2021-02-05 1122 瀏覽
前菜有沙律,蒸蛋 ,海哲-超入味.左口魚-好新鮮伊左目,間八 油甘魚-上面加左魚子醬帶子-上面加左d鹽調味深海池魚,金目鯛赤貝-好爽口眼人奈-好特別呀呢個,未食過海膽-上面加左d鹽 好特別牡丹蝦 -上面加左d蝦籽,好正拖羅-夠哂肥美拖羅手卷-師傅俾左好多,爆哂涵最後有湯同咖啡雪糕劃上完美的句號12件壽司加手卷 $398性價比十分高👍
2020-12-02 1758 瀏覽
同朋友即興walk-in 都有位☺️食omakase 點可以唔係坐sushi bar😛可以睇住師傅整野食係一種就享受❤️食物新鮮👍🏻平時鐘意食開多啲創作既style!食落層次會豐富啲😉但鮨川相對為較簡單,價錢算中等 Omakase 12件/$398加一around $440/1位😉環境都幾唔錯 sushi bar圍住師傅們都幾闊落❤️都值得一試☺️
同朋友即興walk-in 都有位☺️
食omakase 點可以唔係坐sushi bar😛
可以睇住師傅整野食
係一種就享受❤️

食物新鮮👍🏻
平時鐘意食開多啲創作既style!
食落層次會豐富啲😉
但鮨川相對為較簡單,
價錢算中等
Omakase 12件/$398
加一around $440/1位😉

環境都幾唔錯 sushi bar圍住師傅們
都幾闊落❤️
都值得一試☺️
2020-09-04 2484 瀏覽
呢間係見到朋友post IG相覺得靚而黎食嘅!佢食嘅係sushi set, 佢推介我試Omakase... 我見menu唔貴,我就order lu~~..我呢個係多魚子.. 因為我frd唔食😂.....冬菇入面讓咗雞肉,好香.師父整大部分sushi都唔洗點醬,我中意咁wor...我覺得前面無乜特別大驚喜,只係覺得幾抵食,同埋唔知係咪lunch嘅關係,師父無介紹啲食物,我係中意聽介紹.不過下面個甜品有少少驚喜,我以為會就咁一舊雪糕,都算係咁。.呢個價錢,我覺得ok worrrr!!!

我呢個係多魚子.. 因為我frd唔食😂

冬菇入面讓咗雞肉,好香

師父整大部分sushi都唔洗點醬,我中意咁wor

不過下面個甜品有少少驚喜,我以為會就咁一舊雪糕,都算係咁。

呢個價錢,我覺得ok worrrr!!!

2020-07-20 2036 瀏覽
食omakase lunch set 好抵呀三百幾蚊有12個壽司同手卷連埋蒸蛋唯一美中不足係有位帶位姐姐態度不好師傅每粒調味都好好最鍾意坐吧枱師傅會逐個壽司上枱逐個壽司介紹係咩嚟鍾意睇住師傅做嘢又可以同佢傾偈一定會再嚟架
食omakase lunch set 好抵呀
鍾意睇住師傅做嘢
又可以同佢傾偈
一定會再嚟架

2020-06-25 1584 瀏覽
/🔻環境/ 服務 (4.5/5). 餐廳嘅座位闊落,除咗有bar枱外還有卡位🪑個人比較推薦坐bar枱,一來可以欣賞師傅用心嘅製作,二來又可以同師傅有交流💬 而呢間嘅師傅都好nice,會同客人談笑風生💕-🔻食物/ 飲品 (4/5)🍽 前菜三點 (川 KAWA $1,680/ set). 為今餐omakase 打開前奏嘅係三款精美嘅前菜✨ 特別喜歡其中一款嚟出北海道嘅白粟米,好清甜🌽.🍽 季節刺身. 刺身有三款,每款都係分開上菜,而且份量都唔少🥢 包括有左口魚配酸汁🐟 深海池魚刺身,粒貝🐚 每款都好新鮮,好鮮味👏🏻 . 和肉刺身🐮 肉質軟淋,入口即溶💛. 微煎嘅喜之次,非常有驚喜🧡 第一次嘗試用呢款烹調手法處理喜之次,喜歡佢嘅油香味重,但食落一啲都唔油膩💦. 嚟自北海道嘅特產,蝦爾鮑魚🇯🇵 用清酒燉煮六小時,食落好淋身但又不失鮑魚嘅香味🍶. 另外仲有拖羅手卷,入口即溶🐠 白蝦小碟,配上蝦子加小少醬油食,好鮮甜🦐 同埋以新鮮紫菜熬製嘅湯🍲 .🍽 料理兩種. 繼刺身為呢餐揭起序幕後,接住就係兩款料理🍱 先嚟鵝肝大根,煮得好入味嘅大根配搭鵝肝嘅油香味,係完美嘅balance🦢. 另一款係A5和牛
🔻環境/ 服務 (4.5/5)
🔻食物/ 飲品 (4/5)
🍽 前菜三點 (川 KAWA $1,680/ set)

🍽 季節刺身

🍽 料理兩種
. 另一款係A5和牛串🐄 味道唔錯但略嫌燒得少少過熟,浪費咗咁優質嘅食材🌚

🍽 壽司
. 六款嘅壽司,雖然唔係好特別嘅食材,但勝在每款都新鮮💫 全部質素都屬上上級🍣 其中有石垣鯛,赤背,赤魚,海膽等👍🏻

🍽 甜品
. 蜜瓜加啫喱🍈 以typical 嘅水果dessert為呢餐劃上完美嘅句號✔️ 可惜唔算特別甜,呢一part 有少少失色👎🏻

🔻總結 (8.5/10)
. 以價錢,質素同份量嚟計,個人認為呢間嘅勝價比算好高💖 首先每款嘅食材都好新鮮,師傅嘅處理亦恰到好處,加上毫不吝嗇嘅份量,今餐食完真係捧住肚子離開🚪整體嚟講絕對推薦一試!
🔎 詳細資料
. 餐廳 : 鮨川
銅鑼灣渣甸街66號亨環17樓
2020-06-13 1509 瀏覽
Aqua 有幾間食日本野嘅餐廳,今次就試咗鮨川。唔知係因為坐咗吧台定係因為午市嘅關係,嗌咗12貫壽司lunch set 竟然享受到 omakase 嘅感覺,先上前菜,有好嫩滑嘅茶碗蒸,沖繩苦瓜。食完前菜,師傅就依次每件壽司上,由淡到濃,而且仲會提你食法,每件壽司除咗係非常新鮮之外,仲會有師傅秘製醬汁,真係好多舊都唔使點豉油同Wasabi,都好好食。12件壽司大概有:左口魚,油甘魚,赤貝,海膽,牡丹蝦(牡丹蝦上有啲脆脆嘅口感,原來係用蝦頭蝦殼整成),深海池魚,金目鯛 ,喜之次,池魚,拖羅,拖羅蓉手卷。 成餐飯除咗食到每樣食材嘅鮮味之外, 仲食得出師傅嘅堅持同匠心。

2020-05-14 1060 瀏覽
鮨川十六件午市套餐 $500+10%左口伊佐木 梅醬真鯛間八赤貝牡丹蝦 乾蝦籽深池油甘金目鯛赤鯥大拖羅 柚子胡椒 大蔥針魚喜之次帆立貝 炙燒拖羅拖羅蓉醃蘿蔔手卷其實說不上難吃的一餐但問題如果是 是否出色,我肯定說不是。每款魚料和配料的介紹不清楚,師傅下了的功夫好歹跟客人說一下嘛,配料是挺多樣化的。有很多細緻位做得不夠好。例如飯的型狀和魚料炙燒的火喉都有進步的空間。特別是落單的時候我已經說明了自己的食量大,可以輕鬆吃24件,但師傅都堅持要我先吃完十二件再說,好吧,最後我是把十二件完食了才問我是否需要追加。而追加四件後最大的問題是第十二件是拖羅,而配料更加是極濃味的柚子胡椒的情況下,第十三件竟然是淡口得很的針魚。看到是針魚的時候我已經面色一沉,喝了兩口茶再食,但吃的時候仍然是接近什麼味道都沒有。說好的起乘轉合呢?
鮨川

炙燒拖羅
拖羅蓉醃蘿蔔手卷

其實說不上難吃的一餐

但問題如果是
是否出色,我肯定說不是。

2020-05-02
2020-05-06 749 瀏覽
疫情嚴重期間唔敢食刺身類, 始終未煮過有點擔心。死忍爛忍, 忍得太耐令人更想大吃一番! 最近疫情放緩,係時候出動了!加上生日可以食餐好簡直係賞心悅事,唔講咁多, 比眼球滿足下先⋯⋯⋯刺身魚類最愛金目鯛, 厚度剛好, 微燒焦,獨特口感,魚脂滿足味蕾,無得彈!唔係間間店有得食既鮮北寄貝, 我當然唔會放過啦!粒貝灑上竹炭鹽, 更帶出粒貝鮮味, 無得頂!我係蠔痴, 蠔類刺身有點要求, 不得不讚佢地入日本蠔又大又鮮甜且肉質彈牙有海水喊鮮味提外話, 不得不讚店舖裝修企理, 望落乾淨衛生,讓人食得更安心

2020-04-22
  • 金目鯛
  • 粒貝刺身
2020-04-28 3072 瀏覽
係里個疫情中,一星期放三,四日假係等閒事(無薪假),星期六日先來返工又係等閒事,身心疲累的一天,要食好D來慰勞自己我吾鐘意食魚既魚生同壽司,熟悉我的人都知,通常頭一二次食既師傅我好少同佢提及(我麻煩係朋友都知),吾好甘快比D師傅知我麻煩,等佢自己慢慢感受赤貝(略細)帶子(好味,少少軟淡淡的甜,我喜歡)個里海膽好特別,特別不是海膽的種類,是它的包法,凵←紫菜,然後壽司係入面, 軍艦見得多,無紫菜也常見,卷埋都試過,甘係第一次,海膽好正帶甜味濃毛蟹,好重手不得不講喜知次條魚肉質好,但食係ok既,好有驚喜咩,又吾會,但放在眼前真是(既野已經贏左)赤鯥,里件就好食,又肥美又有油香,very骨下次換見魚邊比我,我會好開心手卷,一貫做法牛舌略咸不夠香,有少少根係銅鑼灣食十二件壽司吾洗四百文,甘既質素,抵比

),吾好甘快比D師傅知我麻煩,等佢自己慢慢感受

赤貝(略細)

帶子(好味,少少軟淡淡的甜,我喜歡

毛蟹,好重手

不得不講喜知次

赤鯥,里件就好食,又肥美又有油香,very骨

下次換見魚邊比我,我會好開心

手卷,一貫做法

牛舌略咸不夠香,有少少根

係銅鑼灣食十二件壽司吾洗四百文,甘既質素,抵比

2020-04-26
2020-04-02 1106 瀏覽
寫呢篇食評嘅原因係唔想其他人好似我咁,睇到overall食評差唔多一面倒好評而中伏。我好鍾意食嘢,亦食過好多omakase,我真心講呢間嘅lunch omakase (盛惠$638一位)質素之低完全不能接受。食前菜時已經心感不妙,凍的燉蛋感覺上冷凍多時,好硬,上面放嘅配菜用料亦非常一般。煮物是一團椰菜卷,冇乜味,浸在汁裏零丁的蟹肉碎也不像是新鮮的,給人感覺成本甚低。刺身一點也不高質,唯一是五至六件看來十分微型的壽司是ok的。甜品是雪得很硬,亦一點也不好吃的桃mousse。再加上侍應們冷膜的眼神及招呼...咁嘅質素都叫做omakase仲收人咁嘅價錢,真係太過份。

甜品是雪得很硬,亦一點也不好吃的桃mousse。

2020-04-01 783 瀏覽
一有重要日子 就緊係要食好少少💗今次嚟左鮨川食lunch omakase ($598) 🥢——————————🔸前菜:鮟鱇魚肝 + 蟹肉南瓜凍湯魚肝食落一D都唔腥亦都尚算滑而個南瓜湯係十分之濃 配上新鮮既蟹肉 令成個湯更加鮮甜🎃.🔸刺身:5款時令刺身 赤貝:師傅即場新鮮開既 食落口感十分之爽脆 個人黎講最喜歡呢款刺身😋牡丹蝦:十分之鮮甜 配上蟹籽 多左一份咸香 金目鯛:燒既火候唔錯 但係魚味偏淡.🔸料理:蟹肉上湯浸菠菜呢道料理就相對比較普通 成個菜式都偏咸左小小😓.🔸壽司5貫:呢5貫入面 我最愛既係深海池魚❤️魚既部份十分鮮甜 加上師傅上面既鎅痕做得岩岩好 成件壽司既口感即刻升華左🤩海膽亦都係十分之足料 完全唔孤寒最後配上肥美既拖羅仲有甜品做結尾🥰.成餐omakase整體感覺都唔錯但係壽司上既順序上我就覺得可以更好因為我地第二件已經食緊海膽而omakase應該係由淡食到比較濃既味道 所以呢個位就有小小扣分但以呢個價位黎講 鮨川都係個唔錯既選擇🙆🏻‍♀️
一有重要日子 就緊係要食好少少💗

但係壽司上既順序上我就覺得可以更好
因為我地第二件已經食緊海膽
但以呢個價位黎講 鮨川都係個唔錯既選擇🙆🏻‍♀️
2020-03-29 527 瀏覽
十二貫lunch omakase + 手卷🍣 ($338+10%)9/10成個套餐仲有沙律,前菜,蒸蛋,湯同甜品🤤超抵lunch set👍🏻==============================$400唔洗就食到既lunch omakase🤤質素仲要好好壽司有好多種類🤓海膽、拖羅、赤貝、油甘魚、深海池魚、帶子etc🍣🍣🍣🍣最後仲有我最愛既吞拿魚蓉手卷❤,呢個價錢黎講絕對係超值!============================服務好好😆師傅好nice最後請我地食多左件壽司🥰溫馨提示💚Book位記得同佢講要bar台位🥰咁先係師傅即整即食😍平時晚食omakase起碼都過$1000所以lunch真係好抵😍cp值勁高✨

海膽、拖羅、赤貝、油甘魚、深海池魚、帶子etc🍣🍣🍣🍣
最後仲有我最愛既吞拿魚蓉手卷❤,呢個價錢黎講絕對係超值!
============================
服務好好😆師傅好nice最後請我地食多左件壽司🥰
又係lunch omakase嘅時侯,今次呢間lunch set都幾多選擇,如果想試多d唔同日本料理,可以試下迷你會席,但今日我地都係想食下壽司,所以點左特上十二貫手卷御膳 ,價錢$358,都唔算貴。前菜 - 熟呑拿魚沙律+黃瓜熟呑拿魚作為前菜有d鯹,但個沙律同黃瓜都幾清新,令人開胃d茶碗蒸蛋左口魚 - 加左柚子汁,令魚味更鮮間白 - 加左柚子胡椒,所以有少少辣油甘魚 - 魚嘅表面有一層油,完全感受到有幾肥美,但食落又無乜油味帶子 - 雖然幾肥幾新鮮,但有少少雪味真鯛 - 好有鮮味池魚 海膽 - 好大舊海膽,可惜我覺得唔夠鮮甜,不過不失啦牡丹蝦 - 師傅加左辣椒粉喺面,都幾特別深海池魚 - 加埋黑松露,味道絕對係一流,加上深海池魚本身都爽甜,所以係唔錯嘅金目鯛 - 炙燒處理左嘅金目鯛好香灸燒味赤綠 - 第一次食赤綠,口感好淋,入口即溶 呑拿魚 - 脂肪唔算多,但都好肥美好厚手卷 -呑拿魚溶加左千本漬同蘿蔔,好有口感好好食整體黎講呢度omakase不過不失,服務都唔算差,略嫌上壽司速度過快(完左一件即刻食第二件)。

前菜 - 熟呑拿魚沙律+黃瓜
熟呑拿魚作為前菜有d鯹,但個沙律同黃瓜都幾清新,令人開胃d

茶碗蒸蛋

左口魚 - 加左柚子汁,令魚味更鮮

間白 - 加左柚子胡椒,所以有少少辣

帶子 - 雖然幾肥幾新鮮,但有少少雪味

真鯛 - 好有鮮味

池魚

海膽 - 好大舊海膽,可惜我覺得唔夠鮮甜,不過不失啦

牡丹蝦 - 師傅加左辣椒粉喺面,都幾特別

金目鯛 - 炙燒處理左嘅金目鯛好香灸燒味

赤綠 - 第一次食赤綠,口感好淋,入口即溶

呑拿魚 - 脂肪唔算多,但都好肥美好厚

手卷 -呑拿魚溶加左千本漬同蘿蔔,好有口感好好食

2020-02-15 539 瀏覽
求其上OpenRice搵間壽司🍣食,揀左呢間鮨川,鋪頭正中有個三邊嘅大sushi bar,空間幾闊落.叫咗個12件壽司加手卷,都只係$358,包前菜,沙律🥗,茶碗蒸🥚,麵豉湯🥣同埋甜品,好抵食,都可以試吓.不過舊真鯛有根😔,扣分
2019-12-31 1040 瀏覽
12月太多節日要食omakase ,平安夜早放又係同女朋友食omakase 既節日,聖誕節諗吾到送咩俾女朋友, 所以請佢食餐飯當係聖誕禮物算!lunch omakase 個價錢 $598再加一,其實都好過送份唔等洗嘅禮物😗自己又有得食番餐好☺️有2前菜: 包括魚肝同埋海膽腐竹個魚肝好滑好有鮮味又唔腥🥰🥰🥰3款刺身,雖然師傅介紹過,成日食完都吾太記得係咩魚。圖一既魚生片沾酸酸嘅醬汁,圓滿左魚生片嘅口感。圖三係火灸星斑魚生,外層被燒得內軟外脆,突顯魚生片既層次。而壽司同甜品就唔多講啦,合共6貫壽司🍣鮮美得黎,師傅刀工吾錯。最令我難忘嘅事海膽同埋肥美嘅拖羅,拖羅嘅脂肪分布好平均。總結:係值回票價既😉😉😉不過最好就節日先食啦!

有2前菜: 包括魚肝同埋海膽腐竹

個魚肝好滑好有鮮味又唔腥🥰🥰🥰

3款刺身,雖然師傅介紹過,成日食完都吾太記得係咩魚。

圖一既魚生片沾酸酸嘅醬汁,圓滿左魚生片嘅口感。

圖三係火灸星斑魚生,外層被燒得內軟外脆,突顯魚生片既層次。

壽司甜品就唔多講啦,合共6貫壽司🍣

Omakase

總結:係值回票價既😉😉😉不過最好就節日先食啦!
Omakase
  • 拖羅壽司