2019-04-11
約咗班舊同學飯聚,今次嚟到「養心殿台式養生鍋」。鹽酥雞($58)唔係即時新鮮炸起,所以香味差小小,仲有小小淋咗。但味道好夠,好夠咸香味。內層肉質都仲係嫩口,唔會食落好柴口。不過$58蚊嘅份量比較小,唔建議點嚟食。養生鍋 拼 酸菜白肉鍋 ($188)食咗幾舊鹽酥雞,個邊爐湯底就上枱啦。飲一啖養生鍋湯,果陣藥材味即刻散出嚟👍👍👍,果下心諗「拎嚟打邊爐有d浪費,因為真係太好飲」。酸菜白肉鍋似係一鍋比較濃嘅豬骨湯底,加咗d酸菜去煲,無咩特別,寧願叫其他湯底算。手切牛肉(大,$338)首先個價錢係好好好好貴貴貴貴貴嘅,份量得幾塊,但係個口感係入口溶化同好嫩口。值唔值就真係個個睇法唔同,要食過先知,我就覺得值嘅,不過食一次算啦😂😂因為個價都真係貴嘅。黑柏葉($78)黑柏葉好爽脆,唔知係因為新鮮所以脆口,定因爲黑柏葉本身就係脆口。同樣地,份量都係小嘅😂😂。餃子拼盤(12粒,每款2粒,$118)睇個價錢同份量,差唔多成10蚊1粒餃。好老實講雖然有好多唔同味,但因為湯底好濃味,所以餃子熟咗之後基本上都係同一個味。不過打邊爐一定要食餃,😂😂所以肉赤地咁照食啦。手工丸類拼盤(12粒,每款2粒,$108)手工
鹽酥雞($58)
養生鍋 拼 酸菜白肉鍋 ($188)
手切牛肉(大,$338)
黑柏葉($78)
餃子拼盤(12粒,每款2粒,$118)
手工丸類拼盤(12粒,每款2粒,$108)
手工丸拼盤比起餃子拼盤平小小,雖然d丸好似餃子咁熟咗後粒粒都係有陣濃湯味cover,隻隻差唔多味咁,但係手工丸可以食口感,每種丸嘅口感都唔同。感覺上手工太拼盤抵食過餃子拼盤。
蟹籽墨魚滑($88)
口感有小小似三文魚籽腸,不過呢道嘅蟹籽大粒d。食落口好豐富,d蟹籽一粒粒咁爆開,墨魚滑又彈牙👍。賣相睇落係正嘅,但係覺得有小小貴。
炸牛餐肉($58)
牛餐肉又煎得幾香口,食落口油份多,油膩感好小。雖然午餐肉係厚切,不過得幾塊,計一計成10蚊1塊。
即炸脆響鈴($68)
打邊爐嘅響鈴係唔係即炸都無所謂,反正放落湯恰完都係淋淋地咁食。但如果你選擇生食,咁即炸響鈴就啱你啦,因為會更加脆身。
千層凍豆腐($48)
呢個真係推介俾大家,唔係因為d凍豆腐有咩咁特別,只係因為個湯底!千層凍豆腐索晒d湯汁後,真係會食完一舊再食一舊,停唔到口。
日本山藥($88)
純粹貪過癮先叫嚟食,😂😂老實講無咩特別,不過食咁養生嘅湯底,食返樣咁養生嘅配料都幾夾嘅。下次都喺叫碟肉算,
自家製杞子菊花圓肉露(免費)
根本上好飲到,食一啖野就飲一啖,好似飲酒咁喪飲👍👍唔知道遲下仲係咪免費送。
峰蜜白苦瓜汁($58)
好似台灣當地飲嘅會好飲d,😂隔離飯香心態