2018-11-26 153 瀏覽
今日同埋班舊同學,一齊去馬𩣑山探一位舊同學,咁岩佢新居附近,開左個新商場We Go Mall,難得舊同學聚舊緊係要食個飯啦,我地係裹面行完個圈,始終都係打邊爐最岩食,於是就揀左養心殿台式養生鍋!裝修方面偏古代風,利用通花屏風分隔,營造出一個個獨立空間,私人空間強烈之外,亦有層次感,配合柔和燈光,自成一角,好岩邊食邊傾。火鍋配料非常多選擇,豬牛羊必備,海鮮亦有唔少,另外餃類丸類都好齊,仲有豆製品添!先講湯底,我地要左鴛鴦湯底($128),包括麻辣鍋同酸菜白肉鍋。麻辣鍋以麻香為主,湯底配以多種香料同藥材,加上鴨血同凍豆腐,非常滋味。酸菜白肉鍋,醃製大白菜加上豬花腩肉,酸酸鹹鹹,非常惹味!鹽酥雞($58)估唔到一碟份量都幾足,做餐前小食就岩晒。表面炸得好酥脆,入邊嘅雞肉係好嫩滑,加埋少少嘅胡椒粉係外邊,令到成個鹽酥雞好惹味!手切肥牛 - 大($338)牛肉色澤鮮紅,油脂分布比例啱啱好,完全唔覺肥。食落有牛味,只需放入湯裏十零秒就可進食,入口即溶嘅感覺令人回味。嘉美農場雞肉($108)有時候同朋友打邊爐傾計既時候真係好容易會唔記得左自己放左野落個鍋到,依到既雞肉真係放耐左啲都唔會「鞋」(當然唔

麻辣鍋+酸菜白肉鍋

鹽酥雞
鹽酥雞($58)

手切肥牛 - 大
手切肥牛 - 大($338)

嘉美農場雞肉
嘉美農場雞肉($108)
有時候同朋友打邊爐傾計既時候真係好容易會唔記得左自己放左野落個鍋到,依到既雞肉真係放耐左啲都唔會「鞋」(當然唔可以淥得太耐喇);雞肉肉質真係非常嫩滑,雞味唔算係好濃厚,配合養心殿既麻辣湯底剛剛好! 份量適中,絕對適合大家試下!

自家製韭菜餃 + 自家製麻辣牛肉餃
自家製韭菜餃 - 半份($42)
食餃子最驚就係皮太厚,但佢嘅厚度啱啱好,正!雖然唔算係好大隻,但最重要係個餡,韭菜味好突出,配搭適量嘅豬肉,因為韭菜份量較多,唔會覺得肥膩,對於韭菜控來講,不能錯過。

自家製麻辣牛肉餃 - 半份($42)
食餃子個餡當然重要,呢個牛肉餃好有驚喜,麻香好突出,牛肉饀份量亦好足,對於鐘意餃子嘅我來講,好食!

什錦蔬菜盤
什錦蔬菜盤($68)
蔬菜都好新鮮,有生菜、娃娃菜,亦有冬菇、金針菇,加上秋葵同粟米,非常豐富。

萵筍
萵筍($48)
簡簡單單,人人都鐘意嘅配料,鐘意爽脆就爽脆,鐘意腍d又得,吸晒湯一樣好味道。

寬粉條
寬粉條($38)
食到尾都要食返d粉麵先得嘅,寬粉條幾爽口,帶點煙韌,枱面有個篩方便煮粉,幾好用呀!配合酸菜湯個咸酸味,愈成愈上癮,非常滿足!

Overall,好出色嘅火鍋店,本人比較欣賞個酸菜湯底,真係食上癮!配料都新鮮好味,亦唔算貴,以後探舊同學可能都會成日黎,貪佢坐得舒服呀嘛!
麻辣鍋+酸菜白肉鍋
鹽酥雞
自家製韭菜餃 + 自家製麻辣牛肉餃
什錦蔬菜盤
萵筍
  • 自家製韭菜餃
  • 自家製麻辣牛肉餃
2018-11-26 117 瀏覽
最近有位舊同學結婚新居人伙,我地呢班舊同學又點可能唔一齊借機會聚下舊呢?一向以美食沙漠見稱嘅馬鞍山,有個今年中先開嘅商場We Go Mall,裏面都幾多野行呀。雖然佢離港鐵站有d距離,但咁岩朋友住嗰頭,我地當然落去搵食啦。我地揀左養心殿台式養生鍋,貪佢坐得舒服,打邊爐可以一路食一路傾嘛。呢間養心殿貫徹一向裝修作風,偏向古色古香,利用屏風分隔,營造出好似客棧嘅感覺,燈光稍為有點暗,非常有feel。餐牌方面,湯底有六款,另外有十款小食供應。火鍋配料方面,肉類、海鮮、蔬菜、餃類、豆製品,應有盡有!我地叫左個鴛鴦鍋,再加幾樣配料。醬料方面,門口有一個自助醬料區,可以比大家自行混出適合嘅醬料。首先講吓個湯底,我哋要咗麻辣鍋同酸菜白肉鍋嘅鴛鴦湯底($128)。麻辣鍋方面,配以多種香料同藥材,裏面亦配上鴨血同凍豆腐,唔算太辣,但係麻嘅感覺十足,越食越上癮。至於酸菜白肉鍋,佢係用咗醃製大白菜配上五花腩肉,飲落酸中帶鹹香,非常有風味。手切肥牛 - 大($338)火鍋點可以冇牛呢,最後揀左呢款手打牛肉。牛味雖不算重,但肥瘦適中入口即溶,色澤鮮紅,鐘意食牛肉絕對唔可以錯過。嘉美農場雞肉($108)相信大部分
麻辣鍋 酸菜白肉鍋 鴛鴦湯底
首先講吓個湯底,我哋要咗麻辣鍋酸菜白肉鍋嘅鴛鴦湯底($128)。麻辣鍋方面,配以多種香料同藥材,裏面亦配上鴨血同凍豆腐,唔算太辣,但係麻嘅感覺十足,越食越上癮。至於酸菜白肉鍋,佢係用咗醃製大白菜配上五花腩肉,飲落酸中帶鹹香,非常有風味。
手切肥牛 - 大
手切肥牛 - 大($338)
嘉美農場雞肉
嘉美農場雞肉($108)
相信大部分人鐘意食嘉美雞既原因都不外乎貪佢雞味濃厚,而且雞肉嫩滑。養心殿既嘉美農場雞肉亦都唔例外,就算煮耐左,亦唔會鞋口,配上養心殿既麻辣湯底,味道啱啱好!
即炸脆響鈴
即炸脆響鈴($68)
響鈴絕對係打邊爐既必備配料,一般火鍋店既脆響鈴淥完落個湯到,兩秒又好三秒又好,都會變左好似食一塊布咁樣。養心殿既即炸脆響鈴好特別,就算你淥左五秒都好響鈴仍然會好脆! 口感就好似食緊好多細細條既脆脆咁! 重點係份量相當足夠,最適合一大班朋友叫黎食!
炸五餐肉
炸五餐肉($58)
將午餐肉放入湯底滾一滾就可以食,香脆可口 , 同平時嘅午餐肉個分別,呢度就係外脆內軟,唔係每個地方都食到架!
鵝肝墨魚丸 - 半份
鵝肝墨魚丸-半份($48)
外層墨魚丸爽口彈牙,咬落去裏邊有一粒鵝肝粒,鵝肝油油香味道濃郁,配上比較淡味嘅墨魚丸,好balance。
寬粉條
寬粉條($38)
其實就係平時食到嘅薯粉,口感煙煙韌韌,煮到半透明就可以食用。吸晒麻辣湯嘅寬粉條,啖啖都充滿住麻香,少少辣多多趣,越食越過癮,非常滿足。

總括來講,養心殿個湯底真係令人食上癮,麻辣、酸菜各有特色。配料方面都高質嘅,加上坐得舒服又有個人空間,很好。
麻辣鍋 酸菜白肉鍋 鴛鴦湯底
炸五餐肉
鵝肝墨魚丸 - 半份
  • 手切肥牛
2018-11-23 76 瀏覽
朋友約在馬鞍山沙漠食飯, openrice見到有我之前去開的養心殿, 撞正秋風起天氣轉涼, 就順道帶朋友試下最近喜歡既火煱店店鋪位於We go mall, 朋友帶路行大約15分鐘, 地點蠻偏僻, 人流不多, 但養心殿都有8成滿湯底揀美人鍋, 雙併唔需要加錢, 只用價錢較高既計, 所以要埋麻辣鍋美人鍋有大量桃膠同配料, 雖然雙併但同樣比一隻烏雞, 烏雞肉好嫩滑好甜, 麻辣鍋好香, 小辣剛好今次只有2人, 所以揀了手打丸拼盤, 每款2粒, 爽口彈牙細手切牛肉, 好鮮甜有牛肉味之前無試過響鈴, 原來好好食, 因為即炸上枱已經聞到香味,仲好脆, 大力少少就夾斷左蔬菜盆, 睇得出好新鮮, 有洗過叫左一枝藍妹, 亦有冰桶, 很體貼天氣開始轉冷, 相信都會繼續黎打邊爐

今次只有2人, 所以揀了手打丸拼盤, 每款2粒, 爽口彈牙
細手切牛肉, 好鮮甜有牛肉味
蔬菜盆, 睇得出好新鮮, 有洗過
叫左一枝藍妹, 亦有冰桶, 很體貼
天氣開始轉冷, 相信都會繼續黎打邊爐
2018-11-22
2018-11-23 85 瀏覽
之前同朋友食過養心殿,覺得好ok, openrice見到馬鞍山都有分店,就帶阿媽去食商場光猛,上到2樓好容易搵到叫左麻辣煱 $128 如果2個湯底,就以貴既湯底收錢,圖係麻辣煱送既鴨血,份量都好多亦好好食極上雪花肥牛 $188我自己好鍾意食肥牛,雪花好靚,食落一d都唔鞋,好有牛味!好好食! 推薦!!!!!!!手工丸拼盤 $108, 每款一人一粒岩岩好,全部都手打好爽口,芝士牛丸同黑松露最好食,另外梅菜豬肉丸好特別魚皮餃半份$42 雲吞半份$36餃類都有拼盤,但2個人12隻餃驚太飽,魚皮餃唔似出面食落成口油,好食,雲吞好大隻不過肉比較實,但都ok打卡比個like送咸檸7, 好飲 果皮味好香鋪頭亦有優惠時段,但唔記得左幾點係幾折,分別有5同7折 下次再係有折時段幫襯先

商場光猛,上到2樓好容易搵到

極上雪花肥牛 $188

魚皮餃半份$42 雲吞半份$36

打卡比個like送咸檸7, 好飲 果皮味好香

2018-11-22
  • 極上雪花肥牛
2018-11-21 1191 瀏覽
香港人出名鍾意打邊爐又鍾意台灣,台灣火鍋就最啱我哋! 去唔到台灣唔緊要因為聽身邊朋友個個近排都講緊呢間「養心殿」,而「養心殿」仲要勁到連美食沙漠都比佢攻佔左,好開心,馬鞍山從此多樣好野食了😍想試想試好耐,上星期我地一行2人終於約到有機會上殿, 好彩黎得早,唔駛等咁耐, 黎遲啲啲台都幾full!環境佈置很台味~有6款醬料可以自己調~醬料吧都好乾淨企理👍🏻有炸蒜的話更好!佢地都6款湯底可以揀,最後我地叫左鴛鴦鍋(麻辣鍋同美人鍋),因爲想試多一款既湯底!湯底一黎就可以見到入面完全真材實料,半邊鍋嘅美人鍋入面都有半隻烏雞同好多桃膠金華火腿等,果然有料,夠養生! 麻辣湯湯底又有好多豆腐同鴨血,仲可以另免費有多份鴨血追加! 鴨血煮耐左都無變硬,口感細嫩爽滑,正到唔識講!不過我地叫左小辣,對於譚x米線食3小辣的我覺得唔太辣,下次可食中辣! 要讚嘅係佢既麻辣鍋唔係全部紅油舖面果種,感覺健康啲,我like😆去相~~~~霜降肉眼肥牛:油脂分佈平均,色澤同肉質都係上品。手工丸類拼盤:拼盤一共有12粒,每款有2粒,岩岩好,可以每款慢慢試之餘又岩眼闊肚窄的我們。最欣賞黑松露蝦丸,黑松露味道香濃蝦丸彈牙! 鹽酥蚵

去相~~~~

霜降肉眼肥牛:油脂分佈平均,色澤同肉質都係上品。

鹽酥蚵仔:台式蚵仔大細巧好,香口又不至於太乾身,咸度ok!

蟶子皇:鮮甜有質感,彈牙,對得上價錢。

響鈴:脆口響鈴,上台有微溫,共7舊,size不算超巨,兩人的話,份量還可以

食到咁上下, 職員仲送左杯冷凍沙冰比我地refresh 味蕾, refresh完食別有一番風味! 最後仲有芋圓為呢餐火鍋寫上完美句號🎊 正!

我地早埋單仲有7折,折左我覺得都ok😋!如果再食早啲有5折更抵😂😂😂下次下次啦~~~~

2018-11-21 100 瀏覽
話說我打從心底裡果鋪台灣藥膳火鍋引又起,而且久久不消,早幾日得閒又涼涼地,最岩去養心殿止止癢~~~~~😂咁岩朋友話佢住嘅美食沙漠都開左間分店,所以我決定開闢我嘅黑色地圖,同佢響馬鞍山分店嘅養心殿食💃🏻因為係閒日而且又早嘅關係,好快就有位😍講番入面啲環境裝修,都係貫徹「養心殿」一貫作風,充滿台式古色古香風味,而且枱與枱之間空間都足夠唔會好迫亦唔算好嘈,私隱度可以之餘仲可以靜到傾,岩晒!今次我叻叻豬呀,記得佢有鴛鴦湯底😁所以我哋就揀咗美人鍋配麻辣鍋🎊!!!先講「美人鍋」,湯底勁猛料,又有桃膠又有烏雞仲有金華火腿,未食已經覺得會好靚好養顏👸🏼;不過真係比我朋友激死,又係佢揀美人鍋但係原來佢唔食桃膠又唔食烏雞,因為係咩?係因為佢未食過喎~真係bear一聲比佢激死~好在店員提醒可以先試下個湯,我地就響未打邊爐之前先試左佢最原始的頭啖湯,果然真係好鮮甜,難怪佢咁有信心叫我地試😂至於「麻辣鍋」都包含了好多種藥膳同香料。加上湯底仲有凍豆腐和鴨血,口感層次level up😍!而且麻辣鍋仲可以免費追加鴨血一份,岩晒我呢個吸血鬼😁 講完湯底就講下點左咩野食啦~~~鹽酥蚵仔 $78蚵仔大細適中又肥美多汁,外槳

因為係閒日而且又早嘅關係,好快就有位😍
,岩晒!

至於「麻辣鍋」都包含了好多種藥膳同香料。

講完湯底就講下點左咩野食啦~~~

鹽酥蚵仔 $78
蚵仔大細適中又肥美多汁,外槳薄脆內軟,香口又鮮甜,鹽嘅份量都控制得好好,係令我喜出望外的餐前小食。

響鈴 $68
上枱時仍有微暖而且聞到一陣啱啱炸起嘅氣味,而且響鈴的空間感很重, 唔會似有啲火鍋店嘅響鈴中核心有成舊硬野咁👍🏻👍🏻👍🏻

霜降肉眼肥牛 $178
色澤靚,雪花均勻,牛肉味夠鮮夠香濃。

蟶子皇 $48/隻
蟶子皇真係不得了,好鮮好大隻,咁樣$48一隻又唔算貴喎!

手工丸類拼盤 $108
最後丸梗係唔小得,呢個丸類拼盤有齊六款佢地嘅手工丸,岩晒我地兩個人又想試晒唔同味嘅人仔😍♥️♥️♥️♥️♥️!我就最覺得個黑松露蝦丸最突出,既爽滑彈牙又有黑松露嘅香味。另外個芝士牛丸真係有爆汁🙊😂😂😂

除上面啲野,仲有湯渣(個湯底包埋)
上面講到我朋友又唔食桃膠又唔食烏雞;但足半隻烏雞唔食好浪費遮~~~~所以我就撕左啲烏雞肉黎食又比啲佢試,佢開頭都有啲抗拒,但最後佢竟然覺得好好味,好滑😂😂😂,最後果半隻烏雞比我地拆左骨😂😂😂!食埋啲桃膠~~~~補補!仲有豆腐,鴨血~~~~飽飽!

整體黎講我好滿意,本來想黎止止台式藥膳火鍋同麻辣火鍋嘅痕,點知好似愈黎愈痕, 睇黎好快我又會借啲e 黎食了😆

順帶一提呢間舖啲侍應姐姐哥哥服務態度亦都好好,好友善,仲好勤快fill水fill湯;而且食到中段又送上沙冰比我地,埋單仲有芋圓,巧滿足der!!!!

2018-11-18 91 瀏覽
放工嚟到馬鞍山想食火鍋咁就嚟咗間養生殿首先見到接牛呢隻牛幾好味入口即溶火鍋首選然之後叫咗響鈴同萵筍 響鈴夠脆擺落個麻辣鍋度吸晒啲麻辣湯勁好味 萵筍都好新鮮本身我鍾意食脆嘅萵筍所以錄一陣就冇得上嚟食然之後個個韭菜餃同牛肉餃都係正常水平 仲有叫咗個墨魚丸墨魚丸幾爽口 香炸午餐肉比到驚喜大家呢個大家值得一試 最後一定會帶個集菜籃 有唔同嘅蔬菜係個籃度講就可以試晒唔同嘅蔬菜都算抵食嘅雖然依間嘅地方比較偏僻但都值得一試
放工嚟到馬鞍山想食火鍋咁就嚟咗間養生殿

首先見到接牛呢隻牛幾好味入口即溶火鍋首選

雖然依間嘅地方比較偏僻但都值得一試
天氣開始凍,又係打邊爐嘅好時間朋友見豬仔上次養心殿食得好滋味,所以兩個決定去會一會馬鞍山分店兩個人去到we go mall,一上2樓就會見到大大既養心殿店面,簡單易搵坐位好闊舒舒服服之後黎到最緊要嘅揀湯底環節,我地想嘗試唔同嘅味道,所以揀咗鴛鴦鍋。美人鍋同秘製薑母鴨鍋一上到黎,份量好足,湯底已經好多野食首先,美人鍋真心大讚,最啱晒貪靚嘅我哋。湯帶裏面有大量嘅桃膠,烏雞煲完湯都仲好滑。豬仔係桃膠迷,甜食桃膠就食得多,但係原來配埋呢個滋味美人鍋,心心眼秘製薑母鴨鍋都好高質。湯底有冬筍,馬蹄,凍豆腐仲有鴨肉,配上隨湯醬汁嘅腐乳醬,又香又濃。因為湯底已經好多野食,我哋火鍋料再叫咗半份手切牛肉、 雜錦蔬菜盤,寬粉條手切牛肉油脂分怖好好,我地擺喺薑母鴨鍋淥幾秒,之後唔使用加任何醬汁,就食到最香濃嘅牛味( 因為鴨湯本身好夠味)雜錦蔬菜盤,有粟米,沙律菜,鮮冬菇,秀珍菇,仲有秋葵,種類好多而寬粉條分量都好足,配埋美人湯,qq滑滑,停唔到口而服務態度好好,因為我地大愛湯底,所以不停當水咁飲湯底,而職員當晚好熱心,不用叫都主動加左三次湯養心殿,絕對有下次

天氣開始凍,又係打邊爐嘅好時間

坐位好闊舒舒服服

一上到黎,份量好足,湯底已經好多野食

首先,美人鍋真心大讚,最啱晒貪靚嘅我哋。

而寬粉條分量都好足,配埋美人湯,qq滑滑,停唔到口

養心殿,絕對有下次
  • 美人鍋
2018-11-01 159 瀏覽
趁住家人生日於是就黎到呢間好出名既養心殿食晚飯一直都好想試可惜分店位置都唔太岩路今次終於開左係馬鞍山把握機會試一試養心殿位置二樓位置都幾易搵到早走 遲入座都有7折湯底方面就選左美人鍋同酸菜白肉鍋趁未加食物落去既時候都飲左幾啖各有特式而且呢到加湯 真係湯而唔係清水內在裝潢都好有中國色彩墨魚滑口感一般 唔算特別彈口雜菜 $68菜既類別都算多但係份量對比價錢黎講就少左啲似係二人份量每款蔬菜就算兩個人食都只係食到一舊比較少地方有炸油條呢個值得一試炸得好脆口最後有雪糕送味道都唔錯而且好方便個人認為試過就好了呢個價錢同其他火鍋店任食質素差唔多
趁住家人生日

個人認為
試過就好了
呢個價錢同其他火鍋店任食質素差唔多

2018-10-31 118 瀏覽
終於約齊舊同事,期待咗呢餐好耐!8:30前埋單有75折,不過miss 咗,8:30 先入坐😆叫咗酸菜豬肉湯& 美人湯酸菜豬肉湯味濃d,上咗湯底之後記得自己加豬肉同酸菜落去!美人湯味淡d, 我比較鍾意!有人參、烏雞、桃膠等好多桃膠,正!烏雞亦被朋友食晒!d 餸好足好靚!未見過咁靚嘅響鈴!炸午餐肉都好正,好脆😋😋😋7 人埋單每人$3xx,抵!推介:響鈴,午餐肉,黑松露丸,新竹米粉,豬肉,牛肉服務幾好,經理招呼周到
叫咗酸菜豬肉湯& 美人湯
酸菜豬肉湯味濃d,上咗湯底之後記得自己加豬肉同酸菜落去!
美人湯味淡d, 我比較鍾意!有人參、烏雞、桃膠等
好多桃膠,正!
烏雞亦被朋友食晒!
7 人埋單每人$3xx,抵!
推介:響鈴,午餐肉,黑松露丸,新竹米粉,豬肉,牛肉
服務幾好,經理招呼周到
2018-10-22 522 瀏覽
近年,香港興起左各式各樣嘅台式火鍋,自己都係愛好者,特登約咗住馬鞍山嘅朋友,去We Go Mall 養心殿試下。We Go Mall 平日好少人,食肆都偏少人,反而養心殿算7,8成full,建議週末都係book位。講返食物方面,打邊爐最緊要係湯底,除左台式火鍋一般有嘅麻辣鍋,酸菜白肉鍋,依度主打幾款特式養生鍋,包括有中藥+烏雞+鮮魚嘅寧神養心鍋,薑母雞鍋,有核膠+烏雞+南棗嘅美人鍋❤,同中藥+烏雞嘅養生鍋。我地最終揀左養心+美人鍋鴛鴦鍋(唔洗加錢一定揀兩款喇!)。見佢fb 打卡有飲品送,我地即時打左,送咸檸7同酸梅湯各一。食物方面我地無揀到海鮮,牛肉,揀左即炸脆響鈴,黑松露蝦丸,自家製極品水餃,紫准山麵,鴨血,水蓮(每日飛機直送)。本身諗住叫完一轉再叫其他,點知原來個湯底本身實在好足料,養心+美人鍋鴛鴦鍋本身都有烏雞,養心再加埋魚,我地兩個都算大食,但都好夠飽。個湯底黎到,真係好香,職員有提醒湯滾左先飲左湯,之後先落其他火鍋料。養心鍋奶白色嘅魚湯底,加埋天麻當歸同烏雞,好香甜。美人鍋有好補嘅核膠同南棗,加埋烏雞,湯底好清甜。要提一點係烏雞好嫩滑,我地兩個係清曬所有嘅雞肉。響鈴因爲即炸所

響鈴因爲即炸所以係好食嘅
自家製水餃入面有大大隻蝦,誠意之作
鴨血個人認為一般般,始終唔夠台灣嘅咁好食
紫准山麵算有特式,唔想咁heavy 係一個好選擇。
今晚推介之選係台灣直送水蓮(香港好少有得食),職員好細心咁比把剪刀我地✂,建議我地剪成手指咁長嘅長度,然後用個網滾10秒就食得,好有台灣嘅味道!雖然喺香港食唔平,依度就要$88,但真係物有所值,下次想試埋台灣A菜。
仲有好多調味料可以選擇,但我覺得湯底好夠,所以唔用都好好味。
仲有好多海鮮可以選擇,但得兩個人就無叫

忘記提一提,餐廳環境唔錯,暗暗地同埋有屏風分隔d table, 似足台灣有私隱度,值得一讚!
2018-10-15
2018-10-07 181 瀏覽
早前試了佐敦養心殿,念念不忘,今日特別來到馬鞍山這家分店再嘗。地點位於今年才落成的we go mall, 鐵路站附近,尚算方便。今次試了美人鍋/養生鍋,水滾立即先來兩碗湯試試。先試美人鍋,有半隻烏雞,十分足料,湯底除左有烏雞味還有很明顯我杞子,非常適合我。再試養生鍋,參味很濃,湯底附送少量鴨血及凍豆腐,抵食!火鍋料選了極上雪花肥牛、手工丸類拼盤、蘿蔔、萵筍、響鈴上次食已經很欣賞他們的麻油醋,一份蔥一份麻油醋,用來配牛肉好夾,食到湯底味之餘,醋酸味中和了肥牛油脂肥膩既感覺另外丸拼盤亦是必食之選,如兩人來食,人人都可嘗盡六款丸。個人喜歡鵝肝墨丸及梅菜豬肉丸,坊間比較少見。除左肉類,蘿蔔,萵筍,響鈴都是我火鍋常客,不過不失,蘿蔔萵筍都無渣,十分緊要。餐後附送Fruttato雪糕波波,味道不錯,支持香港出品!

火鍋料選了極上雪花肥牛、手工丸類拼盤、蘿蔔、萵筍、響鈴

餐後附送Fruttato雪糕波波,味道不錯,支持香港出品!

2018-09-27
2018-09-29 2352 瀏覽
同家姐一齊都好想試呢間養心殿!估唔到佢開咗嚟馬鞍山!實在係為美食沙漠帶嚟希望~好彩家姐早放工衝嚟拎位先,唔係到豬太郎八點先爬嚟都唔知要等幾耐T-T,環境好有宮廷Feel,食物都多種類~最正係食完唔係咁重火鍋味!#美人鍋 #酸菜白肉鍋 雙併 $188兩款湯都超級好味~起初豬太郎淨係打算試美人鍋~但見雙併都係收一個價!梗係食埋啦~美人鍋好甜~似屋企煲湯咁!仲有烏雞,未開始嗌餸之前可以食住先~酸菜白肉鍋仲會跟一份酸菜白肉,食到咁上下可以加落去,湯底酸得嚟唔會飲唔到,反而想飲多兩啖,記得放啲吸味餸!仲有QQ寬粉條~好鍾意,QQ彈牙,唔使另外再嗌👍🏻#老油條 $58未浸湯都食得!一嚟仲係熱辣辣好脆嘅~浸一浸湯好像響鈴咁,入面仲係脆身就最好味啦!響鈴有時會太多太飽~油條就無呢個問題~份量仲幾多㗎!#千層凍豆腐 $48必食必食!自從朋友介紹豬太郎食呢款凍豆腐之後,打邊爐必食!記得早啲放落個湯度~豬太郎就每邊湯底放一半,Keep住豆腐嘅Texture但又唔會散晒~吸晒湯味最正!#厚脂黑毛豬梅花肉 $168打邊爐又點可以少咁啲肉~今次嗌咗黑毛豬梅花肉,唔算好薄,落咗湯都好完整一片👍🏻👍🏻,豬肉味唔會好臊

#美人鍋 #酸菜白肉鍋 雙併 $188
美人鍋  酸菜白肉鍋

#老油條 $58
老油條

#千層凍豆腐 $48
千層凍豆腐

#厚脂黑毛豬梅花肉 $168
厚脂黑毛豬梅花肉

打邊爐又點可以少咁啲肉~今次嗌咗黑毛豬梅花肉,唔算好薄,落咗湯都好完整一片👍🏻👍🏻,豬肉味唔會好臊,豬太郎好滿意~重點係有啲肥肉~彈牙~唔會乾淨淨。

#日本金菇 $48
日本金菇

又一打邊爐嘅老朋友~家姐嘅最愛金菇,好大一碗,又係一嚟就落晒落啲湯度~食金菇又健康又唔驚肥~瘋狂咀嚼lol

#醬油吧

有六款醬料可以自己Mix&Match~全部都好乾淨!有時啲醬料吧成枱都污糟晒~呢度就好乾淨!btw如果有淨麻油嘅就好!個人麻麻哋Mix埋醋lol
美人鍋  酸菜白肉鍋
老油條
千層凍豆腐
厚脂黑毛豬梅花肉
日本金菇
  • 美人鍋
  • 酸菜白肉鍋
之前聽同事講養心殿好好食一直都未有時間過嚟試下今日放工之後同朋友一齊黎試一試平時喺屋企打邊爐多數都係海鮮爲主今次出嚟食就試下唔同嘅配搭啦~我哋叫咗美人鍋同埋酸菜白肉鍋湯底材料都好足料呢!!!整係個湯底都已經好好味因為我比較鍾意食海鮮多啲  所以叫左蟶子皇就咁落一陣個鍋度 就食得㗎啦 ~好鮮甜呀!!!之後我地叫左炸響鈴 白玉蘿蔔 同埋野菌係每次打邊爐都一定要食嘅嘢響鈴吸晒啲湯底超正呢! 仲有跟湯底嘅酸菜白肉雖然平時好少放豬肉雞肉去打邊爐不過今次嘅豬肉放落個湯底度  味道都好夾呀~埋單個陴職員仲話有雪糕呀~有幾隻味選擇  我食左榴槤味  好好食呀~下次再嚟 等我試埋其他湯底先!
之前聽同事講養心殿好好食
一直都未有時間過嚟試下
今日放工之後同朋友一齊黎試一試

平時喺屋企打邊爐多數都係海鮮爲主
今次出嚟食就試下唔同嘅配搭啦~
美人鍋 X 酸菜白肉鍋

我哋叫咗美人鍋同埋酸菜白肉鍋
湯底材料都好足料呢!!!
整係個湯底都已經好好味
蟶子皇

因為我比較鍾意食海鮮多啲  所以叫左蟶子皇
就咁落一陣個鍋度 就食得㗎啦 ~好鮮甜呀!!!

白玉蘿蔔
農野野菌

之後我地叫左炸響鈴 白玉蘿蔔 同埋野菌
係每次打邊爐都一定要食嘅嘢
響鈴吸晒啲湯底超正呢!

酸菜白肉

仲有跟湯底嘅酸菜白肉
雖然平時好少放豬肉雞肉去打邊爐
不過今次嘅豬肉放落個湯底度  味道都好夾呀~
埋單個陴職員仲話有雪糕呀~
有幾隻味選擇  我食左榴槤味  好好食呀~
下次再嚟 等我試埋其他湯底先!
美人鍋 X 酸菜白肉鍋
蟶子皇
白玉蘿蔔
農野野菌
酸菜白肉
見到啲人個個都讚呢野好食。星期六book左檯食。去到個接侍員yanmi 態度好差,同佢講book左位,佢就好晦氣咁話我知啊,仲差十分中先到。佢當我地係walk in客 就埋黎乞檯咁,因為佢同其他walk in客話咩book左位都唔一定有檯。去到食野 叫左個養生鍋,個湯好似酸酸地咁啲味,唔知係啲魚湯同藥材係咁定點。兩個人食左五樣普通野都成$800蚊。啲野食唔係特別好食 質素好一般,唔值呢個價。個湯底食完勁口渴,好重味精,唔係啲人咁講到咁養生囉個湯底,迷又係味精野黎。食完要主動問佢係迷有甜品,因為見隔離人學都食緊雪糕。侍應唔夠 佢地好忙,叫好多次先有人應同拎野比你。埋單都埋成幾個字。都唔知間野搞咩,完全係貼錢買難受。