2021-07-14 129 瀏覽
生日第一站就係要食個靚靚午餐✨一直想食Omakase又怕貴,男朋友襯我生日帶我食第一次🥳,佢話揀呢間餐廳係上網先到評價OK,性價比幾高就試吓。餐廳分開左右兩邊,左邊比較開放式嘅用餐區🎎,右邊係十二人包廂形式,今次坐係右邊嘅包廂,同房有其他食客,裝潢主要係樸素日式木系風🎏,唔係高檔奢華路線。椅下亦有收納籃供客人放袋,坐低後店員就會比菜單點餐,有唔食嘅食材可以先同店員提出。————————————————👅 鮨 ($398/位)🔸套餐包括手握壽司十二貫、和風沙律、蟹肉茶碗蒸、濃湯烏冬同甜品🍨。每上一貫壽司前,廚師會介紹魚種,醋飯接近常溫,芥末亦溫和而唔嗆辣,以下按進食先後次序介紹👇🏻🔸壽司類:👍🏻魴鮄魚:彈牙及有淡淡魚甜味🤏🏻,但有少少筋,有蔥粒同醬酒,直接食就ok👍🏻日本金線鯛:香港叫紅衫魚🚩,有薑味提鮮,比魴鮄魚嫩好多,魚味唔重👍🏻帆立貝:表面切有密密麻麻嘅刀花,一開始竹炭鹽鹹味搶出🖤,之後係唔算好甜嘅帆立貝味,但勝在夠厚嫩 👍🏻夾帶魚:柚子胡椒幾清新🍊,紅色赤肉部分肉質爽口,最後係胡椒嘅微辣係口腔營繞👍🏻金目鯛:見到師傅係準備時用火鎗火燒魚面☄️,迫出多啲魚油,有燒香氣味👍🏻牡丹蝦:原

————————————————
👅 鮨 ($398/位)

🔸壽司類:

👍🏻牡丹蝦:原隻大蝦去殼去腸,取蝦頭蝦膏於碗中,用火鎗燒至半熟再放上對半開嘅蝦身🦐,炙燒已經聞到香味,食到蝦膏甘香同蝦肉膠質感,本餐大愛之一!
👎🏻鯖魚:應該叫魚味好重定有啲啲腥?🤨好多時食鯖魚都會有嘅嗰陣味
👎🏻拖羅蓉:應該係偏赤身🔻,因為無咩溶化感,魚味較重,咬到芝麻會香口啲
👍🏻北海道銀鱈魚:微微炙燒過令魚油感更突出🔥
👍🏻拖羅:雖然唔係入口即化🤔,但舌尖感受到刺身好滑嘅質感

👍🏻三文魚籽:粒粒都好甜,有種口腔爆發嘅感覺,磨上少許青檸皮更清新🍋,不過見到個青檸之前都磨過皮,部分表皮可能氧化咗,變咗灰灰地色,繼續磨另外一邊比客人,感覺唔太好,特別係Omakase師傅同客人距離咁近

👍🏻海膽:師傅會叫客人先用檯上濕巾抹抹手,直接將鋪滿一排海膽嘅壽司比客人👐🏻,海膽好creamy會融化咁,唔捨得一啖食曬

🔸濃湯烏冬:
👍🏻軟軟地嘅扁烏冬,份量一小碗🥢,勝在食完壽司可以暖返口腔同個身

🔸甜品
👍🏻店員問要咖啡定蘋果雪糕,以為係咖啡定蘋果味,結果咖啡係一杯咖啡,不過唔緊要!有男朋友嘅好處就係可以「我全都要🤣」!咖啡比想像中ok,唔落糖都唔苦口,蘋果雪糕就似偏甜嘅日本果汁🧃,有啲蘋果粒混合其中

🚩總結:算係良好嘅Omakase初體驗
————————————————
🌟注意:設加一服務費,入座計到離座時間共1小時40分,岩岩食完12貫壽司就上麵食同甜品,差唔多食晒就有店員話用餐時間完畢😵‍💫,時間好緊迫,有啲被人催嘅感覺。因午餐分兩個時段,出面已經有客人等位,所以千萬唔好遲到啦!
📍 鮨三川
地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
🗺地區:#bem銅鑼灣
📥分類:#bem日本菜
💰人均消費:#bem_401至800蚊
2021-07-06 118 瀏覽
☆ 𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙎𝙖𝙣𝙨𝙚𝙣鮨三川銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓羽太墨魚帆立貝平政魚金目鯛牡丹蝦鯖魚拖羅蓉右口魚邊拖羅三文魚籽海膽Omakasn十二貫壽司、沙律、茶碗蒸、烏冬、甜品比起第一次黎覺得服務方面遜色左,特別某帶眼鏡女員工,長期令人感覺唔舒服,而且明明一開始佢問左有冇d咩唔食,我話唔食葱,我諗應該佢無mark低,所以師傅有一下落左葱,而且烏冬都有葱,但之前黎無呢d情況。食物質素方面keep到,師傅都好用心製作,同埋鍾意呢到有抹手指布呢d細心位。
☆ 𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙎𝙖𝙣𝙨𝙚𝙣

右口魚邊
拖羅
三文魚籽

Omakasn
十二貫壽司、沙律、茶碗蒸、烏冬、甜品

2021-07-04 95 瀏覽
𝙖𝙣𝙮 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙡𝙤𝙫𝙚𝙧?🙌🏽 𝙖 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩𝙛𝙪𝙡 𝙤𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙚𝙭𝙥𝙚𝙧𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚 𝙖𝙩 @sushi_sansen 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 $398 𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩 𝙘𝙤𝙢𝙚𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 12 𝙥𝙞𝙚𝙘𝙚𝙨 𝙤𝙛 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞, 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙢𝙚𝙙 𝙚𝙜𝙜, 𝙪𝙙𝙤𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩. 𝙘𝙝𝙤𝙤𝙨𝙚 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙛𝙖𝙫𝙤𝙧𝙞𝙩𝙚 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞!.已經唔知幾多個月冇食過omakase,見好多人推介嘅鮨三川lunch set性價比幾高,又真係唔錯喎!第一件有淡味啲嘅平目魚,掃左少少醬油係面,彈牙有少少黏口;金線鯛魚味好濃,加少少薑末剛剛好將腥味蓋住;帆立貝面頭灑左竹炭鹽,爽口鮮甜,臨尾仲食到啲鹽味幾提鮮;間八魚用左柚子胡椒調味幾特別;金目鯛嘅魚皮輕輕燒過食落好香;牡丹蝦面頭放上燒香左嘅蝦膏,甘香而不膩,幾有驚喜;新鮮鯖魚魚味濃郁,加上蔥末同埋經刀法處理後食落慢慢散發肉香;醬油漬赤身不過不失;橕子魚燒香至半熟半熟、魚油多,又一件有驚喜嘅壽司;大拖羅好肥美又冇筋,經醬油提味將味道層次豐富左;三文魚子好有驚喜,意外地好重煙燻香,成口都係魚油味;最尾海膽新鮮又
已經唔知幾多個月冇食過omakase,見好多人推介嘅鮨三川lunch set性價比幾高,又真係唔錯喎!第一件有淡味啲嘅平目魚,掃左少少醬油係面,彈牙有少少黏口;金線鯛魚味好濃,加少少薑末剛剛好將腥味蓋住;帆立貝面頭灑左竹炭鹽,爽口鮮甜,臨尾仲食到啲鹽味幾提鮮;間八魚用左柚子胡椒調味幾特別;金目鯛嘅魚皮輕輕燒過食落好香;牡丹蝦面頭放上燒香左嘅蝦膏,甘香而不膩,幾有驚喜;新鮮鯖魚魚味濃郁,加上蔥末同埋經刀法處理後食落慢慢散發肉香;醬油漬赤身不過不失;橕子魚燒香至半熟半熟、魚油多,又一件有驚喜嘅壽司;大拖羅好肥美又冇筋,經醬油提味將味道層次豐富左;三文魚子好有驚喜,意外地好重煙燻香,成口都係魚油味;最尾海膽新鮮又足料,食埋個烏冬同豆腐雪糕完全係捧住個肚咁走~
2021-06-29 127 瀏覽
無得去日本,但又想食Omakase,可以去試下鮨三川既Lunch Set,性價比超高。由$328起,我就揀左$398 lunch set。鮨👇🏻手握壽司十二貫🍣沙律🥗:鮮甜車厘茄、爽脆青瓜和生菜,清新又開胃茶碗蒸:蛋好嫩滑,配上黑松露濃湯烏冬🍲:不過不失,湯底好正甜品🍰:甜度適中可按個人需要選擇餐牌提供的食物款式👍午市性價比高,晚市價格高昂👍食材新鮮,入口鮮甜,食物份量不吝嗇👍環境寬敞,座位舒適,餐廳裝修是日式格調👍服務質素佳,廚師會向客人介紹每道食材,餐廳員工禮貌招待客人

👇🏻
手握壽司十二貫🍣
沙律🥗:鮮甜車厘茄、爽脆青瓜和生菜,清新又開胃
茶碗蒸:蛋好嫩滑,配上黑松露
濃湯烏冬🍲:不過不失,湯底好正
甜品🍰:甜度適中

可按個人需要選擇餐牌提供的食物款式

👍午市性價比高,晚市價格高昂
👍食材新鮮,入口鮮甜,食物份量不吝嗇
👍環境寬敞,座位舒適,餐廳裝修是日式格調
2021-04-04
2021-06-27 1139 瀏覽
🍣Omakase午餐,高質又抵食😋🇯🇵‼️如果想私隱度高啲,又想同朋友安安靜靜傾吓計或者工作上想帶客人食餐好🥰Omakase我覺得真係一個唔錯嘅選擇,大家可以可以一邊傾計一邊欣賞廚師嘅刀工,一邊期待廚師為你即場發辦,真係夠晒嘆😍🍣而且環境雅致,非常舒適,鄰近地鐵站,位置非常方便。..📶由淡口味開始到濃味既時令優質刺身,每一款刺身都非常新鮮!▫️黑松露蒸蛋非常滑溜嘅蒸蛋,加上黑松露嘅香氣,忍唔住全部食晒▫️真鯛肉質甘香,口感柔軟,配上辣蘿蔔蓉,提升鮮味😋▫️ 魷魚魷魚肉質煙韌,帶點鮮甜味道,完全冇腥味,好食😍▫️赤貝好爽脆肉質🥰外表呈鮮橙色且帶光澤,好清新嘅口感▫️章紅魚魚肉雪白,但帶一點點紅,跟油甘魚非常相似,入口爽口彈牙,加入胡椒係飯,出奇地夾!😋▫️ 伊佐木魚伊佐木魚味道油脂味濃,入口溶化,清新鮮甜😚▫️牡丹蝦鍾意食蝦一定唔會令你失望,牡丹蝦再加埋火炙蝦膏,蝦味十足,回味無窮‼️▫️池魚帶有蔥花,食落帶點油香味道,肉質緊實爽口,配搭蔥花味道更香😍▫️醬油漬赤身淡淡醬油味,帶出肉質更加鮮嫩,口感軟腍😘▫️梳子魚火炙過既梳子魚,香氣十足,魚味偏重,好食😍▫️拖羅油脂味極重,入口即溶,食完口腔仲徘徊着拖羅嘅香氣😋

📶由淡口味開始到濃味既時令優質刺身
每一款刺身都非常新鮮!

▫️黑松露蒸蛋
非常滑溜嘅蒸蛋,加上黑松露嘅香氣,忍唔住全部食晒

▫️真鯛
肉質甘香,口感柔軟,配上辣蘿蔔蓉,提升鮮味😋

▫️ 魷魚
魷魚肉質煙韌,帶點鮮甜味道,完全冇腥味,好食😍

▫️赤貝
好爽脆肉質🥰外表呈鮮橙色且帶光澤,好清新嘅口感

▫️章紅魚

▫️ 伊佐木魚
伊佐木魚味道油脂味濃,入口溶化,清新鮮甜😚

▫️牡丹蝦

▫️池魚

▫️醬油漬赤身
淡淡醬油味,帶出肉質更加鮮嫩,口感軟腍😘

▫️梳子魚
火炙過既梳子魚,香氣十足,魚味偏重,好食😍

▫️拖羅
油脂味極重,入口即溶,食完口腔仲徘徊着拖羅嘅香氣😋正

▫️三文魚籽
晶瑩剔透嘅三文魚子,掃上淡淡醬油,增加提鮮🥰

▫️海膽
見到師傅即刻拆開新鮮嘅海膽,放入香脆紫菜飯團入邊,海膽非常鮮甜,絕配!😋

▫️湯烏冬
熱呼呼嘅湯烏冬,麵條非常煙韌,淡淡的醬油湯,飲落好舒服🥰

▫️紅豆雪糕
紅豆雪糕都是用心之作,每一啖雪糕都會見到大大粒紅豆,味道不會過甜,唔錯😍
  • 大拖羅
  • 牡丹蝦
  • 紅豆雪糕
  • 三文魚籽
黃既omakase真係好少有💛今次試左依間係銅鑼灣既lunch omakase,價錢吾算貴仲要好高質!一定會再去encore😍鮨($398)Lunch set有十二貫壽司,沙律,茶碗蒸,烏冬同甜品🍨茶碗蒸入面有蟹肉同冬菇,口感好滑嫩,仲帶有松露香海膽滿滿既海膽好幸福啊😍色澤好靚,入口軟綿鮮甜🥰伊佐木又叫做雞魚,口感好柔軟,上面仲有梅醬更加突顯佢既鮮味,仲有d蔥夾係中間食落去無咁腥金線鯛即係日本既紅衫魚,魚味好出而且好鮮甜帆立貝咬落去口感好厚實而且好爽甜!仲加左竹炭鹽提香章紅魚口感比較紥實,口感甘甜爽口深海池魚入口爽甜,薑蓉同醬油更加提升佢既味道醬油漬赤身醬油既咸甜味好平衡,魚味好濃厚鯖魚入口充滿油脂香牡丹蝦蝦肉咬落去鮮甜彈牙,上面仲有燒過既蝦膏,入口軟綿甘香,口感好豐富太刀魚師傅將佢輕輕燒過後食落去入口即溶,將佢既鮮味更加係口到湧出黎大拖羅拖羅好肥美,充滿魚油香三文魚籽粒粒晶瑩剔透,入口富咸鮮香,上面仲加左袖子皮,味道清新吾會死咸,而且紫菜好脆身甜品係富士蘋果雪糕,好清甜仲有粒粒既果肉!

鮨($398)
Lunch set有十二貫壽司,沙律,茶碗蒸,烏冬同甜品🍨

茶碗蒸入面有蟹肉同冬菇,口感好滑嫩,仲帶有松露香

海膽
滿滿既海膽好幸福啊😍色澤好靚,入口軟綿鮮甜🥰

伊佐木

金線鯛
即係日本既紅衫魚,魚味好出而且好鮮甜

咬落去口感好厚實而且好爽甜!仲加左竹炭鹽提香

章紅魚
口感比較紥實,口感甘甜爽口

深海池魚
入口爽甜,薑蓉同醬油更加提升佢既味道

醬油漬赤身
醬油既咸甜味好平衡,魚味好濃厚

鯖魚
入口充滿油脂香

太刀魚

大拖羅
拖羅好肥美,充滿魚油香

三文魚籽

甜品係富士蘋果雪糕,好清甜仲有粒粒既果肉!
2021-06-22
2021-06-25 114 瀏覽
其實今次已經係我第二次食呢間餐廳😆Post holiday mood想食餐好於是就book咗lunch佢有bar table同普通枱如果想enjoy omakase感覺記得訂枱時講清楚😉Menu選擇唔算多我就揀咗鮨$398有12貫壽司🍣喺銅鑼灣來講價錢算OK首先上咗沙律同茶碗蒸茶碗蒸有香濃嘅黑松露香味喚醒舌頭上嘅味蕾😋之後就開始上壽司啦次序由左上到右上跟住左中、右中、左下到右下今日掛住同朋友傾偈唔係好記得每款魚嘅名🤦🏻‍♀️第一款以蔥配魚作為第一道非常清新🔸第二款墨魚可以睇到師傅刀工同用心令到墨魚唔難咬之餘保留口感🔸第三款帆立貝簡單已竹炭鹽調味🔸第四款掛住傾偈唔記得咗🔸第五款用青檸汁調味再輕輕火炙帶出魚油🔸第六款係牡丹蝦配燒過嘅蝦膏入口非常濃烈蝦味無蝦不歡嘅我對呢味印象深刻之後都開始越嚟越濃味少許薑蔥配上池魚🔸第八款拖羅蓉加D芝麻係面OK🔸第九款岩鹽牙帶魚表面燒到香脆入口🔸第十款拖羅正正常常無咩特別🔸第十一款三文魚子配上柚子皮個人覺得調味稍為咸咗啲不過喜歡配上柚子皮嘅配搭🔸第十二款係海膽鮮味唔重苦味唔錯跟住上埋個熱烏冬仲有甜品(唔記得咗影相😅)美中不足係待應服務有改善空間例如上烏冬前會將
其實今次已經係我第二次食呢間餐廳😆

茶碗蒸有香濃嘅黑松露香味
喚醒舌頭上嘅味蕾😋

之後就開始上壽司
次序由左上到右上
跟住左中、右中、左下到右下
今日掛住同朋友傾偈

第十二款係海膽
鮮味唔重苦味
唔錯

跟住上埋個熱烏冬
仲有甜品(唔記得咗影相😅)
美中不足係待應服務有改善空間
例如上烏冬前
會將枱面垃圾(例如用完濕紙巾)
放上客人面前餐碟上再一次過收
收拾枱面時唔似平時日本餐廳嘅質素
不過都係小瑕疵
對食物質素同師傅手勢非常滿足👍🏻

【#廚師發辦】一個人銅鑼灣食咩好?以前好怕一個人食飯、行街、睇戲,人長大咗慢慢享受#一個人嘅浪漫。不如自私食、食豪啲,走左去鮨三川嘆 lunch O媽加些 (omakaze),欣賞廚師為我準備嘅新鮮食材,完全滿足視覺同味覺嘅享受。#廚師發板 嘅好處係唔使我煩諗食咩,感覺又好似玩緊摟蛋咁,唔知自己當日會食啲咩。一雙巧手將當日新鮮同時令食材,炮製出一道道既精緻又美味嘅菜式展現係食客面前。今日我就食左成10款海鮮,同好多之前冇試過嘅魚,啖啖都係師傅嘅精心之作,由淡到濃,每件都充滿驚喜,不時不食真的好鮮味!#廚師發板1)雜菜沙律🥗2)黑松露蒸蛋3)雞魚壽司4)墨魚壽司5)凡立貝竹炭鹽壽司6)章紅魚壽司7)春魚壽司8)牡丹蝦+燒蝦膏壽司9)Tuna 魚赤身壽司(冇油份部位)10)牙帶魚壽司11)大toro 壽司12)三文魚子壽司(上面有新鮮柚子皮)13) 海膽壽司14)熱烏冬15)蘋果雪糕@鮨三川#鮨三川 #廚師發辦 #日本料理 #omakase
【#廚師發辦】

一個人銅鑼灣食咩好?

以前好怕一個人食飯、行街、睇戲,

人長大咗慢慢享受#一個人嘅浪漫。

不如自私食、食豪啲,

走左去鮨三川嘆 lunch O媽加些 (omakaze),

欣賞廚師為我準備嘅新鮮食材,

完全滿足視覺同味覺嘅享受。

今日我就食左成10款海鮮,同好多之前冇試過嘅魚,

啖啖都係師傅嘅精心之作,由淡到濃,每件都充滿驚喜,

不時不食真的好鮮味!

#廚師發板

5)凡立貝竹炭鹽壽司

6)章紅魚壽司

7)春魚壽司

8)牡丹蝦+燒蝦膏壽司

9)Tuna 魚赤身壽司(冇油份部位)

10)牙帶魚壽司

11)大toro 壽司

12)三文魚子壽司(上面有新鮮柚子皮)

13) 海膽壽司

14)熱烏冬

15)蘋果雪糕

@鮨三川

#鮨三川 #廚師發辦 #日本料理 #omakase
午餐
2021-06-20 152 瀏覽
Good Food, Good Mood🤤細緻·用心·高級的廚師發板一個師傅最多招待六個客人高CP 隱世 Omakase 羽太,斑科肉質煙韌真鯛皮爽肉滑帆立貝鮮味,配搭竹炭鹽,口感豐富間八魚口感爽口,配搭柚子胡椒,口感十分豐富伊佐目有淡淡炭燒味牡丹蝦啖啖蝦肉. 蝦膏濃郁鯖魚(當做)沒有醃製過,特別鮮,味道似沙甸魚醬油漬赤身.吞拿魚紅肉位,鮮甜肥美宮城縣白海膽味道鮮甜,海膽味濃郁,口感豐腴,入口即溶。整體食物水準高,廚師更有豐富的經驗和要求,如果和朋友慶祝生日,可以訂位的時候通知,餐廳會寫上Happy birthday的字樣,充滿儀式感❤️
Good Food, Good Mood🤤

細緻·用心·高級的廚師發板
一個師傅最多招待六個客人
高CP 隱世 Omakase

羽太,斑科
肉質煙韌

真鯛
皮爽肉滑

帆立貝
鮮味,配搭竹炭鹽,口感豐富

間八魚
口感爽口,配搭柚子胡椒,口感十分豐富

伊佐目
有淡淡炭燒味

啖啖蝦肉. 蝦膏濃郁

鯖魚(當做)
沒有醃製過,特別鮮,味道似沙甸魚

醬油漬赤身.
吞拿魚紅肉位,鮮甜肥美

宮城縣白海膽
味道鮮甜,海膽味濃郁,口感豐腴,入口即溶。

2021-06-19 129 瀏覽
Omakase都有黃店😱?講緊嘅係依間鮨三川!有良心,又高質,價錢又相宜,無可挑剔🤣絕對會再回訪🥰⁣⁣⭐️鮨 $398一位⁣⁣• 沙律⁣⁣• 茶碗蒸⁣依個茶碗蒸嘅特別之處在於面頭嘅黑松露醬,提香之餘冇搶去蒸蛋嘅風頭,點到即止👍🏻蛋裡面亦有唔少蟹肉,係一道矜貴版嘅茶碗蒸💛⁣⁣• 手握壽司十二貫⁣🐟真鯛:魚皮位置爽脆,肉質細嫩⁣🐟石鰈魚:右口魚嘅一種,味道較為清淡⁣🐟帆立貝:賣相比較特別,面頭落咗啲竹炭鹽,帆立貝好厚肉同爽彈⁣🐟勘八魚:又稱鱆紅魚,以柚子胡椒調味,微辛開胃⁣🐟鰆魚:經炙燒後突出脂肪嘅香氣,口感好柔軟⁣🐟牡丹蝦:晶瑩剔透嘅牡丹蝦上放滿燒過嘅蝦膏,濃濃嘅蝦香味超級好食🐟池魚:配上薑蔥更顯鮮味,係常見而穩陣嘅配搭⁣🐟拖羅溶:意想不到地充滿魚油香,灑上黃蘿蔔碎粒,提升口感⁣🐟太刀魚:火炙過嘅太刀魚呈金黃色,肉質偏熟⁣🐟大拖羅:甘香肥美嘅大拖羅,入口即溶冇得輸⁣🐟三文魚籽:表面落咗少少柚子皮,鹹鮮中帶清香⁣🐟海膽:用上浜中小川白海膽,顏色較淺,味道清爽creamy⁣⁣• 濃湯烏冬⁣尾聲黎一碗暖粒粒嘅烏冬,用上扁幼身嘅稻庭烏冬,湯頭夠清甜😚⁣⁣• 甜品⁣最後再嚟多個大大球嘅芝麻雪糕,個人

⭐️鮨 $398一位⁣

• 沙律⁣

• 茶碗蒸⁣

• 手握壽司十二貫⁣
🐟真鯛:魚皮位置爽脆,肉質細嫩⁣
🐟石鰈魚:右口魚嘅一種,味道較為清淡⁣
🐟勘八魚:又稱鱆紅魚,以柚子胡椒調味,微辛開胃⁣
🐟鰆魚:經炙燒後突出脂肪嘅香氣,口感好柔軟⁣
🐟池魚:配上薑蔥更顯鮮味,係常見而穩陣嘅配搭⁣
🐟拖羅溶:意想不到地充滿魚油香,灑上黃蘿蔔碎粒,提升口感⁣
🐟太刀魚:火炙過嘅太刀魚呈金黃色,肉質偏熟⁣
🐟大拖羅:甘香肥美嘅大拖羅,入口即溶冇得輸⁣
🐟三文魚籽:表面落咗少少柚子皮,鹹鮮中帶清香⁣

• 濃湯烏冬⁣

甜品
最後再嚟多個大大球嘅芝麻雪糕,個人黎講就唔特別好芝麻味嘅嘢,只可以話係正常發揮🤣⁣

整體黎講,雖然係調味配搭方面較為大路,但勝在魚料新鮮高質,亦有比較少見嘅魚類,所以非常推介👏🏻對於鐘意食壽司嘅人黎講,依個有成十二貫壽司嘅omakase真係大大大滿足!⁣
餐廳環境跟一般日本壽司店差不多,一共有十多個吧位圍繞著廚師👨‍🍳店舖雖然不大,但座得也舒服💯雖然價錢算經濟,但無論食物,服務和環境質素都不錯,性價比很高🤩👍食材方面非常之新鮮,壽司每一件也有不同的特色😍今次試了套餐鮨,包括有手握壽司十二貫🍣、沙律🥗、茶碗蒸🧉、濃湯烏冬🍜當中印象最深刻的是大拖羅,肉質厚切,入口沒有筋,油脂十足😋👏🏻不得不讚海膽壽司也很足料,非常鮮甜,完全超值呀🥰

2021-06-12 121 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈午飯時間都有良心正嘢食💛解大家思鄉之情🤧因為疫情嘅關係 大家都好耐冇去第二個家鄉日本🥲希望全世界快啲恢復返啦,咁就冇人會再受苦💁🏻‍♂️ 果日興起係午飯時間食Omakase 🍣 順便支持下良心餐廳 餐廳嘅環境都幾優美 有兩張唔同嘅壽司吧枱組成,-🍣 #鮨 🍣 ($398)(7.5/10)呢個套餐有12件唔同嘅壽司,師傅每件都會會同你詳細咁解釋,而且睇住佢逐件逐件整,都係一個唔錯嘅經歷🤤🐡真調🐡 由淡味開始 係幾清新嘅感覺 配埋啲薑 打開你嘅味蕾💁🏻‍♂️🐟右口魚🐟 同左口魚一樣都係玩魚油味嘅,不過呢個就略嫌淡味咗少少,所以先牌係咁前🐬帆立貝🐬,新鮮肥美帆立貝,上面仲放咗啲竹炭鹽,都幾好食🦑墨魚🦑 要慢慢不停咁咬先會出啲墨魚味,都係新鮮彈牙嘅口感👍🐳深海池魚🐳 從之前食嘅深海池魚有少少唔同,比較新鮮🦐牡丹蝦🦐,呢個係全晚請上一個出色嘅餸,蝦膏經過燒烤處理,所以濃味好多,牡丹蝦肉爽口彈牙🦐🐋鯖魚🐋 係刀工嘅表現 切咗三片唔同嘅鯖魚,令到口感更有層次🦈拖羅蓉🦈 入口即溶嘅拖羅蓉,都未到真係冇得輸🤧 好重魚油味🦭梳子魚🦭 厚肉同重魚油味嘅魚,好似食咗一大啖魚
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
午飯時間都有良心正嘢食💛解大家思鄉之情🤧

🍣 #鮨 🍣 ($398)(7.5/10)

🐬帆立貝🐬,新鮮肥美帆立貝,上面仲放咗啲竹炭鹽,都幾好食

🐳深海池魚🐳 從之前食嘅深海池魚有少少唔同,比較新鮮

🦭梳子魚🦭 厚肉同重魚油味嘅魚,好似食咗一大啖魚腩咁,外皮係脆嘅👍

🦖大拖羅 🦖 全餐嘅高潮之一 入口即溶嘅大拖羅 仲要係冇筋👍 真係食十舊都唔會厭💁🏻‍♂️

🍣三文魚子🍣 充滿鹹鮮嘅三文魚子 同出面食到嘅唔同 🤨
💛海膽💛 全餐最好食嘅 師傅話係馬糞海膽 入口超級鮮甜 要辨認Omakase 好唔好就係睇個海膽
😌 今次呢個真係幾好
總結來說 夠資金嘅可以一試💁🏻‍♂️
🎈 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
平均傷害:$398
好味值:7.5/10
2021-06-12 136 瀏覽
今年生日的第一餐係係鮨三川食omakase🥳食材整體新鮮,算係相當抵食。有別於一般omakase,依到d食材配搭有d創意。尤其對深海池魚同蝦膏牡丹蝦念念不忘。深海池魚鮮味十足,肉厚而帶有油香。牡丹蝦上的蝦膏,質感滑而味道香濃!另外海膽亦都好新鮮。因為普遍香港餐廳嘅海膽,都會比較水,而更加唔敢買普通連鎖外賣壽司店嘅海膽,但係呢度嘅海膽香甜,配上爽脆紫菜,好正!最後餐廳仲將飯後雪糕用大碟上,用不同顏色寫上祝福字句!好細心!

• 牡丹蝦
  • 深海池魚
2021-06-04 249 瀏覽
朋友介紹,入去試下,無妨,去到坐底已經見到2個師傅仔無所事事齋企系度,無耐就玩手機,我心諗手機系最多細菌既私人物品你系米有消毒過? 落場去食煙,開大果時你有無拎手機出黎玩先? 感觀已經很差,見其他人comment 話可能系最高性價比既omakase..可能即系系定唔系先? 又有人話睇師傅手藝。。我真系唔識欣賞,可能我見過日本師傅整壽司,食左12貫,無件令我有高潮,都系求其食完唔飽,落街仲想搵野食,其實最好食系得半碗既茶碗蒸,夠熱,其他壽司真系sushixx好食好多,如果要玩火玩蝦膏,去食鐵板燒仲正,ok 真系我自己唔會再去,4百幾蚊12舊壽司,40蚊一舊絕對無性價比,俾唔到分,要鮮味無鮮味,我自己感受等同去爭鮮加價4倍
2021-05-30
  • 茶碗蒸
2021-06-03 117 瀏覽
💛黃店💛位於銅鑼灣渣甸中心< 𝓼𝓾𝓼𝓱𝓲 𝓼𝓪𝓷𝓼𝓮𝓷 >, 標榜採用食材新鮮, 環境亦寧靜闊落。鮨 $³⁹⁸ˢᵘˢʰⁱ:手握壽司十二貫🍣由淡味食到濃味。真鯛壽司: 上層放有蒜茸, 味道層次瞬間提升。墨魚壽司: 爽口彈牙。凡立貝壽司: 嫩滑鮮甜, 上面放有竹炭鹽。勘八魚壽司: 即是章紅魚, 加有胡椒粉。鰆魚: 以紫蘇葉調味, 散發香味。牡丹蝦: 上層放有燒蝦膏。池魚: 蔥花以及蒜蓉能去除腥味。醬油漬赤身: 重重醬油香味。火灸赤目魚: 擁有啖啖魚肉香氣。大拖: 入口帶有油脂香。魚子: 加入青柚子皮, 清新感覺。海膽手卷: 北海道海膽, 鮮甜可口。ˢᵃˡᵃᵈ:沙律新鮮🥗ᶜʰᵃʷᵃⁿᵐᵘˢʰⁱ:茶碗蒸香滑🥚ᵁᵈᵒⁿ:濃湯烏冬正常發揮。ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ:甜品為芝麻雪糕, 極度濃郁, 好滿足🍨鮨三川📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
💛黃店💛

鮨 $³⁹⁸
ˢᵘˢʰⁱ:
手握壽司十二貫🍣由淡味食到濃味。
真鯛壽司: 上層放有蒜茸, 味道層次瞬間提升。
墨魚壽司: 爽口彈牙。
凡立貝壽司: 嫩滑鮮甜, 上面放有竹炭鹽。
勘八魚壽司: 即是章紅魚, 加有胡椒粉。
鰆魚: 以紫蘇葉調味, 散發香味。
牡丹蝦: 上層放有燒蝦膏。
池魚: 蔥花以及蒜蓉能去除腥味。
醬油漬赤身: 重重醬油香味。
火灸赤目魚: 擁有啖啖魚肉香氣。
大拖: 入口帶有油脂香。
魚子: 加入青柚子皮, 清新感覺。
海膽手卷: 北海道海膽, 鮮甜可口。

ˢᵃˡᵃᵈ:
沙律新鮮🥗

ᶜʰᵃʷᵃⁿᵐᵘˢʰⁱ:
茶碗蒸香滑🥚

ᵁᵈᵒⁿ:
濃湯烏冬正常發揮。

ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ:
甜品為芝麻雪糕, 極度濃郁, 好滿足🍨

鮨三川
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓