2021-02-22 140 瀏覽
餃子全部都係人手製造,每隻都肥嘟嘟非常吸引! 除咗可以外賣湯餃同煎餃,仲可以買生餃返屋企自己煮,而且仲有九款口味俾你選擇,每一盒可以雙拼或者三拼!我就梗係一次過試多啲味道啦!🥟泡菜鮮肉餃呢個煎嚟食真係一流,裏面肉同埋泡菜餡料分布好平均,泡菜有少少辣味,咬落去多汁🥟韮菜鮮肉餃韮菜味好香濃,而且同肉嘅比例剛剛好,唔多食韮菜嘅我都忍唔住試咗兩隻😋🥟芝士粟米鮮肉餃🧀煎完之後餃子外脆爆汁,裏面嘅芝士仲要可以拉絲㗎,芷娸都食唔停口!🥟椰菜鮮肉餃咬落去裏面有大量嘅椰菜,爸爸就最鍾意啦!🥟咖喱鮮肉餃咖喱味好濃郁,香氣撲鼻。餃子裏面除咗肉同咖喱之外,加入左洋蔥🧅食落去口感非常好!全部都非常足料,脹卜卜爆饀爆汁。 眨吓眼就自己食晒六隻😋仲覺得未夠喉❤️

🥟泡菜鮮肉餃
🥟韮菜鮮肉餃
🥟芝士粟米鮮肉餃🧀
🥟椰菜鮮肉餃
咬落去裏面有大量嘅椰菜,爸爸就最鍾意啦!
🥟咖喱鮮肉餃

2021-02-09 278 瀏覽
曾經身為屯碼地頭蛇嘅我地聽到屯碼開左餃店
即刻仆去食呀!!!我仲要係一個對晒一打都冇問題嗰啲😂🙌🏻
今次有素餃食 唔去等幾時喎😎
🥟香煎清新素餃 ($42)
因為佢地啲湯喺有肉~所以就食煎餃
同埋配左喼汁!另外一款菜譜有蝦米所以就唔要啦( ˃ ⌑ ˂ഃ )
一食落口!超脆T_T煎得啱啱好
本身個餃都好夠味同足料(有木耳、蘿蔔、瓜、仲要有粉絲!勁加分)
啲料又切得好碎 口感好好!加左個喼汁勁match!!(  ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀  )
🥟素生餃($52/1打)
啲素生餃我就拎左去淥~睇下係咪唔同講法!
佢地嘅皮唔算厚但淥左都唔算太滑~不過勝在餡料取勝😂
我就鍾意肥妹口味啲 拎去煎!夠晒香口!
鍾意健康啲嘅你地淥湯我都支持架꒰๑•௰•๑꒱
總括嚟講~通常喺街邊食嘅素餃
啲店主都會整得勁hea 我地又冇得要求 有得食好過冇🥺
不過哩款我見到嘅係佢地真係有關愛素食寶寶T_T.📍 餃里 @gao_lay
屯門湖秀街2號悅湖山莊商場地下51-52號舖.💰Total: $94味: 8.5/10抵:7/10
飽: 8/10.我餃餃震🐒將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家.#vege
曾經身為屯碼地頭蛇嘅我地聽到屯碼開左餃店
即刻仆去食呀!!!我仲要係一個對晒一打都冇問題嗰啲😂🙌🏻
今次有素餃食 唔去等幾時喎😎
🥟香煎清新素餃 ($42)
因為佢地啲湯喺有肉~所以就食煎餃
一食落口!超脆T_T煎得啱啱好
啲料又切得好碎 口感好好!
🥟素生餃($52/1打)
啲素生餃我就拎左去淥~睇下係咪唔同講法!
佢地嘅皮唔算厚但淥左都唔算太滑~不過勝在餡料取勝😂
我就鍾意肥妹口味啲 拎去煎!夠晒香口!
鍾意健康啲嘅你地淥湯我都支持架꒰๑•௰•๑꒱
💰Total: $94
味: 8.5/10
抵:7/10
飽: 8/10
#vegetarian #vegan #veggie #vege #eatclean #plantbaseddiet #hkig #hkfoodie #foodlove #greenfoodie #igfood #green #healthyfood #igers #foodie #igfood #dumplings #餃子 #yum #素食 #跑素 #美食 #健康 #香港素食 #素人跑屯門 #黃店 #黃色經濟圈
2021-02-09
10 分鐘 (堂食)
午餐
2021-02-07 183 瀏覽
屯門牛牛有口福喇😆12月中先開張既餃子黃店岩曬依加凍冰冰既天氣添啊‼️🍽泡菜鮮肉餃(4.8/5)因為見到menu話呢款得煎餃所以我係屋企都有照做😆泡菜餡超足好感動🤤泡菜酸酸辣辣加埋鮮肉係連婆婆級長輩都大讚好食👵🏻👍🏻🍽椰菜鮮肉餃(4.5/5)外皮滑捊捊,厚度適中🤤微微煙韌,係一塊攞滿分既外皮😍內餡好足料,而且食到椰菜甜甜地味道💛又有椰菜既爽脆又有軟糯既鮮肉餡簡直係super match😲🍽香茜鮮肉餃(4/5)芫荽既味道好出,但完全冇草青味🤤放係鮮肉餡內就好似混為一體咁😍建議唔食芫荽既朋友都可以一戰‼️整體味道都好好,餡料調味岩岩好而且一共超過9款餃子可以食,下次買個陣想試埋芝士栗米同素餃🤤

🍽泡菜鮮肉餃(4.8/5)
因為見到menu話呢款得煎餃所以我係屋企都有照做😆
泡菜餡超足好感動🤤
泡菜酸酸辣辣加埋鮮肉係連婆婆級長輩都大讚好食👵🏻👍🏻

🍽椰菜鮮肉餃(4.5/5)
外皮滑捊捊,厚度適中🤤微微煙韌,係一塊攞滿分既外皮😍
內餡好足料,而且食到椰菜甜甜地味道💛

🍽香茜鮮肉餃(4/5)
芫荽既味道好出,但完全冇草青味🤤
放係鮮肉餡內就好似混為一體咁😍
建議唔食芫荽既朋友都可以一戰‼️

整體味道都好好,餡料調味岩岩好
題外話/補充資料: 店鋪內可買生/熟餃子,熟餃方面有湯餃同煎餃分 6隻既價錢由💰36-42不等,仲可以簡雙拼三拼四拼添😲 餃子全人手製作,而且湯底仲係住家椰子豬骨湯,絕不含味精‼️ 餃子吸引到大量朋友黎買,所以好快賣曬 大家記得早啲去或者留意IG既動向啦🤫
2021-01-19
2021-02-03 170 瀏覽
屯門碼頭係小編嘅童年成長地,雖然搬離咗呢度好耐,但我都會久唔久喺呢度遊走,因為呢個地方有好多小店,可以chill一個晏晝⋯🥰 而小編今次想大大粒嘅餃子小黃店!♥️.佢哋嘅餃子總共有9款口味,除咗1款係素餃,其餘都係混入新鮮豬肉而成 🐷⋯ 小編今次試咗其中5款,粒粒都好大粒,而味道又係點呢?🤔 (以下價錢係6隻/9隻熟餃價,生餃價錢又係唔同嘅).椰菜鮮肉餃 $36/$42椰菜豬肉係一款好常見口味嘅餃子,皮好薄,菜嘅份量比肉多好多!🤓 小編略嫌偏鹹咗少少,重口味嘅人可能會鍾意!🧐.香茜鮮肉餃 $36/$42喺而家乜都要落芫荽嘅時代點會少得有現芫荽嘅水餃呢?😂 芫荽嘅份量佔大約八成左右,每一口都淡淡荽味!🤣 味道黎講,佢比椰菜鮮肉冇咁鹹,係一款幾好食嘅餃子!😋 老爸認證好食!🥸.紫菜鮮肉餃 $42/$48呢一款餃子係小編喺出面冇見過嘅口味,冇諗過平時飲嘅紫菜肉碎湯可以變成餃子內餡,而係好食嘅!😃 都係淡口味為主,食落其實係同紫菜湯好似冇太大差異,只不過形式上變得唔同!冇乜記憶點嘅餃子⋯🙈.咖喱鮮肉餃 $42/$48呢一款餃子意外地覺得好食,咖喱味超級濃郁!偏向日式咖喱口味,唔辣嘅!😍 內裏除咗
椰菜鮮肉餃 $36/$42

香茜鮮肉餃 $36/$42

紫菜鮮肉餃 $42/$48

咖喱鮮肉餃 $42/$48
呢一款餃子意外地覺得好食,咖喱味超級濃郁!偏向日式咖喱口味,唔辣嘅!😍 內裏除咗咖喱同埋豬肉之外,仲有洋蔥絲喺入面,口感十分之好!😗 但如果食得太多隻,會有啲啲膩口⋯🤨 小編發現攞佢用來做煎餃比起煮/蒸嘅更加出色~🤤

芝士粟米鮮肉餃 $46/$52
呢一款餃子係小編同媽子嘅NO.1!!! 芝士味超級濃郁,煮完即刻食仲有少少嘅流心效果!☺️ 芝士粟米加豬肉呢一個combination好難會輸,無可否認嘅係,食得太多芝士會覺得好膩/滯,但都味道來講,佢真係好好食呀!😚

可能你哋會覺得呢個價錢食餃子會有啲貴,但係佢嘅size係比出邊嘅大1.5倍左右,將個畫面拉闊少少,其實都差唔多嘅啫!😏 一家三口試咗呢五款排名都有少少唔同可以俾大家參考吓⋯🤗
👧🏻:芝士粟米>香荽>咖喱>紫菜>椰菜
👩🏻:芝士粟米>香荽>紫菜>椰菜>咖喱
👨🏻:香荽>紫菜>椰菜>芝士粟米>咖喱
除咗上述嗰五款口味之外,其實重有3款鮮肉餃(泡菜/韭菜/芹菜)同埋1款素菜餃子咖!有機會嘅話,再試埋佢!😝
2021-01-30 991 瀏覽
#pb食在屯門 #pb支持黃店💛 大大隻餃子🥟屯門碼頭最近開左間餃子黃店 仲有生餃子買番屋企 深受附近居民歡迎😍 多謝小店邀請 等我可以試下佢嘅湯餃同煎餃😋 文青嘅裝修顛覆左傳統餃子店嘅感覺 更加吸引年輕人🤩 而且隻隻餃子每日即包即製 大大隻 漲卜卜❤️.餃子$36-42 6隻 / $42-48 9隻 雖然唔平 不過勝在夠大隻 足料👍🏻 佢有9款唔同餡 有湯有煎 好多選擇😋 湯餃湯底仲係椰子豬骨雞湯 夠哂清甜🥰🔹煎餃 - 泡菜鮮肉🥟推介❤️ 我個人中意食煎餃多過湯餃😝 尤其是泡菜 煎完好香好惹味🤤 仲要唔會好鹹😋 餃子皮煎完少少脆👍🏻🔹湯餃 - 椰菜鮮肉🥟呢款係3款裡面較普通嘅一款😝 不過入面落左大量椰菜 清清地 飲埋個湯都唔錯😋🔹湯餃 - 香茜鮮肉🥟芫茜控呀🙋🏻‍♀️💚 一咬落去而且好重芫茜味🤩 原來佢真係加左好多芫茜🤤 雖然唔係個個識欣賞 不過我幾中意😍.煎餃會跟送豉油 而湯餃會跟送辣菜脯😉 好開心屯門有間黃餃子店 好方便🥰 可以買生餃子返屋企慢慢整😋餃里屯門湖秀街2號悅湖山莊商場地下51-52號舖
#pb食在屯門 #pb支持黃店💛
大大隻餃子🥟

🔹煎餃 - 泡菜鮮肉🥟

🔹湯餃 - 椰菜鮮肉🥟

🔹湯餃 - 香茜鮮肉🥟

餃里
屯門湖秀街2號悅湖山莊商場地下51-52號舖
15 分鐘 (堂食)
下午茶
餃里 (屯門)屯門湖秀街2號悅湖山莊商場地下51-52號舖@gao_lay 生餃 $46-60/打 (不同口味有不同價錢)我絕對係餃子控🥟 烚既煎既都一樣愛😍 悦湖山莊商場開左間高質餃子店,屯門牛有口福了☺️ 鋪頭有得買煮好左既餃子,當然都有生餃😉 我就揀左芝士粟米鮮肉餃、泡菜鮮肉餃、韭菜鮮肉餃🤤 店舖暫時提供共9種口味!! 真心好足料呀,隻隻都爆餡爆汁💥 三款入面好難揀邊款最好食,因為三款都好正🐷 切開芝士粟米鮮肉餃係有拉絲嫁,芝士味都好濃郁👍 泡菜鮮肉餃、韭菜鮮肉餃就比較濃味,韭菜勁香,泡菜都幾辣下😂 一口氣食左6隻好似唔係好夠喉,好想試埋其餘6種口味🥱PS 附送既辣菜脯都勁好食,爽口得黎好辣好過癮😋 仲有秘製既醬汁,酸酸甜甜同餃子係絕配😌
餃里 (屯門)

• 芝士粟米鮮肉餃
  • 泡菜鮮肉餃
  • 韭菜鮮肉餃
22.01.2021今日試新小店外賣,午餐包括惹味雙併(芝士粟米、紫菜鮮肉)煎餃各三隻,加上海麵試後感:煎餃大大隻,涵料充足,兩款煎餃都好味,食到好飽。😋上海麵個湯底係椰子豬骨雞湯,幾香濃,又唔油膩,似亞媽煲湯香味。上海麵口感唔錯,幾爽口。下次可以試其他或湯餃。另外有小插曲,本來煎餃要另加$18先有上海麵,湯餃加$8就可以,小店竟然擔心我唔夠飽,主動話加$8就俾碗上海麵。小店真係零舍唔同,咁有人情味,抵讚👍#餃里(悅湖山莊)
22.01.2021

試後感:煎餃大大隻,涵料充足,兩款煎餃都好味,食到好飽。😋

小店真係零舍唔同,咁有人情味,抵讚👍

#餃里(悅湖山莊)
芝士粟米煎餃、紫菜鮮肉煎餃各三隻、上海麵
芝士粟米煎餃
  • 紫菜鮮肉煎餃
  • 椰子豬骨雞湯湯底上海麵
2021-01-22 119 瀏覽
呢間野新開嘅冇幾耐,見佢裝修得唔錯都諗住試吓。見到啲價錢都唔算平,但有啲款又幾有特色咁,都係都係試一試啦。心大心細諗咗好耐,都係穩穩陣陣叫返椰菜餃算。等咗兩個字,佢俾咗湯餃我,佢應該落錯咗。但都唔緊要啦,因為都費事再等兩個字。呢度差唔多$40得嗰六隻,打開嗰陣聞到啲湯好似唔錯咁,但一食落口食完一隻就有少少後悔啦,啲餡唔多菜多個肉,啲皮又厚。最後飲咗兩啖湯又好似味精湯咁飲完要係咁飲水,真係試過一次冇下次。
呢間野新開嘅冇幾耐,見佢裝修得唔錯都諗住試吓。
心大心細諗咗好耐,都係穩穩陣陣叫返椰菜餃算。
等咗兩個字,佢俾咗湯餃我,佢應該落錯咗。
但都唔緊要啦,因為都費事再等兩個字。
啲餡唔多菜多個肉,啲皮又厚。最後飲咗兩啖湯
又好似味精湯咁飲完要係咁飲水,真係試過一次冇下次。
2021-01-22 62 瀏覽
近排天氣凍~成日都打邊爐打邊爐~除左牛之外~我覺得餃子係另一樣唔可以冇既食材~今次試左哩間位於屯門碼頭既▶️餃里▶️韭菜鮮肉餃($46一打)通常我都一定會叫哩個最基本既款式~一黎自己鍾意食~二黎就係基本款都唔好味既話~其實口味都唔使再多講~而佢地既韭菜餃都做得唔錯~😋😋韭菜味好香~韭菜同鮮肉既比例唔錯~一咬落去可以食得哂韭菜同肉既味道~▶️香茜鮮肉餃($46一打)一見到哩個口味我已經心心眼啦~😍我都幾鍾意芫茜個鍾香氣~而哩隻香茜鮮肉餃~佢既芫茜味唔會太濃烈~唔會蓋過肉嘅鮮香味~👍👍▶️芝士粟米鮮肉餃($60一打)芝士味都幾出~咬落仲有少少拉絲效果~餡料加入粟米可以令到咬落去既口感更為豐富而且d粟米仲好甜添架~我唸大人小朋友都一定會鍾意~🥰🥰🥰🥰🥰3款餃子都十分足料~大大粒咁~而且係餡料既調味上唔會太濃~食完唔會口渴~餃子皮既厚薄都做得唔錯~就算用黎打邊爐~都唔會煮到爛哂~唔錯~唔錯👍👍
近排天氣凍~成日都打邊爐
打邊爐~除左牛之外~
我覺得餃子係另一樣唔可以冇既食材~
今次試左哩間位於屯門碼頭既▶️餃里
▶️韭菜鮮肉餃($46一打)
通常我都一定會叫哩個最基本既款式~
一黎自己鍾意食~
二黎就係基本款都唔好味既話~
其實口味都唔使再多講~
而佢地既韭菜餃都做得唔錯~😋😋
韭菜味好香~韭菜同鮮肉既比例唔錯~
一咬落去可以食得哂韭菜同肉既味道~
▶️香茜鮮肉餃($46一打)
一見到哩個口味我已經心心眼啦~😍
我都幾鍾意芫茜個鍾香氣~
而哩隻香茜鮮肉餃~佢既芫茜味唔會太濃烈~
唔會蓋過肉嘅鮮香味~👍👍
▶️芝士粟米鮮肉餃($60一打)
芝士味都幾出~咬落仲有少少拉絲效果~
餡料加入粟米可以令到咬落去既口感更為豐富
而且d粟米仲好甜添架~
我唸大人小朋友都一定會鍾意~🥰🥰🥰🥰🥰
3款餃子都十分足料~大大粒咁~
而且係餡料既調味上唔會太濃~食完唔會口渴~
餃子皮既厚薄都做得唔錯~
就算用黎打邊爐~都唔會煮到爛哂~唔錯~唔錯👍👍
2021-01-17
  • 芝士粟米鮮肉餃
2021-01-21 49 瀏覽
最近屯門新開了一家黃店💛餃子店-餃里🥟,可以外賣生餃,所以我買了兩打餃子回家煮,跟超市買到的急凍餃子不同,每一粒餃子都是人手製作🤩,而且很新鮮,還有不同的味道,大家可以選擇自己最喜愛的味道,而且每一粒都很足料,很大粒。😛大推:芝士粟米鮮肉菜❤️咖哩鮮肉餃子💛🥟如果這兩款味道堂食的話只有煎,因為店主說煎才好吃因為我太懶所以沒有煎,但是烚也很美味,因為餃子餡料的關係。🤣如果煎的話應該更美味及多汁。如果是直接買湯餃子的話是用招牌椰子豬骨雞湯,聞都覺得很香🤤生餃:韭菜/椰菜/芹菜/香茜鮮肉餃 每打$46泡菜/咖喱/紫菜/素餃 每打$52芝士粟米 每打 $60
大推:芝士粟米鮮肉菜❤️咖哩鮮肉餃子💛🥟

生餃:
韭菜/椰菜/芹菜/香茜鮮肉餃 每打$46
泡菜/咖喱/紫菜/素餃 每打$52
芝士粟米 每打 $60
2021-01-21 48 瀏覽
同我熟嘅朋友都知佢係香港出世嘅北方人,食餃子大,係超級餃子怪🥟 .但自從公公離開咗之後就冇人再包俾我食,我又懶,好多時候都係買急凍餃子返黎煮。最近去開屯門探我細佬,知道附近新開咗間餃子店「餃里」,除咗可以外賣湯餃、煎餃,仲可以買生餃返屋企自己煮黎食,我即刻買返一打返去試😋.韭菜鮮肉餃🥟媽媽用咗鮮魚湯去煮,韭菜味好香濃,韭菜同肉嘅比例剛剛好,咬開好多肉汁,真係勁好食!.清新素餃🥬同樣用咗鮮魚湯去煮,素餃入面材料豐富,有冬菇、紅蘿蔔、翠肉瓜、沙葛、菜脯、木耳、蘑菇,仲有韓式餃子常見嘅粉絲,所有材料味道好夾,值得一試!.芝士粟米鮮肉餃🧀今次用咗煎嘅方法去煮,餃子外脆爆汁,芝士溶喺粟米同豬肉之間,味道非常之夾,真係超級好食!.❤️煎餃貼士❤️有啲人好怕煎餃,因為煎得唔好會燶面但入面唔熟,秘密係用細火煎,煎到表面金黃色,加少少水加蓋煎焗,水蒸氣會令餃子快啲熟同juicy啲,收水煎多陣就可以做到外脆爆汁🤤.呢間餃子店真係好值得推介👍🏻👍🏻 如果大家去開屯門,記得買返屋企試下,好食過出面好多餃子😋.💰外賣生餃價錢💰韭菜/ 椰菜/ 芹菜/ 香茜 - $46打泡菜/ 咖哩/ 紫菜/ 素餃 - $52打芝士粟
韭菜鮮肉餃🥟
韭菜/ 椰菜/ 芹菜/ 香茜 - $46打
泡菜/ 咖哩/ 紫菜/ 素餃 - $52打
芝士粟米 - $60打
2021-01-14 1592 瀏覽
去開屯門碼頭附近.....路過悦湖山莊🤔發現一間賣水餃嘅新店...係ok 便利店隔離叫咗兩碗試下,,,呢間舖冇堂食,,,只有外賣一碗係泡菜煎餃 6隻一碗韭菜豬肉湯餃 6隻 呢間嘢仲有菜甫跟泡菜有啲辣,但係我本身食得辣,,所以覺得唔錯韭菜餃,,味道有啲淡,,不過我本人食開濃味嘢個湯底只有椰子味選擇,,,唔係好啱本人口味佢個湯底係椰子雞湯味,,,不過食得出冇味精,,,自己煲椰子雞湯嗰種🤔整體上不過不失,,,,之前小店經營
去開屯門碼頭附近.....
路過悦湖山莊🤔
發現一間賣水餃嘅新店...係ok 便利店隔離
叫咗兩碗試下,,,呢間舖冇堂食,,,只有外賣
一碗係泡菜煎餃 6隻
一碗韭菜豬肉湯餃 6隻
呢間嘢仲有菜甫跟

泡菜有啲辣,但係我本身食得辣,,所以覺得唔錯
韭菜餃,,味道有啲淡,,不過我本人食開濃味嘢

個湯底只有椰子味選擇,,,唔係好啱本人口味

整體上不過不失,,,,之前小店經營

韭菜湯餃泡菜湯餃
韭菜湯餃泡菜湯餃