04-01 1537 瀏覽
呢間石蔭小窩米我自從中學食咗一次之後就番唔到轉頭!佢間鋪好細,一眼睇晒,但日日都好多人去排隊等位。佢地係一家人黎,老闆請親戚幫手,連個仔既女朋友都系度幫手其實佢地有好多款唔同嘅配料可以選擇,但腩肉係一定要叫(要食得辣),因為會有少少辣但係又有dd甜!因為我好中意食芽菜所以就叫左一份!其他果兩碗係我既朋友既!佢地既湯底唔知點解就係好好味!不過我覺得唔辣無咁好食總之就絕對值得一試!

總之就絕對值得一試!
2016-03-15 1579 瀏覽
呢個唔介紹唔得!!// 照舊~雞絲腩肉米線 // 這碗米線絕對會上癮的!!如果唔係朋友自細食到大,我都應該唔識去到個到搵食。順便提下大家,要留意下~1730後只限外賣,太遲去仲會無晒最正的腩肉😍隔一排就要黎過下口癮!!如非葵芳地鐵站仲要轉程巴士 (31M/ 235M 梨木道落),應該會成日都走過黎,小店應該會多人到爆炸...店面很小,只有六張圓枱,主要捧場客都係呢頭街坊,這個價錢這個份量抵食不用說,雞絲同腩肉係每次必點,雞絲丫~這種才算真正雞絲~索晒酸辣汁之後真的食到反白眼!P.S 姐姐們都是雲南人,都好有性格,又會同你開玩笑/串下湯底個辣是摸不透的所以最好叫個小辣試下先,老闆親自煮個個會辣啲濃啲,平常姐姐煮有時又會清啲,不過都無減我喜愛~米線質地好彈牙,加上配料十足,可以揀的菜都好多,仲有啲出面完全搵唔到既,例如我係雲南食過既螺旋草,香港第二到都無見過了。所以,中意米線既朋友一定要試下!
呢個唔介紹唔得!!

// 照舊~雞絲腩肉米線 //

隔一排就要黎過下口癮!!

P.S 姐姐們都是雲南人,都好有性格,又會同你開玩笑/串下

所以,中意米線既朋友一定要試下!
2016-02-18
2015-12-21 1618 瀏覽
如果唔係女朋友中意食米線,根本唔會知呢度有間如此受歡迎既鋪頭。為左食呢間米線捐左黎葵涌,時間唔多又唔熟地頭,好彩有揸車。去到門口真係完全唔起眼,只見鋪頭細細但不乏有心人冒雨等待。店員都好友善,街坊生意,環境麻麻,但食物搭救。 小弟唔食辣,女友食小辣。我叫左走辣走肉碎(小小辣),要雲吞加墨魚丸。酸菜味煲晒入個湯度,超級好飲,係我飲過最好味既米線湯底,麵同配菜份量都夠,唯獨是雲吞同丸真係少得可憐,味道都普通。麵唔會淋到一pad,都係上品。餐牌上推薦配菜堅係推薦,因為份量會多好多。女友叫左腩肉,螺旋藻同雞絲,堆到成碗滿晒。腩肉經過七七四十九小時既清湯淨化之後我都試左啲,真係幾好食。

店員都好友善,街坊生意,環境麻麻,但食物搭救。

小弟唔食辣,女友食小辣。

餐牌上推薦配菜堅係推薦,因為份量會多好多。

女友叫左腩肉,螺旋藻同雞絲,堆到成碗滿晒。

2015-12-20
2015-12-21 1296 瀏覽
聽聞梨木樹有間隱世米線,趁星期日得閒特登渣車過黎試下下午兩點仍然坐無虛席喎!好在等左十分鐘就有位喇店內只有五張檯所以大家要坐得親密的 配菜除左螺旋藻其他都係大路野。老闆娘話呢到既辣比出面更勁,所以辣度要調整一下 我就叫左雞絲腩肉螺旋藻小鍋米線小辣睇落好似幾大碗!飲一啖湯,又酸又辣正呀佢既酸度比出面更酸,辣度似乎係正常雞絲拆得好鬆,唔會太鞋但吸湯一流!腩肉唔會好多肥肉,較薄身又香又稔。螺旋藻就係出面麵豉湯入面的海帶,又係好吸湯幾好味!米線煮得岩岩好,唔會太淋但又夠滑再加左支凍豆漿,唔太甜幾香豆味,好解辣!另外友人點了墨丸菜肉餃清湯米線。墨丸同餃得兩隻,味道普通但就唔抵食了!整體黎講米線幾好食!如果開係屋企附就好了!哈哈
聽聞梨木樹有間隱世米線,趁星期日得閒特登渣車過黎試下
下午兩點仍然坐無虛席喎!好在等左十分鐘就有位喇

店內只有五張檯所以大家要坐得親密的
雞絲腩肉螺旋藻小辣小鍋米線
我就叫左雞絲腩肉螺旋藻小鍋米線小辣

睇落好似幾大碗!飲一啖湯,又酸又辣正呀
佢既酸度比出面更酸,辣度似乎係正常

米線煮得岩岩好,唔會太淋但又夠滑

再加左支凍豆漿,唔太甜幾香豆味,好解辣!

整體黎講米線幾好食!如果開係屋企附就好了!哈哈
雞絲腩肉螺旋藻小辣小鍋米線
2015-12-14 1185 瀏覽
最近迷上吃米線,尤其特別喜歡那些可以自行選擇不同辣度的小鍋米線,之前經常因為葵涌太遠的關係,一直都未有在那邊用膳過,近日找了比較空閒的日子,不惜坐了個多小時的車程就是為了一碗-雲南小鍋米線。********************門面不太顯眼,入內也只是放了兩三張圓枱,下午茶時間人流不旺,可以不用吃得太趕急,是一件樂事!牆身簡單的貼上餐牌和一些特色招牌菜小鍋米線(炸醬`雞絲`腩肉`冬菇)小辣配菜還有芽菜,腐皮,小量辣肉碎 等-大大一碗份量可算是相當十足先試一口米線,軟硬適中,亦夠彈牙很多雞絲,混在一起吃,便會沾上湯底的酸辣,每一口都非常好吃冬菇較為失色一點,味道比較淡和入口有點硬身反而腩肉醃得十分入味,少少辣又不失本身的口感但是小妹則認為炸醬更勝一籌,炸得不太油之餘更是爽脆很香口整碗米線沒有可彈之處,滿足。********************下次又不知道是那年那月才能再來吃上一碗如此出色的米線,很期待下次再光顧。********************Miss F

牆身簡單的貼上餐牌和一些特色招牌菜

小鍋米線炸醬雞絲腩肉冬菇小辣
配菜還有芽菜,腐皮,小量辣肉碎 等

-大大一碗份量可算是相當十足
先試一口米線,軟硬適中,亦夠彈牙
很多雞絲,混在一起吃,便會沾上湯底的酸辣,每一口都非常好吃
冬菇較為失色一點,味道比較淡和入口有點硬身
反而腩肉醃得十分入味,少少辣又不失本身的口感
但是小妹則認為炸醬更勝一籌,炸得不太油之餘更是爽脆很香口

整碗米線沒有可彈之處,滿足。

Miss F

2015-05-17 1916 瀏覽
位於梨木道山腳的雲南小鍋米線,看店面完全不起眼,破舊的裝潢應該嚇退不少食客如我,縱然偶爾會到附近工作,亦未考慮過進食。男友素來知道我喜歡吃米線,在機緣巧合下他在網上看見不少人都大力推介這間米線小店,遂拉我一同品嚐。午膳時間前來,小店門外已經人頭湧湧,等候的人多為學生和在附近工作的人,有部份等候堂食,亦有叫外賣的。我們若等了15分鐘,便獲安排在近門口的位置坐下。畢竟是peak hour,膊頭貼膊頭的情況亦在所難免。米線的配料跟一般米線店大同小異,但有一道叫螺旋藻的配料頗特別。看店裡的介紹說是對身體好云云,不知是否真的呢?最後我選擇了最多食家推介的雞絲和腩肉。雞絲腩肉米線(小辣)吃慣譚仔中辣的我,本想叫中辣,卻被伙記姨姨制止了,說:"中辣好辣架!" 只好打退堂鼓,先吃小辣。果然姨姨沒說錯,小辣已經很夠辣和夠味了先說配料,這兒的雞絲真的是一絲絲的,像吃肉鬆那樣,吸湯一流,暫時在同類型店找不著。看其他食家留言說,雞絲是員工每天在店營業之前一手一手撕的,單是這份心思,已經值滿分!至於腩肉,肉的部份並沒有伴隨一大片脂肪,入口卻軟綿無比,肥瘦均勻,而且醃得非常入味,有點像日本拉麵的叉燒,甚至比其更為

最後我選擇了最多食家推介的雞絲腩肉
雞絲腩肉米線(小辣)

至於腩肉,肉的部份並沒有伴隨一大片脂肪,入口卻軟綿無比,肥瘦均勻,而且醃得非常入味,有點像日本拉麵的叉燒,甚至比其更為出色。

湯底方面,肉碎香配上微微的酸,和特別調製的辣度,十分開胃,如果不是怕口渴我想我會喝光這湯
!順帶一提,這店每一碗米線的湯底都是即叫即製的。如改湯底的辣度等,廚師需為你重新烹調,因此大家在選辣度前要三思喔!

這間隱世小店,只要吃過一次,鐵定會再回頭。我敢說,它是目前為止我吃過最好吃的米線
實在值得大家專程去試,但記得要趁早,只因它每天營業六時便關門了!

2015-05-09 1569 瀏覽
中學畢左業 都好少翻黎呢一頭了 但難得黎到 當然食下呢間米線店出名好味 出名人情味 出名要等位 同埋出名細 但要食好野 多多人都等我今次一個人去 所以好快就搭枱搵到位當然叫翻平時叫開既雞絲小辣 因為呢到得米線  所以叫雞絲小辣就係人都明了老闆娘係四川人 成日都會同客傾計 充滿住人情味 另外既係味道 啲辣好香好正宗 雞絲都已經好難再見 因為真係絲黎既 吸埋啲湯 正😳😳。除左環境同等位外 真係冇幾多野可以挑剔既
中學畢左業 都好少翻黎呢一頭了
老闆娘係四川人 成日都會同客傾計 充滿住人情味
另外既係味道 啲辣好香好正宗
2015-05-09
2015-03-03 1622 瀏覽
好久之前第一次吃過這家{雲南小鍋米線}, 自此以後久不久便會專程乘車到這裡來光顧它。 市面上充斥著大大小小的米線舖, 可是這裡的米線味道和用心卻是獨一無二的。點了我最愛的「炸醬雞絲小鍋米線」(小辣)。首先說說「炸醬」, 市面上的米線舖, 炸醬都是比較濕軟的, 質感呈"醬"狀, 有些米線舖為避免炸醬未上枱已溶混於湯中, 所以會把炸醬另外用碗盛載, 與米線分開。可是這裡的炸醬, 是經"炸"過的, 所以每顆小肉粒都比較硬身比較香口, 當配上湯汁吃時不會溶於湯中, 亦能清楚感覺到炸醬的味道和口感。至於雞絲, 不但雞味濃郁, 而且是店家每天清晨時份親自用手逐條逐條撕開, 有時候更可以看見雞絲被撕得非常幼細, 一口吃下, 口感味道特別好。米線方面粗幼適中, 質感爽滑, 份量也充足,與芽菜一起吃也有助增加米線的爽口感。湯底偏酸的很開胃, 辣度可自行選擇, 酸辣混合得很惹味。雖然{雲南小鍋米線}店舖面積狹小, 人多的時侯不免覺得擠迫, 不過從它每天客似雲來回頭率又高, 就知道它的米線有多好吃!推薦大家前來一試!
好久之前第一次吃過這家{雲南小鍋米線},
自此以後久不久便會專程乘車到這裡來光顧它。

點了我最愛的「炸醬雞絲小鍋米線」(小辣)。
首先說說「炸醬」,
市面上的米線舖, 炸醬都是比較濕軟的, 質感呈"醬"狀,

米線方面粗幼適中, 質感爽滑, 份量也充足,
與芽菜一起吃也有助增加米線的爽口感。

湯底偏酸的很開胃, 辣度可自行選擇, 酸辣混合得很惹味。

不過從它每天客似雲來回頭率又高, 就知道它的米線有多好吃!

推薦大家前來一試!
2015-02-08
20 分鐘 (堂食)
  • 炸醬雞絲小鍋米線
隱世得黎好囂張嘅米線!唔係人地話我知佢好食真係唔會行入去,環境真係好麻麻,舊裝修睇落無咩吸引力。不過佢陣香味未行到過去舖頭就聞到。腩肉又香又辣,薄切但好咬口,肥肉唔多但都有(唔肥唔只叫腩肉啦,哈)。雞絲都不得了,好fine,個日見住老闆娘親手撕,手功都係返到。日日開十一唔到六點就收舖,逢大時大節就早收(六點咁早都仲早收...)甚至唔開,好囂張嘅開放時間。忙起上黎唔俾加底!佢囂得起,因為佢真係好好食。不過都有d嘢食我覺得麻麻地,雞翼有d老,丸嘅數量少。不過黎得都係叫腩肉,哈哈!好想食呀依家...
2015-02-07 1304 瀏覽
由中學食到而家都重係咁正,雖然店仔細細,次次都要大排長龍,但如果唔洗趕時間既我都會等,有時候LUNCH TIME只得一小時,排都排左15分鐘,但好彩一邊排,阿姐一邊會落單先,一入到去坐就有麵食,湯底味道可選不同辣,少辣有肉碎,野味香濃,加少少酸菜更加好味,我最喜歡配腐竹同埋腩肉~堆單三十多元,阿姐重會叮囑D學生哥唔好浪費食物,從小時候陪養唔好吃剩野既習慣真好!
由中學食到而家都重係咁正,雖然店仔細細,
次次都要大排長龍,但如果唔洗趕時間既我都會等,
有時候LUNCH TIME只得一小時,
排都排左15分鐘,但好彩一邊排,阿姐一邊會落單先,
一入到去坐就有麵食,湯底味道可選不同辣,
少辣有肉碎,野味香濃,加少少酸菜更加好味,
我最喜歡配腐竹同埋腩肉~
堆單三十多元,阿姐重會叮囑D學生哥唔好浪費食物,
從小時候陪養唔好吃剩野既習慣真好!
米線
2015-01-14
米線
  • 過橋米線
2015-02-04 996 瀏覽
難得平日放到假,下午起身孤身一個去咗石蔭嘅米線舖開餐!係附近讀過書同番過工嘅朋友仔,應該都知道呢間舖嘅魔力去到已經下午三點,無記錯嘅話,呢度應該係下午五點幾就準備關門,要嚟覓食嘅,就要調啱時間喇!等咗二十分鐘先有位,入到去即order,要快手先得,因為啲料好快售罄嫁!要咗個木耳雞絲腩肉中辣米線!第一次食呢間嘅中辣,之前都係食小辣!今日嘅我好lucky我聽到我叫完之後,雞絲同腩肉都停買喇!驚無得食嘅,真喺要再早啲嚟先得!上檯喇!呢度嘅好,就係你叫幾多款料,都會俾足你,唔似其他舖,愈多款就每款愈少!抵食!先講番雞絲,同出面唔同,真係幼到絲噤人手真係唔同啲!搞「雲」完個米線之後,雞絲完全索哂啲湯,超正,亦都超辣!差啲唔記得講番個湯底,辣得好正,湯都係一啖一啖嘅飲落去,有少少唔好就係,木耳用得太鹹喇,令到成碗湯好鹹,影響成個湯,下次叫另上好過!木耳除咗偏鹹之外,食落係爽口嘅腩肉就好入味,唔單只令個湯更甜,食落都係肥瘦剛好,不過超怕肥嘅女仔可以就會怕怕喇!建議大家怕肥就試吓叫肉醬喇,都好ok嫁!米線大大碗同我幾年前食到嘅水準差唔多,無退步

木耳雞絲腩肉中辣米線
先講番雞絲,同出面唔同,真係幼到絲噤

米線大大碗同我幾年前食到嘅水準差唔多,無退步
2014-12-16
20 分鐘 (堂食)
木耳雞絲腩肉中辣米線
  • 木耳