2007-03-09 33 瀏覽
吃開年飯,總是高高興興,濟濟一堂,也是多多益善。下午才跟中環食友吃,晚上就和另一班圍內OR食友開年,地點選了在這裡。飯局前趁有點空檔,除左去hh,還來點了菜先。事先食友給了難題,我亦坦白相告,其實寧波同鄉會,也沒有幾道寧波菜的。專誠來打點一下,其實也撲個半空,餐牌有的大湯黃魚、煙薰河鰻是沒有。要吃羊尾筍、黃泥螺,都沒有。盡人事,也只叫了臭豆腐及一味原以為寧波菜的獅子頭﹝謝貴刁之指正﹞。罕見地,席上只得一支酒,是Superbaby的Muskat﹝不是馬爹利VSOP,哈哈!﹞,在此謝過。菜色方面,只剩下幾味是有點印象的。家常餅是仍舊的香脆美味,薄薄的一塊,當然沒有正宗地道的夠份量,但作為小食,恰如其分,仍然不可以錯過;三鮮湯年糕是在尾段才上的一味,三鮮湯幾鮮美,亦滿有金華火腿的鮮香,食友紛說,比雲吞雞的湯式更好;臭豆腐要了一蒸一炸的,炸的聞起上來臭味很強烈,吃時又不算是什麼。蘸了甜醬及豆瓣醬,還似在街邊吃的擔挑臭豆腐;蒸的則相反,聞起來不算什麼,吃起來味道較強烈了一點。用毛豆雪菜去蒸,都算是一味幾特色的菜色。雖然這個臭度,離正宗的是一半也不及,但在香港,都算是可以一試的了;至於紅燒獅子頭,

菜色方面,只剩下幾味是有點印象的。家常餅是仍舊的香脆美味,薄薄的一塊,當然沒有正宗地道的夠份量,但作為小食,恰如其分,仍然不可以錯過;三鮮湯年糕是在尾段才上的一味,三鮮湯幾鮮美,亦滿有金華火腿的鮮香,食友紛說,比雲吞雞的湯式更好;臭豆腐要了一蒸一炸的,炸的聞起上來臭味很強烈,吃時又不算是什麼。蘸了甜醬及豆瓣醬,還似在街邊吃的擔挑臭豆腐;蒸的則相反,聞起來不算什麼,吃起來味道較強烈了一點。用毛豆雪菜去蒸,都算是一味幾特色的菜色。雖然這個臭度,離正宗的是一半也不及,但在香港,都算是可以一試的了;至於紅燒獅子頭,肥肉雖然不夠多,也幾夠鬆化~其實我很喜歡吃獅子頭的!

其餘菜色,水準參差。椒鹽元蹄是一向在這裡推薦的菜色,是晚的一隻元蹄已分好上檯,賣相已經弱一籌。吃落味道過鹹,連炸的川椒葉也不夠乾身﹝雖然我吃完又吃!﹞,可幸全廋的部份也不算是太乾身。木頭人笑說可能是師傅未放完年假的原故,希望吧!紅糟本是廣東人的煮食材料,要了來試試,用來煎魚,魚肉不嫩滑,味道除酒味之餘,鹹且苦,可能等我來也會燒得比這個似樣;薰蛋煙薰味足,但如惡男所言,是隻隻的賣相都不同,要「多黃」或「少黃」都可以。其餘菜色,可能因為已吃得太多,沒有什麼印象了。

甜品環節,有指定的高力豆沙,十五人吃十粒也剩下四粒,希望是太飽了吧!寧波湯丸每人一粒,加上桂花糖水,也算不錯。還有公關自家製的芒果糯米卷,不太甜,糯米皮亦軟糯美味,可以放上餐牌賣的一味。

埋單每人185蚊,水準不算很高,希望我們來年越吃越好!

題外話:這裡也早前也實施了要會員訂位及埋單,不過入會很方便~~至少我在籍貫一欄是填「廣東」都絕無問題。

想看多一點相片,來這裡:
2007-02-24 43 瀏覽
早前已經與食友談過這裡的椒鹽元蹄,聞說炸得香脆惹味,就趁開年飯局,與一班喜歡到處吃的食友來寧波「開飯喇!」先來幾味冷盤,是醉雞、醉豬手、烤夫、炸鱔、海蜇頭,試過老上海、天香樓、留園幾間菜館後,不得不拿出來作比較,醉菜:雞、醉豬手不期望會做到留園、天香樓的水準,亦不期望用花鵰將豬手浸過夜待其入味,但吃得出酒肉分離的感覺,是做得幾行貨;炸鱔,較天香樓的少了些炸漿、較老上海的厚身少少,香脆得來帶半分鮮味;海蜇頭切得薄身爽口,加了醬料吊味,微酸開胃。滬菜又是少不得燻蛋,心目中的靚蛋,是將鴨蛋燻得金金黃黃,先要將鴨蛋滾至半生熟呈糖心狀,然後用茶燻至微微茶香,是晚吃了一只半,一隻是熟過火而味濃得緊的,另外半隻是半紅半白的半生熟蛋,席間吃過留園的朋友,相信是返唔到轉頭。趁喉嚨還是清白時先吃個清炒蝦仁,較手指尾尾節還要細,好處是細細粒爽口易食...厚而微cream的欠汁,水準一般。之後的臭豆腐兩味(炸、毛豆蒸),席間最為雀躍的相信是E.T,聽她形容蒸臭豆腐的形容詞時,食友聽得哭笑不得,金磚般的炸臭豆腐,感覺極似旺角街邊貨式,是嗅到有少少臭,但食完飲啖湯足夠去味,與早前到北京吃的扁身臭豆腐比,此品的af

之後的臭豆腐兩味(炸、毛豆蒸),席間最為雀躍的相信是E.T,聽她形容蒸臭豆腐的形容詞時,食友聽得哭笑不得,金磚般的炸臭豆腐,感覺極似旺角街邊貨式,是嗅到有少少臭,但食完飲啖湯足夠去味,與早前到北京吃的扁身臭豆腐比,此品的after taste認真麻麻。而蒸臭豆腐,老頭子一來便問貴刁火候如何,地道小吃自然難不到她,賣相與味道成正比,食完無留下深刻印象,反而毛豆是幾好食的...

寧波菜中,最近磅的相信是清燉獅子頭,起源有待詳查,單看賣相,肥瘦比好似去到1:9,影完相轉完一圈後,返到來時就剩下少量時蔬,同紅燒比,好似又無咁膩。

寧波的招牌菜,椒鹽元蹄,賣點是皮厚肉嫩,炸後皮脆甘香,而吃得到個人最愛的膠質感,較之地道的紅燒,少了分油膩的感覺,炸這個技巧,能將油膩演化為甘香,絕對是中菜的特色。此品,皮是炸得幾香脆,但總覺得油脂方便不夠實淨,再加上超重的鹹味,吃半件已覺得幾膩,反而伴碟的川椒葉是多多益善。

是晚味道配搭特別的,要數奶油津白,鮮嫩得來又加了少少火腿提味,普通但吃得幾滋味的一道菜。

僅餘的記憶中對家常餅印象是較深刻的,可能近排吃pizza吃不少,對於「外脆內軟」的感覺,是幾敏感的,亦特別留意用焗的方法做的餡餅,芝麻及蔥的味道極似蔥油餅,但口感方面是夠軟熟而外層微脆,若非還有高力豆沙、桂花湯圓、年糕幾味打著來,是可以吃多兩件的。

是晚菜式,感覺真的鹹到頂,不知是否師傅的holiday mood未過,水準方面是呃唔到喜歡吃的食友,作為搞手這方面是要說聲抱歉的,食物之外氣氛與食友的參與更為重要,期待下一局,亦祝大家新年快樂、食得健康!

P.S
-由於事忙怕未能準時出席,有勞老頭子提早來到安排打點,亦多謝開年利事~
-謝Superbaby帶來全場惟一靚酒~
-謝尖東公關帶來的芒果糯米滋

開年回憶:
(非會員)
2007-02-14 35 瀏覽
好味呀,服務都唔錯,價錢合理,想再去。可能因為無咩點食過上海野,好新鮮。想去食既念頭。賽螃蟹:有鮮味雞c鍋巴:普遍樟茶鴨:一向唔食皮唔食肥膏既我,將所有野放哂入口,好脆皮入味,正小籠包:有汁雲吞雞鍋的雞:津白鮮甜,湯清
賽螃蟹:有鮮味
雞c鍋巴:普遍
小籠包:有汁
雲吞雞鍋的雞:津白鮮甜,湯清
2007-01-25 67 瀏覽
今年媽媽的生日係星期日, 由早堂到練詩再開會, 終於係六點半趕到. 一樓去過好幾次, 今次去四樓.入面唔係幾大, 但我們四個人坐得都幾舒服. 先俾$20年費, 跟住先開始食.清炒蝦仁: 9分, 非常清甜而新鮮的蝦仁, 都幾大碟.砂鍋津白: 8分, 砂鍋應該係而度的招牌, 看見好多臺有叫砂鍋. 我們叫的砂鍋津白係極大碗, 共分到十碗. 湯不算很濃, 津白幾鮮.椒鹽元蹄: 9分, 相當大碟. 面頭的皮係有椒鹽味而脆卜卜, 但入面的肉完全唔老, 係肥肉部份嫌多了點, 元蹄本身已經好美味, 加上伴碟的炸川椒葉(雪菜?)係好香口.樟茶鴨: 9分, 係近年食過最出色的樟茶鴨. 鴨皮係炸得好香口, 鴨肉完全唔老, 連吃幾件的肉質都係相當嫩的. 係伴碟的蝴蝶包未夠熱.家常餅: 10分, 食到全飽, 還是叫這個家常餅. 沒看清楚食評, 還以為這個係甜點, 鬧出個大笑話. 但媽媽係非常鍾意這個家常餅. 始終芝麻係媽媽的至愛, 餅外面的芝麻讓媽媽食到唔停口, 竟然係第一個連吃兩件家常餅, 我們只好鼓其餘勇吃多一件.媽媽的評分係十分. 我覺得這個家常餅食落唔覺油, 相當香口, 蔥跟芝麻的配搭係好好. 我都俾十

清炒蝦仁: 9分, 非常清甜而新鮮的蝦仁, 都幾大碟.

媽媽的評分係十分. 我覺得這個家常餅食落唔覺油, 相當香口, 蔥跟芝麻的配搭係好好. 我都俾十分!

食物水準相當不俗, 各方面都令人滿意. 同類型餐館中, 寧波係比較高班.
2007-01-24 21 瀏覽
係新同事0既welcome lunch,一檯17人叫左: 海蜇頭:幾爽口,口感唔錯雞絲粉皮:呢個ok la,不過如果有d芥末就仲好醉雞:都係水準之作臭豆腐:唔係真係好臭ga jar,不過就真係好脆蔥油餅:飽肚0既好選擇清炒蝦仁:我就覺得一般,唔算太爽口攬角炒玉豆:不過不失小籠飽x 2:呢個就麻麻地la,小籠飽0既皮太厚,而且內裡又無肉汁,敗筆之作煎餃子x 2: 反而呢個入面仲有d肉汁,不過個皮就厚左d, 都唔錯小食拚盤:樣樣都唔錯,幾開胃擔擔麵:份量超大,味道就一般啦,唔算係精選之作 呢度0既碟頭都幾大0下,一大班人黎食就最好,味道方面都keep到個水準,唔會差得去邊.service方面,由於我地係lunch去,人多到不得了,都唔會有咩要求ga la,$90 食到咁多野兼有呢個質素,算係個good bargain 黎ga la
係新同事0既welcome lunch,一檯17人叫左:

海蜇頭:幾爽口,口感唔錯
雞絲粉皮:呢個ok la,不過如果有d芥末就仲好
醉雞:都係水準之作
臭豆腐:唔係真係好臭ga jar,不過就真係好脆
蔥油餅:飽肚0既好選擇
清炒蝦仁:我就覺得一般,唔算太爽口
攬角炒玉豆:不過不失
小食拚盤:樣樣都唔錯,幾開胃
擔擔麵:份量超大,味道就一般啦,唔算係精選之作

2006-12-24 30 瀏覽
好耐都未試過同一大班朋友响香港食飯,是晚同阿K買咗套衫準備去飲之後,我地同幾位朋友去咗寧波旅港同鄉會食晚飯。聽那裡嘅侍應講,由明年開始此店只招待會員。不過唔駛驚,任何人都可以成為會員,只要俾廿蚊入會費同埋每年廿蚊年費就可以繼續享用此店所提供嘅菜色。今次唔係我負責點菜,不過友人點菜嘅功力亦不怠。所點菜色如下:燻蛋涼拌海蜇醉豬腳蟹粉豆苗砂鍋雲吞雞樟茶鴨小籠包豆沙鍋餅筆者以前從未食過燻蛋,所以唔係好知點樣嘅燻蛋為之最好。憑直覺覺得這裡嘅燻蛋整得幾好味,蛋黃好似糖心蛋一樣,軟軟地又甜甜地,好好味;至於蛋白嘅味道稍弱,可能整得好食啲嘅話會有唔同。涼拌海蜇味道是可以的,不過菜色係比較普通,相信好多食肆都做得到。醉豬腳嘅水準頗高,豬腳完全入晒味,筆者不禁食完一隻又一隻。砂鍋雲吞雞有好多雲吞,我地六個人起碼可以分到三粒。湯嘅火喉夠,湯呈淺白色,係長時間肴雞嘅結果。蟹粉豆苗係咁多樣餸最貴嘅一道,成三百五十蚊,因為蟹粉嘅份量比豆苗多好多,幾乎係二一之比,所以價錢係可以預見的,用咗咁重份量炒出嚟嘅豆苗,想唔好食都幾難,我食咗一轉之後已經食唔到第二轉。小籠包嘅湯汁份量可以用十分多嚟形容,我需要咬開包少少,飲一

燻蛋
涼拌海蜇
醉豬腳
蟹粉豆苗
砂鍋雲吞雞
樟茶鴨
小籠包
豆沙鍋餅

筆者以前從未食過燻蛋,所以唔係好知點樣嘅燻蛋為之最好。憑直覺覺得這裡嘅燻蛋整得幾好味,蛋黃好似糖心蛋一樣,軟軟地又甜甜地,好好味;至於蛋白嘅味道稍弱,可能整得好食啲嘅話會有唔同。涼拌海蜇味道是可以的,不過菜色係比較普通,相信好多食肆都做得到。醉豬腳嘅水準頗高,豬腳完全入晒味,筆者不禁食完一隻又一隻。砂鍋雲吞雞有好多雲吞,我地六個人起碼可以分到三粒。湯嘅火喉夠,湯呈淺白色,係長時間肴雞嘅結果。蟹粉豆苗係咁多樣餸最貴嘅一道,成三百五十蚊,因為蟹粉嘅份量比豆苗多好多,幾乎係二一之比,所以價錢係可以預見的,用咗咁重份量炒出嚟嘅豆苗,想唔好食都幾難,我食咗一轉之後已經食唔到第二轉。小籠包嘅湯汁份量可以用十分多嚟形容,我需要咬開包少少,飲一大啖湯汁,再品嚐肉餡嘅鮮味。本來成個晚餐係水準以上,不過樟茶鴨實在太普通,完全食唔出有乜嘢樟茶味,係比較失色嘅一味。飯後嚟一客豆沙鍋餅,結束是晚宴會,鍋餅熱辣辣,合格有餘。

我地一行六個人食咗一千零八十蚊,每人一百八十蚊,價錢中等啦,最主要係蟹粉豆苗令每人用多差唔多六十蚊。整體感覺係食物中上,但比佢出色嘅食店都唔少,以咁上下價錢可以食到更加好味嘅菜餚。
(非會員)
2006-11-18 19 瀏覽
第一次去呢度食,各款食物水準都不過不失,加上價錢都好理,椒鹽炸豬手真的可以一試,另外頭盤的鳳尾魚都是必叫的,至於甜品,桂花芝麻湯圓皮薄加上黑芝麻的香味,我下次一定會再吃!9 個人共消費了大約$ 1260 , 這個價錢比我想像中平!各位不妨一試!

各位不妨一試!

2006-11-06 19 瀏覽
(3/11/06)部門生日飯,終於再被選中。我們又叫我們的standard餸。海蜇必叫!有香蔥粒拌,口味薯不同。醉雞好夠酒,濃味。咕嚕排骨,呢度做法,係用豬排切件,我唔係咁欣賞,不過味道ok。百頁小棠菜,一般。小籠包真麻麻,皮頗厚,餡無乜肉汁,mm..食上海野唔食小籠包既話,又好似爭D既。上海炒年糕,唔錯,所以好快掃清。無叫白飯,order了兩條炸銀絲卷。甜品:豆沙鍋餅,$90太貴吧,皮薄餡多,同齋食紅豆無分別。酒釀丸子,丸子是把上海年糕切粒,太不認真吧,酒釀湯不算濃。桂花芝麻湯圓,勁勁勁正!有五粒big size的,皮好軟&新鮮,有即搓的感覺。
(3/11/06)部門生日飯,終於再被選中。
2006-10-01 36 瀏覽
某日同朋友黎食lunch, 點左以下食物:1.黃金蝦2.家鄉餅3.香蕉高力豆沙4.雞絲粉皮個黃金蝦幾好食, 不過朋友話東寶的更好食..家鄉餅就好似一般既蔥油餅, 不過好大件, 好似一個pizza既size..香蕉高力豆沙呢個太油, 雞絲粉皮一般啦, 冇咩特別...
某日同朋友黎食lunch, 點左以下食物:
1.黃金蝦
2.家鄉餅
3.香蕉高力豆沙
4.雞絲粉皮

個黃金蝦幾好食, 不過朋友話東寶的更好食..家鄉餅

2006-09-29 27 瀏覽
早前已經聽過有朋友介紹此中菜廳,但一直無機會試,加上佢個名同地點都幾難令人聯想到佢係一間食肆,所以唔係有熟人話去度,都幾難會扚起心肝幫襯。今晚舊生會開會兼飯局,各人暢談湊仔經,但好似一講到餵奶大家已經無晒胃口,所以唔係叫好多。醉雞,沙窩雲吞雞,生煎飽同上素都有一定水準,但最有特色是一碟由一位祖藉上海同學所點椒鹽元蹄,紅燒我就食得多,椒鹽都係第一次試。上菜時發現係一隻大元蹄伴以炸椒葉,口感無紅燒咁肥膩,而且好惹味,不過真係太大碟,所以都係食唔晒,依個菜真係要人多先抵叫。久未露面主席堅持要請客,我們也真的盛情難卻,所以唔知餐飯幾多錢。

2006-09-19 25 瀏覽
店子裝修之前,由朋友帶路來吃過一次,無論裝飾和格局都有點阿伯酒樓feel,不過可喜食物之美味是出乎意料之外,例如雪菜肉絲炒年糕,做得咸淡適中,年糕煙煙韌韌,口感滿分; 砂鍋津白,是蔬菜之選,清清地,湯內的小餃子也味美; 小籠包是一般,不過家常餅卻十分好,薄薄的舖上芝麻灑上蔥花,香和脆兼而有之,下次會再吃。感覺上這是間務實的店子。
2006-08-27 26 瀏覽
是日有朋友生日,共12人食飯. 叫了以下菜色醉雞: ok , 雞絲粉皮: ok 百頁白菜:太淡口了椒鹽元蹄: 好味, 一定要叫,冇想像中咁肥,樟茶鴨: 好味, 不過鴨味不足臭豆腐:幾得意,共8件小龍包 : 差左d了, 失望肉絲炒飯 :一般賽螃蟹: 用蘑姑的, 有新意酸辣湯: 多料, 辣, 得!糖醋排骨: 一般總括來講: 價錢合理, 一班人可以坐下傾下計, 不用急急腳, 都幾好食嫁, 值得一試, 只是冷氣好細, 部份位置好熱
是日有朋友生日,共12人食飯.

叫了以下菜色

醉雞: ok ,

雞絲粉皮: ok

百頁白菜:太淡口了

椒鹽元蹄: 好味, 一定要叫,冇想像中咁肥,

樟茶鴨: 好味, 不過鴨味不足

臭豆腐:幾得意,共8件

小龍包 : 差左d了, 失望

肉絲炒飯 :一般

賽螃蟹: 用蘑姑的, 有新意

酸辣湯: 多料, 辣, 得!

糖醋排骨: 一般

2006-08-20 37 瀏覽
星五同班朋友食飯. 見呢間個價錢range $41-100. 諗住幾平. 點之見到餐牌發覺都係唔平.環境都幾好坐. 不過要訂位. 我們先點了一碟海哲..有d麻油同芝麻味, 海哲很爽, 叫待應給我們一碟芥醬點...更加好吃.至於主菜, 試了最多人試的椒鹽元蹄, 樟茶鴨..都很好吃..d肉煮得剛剛好..肥瘦又很適中, 不過就咸了少少. 椒鹽元蹄伴碟那些類似紫菜的菜都很可口.不過我最喜歡都是那味鹹蛋黃蟹...好好食, 都幾大隻蟹, 其實都算幾多鹹蛋黃了, 我們都將隻碟清到乾乾淨淨. 我都叫d食物唔算好貴..所以價錢都ok啦.

環境都幾好坐. 不過要訂位.
2006-05-14 22 瀏覽
是日mothers' day,一家9人食飯. 叫0左:百頁白菜--> 清清地,幾fresh,百頁較平時食到既厚d椒鹽元蹄--> ok啦,冇想像中咁好,個朱手唔夠入味,不過個皮係好食...冷盤-->海哲,燻魚,烤夫,最好係個魚,夠膽話佢係好高水準...食過好多唔同地方既燻魚,不過一係太乾,一係個味唔夠..依度就好她,夠juicy,亦夠味樟茶鴨-->d肉幾爽,armarm好,不過鴨味不足家常餅-->幾好,唔太油,夠蔥味,新鮮做的蟹炒年糕-->d年糕口感軟軟地,d蟹都新鮮,個汁係有小小sweet的,唔錯棗泥鍋餅-->好surpise,因為第一次食...好有紅棗味,唔油唔太sweet,正!overall黎講,係有水準的,不過可能我expectation好好好高,所以都係有小小失望.
是日mothers' day,一家9人食飯.

叫0左:
百頁白菜--> 清清地,幾fresh,百頁較平時食到既厚d
樟茶鴨-->d肉幾爽,armarm好,不過鴨味不足
家常餅-->幾好,唔太油,夠蔥味,新鮮做的

2006-02-27 32 瀏覽
一行八人到此開餐:海蜇併肴肉併醉雞–海蜇不是海蜇頭, 而是海蜇身, 所以唔夠厚身同有咬口, 肴肉ok lar, 醉雞汁另有碗上, 不是浸在盅內, 但雞肉尚算嫩, 有洒味但不算濃.清炒蝦仁–河蝦細過蝦乾, 所以食唔出爽甜, 比較失色. 樟茶鴨–這味算係好味, 鴨不是瘦蜢蜢, 炸完不太乾身. 椒鹽元蹄–全晚最正, 皮鬆化, 肉不鞋.家常餅–個人甚喜愛, 脆脆的, 不油, 葱同芝麻很香口.咸肉百頁小棠菜–不過不失.西芹磨菇炒沙鎚魚–偏油, 沙鎚魚肉滑.後加一味侍應推介既笋炒一種上海菜(忘了名字), 但似小棠菜.豆沙鍋餅–皮唔夠脆.芝麻擂沙–看似很熱, 但實質只是暖, 芝麻不是太香.埋單$1200, 不算便宜, 咁既價錢我會揀去陸鷺囉…..
一行八人到此開餐:

清炒蝦仁–河蝦細過蝦乾, 所以食唔出爽甜, 比較失色.
樟茶鴨–這味算係好味, 鴨不是瘦蜢蜢, 炸完不太乾身.
椒鹽元蹄–全晚最正, 皮鬆化, 肉不鞋.
家常餅–個人甚喜愛, 脆脆的, 不油, 葱同芝麻很香口.
咸肉百頁小棠菜–不過不失.
西芹磨菇炒沙鎚魚–偏油, 沙鎚魚肉滑.
豆沙鍋餅–皮唔夠脆.
芝麻擂沙–看似很熱, 但實質只是暖, 芝麻不是太香.

埋單$1200, 不算便宜, 咁既價錢我會揀去陸鷺囉…..