2018-01-16
天氣咁凍,緊係同好朋友一齊打邊爐啦!今次我地選擇左食四川火鍋。雲長小龍坎老火鍋。嘗辣既我一坐低就點左個駌鴦鍋(紅油藥膳鍋),陣陣麻香味,令人食指大動。即炸紫菜響鈴平時食響鈴就食得多,但中間捲住紫菜就第一次食,放落啲湯汁度灼幾秒就可以食。入囗腐竹、紫菜味重,微脆香口。手打墨魚滑可以食到啲墨魚粒,爽口彈牙,一啲都唔腥,配上麻辣湯汁一齊食,好惹味。成都空運鮮毛肚一碟大概有7-8片,上菜既時候,店員再三提醒灼20秒就可以撈起,果然入口十分爽脆新鮮,一啲都唔嚡。極品手切肥牛(細)牛肉雪花分佈適中,放入湯度灼分半鐘已經可以食,入口牛味濃,肉質肥美帶軟滑。雜菜盤有皇帝菜、生菜、油麥菜、娃娃菜同大白菜。蔬菜種類都幾多,份量唔少而且都几新鮮。總括麻辣同藥膳鍋湯底味濃,其實唔駛點醬油已經夠味。食物都几多選擇而且食材新鮮。座位尚算寛敝,唔會人逼人。不過地方唔係太大,如果唔想等位,要提早訂枱。
即炸紫菜響鈴
手打墨魚滑
成都空運鮮毛肚
極品手切肥牛(細)
雜菜盤