今晚去左上環一間位於酒店2/F的日式(霜瀛)享受一下omakase😋。話明酒店內,裝修都有返咁上下,靚靚仔仔👍🏻。先來個頭盤 - 新鮮螢光魷魚配上濃郁既海膽醬,仲有滑脫脫又香既芝麻豆腐配上海膽😋😋,食完已經好期待下一道菜是什麼😁。原來係成隻手掌咁長咁大隻的日本赤崎生蠔🦪,加上有沖繩的海葡萄,而最主要的調味係帶帶一點點甜的白酒啫喱,全部一齊食,口感豐富、澎湃、好想食多一隻😝。再來是鮫碟魚刺身+鮫碟魚片(燒過)+岩鹽,大廚教先用刺身卷起魚片(燒過的魚片好有彈性)😋,係好得,食落口層次好分明👍🏻。之後有櫻花木🌸煙燻鰹魚,好香,視覺效果一流👏🏻。下一道葉木之芽(葉) + 八爪魚🐙,八爪魚用慢煮方式,食落口肉質柔軟咬落彈牙👍🏻,以前的做法(白灼)的八爪魚🐙9成係又硬又咬唔開🤣。到壽司啦🍣分別有-金線鯛壽司🍣-葉血引壽司🍣-赤背壽司🍣+清令汁-白蝦壽司 🍣+ 柚子汁-中toro壽司🍣 + 淡雪salt-海膽壽司🍣全部食材係好新鮮,賣相靚,而食這六件壽司跟以往的分別是,我完全係無使用醬油😋非常好食👏🏻👏🏻👏🏻讚最後是甜品日本蜜瓜🤭無得輸啦!仲有新口味(wasabi味)雪糕,好香wasabi但食完一口
壽司啦🍣分別有
-金線鯛壽司🍣
-葉血引壽司🍣
-赤背壽司🍣+清令汁
-白蝦壽司 🍣+ 柚子汁
-中toro壽司🍣 + 淡雪salt
-海膽壽司🍣
最後是甜品日本蜜瓜🤭無得輸啦!仲有新口味(wasabi味)雪糕,好香wasabi但食完一口雪糕之後先有少少辣留在口腔👍🏻不錯。全晚超滿足🙏🏻🙏🏻🙏🏻
  • 鮫碟魚刺身
  • 海膽
  • 赤崎生蠔配白酒啫喱沖繩海葡萄
2023-04-26 919 瀏覽
之前係上環呢頭返工,一直都好想試呢間Omkase, 同朋友講起,原來真係好唔錯,所以今日前定黎試下。黎到感覺就好舒服,店舖細細但啲人都好有禮貌,特別係師傅,好有耐心講解,同見佢地專注咁煮理,真係好犀利。頭盤:海膽豆腐,清酒花螺,螢光魷魚超肥美,時令野果然美味。櫻花蝦蒸蛋,真係好多櫻花蝦,一打開蓋已勁香,蛋又滑。肥美既岩手蠔配紅色四季海草。栗子蟹肉(食栗子大既蟹真係會甜啲)配魚䰵。煙燻櫻木鮫蝶魚配三文魚䰵,第一次食超正,而且視覺效果煙燻好吸引。北海道新鮮燒帶子,真係同急凍好唔同,咬落一絲絲既帶子肉都清晰可見。估唔到八爪魚都可慢煮,慢煮八爪魚配山椒葉,香味真係好特別。 八爪魚用70° 慢煮2個鐘,真係比得上鮑魚美味。再有6款壽司:三星漬壽司,赤背壽司配青檸汁,牡丹蝦蝦膏壽司,西京銀雪魚壽司配京燒汁(真係第一次食到係壽司), 拖羅壽司配淡雪鹽,淡雪鹽用米紙壓成,輕微既鹽味更好帶出拖羅既鮮味。北海道浦松海膽壽司。鮮舞茸菇,松茸生漿,松茸打碎配魚蓉而做成,真係好少有,湯仲用左蓴菜,成湯清新得黎又健康。甜品Wasibe雪糕: 糯米做既最宗餅,係日本貴族名物,單食有少許苦,但配埋新鮮wasibe雪糕

頭盤:海膽豆腐,清酒花螺,螢光魷魚超肥美,時令野果然美味。

甜品Wasibe雪糕: 糯米做既最宗餅,係日本貴族名物,單食有少許苦,但配埋新鮮wasibe雪糕就會去左苦味,而keep到wasibe既清香,甜得黎有少少辛辣,好清新同特別。 再有埋日本出名既哈蜜瓜。 今餐omakase超完滿同滿足。
2023-04-26
2023-04-22 224 瀏覽
舊同事升職請食飯,好豪氣咁話要帶大家試omakase,喺度講聲多謝先🤣預早訂位有得坐席前位置,望住師傅幫我地準備食物,正👍🏻👍🏻今日嘅omakase套餐包咗兩個前菜、蒸蛋、蠔、3款刺身、熟食、5款壽司、手卷、湯同甜品,剩係睇餐牌都覺得好豐富。前菜海膽蟹膏豆腐好嫩滑,豆腐賣相但味道係濃郁嘅蟹膏味,第一道菜已經非常高質。螢光魷魚質地爽滑,同一般日本餐廳無得比。酸汁同沖繩海葡萄調味嘅赤崎蠔超新鮮。三款刺身:八爪魚刺身配竹炭鹽、食用花碎池魚薄切配北海道特產三升漬、煙燻鮫鰈魚配三文魚子三款各有驚喜,最鍾意食池魚嘅我就特別欣賞佢個三升漬令到魚肉味道更鮮~煙燻鮫鰈魚用玻璃盅罩住煙霧,打開嗰下個個ready手機拍片,賣相同味道同樣無得輸熟食係白合饅頭,睇落似饅頭但其實係極幼滑嘅新鮮日本白合蓉,食完幾碟凍嘢食呢個平衡下超舒服~五款壽司(目仁奈壽司、尾長鯛壽司、活赤貝壽司、葉血引壽司、大拖羅壽司)同樣出色,鍾意師傅調味簡約,食到魚肉嘅鮮味,新鮮嘅活赤貝輕輕用青檸汁調味已經好正!北海道根室海膽手卷味道鮮甜,作為席前嘅最後一道菜非常完美~麵豉湯味道香濃,加入啫喱狀嘅蓴菜口感新奇雪糕都比其他地方多選擇,味道亦比

預早訂位有得坐席前位置,望住師傅幫我地準備食物,正👍🏻👍🏻

酸汁同沖繩海葡萄調味嘅赤崎蠔超新鮮。

三款刺身:八爪魚刺身配竹炭鹽、食用花碎
池魚薄切配北海道特產三升漬、煙燻鮫鰈魚配三文魚子

北海道根室海膽手卷味道鮮甜,作為席前嘅最後一道菜非常完美~

麵豉湯味道香濃,加入啫喱狀嘅蓴菜口感新奇

雪糕都比其他地方多選擇,味道亦比較特別,烘焙茶味茶味香濃又有奶香,正!
2023-04-21 212 瀏覽
朋友喺上環返工,推介呢間酒店嘅omakase,Lunch做緊$780一位,定價合理,今日就帶媽咪去試下。前菜有2款,由店員以一個托盤送上,蟹膏豆腐用上海膽點綴,螢光魷魚非常爽口配白味噌醬好夾~蒸蛋好嫩滑,櫻花蝦蝦皮香脆,每啖都食到蝦嘅香味~食完前菜就開始我地嘅席前體驗,師傅經驗豐富,每款刺身同壽司嘅調味都恰到好處,而且態度友善,一路食一路同佢交流氣氛係好輕鬆愉快嘅~赤崎蠔配上酸汁啫喱同沖繩海葡萄兩樣清新食材,加上蠔肉鮮甜,就算我唔太食蠔都覺得正~刺身有3款,八爪魚刺身配竹炭鹽同食用花碎,肉質係意想不到咁嫩滑;池魚薄切配北海道特產三升漬,漬物醬汁令池魚嘅鮮味再昇華;煙燻鮫鰈魚邊以卷狀呈現,入面包住炙燒過嘅魚皮,魚脂嘅油香四溢,仲帶少少脆脆口感,唔錯~刺身同壽司之間以白合饅頭配木之芽作為間場嘅熟食,白合係用新鮮日本白合蒸熟再磨食蓉,冇添加糖完完全全食緊佢嘅天然甜味,配埋個蟹肉茨汁非常完美。壽司總共有5款:目仁奈壽司、尾長鯛壽司、活赤貝壽司、葉血引壽司同埋大拖羅壽司,食omakase真係了解日本魚類嘅好方法😂😂估唔到呢啲譯名古靈精怪嘅魚係咁好食~最欣賞魚味突出嘅葉血引同埋灑滿淡雪鹽嘅大拖羅,

蒸蛋好嫩滑,櫻花蝦蝦皮香脆,每啖都食到蝦嘅香味~

食完前菜就開始我地嘅席前體驗,師傅經驗豐富,每款刺身壽司嘅調味都恰到好處,而且態度友善,一路食一路同佢交流氣氛係好輕鬆愉快嘅~

刺身壽司之間以白合饅頭配木之芽作為間場嘅熟食,白合係用新鮮日本白合蒸熟再磨食蓉,冇添加糖完完全全食緊佢嘅天然甜味,配埋個蟹肉茨汁非常完美。

壽司總共有5款:目仁奈壽司、尾長鯛壽司、活赤貝壽司、葉血引壽司同埋大拖羅壽司,食omakase真係了解日本魚類嘅好方法😂😂估唔到呢啲譯名古靈精怪嘅魚係咁好食~最欣賞魚味突出嘅葉血引同埋灑滿淡雪鹽嘅大拖羅,淡雪鹽慢慢融入魚肉,咸味啱啱好~

今日嘅手卷主角係北海道根室海膽,師傅俾得好慷慨,海膽本身亦非常鮮甜,大滿足~~

食完壽司手卷就嚟到套餐嘅尾聲:麵豉湯同雪糕。兩樣聽落平平無奇嘅食物店家都可以帶到驚喜俾我地🤤麵豉湯加咗蓴菜,係一種蓮蓬入面嘅分泌物凝結出嚟嘅啫喱,有啲似桃膠,但再清甜啲,幾得意~

雪糕有三款選擇:烘焙茶、wasabi同開心果。雪糕係配埋最中餅一齊食,餅皮帶啲甘香令雪糕嘅味道更有層次~我同媽咪都係焙茶控毫不猶豫就揀咗焙茶,但師傅私心推介最受歡迎嘅wasabi味,送咗份迷你版俾我地試🙏🏻🙏🏻結果!真係超好食😭😭😭雪糕保留到wasabi嘅香但冇辣味,剩係為咗個雪糕都要再嚟🥹🥹🥹🥹🥹

雖說不上VVIP級別的客戶,因為該店的食物質素能夠保持水準,所以差不多每個月都有來惠顧,在疫情期間我和朋友也多次抽時間來支持,但是上星期五(14/4)經歷了令我難忘的多重時空穿梭體驗,那位waitress 的服務態度,令我回想起80年代(在劉華拍那段讓我們得知怎樣投訴的廣告前)地道的港式茶記服務態度。原來在高級日本餐廳也可以感受到香港的地道文化,實在令我帶點驚喜、同事亦勾起了童年的回憶。實在衷心感謝那位waitress。(其實上環食物質素好的日本餐廳也不少喎)

(其實上環食物質素好的日本餐廳也不少喎)
2023-04-14
霜瀛 📍上環蘇杭街57號香港嘉賦酒店2樓全層━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━hidden gem in 上環~ 位於嘉賦酒店二樓的鮨店 當晚為Alex師傅為我們準備Omakase 師傅們都親切 亦風趣幽默選擇了醐 set $1380 +10% 以晚餐來說性價比不低 能感受到師傅新奇的食材搭配 亦對魚料有更深的了解🙌🏻━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🧆 先付 ▶︎ 先附三款 分別為 日本湯葉 熒光魷魚配面豉 蟹膏豆腐配海膽 ▶︎ 日本湯葉豆味香濃 質感軟滑 ▶︎ 熒光魷魚調味略帶甜味 鹹度適中 口感軟糯🫶🏻▶︎ 蟹膏豆腐味道濃郁 海膽亦十分濃味~好味指數:●●●●◐🍵 櫻花蝦蒸蛋▶︎ 蒸蛋內有冬菇 表面撒上大量櫻花蝦乾▶︎ 似乎出汁不多 因此蒸蛋口感緊實 蛋味格外濃郁好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🦪 生蠔 ▶︎ 岩手縣赤崎蠔 配上自家製白酒啫喱與沖繩海葡萄▶︎ 生蠔口感偏爽脆 而且鮮味濃重 白酒啫喱有悠長回味~ 加上海葡萄爆珠口感非常不錯好味指數:●●●●●🦀 陸蟹▶︎ 青森縣陸蟹肉絲 配上魚子醬與金箔 ▶︎
霜瀛
📍上環蘇杭街57號香港嘉賦酒店2樓全層
🧆 先付
▶︎ 日本湯葉豆味香濃 質感軟滑
▶︎ 熒光魷魚調味略帶甜味 鹹度適中 口感軟糯🫶🏻
▶︎ 蟹膏豆腐味道濃郁 海膽亦十分濃味~
🍵 櫻花蝦蒸蛋
▶︎ 蒸蛋內有冬菇 表面撒上大量櫻花蝦乾
▶︎ 似乎出汁不多 因此蒸蛋口感緊實 蛋味格外濃郁
先付

🦪 生蠔
▶︎ 岩手縣赤崎蠔 配上自家製白酒啫喱與沖繩海葡萄

🦀 陸蟹
▶︎ 青森縣陸蟹肉絲 配上魚子醬與金箔
▶︎ 整體鹹鮮很夠 魚子醬提味~
好味指數:●●●◐◯

🐟櫻花木煙燻鰹魚
▶︎日本櫻花木煙燻鰹魚 配上日本紫菜醬和七色芝麻 開蓋時霧氣繚繞 十分吸精😎
▶︎ 略微炙燒魚皮激發油香 配上的紫菜醬亦頗濃味!
好味指數:●●●◐◯

🐚 燒帆立貝
▶︎ 燒北海道帆立貝配紫菜
▶︎ 帆立貝只是稍微炙燒表面 內裡仍有纖維感 因沒有經過雪藏所以非常新鮮~

🐙 慢煮八爪魚

▶︎ 第一次聽聞的魚 搜索後發現非常稀有 口感味道很獨特🤩
▶︎ 魚皮附近的魚肉偏脆口 中間位置就偏軟糯 重魚味但不腥

🍣 鮫鰈魚
▶︎ 鮫鰈魚 上面有燒過的鮫鰈魚邊 另外配有三星漬
▶︎ 有嚼口的魚肉與入口即化的魚邊形成對比 微辣的三星漬亦有驚喜😌

🍣 赤貝
▶︎ 赤貝配上少許青檸汁 肉質非常厚身 咀嚼感十足 有鮮味但海水味不太濃

🍣 白蝦
▶︎ 白蝦壽司 配上少許姜蓉
▶︎ 白蝦鮮甜冰爽 薑絲不會搶味 發揮不錯~

🍣 中拖羅
▶︎ 中拖羅超大一片 師傅沒有使用醬油 反而運用了雪花狀的鹽 師傅認為醬油會洗走拖羅油分 用味道淡的鹽才能襯托拖羅的風味😙
▶︎ 鹽是米做成的 味道除淡淡鹹味之外似乎確實有米香😲
▶︎ 拖羅油脂感頗重 配上鹽又的確是意想不到的搭配

🍣 海膽
▶︎ 海膽為松浦水產北海道馬糞海膽 師傅以紫菜承托 分量超足👍🏻
▶︎ 是近期嘗過的最濃味的海膽🥹 入口creamy 鮮味極為濃重🤤

🍲 吸物
▶︎ 原以為是味噌湯 但發現是很特別的木魚清湯 裡面有䔿菜 舞茸 松茸新丈
▶︎ 䔿菜外層自帶天然啫喱狀 口感特別 對身體亦有益😲
▶︎ 舞茸超級鮮美 而松茸真丈是師傅將松茸切碎 加上磨碎的魚肉蒸製而成😚 口感軟嫩 亦帶鮮味

🍨 甜品
▶︎ 甜品為雪糕配最中餅 再加上蜜瓜
▶︎ 雪糕有三種味道供選擇 我選了最特別的wasabi味🤣 山葵味穿插在奶味裡 兩者相輔相成✨
▶︎ 最中餅可無限refill🤤 師傅告知是因要保持脆身口感 開封後四日後便要丟棄 最中餅加上雪糕是絕配🫶🏻
▶︎ 福岡蜜瓜甜而多汁 口感軟淋🙌🏻

先付
季節料理
2023-04-18 153 瀏覽
今次介紹嘅OMAKASE地點非常之方便,上環A2出口行2️⃣分鐘就到。“霜瀛”其實位於嘉賦酒店2️⃣樓,坐位非常闊落🤗,有吧枱,有卡位。晚市Menu📔有3️⃣款選擇,笹 $980、醐 $1380 和 醍 $1980,我今晚試了醐。醐 $1380先付:1. 湯葉 - 即係腐皮,入口即溶,好似食緊豆腐花😋。2. 蟹膏豆腐 - 豆腐嫩滑,再帶有啖啖蟹香味🦀,連埋放面嘅海膽一齊食,非常好味😋。3. 螢光魷魚 - 🦑口感爽脆鮮甜有海水味,撘上白味噌醬,非常惹味。茶碗蒸:面上舖滿了大量的櫻花蝦🦐增加了鮮味和口感,蒸蛋🥚嫩滑,底層有冬菇🍄。刺身:1. 生蠔 - 來自岩手縣的米崎蠔🦪口感鮮甜,肉質飽滿,配上清香嘅菊花瓣🌻和酸啫喱,口感層次非常豐富🥰。2. 真鯛 - 肉質柔軟,配上甜紫菜醬能夠完全突出其鮮味😋。3. 鮫鰈 - 打卡位📸,這碟完全係視覺和味覺上嘅享受☺️~師傅首先將薄切鮫鰈魚🐟捲住燒過鮫鰈魚鰭邊肉,目的是將魚油逼出來,上面放上醃製過的三文魚籽,然後用櫻花木🪵嚟將鮫鰈煙燻。入口會先品嚐到櫻花木🪵嘅香味,之後是鮫鰈魚🐟的油香味,最後是三文魚籽的鹹香味,呈現三重口感。4. 帆立貝 - 醃製過的帆立貝被輕輕火

醐 $1380

先付:
1. 湯葉 - 即係腐皮,入口即溶,好似食緊豆腐花😋。

茶碗蒸:

刺身
4. 帆立貝 - 醃製過的帆立貝被輕輕火炙🔥過,在半生熟狀態下的帆立貝口感滑溜,再灑上少少柚子皮🍊,更加帶出鮮甜味道,再用脆卜卜嘅紫菜包住食,非常好味😋。

季節料理:
慢煮八爪魚 - 用甜醬汁🏺將八爪魚🦑慢煮到入哂味,由於是慢煮的關係,所以完全唔韌。另外,八爪魚🦑上面放上茗荷(日本薑花)嘅花蕾、柚子🍊胡椒🧂和紫蘇花,口感提升,非常味美😋。

壽司
1. 活赤貝 - 口感爽脆之中帶柔軟,呈現雙重口感,加入了幾滴青檸汁🍋,鮮明再得以提升🥰。
2. 黑睦魚 - 🐟肉質鮮甜無比,火炙🔥過之後逼出魚油,令口感更加香滑😋。
3. 沙甸魚 - 師傅話只有新鮮的沙甸魚才可以當作刺身😮,魚味濃郁😍。
4. 銀鱈魚 - 🐟肉質肥美,火炙🔥後逼出油香,但不膩口,上面灑上烏魚子粉,非常惹味。
5. 牡丹蝦 - 🦐肉質肥碩,鮮甜無比,上面放上了火炙🔥過的牡丹蝦蝦膏和少量櫻花蝦🦐,鮮味和口感都得以提升😍。
6. 大拖羅 - 油脂甘香,入口即溶,完全無根🥰。今次師傅灑上了淡雪鹽❄️,是口感溫和的鹽,除了降低大拖羅油脂嘅油膩感、提升鮮味之外,最重要是不會太鹹而破壞了口感🤤。
7. 馬糞海膽 - 來自北海道根室海膽色澤橙黃🟠,味道濃郁,口感嫩滑🥰,配埋非常脆嘅紫菜一齊食,口感一流😋。

吸物:
清湯🍵入面放了松茸真丈、舞茸菇🍄和蓴菜,味道甘番,非常解膩🥰。

甜品
我揀咗Wasabi雪糕因為未試過,雪糕有Wasabi嘅辣味🌶,但不重,味道剛剛好🥰,配上甘味嘅‘’最中餅‘’🥯,非常好食,完全係意外驚喜😍。

總括而言,食材新鮮,地點方便,服務貼心,師傅好詳細解釋每道菜式食材的配搭和原因,又一次高水準OMAKASE的體驗。
2023-04-12
2023-04-16 106 瀏覽
今晚同女朋友一齊去到上環一間叫「霜𤅗」既樓上日本餐廳嘆Omakase 環境唔算好大,燈光就十分光猛,周邊掛有浮世繪畫掛系牆度, 和風味十足有4個座位,座位前係師傅既「表演舞台」Menu 係三款唔同份量,唔同菜式既人頭set dinner , 我地就揀左「GO」set ,包括前菜、茶碗蒸、時令刺身、主食、湯、甜品 , 未上菜先興奮前菜:海膽抹茶豆腐、水母、魷魚🦑餐具真係好精緻,三味前菜細細份恰到好處,店員指示我地由淡至濃味咁食,即由上至下咁逐味食,咁就可以食到每樣食物既原味,好細心櫻花蝦蒸蛋櫻花蝦同茶碗蒸既配撘真係第一次,外表精緻之外,估唔到入面仲有鮮菇,蒸蛋滑溜蛋味濃,由外面食到入面都食到鮮味米崎蠔配海葡萄跟住係生蠔部分大大隻米崎蠔上面放左同生蠔鮮味match到絕既QQ白酒啫喱,加上海葡萄脆卜卜口感,一啖放哂入口品嚐口感與鮮味交織既味覺享受鮫鰈魚邊配柚子豉油第一次食鮫鰈魚,師傅都好有耐性咁介紹佢既特色比我地聽原來佢既口感有d似左口魚既爽脆肉質,而且係魚脂感升級版刺身上放有預先用柚子豉油醃製好既飛魚籽,為充滿魚脂既刺身增添一份清新味道師傅仲推薦用伴碟既一小拙菊花絲放入刺身卷起食用,有興趣

有4個座位,座位前係師傅既「表演舞台」

前菜:海膽抹茶豆腐、水母、魷魚🦑

米崎蠔配海葡萄
跟住係生蠔部分

鮫鰈魚邊配柚子豉油
第一次食鮫鰈魚,師傅都好有耐性咁介紹佢既特色比我地聽
原來佢既口感有d似左口魚既爽脆肉質,而且係魚脂感升級版
師傅仲推薦用伴碟既一小拙菊花絲放入刺身卷起食用,有興趣可以試下呢個方法

慢煮八爪魚·柚子胡椒
呢隻八爪魚🐙來頭不小,師傅將慢煮後將佢長長既爪雪藏好,淨係睇到佢一兩條腳都咁巨型,真身一定好有份量,最驚喜係咁厚既肉都煮到好林身好入味,配合柚子胡椒吊味,即刻有種清新風味

壽司🍣金木鯛、赤貝(活)
四個字:生猛鮮甜!
牡丹蝦、蝦膏、蝦籽
一家大細食哂系列
食材新鮮,多重口感

北海道銀鱈魚、西京麵豉醬
平時食d居酒屋既銀鱈魚好多都係食加拿大銀鱈魚,今次第一次試日本產🇯🇵銀鱈魚,肉質咬開仲見到一絲絲,相當新鮮
西京麵豉醬香滑甜,夾埋食好creamy

拖羅配淡雪鹽
肥美既拖羅配上咸味較淡既淡三鹽,油脂味間滲出輕輕鹽味,恰到好處

湯:舞茸菇、松茸新丈、蒪菜
食左咁多肉,係時候要食返d纖維。師傅好鬼馬叫我地試下食湯入面有兩塊葉既菜先
估唔到呢款蒪菜入口質感似食緊jelly,原來佢既外形覆蓋住一層膠質,入口嫩滑,女士食得多可以養顏,湯味清新

最終餅
係港人至愛既焙茶雪糕,每啖都食到香濃焙茶味,而且質地好軟滑 ,配上靚靚菊花餅底,又脆又滑口感一啖接一啖,差d唔記得自己已經食到9分飽,最後食埋香甜士多啤梨,為今晚Omakase畫上完美句號

如果要問我今晚Omakase 食後感,呢餐可能係我食過最精緻、最難忘既一餐日本菜,每一啖都食到師傳既用心,帶埋另一半黎食都唔失禮
推薦!
2023-04-02 120 瀏覽
上環嘉賦酒店2樓原來有間日本餐廳有omakase 食。霜瀛。晚市menu 有三款omakase 我哋選咗中間果個前菜海膽配蟹膏豆腐新鮮好味湯葉係京都腐竹入口即溶瑩光魷魚新鮮魷魚清爽櫻花蝦茶碗蒸蒸蛋控制既時間岩岩好蛋食落好滑溜配埋櫻花蝦唔會咁單調食到底有驚喜有粒冬菇😆日本生蠔🦪來自米崎蠔身肥美大隻食落好新鮮同creamy 薄切深海池魚配埋個紫菜醬食落好香口師傅炮製緊呢個櫻花木煙燻鰈魚鰈魚邊用櫻花木煙燻將啲魚油迫咗出嚟完全食到兩種味道帆立貝燒到半生熟裏頭食落一絲絲好鮮甜紫菜脆卜卜慢煮八爪魚軟熟入味手握壽司六貫金木鯛火炙咗個邊位好肥美活赤貝師傳拍拍佢我哋食得更爽口加咗少少青擰汁好鮮味牡丹蝦用蝦頭啲膏做咗醬再加埋櫻花蝦食落口感豐富燒香黑松露新鮮銀雪魚油香魚味重滑身中拖羅加咗淡雪鹽 令拖羅帶出鮮味海膽配紫菜新鮮好味松茸舞茸配魚肉方塊清湯師傅話可以解膩甜品焙茶雪糕最中餅配士多啤梨最中餅好脆口配焙茶雪糕好好味

上環嘉賦酒店2樓原來有間日本餐廳有omakase 食。
霜瀛。

焙茶雪糕最中餅配士多啤梨
最中餅好脆口配焙茶雪糕好好味

• 水母刺身
2023-04-02 141 瀏覽
又到月尾出糧日,緊係要食返餐好對自己好啲今次搵左間係上環既omakase,係酒店樓上好易搵,地方闊落好舒服呢到有三個等級既omakase,今日我就揀左中間既「醐」前菜有三味:海膽抹茶豆腐、水母同魷魚,食得出每一項都好精心地調過味,每樣食材都食到佢本身既味道,但又唔會過於清淡櫻花蝦茶碗蒸,超級嫩滑,口感一流櫻花木燻伊佐木魚卷,本身以為啲煙只係為左視覺效果,點知刺身食落口先發現原來吸收晒啲煙燻味勁有驚喜鮫鰈魚,輕輕火炙過令魚邊啲油脂更加出,配上醬油漬三文魚籽卷埋一齊食勁有層次,食到幾多油脂味但又唔會覺得好肥膩,味道有啲似左口魚,不過更多油脂同軟身新鮮帆立貝,燒完之後裏面仲keep到好軟身,而且食到有一絲絲肉質,正慢煮八瓜魚,因為慢煮既關係,平時食落係爽口既八瓜魚都煮到好軟身,亦吸收晒佢地自身製醬汁既味道,配上上面點綴左啲柚子胡椒一齊食,人間美味壽司六貫,每一件師傅都好細心講解食材,全部都係新鮮空降,就黎赤貝都仲係識郁既當中最正都係個拖羅,食到佢油脂既甘香,回味無窮!今日既湯用左舞茸菇、松茸新丈、蓴菜,飲落好甘香,每樣食材都好未食過甚至未聽過,飲呢個湯既時候好似發現左新大陸咁,好興奮最後當然
又到月尾出糧日,緊係要食返餐好對自己好啲

呢到有三個等級既omakase,今日我就揀左中間既「醐」

櫻花蝦茶碗蒸,超級嫩滑,口感一流

勁有驚喜

當中最正都係個拖羅,食到佢油脂既甘香,回味無窮!

最後當然唔少得甜品啦,今日係焙茶雪糕,成個擺盤勁靚,睇見都好開心
2023-03-30 67 瀏覽
我有幸去品尝了一顿精致的omakase。在师傅的巧手下,我尝到了许多美味的日本料理。我们先品尝了荧光鱿鱼和水母刺身。荧光鱿鱼的颜色让人印象深刻,口感非常鲜嫩,搭配上酸甜的酱汁,味道非常美妙。水母刺身则口感清爽,加上刺身酱油的调味,非常适合开胃。接着,厨师为我们带来了樱花虾蒸蛋和日本米崎耗。樱花虾蒸蛋口感细腻柔滑,搭配上鲜香的樱花虾,味道非常赞。而日本米崎耗则是一道健康的美食,口感鲜嫩,味道清香。之后,我们品尝了七星鱸和鲛鲽鱼。这两道菜的口感非常细腻,味道鲜美,搭配上乌鱼子粉和三文鱼籽,味道更加丰富。接下来,我们品尝了北海道带子和慢煮八爪鱼。北海道带子非常新鲜,口感鲜美,带有淡淡的海水味道。慢煮八抓鱼则是一道口感细腻、味道浓郁的美食,搭配上柚子胡椒更加美味。最后,我们品尝了深海池鱼和金目鱼寿司。深海池鱼肉质鲜嫩,搭配上三星漬,味道非常美妙。金目鱼寿司则是一道日本特色美食,口感细腻,味道鲜美。在这顿精致的omakase中,除了以上菜品,还有许多美味的料理,例如牡丹虾、西京银鳕鱼、大拖罗寿司、松茸海胆等等。总的来说,这omakase是一场绝妙的味觉之旅。

2023-03-29 69 瀏覽
上環隱世酒店Omakase🥕前菜2款⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海膽豆腐好creamy又鮮甜螢光魷魚再加上麵鼓醬非常清甜新鮮爽口。🐇日式蒸蛋🥕櫻花蝦蒸蛋⭐️⭐️⭐️⭐️☆表面撒上滿滿櫻花蝦,成件事更加鮮味,而且蛋香味重又夠嫩滑,仲有冬菇調味🐇日本生蠔🥕米崎蠔⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海水味比較重,但又不會太鹹,配上辣既蘿蔔蓉、蔥花同埋酸汁啫喱鮮味十足!🐇時令刺身三款🥕池魚⭐️⭐️⭐️☆☆用左薑蔥去拌勻,食落微微辣好重薑味,中意薑既朋友仔會比較愛,食落算清香。🥕依左木⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好新鮮又鮮美既薄切依左木,甜紫菜醬加芝麻更加香口。🥕鮫鰈魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鮫鰈魚卷住燒左既魚邊,燒既作用可以逼番d魚油出黎,再加上煙燻木香,食落口魚油香佈滿口腔又帶點魚子鹹香,隱隱約約既煙燻木香好正👍🐇酒肴一品🥕白合饅頭⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️新鮮白合既蒸左黎再磨成蓉,整成大球體,底下係松葉蟹做成既芡,非常清甜又多蟹肉,配合一齊食清香甘甜又不會太膩。🐰一聽到白合饅頭都即諗成白合整既饅頭?師傅隨即便解釋饅頭5係真係饅頭,原因係因為係日本整成比較大既球體都會叫成饅頭,細既叫丸子!🐇手握壽司5件🥕深海池魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️深海池魚表面撒上烏梅子粉,師傅都建議5洗點其他都可以試下,甘🐰就乜都冇點甘
上環隱世酒店Omakase

🥕前菜2款⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
海膽豆腐好creamy又鮮甜
螢光魷魚再加上麵鼓醬非常清甜新鮮爽口。

🐇日式蒸蛋

🐇時令刺身三款
🥕池魚⭐️⭐️⭐️☆☆

時令刺身三款

🥕依左木⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好新鮮又鮮美既薄切依左木,甜紫菜醬加芝麻更加香口。

🥕鮫鰈魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🐇酒肴一品
🥕白合饅頭⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🐰一聽到白合饅頭都即諗成白合整既饅頭?

白合饅頭

🐇手握壽司5件
🥕深海池魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
深海池魚表面撒上烏梅子粉,師傅都建議5洗點其他都可以試下,甘🐰就乜都冇點甘食啦~真係就甘食已經好好食,烏梅子粉剛好令池魚更加鮮香。

🥕金目鯛⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
燒香晒魚皮,魚油好香,加左少少粉比較微辣就更加惹味。

🥕活赤貝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
師傅有拍一拍活赤貝,可以令佢收縮更爽口,點左少少檸檬汁提番d鮮味,夠新鮮有咬口!

🥕赤蝦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
係表面加左櫻花蝦,令蝦味更重,口感更豐富得黎又可以冇甘張口。

🥕大拖羅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
表面撒上一片鹽,一片鹽仲用米去壓成,鹽味好輕,用微微既鹽去令拖羅帶出甜味,同平時食既5同。

🐇手卷

🥕麵鼓湯⭐️⭐️⭐️☆☆

麵鼓湯

🐇甜品
🥕開心果雪糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
開心果雪糕好重開心果顆,又有開心果粒,不過太甜。雪糕痴住一塊最中餅,係用糯米造的,食落甘甘苦苦,再配上開心果雪糕就可以中和番個甘苦,成件事就好似食緊威化餅雪糕甘好正,完全總結一餐。

開心果雪糕

白合饅頭
海膽手卷
開心果雪糕
2023-03-29 50 瀏覽
上環lunch 食好d?可以chill chill 地去依間酒店食omakase 平民價食到omakase水準中上茨 lunch set 12:00 ~14:30$780/位師傅係你面前造比你價錢回哂本前菜2款 用心準備比你蟹膏豆腐 同 醃好嘅黃金魷魚口感味道一流日式蒸蛋櫻花蝦同蛋,簡單撞出鮮味出黎日本生蠔同外國唔同,夠哂大隻師傅用左佢嘅自制汁蠔味再出d時令刺身 3款師傅唔係就咁生上比你係有心思地混合,同加料唔係普通刺身魚味爆出酒肴1款百合蓉再加蟹汁清新健康手握壽司5件魚油夠哂香貝殼類夠新鮮爽口蝦又夠大隻手卷海擔入面其實好多唔臭,好重日本海水味吸物簡單足料麵豉湯甜品雪糕人人都愛
上環lunch 食好d?
可以chill chill 地去依間酒店食omakase

用心準備比你
蟹膏豆腐 同 醃好嘅黃金魷魚
口感味道一流

日式蒸蛋
櫻花蝦同蛋,簡單撞出鮮味出黎

日本生蠔
同外國唔同,夠哂大隻
師傅用左佢嘅自制汁
蠔味再出d

時令刺身 3款
師傅唔係就咁生上比你
係有心思地混合,同加料
唔係普通刺身

貝殼類夠新鮮爽口
蝦又夠大隻

手卷
海擔入面其實好多
唔臭,好重日本海水味

簡單足料麵豉湯

雪糕人人都愛
2023-03-16
2023-03-26 46 瀏覽
為食妹👧🏻最鍾意食日本菜🇯🇵,廚師發板相信大家好難抗拒❤️。❣️前菜 三款蟹膏豆腐 干葉瑩光魷魚❣️蒸蛋茶碗蒸入口順滑 上面灑上櫻花蝦 鹹香十足時令刺身4款🥢米崎蠔肉質鮮甜 配搭辣蘿蔔蓉、蔥、酸汁啫喱味道更佳🥢深海池魚肉質細緻爽口 配以紫菜醬汁好清新🥢鰈魚邊用上櫻花木煙燻 魚油淋漓盡致 三文魚籽鋪面 食落有層次🥢帆立貝火炙呈半生熟 鮮甜嫩滑 用紫菜包著食 好滋味❣️季節料理1款慢煮八爪魚入口軟腍 鮮味十足❣️手握壽司6件🥢海膽入口即化 🥢中拖羅灑上陣陣雪鹽 帶出鮪獨突鮮味🥢新鮮銀雪魚火炙滲出大量油香 油脂感滿瀉🥢牡丹蝦蝦肉爽口彈牙 用蝦頭膏製成醬 撒上櫻花蝦 多重口感🥢活赤貝師傅會先拍打赤貝 食落肉質更爽脆🥢金木鯛火炙逼出魚油 充滿油香❣️吸物用上松茸舞茸菇菌,清甜解膩。❣️甜品最中餅夾著焙茶雪糕,伴著日本士多啤梨🍓,甘甜作結❤️‍🔥。
❣️前菜 三款
蟹膏豆腐
干葉
瑩光魷魚
❣️蒸蛋
茶碗蒸入口順滑 上面灑上櫻花蝦 鹹香十足
時令刺身4款
🥢米崎蠔
肉質鮮甜 配搭辣蘿蔔蓉、蔥、酸汁啫喱味道更佳
🥢深海池魚
師傅會先拍打赤貝 食落肉質更爽脆
🥢金木鯛
火炙逼出魚油 充滿油香
❣️吸物
用上松茸舞茸菇菌,清甜解膩。
❣️甜品
最中餅夾著焙茶雪糕,伴著日本士多啤梨🍓,甘甜作結❤️‍🔥。
2023-03-26 36 瀏覽
上環附近工作有幸食到呢間omakase———————————-前菜有蟹膏豆腐同埋螢光魷魚豆腐令蟹膏嘅先前更突出非常好食櫻花蝦蒸蛋入面仲有冬菇口感唔錯岩手縣生蠔新鮮嘅生蠔唔需要特別多嘅調味簡單嘅酸汁已經可以帶出生蠔嘅鮮甜鱸魚配甜豉油鱸魚味道相對較淡甜豉油令鱸魚嘅鮮甜提升池魚配大量薑蓉同蔥花略嫌薑嘅味道太重如果鍾意食薑嘅朋友可能會喜歡木香交疊魚火炙咗嘅魚油香相當重加埋蟹子令口感再提升百合蟹肉平時唔太鍾意百合嘅口感估唔到整成茸相當鮮甜加上蟹肉味道不錯深海池魚烏魚子火炙金木雕活赤背相當新鮮爽口赤蝦配上櫻花蝦口感同先甜再提升大拖羅靚嘅拖羅只需要用鹽配搭已經令魚嘅油香更上一層樓再加埋湯同埋甜品食完一個好嘅中午為今日返工打打氣
上環附近工作
有幸食到呢間omakase