2020-10-02 57 瀏覽
中秋假期,大家應該好多本身都會出國外旅行( ・᷄ὢ・᷅ )琴日又食月餅食滯,🇰🇷今日就專登去食韓國人主理嘅家常小菜✨當自己去咗旅行,又唔會話好漏-一上枱有四碟小菜🌟薯仔|炒魚板|泡菜|芽菜菠菜泡菜夠辣帶酸,好啱鍾意食辣嘅朋友仔芽菜菠菜就幾清爽,好爽口,薯仔條又好食魚板咬口好好,洋蔥都好入味.🇰🇷韓式醬烤LA排骨|💰158醬汁甜甜香肉味加上芝麻超好送飯肉又夠林夠入味啲骨仲帶好正喎份量多少少就好🥺同埋肥膏少DD就好.🌶泡菜湯配白飯|💰78夠味夠辣好惹味,仲有d豬肉係底.野飲係小麥茶,解下膩幾好

一上枱有四碟小菜
🌟薯仔|炒魚板|泡菜|芽菜菠菜
泡菜夠辣帶酸,好啱鍾意食辣嘅朋友仔
芽菜菠菜就幾清爽,好爽口,薯仔條又好食
魚板咬口好好,洋蔥都好入味

🇰🇷韓式醬烤LA排骨|💰158
醬汁甜甜香肉味加上芝麻超好送飯
肉又夠林夠入味啲骨仲帶好正喎
份量多少少就好🥺同埋肥膏少DD就好

🌶泡菜湯配白飯|💰78
夠味夠辣好惹味,仲有d豬肉係底

野飲係小麥茶,解下膩幾好
2020-09-30 46 瀏覽
住在紅磡十數年,對這區的一草一木,都另有一番感情,今晚知道這裏有間由韓國籍廚師主理,便來享受一頓晚飯。店內地方不是很大,大約有20個座位,播放着韓式音樂電視節目,很有韓式家庭料理的感覺。菜包肉(供二至三人用) $270 ,用上了五花腩去皮,肉和脂肪的比例剛剛好,沒有豬臊味,混合火箭菜和酸辣醬汁,口感清爽,開胃又美味。辣炒年糕 $98 ,內有年糕、雞蛋、魚片、西生菜、炸餃子、炸紫菜卷及京蔥。年糕口感彈牙,加上辣醬汁,辣度頗高,個人十分之喜愛。

年糕口感彈牙,加上辣醬汁,辣度頗高,個人十分之喜愛。

2020-09-26 59 瀏覽
我哋嗌左一個部隊鍋($268)、甜辣炸雞(配炸年糕($138)同埋豬肉香菇炒飯($98)首先講咗第一樣嘢嚟嘅部隊鍋其實都真係幾大份👍👍同埋其實我平時好少食部隊鍋部隊鍋就係應有盡有🤔🤔我覺得佢嘅辣度都算叫做啱啱好嘅即使我唔係好食得辣都覺得食落去好惹味跟住嗰個甜辣炸雞其實比我想像中出色佢甜同酸嘅比例調校得啱啱好🤩🤩完全唔會有其中一樣喧賓奪主同埋佢啲雞肉食落去都係好滑嫩嘅(不過我第一次見炸雞會係比雞翼嘅🤔🤔其他韓國菜嘅舖頭通常都冇咩見)最後一個就係嗰個豬肉香菇炒飯食落去都叫幾入味嘅☺️☺️同埋豬肉都算叫做幾多食落去亦都唔會乾、好鞋颯颯

首先講咗第一樣嘢嚟嘅部隊鍋

佢甜同酸嘅比例調校得啱啱好🤩🤩
完全唔會有其中一樣喧賓奪主
同埋佢啲雞肉食落去都係好滑嫩嘅
(不過我第一次見炸雞會係比雞翼嘅🤔🤔
其他韓國菜嘅舖頭通常都冇咩見)

最後一個就係嗰個豬肉香菇炒飯
食落去都叫幾入味嘅☺️☺️
同埋豬肉都算叫做幾多
食落去亦都唔會乾、好鞋颯颯
2020-09-25 67 瀏覽
終於頂到星期五了,返左成個星期工。今日晚飯並唔可以馬虎。唔講你地唔知 紅磡區 有條美食街。位於:「紅磡崇潔街」行左幾間都冇咩心水, 係美食街中段位 比我發現左呢間韓國餐廳。「食道樂」我企左係佢門口 目不轉睛 。比佢地既食物圖片深深吸引住,就好似 圓筆永遠被筆刨 深深吸入!吸我入去!入到去。 「啊 ~」又估唔到 員工甘親切。 令到我 心情極之 舒暢! 開心落單先。哈哈 落完單 9秒9既速度 細心上了 小菜,及茶。 呢一點好加分!真心 簡單得黎,好重要既餐飲細節。第一道菜黎左:「食道樂 牛排骨湯 」 第一點 湯夠熱得黎暖 ,岩哂心急既我 一匙羹湯溝一匙羹飯,完美配搭。佢湯入邊啲牛肉鮮味直接融入喺碗湯入邊。 牛肉簡直就係,好似置身於海底中的一隻牛。 入晒味好好味!淨係條金菇都可以綠葉便翡翠,因為都係入晒味好好味重點推介!重點推介!第二道菜:「韓式醬烤LA排骨」你地知唔知咩叫美食中的混血兒?韓式醬 甜甜地,再溝埋LA既牛。呢D就叫做美食中的混血兒!!!。 唔係請笑 我直接包落生菜到 加D泡菜 再加少少辣醬。 即刻變成 好清純既混血兒!非筆墨可以形容,你地有機會一定要點呢個餸。因為 美食

第一道菜黎左:「食道樂 牛排骨湯 」

第二道菜:「韓式醬烤LA排骨」
你地知唔知咩叫美食中的混血兒?
韓式醬 甜甜地,再溝埋LA既牛。呢D就叫做美食中的混血兒!!!。 唔係請笑 我直接包落生菜到 加D泡菜 再加少少辣醬。 即刻變成 好清純既混血兒!非筆墨可以形容,你地有機會一定要點呢個餸。因為 美食中的混血兒 你地唔試就走寶了。

第三道菜:「蔬菜煎餅」
果然有料到,啲蛋漿完美包圍蔬菜,煎到好香。啖啖蛋又啖啖蔬菜,雖然佢係煎出嚟。但係感覺上勁健康。 再加上佢地店溝左隻醬去點。 對唔住冇挑剔,我話比你哋知,一樣嘅餸越簡單越複雜。你地點左就會明白我講咩!真心推介。

最黎我想講 廚師係正宗韓國人!因為我臨走既 我壓抑唔到自己嘅情緒,我同佢講左好好食 。
但佢用韓文回答我!令到我明白透過美食可以認識到朋友。我講左句:「Ma Shi Da(맛있다)」 =好味道!
韓國廚師姐姐講左句:감사합니다 (kam sa ham ni da/ 琴沙堪咪打)
我會再黎食呢間:「食道樂」
2020-09-22 48 瀏覽
韓國人主理 🇰🇷 🥰食道樂⁣最近到處遊走,發現土瓜灣有不少隱世韓食店。 食道樂位於崇潔美食坊內,由韓國人主理,味道十分正宗,席間亦見不少韓國食客。🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷⁣分別試了醬油炸雞,豬肉香菇炒飯及野菜煎餅。個人十分推薦煎餅,香且軟糯,配上馬格利米酒。使人十分滿足。炸雞入口肉質嫩滑,味道適中。 個人覺得整體價錢合理,唯獨位置比較隔涉。住附近的朋友可以一試。⁣📍食道樂❤️野菜煎餅 (真心好好味😍😍😍😍😍)
韓國人主理 🇰🇷 🥰食道樂

📍食道樂
❤️野菜煎餅 (真心好好味😍😍😍😍😍)
2020-09-22 44 瀏覽
今日冒住傾盆大雨去到紅磡既美食街一嚐地道既韓菜。崇潔街係紅磡人最熟悉既係佢小店林立,一條街有韓國野、日本野、茶記、四川野、港式車仔麵、火鍋,乜都齊。唔知食咩行入去總可以搵到岩心水。今日心血來潮想食韓菜,就去左間由阿豬媽打理既韓國菜。店舖細細地,冇乜特別裝潢,但就企企理理幾乾淨。兩個人今日叫左三款試試先。韓式醬烤排骨用鐵板上既牛仔骨,可以保持住溫度,我地慢慢一邊傾計一邊食都可以。有6塊左右,每塊size都算大,醬汁係偏甜,喜歡食甜甜地口味既可以試下。韓式豬排骨肉餃子大大粒炸餃子,有七粒咁多,新鮮炸起,外脆內多餡,推介!石鍋烤牛肉粉絲我諗阿豬媽口味係偏甜,因為個湯都係好濃同甜,用來撈飯一流,牛肉份量都多。整體來說,食物既品質唔錯,侍應既服務亦合格有餘,值得大家黎品嚐。

韓式醬烤排骨

韓式豬排骨肉餃子
大大粒炸餃子,有七粒咁多,新鮮炸起,外脆內多餡,推介!

石鍋烤牛肉粉絲

2020-09-18 50 瀏覽
去唔到旅行唯有食韓國餐先🤪🤪尖沙咀嘅韓國街食到沒有新意了,今次黎到紅磡塭食先,其實都係朋友帶路🤪家庭路線既韓國店❤️三個人嗌左蔬菜紫菜包飯,紫菜包飯主要既食材有韓國飯、韓國海苔、香油、芝麻,醃黃瓜、蛋絲、蔬菜🥬清清地,喜歡這味道😋牛肉大醬湯配白飯,熱辣辣香噴噴,大醬湯和牛肉是最搭配的,感覺係最道地的家庭口味🥰配料有洋蔥🧅大蔥,紅辣椒🌶️豆腐,金針菇,牛肉來煮大醬湯,另外付的三個小菜,泡菜,油麥菜同薯仔🥔都超級好吃😋 大醬湯口味原全是我的口味,好送飯呢❤️韓式水冷麵配烤牛肉,冷麵的分量也是不少的,牛肉冷麵配上柚汁既湯,配料好豐富,有蘿蔔片,半隻蛋和韓烤牛肉,還有很多很多的芝麻,麵質煙靭,吃下十分清爽,又有口感,夏天食用非常開胃啊😍韓式的雞蛋卷是韓國家庭餐桌常見的菜餚,韓國雞蛋捲喜歡放蔥或是蔬菜🥬每一口都是滿滿蔬菜與蛋,有洋蔥、紅蘿蔔🥕喜歡這種口感🤪

2020-09-18
2020-09-18 373 瀏覽
紅磡呢邊比較少黎唔知有乜好食,唯有等喺附近住嘅朋友仔推介。今次黎到呢間韓國餐廳見店內職員都用韓文溝通,似係韓國人家庭式小店經營,咁D食物就夠地道正宗👍🏻今次就簡簡單單叫左 蔬菜煎餅($98),部隊鍋(2-3人用)($268)除左貼左D韓國綜藝相之外,內裡電視播緊韓國綜藝節目同埋有K POP歌聽下🎶先黎D前菜食下先,有芽菜、泡菜、醃肉,每樣都醃得好入味,泡菜辣辣地夠開胃😋蔬菜煎餅🥬:蔬菜方面食到有蘿蔔絲、生菜絲、洋蔥絲等等,雖然冇加入肉或海鮮落去,但味道都好香口😋上菜時已經分開切好左,方便同朋友仔SHARE黎食😉本身煎餅夠薄身,兼且煎得帶點微微焦香,唔會成塊油淋淋咁,口感不錯👍🏻部隊鍋(2-3人用)🥘:用上平民食材,但味道極為惹味嘅一道韓國美食😄大大鍋,份量足,裡面有午餐肉、香腸片、香菇片、瓜菜片、金菇、洋蔥、泡菜、芝士、辛辣麵等材料,再加上香濃嘅辣醬湯底,煮左一陣已經好入味,愈食愈香濃🤤唔好以為叫得好少野食,淨係食呢2樣已經食到好飽😜呢到免加一,埋單$366,呢到D野食好入味,唔會泡菜得表面辣而D菜冇味,食物水準唔錯😎下次有機會想再試埋D烤肉😋補MENU

唔好以為叫得好少野食,淨係食呢2樣已經食到好飽😜

補MENU
2020-09-16
2020-09-16 44 瀏覽
今日同媽咪嚟到紅磡食韓國菜,呢間小店完全比到驚喜我😍店內播放着韓劇,還有韓國國旗,入到黎已經感受到一股韓風😃海鮮嫩豆腐湯:材料有魷魚、青口、豆腐、金菇、瓜及洋蔥,平時我好怕食洋蔥因為怕辣,呢度嘅洋蔥好甜好好食,跟炸餃子及一個白飯牛排骨:媽咪最喜愛的一道菜,好食到我話好飽佢都要我試吓🤣底下仲有炒過的洋蔥及金菇,同樣跟白飯,仲有個湯餃子拉麵:有三粒餃子及一隻煎蛋,份量好多,我媽食得哂😁呢度的小菜係泡菜、切絲魚糕、炒薯仔絲這裡價錢不貴,絕對可以試下佢~

海鮮嫩豆腐湯

餃子拉麵:有三粒餃子及一隻煎蛋,份量好多,我媽食得哂😁

呢度的小菜係泡菜、切絲魚糕、炒薯仔絲

這裡價錢不貴,絕對可以試下佢~

2020-09-16
海鮮嫩豆腐湯
  • 海鮮嫩豆腐煲
2020-07-30 151 瀏覽
今日住紅磡的朋友帶我來到不熟悉的紅磡區覓食,朋友知我喜歡食韓菜,說帶我食地道的韓國料理,收工已十分肚餓,十分期待。看Menu十分多選擇,有Salad、Pancake、Roll、BBQ、Maindish、Soup、Rice、Noodle、Fried Dish等,我們最後點左下面這些。店員先送上前菜。可樂 $15雪碧 $15石鍋烤牛肉粉絲配白飯 $98+$25 韓式薯粉最喜歡石鍋熱辣辣,湯香濃味帶微甜很開胃,我喜歡食韓式薯粉,牛肉汁香味濃,配飯一流。醬烤雞肉(無骨) $148醬烤雞肉也是鐵板上,保持熱度,雞肉嫩滑,味道香濃,配上烤肉醬和新鮮生菜,包起一齊食,滿足。辣炒年糕 $98很喜歡這個有特色的辣炒年糕,這裡是用石鍋上的,整體很精緻,內有魚片、西生菜、炸餃子、炸紫菜卷及京蔥等,醬汁味道調配剛剛好,我十分喜歡,推薦。這裡做的菜色夠地道有特色,下次要再來試其他菜色先得。

店員先送上前菜。
可樂 $15
雪碧 $15

+$25 韓式薯粉

辣炒年糕 $98

這裡做的菜色夠地道有特色,下次要再來試其他菜色先得。

2020-07-11
2K
2020-07-28 610 瀏覽
人在 紅磡 , 行入去 崇潔街 覓食 , 見到這一間買韓式食物的 "食道樂" 於是就入去幫襯 ~入到餐廳 , 聽到店主講韓文的 , 心裡面就覺得對了 , 雖然知道並非所有韓國人都有一手好廚藝 , 只係入到韓國餐廳 , 見到由韓國人主理 , 總會加添一份信心 ~Menu ~食韓國餐 , 有餐前小菜是常識吧 , 這家餐供應了三碟小菜 , 味道正正常常~Kimchi-Jeon 泡菜煎餅 : 厚薄適中 , 味道鹹香帶點辣 , 咬落都幾脆口 ~Yookssam Mul-naengmyeon 韓式水冷麵配烤牛肉 : 天時暑熱就食個水冷麵 , 降一降溫 , 開開胃口 , 水冷麵的湯酸酸甜甜 , 配有雞蛋半隻 , 酸蘿白兩片, 麵質煙煙韌韌又夠彈牙 , 加上烤牛肉絲 , 味道不俗 ~Galbi Tang 牛排骨湯配白飯 : 據聞這道菜有補身作用 , 所以就點來吃 , 湯頭濃郁清香 , 牛香滿溢 , 牛排骨煮得入味 , 咬落又不柴皮 , 還配有蛋絲、金菇絲、粉絲 , 感覺好有傳統味道 ~本篇完 ~
人在 紅磡 , 行入去 崇潔街 覓食 ,
見到這一間買韓式食物的 "食道樂" 於是就入去幫襯 ~

Menu ~

本篇完 ~
2020-07-18 128 瀏覽
經個紅磡出名嘅食街:崇潔街。入面有一間插有韓國旗嘅「食道樂」,想食傳統韓國菜,黎呢度真係岩晒。一踏進店立刻見到好多韓國傳統物品。原來呢度老闆同大廚都係韓國🇰🇷人,連店員小妹都講得一口流利的韓文。叫了客自家製韓方參雞湯包餃子和飯$138同調味牛排骨肉&LA牛仔骨包湯和飯$88。先黎韓式前菜,可能店子不算大,等待食物時已聞到烹調中嘅肉香味,而人參雞湯極之熱辣辣,滾住上枱,超吸引。湯鮮味入口帶甘,整隻BB雞肉質幼嫩,冇諗到成隻雞份量甘多,不過真係好好食,瞬眼間已經清光。而調味牛排骨肉&LA牛仔骨調味剛剛好,肉嫩熟度剛剛好,仲有生菜🥬可以包住食。嘆埋杯袖子茶。ps. 店內有大電視📺播住Running man,睇到唔想走呀~~

先黎韓式前菜,

嘆埋杯袖子茶。

2020-07-12 97 瀏覽
今日去咗紅磡食韓國菜,因為冇得去旅行,但係又好掛住韓國嘅美食,所以就揀咗呢一間餐廳,餐廳裝修唔錯,座位都幾寬闊,坐得幾舒服。我哋兩個人叫咗三樣嘢食。海鮮煎餅雖然比較細分,但係味道不錯,海鮮和上面的配菜也很新鮮,煎得啱啱好。如果覺得唔夠味,還有醬汁可以點。☺️牛排骨湯飯牛肉非常軟熟,有肥有瘦,送飯就啱啱好。😃芝士炸雞炸雞口感不錯,非常juicy,上面還有很多芝士粉。最令我驚喜是旁邊的薯條,好脆,炸得幾好食。😊唔少得飲韓國既酒,叫左蜜桃味🍑

海鮮煎餅

牛排骨湯飯

牛肉非常軟熟,有肥有瘦,送飯就啱啱好。😃

芝士炸雞

唔少得飲韓國既酒,叫左蜜桃味🍑
2020-07-11 112 瀏覽
平時食得多中式菜及泰菜,今晚來到祟潔街,見到這間門口有支小韓國旗的韓國餐廳,再看一看菜式,決定今晚的晚餐食韓國菜。餐廳座位外面看入去隻有二人枱,顯得較窄,但行到入面原來裡面有兩排4人卡位的,都顯得較闊落。餐牌都較多選擇。餐廳先送上餐前小食,有煙肉腸、牙菜及泡菜,可以一邊食一邊選擇菜式。韓式醬烤LA排骨$158原來這個LA醬烤排骨就是牛仔骨,面上有少少芝麻及洋蔥,LA牛排骨味道帶傳統的韓式的甜味,部份烤得五成熟,肉汁豐富,甜中帶咸的很有韓式風味。石鍋拌雞飯$78石鍋熱呼呼的,裡面材料豐富,有芽菜、翠玉瓜、紅蘿蔔、紫菜、菠菜、雲耳及雞肉,飯量覺得少了些,至於味道則充滿帶點清新的韓式特色。海鮮炒粉絲$128海鮮炒粉絲面也有石鍋飯的配料,及多了雞蛋絲、冬菇,海鮮有青口、蝦、及蝦仁、鮮魷及蜆肉…等,粉絲透明透明的,煙煙韌韌,與配料一齊食,別有一番韓色的味道。食韓式菜,再配多個可樂飲品,食得頗為滋味呢。

餐牌都較多選擇。

韓式醬烤LA排骨$158

石鍋拌雞飯$78

海鮮炒粉絲$128

食韓式菜,再配多個可樂飲品,食得頗為滋味呢。
2020-07-11 90 瀏覽
有排都無得去旅行,突然好想食下韓國菜,去到崇潔街揾食,最後入左呢一間很光亮嘅韓國餐廳。店舖唔算很大,但乾淨企理,餐廳大電視播放著輕快K-pop, 聽到廚師和侍應用韓語交談,果然夠晒地道。點菜後, 侍應奉上三碟前菜:芽菜、泡菜、醃肉,三款都很開胃。🍲 食道樂韓方參雞湯(配白飯)$180Sam Gue Tang (special ginseng chicken soup)熱騰騰的人參雞湯「滾住」上枱,用上全隻雞、腹中塞入糯米、有紅棗、人參,另外配上白飯,相信係用韓國米,比一般嘅飯更有嚼口,湯底很入味,明顯長時間燉煮製成,雞肉比較淡味道,應該係長時候熬湯導致,但撈埋湯底一齊食真係好正。🐂石鍋拌飯 (牛) [還可選豬 或 雞]$78Folsom-BibimbapDop Sot Bibimbap Hot Stone Pot Bibimbap, choice: beef , pork, chicken 拌飯剛上枱時不停發出熱辣辣的「時時」聲,比出面嘅拌飯多餸,除了生雞蛋和牛肉外用上五種不同類型嘅瓜菜,出面嘅拌飯一般會加甜/辣醬撈飯,但呢個拌飯真係唔落任何調味料都已經好夠味,牛肉係硬身少少,很出肉味

店舖唔算很大,但乾淨企理,餐廳大電視播放著輕快K-pop, 聽到廚師侍應用韓語交談,果然夠晒地道。

🍲 食道樂韓方參雞湯(配白飯)$180

🐂石鍋拌飯 (牛) [還可選豬 或 雞]$78
石鍋拌飯 (牛) [還可選豬 或 雞]

拌飯剛上枱時不停發出熱辣辣的「時時」聲,比出面嘅拌飯多餸,除了生雞蛋和牛肉外用上五種不同類型嘅瓜菜,出面嘅拌飯一般會加甜/辣醬撈飯,但呢個拌飯真係唔落任何調味料都已經好夠味,牛肉係硬身少少,很出肉味,生雞蛋夠滑,整體餸與飯比例得恰當。

🥞蔬菜煎餅 $98
蔬菜煎餅

Vegetable pancake with pumpkin, carrot, spring onion Haemui-Pajeon

每一啖都食到瓜菜洋蔥、紅蘿蔔、南瓜,煎餅唔會過多油,香口得黎感覺每一口都食得好健康。

飲品:檸檬茶 $8 和 忌廉梳打$15

2020-07-10
蔬菜煎餅
  • 石鍋拌飯 (牛)