2018-11-21 1604 瀏覽
同2個行動唔方便的老人家去飲茶,四周圍找桌,見到有張桌,問個女肥待應,我問入裏張桌開唔開,我面对面問佢,佢一定見到同聽到我問佢,唔理我,更加用個PatPat对着我。同個客傾傾傾。之後見到有張6人位的桌,我走去坐,佢話有人,我話3個人,這張桌6人,我唔坐得?咁我問入面張桌開唔開。佢就大大声同我講都話唔開,我罵她,你幾時同我講唔開,你一直都無講过開定唔開,之後我再找見到個伯伯就走,個女侍应好似对D碗碟有仇,左拋右拋。連伯伯都話,D態度咁差。咁的服務態度,我以後都唔会來!!
2018-11-19 1307 瀏覽
Came here quite often mostly because of the steam milk that they serve. They have the best steam milk i have ever had - they had it sent all the way from China every day. I guess it kinda has to be good?As for the other food... i like the fish puff the best- you dont normally have it in an ordinary restaurant.. but this place cooks it really well. The worst thing about fish puff is that it tends to be rather fishy if its not well done. So what they did was to use a HUGE heated pot to fried it wi

As for the other food... i like the fish puff the best- you dont normally have it in an ordinary restaurant.. but this place cooks it really well. The worst thing about fish puff is that it tends to be rather fishy if its not well done. So what they did was to use a HUGE heated pot to fried it with ginger and spring onion and keep it really hot at all times. By doing that, it keeps away the fishy taste and accentuate the chewy texture with the strong flavour from the ginger and onion. YUMSSS.

Well, honestly, other than these two dishes.. i find the other dishes rather over-priced (this rest is usually for those rich old retired ppl anyway) so yeah... get your wallet prepared if you are planning to eat here.
2018-11-18 1436 瀏覽
今晚多謝姐夫一家為我預祝生日,請我和太太及表姐到佐敦順德公漁村晚飯。我們三人先到,忍不住先點了椒鹽鮮魷和爽魚皮,兩個小菜都很好吃,椒鹽鮮魷魷魚新鮮多汁,又夠鑊氣;爽魚皮有芥辣調味下帶點泰國feel,非常惹味。家姐一家來到,點了花錦鱔、枱面魚、污糟雞、鯪魚球龍吐珠,福建炒飯和雙皮奶。污糟雞和鯪魚球龍吐珠都十分美味,尤其是污糟雞非常嫩滑多汁,叫人停不了口。重頭戲是花錦鱔和枱面魚。花錦鱔是我來這裏必點的菜式,鱔肉爽脆入味,它的皮更是精華,充滿膠質非常彈牙美味,送飯一流。枱面魚則是用了比較少骨的林哥魚,魚肉固然嫩滑好吃,但我覺得最美味不能錯過的是它的魚湯,非常非常鮮甜好喝。最後當然少不得以順德著名甜品雙皮奶作結。在此提醒大家,千萬記得要點熱的!全桌人都點熱的,只得我一個人點冷的。結果發現熱的雙皮奶實在是極品,冷的遠遠比不上😂

2018-11-16
  • 順德金牌銅盤蒸污糟雞
  • 花錦鱔
2018-10-18 1071 瀏覽
趁著公衆假期約了家人去飲茶。大家都一致提出去順徳公飲茶。早到早搵位。位於佐敦是總店,是一間很簡樸的菜館。做早,中,午茶市,晚上則專造河上新鮮晚飯。茶市是靠自己企位,無待應帶位的。點心即叫即蒸,材料新鮮。雖然企位企了一陣子,但是值得的。點心款式雖不多,但味道及新鮮度已預彌補要企位的缺陷。若要要求坐得舒服可選擇坐獨立房或小菜廳,雖然要付貴一點的茶錢,但是試過其點心,相信會是值回票價吧。不得不提這裡還有生滾粥,出名河上鮮,記得要點骨腩粥。如果想食魚卜粥就要碰運氣,因很早便沽清。
外賣送餐
2018-09-15 1309 瀏覽
作為佐敦嘅二十幾年街坊, 順德公係我地經常幫襯嘅食肆之一。對依間食肆, 又愛又恨: 愛, 是因為這裡的出品都很美味, 無庸置疑; 恨, 是他們最好味的食品很早就買完(晚市, 如果沒有預先訂/預留)。今天早晨, 和家人來一齊飲早茶, 發現早晨茶市的出品同樣出色, 而且是街坊價錢, 好抵食。叉燒飽 - 夠熱、餡靚、飽正!馬拉糕 - 甜品適中, 鬆軟!蝦餃 - (必食推介) 饀料豐盈, 用料新鮮上乘 !香滑牛肉腸粉 - 牛肉新鮮好味(冇鬆肉粉味), 腸粉嫩滑, 豉油味道適中。燒賣 - 是手切豬肉, 非一般大陸攞貨可以媲美。好滿意! 會再多啲幫襯。

叉燒飽 - 夠熱、餡靚、飽正!

馬拉糕 - 甜品適中, 鬆軟!

蝦餃 - (必食推介) 饀料豐盈, 用料新鮮上乘 !

燒賣 - 是手切豬肉, 非一般大陸攞貨可以媲美。

好滿意! 會再多啲幫襯。
叉燒包
馬拉糕
蝦餃
牛肉腸粉
燒賣
2018-09-12
$35 (早餐)
叉燒包
馬拉糕
蝦餃
牛肉腸粉
燒賣
2018-08-29 1263 瀏覽
在佐敦,有盡不同世界美食的地方,正當我和朋友頭痛著食晚餐的時候,突然行過一間順徳公漁村河鮮,顧名思義是食順德菜!由於太耐沒有吃順德菜的關係,我們便進去品嚐一下!看見餐牌,我們便叫了蟲草花鮮響螺頭燉老雞湯,蒜子生扣珠江花錦鱔皇,秘製少林檀香骨,特色籠仔菜梅菜蒸菜心,那四道菜!首先,真的要稱讚一下,蟲草花鮮響螺頭燉老雞湯,以慢火燉足數個小時,用料十足,材料包括有雞腳.豬肉.元圓.杞子.蟲草花.螺頭等材料,螺頭的份量絕不輕率,材料也很新鮮,十分豐富,令湯味濃郁,十分鮮甜,令人一飲再飲。一樽湯的份量,已經可分為有5-6碗,足夠3-4人飲用,價錢十分化算!這個湯也沒有味精,絕對可以放心飲用,也有家的味道!蒜子生扣珠江花錦鱔皇,分量也不少,用上新鮮鱔魚,口感一流,油脂平均,肉質嫩滑,十分鮮美。而且魚肉也沒有細骨,魚皮和肉之間有很多骨膠原,十分適合女士食用。另外加上配菜烹調,令整個鱔魚的肉質更有味道,更特岀!秘製少林檀香骨,檀香骨原來是京都骨,但那道菜,最好食的是秘製醬汁配上檀香骨,檀香骨的肉嫩鬆化,肉的部分很多,不會好似外面的餐廳,只食到骨。煮肉的時間也剛剛好,不會煮到很老,而醬汁也剛好入到肉質內
秘製少林檀香骨,檀香骨原來是京都骨,但那道菜,最好食的是秘製醬汁配上檀香骨,檀香骨的肉嫩鬆化,肉的部分很多,不會好似外面的餐廳,只食到骨。煮肉的時間也剛剛好,不會煮到很老,而醬汁也剛好入到肉質內。配菜也很多,有三色椒, 菠蘿,洋蔥,再配上一鍋上菜,就連配菜都很入味👍🏻
最後是特色籠仔菜梅菜蒸菜心,這道菜很特別,從來沒有在其他餐廳吃過和發現,是用蒸籠來蒸菜心的,菜心很鮮甜,不會蒸到菜很老,菜心下有梅菜的配搭,兩樣加上,原來是絕配的配搭。而且用蒸籠來蒸菜心,十分有創意,就算是蒸的,都不會有油膩感!
這間餐廳的位置也很方便,外邊方便有揸車的客人,可以泊車,絕對適合一家大細和朋友聚餐的好地方!
而且餐廳的菜色都很有水準,又沒有味精,有家的味道!
  • 蟲草花天麻燉大魚頭湯
  • 蒜子生扣珠江花錦鱔皇
  • 特色籠仔菜梅菜蒸菜心
2018-08-27 1042 瀏覽
今日同朋友約食中菜,知道呢間好多遊客都會來,就到訪試試一就坐就見到枱上有前菜,吃了酸酸的非常開胃看看餐牌價錢都大眾化,唔算貴因為本人致愛是咕嚕肉,所以例點點了個蔬菜還有遠近馳名的魚咀最後加多個湯湯一上,經理就幫我們把湯分好,望一望都好足料喎!而且好入味呀好似燉雞湯咁,我連入面隻雞腳都食埋之後菜好快就上左,呢個菜睇得出好建康,除左勝瓜炆得夠淋,佢仲加左腐竹同百果,望一望仲有少許西芹,食素的朋友一定好喜歡我最喜歡的咕嚕肉上啦!外脆肉軟之後就到家鄉順徳名揚四海的煎魚咀,一上枱果個香味噗鼻,經理話呢個每日限量發售賣哂就無,我知道順徳人最講究就係烹調魚,呢味菜令我唸起家鄉的味道,實在不可多得睇下佢個水缸幾多海鮮真係食得出新鮮的味道呢度值得一讚的是佢既服務態度,臨走經理仲幫我地開門
今日同朋友約食中菜,知道呢間好多遊客都會來,就到訪試試
一就坐就見到枱上有前菜,吃了酸酸的非常開胃
看看餐牌價錢都大眾化,唔算貴
因為本人致愛是咕嚕肉,所以例點
點了個蔬菜

還有遠近馳名的魚咀
最後加多個湯

好似燉雞湯咁,我連入面隻雞腳都食埋

我最喜歡的咕嚕肉上啦!
外脆肉軟
睇下佢個水缸幾多海鮮
真係食得出新鮮的味道

呢度值得一讚的是佢既服務態度,臨走經理仲幫我地開門
2018-08-25 854 瀏覽
早兩日有朋友提議想試下順德菜, 之後我就上網睇下九龍區有咩順德菜好食, 唔覺意俾我上綱喺佐敦揾到一間有好多好評嘅順德菜!今晚就相約咗好朋友一齊去試菜, 今日系尖沙咀收工搭咗兩個站去到柯士甸站B出口過埋隧道行前少少就到, 地點都好就腳同搭車都好方便, 一入到酒家就覺得環境好舒服, 見到個部長佢好殷勤同有禮貌, 好好招呼帶咗我哋入位坐, 之後我仲問佢有乜好介紹, 佢就介紹咗三餸一湯畀我哋品嚐!我哋開咗一壺水仙, 傾下計大約等咗十零分鐘啲飯餸就到喇!我哋今晚叫咗"簡單秘制鴛鴦咕嚕肉", "金果鮮腐竹翅湯浸勝瓜", "順德極品名揚四海瓦罉煎焗魚嘴"同埋"宮廷御用蟲草花鮮響螺頭燉老雞湯"。見到有咁多好嘢食真係太肚餓好想急不及待快啲嚟快啲醫飽個肚, 而頭盤就嚟咗兩碟小食, 青椒紅椒辣椒豉油同埋有幾粒酸柑桔, 食咗真係更加開胃醒神, 第一味餸就嚟咗腐竹湯勝瓜, 我覺得啲腐竹同勝瓜都幾啱我口味淋淋地好彈牙爽口, 之後就嚟咗個蟲草響螺燉老雞湯, 啲湯真係好鮮甜好濃郁啲湯渣仲有啲龍眼肉, 果然是不同抵讚👍, 第三味餸隨即就到, 就係我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉啦!同行嘅朋友話佢應該係用豬頸肉去做肉牌, 個皮仲炸

見到有咁多好嘢食真係太肚餓好想急不及待快啲嚟快啲醫飽個肚, 而頭盤就嚟咗兩碟小食, 青椒紅椒辣椒豉油同埋有幾粒酸柑桔, 食咗真係更加開胃醒神, 第一味餸就嚟咗腐竹湯勝瓜, 我覺得啲腐竹同勝瓜都幾啱我口味淋淋地好彈牙爽口, 之後就嚟咗個蟲草響螺燉老雞湯, 啲湯真係好鮮甜好濃郁啲湯渣仲有啲龍眼肉, 果然是不同抵讚👍, 第三味餸隨即就到, 就係我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉啦!同行嘅朋友話佢應該係用豬頸肉去做肉牌, 個皮仲炸到好脆口啖啖肉冇骨添啲菠蘿又甜, 真係零舍不同... 至於個魚頭原來日日都有人訂嚟食架, 聽個經理講仲話今日有人訂, 經理答話未有魚頭, 所以客人嚟到都走咗去, 好彩我夠醒目早兩日已經訂咗先, 😎 hehe...

今晚依餐晚餐整體而言, 我會畀90分, 我諗我下次會同一大班朋友一齊嚟, 再試多d其他口味唔同嘅菜式!
  • 簡單秘制鴛鴦菠蘿咕嚕肉
2018-08-23 661 瀏覽
一大班朋友飯聚,海鮮食得多,今日試吓食河鮮,人多可以試多幾樣餸!真開心,朋友一早訂了湯同魚咀,去到餐廳再加幾樣餸,,天麻燉魚頭湯,足料,湯香濃,鮮甜,好好飲!沙煲魚咀,熱辣辣香噴噴,一個煲放在枱上全枱已聞到香味,料頭十足,魚咀走一走油,再加料頭用沙鍋爆香,皮脆肉滑,香到不得了,!順徳菜不可不吃釀尖椒蓮藕餅,香!送酒一流~!銅盤雞,雞肉滑,入味。梅菜蒸菜心,第一食,菜心帶點梅菜味幾得意。涼拌魚皮,好清新,滑,彈牙!同埋蒸左一條不記得什麼名的魚,好多骨但勁鮮甜,好香魚味。
天麻燉魚頭湯,足料,湯香濃,鮮甜,好好飲!
順徳菜不可不吃釀尖椒蓮藕餅,香!送酒一流~!
銅盤雞,雞肉滑,入味。
梅菜蒸菜心,第一食,菜心帶點梅菜味幾得意。
涼拌魚皮,好清新,滑,彈牙!
同埋蒸左一條不記得什麼名的魚,好多骨但勁鮮甜,好香魚味。
2018-08-18
25 分鐘 (堂食)
2018-08-14 682 瀏覽
今日同朋友去佐敦髮品店買嘢,跟住諗起之前有個朋友介紹過偉晴街河鮮店 由廟街 行過去偉晴街唔算好近,大約五 六分鐘,不過間店舖都算好易搵 去到偉晴街就會見到大大個 順德公漁村嘅招牌。入到店裝修比較老派 應該是一間數十年嘅老店 門口附近有個 河鮮魚池區 有個老師傅喺度 劏魚,比較少見。雞湯 少少藥材味,好濃郁味道好豐富名堂叫做三叔公 原來係三款 炸物,好香口好味, 蓮藕底面脆 中間軟 兩個口感 非常夾好好食梅菜蒸菜心 梅菜好甜 菜心好新鮮都好清甜花錦鱔煲 非常之彈牙 肉厚 魚皮爽脆少林骨味道好濃郁香口,但有朋友話有點咸整體好合我口味,正
入到店裝修比較老派 應該是一間數十年嘅老店

門口附近有個 河鮮魚池區 有個老師傅喺度 劏魚,比較少見。

雞湯 少少藥材味,好濃郁味道好豐富

梅菜蒸菜心 梅菜好甜 菜心好新鮮都好清甜

花錦鱔煲 非常之彈牙 肉厚 魚皮爽脆

少林骨味道好濃郁香口,但有朋友話有點咸

整體好合我口味,正
2018-08-13
2018-08-13 550 瀏覽
約了三五知己在佐敦按完摩💆🏼‍♀️💆🏼‍♀️💆🏼‍♀️,就search了附近的食店,最後選了這家順德菜,見到d河鮮好新鮮呀,已經想食喇,不過又想飲下湯💁🏼‍♀️,咩都想食呀。叫咗個燉魚頭湯,超濃好好飲,仲好入味喔😍😍😍大愛湯渣都冇嘥到,都可以食埋,勁正👍🏿👍🏿呢個好似叫做煎釀三太公,有鯪魚球、蓮藕夾餅、煎釀青辣椒。平時唔食鯪魚球的我,覺得這個沒有腥味,另外蓮藕夾餅超級爽超級好食,值得再食👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿😍😍😍😍跟住之後食呢個花錦鱔,黎到仲煙boom boom 😍,魚肉超厚身而且超級彈牙,再加上個魚皮非常之多骨膠原😍😍再點了一個菜梅菜蒸菜心,清甜而不膩好想再食呀😎檀香骨好香口,讚👍🏿👍🏿地方闊落,坐得舒適,而且服務員很細心介紹菜式,下次要和家人來食喔👍🏿

湯渣都冇嘥到,都可以食埋,勁正👍🏿👍🏿

再點了一個菜梅菜蒸菜心,清甜而不膩
好想再食呀😎
檀香骨好香口,讚👍🏿👍🏿

2018-08-13 606 瀏覽
同同事係佐敦做完野,同事話依間酒樓唔錯,大家8點去到都要等15分鐘左右先坐得低。一行5人,有個又唔係好肚餓,所以我地就叫左個$1480既四人餐。一開始就有個魚湯,用料1d都唔小器,令到成個湯好鮮甜,而且豆腐十分之滑,大家飲完都追call。跟住就上左《順德煎釀二叔公》,初時睇個名都唔知係咩,問d staff先知原來係鯪魚肉釀蓮藕同青椒,我比較鍾意魚肉釀蓮藕,因為彈牙既魚肉加上脆身既蓮藕,口感好特別之餘,味道都好夾。之後就到《特色翅湯枱面蒸山坑魚》,唔知係咪因為佢地用左翅湯蒸,所以條魚比普通蒸魚會更鮮甜,最好點埋佢地個醬汁,有dd 辣仲正😋😋😋 不過條魚比較多骨,食之前要留意下。跟住就到我最想食既《太子成名脆皮咕嚕肉》,黎到酒樓必點既菜式,果然冇令我失望,皮薄而脆,粉少又唔會好油膩,肉質鬆化,份量仲好多。當我地都食到8成飽之際,待應就上埋《得獎銅盤污糟雞》。用左銅盤既關係,上菜個果陣仲有d炸炸聲,已經聞到好香。食落雞肉好嫩滑,1 d都唔鞋,個汁都好惹味,我地因爲咁又叫左幾個白飯🙈🙈🙈減唔到肥喇😫大家最後都食到好鬼飽,除番開都唔貴,大家都話下次一定要再encore!

2018-08-08 586 瀏覽
一家人去食晚飯,當然揀d 長輩啱食嘅嘢啦,又唔想成日食大集團中菜,咁就試試朋友介紹呢間專食河鮮嘅老字號菜館。.聽朋友講話「宮廷禦用鮮螺頭燉雞湯」個湯好好飲,咁就叫咗比家人飲。真係好足料,聽講燉足4個小時,夠曬火喉,大家都飲完一碗又一碗。.「豉汁蒸魽魚」 - 家人都好中意呢碟,因為夠惹味呀,魽魚都幾新鮮肉滑。.「金牌污糟雞」好嫩滑又好入味,又帶少少沙薑味,我個人推介呢個一定要叫!呢個係得獎之作!.「瓦罉煎焗魚咀」,呢碟我無食,家人就話好香口好惹味,佢地話下次都要食呢個。.「特色籠仔梅菜蒸菜心」菜心勁甜勁新鮮!份量真係好多,同梅菜一齊整好特別,仲帶有荷葉味!.「得奬龍吐珠」用魚肉整成魚球,肉質彈牙又鮮甜!.「蔥蒜煎大蝦」都幾大隻,d汁送飯一流。.「黃金糕」甜品係送的,不錯。.家人平時食飯好多批評,但今次少有地差唔多樣樣都讚,食得好開心。家人未食飽就已經話下次要再尼叫咩菜式食,好推薦大家食!

「得奬龍吐珠」用魚肉整成魚球,肉質彈牙又鮮甜!

「蔥蒜煎大蝦」都幾大隻,d汁送飯一流。

「黃金糕」甜品係送的,不錯。
家人未食飽就已經話下次要再尼叫咩菜式食,好推薦大家食!
  • 金牌烏糟雞
2018-08-07 915 瀏覽
朋友介紹話E間順德野傳統家鄉菜感覺,於是一行4人嚟食晚飯 !! 環境都唔錯,幾闊落,坐得舒服不過啲燈就搞到,影得散咗,唔太清楚 😂😂麻蟲草花燉魚頭😍湯個湯好足料,夠曬火喉而且份量一D唔小。飲落燉湯好滋味,非常補身特色籠仔梅菜蒸菜心 估唔到梅菜+菜心咁夾,梅菜蒸出黎的菜心又香又甜!!而且份量多到食唔晒家鄉煎釀三太公即 :脆炸手打鮻魚球每人一隻剛剛好炸過嘅鮻魚球,好香口,估唔到食落咁香咁惹味仲有蜆蚧醬添。真係好正呀。  蒜子生扣花錦大鱔 呢個都一定要食鱔皮香、滑、鮮! 肉質無得頂!!嫩滑夠魚味, 口感煙韌!我們一話不說地把碟上的鱔 清光了。HAHA秘制少林檀香骨 食落幾鬆軟, 肉鮮甜而不膩 。非常入味!!熱辣辣!!其他配菜吸左D醬汁, 都特別好味  呢間餐廳又平又抵食,仲夠哂順德風味,下次再黎食呀。

環境都唔錯,幾闊落,坐得舒服

不過啲燈就搞到,影得散咗,唔太清楚 😂😂

麻蟲草花燉魚頭😍

湯個湯好足料,夠曬火喉

而且份量一D唔小。

飲落燉湯好滋味,非常補身

特色籠仔梅菜蒸菜心

家鄉煎釀三太公

即 :脆炸手打鮻魚球

每人一隻剛剛好
炸過嘅鮻魚球,好香口,估唔到食落咁香咁惹味

仲有蜆蚧醬添。

真係好正呀。

蒜子生扣花錦大鱔

呢個都一定要食

鱔皮香、滑、鮮!
肉質無得頂!!嫩滑夠魚味, 口感煙韌!

我們一話不說地把碟上的鱔 清光了。HAHA

秘制少林檀香骨

食落幾鬆軟, 肉鮮甜而不膩 。

非常入味!!熱辣辣!!其他配菜吸左D醬汁, 都特別好味

呢間餐廳又平又抵食,仲夠哂順德風味,下次再黎食呀。

• 蟲草花燉魚頭湯
2018-08-04 322 瀏覽
我個fd 最近問我有無興趣食中式晚餐,因為佢上openrice個陣見到有間既小菜好似幾吸引,所以我就同fds 佢地去左佐敦間順德公漁村河鮮食dinner 蟲草花天麻燉魚頭湯煲湯其實好大煲,但我影到好似好細甘,哈哈。每人最少可以飲幾碗,我都唔知飲左幾多碗。 飲落同嗅個隻味好唔同,好好飲,又唔咸。我連d 湯渣都食埋,因為又真係幾好食。推介!!家鄉煎釀三太公我本身同小新一樣唔中意食青椒,但配埋d 鯪魚肉一齊食,完全唔覺得苦。 推介!!其餘兩太公好好食。溫馨提示:一上去熱辣辣,小心燙口。 秘製少林檀香骨檀香骨肉味濃,但又唔會好咸,meat lover 必點!!蒜子生扣花錦鱔皇我本身對膳唔太大感興趣,但呢個真係好入味。特色籠仔梅菜蒸菜心菜心d 顏色太靚啦,我忍唔到影左好多張相post 左上網, 哈哈。菜心好新鮮,食完上面d濃味野,再食呢個菜心真係一流!!鐘意味道濃d既朋友可以食埋梅菜,夾埋一齊食好惹味!!

蟲草花天麻燉魚頭湯

煲湯其實好大煲,但我影到好似好細甘,哈哈。

每人最少可以飲幾碗,我都唔知飲左幾多碗。

飲落同嗅個隻味好唔同,好好飲,又唔咸。
我連d 湯渣都食埋,因為又真係幾好食。
推介!!

家鄉煎釀三太公

推介!!
其餘兩太公好好食。

溫馨提示:一上去熱辣辣,小心燙口。

秘製少林檀香骨

檀香骨肉味濃,但又唔會好咸,meat lover 必點!!

蒜子生扣花錦鱔皇

我本身對膳唔太大感興趣,但呢個真係好入味。

特色籠仔梅菜蒸菜心

2018-07-31