周記是小店,很用心製作,水準出色,我久不久都會常來,因為那種味道,坊間一般茶樓難以比較。炸雲吞,不會有油溢味,也不會太油,而且炸得很香,內裹的蝦也絕不含糊。蝦餃皇是我每次必叫的項目,內裏的蝦甚為大隻,包保吃得過癮,非常滿足。這裏的腸粉是招牌菜式,單叫布拉腸已經很好吃,不過我每次都叫布拉腸,這次就叫了叉燒腸,一樣好味,一樣地滑。牛肉米線是最近一個月才有的菜式,老闆很有心思,久不久都會想新菜式讓大家試,這個米線我就很喜歡。牛肉是靚貨,絕對沒有沙粉味,米線做得甚滑,我一個人吃三碗也可以;不過要吃其它點心,就只叫一碗。不只如此,老闆還有獨特的辣椒粉,好辣者一定不能錯過,又香又辣,你在坊間絕對吃不到。有風格小店,我一定常來支持;你來這裏吃點心,你就會體會到一間餐廳用心製作,經營,應該是怎樣的。

2019-10-02
想飲茶但又想吃有特色一點的,就去了上環一間點心店。沒想到給我帶來驚喜!紅油抄手是我茶樓必點,熱辣辣地上枱,上面又多配料,拌著芫茜和蒜泥真的很惹味!朋友知我喜歡吃小籠包,給我點了一客,入面很多湯汁,雖然比不上小籠包專門店的,但吃起來也不錯,可以一試。平時燒賣食得多,但是鵪鶉蛋燒賣就很難見,所以我就好奇試了一下。原來是平時的燒賣中包了一顆鵪鶉蛋,很新奇~馬拉糕和蝦多士我給個五星,馬拉糕香到旁邊坐著的外國人都轉頭問我那是什麼。咬下去彈性十足又不算超甜,大推!蝦多士是意外驚喜,它外面撒上了黑白芝麻,多士炸到酥脆,外表就已經很靚。外面看不出蝦多士的蝦在哪裡,原來內裏釀著厚厚一層蝦滑,整個多士沾著沙律醬放進口裡,簡直完美配搭!總括來說這間點心店真的給我很多驚喜,服務態度極佳 (經常添水,很有禮貌),十分推薦大家來試一試。味道不失傳統,但是菜色也有一點新意,真的很不錯!

2019-10-19
5 分鐘 (堂食)
  • 原味馬拉糕
  • 黑白芝麻蝦多士
星期五放工超肚饑,朋友食過推介我去試下這間點心小點。兩個人叫咗:蝦餃:大大粒,好彈牙,好好味!鳳爪:好入味,阿婆個人喜歡淋D流沙奶黃飽:飽仔精緻,餡料好有水準,好食!蝦米煎腸粉:彈牙,足料蠔汁炆花菇:兩隻$22低到無朋友,好好好食!加個白飯就正!店主和店員有禮,勤力收碟,加水。加分!食得出係用心香港本地自家制小店。好多選擇,已經諗定下次食咩。佢仲有外賣速遞網上外賣平台, 叫返公司開party都得!加入了我的中環飯堂之一!
星期五放工超肚饑,朋友食過推介我去試下這間點心小點。

兩個人叫咗:
蝦餃:大大粒,好彈牙,好好味!
鳳爪:好入味,阿婆個人喜歡淋D
流沙奶黃飽:飽仔精緻,餡料好有水準,好食!
蝦米煎腸粉:彈牙,足料
蠔汁炆花菇:兩隻$22低到無朋友,好好好食!加個白飯就正!

店主和店員有禮,勤力收碟,加水。加分!

食得出係用心香港本地自家制小店。
好多選擇,已經諗定下次食咩。
佢仲有外賣速遞網上外賣平台, 叫返公司開party都得!

加入了我的中環飯堂之一!
2019-10-18
  • 炆大冬菇
2019-10-18 52 瀏覽
今日九龍人難得過海口喝玩樂,突然想食下一盅兩件,又唔想去傳統酒樓食點心,咁都俾我揾到呢間驚喜新派點心餐廳。門面設計別出心裁,坐位空間都夠不算迫。餐單選擇都幾多,當然我地都二話不說就點晒所有招牌點心喇我地兩個人總共點左七個點心:黑白芝麻蝦多士、和風海鮮腸粉、周記蝦餃皇、老干媽醬炒銀針粉、鮮蝦腐皮卷、鮮蝦菜苗餃、上湯魚肚雲吞。蝦餃爽腍交錯,皮夠煙靭,蝦肉爽脆。菜苗餃亦都係非常煙靭,美中不足係個菜苗係白菜唔係豆苗。竹笙魚肚雲吞非常清新,魚肚亦都好有鮮味,個上湯好好飲,魚肚雲吞呢個配搭好有創意。銀針粉帶少少辣,好有油香同事亦都唔肥膩。蝦多士直頭係一流,蝦肉非常之肥美, 只係$40就有四大塊,好抵食。和風海鮮腸粉亦都係非常突出,腸粉入邊有日式醬汁同埋鰹魚絲,撞埋傳統嘅腸粉口感豐富。鮮蝦腐皮卷即叫即整香脆熱辣,不過食完先發覺原來我地樣樣都有蝦。最後買單只係$300 ,哈哈,我地都差少少食唔晒,真係大滿足。的確是幾好味又有特色,值得一提就係老闆伙記們都服務態度一流,好有禮貌又好好人。如果下次再經過上環,一定會返嚟再食。

餐單選擇都幾多,當然我地都二話不說就點晒所有招牌點心喇

周記蝦餃王

周記蝦餃王
上湯魚肚雲吞
老干媽醬炒銀針粉
2019-10-18 23 瀏覽
呢度主打既點心都係比較特別一點傳統得黎帶點新意聽店員講佢地既MENU會每隔一排就換一次咁食客就可以KEEP住黎試新野雞蛋西多士呢個真係超邪惡版既西多士表面平平無奇但係一切開之後就即刻wow一聲入既超多既蛋汁即刻衝哂出黎!!好愛既奶黃味道流出黎既蛋汁都唔好哂可以用西多士黎點黎食超脆皮即叫即整既味道份量亦都幾大可以幾個fd一齊叫黎share花膠花菇蒸飯係富豪級既體驗!!! 花膠撈飯唔好以為淨係得個名, 入面既花膠都有幾塊!!絕對對得住個價錢!!除左花膠好食之外, 就係佢既汁都係好鬼惹味望落去清清淡淡, 但係不再需要落醬汁什麼的都已經可以撈埋一碗飯黎食!!牛肉腸超嫩QQ牛肉腸入面既牛肉係超多絕對係足料之選!!而個皮都係超嫩滑的
呢度主打既點心都係比較特別一點
傳統得黎帶點新意
聽店員講佢地既MENU會每隔一排就換一次
咁食客就可以KEEP住黎試新野

雞蛋西多士
呢個真係超邪惡版既西多士
表面平平無奇
但係一切開之後就即刻wow一聲
入既超多既蛋汁即刻衝哂出黎!!
好愛既奶黃味道
流出黎既蛋汁都唔好哂
可以用西多士黎點黎食

超脆皮即叫即整既味道
份量亦都幾大
可以幾個fd一齊叫黎share

花膠花菇蒸飯
係富豪級既體驗!!! 花膠撈飯
唔好以為淨係得個名, 入面既花膠都有幾塊!!
絕對對得住個價錢!!
除左花膠好食之外, 就係佢既汁都係好鬼惹味
望落去清清淡淡, 但係不再需要落醬汁什麼的
都已經可以撈埋一碗飯黎食!!

牛肉腸
超嫩QQ牛肉腸
入面既牛肉係超多
絕對係足料之選!!
而個皮都係超嫩滑的
2019-09-11
2019-10-18 21 瀏覽
仲記得第一次食呢間周記係係香港仔香港仔既店環境係比較舊, 好有懷舊風味而呢間新店就好乾淨同交通方便 不錯鳳爪排骨飯呢度最出名就係呢個鳳爪飯大大張POSTER係度已經見到佢係幾咁出名超超超正 無論排骨定係鳳爪都係一流而且最重要係D飯底係好好味的加埋醬油一齊撈黎食一流蝦餃一客有3粒, 每一粒都係超超超大粒的而入面既蝦係超大隻而且仲係keep到好爽口彈牙的而蝦餃皮就好薄好彈牙!! 值得比一個like!海鮮腸腸粉亦係呢度既主打今次食既呢個係海鮮腸比較特別 因為佢既制法好似炸兩咁要KEEP到入面係香脆既蝦餅又爽脆 但同時外面就係嫩滑既腸粉!!超好味!!
仲記得第一次食呢間周記係係香港仔
香港仔既店環境係比較舊, 好有懷舊風味
而呢間新店就好乾淨同交通方便 不錯

蝦餃
一客有3粒, 每一粒都係超超超大粒的
而入面既蝦係超大隻
而且仲係keep到好爽口彈牙的
而蝦餃皮就好薄好彈牙!! 值得比一個like!

海鮮腸
腸粉亦係呢度既主打
今次食既呢個係海鮮腸
比較特別 因為佢既制法好似炸兩咁
要KEEP到入面係香脆既蝦餅
又爽脆 但同時外面就係嫩滑既腸粉!!
超好味!!
2019-09-23
2019-10-14 39 瀏覽
難得放假過海,經過一間吃點心的茶餐廳,餐廳位置非常好,一眼便望到!一行二人,看看餐牌後發現有很多特色的點心!但礙於只有兩個人,我們最終點了七款,吃得很飽很滿足!流心西多士 - 新鮮做起,朋友急不及待切開,奶黃非常多,吃到最後一口都還有很多賴旺,非常非常非常出色!老干媽醬炒腸粉 - 本身亦沒有抱很大期望,但來到後,發現放腸粉的是我們平時吃炸雲吞皮,很有心思,另外腸粉味道有少許辣,味道出色!黑白芝麻蝦多士 - 非常大碟,非常新鮮,好脆口,由於分量非常多,如果點了西多士,不建議再點這個!燒賣皇 - 餐牌上註明足三兩,看見三粒燒賣真的是祝三兩!灌湯小籠包 - 味道還好,略嫌小籠包皮有點厚!最後,兩個人都吃得非常飽,非常建議路過要入去試試!雖然價錢不便宜,但是都非常值得!

流心西多士

灌湯小籠包      蟹子蝦餃皇

燒賣皇 - 餐牌上註明足三兩,看見三粒燒賣真的是祝三兩!

灌湯小籠包 - 味道還好,略嫌小籠包皮有點厚!

流心西多士
灌湯小籠包      蟹子蝦餃皇
2019-10-12 20 瀏覽
時不時就會來周記食野,周記點心噶水準都幾高,所以我都成日幫襯,腸粉系透明果種,比較軟、薄身,包住滴肉餡好多,腐竹卷好入味,腐皮炸得好好味,特別系滴汁汁,超好味,周記噶點心性價比比較高,份量都幾足,整體來講都系一個食點心噶好去處。
2019-10-10 35 瀏覽
今日day off 就揸車去左信德中心接個澳門 friend!順便可以找找有什麼美食!澳門朋友就好想食點心,我們去左呢間啦!款式唔算太多,不過貴精不貴多!大家話啱唔啱先!大部分點心都係即叫即蒸!老干媽醬炒腸粉 ($49)炒腸粉配合老干媽醬,辣香味十足,非常醒胃腸粉亦唔會話炒到乾晒!黃金流沙西多士($44)這個西多士非常邪惡,食左一啖就會想食第二啖,裏面既奶黃我保證你一定可以食到最尾,不會食左一半就冇晒奶黃!足三兩蟹籽燒賣王($38)我咁大個仔都食個咁大粒燒賣,每一啖都係蝦肉,好爽丫!足三兩周記蝦餃王($40)呢個蝦餃王,皮薄煙韌不黐牙,餡料爽口鮮味又彈牙!黑白芝麻蝦多士($44)裏面既蝦膠差不多有2 - 3吋厚,配上炒香既黑白芝麻!媽,我搵到我嘅初戀!
澳門朋友就好想食點心,我們去左呢間啦!

老干媽醬炒腸粉 ($49)
炒腸粉配合老干媽醬,辣香味十足,非常醒胃
腸粉亦唔會話炒到乾晒!

黃金流沙西多士($44)

足三兩蟹籽燒賣王($38)
我咁大個仔都食個咁大粒燒賣,每一啖都係蝦肉,好爽丫!

足三兩周記蝦餃王($40)
呢個蝦餃王,皮薄煙韌不黐牙,餡料爽口鮮味又彈牙!

黑白芝麻蝦多士($44)
2019-10-08
午餐
  • 老干媽醬炒腸粉
2019-09-27 42 瀏覽
喺香港過咗晏晝三四點想食點心就梗係唔係去酒樓啦~係去點心舖,當然點心舖嘅點心相對會比較貴 ,所以都要審慎選擇~ 人在中環上網查一查,香港仔嘅老牌周記喺上環開咗間分店,一於去朝聖一下~ 六點鐘到去到冇乜人,所以坐低後有位貌似老細嘅男士主動過嚟介紹有咩點心好食, 兩條友眼闊肚窄叫到一枱都係~ 😋本人覺得最正呢就係和風脆皮腸粉,粉皮好滑係傳統腸粉嗰種口感,有韌度但係唔係加咗薯粉嗰隻, 店員介紹佢哋係用米網~唔係用油炸鬼或者春捲皮~所以好鬆化,啲蝦仲好大隻好新鮮;😋咁另外要推介嘅就係佢嘅芒果布甸,勁多芒果布甸夠香滑; 😋呃like之選z~流心西多士,視覺效果一流~不過味道就普普通通啦;😋點心之魂~蝦餃燒賣嘅gimmick就係…每一隻足一兩重, 我覺得燒賣係啱曬食肉獸~因為真係好大嚿肉,蝦餃就中規中矩;😋鳳爪排骨飯呢係老店招牌,呢度都做得唔錯~啲飯夠鬆軟蒸得夠入味唔會硬米~ 其他點心食物都有一定水準, 不過就唔係咁特別, 埋單都唔平…不過都算物有所值!

😋咁另外要推介嘅就係佢嘅芒果布甸,勁多芒果布甸夠香滑;

其他
  • 和風脆皮海鮮腸
2019-09-26 48 瀏覽
星期三的傍晚隨便找間餐廳吃個晚飯,想吃下點心類的食物,便來到了在上環的周記。餐廳是新裝修,地點其實好方便,坐得都舒服,只是冷氣有點凍。2個人共叫了5味點心,埋單$199,食物質素真的不錯,值得再試。

老干媽醬炒腸粉
⭐唔係講笑! 呢間應該係我食過最好味既點心小店🤩仲有我最鐘意食既鵪鶉蛋燒賣@@出面已經唔係好多地方有得食~正呀!💰$38 蟹籽燒賣皇 同 💰$40 周記蝦餃皇每籠有3粒 每粒足3兩,用料十足👍🏻好重秤…啖啖肉💰$49 老干媽醬炒腸粉平時食既都係XO醬,周記點心師傅用老干媽醬炒腸粉,入味得黎亦唔會太咸...佢連個碗都係用春卷皮製成🥢成碟都可以食。💰$42 上湯魚肚雲吞湯底香濃又無味精真係一讚🥟魚肚仲要大大塊💰$44 黃金流心西多士漲卜卜既外型,一切開d鹹蛋黃蓉已經等唔切流晒出嚟😋熱辣辣食好邪惡🔥鹹蛋黃蓉內仲有一粒粒鹹蛋黃既咬口。💰$26 特式紅豆冰特式紅豆冰個名真係無改錯,可以自選口味既紅豆冰真係第1次見…有椰汁/ 奶茶/ 咖啡/ 鴛鴦/ 阿華田/ 好立克味最後都係揀左椰汁紅豆冰XD 椰汁味夠哂重,紅豆夠淋身*💰$18凍阿華田味道夠哂濃,出面唔係度度都搵到咁夠味 落足料既飲品~好滿足既一餐,由食物到飲品都做到咁高質@@.#上環 #點心 #無味精#流心西多士 ...……………………👧🏻肥妹小編..……………………
⭐唔係講笑! 呢間應該係我食過最好味既點心小店🤩

💰$38 蟹籽燒賣皇 同 💰$40 周記蝦餃皇
每籠有3粒 每粒足3兩,用料十足👍🏻好重秤…啖啖肉

💰$49 老干媽醬炒腸粉
平時食既都係XO醬,周記點心師傅用老干媽醬炒腸粉,
入味得黎亦唔會太咸...
佢連個碗都係用春卷皮製成🥢成碟都可以食。

💰$42 上湯魚肚雲吞
湯底香濃又無味精真係一讚🥟魚肚仲要大大塊

💰$44 黃金流心西多士
漲卜卜既外型,一切開d鹹蛋黃蓉已經等唔切流晒出嚟😋

熱辣辣食好邪惡🔥鹹蛋黃蓉內仲有一粒粒鹹蛋黃既咬口。

💰$26 特式紅豆冰
有椰汁/ 奶茶/ 咖啡/ 鴛鴦/ 阿華田/ 好立克味
最後都係揀左椰汁紅豆冰XD 椰汁味夠哂重,紅豆夠淋身*
💰$18凍阿華田
味道夠哂濃,出面唔係度度都搵到咁夠味 落足料既飲品~
好滿足既一餐,由食物到飲品都做到咁高質@@

#上環 #點心 #無味精
#流心西多士 .
..……………………
👧🏻肥妹小編
..……………………
1️⃣「黃金流心西多士🤩($44)」一切開竟然有原粒鹹蛋黃😱鹹香味好足 好流心 The Salted Egg Yolk Lava French Toast($44)」is super good! It is satisfying to see the filling flow out after I cut the toast open!-2️⃣「鮮蝦菜苗餃🦐🥟($40)」超推薦!第一次食有4-5隻蝦嘅巨型菜苗餃🤤 The Fresh Shrimp and Vegetables Dumplings🦐🥟($40) is highly recommended! It is large in size with 4-5 shrimps inside!🤤13️⃣「黑白芝麻蝦多士🦐($44)」有滿滿芝麻係面 蝦膠好厚 多士香脆😝 There are lots of sesame on the surface of the Black And White Sesame Shrimp Toast🦐($44) to make it aromatic. I love this crispy fried toast
3️⃣「黑白芝麻蝦多士🦐($44)」有滿滿芝麻係面 蝦膠好厚 多士香脆😝 There are lots of sesame on the surface of the Black And White Sesame Shrimp Toast🦐($44) to make it aromatic. I love this crispy fried toast stuffed with minced shrimps😝!
4️⃣「周記蝦餃皇🦐🥟($40)」好飽滿 不錯🤤👍🏻The Signature Shrimp Dumplings🦐🥟($40) are stuffed. Nice🤤👍🏻
5️⃣「蟹籽燒賣皇🐷($38)」好彈牙 幾juicy👻
The Minced Pork and Shrimp Dumplings with Crab Roe🐷($38) are bouncy and juicy👻
6️⃣「和風脆皮海鮮腸🥢($44)」係炸兩d fd 幾香口 外軟內脆😈The Japanese Style Twist Cruller Rice Rolls🥢($44) is served with a crispy filling and shrimps.😈Quite good!
價錢price:$50 - $100
地址address:上環德輔道中272-284號興業商業中心地下F號舖 Shop F, G/F, Hing Yip Commercial Center, 272-284 Des Voeux Road Central Sheung Wan
性價比CP value:🤤🤤🤤🤤⚪️
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤🤤
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤⚪️⚪️
服務service:🤤🤤🤤⚪️⚪️
分數Score:82/100🔖(bookmark)
  • 黃金流沙西多士
2019-09-21 41 瀏覽
聽同事們都推介呢間點心 茶餐廳 呢度既點心🥧係同平時果d好唔同除左有傳統點心 仲有d破格點心而且點心大份 無茶位加一 仲堅持所有菜式無添加味精地方寬敞有唔同既辣比我地揀😆特式紅豆冰, 我揀左混好立克感覺好得意, 有兩種唔同野飲撞埋1齊, 但稍為偏甜老干媽醬炒腸粉比起XO醬, 會乾身d香口d, 無平時果d咁嗆口和風脆皮海鮮🍤腸粉木魚碎, 紫菜碎營造出日式風味 蝦既外層炸到勁酥脆 蝦肉彈牙秘製鳳爪(麻辣) 麻辣燒賣皇集合左又麻又香既四川香料,調製既份量岩岩好, 唔會好辣, 幾特別香煎鮮蝦腐皮卷鳯爪排骨飯黃金流沙西多士🥪聽老闆講 用左4隻咸蛋黃製作而成 好邪惡輕輕一切已經有勁爆流心效果 食落又唔算好甜但一定要趁熱食個人推薦和風脆皮海鮮腸麻辣燒賣皇老平媽醬炒腸粉黃金流心西多士
聽同事們都推介呢間點心 茶餐廳
呢度既點心🥧係同平時果d好唔同
除左有傳統點心 仲有d破格點心

而且點心大份 無茶位加一
仲堅持所有菜式無添加味精

地方寬敞

有唔同既辣比我地揀😆

特式紅豆冰, 我揀左混好立克
感覺好得意, 有兩種唔同野飲撞埋1齊, 但稍為偏甜

老干媽醬炒腸粉
比起XO醬, 會乾身d香口d, 無平時果d咁嗆口

和風脆皮海鮮🍤腸粉
木魚碎, 紫菜碎營造出日式風味
蝦既外層炸到勁酥脆 蝦肉彈牙

秘製鳳爪(麻辣)

麻辣燒賣皇
集合左又麻又香既四川香料,
調製既份量岩岩好, 唔會好辣, 幾特別

香煎鮮蝦腐皮卷

個人推薦

麻辣燒賣皇
老平媽醬炒腸粉
黃金流心西多士
上環呢間香港仔周記點心開喺大街地鋪 每樣菜式都係即叫即做 仲無加味精 夠哂健康💪🏻👅老細勁細心咁介紹餐牌 「廚師推介」既餐牌每個禮拜都會轉 見到菜式選擇咁多 真係好難取捨🤣---------------------------黑白芝麻蝦多士 $44招牌之一既蝦多士 賣相已經好吸睛🤩金黃色薄薄既多士中間夾住勁厚既蝦膠 食落係啖啖爽口既蝦肉 仲好有蝦既鮮味🤤另外欣賞既係炸得金黃且酥脆既多士 由切割面可以見到塊多士好薄 加上表面既黑白芝麻好香脆 重點係完全唔油.和風脆皮海鮮腸 $44老闆推介既呢款唔知算唔算日式點心呢?😂薄滑通透既腸粉包住比油炸鬼更脆既脆皮 內層最少有兩隻蝦 點少少豉油已經好夠味 的確值得推介👍🏻.蟹籽燒賣皇 $38標榜足三兩既燒賣果然真係好大粒😍豬肉同鮮蝦味既香味都好足 而且燒賣既皮好薄 只係略嫌調味方面有啲淡 可能要運用到檯上既調味料 即係豉油辣椒油果啲🤣.黃金流心包 $32上檯時仲蒸氣騰騰 老闆提醒我地小心裡面流心太熱好貼心💛 但我地等到唔辣手先食既時候 裡面既奶黃已經唔流心 有少少失望🙁.椰汁紅豆冰 $26實在招架唔住呢杯紅豆冰既甜🤦🏾‍♀️唯一敗筆就在於太甜 就咁食紅
---------------------------
黑白芝麻蝦多士 $44
和風脆皮海鮮腸 $44
蟹籽燒賣皇 $38
黃金流心包 $32
椰汁紅豆冰 $26
實在招架唔住呢杯紅豆冰既甜🤦🏾‍♀️唯一敗筆就在於太甜 就咁食紅豆反而無咁甜 仲好有豆沙質感添😛
蟹籽燒賣皇
蟹籽燒賣皇