2023-03-06 67 瀏覽
放工又可以和朋友聚一聚, 特登帶他來這裏試試特色與魚麵。 餐牌有少少轉咗, 多咗特色選擇, 看見鄰座的蟹皇魚米粒粒, 用魚肉做的意大利飯, 好有趣 好特別。 本來想試試,但係太受歡迎已經售罄。手機落單好方便, 可以慢慢睇慢慢揀。烏卒卒炸魷魚魚撈麵, 炸魷魚脆卜卜, 加埋沙律醬非常惹味, 魚撈麵加咗芝麻紫菜, 好有日式感覺, 蕃茄莎莎可以消除 油膩感覺, 味道好清新。黃金魚蛋蛋羅定豆腐 芫茜魚麵見到有芫茜魚麵朋友即刻 揀咗, 綠綠地色好得意, 淡淡的芫茜味道。 配搭大大粒魚蛋, 仲有魚腐同埋 芝士魚豆腐。另外叫咗幾款小食 ,卜卜脆鹹豬手, 炸到個皮卜卜脆, 夠曬鹹香而且份量不少。炸魚狗腸 日式和風 紫菜, 非常彈牙的魚肉, 醬汁很惹味。魚湯翡翠苗, 蔬菜很新鮮, 淡淡的魚湯味道很滋潤。檸檬杞子蜂蜜生薑茶超鍾意的 熱飲, 生薑味道 不會太辣, 加埋蜜糖同埋檸檬, 味道啱啱好, 仲有杞子可以明目。

手機落單好方便, 可以慢慢睇慢慢揀。

黃金魚蛋蛋羅定豆腐 芫茜魚麵

2023-03-05 73 瀏覽
🐠 #炮台山 #魚事者之前同朋友做完運動食個下午茶,揀咗呢間食魚嘅主題餐廳,佢全部嘢都好新鮮好香魚味!🐠 好多卜卜蜆昆布木魚湯底 ($65)麵底我揀咗「爽彈魚麵」,果然係好彈牙好好味,份量仲好多添😋! 成個湯底都好新鮮,有蜆同木魚嘅味道,再加啲昆布嘅鹹香🫶🏻🐣 下午茶餐A.香煎雞扒+炸魚無薯條+魚粒莎莎 ($43 配熱飲)下午茶餐比較輕食,份量唔大,但好食! 雞扒香嫩、鹹香,炸魚扮成薯條,但其實條條都好香魚味㗎!🥬 魚湯翡翠苗 (+$13)魚湯超鮮甜,食完菜苗可以飲晒佢!😆🍡 燒賣雙拼 (+$20)雙拼分別係「芫荽無豬肉燒賣」同「無豬肉燒賣」,兩個都係pork free,比較健康冇咁肥!醬料方面揀咗超香,少少辣嘅「魚辣醬」,推薦!🍢 黃金魚餅(+$8)魚餅係魚仔形狀,好可愛!裏面仲有啲芝士味添㗎😳
🐠 #炮台山 #魚事者

🐠 好多卜卜蜆昆布木魚湯底 ($65)

🥬 魚湯翡翠苗 (+$13)
魚湯超鮮甜,食完菜苗可以飲晒佢!😆

🍡 燒賣雙拼 (+$20)

🍢 黃金魚餅(+$8)
魚餅係魚仔形狀,好可愛!裏面仲有啲芝士味添㗎😳
2023-03-05
下午茶
  • 魚湯翡翠苗
  • 好多卜卜蜆木魚湯魚麵
  • 炸魚冇薯條
2023-03-05 46 瀏覽
喺天后區搵食, 記得朋友介紹呢間魚麵好味, 就嚟試吓😃其中一款「自由點」好似車仔麵咁, 可以自己揀湯底, 麵底同埋如果餸, 揀咗一款芫荽魚麵配鱈魚湯底, 加咗蘿蔔, 芝士魚餅, 墨魚春卷。魚麵彈牙, 有淡淡芫荽味, 蘿蔔夠淋, 芝士魚餅最好食😋仲叫咗一款麻辣湯底魚麵, 麻辣味唔算重, 叫店員俾咗一兜辣椒醬, 幾好味😋一款必食推介係脆皮豬手, 新鮮炸起卜卜脆, 連皮嘅部份骨膠原好豐富, 口感好好🤤肉嘅部份都唔會太乾, 味道啱啱好
喺天后區搵食, 記得朋友介紹呢間魚麵好味, 就嚟試吓😃

2023-03-04 59 瀏覽
给家人买的晚餐外卖 妈妈吃了以后没有吃任何东西早上六点多醒来头晕 呕吐 吐完以后就好了 吐的全是她前晚吃的好多卜卜蚬木鱼鱼面 可能是食材不新鲜或者没有做熟或者食物的其他原因
2023-03-03 55 瀏覽
發覺炮台山AIA附近多左唔少特色餐廳今日試下用魚做主要食材既”魚事者”餐廳主打係魚麵蒜油香雞翼魚麵撈魚麵夾起時 已經感覺好有彈性雞翼外皮炸得香脆 再用一層蒜香醬汁包住雞翼 好惹味Don’t陰公魚麵可以自選麵底, 揀左芫荽魚麵芫荽魚麵比原味魚麵粗身 魚味更突出!即使係冬蔭公湯底 亦唔會蓋過魚麵既味道扮墨西哥魚皮呢個係我最鍾意既菜式魚皮又薄又脆 完全無油益味魚皮上面有牛油果莎莎醬魚皮下面又有熱溶芝士醬上面凍下面熱 幾特別小食方面+$58叫左半份鹹豬手雖然只係半份 但都好有份量皮脆 中間煙韌 肉質軟淋 唔會柴配埋芥末醬 食多都唔覺得油膩
發覺炮台山AIA附近多左唔少特色餐廳
今日試下用魚做主要食材既”魚事者”

餐廳主打係魚麵
魚麵夾起時 已經感覺好有彈性
雞翼外皮炸得香脆
再用一層蒜香醬汁包住雞翼 好惹味

Don’t陰公魚麵
可以自選麵底, 揀左芫荽魚麵
芫荽魚麵比原味魚麵粗身 魚味更突出!
即使係冬蔭公湯底 亦唔會蓋過魚麵既味道

皮脆 中間煙韌 肉質軟淋 唔會柴
配埋芥末醬 食多都唔覺得油膩

2023-03-02
2023-03-02 51 瀏覽
黃金魚彈彈+羅定魚腐 ($70)使用了清清地木魚湯,真的清清地又好飲,木魚湯的鮮味,加上爽彈魚麵,讓人以為正在吃美味魚蛋。羅定魚腐的造型是魚型,好可愛!魚湯翡翠苗(跟餐+$13)翡翠苗幼細,配上清湯,一流!檸檬杞子蜂蜜生薑茶(跟餐+$13)真心抵飲,暖暖地、甜甜地、酸酸地,又有薑味。如果可以,我會想再飲多幾杯。Don't 陰公魚麵2.0 ($90)選擇了芫荽魚麵,好特別,可以值得一試!嘗試完結就知道芫荽味的魚麵是怎樣的。沒有伏味,只有美味!咩都有啲小食拼盤(跟餐+$58)燒賣有原味和芫荽味,又有炸魚無薯條,炸雞軟骨粒。分量都不少,跟餐好抵配!凍檸檬水(跟餐+$3)食完炸嘢,飲返杯凍檸水,一流!
黃金魚彈彈+羅定魚腐 ($70)

魚湯翡翠苗(跟餐+$13)
翡翠苗幼細,配上清湯,一流!

檸檬杞子蜂蜜生薑茶(跟餐+$13)

Don't 陰公魚麵2.0 ($90)
選擇了芫荽魚麵,好特別,可以值得一試!
嘗試完結就知道芫荽味的魚麵是怎樣的。
沒有伏味,只有美味!

咩都有啲小食拼盤(跟餐+$58)
燒賣有原味和芫荽味,
又有炸魚無薯條,炸雞軟骨粒。
分量都不少,跟餐好抵配!

凍檸檬水(跟餐+$3)
食完炸嘢,飲返杯凍檸水,一流!
2023-03-01 58 瀏覽
我今晚同朋友喺炮台山附近,近近地就揀咗呢間魚事者,呢頭有好多食肆,如果下次諗唔到食咩,我都會食返呢一間!服務同埋環境都好好!侍應好細心咁樣主動提供四隻碗俾我哋share食嘢!而且本身每一抬都有紙巾供應👍好想介紹番啲必食嘅俾你哋食!🧡Fishotto 魚米粒粒扮意大利飯 hkd 98本來以為食緊飯,但係原來全部都係魚整成㗎 !所以係好有魚味,仲有啲魚子喺面,一啲都冇罪惡感!因為唔使食澱粉質🥰🧡檸檬杞子蜂蜜生薑茶 套餐再加$13呢個都係必叫!佢嘅薑味道好夠!而且又唔會太甜!如果女仔唔舒服係超適合叫!100分💯🧡卜卜脆鹹豬手 一份 hkd 98熱上嘅都好食!呢一間嘅份量非常足夠!如果叫晒主食,呢一個可以嗌半份就夠!因為我本身好鍾意食用魚整嘅面,所以呢一間就非常之正呀!回頭指數(五星為最高)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

好想介紹番啲必食嘅俾你哋食!

🧡Fishotto 魚米粒粒扮意大利飯 hkd 98

🧡檸檬杞子蜂蜜生薑茶 套餐再加$13

🧡卜卜脆鹹豬手 一份 hkd 98

因為我本身好鍾意食用魚整嘅面,所以呢一間就非常之正呀!

回頭指數(五星為最高)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-03-01 48 瀏覽
呢間餐廳主打用魚肉去整唔同菜式今次同朋友去叫咗幾款嘢嚟試下✨蟹皇魚米粒粒(💰$95)啲魚米粒幾煙韌彈牙 食落唔腥蟹黃醬汁同魚籽配埋啲魚米粒 幾香濃另外 跟配杯熱飲 揀咗要熱柚子蜜✨Double扒魚麵撈(💰$90)魚麵食落幾煙韌 再帶啲咖哩味餸菜就有豬扒 雞扒 青瓜絲同蕃茄另外 跟配杯熱飲 同樣要咗熱柚子蜜✨咩都有小食拼盤(💰$58)呢個拼盤有雞軟骨 秘製炸魚無薯條炸無豬肉燒賣同炸無豬肉芫荽燒賣小食食落都脆口 側啲雙子醬就冇咁膩✨炸魚狗腸(💰$28)食落幾爽彈 而面頭就係蜜糖芥末醬另外仲有3款口味揀 和風紫菜/山椒/他他醬 .✨魚湯翡翠苗(💰$13)菜苗食落清清地 感覺幾健康咁✨椰汁年糕Follow餐廳ig account就送一件 食落幾香椰汁味 再帶啲蛋香味
呢間餐廳主打用魚肉去整唔同菜式
今次同朋友去叫咗幾款嘢嚟試下

✨蟹皇魚米粒粒(💰$95)
啲魚米粒幾煙韌彈牙 食落唔腥
蟹黃醬汁同魚籽配埋啲魚米粒 幾香濃
另外 跟配杯熱飲 揀咗要熱柚子蜜

✨Double扒魚麵撈(💰$90)
魚麵食落幾煙韌 再帶啲咖哩味
餸菜就有豬扒 雞扒 青瓜絲同蕃茄
另外 跟配杯熱飲 同樣要咗熱柚子蜜

✨咩都有小食拼盤(💰$58)
呢個拼盤有雞軟骨 秘製炸魚無薯條
炸無豬肉燒賣同炸無豬肉芫荽燒賣
小食食落都脆口 側啲雙子醬就冇咁膩

✨炸魚狗腸(💰$28)
食落幾爽彈 而面頭就係蜜糖芥末醬
另外仲有3款口味揀 和風紫菜/山椒/他他醬
✨魚湯翡翠苗(💰$13)
菜苗食落清清地 感覺幾健康咁

✨椰汁年糕
Follow餐廳ig account就送一件
食落幾香椰汁味 再帶啲蛋香味

2023-02-28 49 瀏覽
發現一間全部都係🐟🐟🐟嘅特別餐廳😗連麵都係魚麵嚟的😗我哋揀咗一個湯麵,一個撈麵😗湯麵可以以車仔麵形式揀,好多選擇!魚麵幼身有魚味,魚湯底味道比較清,炸魷魚必叫!勁大份又熱辣辣好食🦑魚腐我都喜歡🐟撈麵係泰式蝦球撈麵🦐鐘意重口味啲嘅可以叫撈麵,唧啲青檸汁落去幾好食😗仲有超級多小食揀😗魚湯翡翠苗必叫,係健康嘅菜菜🥬炸魚狗腸啖啖魚肉個汁又特別🐟仲有芫荽控必叫嘅芫荽燒賣!芫荽味唔會重到搶咗魚肉味幾好😗
發現一間全部都係🐟🐟🐟嘅特別餐廳😗

連麵都係魚麵嚟的😗我哋揀咗一個湯麵,一個撈麵😗

2023-02-25 43 瀏覽
炮台山商廈住宅林立,有不少用心經營的餐廳小店,特色的出品,招來不少回頭客。呢間魚事者大部分的食物都跟魚有關,怕肥的靚女們吃多了也冇負擔。手工魚皮,蟹黃醬$23餐廳的炸魚皮比坊間炸魚皮來得輕薄,酥脆,配蟹黃醬倍增香濃、鮮、脆😋扮墨西哥魚皮$33吃完手工魚皮真的好味,馬上又要了份「扮墨西哥魚皮」。自製墨西哥醬(牛油果蓉+蕃茄粒+洋蔥碎粒)舖面後烤,魚皮更脆、口感層次更豐富,超推薦👍🏻魚湯翡翠苗$13吃完2份魚皮,來碗魚湯燙翡翠苗,魚湯清甜,菜苗清爽。蟹黃Fishotto魚米粒粒+檸檬茶$95賣相鮮艷,主食用了魚米粒,完全冇負擔又不腥。蟹黃醬汁+魚籽把Fishotto的鮮味推向極致,淡淡鮮味無窮而且不油膩。Double 扒魚麵撈(跟咖喱汁)+ 奶茶$90雞扒+豬扒的咖喱汁魚撈麵,高蛋白,冇澱粉,多吃也不胖,而且味道超讚,魚麵撈咖喱汁彈牙又惹味,生酮飲食的朋友也適合。

手工魚皮,蟹黃醬$23

扮墨西哥魚皮$33

魚湯翡翠苗$13

吃完2份魚皮,來碗魚湯燙翡翠苗,魚湯清甜,菜苗清爽。

蟹黃Fishotto魚米粒粒+檸檬茶$95

Double 扒魚麵撈(跟咖喱汁)+ 奶茶

• 魚湯翡翠苗
  • 扮墨西哥魚皮
  • 炸魚狗腸
  • Double 扒魚麵撈
  • 蟹黃Fishotto魚米粒粒
2023-02-25 1735 瀏覽
/魚事者🇭🇰/#sa炮台山篇 ➖➖➖<多款魚製品小食麵條🐟> ➖➖➖本身鍾意食魚麵 其實之前都有食過一次😆堂食店位於炮台山 天藍色嘅門口都幾搶眼 想食嘅時候又走左去食 下午茶都好抵食佢地大部分食物都係用魚製成嘅產品✨而且都幾有創意特色❤️➖➖➖1️⃣ 芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $65撈魚麵仲有分泰式/川式/西式/日式等我揀呢個係港式😆魚麵偏向幼身 質感爽彈 加埋芝士汁算幾濃 吉烈豬扒新鮮炸好 唔會太厚炸粉 如果再厚肉啲就好✨➖➖➖2️⃣我要自由點 $41 up 🌟 可以自選湯底+麵底+配料 要左魚湯+爽彈魚麵+墨魚春卷另加卜卜蜆 $8 雞扒 $10 本身想揀芫荽魚麵🙈但禁錯制卜卜蜆無沙幾新鮮 雞扒都大大塊幾juicy😎係幾足料嘅~ ➖➖➖3️⃣炸魚狗腸 (蜜糖芥末) $28 🌟下午茶餐可以加配嘅小食有四款口味揀 都係魚肉製成所以口咸爽彈😍似食梗魚蛋咁 雖然話炸 但唔會太過乾~面頭仲有啲卜卜米同煙肉脆粒 口感豐富之餘味道咸香✨➖➖➖4️⃣燒賣雙拼 $20/8pcs 有原味魚肉燒賣+芫荽燒賣 加左豉油同辣油 都幾辣🙈芫荽燒賣都會食到芫荽味✨味道算突出 燒賣質感頗彈牙 ➖➖➖5️⃣卜卜脆咸豬手 $58
/魚事者🇭🇰/

3️⃣炸魚狗腸 (蜜糖芥末) $28 🌟
下午茶餐可以加配嘅小食
有四款口味揀 都係魚肉製成
所以口咸爽彈😍似食梗魚蛋咁
雖然話炸 但唔會太過乾~
面頭仲有啲卜卜米同煙肉脆粒

芫荽燒賣都會食到芫荽味✨
味道算突出 燒賣質感頗彈牙
燒賣雙拼

➖➖➖
5️⃣卜卜脆咸豬手 $58 (半份)
豬手半份都幾多下 外皮香脆
內裏都幾厚肉 亦有少少筋 夠軟嫩
滿滿骨膠原🥰 配埋芥末醬食更好食!
卜卜脆咸豬手

6️⃣ 扮墨西哥魚皮 $33
真係有啲似平日嘅nachos😋
有牛油果醬同番茄~
魚皮好脆口 都幾大塊
仲可以浸湯食都唔錯

7️⃣魚湯翡翠苗 $13
健康啲叫多一碟菜👍🏻

➖➖➖
8️⃣檸檬杞子蜂蜜生薑茶 +$13 (熱)

9️⃣ 洛神花山渣雪梨茶 +$8
下午茶餐會有埋飲品~
轉左呢兩杯✨ 都好健康養生

• 港式芝士汁吉列豬扒魚麵撈
  • 扮墨西哥魚皮
  • 卜卜脆鹹豬手
2023-02-22 48 瀏覽
今次去咗炮台山食下午茶,餐廳係一間魚麵專門店,除咗魚麵外,仲有好多以魚製成嘅特色小食。好多卜卜蜆木魚湯魚麵麵底有幾款麵選擇,包括爽彈魚麵、芫茜魚麵、掛湯米線、手打烏冬同索湯米粉,我地揀咗爽彈魚麵,魚麵係呢度嘅招牌,不得不試,麵偏粗身,入口爽口彈牙,完全無魚腥味,卜卜蜆份量充足,蜆肉脹卜卜,鮮味十足。羅定魚腐+ 魚皮餃x牛丸=有羅定魚腐、魚皮餃、牛丸同魚皮配魚麵、魚湯底,食盡魚鮮味。Fish-chos 扮墨西哥魚皮 魚皮配牛油果莎莎醬,估唔到又幾好食,魚皮金黃香脆,非常香口。炸魚狗腸魚狗腸質地爽口彈牙,配他他醬,酸酸地幾開胃,仲有紫洋蔥粒同蔥粒,非常香口。魚湯翡翠苗叫左碗翡翠苗清下油膩感,份量細細,兩個人share 啱啱好,翡翠苗新鮮爽脆,魚湯令翡翠苗更鮮甜。卜卜脆鹹豬手有得揀1份同半份,我地揀咗半份,外皮金黃卜卜脆,肉質扎實幼滑,味道鹹香惹味。黑白配之懶人一口西多士西多士配阿華田同煉奶,雙重味道夾攻味蕾,切到細細件,可以一啖一口。

羅定魚腐+ 魚皮餃x牛丸=
有羅定魚腐、魚皮餃、牛丸同魚皮配魚麵、魚湯底,食盡魚鮮味。

Fish-chos 扮墨西哥魚皮

卜卜脆鹹豬手

黑白配之懶人一口西多士
2023-02-22 79 瀏覽
我跟好友一樣鐘意食魚肉,所以決定今晚帶佢到魚事者吃晚飯。呢間小店主打自家製魚品輕食,除咗有魚麵之外,仲有各種街頭小食同創意料理!咩都有啲小食拼盤呢個小食拼盤冇改錯名🤣,有炸魚肉燒賣 & 芫荽魚肉燒賣、炸魚無薯條、雞軟骨!特別係炸魚無薯條,入面全部都係魚肉製成,而且口感煙煙韌韌,充滿椒鹽魚肉嘅味道!讚!扮墨西哥魚皮亦是必食之選,牛油果醬好香,再配上炸魚皮無得輸!而且炸魚皮比粟米脆片更香脆美味!炸魚狗腸我哋揀咗和風紫菜味,炸魚狗腸係由用魚肉整成,食落口感煙韌,炸魚肉同醬料完美融合,充港紫菜咸香味!Fishotto魚米粒粒•扮意大利粉好香忌廉味道,魚米粒粒係用咗魚肉切粒整成,魚肉粒爽口彈牙,食落去好似食緊真嘅risott,好特別!好多卜卜蜆木魚湯魚麵湯魚麵係必點!好香魚湯,配上爽口彈牙嘅魚麵,正!仲有好蜆,味道好鮮甜!

咩都有啲小食拼盤

2023-02-22 22 瀏覽
有日去開港島區做義工,自己一個嚟咗呢間小店食lunch。呢間湖水藍嘅小店專門食魚,但唔係原條嗰啲魚,最出名係佢嘅魚麵,仲有其他創意菜式例如炸魚狗腸、炸魚無薯條等等,搞到我都好想再encore😍除咗喺炮台山,佢哋仲有旺角分店。當日我喺鰂魚涌做完義工訓練,就行路去咗炮台山食嘢。食完仲去咗附近嘅油街睇展覽,如果大家得閒嘅話仲可以去埋東岸公園添☺️💛我要自由點: 蕃茄薯仔湯+爽彈魚麵+羅定魚腐 $41蕃茄薯仔湯味道天然,有啲似媽咪煲嘅住家湯!爽彈魚麵真係必試,比起一般嘅麵條爽彈得交關!魚腐都好滑同索曬啲湯汁,諗起就好掛住好想食🤤🐟黃金芝士魚餅 +$8由於呢間係上年食嘅,所以好抱歉佢未至於特別到令我好記得佢嘅味道。不過呢個魚仔造型嘅黃金芝士魚餅已經夠晒搶鏡,印象中都好食嘅👍🏻🌭炸魚狗腸配蜜糖芥末醬 +$28炸魚狗腸裡面嘅魚肉好爽彈,口感似再滑溜啲嘅魚蛋,魚味鮮甜,配埋香甜中帶啲刺激嘅蜜糖芥末醬,真係好夾,值得試吓

💛我要自由點: 蕃茄薯仔湯+爽彈魚麵+羅定魚腐 $41

🐟黃金芝士魚餅 +$8

🌭炸魚狗腸配蜜糖芥末醬 +$28
2022-11-20
  • 炸魚狗腸
2023-02-19 252 瀏覽
「有得揀先至係老闆」「輕鬆come撈魚麵」好鍾意menu 上面既slogan 🤭🏅扮墨西哥魚皮🏅牛油果🥑莎莎醬遇上魚皮原來可以咁夾 原來除左墨西哥片 魚皮都可以🫶🏻 牛油果好香濃好新鮮 莎莎醬調味岩岩好 酸酸微微唔覺唔覺就食哂成碟魚皮🙊✨Come撈魚麵揀左最come 撈既🧄蒜油香雞翼 魚麵煙煙韌韌 每條都痴滿左蒜油 成口蒜味最過癮😜雞翼炸過十分香脆 另外撈埋個秘製辣汁仲惹味🤤辣汁偏香少辣 仲有陣魚香味 好jeng ✨卜卜蜆木魚昆布湯芫荽魚麵 同普通魚麵有啲唔同 雖然一樣煙靭 但有陣隱約芫荽香味 咬落去就有啲粒粒粗糙感 口感更加豐富 同埋保持到翠綠色👍🏻 個湯底好香木魚味 煮過蜆就更加鮮甜 呢款麵就算on diet都岩食😋✨港式多士三併(蝦+墨魚+魚)配黑松露醬 炸到香脆既多士配搭酸忌廉醬底既黑松露醬就岩哂☺️黑松露醬口味唔會太厚重 岩岩好中和左油膩感✨炸魚無薯條🍟配吉列豬扒餐 豬扒厚身抵食 而炸魚扮得就幾似🍟😆唔講真係以為係薯條 呢款薯條煙煙韌韌又香口 配咩醬都咁好食 浸落魚湯吸哂魚湯味又係另一番滋味

好多卜卜蜆*昆布木魚湯底芫荽魚麵
港式多士三併配黑松露醬