2021-01-26 839 瀏覽
先戴頭盔:小薯我係極初階廚師發辦入門 純分享喜悅 非食評٩(ˊᗜˋ*)و今次第一次去港島區食Omakase原因就係位於銅鑼灣既鮨三川午市廚師發辦價位相宜今次食既係´•ᴥ•`壽司十二貫($398)蒸蛋沙律等就唔多講挑選左幾款印象最深刻既壽司同大家分享‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬大拖羅作為拖羅發燒友簡單就是美大拖羅夠厚入口冇筋 油脂十足♡̆̈柚子胡椒深海池魚想highlight既係柚子胡椒對池魚味絕對有加乘增加左味道層次我並唔特別喜歡柚子但呢款胡椒絕對吊出左池魚鮮味蝦膏牡丹蝦唔少廚師發辦都會咁做法所以介紹呢款純粹因為對蝦膏既喜愛♡̆̈北海道海膽(白蒜塩)同拖羅一樣原材料新鮮唔太食到白蒜塩味但因為海膽本身新鮮唔腥份量亦唔吝嗇紫菜亦夠曬脆作為結尾十分完滿( ´͈ ᵕ `͈ )濃湯烏冬一般Omakase 會配麵豉湯但鮨三川較特別之處係配烏冬較適合平時怕食唔飽既朋友質素亦並唔馬虎烏冬粗幼不一應該係手打湯底亦有濃郁魚味 我飲曬♡̆̈芝麻雪糕當日選擇為芝麻雪糕/咖啡甜品控當然簡芝麻雪糕每次食Omakase 既雪糕都好好食今次亦唔例外同樣並唔特別好芝麻但佢食到芝麻香味之餘甜度適中食完真係有d唔捨得( o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ )餐廳接待

今次第一次去港島區食Omakase
原因就係位於銅鑼灣既鮨三川
午市廚師發辦價位相宜

今次食既係
´•ᴥ•`壽司十二貫($398)
蒸蛋沙律等就唔多講

蝦膏牡丹蝦
唔少廚師發辦都會咁做法
所以介紹呢款純粹因為
對蝦膏既喜愛♡̆̈

北海道海膽(白蒜塩)
同拖羅一樣
原材料新鮮
唔太食到白蒜塩味
但因為海膽本身新鮮唔腥
份量亦唔吝嗇
紫菜亦夠曬脆
作為結尾十分完滿( ´͈ ᵕ `͈ )

一般Omakase 會配麵豉湯

每次食Omakase 既雪糕都好好食
今次亦唔例外
同樣並唔特別好芝麻
但佢食到芝麻香味之餘甜度適中
食完真係有d唔捨得( o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ )

餐廳接待 師傅態度同環境等都
令客人十分舒服滿意
小薯賺夠錢希望再去encore( ඉ́ .̫ ඉ̀ )
柚子胡椒深海池魚
蝦膏牡丹蝦
烏冬
芝麻雪糕
2021-01-24 1112 瀏覽
御 Omakase $468 (刺身4點·壽司6貫·沙律·茶碗蒸·烏冬·甜品-紅豆雪糕)朋友生日去嘆吓omakase,但因為勁塞車揸到去銅鑼灣泊埋車,到餐廳時已經遲咗半粒鐘,真係唔好意思😅因為omakase係要俾時間壽司師傅悉心去整,好彩打俾餐廳話要遲同到店時,waiter都好有禮貌同好nice,一啲都唔會黑面,態度十分好,已經俾我第一印象非常好👍🏻講返嘢食先,前菜會有黑松露茶碗蒸同沙律🥗 淡淡嘅黑松露味令到成個茶碗蒸即刻提升咗層次,最驚喜係茶碗蒸入面有白果,我鍾意👍🏻沙律用柚子醋,開胃唔錯😊主菜首先會上4道刺身!第一道有左口魚刺身,配上小小辣蘿蔔同細細條蔥仔,點埋刺身豉油,味道清新唔錯😊第二道係赤貝刺身,爽口彈牙,可以配上竹炭鹽同wasabi食,但我覺得唔點仲正,因為赤貝本身已經好新鮮好正🤤第三道刺身係蝦刺身配上燒蝦膏,一啖放入口,蝦刺身嘅味道加埋燒得好香嘅蝦膏,混埋一齊,好幸福喔,我諗呢個蝦刺身,我啪半打都得😂第四道刺身係伊佐木魚刺身,呢個係燒過,幾香口又保持到魚嘅鮮味🤤壽司方面,第一道係帆立貝,只可以講成口都係帆立貝嘅鮮味,正🤤第二道係爐魚壽司配上梅醬,感覺唔錯😊第三道係白蝦配柚

壽司方面,第一道係帆立貝,只可以講成口都係帆立貝嘅鮮味,正🤤第二道係爐魚壽司配上梅醬,感覺唔錯😊第三道係白蝦配柚子醋,好鮮甜好fresh,白蝦本身價錢比較貴,呢個價錢都食到,真係抵👍🏻第四道係銀雪魚壽司配柚子面豉,呢個超好味,銀雪魚嘅油十分香濃再用柚子面豉balance番,正🤤第五道係拖羅,油脂超多,成口都係,齒頰留香,可以嘅話,真係想啪半打😂最後一道壽司就係重頭戲海膽,其身我本身對海膽一般,因為喺香港食到嘅海膽嘅味道大多數都怪怪哋,但呢個就真係堅正、堅正、堅正,新鮮唔會有怪味,令我重拾返對海膽嘅好感同信心😂🤤

之後就到烏冬同雪糕,烏冬本身就不過不失,但個湯底幾正,湯底正過烏冬😂雪糕係紅豆雪糕,呢個就真係有一粒粒完整嘅紅豆,唔太甜,正,呢個雪糕令成餐飯畫上完美嘅句號🤤🤤坐隔離果兩枱同埋我朋友都係生日,紅豆雪糕呢個甜品,可以幫你寫Happy Birthday,但我冇request到🤪所以我哋就喺平淡中食返個雪糕🤣

總括嚟講,鮨三川俾我嘅感覺,無論食物質素,服務同環境都十分好,而且CP值高,一定會再返check🤤👍🏻
2021-01-23
慶祝紀念
生日
2021-01-24 407 瀏覽
性價比高的OMAKASE 🤤。師傅細心介紹刺身魚的品種及名稱🥰。其中「鰤魚腩」係我最為喜愛,肥美、厚身有少許酸、回甘味長,師傅介紹話「鰤魚」似「油甘魚」但大條D (如果我無記錯係咁😆)。老公喜歡牡丹蝦,師傅用蝦膏燒溶放面即食美味しい。
性價比高的OMAKASE 🤤。
師傅細心介紹刺身魚的品種及名稱🥰。
美味しい。
2021-01-16
午餐
慶祝紀念
紀念日
  • 牡丹蝦
  • 鰤魚腩
2021-01-16 679 瀏覽
無得去日本,又難得星期五放假,特別搵一間Omakase同屋企人食。之前個busket list有鮨三川,一於試一試。午餐有四款,由$328起,揀咗$398的lunch set,有12件手握壽司、沙律、茶碗蒸、濃湯烏冬、甜品。鍾意食Omakase係因廚師會按時令、當日到貨的漁鮮而提供壽司,通常都會有驚喜。壽司由淡味食到濃味,率先送上新鮮沙律,再食埋滑溜又有蛋香,仲內藏蟹肉的黑松露茶碗蒸,隨後正式開始12款壽司之旅。沙律和黑松露茶碗蒸細細份沙律好開胃;茶碗蒸打開蓋聞到黑松露香氣,裡面仲有蟹肉添。鱸魚白身魚率先登場,較為淡身,面層掃上一層帶酸的啫喱,令大家先開胃。九州真鯛有用熱水灼過魚皮,令其更爽脆,配一點紫菜醬增加味道層次。帆立貝灑上少許竹炭鹽代替醬油,好鮮甜,而師傅仲會拍一拍帆立貝肉,令其收縮,入口更爽。間白魚口感較爽,醬油外還放上帶少許辣的山葵莖。鰆魚冬天進入產季的鰆魚,師傅特別燒一燒皮,入口充滿油香,配帶薑味的食用花同吃。三文魚籽於壽司上灑少許岩鹽,配上醬油的甜和三文魚籽本身的鮮味,好滿足。煙薰鰹魚魚味會較重,帶煙薰香氣,用上柚子胡椒、食用菊花。鯖魚魚肉充滿油脂,放上蔥、芝麻,能平衡

沙律和黑松露茶碗蒸
九州真鯛
有用熱水灼過魚皮,令其更爽脆,配一點紫菜醬增加味道層次。

間白魚
口感較爽,醬油外還放上帶少許辣的山葵莖。
鰆魚
煙薰鰹魚
煙薰鰹魚
魚味會較重,帶煙薰香氣,用上柚子胡椒、食用菊花。
鯖魚
魚肉充滿油脂,放上蔥、芝麻,能平衡整體味覺。
北海道野生銀鱈魚
本身魚肉已經有豐腴油分,師傅再燒一燒令油份更出,卻不會過膩,鮮甜爽口,要頒個我最喜愛壽司畀佢。
中拖羅
只掃上薄薄一層醬油。鮮味、油份各一半,不會互搶對方風頭,吃過在口中留有甘香。
牡丹蝦
視覺效果滿分,師傅特別用火槍燒一燒蝦膏再置於牡丹蝦上,加埋食用花,同時享受到鮮甜與甘香,同時擁有視覺和味覺。
北海道海膽
在海膽上加少少淡雪鹽,比一般的鹽淡一點,能鯛提升海膽鮮味,整個口腔充滿鮮味,相當滿足。
濃湯烏冬
食完12款壽司後有碗熱烏冬,滑溜的烏冬配上熱辣辣的濃湯。
抹茶雪糕
甜品作結,清幽的濃郁抹茶香,抹茶控太愛。
2021-01-15
  • omakase set
2021-01-12 399 瀏覽
整體來說,食物, 服務和環境都很不錯。我哋叫咗12件戈個餐, 價錢係$398加一。開始吃壽司之前會有茶碗蒸和沙律。茶碗蒸有黑松露而沙律就係柚子沙律。然後是壽司,12件壽司都非常之新鮮,而每一件也有不同的特色。口感和味道各方面也很出色。最喜歡他的帝王蝦,平正魚及飛魚子軍艦壽司,非常鮮甜。海膽手握壽司好足料,完全超值。吃完壽司之後會有一碗濃湯烏冬和甜品。當天吃的甜品可選擇咖啡和豆腐雪糕而我就選擇了豆腐雪糕,豆腐味非常濃郁。壽司師傅的服務也很好,會介紹每一種壽司。其他服務員亦很有禮貌。環境非常舒適,值得一讚。
環境非常舒適,值得一讚。

2021-01-12
2021-01-10 304 瀏覽
在網上見到介紹,價錢很合理,與老公一試。12度發板壽司🍣,非常新鮮,好吃。小店企理乾淨,食得安心。師傅很專業。最後烏冬湯底原來之前一天用鰹魚煮非常好味,D湯飲曬!
2020-12-21
2020-12-31 451 瀏覽
💭鮨三川再次到訪鮨三川,上次嚐過𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚖𝚎𝚗𝚞後一直對他念念不忘☺️本來這次想試一下𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 𝚖𝚎𝚗𝚞,可惜剛碰上了限聚令,只能再等下一次機會,這次先繼續𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛 𝟷𝟸件壽司𝚜𝚎𝚝🍣我們還特別指定了由平師傅主理☺️左口魚壽司左口魚包著一塊紫蘇葉,配上辣味蘿蔔蓉,口感煙韌,魚味濃郁😋皮剝魚壽司師傅在皮剝魚上放上了以蘋果醋浸過的龍珠果,酸中帶有些少微辣,再配上黑松露,令魚味變得更鮮甜。灸燒帶子壽司師傅在燒帶子前把一些醬油搽在帶子表面上,再用火槍灸燒,醬油能把帶子的甜味帶出,再配上一點點的青檸汁,口感清新☺️三文魚子壽司粒粒豐盈,完全沒有腥味,一咬破魚子,滿滿鮮味隨即湧入口中🤤赤身醬油漬壽司師傅在赤身上加了自家製甜洋蔥蓉,甜洋蔥能夠令魚肉的甜味發揮得更好更突出☺️而醬油則加入了一點點的醋油令魚肉更滑溜🤤貝柱富山灣白蝦壽司其中一件超愛的壽司,把貝柱和白蝦混合在一起吃,可以嚐到白蝦的鮮甜和貝柱的彈牙口感,師傅用竹炭鹽代替了醬油,令整體鮮味更突出🥰大拖羅壽司魚味濃郁,油脂豐富,口感順滑柔軟🤤牡丹蝦蝦膏壽司又是其中一件最愛的壽司,蝦膏燒過後變得很𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢和鮮甜☺️再配上一點點青檸汁將牡丹蝦的鮮
💭鮨三川

左口魚壽司
左口魚包著一塊紫蘇葉,配上辣味蘿蔔蓉,口感煙韌,魚味濃郁😋

皮剝魚壽司

灸燒帶子壽司

三文魚子壽司
粒粒豐盈,完全沒有腥味,一咬破魚子,滿滿鮮味隨即湧入口中🤤

赤身醬油漬壽司

貝柱富山灣白蝦壽司

大拖羅壽司
魚味濃郁,油脂豐富,口感順滑柔軟🤤

牡丹蝦蝦膏壽司
又是其中一件最愛的壽司,蝦膏燒過後變得很𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢和鮮甜☺️再配上一點點青檸汁將牡丹蝦的鮮甜味提升🤤

北海道馬糞海膽壽司
海膽超鮮甜😍經常覺得要吃到甜的海膽很講運氣,因為之前到過其他鮨店都有機會吃到不鮮甜的海膽😟但兩次到訪鮨三川嚐到的海膽都是色澤鮮艷且超鮮甜🤩完全沒令我失望☺️
2020-12-15 704 瀏覽
呢排生活有啲悶悶地, 要食吓好嘢氹吓自己🤣🤣 銅鑼灣呢間好抵食嘅Omakase ,12樣時令魚生壽司加前菜、麵豉湯、烏冬及甜品 ($398)前菜黑松露蟹肉蒸蛋及柚子沙律非常吸引~黑松露嘅香混合滑溜嘅蒸蛋及啖啖蟹肉😋😋柚子沙律酸酸甜甜,十分醒胃。▶️平目魚肉質嫩滑,配上柚子胡椒帶出魚鮮味▶️真鯛肉質緊實,味道鮮甜▶️帆立貝肉厚嫩爽,上面灑上少許竹炭鹽,令味道更鮮更甜▶️深海池魚肥美,油脂香濃,中間加咗柚子皮,味道清新。▶️醬油漬吞拿魚,醬汁味道剛好帶出吞拿魚的鮮味,但又無over 咗▶️牡丹蝦蝦肉鮮甜,口感細綿帶爽。上面放咗燒過嘅蝦膏,味道甘香。▶️平政魚鮮味甜度均勻,清甜油份不膩。▶️鯖魚味道獨特,與餣製嘅白板昆布一齊,可減低魚嘅腥味。➡️金目鯛,以火炙燒過,魚肉結實,更滲出魚油,油香滿滿,齒頰留香。➡️大拖羅相當肥美,一層肉一層脂,外觀都好吸引⏩三文魚籽,每粒魚籽都脹卜卜,晶瑩通透。⏩海膽~~大愛海膽,新鮮壓軸出場,色澤鮮艷,香味濃郁

▶️平目魚肉質嫩滑,配上柚子胡椒帶出魚鮮味
▶️真鯛肉質緊實,味道鮮甜

▶️帆立貝肉厚嫩爽,上面灑上少許竹炭鹽,令味道更鮮更甜

▶️深海池魚肥美,油脂香濃,中間加咗柚子皮,味道清新。

▶️平政魚鮮味甜度均勻,清甜油份不膩。

▶️鯖魚味道獨特,與餣製嘅白板昆布一齊,可減低魚嘅腥味。

➡️大拖羅相當肥美,一層肉一層脂,外觀都好吸引

⏩三文魚籽,每粒魚籽都脹卜卜,晶瑩通透。

⏩海膽~~大愛海膽,新鮮壓軸出場,色澤鮮艷,香味濃郁
1K
2020-12-12 4853 瀏覽
lonely and sad Xmas 只能繼續留係香港. 無得去日本,唯有繼續係香港搵好食催眠下自己🤣omakase 係其中最食到時令魚生壽司,不過通常比較貴. 今次黎到試下定價相對較平易近人,午市鮨 $398 包左前菜,12貫壽司,烏冬同雪糕。先上左黑松露蟹肉茶碗蒸同柚子汁沙律. 蒸蛋嫩滑帶有拆絲蟹肉,黑松露香味好出. 柚子沙律好refreshing.到主角12貫壽司,會由清到濃咁逐推出.先上左鱸魚,味道比較清,用左柚子調味幾清新緊接住嘅真鯛口感頗軟嫩細膩帆立貝上面灑上竹炭鹽睇落猶如帶銀粉好亮麗. 入口肉厚鮮甜,竹炭鹽微咸更帶出鮮味.深海池魚,口感較為爽彈細緻帶點油份,魚味較出,中間加有柚子皮令其香味更清新。醬油漬吞拿魚,以醬油醃過入味而又唔會過鹹,口感軟腍嫩身牡丹蝦蝦肉甜美,口感細綿略帶點黏同漿口蝦頭中蝦膏拎岀黎燒過,蝦膏鹹香更出更香一入口,甘香豐腴嘅蝦膏加甘甜蝦肉,美味平靜魚,咁嘅讀音,唔知有無寫錯佢個名. 呢款肉質較厚實帶靱感,魚味濃,落左柚子汁帶清香之後係青魚,上面放左以醋醃過白板昆布,呢款麻麻地,即使有微酸昆布都蓋唔過魚嘅微腥金目鲷魚面頭係溫室芽蔥,而金目鲷經過火炙甘甜魚

到主角12貫壽司,會由清到濃咁逐推出.

先上左鱸魚,味道比較清,用左柚子調味幾清新

緊接住嘅真鯛口感頗軟嫩細膩

醬油漬吞拿魚,以醬油醃過入味而又唔會過鹹,口感軟腍嫩身

牡丹蝦蝦肉甜美,口感細綿略帶點黏同漿口
蝦頭中蝦膏拎岀黎燒過,蝦膏鹹香更出更香
一入口,甘香豐腴嘅蝦膏加甘甜蝦肉,美味

金目鲷魚面頭係溫室芽蔥,而金目鲷經過火炙甘甜魚油滲出,魚脂油香更濃郁甘香濃而不膩,肉質結實

大拖羅油花超多,極富油脂香而口感軟腍

三文魚籽軍艦,滿滿魚籽鮮橙色晶瑩剔透,輕輕戳破,帶海洋嘅咸鮮味湧出。因為剛食完油脂較重嘅Toro. 師傅好貼心咁加咗鮮柚子皮係面,減少膩度

最後黎度北海道馬糞海膽,色澤鮮艷,入口鮮甜味濃厚而香稠,特別欣賞佢細膩豐腴口感,入口軟滑如雪糕般溶化口中

食完十二貫壽司,有湯烏冬,口感滑溜。湯底係用魚汁及冬菇熬成,幾清爽

最後紅豆雪糕,中間有紅豆粒,原粒仍保留粉口感。雪糕略甜左d

另外值得一提係全部壽司飯都用左日本赤醋,屬於江戶前較傳統壽司製法 ,醋味比較溫和酸同香醇。每件壽司師傅已經充分調味過,就咁食唔需要另外點醬油

• 北海道馬糞海膽
  • 牡丹蝦
2K
2020-12-05 796 瀏覽
家姐請我食高級手握壽司 餐廳有十個座位 因應疫情只預約一半客人 環境好衛生佳-🍱#鮨午市套餐 $398 🥗#日式沙律配柚子醋🥣#茶碗蒸蒸蛋香滑 黑松露粉增添香味-🍣#手握壽司共12件🐟#魚類手握壽司空運新鮮魚生 有多款鯛魚 池魚同拖羅 配搭柚子醋薑茸或炙燒 味道變化多端 魚身柔軟 無魚腥味-🐚#貝殼類手握壽司帆立貝🥠味道鮮甜 牡丹蝦🦐有超多蝦膏 赤貝🦪爽口彈牙-🍣#三文魚子手握壽司魚子鹹香Q彈 充滿海水氣息-🍣#海膽手握壽司味道豐腴 濃厚甘甜 非常滿足-🍜#濃湯烏冬烏冬幼滑細膩 輕輕一啜已經滑到喉嚨裏面-🍨#自家製富士蘋果雪糕有粒粒蘋果肉🍎 雪糕奶滑清甜-📍#鮨三川 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓

🍱#鮨午市套餐 $398

🍨#自家製富士蘋果雪糕

有粒粒蘋果肉🍎 雪糕奶滑清甜
📍#鮨三川
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
朋友仔近排終於搵到份新工,咁開心當然要慶祝一下喇,所以我就搵左日下午約左佢去銅鑼灣食omakase,見到午餐set都有幾款,份量及價錢都大不同,可以選擇食刺身/丼/壽司set,可以根據自己喜好做選擇_我地就叫左鮨每位$398套餐包括:茶碗蒸,沙律,壽司(12件),烏冬,甜品(雪糕或咖啡)每上一款壽司前,師傅都會做一下介紹壽司名,當然如果有興趣,仲可以同師傅交流,所以食omakase好睇得出師傅整壽司心機同對客人用心12款壽司我最愛三文魚籽食落口,一爆開鮮甜味就出哂黎,仲粒粒都晶瑩剔透北海道馬糞海膽用紫菜包黎食,啖啖都食到海膽,而且冇腥味牡丹蝦蝦肉肉質結實,食落爽口彈牙)其他壽司包括有吞拿魚,針魚,帶子等,每一款食材都好新鮮,帶給我唔同感覺_黑松露茶碗蒸蒸蛋十分嫩滑,加上蟹肉、冬菇,食落口感非常豐富,未黎烏冬都已經夠哂了_抹茶雪糕食完所有料理再食雪糕,真係一個happy end

我地就叫左鮨每位$398

12款壽司我最愛三文魚籽
食落口,一爆開鮮甜味就出哂黎,仲粒粒都晶瑩剔透

北海道馬糞海膽
用紫菜包黎食,啖啖都食到海膽,而且冇腥味

牡丹蝦
蝦肉肉質結實,食落爽口彈牙)

抹茶雪糕
食完所有料理再食雪糕,真係一個happy end
2020-12-04 289 瀏覽
因為疫情關係已經好耐冇去過日本啦,掛住當地嘅食物?唔緊要🤩早排小編就同朋友去咗呢間位於銅鑼灣嘅日本料理店食omakase,環境非常舒適,午市有幾個套餐選擇而且價錢亦較相宜☺️質素亦唔錯_今次小編同朋友就叫咗 鮨🍣 每位$398套餐包括:手握壽司十二貫🍣前菜沙律🥗茶碗蒸🍲濃湯烏冬🍜甜品(雪糕或咖啡)🍨_壽司質素非常唔錯,食材用了新鮮,加上師傅的介紹,整體用餐感覺良好12款壽司包括:針魚、牡丹蝦、梳子魚醬油漬吞拿魚、鰈魚、真鯛、帆立貝、深海池魚、鰤魚、三文魚籽、大拖羅同北海道馬糞海膽小編特別喜愛牡丹蝦,除咗肉質鮮甜之外面頭亦放上燒過的蝦膏,食落去非常滿足,另外北海道馬糞海膽份量都好多下,沒有腥味,鍾意食海膽朋友仔絕對會滿足倒_食完壽司之後店員會送上黑松露茶碗蒸,蒸蛋非常滑,加上蟹肉、冬菇同黑松露等材料,味道非常唔錯👍🏻另外仲會有清湯烏冬,小編同朋友食到飽一飽_最後食埋抹茶雪糕,整個omakase體驗非常唔錯,下次有機會和朋友再來☺️

今次小編同朋友就叫咗 鮨🍣 每位$398
濃湯烏冬🍜
甜品(雪糕或咖啡)🍨

12款壽司包括:針魚、牡丹蝦、梳子魚

_

@kan.teen#良心 壽司💛今次係銅鑼灣試左呢間Omakase🥰地理位置好好之外 仲好抵食🍣以呢個價錢黎講 用上盛嘅食材 幾高質🇯🇵.Lunch Set:鮨 $398手握壽司12貫🍣、沙律、茶碗蒸🍳、濃湯烏冬🍜&甜品🍨.以下落黎會推介 令我最深刻嘅六貫🍣:-👅牡丹蝦🍣覺得係set當中最最最好食🥰牡丹蝦🦐鮮甜且口感creamy師傅再將蝦頭入面嘅蝦膏拎岀黎燒燒完之後🔥蝦膏鹹香味更重更香濃呢個配搭 個蝦膏簡直就係畫龍點睛🐉.-👅北海道馬糞海膽🍣我係勁鍾意食海膽㗎❤️新鮮嘅馬糞海膽當然令人垂涎三尺🤤色澤鮮艷🧡口感細膩 奶滑 綿密呢個完全無腥同藥水味不過未去到超鮮甜~.-👅左口魚邊🍣油脂感極重 入口即化 激邪惡😂用火槍燒過🔥迫曬啲油脂岀黎不過有少少嘅蘿蔔蓉平衡翻油膩當中帶點小清新🥕.-👅醬油漬吞拿魚🍣呢個係赤身🐟較輕盈無負擔💧浸過醬油 好入味同時唔會過鹹無筋👍🏻係軟綿綿 嫩嫩嘅口感☁️.-👅三文魚子🍣海洋嘅鮮甜味🌊每粒都18歲卜卜脆而且好飽滿 一咬開 真係口爆了🙈💦呢舊食完真係意猶未盡.-👅梳子魚🍣又稱竹籤魚 呢舊為我嘅味蕾加添刺激🔥配上日本芽蔥 口味較辣🌶魚嘅肉質地厚實有咬口🐠仲有少少炭香味
@kan.teen

我係勁鍾意食海膽㗎❤️
新鮮嘅馬糞海膽當然令人垂涎三尺🤤
色澤鮮艷🧡口感細膩 奶滑 綿密
呢個完全無腥同藥水味
不過未去到超鮮甜~
-👅左口魚邊🍣

又稱竹籤魚 呢舊為我嘅味蕾加添刺激
🔥配上日本芽蔥 口味較辣🌶
魚嘅肉質地厚實有咬口🐠
仲有少少炭香味 口感層次豐富
另外 全部嘅壽司飯🍙都用上日本赤醋🍶屬於江戶前嘅壽司製法 較為傳統
醋味更香醇 有溫和嘅酸度

份量來講 女仔一定飽到上心口🤪
只能講性價比高👍🏻師傅都好了解食材 用餐體驗我都好滿意☺️
———
@sushi_sansen
📍鮨三川 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
#kanteen #kanteen銅鑼灣 #kanteen日本菜 #kanteen良心幫襯 #kanteen壽司
赤貝
黑松露茶碗蒸+沙律
左口魚邊
醬油漬吞拿魚
三文魚子
紅豆雪糕
赤貝
2020-11-30 252 瀏覽
🇭🇰🇯🇵 銅鑼灣性價比高omakase午市有幾個set選擇而且都是價錢也是十分相宜 ❤️ 包括12貫壽司 🍣 沙拉、黑松露茶碗蒸、甜品/咖啡☕️(照片不跟順序的)1. 鰈魚2. 真鯛3. 赤貝- 加上了青檸和小許wasabi,令到味道更加豐富4. 石雕-比較煙韌的一款魚5. 鰤魚-是現在當造的,油香較中,而且輕輕燙果所以魚更出味。面頭加上了柚子胡椒,令到整個感覺清新的,呢個真係很特別🤤6. 牡丹蝦- one of my fave!蝦本身已是甜甜的,上面的燒蝦膏簡直是錦上添花🤤 小許炙燒味道加上鮮甜的蝦🦐是perfect,久久在口裡不能散去7. 醬油漬三文魚-醬油是重複使用、味道比較香濃,還有浸左一晚嘅吞拿魚比較滑身 8. 梭子魚- 香港多數稱為竹籤魚,入口即溶感覺,也是油分多,所以加上了日本青蔥balance翻🤤9. 左口魚邊- 油分較重,所以要落蘿蔔蓉,微辣🤤10. 三文魚籽-很鮮甜11. 拖羅12. 北海道馬糞海膽- 新鮮鮮甜 🤤 另外黑松露茶碗蒸,日本紅豆雪糕也是不錯的
🇭🇰🇯🇵 銅鑼灣性價比高omakase

(照片不跟順序的)
1. 鰈魚
2. 真鯛
4. 石雕-比較煙韌的一款魚
9. 左口魚邊- 油分較重,所以要落蘿蔔蓉,微辣🤤
10. 三文魚籽-很鮮甜
11. 拖羅
12. 北海道馬糞海膽- 新鮮鮮甜 🤤
另外黑松露茶碗蒸,日本紅豆雪糕也是不錯的
今日去左銅鑼灣呢度食LUNCH, 想試OMAKASE好耐架啦, 因為而家好HIT, 個個都話要食廚師發辦, 我聽日講話呢度HK$398就可以食到15款的壽司OMAKASE, 所以我就慕名黎試下。我今次點左HK$398呢個SET叫鮨, 有15款單品,除返開大約HK$30, 貴唔貴真係見人見志,因為始終佢係小眾服務,食一餐分分鐘食佢成兩個鐘架。有師傅親自招呼,今次佢係一對二, 因為同時得另一個小姐同我同場呢~~先黎第一道料理啦~~ 就係黑松露茶碗蒸,果股香氣真係無得頂~~香到不得了, 蛋又蒸到好滑彈下彈下咁, 開頭以為就係咁多, 原來中層仲有白果, 底層仲有蟹肉, 真係不得了呀~~~~ 好好食呀~~~~真係前菜小點都做得咁出色, 令人好期待之後的壽司呢~師傅開始整壽司啦~~先來第一件就係春子鯛壽司 但唔記得影相第二件羽太壽司 係即係石班第三件係手撕帆立貝壽司呢個真係好神奇, 點樣神奇一陣睇片第四件深海池魚壽司第五件係鰤魚壽司第六件係蝦膏牡丹蝦壽司第七件係醬油漬金槍魚壽司第八件係秋刀魚壽司第九件係火灸金目鯛壽司第十件 金槍魚腩拖羅壽司第十一件三文魚籽壽司第十二件海膽壽司之後驚唔夠飽肚, 仲有

師傅開始整壽司啦~~
先來第一件就係春子鯛壽司 但唔記得影相

第二件羽太壽司 係即係石班

第三件係手撕帆立貝壽司
呢個真係好神奇, 點樣神奇一陣睇片

第四件深海池魚壽司

第九件係火灸金目鯛壽司

第十件 金槍魚腩拖羅壽司

第十一件三文魚籽壽司

第十二件海膽壽司

之後驚唔夠飽肚, 仲有烏冬一碗, 比你醫下肚, 暖下胃

最後仲有甜品/咖啡. 我揀左雪糕, 係紅豆雪糕呀~似係佢地自家製呢

整體都好滿意呀, HK$398可以試到OMAKASE真係好有趣~~~
店員又會埋黎同我介紹講解今日菜式流程, 會好期待下次再去又有咩新菜式呢~~~
2020-11-18
  • 鮨 午餐