2022-12-02 1163 瀏覽
呢間連鎖店嘅粥品出色 以前食過都印象深刻🍲 今次同屋企人嚟 除咗想再食呢個粥之外 仲想試下其他小菜麻辣小黃瓜呢個前菜相當有驚喜🥒 可以有啲辣油帶嚟刺激感☺️ 陳醋春耳酸酸甜甜好開胃 一朵一朵少少兜住啲醋😌白灼豬肚粉腸呢度都有好多白灼小食可以選擇 鍾意食內臟嘅我哋就揀咗豬肚粉腸😉 白灼完口感仲好彈牙 加埋俾咗辣椒豉油我地 輕輕點一點已經好好食🤤馳名東江鹽焗雞半隻完全俾佢張餐紙吸引咗🐥 雞嘅份量都幾多 本身雞上嘅鹹味已經足夠餸飯 雞肉嫩滑 唔會過生 惠州梅菜炆扣肉本身都好擔心梅菜扣肉會好肥膩 但係呢度嘅扣肉半肥瘦 幾均勻 上層近豬皮部分嘅肥膏入口即溶🤪重慶酸菜魚呢個菜式同坊間嘅酸菜魚唔同 呢度嘅酸菜魚並唔係魚片 而係原條䱽魚上🐟 而且店員仲好識做 等我哋影完相打完卡之後 幫我哋將䱽魚拎上碟度😗 等我哋方便食用 啲酸菜魚底下仲有大量芽菜酸菜 味道都唔錯㗎魚湯海味粉絲雜菜煲入面有魷魚 蝦乾 底下仲有好多粉絲🫢 等我仲嗌咗四碗白飯 食完真係超級飽啊心肝寶貝粥呢個粥就係令我回味無窮嘅粥🙈 首先粥底好軟綿 而且入面嘅材料好新鮮 有豬膶同帶子🤤 豬膶同帶子都唔會煮得過分硬 真係好推介呢碗粥白飯冇諗到一個

麻辣小黃瓜

心肝寶貝粥

白飯
冇諗到一個白飯份量都咁多 仲等我嗌咗四個🍚

蘋果紅茶一壺
呢壺蘋果紅茶味道香甜🍎 店員好殷勤咁加水 真係唔覺唔覺飲咗好多杯啊🍵
蘋果紅茶

呢一餐真係好滿足呀 豬雞魚菜樣樣都有☺️ 特別推介佢嘅心肝寶貝粥 材料新鮮 粥底軟綿
2022-11-28 265 瀏覽
今晚唔煑飯,去康怡廣場靠得住粥麵小館吃晚餐。此店是米芝蓮必比登推介,我最鐘意食這裏用魚湯煲的粥,有特色又美味。今晚想吃得清簡些,叫了兩個前菜,一個小菜,一份精選推介,一碗粥和一碗飯。麻辣小黄瓜清爽,麻辣開胃芝蔴香。陳醋春耳酸甜香脆,好味。推介心肝寶貝粥,真係好味。用魚湯煲的粥底綿滑香甜,四大片豬潤軟嫩無腥味,三粒帶子鮮甜厚身,物有所值。精選推介白灼豬肚粉腸真是好介紹,無異味,豬肚厚身淋滑,粉腸充滿粉,香而有咬口,美食當前暫時忘記膽固醇。芽菜爽脆,炸花生米香,加分。金銀蒜粉絲蒸開邊蝦鮮甜,一碟六隻,粉絲吸滿蝦精華,加埋蒜蓉好夾味,用蒸蝦的豉油汁撈飯開胃。食飽飽飲番杯蘋果紅茶,滿足!店座位舒適,服務佳,難怪多客人支持。
今晚唔煑飯,去康怡廣場靠得住粥麵小館吃晚餐。

麻辣小黄瓜清爽,麻辣開胃芝蔴香。

陳醋春耳酸甜香脆,好味。

食飽飽飲番杯蘋果紅茶,滿足!

店座位舒適,服務佳,難怪多客人支持。

• 金銀蒜粉絲蒸開邊蝦
  • 白灼豬肚粉腸
  • 心肝寶貝粥
2022-11-28 232 瀏覽
今日去康山花園探姨媽,本來打算請她和姨丈去康怡廣場玉桃軒吃晚飯,不料酒樓已結業,酒樓的舊址已改裝並進駐了三間不同的餐廳,包括米芝蓮必比登推介的靠得住粥麵小館。姨媽提議去靠得住粥麵小館。除了精選粥麵套餐,還有客家風味小菜,特色小食,古法枝竹羊腩煲等供應。姨媽姨丈想試客家風味小菜,我們叫了半隻馳名東江鹽焗雞。半隻雞分量大,大部份去了骨方便吃,雞肉咸香嫩滑好味道,不用點鹽焗雞醬都夠味。客家北菇紅炆豬肉都好合我們口味,豬肉炆得夠火喉,入口溶化好滋味,北菇吸了豬肉精華也好正,小棠菜苗好淋甜。金湯海味粉絲雜菜煲都有水準,菜淋甜,粉絲滑,魷魚蟹柳都不錯,湯清甜。金鳳絲苗米飯有飯味。蘋果紅茶味道清新,順喉。今餐吃得稱心滿意,下次再來試粥麵。店員服務態度好,年經的女經理有效率,樂意為客人介紹菜式,服務熱誠貼心,讚👍。

金鳳絲苗米飯有飯味。

蘋果紅茶味道清新,順喉。

今餐吃得稱心滿意,下次再來試粥麵。

• 客家北菇紅炆豬肉
  • 馳名東江鹽焗雞
  • 金湯海味粉絲雜菜煲
2022-11-19 168 瀏覽
點了一個魚片碎牛粥,廚師不小心漏了魚片詢問侍應伯伯後表示立刻補上魚片侍應伯伯非常十分友善 幾次不好意思 搞得我都不好意思😂😂很久沒有遇上態度誠懇的服務 希望高層見到可以俾credit伯伯 本人怕醜唔敢當面讚伯伯其他侍應姐姐都非常溫柔 有禮✨✨店內很多中老年人 我可能是除了小孩以外唯一一個年輕人😂😂 環境恬靜舒適 乾淨靠窗卡位位置景色很好粥底濃稠鮮甜 份量適中 魚片熟度剛剛好 嫩滑有魚味炸雲吞不是酒樓的炸雲吞 是真的炸雲吞 超級酥脆
點了一個魚片碎牛粥,廚師不小心漏了魚片

詢問侍應伯伯後表示立刻補上魚片

侍應伯伯非常十分友善 幾次不好意思 搞得我都不好意思😂😂

其他侍應姐姐都非常溫柔 有禮✨✨

靠窗卡位位置景色很好

粥底濃稠鮮甜 份量適中 魚片熟度剛剛好 嫩滑有魚味
炸雲吞不是酒樓的炸雲吞 是真的炸雲吞 超級酥脆

2022-11-19
2022-10-27 338 瀏覽
做完運動剛好下午茶時段, 朋友推介不如今日去食粥粉麵吖! 都好試吓囉! 心諗...都係一般茶餐廳feel嘅粥舖, 冷氣+出風口凍到你未食完都想埋單走人, 枱面一陣陣抹不清的食物味道, 玻璃枱糊糊的那種.....。噢! 錯了..... 完全不一樣的『靠得住』, 讓我鍾意返食粥嘅感覺, 先講環境, 裝修舒適開揚, 枱與枱分隔及通道寬敞, 枱面很乾淨, 冷氣温度合適, 環境已經好合格, 再講食物質素相當唔錯, 當日叫咗艇仔粥(料足粥底夠綿), 炒麵(不乾不油麵條不粗不幼, 還配備橙色辣椒醬), 油炸鬼(微温脆口煙韌的, 一小舊容易入口底部有放油紙吸油🫰🏻), 薏米水(微温濃香薏米味), 每樣食物都滿意, 最後不得不提服務態度, 跟環境, 食物同樣有水準的, 員工制服整潔, 態度殷勤友善帶微笑, 我下星期做完運動會再來品嚐的😋利申: 本人有潔癖👍🏻通過🐷pass

利申: 本人有潔癖👍🏻通過🐷pass
2022-10-21 259 瀏覽
值得推薦的食店,食物質素高,價合理,服務態度非常好,第一次去唔知食咩,經理譚小姐好細心介紹比我地,好好味冇介紹錯,食飯除咗食物質素要講究,服務都好緊要,好耐冇見過經理都咁好態度,今次同朋友去,下次帶家人再去食😋
2022-10-09 307 瀏覽
和朋友晚上到康怡廣場試吓靠得住新開的分店。在入口位置旁邊另外仲有兩間食肆,而靠得住就最多人排隊,加上有米芝連的推薦,不禁令我十分期待,回想起第一次在灣仔老店的美味粥底。今晚睇吓變咗集團式經營後,是否能保持以前的水準。今次點了味醂和風豬手、清炒菜心、魚片粥同水餃。由於等了30分鐘先有位,魚片粥一到就馬上開動。要讚的是份量足,大大碗,又加了生菜,令味道很豐富。去粥麵店一向都係食開南乳豬手,今次用味醂豉油的豬手醬汁帶微辣,有新鮮感,如果用嚟撈麵會很不錯。清炒菜心味道正路,菜心亦夠嫩。相比之下水餃有D失準,餡料沒有鮮味,湯底亦不夠清澈,有改善空間。整體味道不錯,坐得舒服,價錢亦合理,會再嚟。

清炒菜心味道正路,菜心亦夠嫩。

整體味道不錯,坐得舒服,價錢亦合理,會再嚟。
2022-10-04
  • 魚片粥
2022-10-02 301 瀏覽
一朝早嚟到唔使排隊坐位都總算好坐晏點入來就開始要排隊食左雞粥好味 雞好嫩佢哋應該出名食粥面一般 仲話出名 有點失望個雲吞麵 真係好一般豬肚都好味 😋油炸鬼好鬆脆腸粉好味買單三百幾叫左三個餐
2022-10-01
2022-09-11 458 瀏覽
近排食得太多月餅,要清一清腸胃!這裡是好去處😋 一碗魚片粥,一條油條,加多一碟鱿魚炒麵!兩個人吃,夠喇啩!粥好綿,魚片比我預期的多!諗諗吓不如加多碟豬潤放落粥到,原來厚切上,每塊有3分厚,口感夠,爽呀!油條即炸,新鮮脆口,並唔係番炸脆到散晒嗰隻!炒麵最重要係唔油膩,又ok喎!係啲魷魚鬚细咗少少囉…有粥就應該有腸粉,又叫碟試吓!冇失望,腸粉夠滑,混醬得宜,仲要夠熱🔥 食食吓都食咗嗰幾兩個鐘,因為環境真係好舒服,有大玻璃窗望出街外。要輕食,呢到係個好地方!
2022-09-09