一次偶然發現!原來咖啡同拉麵都可以好夾!兩種風味交織出一道極緻體驗,店長堅持會對每個客人講解佢地意念同流程,除咗對拉麵、咖啡出品背後理念先品嚐ColdBrew來自雲南嘅咖啡豆,採用紅酒桶處理法,入口順滑,微酸帶有花生、焦糖及紅豆味道餐廳又推出左新嘅湯底,今次湯底揀左鯛魚貝汁配上三大隻貝非常清甜,鯛魚為湯頭帶來更多鮮味,無花果乾可以配埋慢煮丹麥栗飼豚肉一齊食,味道都非常特別食落感好特別,細問原來用咗三種麵粉混合,堅韌帶點蕎麥香朋友試咗沙甸魚湯既期間限定,沙甸魚獨有的甜味為料理帶來一股全新的味覺,湯頭口感會比較稠杰昭和風硬布丁口感顯紥實綿密,濃濃蛋香中帶焦糖微甘提拉米蘇巴斯克蛋糕試埋另一款甜品❤️可以睇到有幾層layer,頂層塗抹奶油到中層馬斯卡彭起司,軟滑無比,最底層巴斯克蛋糕帶出濃濃咖啡味,又為提升一個層次餐廳有做自家品牌,更有會員專屬待遇-TENGOKU still alive - AKIRA Tee首碗免費「超限番及 限番」等📍頂立屯門井財街9號錦發大廈地下20B號

食落感好特別,細問原來用咗三種麵粉混合,堅韌帶點蕎麥香

昭和風硬布丁
口感顯紥實綿密,濃濃蛋香中帶焦糖微甘

提拉米蘇巴斯克蛋糕

餐廳有做自家品牌,更有會員專屬待遇
「超限番及 限番」等

📍頂立
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號

2024-09-09 397 瀏覽
這家頂立拉麵一直都是我的愛店,這次帶朋友來這裡品嚐一下鮮味與咖啡的怎樣帶出更好的風味▶️ 蝦湯拉麵這個湯底是我最喜歡的,很多次來到都忍不住要叫這個湯底,這裡的蝦湯用上牡丹蝦、海蝦櫻、花蝦烘乾打成粉末,再配合特製混合魚介和不同蔬果而製成的,非常鮮味。拉麵使用三種麵粉混合而成,軟硬度剛好,非常掛湯。▶️ 鯛魚貝湯朋友點選的是鯛魚貝湯,這裏的鯛魚湯是用上大量日本鯛魚熬製而成,配合白醬油調味,帶出濃郁的鮮魚香,清淡之餘,但有濃濃鯛魚味道,非常不錯。我們選了套餐,吃拉麵之餘還有冷萃咖啡以及昭和硬布甸。冷萃咖啡味道帶點雞蛋花和紅莓香,微微帶酸,感覺像渴花茶般,配搭拉麵的鮮味非常合襯。昭和硬布甸質感非常滑溜,焦糖醬味道香濃,配搭布甸蛋香很不錯。此外,我們還叫了提拉米蘇巴斯克,這款蛋糕非常有驚喜,蛋糕的口感層次非常多,提拉米蘇濃濃的咖啡和酒香味讓人非常滿足。這家是我在屯門的愛店,下次再帶其他朋友來品嚐。

▶️ 蝦湯拉麵

▶️ 鯛魚貝湯

這家是我在屯門的愛店,下次再帶其他朋友來品嚐。
無論地面定店內都會有日本小店嘅特色💕成個用餐體驗非常好,店員小哥細心講解Menu,將店家個故事,每道菜嘅製作方法同所用嘅材料都會細心講解👍👍服務態度真係冇得彈!我地揀咗一個蝦味濃湯底同一個醬油雞貝清湯底蝦味濃湯用多種蝦熬製而成,所以濃湯嘅味真係非常濃郁🤤真係好好味!叉燒一啲都唔肥膩,都唔會太瘦太乾,好Juicy!醬油雞貝清湯底啱晒啲唔鍾意太濃嘅朋友💕 醬油雞湯加入貝貝,湯底鮮甜,口感豐富🤤回想返都好想再encore!令外我哋升級左做套餐,會有一杯冷萃咖啡同甜品💕冷萃咖啡唔飲咖啡嘅朋友都中意❤️,咖啡冇烘得好燶嘅燶味,亦冇好強嘅果酸味,只係有浸淡淡烏龍白桃嘅味道💕昭和硬布甸還原咗傳統硬布甸,用全蛋製造,食落充滿着濃濃嘅蛋香味🤤另外一個套餐,我哋揀咗每日廚師精選甜品🤤今次係日本抹茶巴斯克蛋糕,上層濃濃抹茶白朱古力配合下層淡淡嘅黑朱古力蛋糕,甜而不膩,非常好味!啱晒啲鍾意蛋糕,但又希望太甜嘅朋友!店舖新增會員優惠:凡購買本店的Tee可以有獨有優惠當日穿着本店Tee可指定產品免費,免加一,優先入坐💕

我地揀咗一個蝦味濃湯底同一個醬油雞貝清湯底

醬油雞貝清湯底

令外我哋升級左做套餐,會有一杯冷萃咖啡同甜品💕

店舖新增會員優惠:
凡購買本店的Tee可以有獨有優惠
當日穿着本店Tee可指定產品免費,免加一,優先入坐💕
2024-08-22
  • 冷萃咖啡
  • 昭和風硬布丁
  • 頂立海蝦湯
  • 抹茶巴斯克蛋糕
點解個朋友咁遲先帶我黎呢間拉麵店😮‍💨 拉麵店係咪錶位隔離,泊好車就入嚟啦。我哋7:30pm喺餐廳坐低,當時成間餐廳得我同朋友,心諗晚市點解得兩個客,不過落完單之後就坐滿人了,好彩。🙈啱啱入座嘅時候,店員同我哋介紹個餐牌同埋佢哋嘅理念,本餐牌整得好靚🙈 而且好整齊好整潔,唔會充滿油漬。🥹枱面有提供紙巾,係呢啲包裝紙巾,仲可以帶走,哈哈。🙈食物方面,我哋order咗雞白湯拉麵同蝦湯拉麵,另外一個昭和風硬布丁,一個提拉米蘇巴斯克蛋糕。朋友叫左個雞白湯,雖然佢喺餐牌上面標榜住佢係較濃嘅湯底,但係我覺得都唔算好重味,反而我覺得佢個調味比較簡單,係飲到清清地嘅雞味。👀超期待呢個蝦湯 🦐 本人超鍾意食蝦 😋 拉麵一到,國際慣例梗係飲啖湯先啦,但呢個湯,我一飲就飲左半碗😂 個麵好煙韌,同埋好掛湯🥹 個湯濃郁嘅程度係好似我一次過食好多隻蝦咁。🥹 食完個拉麵已經好飽,但甜品係去第二個胃😋 我好鍾意硬布丁個口感,𢳂落去果下個布甸唔會企唔穩,係帶啲厚實嘅,蛋味仲好香濃。🍮 淋上焦糖,真係好好味。😋提拉米蘇巴斯克蛋糕分左三個部分,面頭灑上咖啡粉,中間果層係咖啡味嘅巴斯克蛋糕,下低係咖啡蛋糕🍰 真係好特別,我未

1908 瀏覽

枱面有提供紙巾,係呢啲包裝紙巾,仲可以帶走,哈哈。🙈

食完個拉麵已經好飽,但甜品係去第二個胃😋

提拉米蘇巴斯克蛋糕分左三個部分,面頭灑上咖啡粉,中間果層係咖啡味嘅巴斯克蛋糕,下低係咖啡蛋糕🍰 真係好特別,我未係出面嘅餐廳食過呢款蛋糕,全部甜品都係店主親自製作。

由招呼客人入店,到介紹餐牌,到下單,煮麵,都係得一個人做,而且聽講甜品都係親自製作,俾客人睇嘅餐牌都可以keep住唔油淋淋;無論裝修風格,定係食物嘅味道,都好吸引到我再去,希望下次再去嘅時候佢能夠保持水準。🥹

2024-08-25 280 瀏覽
第一印象係:好香!喺屯門經過頂立拉麵店,店門一開,香濃既拉麵味湧出,非常好聞。雖然排長龍,但都忍唔住走向隊尾。拉麵店約十個坐位,雖然好細小,但整個空間都有被好好佈置。店鋪風格有個性,一個字:型!濃。蝦湯拉麵濃郁蝦味既湯底,越飲越滋味。清。醬油雞貝湯集合雞、豬、海鮮的味道。雞湯底清甜,將無花果浸入湯底後食,令我喜歡上無花果。冷萃咖啡拉麵配咖啡,好特別,亦沒有違和感。跟指示先飲一啖咖啡,然後飲一啖湯底,再飲一啖咖啡,便會更感受到咖啡和湯底互相融入其中的味道。昭和硬布丁比起其他的軟滑布丁,它偏向於黏滑,更有實在感。抹茶巴斯克蛋糕厚實的巴斯克蛋糕,很有層次感,抹茶不苦,蛋糕亦不很甜。拉麵店除左賣拉麵,仲開始推出自家品牌,例如衫,的確幾有型!

濃。蝦湯拉麵
濃郁蝦味既湯底,越飲越滋味。

清。醬油雞貝湯

冷萃咖啡

昭和硬布丁
比起其他的軟滑布丁,它偏向於黏滑,更有實在感。

抹茶巴斯克蛋糕
厚實的巴斯克蛋糕,很有層次感,抹茶不苦,蛋糕亦不很甜。

拉麵店除左賣拉麵,仲開始推出自家品牌,例如衫,的確幾有型!
午餐
2024-08-21 358 瀏覽
🌞周末,我相約退休同事到屯門聚舊並由他推介去品嚐日式拉麵和特色咖啡。我選擇了「頂立醬油雞貝湯拉麵」~$108,湯底濃郁鮮美,豚肩肉鮮嫩多汁,包括白蔥、無花果、栗米芯和紫菜,具豐富的層次感。店家自製的拉麵,真的是既彈牙又爽口,並吸收了湯料的鮮美滋味。😋老友點了「濃蝦湯拉麵」~$98,同樣選用上乘食材,豚肩肉和是日精選肉絲,都是柔軟多汁,湯底充滿濃郁的鮮蝦味美。😍除了拉麵,我和老友還分別加配了「頂立拉麵套裝」~$75,包括店家特製的昭和硬布丁和冷萃咖啡。店家推薦我們先小口品嚐濃香的冷萃咖啡,再喝一口鮮美的頂立濃湯,最後再回味咖啡,以完整展現兩者的完美組合。⭐可真的是具特式的咖啡與日式拉麵的組合,帶來新鮮感的味蕾沖擊,值得推薦一下。

• 冷萃咖啡
  • 昭和風硬布丁
  • 抹茶巴斯克蛋糕
2024-08-04 362 瀏覽
在屯門虹橋,有一間很有想法的拉麵店,珈琲配拉麵,讓平時不喝珈琲的我也忍不住破戒,來一試它的風味。店舖面積很少,但很有個性很型格。貝$75單是這拉麵已令我很喜歡了,因為個人很愛有特色湯底和海鮮拉麵,它的高湯湯底是雜魚乾製作出湯汁 再混合雞湯基底,加上 鮮貝和白醬油混合,有清香的甜味,不油膩,忍不住喝光了,拉麵有三隻大大隻的蜆,豚肩肉煮得夠軟腍,最特別是有無花果配豚肩肉吃,麵條竟然是自家制的,1.8mm自家製麵條剛剛好。拉麵套裝$75 (昭和硬布丁+冷萃珈琲)店家建議先飲珈琲,再飲高湯,再飲珈琲去細味微妙的變化,它的black coffee有茉莉花、酸果香味,像飲花果茶,易入口,沒想像中的苦味,還有點焦糖味after taste。昭和硬布丁口感綿密實在,用雞全蛋製作,好有蛋香,配焦糖醬感覺幾有傳統風味。

貝$75
1.8mm自家製麵條剛剛好。

拉麵套裝$75 (昭和硬布丁+冷萃珈琲)
2024-08-03 283 瀏覽
屯門紅橋食日式拉麵,走進餐廳感覺到去了日本既拉麵小店,以木系風格作主調,感覺簡潔自在,食物好有特色,仲有甜品。店員遞上餐牌,同時介紹拉麵特色同配上冷萃咖啡,令味道提升既效果,傾談間感受到店員細心!雞清湯拉麵 +冷萃咖啡 + 昭和風硬布丁以雞骨製作湯底,配搭介不同蔬果烹調出清澈明亮既白湯,雞湯帶清甜,飲過後不會口乾,無味精添加。配搭滑嫩雞肉,拉麵堅韌可口,整體味道配搭perfect!昭和風硬布丁,採用日本雞蛋製作,食落有濃郁既蛋味,質感香滑。鯛魚湯拉麵 +冷萃咖啡 + 甜品提拉米蘇巴斯克蛋糕以日本鯛魚製作湯底,配搭白醬油調味,香氣四溢既湯頭,混合麥香既麵條,好美味,再喝一口咖啡增加酸甜感,令層次感更鮮味! 最後品嚐甜品,提拉米蘇巴斯克蛋糕好大件,濕潤又軟綿,為晚餐作一個完美句號。頂立地址: 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

雞清湯拉麵 +冷萃咖啡 + 昭和風硬布丁

鯛魚湯拉麵 +冷萃咖啡 + 甜品提拉米蘇巴斯克蛋糕

頂立
地址: 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2024-07-26 267 瀏覽
今次試左公司附近人氣拉麵每次經過都見到好多人今日見早收工所以約左同事黎食無論系拉麵定咖啡定甜品都係無可挑剔一如既往係超級好味🤤!!!我點左個貝汁拉麵配廚師手沖咖啡 同埋 昭和風硬布甸估唔到拉麵係可以同咖啡配搭拉麵係超爽口尤其係個湯好味道黐線我全部飲晒廚師都有教我哋 一邊食豚肉一邊食無花果感覺好奇妙 第一次試呢個感覺呢間餐廳好有誠意 完全自家研發我真係推薦大家一定要去試下💕人均食咗$200左右我覺得都OK因為好味值得食
今次試左公司附近人氣拉麵
每次經過都見到好多人
今日見早收工
所以約左同事黎食

無論系拉麵定咖啡定甜品
都係無可挑剔
一如既往係超級好味🤤!!!

我點左個貝汁拉麵

我覺得都OK
因為好味值得食
2024-07-25
2024-07-21 371 瀏覽
小店位置得幾個,要有心理準備可能要排隊😂,老闆會問係唔係第一次去,係嘅會建議睇下本書(menu) ,有講佢創作理念等等嘅資料,值得睇下,除左食仲可以了解更多一間有心機做料理嘅人想法👍🏻🐤雞白湯拉麵 ($95)每次去日本都會食一餐雞白湯拉麵,哩到帶到日本感覺,面質有彈性,湯濃郁得嚟唔會好漏好口渴,似飲緊一碗煮淆左好耐嘅雞湯🤤,鐘意食拉麵飲咖啡相信會再二刷或更多👻老闆強烈推介咖啡,本人唔飲咖啡所以無試到,咖啡愛好者可以考慮去試吓
雞白湯拉麵

🐤雞白湯拉麵 ($95)

2024-05-08
雞白湯拉麵
2024-07-12 335 瀏覽
山長水遠入屯門食咖啡☕️拉麵🍜頂立,第一☝️次食閉門羹,第二次再去。叫咗蝦汁🦐面 🍜 ($105),湯底好濃蝦🦐味,面就冧咗d,有鯖魚。升級拉面🍜套裝($75),有埋cold brew ☕️ ,比較酸同苦,同昭和風硬布甸🍮,似芝士🧀蛋糕🍰既感覺。店員健談
2024-07-07
蝦汁拉麵
昭和硬布甸
2024-07-09 226 瀏覽
之前食過佢地天地海Menu,覺得要再Encore~ 原來佢地已經轉左Menu😂今次見佢地Menu自家高湯(分別用左鯖魚鰹魚同沙甸魚乾調配),再有白醬,黑醬,貝汁同蝦汁比客人揀唔同口味既醬汁做湯底👀BFF's choice - 貝汁: 極鮮甜,係夏天會愛上既味道~ 除左肉塊,仲會配上4-5粒花甲~粒粒都肉汁滿滿ME Choice - 蝦汁: 因為之前食過,所以有啲掙扎今次Encore佢地既蝦湯🦐店員表示佢地今次既蝦湯同之前天地海有唔同~採用左時令既蝦類煮個湯汁~我食個日就加左瀨尿蝦🥰總括來講,佢哋今期採用比較清淡既湯頭, 比較驚喜既係佢地有鯖魚片~再嚟佢哋今期既手沖咖啡以微酸既豆去做~我飲到既係:前段微微果酸,後段比較醇,甚至有輕微酒香感
之前食過佢地天地海Menu,覺得要再Encore~
原來佢地已經轉左Menu😂

2024-06-24 161 瀏覽
頂立(屯門)今次又嚟到我最鍾意嘅拉麵店之一,今次店家就換咗個餐牌換咗幾種唔同湯底都幾吸引,貝湯同埋白醬油湯底仲推出新嘅會員制,如果買咗佢哋Tshirt等等嘅紀念品就可以享有特快排隊嘅福利🤩今次季節限定嘅冷泡咖啡飲落去頭段有少少烏龍茶嘅味道而尾韻就有少少芒果嘅香氣飲落去香濃得來又清新貝汁($105)貝汁嘅湯底10分少見,飲落去清甜清爽得來而且貝殼嘅鮮味非常濃郁,而且伴上新鮮蜆肉非常鮮甜再配搭咗全新嘅面底非常掛湯加上慢煮嘅雞胸肉非常滑嫩白醬油($95)白醬油嘅湯底都係比較清新嘅一類,清甜亦都非常開胃仲有兩種唔同嘅叉燒一嚿就偏肥少少但係食落去都唔會太油膩油脂嘅香味更加好咁樣配搭咗個清湯底,另一個就肉質厚實食落去肉味比較濃厚😋朱古力巴斯克蛋糕($65)呢個為當日限定嘅巴斯克口味蛋糕,朱古力味香濃得來仲有少少可可嘅香,食落去唔會太甜口感非常滑仲有一層脆脆嘅餅底非常香口
頂立(屯門)

貝汁($105)

白醬油($95)

朱古力巴斯克蛋糕($65)
2024-06-19 117 瀏覽
今日去左屯門做嘢,去返之前食過好好味嘅拉麵店,間拉麵店好有特色,係度食拉麵有去左日本食麵嘅感覺一開始,店員會介紹餐廳嘅特別配搭,就係咖啡配拉麵及甜品套餐!呢個食法真係好特別,都好好味😋今次我要左貝湯,有大大隻白貝,個湯底非常清甜,而拉麵嘅質地都好正👍🏻 配埋杯咖啡就一流最後緊係要食埋個布甸🍮 有香濃嘅奶香味😋 加埋杯咖啡就一流餐廳都有出自家制嘅產品,例如T-shirt,都好有心思,設計都好特別,我都好想買返一件😍

最後緊係要食埋個布甸🍮 有香濃嘅奶香味😋 加埋杯咖啡就一流

聽聞屯門虹橋巷弄有一間隱世拉麵小店,呢個週未去開搵朋友,帶埋佢一齊去尋味~到埗見到鋪仔細細但裝潢充滿好多日本🇯🇵元素同掛咗傳統裝飾頂立運用拉麵配合珈啡帶出「鮮味x珈啡」獨有主題,店長堅持會對每個客人講解佢地意念同流程,除咗對拉麵、咖啡出品背後理念試咗佢地新出貝汁湯底,利用鮮貝及白醬油混合調製,利用貝類鮮味加強湯底中鮮甜,麵底斬係佢地自家製,口感適中,帶顆粒感滿滿麥香限定特濃角切再試頂立最濃湯底,搭配新鮮食材與原汁高湯燉煮,赤味噌搭配厚切叉燒,讓香氣更有層次,完全唔會死咸抵讚昭和風硬布丁+ 冷萃珈琲 另加70用咗日本雞蛋,口感顯紥實綿密,味道非常濃厚噴香,焦糖醬會略帶一點淡淡的微苦;冷萃珈啡初嚐先帶黃梅,慢慢有種焦糖朱古力味道,最後就像烏龍茶 的後調,更可以將湯底同咖啡交織品嘗😳提拉米蘇巴斯克蛋糕試埋另一款甜品❤️蛋糕中間軟心至外層口感較為紮實,中層口感軟滑而且不會太膩,滿滿咖啡酒香,味道濃郁但唔會好甜📍頂立屯門井財街9號錦發大廈地下20B號

限定特濃角切

昭和風硬布丁+ 冷萃珈琲 另加70