2019-01-26 429 瀏覽
近年香港人不再甘於一般既日本餐體驗,開始追求更加高級既享受,所以廚師發辦漸漸係香港興起,由專業既廚師話你知呢個季節食咩最一流!呢日,我就帶左女朋友黎呢間係銅鑼灣既鮨川食一餐廚師發辦!!鮨川位置都十分方便, 地鐵到銅鑼灣, 在渣甸坊出口便到。一般有三個餐可以選擇,女朋友和我都選了"雲 KUMO" 先上第一道 前菜3點。眼前一亮,賣相100分! 而根據廚師哥哥介紹,係要由凍蛋開始逆時針食。海膽熟蝦凍蛋- 質感滑嫩,少少既份量已吊起我味蕾接住食鴨胸以及明太子令我胃口全開!鯛魚係德島既名物,鯛魚係當地好受歡迎,不過香港反而少食到。呢個鯛魚壽司味道清香, 肉質煙韌。接住黎既係魴鮄魚壽司 , 呢一件壽司加左烏魚子係面,口感非常獨特!油甘魚壽司,相信大家都十分熟識,肉質肥美,魚味濃郁。眼仁奈魚壽司! 小弟孤陋寡聞,呢條魚聽都未聽過,眼仁奈不但名稱十分獨特, 口感亦一試難忘。接住到我超喜歡既赤貝壽司。大概因為入貨新鮮,赤貝肉質非一般既爽,印象深刻。海膽紫菜壽司同赤貝壽司,超級新鮮,最難能可貴是連紫菜也是新鮮的脆。熟食方面,燒拖羅下鰐,哪塊脆魚皮真讓人回味!下鰐脂肪肥美,爽歪歪。牡丹蝦壽司,最特別之處在
呢日,我就帶左女朋友黎呢間係銅鑼灣既鮨川食一餐廚師發辦!!
鮨川位置都十分方便, 地鐵到銅鑼灣, 在渣甸坊出口便到。
一般有三個餐可以選擇,女朋友和我都選了"雲 KUMO"
先上第一道 前菜3點。
眼前一亮,賣相100分!
而根據廚師哥哥介紹,係要由凍蛋開始逆時針食。
海膽熟蝦凍蛋- 質感滑嫩,少少既份量已吊起我味蕾
接住食鴨胸以及明太子令我胃口全開!
真鯛壽司
鯛魚係德島既名物,鯛魚係當地好受歡迎,不過香港反而少食到。
呢個鯛魚壽司味道清香, 肉質煙韌。
魴鮄魚
油甘魚壽司
油甘魚壽司,相信大家都十分熟識,肉質肥美,魚味濃郁。
接住到我超喜歡既赤貝壽司
大概因為入貨新鮮,赤貝肉質非一般既爽,印象深刻。
海膽紫菜壽司
拖羅下鰐
牡丹蝦壽司

牡丹蝦壽司,最特別之處在於灑在頂的粉, 那其實是炒香蝦頭再製成粉,要好多功夫。

火炙喜之次壽司

火炙喜之次 壽司,喜之次魚外表有D似大眼雞。而佢肉質煙韌,火炙之後就好彈牙。
火炙赤鯥魚壽司

火炙赤鯥魚 壽司,同喜之次 不同之處佢有更多油脂,火炙左放落口,有溶溶既感覺。

福岡鮑魚壽司

鮑魚 壽司,據說係用福岡鮑魚,而且足足用清酒煮左八個鐘 !鮑魚口感超彈,海既味道仲係口中迴蕩!

拖羅壽司

呢一件大家一睇就知係咩,大名鼎鼎拖羅壽司,用wasabi葉漬,入口即溶,夫復何求?!

鹿兒島和牛壽司

和牛壽司,用鹿兒島A5和牛 ,油脂分佈完美,牛味濃郁,只有滿足既感覺!

大蜆清湯

再飲清酒蜆湯 ,暖一暖胃,鮮甜味美。

北海道赤肉蜜瓜

最後的是北海道赤肉蜜瓜,去旅行都一定會老遠pack箱帶番黎,因為甜度超高,食過一片岩岩好。
完美一餐,再會!
2019-01-21
2019-01-25 307 瀏覽
今次又去食廚師發辦,喺銅鑼灣渣甸中心旁邊係樓上餐廳,地方比平時食既餐廳寬闊得多,所有用餐既人坐喺半圓既吧台,環境舒適。我哋點咗雲依個餐,包括前菜、壽司等料理。前菜三點,包括鮟康魚肝配上酸汁,魚肝馥郁而且有濃厚口感;蝦波配上甜醬汁,爽口彈牙,口感清新;黃金粟米加入左奶油,有淡淡既忌廉味。之後就到壽司,首先係眼仁奈,魚身爽口,加咗少少橙皮同埋微辣既醬汁。赤貝新鮮,肉身豐厚。伊佐目既肉身比較軟身,都有加橙皮,食落去非常香。帶子加咗碳鹽同檸檬汁,比平時食既口味特別,唔使點豉油已經好提味。油甘魚加咗莓醬,配上油潤肉身更為特別。石恆鯛肉身較為黏口,加左少少魚子醬增添鹹香。食過一輪壽司之後,中途就食一食料理。煮鮟康魚加上酸汁,魚肉鮮嫩而湯汁非常甜。繼續食壽司,深海池魚油香非常既重,滑身而且甘香。海膽濃香,卷上脆身紫菜。牡丹蝦壽司加上自家製既蝦粉,依啲蝦粉係經兩次程序將蝦殻燒乾磨成粉,鮮味帶有辣香,非常獨特。金目鯛經過火炙,油脂甘香,加上芥末醬係兩種口味的衝突。赤目都經過火炙,加上果皮同肉蓉,油脂多而豐美。最後食拖羅,上面加上葱,肥美。最後係鮑魚清湯同蜜瓜,兩者都非常香甜。依個廚師發辦既節奏非常得宜,

最後係鮑魚清湯同蜜瓜,兩者都非常香甜。依個廚師發辦既節奏非常得宜,而且份量適中,食完唔會飽到反胃又滿載而歸。
2019-01-25 1069 瀏覽
老婆丢低我一個人去旅行,為了補償我就請我訂了這間日本餐廳,餐廳主要以Omakase 為主,餐應裝飾以時尚和風為主,寧靜舒適。前菜三款包括了海膽蒸蛋,海膽略欠鮮甜,鴨胸表面放上芥末子,去掉鴨肉騷味,有點似分子料理的西瓜,外皮是青檸,裏面的明太子,咸香鮮味。之後師傅就開始即握壽司,所以壽司均會因師傅的喜好及口味,配搭合適的醬汁,而且亦會以時令食材去做出最好的壽司,除此之外,師傅亦會細心地鉗走魚骨。深海池魚配柚子碎,味道鮮甜,柚子的微酸可以減輕油膩感。魴鮄魚配梅醬,質感較有咬口。眼仁奈配酸汁羅白蓉,師傅起肉後放上魚皮,因為魚皮帶點煙韌,可以為刺身增添更有層次的口感。油甘魚腩配Washabi,肥美中的肥美,入口爆出油脂,油脂甘香。赤貝配青檸汁,味道較爽脆。帶子配綠茶鹽,有淡淡的茶香,令帶子鮮甜中帶甘香。以紫菜包著海膽,紫菜脆口,海膽creamy但始終略欠點鮮。之後就是熱熏燒吞拿魚下巴,燒至表面帶焦香及香脆,入口油脂爆出,充滿油脂甘香。牡丹蝦配炒蝦殼粉,師傅十分有心意,以蝦殼煨乾磨粉,令牡丹蝦味道提升至另一境界,更濃郁的蝦味。拖羅是我至愛,入口爆油,每啖都有豐富魚油,不能不試。火炙喜之次配烏魚子

深海池魚配柚子碎,味道鮮甜,柚子的微酸可以減輕油膩感。

魴鮄魚配梅醬,質感較有咬口。

赤貝配青檸汁,味道較爽脆。

帶子配綠茶鹽,有淡淡的茶香,令帶子鮮甜中帶甘香。

以紫菜包著海膽,紫菜脆口,海膽creamy但始終略欠點鮮。

拖羅是我至愛,入口爆油,每啖都有豐富魚油,不能不試。

火炙喜之次配烏魚子粉,喜之次本身都屬重油脂的魚,經火炙後滲出部份魚油,令魚肉充滿魚油香,超級肥美。

鮑魚紫菜壽司以紫菜夾著鮑魚及飯,鮑魚煙韌彈牙。

全晚最令我有驚喜的火炙和牛,燒至半熟的和牛配上醬油蛋王,味道濃郁而和牛的油脂香味經火炙後大量滲出,入口溶化,回味無窮。

大蜆清湯以昆布為湯底再配上新鮮大蜆,湯鮮且甜。

最後食埋個赤肉蜜瓜,甜度甚高,十分滿足。
2019-01-24 2122 瀏覽
晌2018年,當然到訪過嘅日本餐廳確喺唔少啦,不過,專做「廚師發辦」(Omakase)嘅壽司店就只去過紅磡嘅「鮨文」及銅鑼灣嘅「道鮨」,兩次嘅「廚師發辦」都讓人印象深刻。今晚嚟到「鮨川」享受刺身及壽司嘅「鮨」味,同樣喺一餐美味及藝術嘅體驗。餐廳佔商廈一整層,所以,地方其實都唔細。而一出電梯就喺餐廳,一眼望到嘅就喺U型嘅壽司吧枱,喺全場晒搶手嘅位,皆因可直接睇到師傅嘅手勢。而環境整體予人有氣派,卻不俗套,除吧枱,近窗一邊就喺啲4人枱,而再走入少少,可以講喺一個廂房。店員都好貼心,會主動提供藤籃俾客人放背囊或手提包。枱上嘅擺設、餐具都精緻優雅。除一般散點,相信大多數客人嚟到都喺選擇「廚師發辦」菜式,而餐廳提供3個價錢嘅「廚師發辦」,分別喺「雲」($1,080)、「丘」($1,380)、「川」($1,680),當然,需加一服務費啦。而小弟今次所試嘅喺中價位嘅「丘」,理論上就包括前菜三點、廚師特選刺身、料理、壽司、手卷、吸物及果物,不過,師傅話今日有啲靚魚返貨,算喺自動升級,多咗刺身嘅菜式,省略手卷一環。前菜三點食日本菜其一亮點,就喺賣相定必精緻,先登場嘅「前菜三點」,唔使講,既精緻,配搭又見
晌2018年,當然到訪過嘅日本餐廳確喺唔少啦,不過,專做「廚師發辦」(Omakase)嘅壽司店就只去過紅磡嘅「鮨文」及銅鑼灣嘅「道鮨」,兩次嘅「廚師發辦」都讓人印象深刻。今晚嚟到「鮨川」享受刺身壽司嘅「鮨」味,同樣喺一餐美味及藝術嘅體驗
枱上嘅擺設、餐具都精緻優雅。
前菜三點

食日本菜其一亮點,就喺賣相定必精緻,先登場嘅「前菜三點」,唔使講,既精緻,配搭又見特色,擺放夠立體,認真賞心悅目。而師傅更特意提醒,由淡至濃喺最能感受到味道嘅層次。
前菜三點
湯葉配海膽,若非師傅介紹,小弟就實會叫佢做海膽腐竹。建議將兩者一啖放入口,因為既能細嚐特製腐竹嘅豆香,又食到海膽嘅淡鮮,黏滑細膩,好有趣嘅組合。
湯葉配海膽
中間一道喺鮟鱇魚肝,師傅強調佢哋嘅魚肝喺自家原條鮟鱇魚嚟做,唔喺現成貨。灑下少少蔥花及辣蘿蔔蓉,讓綿密嘅魚肝添上一份清香,而底下嘅醋汁,令魚肝食起嚟感覺更輕盈。
鮟鱇魚肝
最後要試嘅一道前菜,喺味濃嘅芝士西京燒,將忌廉芝士塗上醬汁嚟燒,都幾新穎嘅做法。芝士口感非常軟綿,味道香濃而帶點點焦香。
芝士西京燒
都話最好喺坐吧枱位,睇住師傅做菜,又能欣賞其刀工。晌享受前菜之祭,不知不覺間,師傅已為稍後享用刺身壽司作好準備,就喺預備好酸薑片、紅酒橋頭、醬油漬牛蒡及漬蘿蔔,作為每道菜嘅間場,又有清清味蕾之效,更擺設得好有藝術感

左口魚薄切

前菜過後,開始以廚師特選刺身打開序幕,一道「左口魚薄切」,賣相漂亮,絕對體現出師傅刀工,因為片片刺身薄透清澈。沾少少酸汁,更能吊出本屬清淡嘅左口魚魚嘅鮮甜味,而刺身上本灑下少許柚子青,故能嗒出柚子帶嚟嘅清新。
油甘魚刺身

油甘魚喺刺身壽司嘅常客,咪睇小兩件油甘魚刺身,不單色澤光亮,唔會暗暗啞啞,喺新鮮度嘅明證,而且,切得厚薄均一,入口魚味足,又柔嫩,口感帶少許爽。
粒貝刺身

唔喺單單切成刺身就算,貫徹賣相要夠精緻。啲粒貝本身已灑下即刨岩鹽及新鮮檸檬汁,故此,乜都唔使沾就可以放入口。貝肉十分爽口,卻又帶點韌勁,喺跟食魚刺身嘅另一種體驗。
牡丹蝦刺身

一向都以為嚟自日本嘅牡丹蝦本已喺靚貨,但師傅上菜時,就特別介紹呢啲牡丹蝦喺俄羅斯貨,一樣喺顏值高,質素好。睇落外觀真喺好靚,既有光澤,又夠厚肉,一啖入口,肉質黏黏咃卻又有啲爽身,最神來之筆喺糝咗唔少以蝦頭、蝦殼、蝦膏烘乾再自家研磨嘅蝦殼粉,鹹香味勁突出呀。
深海池魚刺身

最後一道刺身喺深海池魚,色澤帶淡粉紅,保持一貫光澤亮麗,食落肉質嫩得嚟帶爽口,魚鮮味頗突出。好奇都問問師傅,點解總喺刺身上鎅幾刀,師傅解釋都喺美觀啲而已。
深海池魚刺身
清湯煮鮟鱇魚

料理方面,大多數會喺啲肉類料理,不過,師傅話啲鮟鱇魚新鮮返貨,故除前菜三點嘅「鮟鱇魚肝」,晌料理一環再加個「清湯煮鮟鱇魚」,正好為食咗咁多道「生冷嘢」嚟暖暖胃。個湯湯色清澈而鮮,最特別加入絲絲柚子皮,令味道有種幽香,除有鮮嫩嘅鮟鱇魚之外,仲混有唔少野菜。
清湯煮鮟鱇魚
針魚壽司

見到師傅又再切啲漬物擺上碟,就知喺壽司時間到。先嚟有針魚壽司壽司外形真喺好靚、好流線,猶如銀色快艇般,鎅花亦非常工整。針魚本身屬於淡味,但魚身帶點柔韌,伴上薑蓉、蔥花,有份小清新嘅感覺。
石垣鯛壽司

霎眼望埋去似件油花十足嘅霜降和牛添,而面頭灑滿日本烏魚子,以及少少俄羅斯黑魚子作點綴。但入口,意外咁有油香,而魚子嘅鹹香,令味道更具層次,好食。順帶分享埋啲壽司飯,份量剛好,而且,鬆軟卻唔易散,飯粒黏糯。
海膽壽司

海膽壽司做成「開放式」軍艦,所以,一睇就知落咗幾多海膽。以北海道馬糞海膽入饌,海膽味道甘香豐腴,質感綿密細膩。師傅千叮萬囑最好盡快食,因為紫菜好易變腍,入口果然咔嚓一聲咁脆。
喜之次壽司

印象中,喜之次嘅一夜干就食過,但刺身就好似未曾食過,而今次嘅喜之次壽司就以火炙處理,所以,變得額外富油香,肉嫩而帶膠質。再晌上面放擺少少俄羅斯黑魚子,令矜貴嘅喜之次變得更高檔。
拖羅壽司

食咗幾款特色嘅壽司,來一客貫見嘅「拖羅」,雖然喺貫見,但絕對都喺靚貨,睇到色澤均勻紅潤,閃爧爧無暗啞,放入口腔,一樣油潤無比,柔嫩味鮮。
海鰻壽司

最後一道壽司,師傅揀嚟「海鰻」,並用咗醬油漬,故味道較濃,加上海鰻相對夠油膩,因此放在最後。海鰻壽司做的小巧,肉質有種入口即化嘅感覺,食到尾,一樣讓人感到滿足。
鮑魚清湯

壽司過後,就喺一道吸物,讓人感到暖意窩心。吸物喺簡單嘅鮑魚清湯,咪睇佢個樣好清,絕對唔喺「淡茂茂」,湯中嘅鮑魚片好有咬口。
北海道蜜瓜

果物喺北海道嘅名物「蜜瓜」,睇見鮮橙紅色嘅蜜瓜肉,喺一份期待,而高甜度嘅瓜肉,嗰份甜喺自然而不造作,正正為今餐有個完美、甜蜜作結。
北海道蜜瓜
由於全程喺師傅直接招呼,佢會睇住我哋嘅進度而上菜,所以,食得非常寫意,當然仲有其他店員熨貼嘅招呼,如添茶、收碟,都恰到好處;而且,所有刺身壽司,啲魚生晌溫度上嘅處理,均值得一讚,因為入口時唔會太凍,亦唔會好似擺耐咗攤暖咁。故此,對整體嘅服務,都十二分滿意。
北海道蜜瓜
排完隊飲著名既黑糖珍珠鮮奶之後, 行過幾步就到左呢棟外牆好靚既亨環, 17樓好似開左間新既日本餐廳, 上去八下先😂原來叫鮨川, 裝修得好靚下😍有omakase 呀😍😍一於對自己好d 食豪d左上係海膽生湯葉, 湯葉其實即係腐皮, 吸晒海膽d 汁, 超級正🤤跟住就食片鴨胸肉, 中規中矩啦, 最後食件燒芝士, 入面好香好滑, 芝士味好濃架😍😍壽司既廚師發辦分為上下半場😂上半場比6件你食之後食d 熟食先再繼續食埋剩低果6件, 壽司排名不分先後啦🙈赤貝, 眼忍內, 伊左目, 深海池魚, 錫目鯛, 北海道馬糞海膽, 牡丹蝦, 金目鯛, 喜之次, 拖羅, 左口魚邊壽司全部都係即握即食, 赤貝壽司非常悅目, 因為師傅一放上碟果一下仿佛仲郁緊咁, 咁係因為師傅握既力度控制得宜, 所以有少少蓬鬆感令到赤貝識郁咁😂😂😍其次係左口魚邊壽司, 一條左口魚, 魚邊既部分份量非常小, 平時要特登預訂先有得食, 今日好彩有得食, 可以大飽口福🤤🤤海鰻天婦羅配香蔥汁, 呢款係中場休息既熟食, 鮮嫩海鰻肉沾上薄薄炸粉, 加埋萬能蔥既組合, 口感香脆, 鮮而不膩👍最後飲埋碗湯, 有幾片鮑魚片, 清番口腔既魚鮮味😂😂北海道赤

原來叫鮨川, 裝修得好靚下😍

有omakase 呀😍😍一於對自己好d 食豪d

壽司廚師發辦分為上下半場😂上半場比6件你食之後食d 熟食先再繼續食埋剩低果6件, 壽司排名不分先後啦🙈赤貝, 眼忍內, 伊左目, 深海池魚, 錫目鯛,

最後飲埋碗湯, 有幾片鮑魚片, 清番口腔既魚鮮味😂😂

北海道赤肉密瓜, 日本既生果素來都又靚又好食, 呢款北海道赤肉密瓜都一樣, 鮮甜多汁, 極濃既蜜瓜味😍🤤
2019-01-22 143 瀏覽
一進入餐廳,舒服柔和的燈光,闊落的座椅,而且每一個座位都可以看到街景,增加不少空間感。值得一讚是職員的服務態度,細心解說餐牌以及時令食物,今次同友人第一次來食就叫了“雲”。而我呢幾日腸胃都不太好,所以叫師傳建議可進食的給我。眼見友人上抬既壽司,真係令我心心眼,好想食呀。但我既熟食晚餐都一樣出色呀。先介紹第一款前菜先….. 菠菜蟹肉,大大塊蟹肉鋪在菠菜表面,完全吃到蟹肉既鮮甜味。再來一份煎香後既銀鱈魚,皮香脆脆,肉質鮮嫩無比,再加特調醬汁,十分惹味呀!然後就到安格斯牛柳喇,我呢個牛肉控對牛的要求十分之高,呢間料理絕對通過到我既味蕾測試呀,牛肉味重而不嚡口,再配自家調配既WASABI蘋果醬汁,酸酸辣辣的,刺激味蕾,同牛肉既味道超夾,而且表面放左舞茸菇以及日本露荀,正!之後黎一碗用鮮魚製成湯既湯烏冬,每啖湯都超甜既味道,我整碗湯都飲晒呀。熟食已經咁高質,就講下友人既壽司盛宴啦!由前菜到壽司,每一個部份都食得好講究架,有先後次序。先黎一碟前菜, 有白子醋物/ 鴨胸/ 高野豆腐,十分別緻同精美,令我地已經十分期待主角上場喇。之後黎既壽司有左口魚、赤貝、伊佐木、石坦鯛、眼仁奈、深海池魚、帆立貝、北

而我呢幾日腸胃都不太好,所以叫師傳建議可進食的給我。

熟食已經咁高質,就講下友人既壽司盛宴啦!
由前菜到壽司,每一個部份都食得好講究架,有先後次序。

之後黎既壽司有左口魚、赤貝、伊佐木、石坦鯛、眼仁奈、深海池魚、帆立貝、北海道馬糞海膽、左口邊、拖羅、金目鯛、牧丹蝦,店員逐一介紹佢地出場時,我確實好多名真係未聽過呀,哈哈!!!但友人話一試竟然上癮呀,入口鮮味無比,
好似口裹面游來游去既感覺呀。

最後有我最中意食既哈蜜果,今餐熟食同刺身壽司完全係值得一讚,每碟都係廚師做出黎既藝術品,賣相以及味道都值100分呀。
2019-01-21 882 瀏覽
今日好姐妹生日,想食日本料理,所以我就帶佢黎鮨川一嘗啦事關之前我都黎過一次,再度encore 今次叫左#雲 set“雲” 進食次序有: 前菜3點/ 壽司/ 料理/ 壽司/ 吸物/ 果物 一讚的是,每一碟壽司上桌,都用了十分精美的餐碟盛著,令人吃得確實心花怒放。先來的前菜有白子醋物(鱈魚蒸, 是季節性的), 醋物的酸汁酸酸的十分醒胃呀,開胃一流,有鴨胸以及櫻花蝦高野豆腐,上面擺放了海膽。店員稱順著次序先後進食會吃到它的層次,確是十分講究。第二道壽司有左口魚、赤貝、伊佐木以及石坦鯛,石坦鯛上有烏魚子, 咸香味十分重,跟石坦鯛味道好夾。由左至右食淡味至濃味,有味道層次食,不會被之前刺身味道覆蓋了。有好多款壽司之前都未曾試過,今日確實可以大飽口福了。店員會先看到你食完上一碟才會安排師傳上菜,務求每碟能完全吃到鮮味。再來,安格斯牛柳配WASABI蘋果醬汁,醬汁是由師傳親自調配,與牛肉味的味道十分匹配,甜甜辣辣的,加入牛柳一齊進食。正! 配料有舞茸菇同日本露荀,連配菜都十分講究,一讚之後再來壽司有眼仁奈、深海池魚、帆立貝、北海道馬糞海膽,馬糞海膽我超喜愛的,盡帶出甜味甘香,完
今日好姐妹生日,想食日本料理,所以我就帶佢黎鮨川一嘗啦
事關之前我都黎過一次,再度encore

今次叫左#雲 set

有好多款壽司之前都未曾試過,今日確實可以大飽口福了。

之後再來壽司有眼仁奈、深海池魚、帆立貝、北海道馬糞海膽,馬糞海膽我超喜愛的,盡帶出甜味甘香,完全沒有任何腥味。 緊記先食帆立貝,都是由淡味至濃味進食。

再來左口邊、拖羅、金目鯛、牧丹蝦,我同友人一口氣吃盡不同新鮮壽司名物,超級大滿足呀。每件壽司都有進食的先後次序,充份吃到每一口壽司它所屬的味道。我最喜歡吃每一口前都吃一片生薑,可完全去除上一件壽司的餘香。

再喝一碗暖湯,整個人都暖粒粒

最後,吃一件時令生果哈蜜果作完美的總結。 超級完滿了!

2019-01-19 864 瀏覽
極愛廚師發辦的我,好間中都會讓自己豪一次,當獎勵自己。畢竟是較昂貴的享受,故多數是獨個兒,較難找朋友相伴,難得今晚有位識飲識食的好友相約,當然求之不得,大家仲可對Omakase分享心得,一大樂事。一出升降機門就見到一室以木材為主,環境優雅,富和風色彩。甫進內裏就是一張大型的壽司吧枱,能邊品嚐美食,邊欣賞師傅的手藝,兼互相交流,當然是最佳位置。另也設有兩三張四人枱和間了一間小房,感覺舒適。餐牌設計高貴,廚師發辦Omakase共有三款,價錢由$1080-$1680,今晚就揀了中間位的了丘 OKA ($1380),包有前菜3点、廚師特選刺身、料理、壽司Sushi、手卷Hand Roll、吸物 Soup和果物 Fruits,相當豐富。******************************待一會便上前菜三款Appetizers 3 kinds,擺設精美,各款都啲骰精緻。由淡至濃吃,先嚐湯葉配海膽,腐竹滑溜兼滿有豆香,甘香味濃海膽跟清淡的它,味道很夾,而且又滑又黏。賣相精美的鮟鱇魚肝,伴入酸甜的醋汁、辣蘿蔔蓉和蔥花,最佳配搭!入口綿密又鬆軟,相當鮮美香醇,啖啖教人回味,真的不夠喉...芝士西
前菜三款
芝士西京燒面頭帶些焦色,好靚仔。口感柔軟,芝士濃郁,很香!
左口魚薄切配酸汁
左口魚薄切配酸汁
緊接是廚師特選刺身Chef Special Sashimi,而先出場是左口魚薄切配酸汁,片片薄至透底,可見師傅的巧手刀工。左口魚刺身味道本屬清淡,肉質柔軟微爽,已刨上柚子皮碎屑,再蘸上些酸汁,吃起來更清新。
油甘魚
再來油甘魚,師傅為它界上紋,令其更美!肉質色澤亮麗,充滿油光,油潤肥美,肉質鮮味爽口,吃時只需蘸上少許山葵蓉和醬油提味已很美味。
粒貝刺身
接着是粒貝刺身,看着師傅刨上岩鹽,壓下檸檬汁,已調好味道。切成片狀,非常爽口,帶些檸檬酸,味道剛好,清新鮮味。
牡丹蝦
選用來自俄羅斯的牡丹蝦,夠特別!但最特別是將蝦頭風乾磨碎製成蝦籽灑在蝦上,有心思之作。厚身的牡丹蝦色澤透亮,爽黏程度平均,鮮甜的蝦肉伴上鹹香的蝦籽,很有新鮮感。
深海池魚
深海池魚同樣界上紋,很美!色澤紅潤亮麗,肉質肥美爽口,魚鮮味突出。
煮鮟鱇魚
輪到料理Hot Dish是日是煮鮟鱇魚,用料相當豐富,除了有數件鮟鱇魚外,還有蔬菜、紅蘿蔔、京蔥、野菌等,還加入柚子皮,味道鮮甜,好吃好喝!原來日本人會以鮟鱇魚作為進補之用,其肉質紮實而不鬆散,味道鮮美,吃時再蘸上酸汁,更有風味,喜歡!
針魚
又到師傅出場,是壽司Sushi時間,第一件是針魚,本身淡味,口感稍稍煙韌,已配了酸汁,面頭放些薑蓉和蔥花,薑味突出。
石門鯛
第二件是石門鯛,頂頭配了日本烏魚子和魚子醬提味。整件佈滿油脂,油香四溢,味道稍稍鹹鮮,不錯!
海膽壽司
第三件是滿滿的海膽壽司,一見到已令人興奮,哈!味道甘香鮮美,油潤豐膄,黏滿口腔,真是啖啖教人回味,要多件可以嗎?
喜之次
海膽壽司很吸引,但最愛還是這件有「海中紅寶石」美譽的喜之次。先經火炙,再放上紫菜蓉。啖啖鮮嫩兼充滿魚香,油份佈滿個口腔,一流!
拖羅壽司
拖羅壽司也不俗,色澤鮮紅,泛着油光,雖沒有夾雜雪花般的油脂,但也挺油潤,肉質柔軟鮮味,同樣很吸引我。
海鰻壽司
最後是海鰻壽司,外表炙至帶點焦燶,淋上一些甜美的鰻魚汁,更能嚐到本身鮮味,而肉質亦柔軟嫩口。
貝湯
來到尾聲,送上一碗熱辣辣的貝湯,湯身清澈,味道甜美,貝片相當爽口,好喝!
哈蜜瓜
今晚時令鮮果是哈蜜瓜。入口少少冰涼,啖啖清甜多汁,老實說……真的不喉嚨,可再來一客嗎?哈!
一向都很喜歡日本菜,但在多種日本菜中最愛還是…廚師發辦,在不知師傅為我準備什麼之下,驚喜總是一浪接一浪。每次帶着期待開始,滿足離開,今晚也不例外。期待下次的  Omakase來臨,不知是獨自快樂?還是有好友同樂?
2019-01-17
深海池魚
石門鯛
喜之次
哈蜜瓜
2019-01-19 123 瀏覽
今晚同個好耐無見的朋友相約見面,愛食日本菜的佢揀咗呢間係銅鑼灣食Omakase 好出名的鮨川。餐廳環境舒適悠美,有較多吧台位,可以望住師傅製作美食。我地都揀咗雲呢個dinner set, 每位$1080,有12件壽司同多款料理。前菜三點,海膽生湯葉,即係日本的特產腐皮,質感嫩滑鮮甜,海膽入口即溶。鴨胸 芝士, 肉質鮮嫩,同燒一口芝士,入口濃味香甜。依次係左口魚壽司, 赤貝,眼忍內, 伊左目, 深海池魚, 錫目鯛, 北海道馬糞海膽, 牡丹蝦, 金目鯛, 喜之次, 拖羅, 左口魚邊壽司,十二款壽司各有鮮味,特別係拖羅壽司,雪花油脂分佈平均,入口香味散發。北海道赤肉密瓜,熟得剛剛好,多汁鮮甜,甜度高。
餐廳環境舒適悠美,有較多吧台位,可以望住師傅製作美食。

北海道赤肉密瓜,熟得剛剛好,多汁鮮甜,甜度高。
2019-01-19 169 瀏覽
廚師發辦(Omakase) 是一個只有用膳流程而沒有指定菜式的一頓飯,廚師會嚴選不同地區時令食材,並運用他們的經驗與創意造出一道又一道,一件又一件令客人既滿意又難忘的料理與壽司。Omakase 價錢昂貴除了食材新鮮出眾外,為提升食物鮮味,背後所製造的調味或醃製工序等最為花心機,亦是多間omakase 餐廳一較高下之點。一直對Omakase 充滿好奇心的我終於衝破了價錢高昂的心理關口去訂座品嚐,朋友與我選擇了開業不久的鮨川𨋢門打開後可見餐廳中央為一張大吧枱,旁邊還有2枱,一共大概可容納20人餐廳還設有8人坐位房間及獨立洗手間坐下後可見檯面放有碟、筷子、茶及餐前抺手暖巾,眼前已看到師傅為我們埋頭苦幹準備待會使用的用具與食材餐廳有雲、丘及川3款omakase,初試牛刀的我倆選擇了雲開始我們omakase 之旅Omakase 用膳流程會由淡到濃味,避免濃味食物覆蓋了淡味食物的味道,所以服務員建議我們先吃放在小杯中的白籽浸銀雪魚,經師傅介紹後知道這是銀雪魚的精囊浸著淡醋,上面灑上蔥花與蟹籽,口感creamy而且有非常濃郁魚味,若覺魚味太濃郁可沾多點醋作中和。第二該品嚐是放在較前方的芥末柚子醬煙薰
餐廳還設有8人坐位房間及獨立洗手間
前菜3點
第二該品嚐是放在較前方的芥末柚子醬煙薰鴨胸肉,略嫌鴨胸肉較乾身,而且煙薰味淡然,但鹹味足夠覆蓋內裡有濃烈草青味的蔬菜,加上芥末的辛辣與柚子的酸道令鴨胸肉野味同時提升蔬菜新鮮感
最後品嚐海膽高野豆腐併櫻花蝦,炸後的櫻花蝦鬆脆蝦味濃厚,包裹著已脫水而口感紮實的高野豆腐,增加了豆腐的口感與味道,再配上creamy海膽令整體質感變得軟滑
壽司服務員逞上一粒濕紙巾清擦手指方便用手指直接拿捏壽司
左口魚配紫蘇茶
淡味左口魚配上紫蘇葉顯得份外清新,上面點上梅醬除了令整個壽司增加味道外,作為首個壽司有開胃作用亦是不錯的開始
油甘魚配醃製昆布絲
咬後油甘魚油脂慢慢滲出,油甘香停留在口腔數秒造成回甘效果,配上經已醃製過的酸昆布絲,減低了油膩感
眼仁奈壽司
對朋友與我來說是比較陌生的一款魚類,幸好有師傅用心詳細介紹,搞笑的我倆連魚名子也不懂寫,師傅亦不厭其煩地拿下紙筆書寫。眼仁奈算是脂肪豐富的魚類,咬下時有少許爽口,雖然沒有滲出油甘味但慢慢滲出魚鮮味,眼仁奈上亦點上酸汁減少油膩
赤貝壽司
師傅在製作前千叮萬嚀赤貝被拍打後要盡快食用,否則肌肉放鬆會缺乏口感,拍下照片後立即放入口中,赤貝不會因雪後變得乾身煙韌,相反仍能鎖著水份同時做到爽口,赤貝上還灑上少許鹽巴引出鮮味
帶子壽司
帶子鮮甜,檸檬片放底部令壽司飯變得清優,師傅大膽沾上綠菜鹽在帶子上,增添了一份清新感,但略賺綠茶味稍為覆著了帶子鮮甜
石門鯛壽司
又是另一款較陌生的魚類,師傅稱石門鯛是油脂較多的淡水魚之一,個人覺得味道清新不油膩,配上已混醋的蘿蔔蓉更有開胃感
北海道馬糞海膽壽司
紫菜超級脆,脆至入口即溶,厚厚而creamy的一層海膽入口後包裹著壽司飯,非常幸福的感覺
牡丹蝦壽司
牡丹蝦有蝦粘感,蝦風味特出,味道彷如吃掉整隻新鮮大蝦一樣,蝦鮮味全靠灑在上面的蝦殻粉。師傅介紹蝦殻粉由蝦頭、身及尾的殻磨成粉再烘乾以成
安格斯牛柳配芥末蘋果醬
師傅話先品嚐料理,因為餘下品嚐之壽司將會較濃味。安格斯牛柳上為舞茸,口感乾爽爽口,而牛柳較為乾身有嚼勁,牛味亦不太特出,對於質感與味道不似預期感到有點失望
蝦籽牡丹蝦壽司
選用較小的牡丹蝦拼湊而成,同樣有蝦粘感,上面有昆布汁醃製過的蝦籽,昆布汁那獨有的味道與鹹味帶動了蝦鮮
青魚壽司
不經鹽醃製過的青魚仍不覺腥,還有香濃魚味
拖羅壽司
厚切拖羅軟滑腍身,油甘香充足,可惜有筋未能做到入口即溶,加上黑椒味稍稍覆蓋了甘香與魚香
喜知次壽司配黃金烏魚籽
活躍於冬天的深海魚,肉質軟滑,輕輕火炙後魚味更特出,配上烏魚籽即魚春,令壽司更有層次與味道
鮑魚清湯
共有3片薄鮑魚片,少許芫茜,湯帶咸香,由於鮑片較薄身,故未能仔細地品嚐到其味道與質感
北海道蜜瓜
清甜滑溜的北海道蜜瓜,咬下時滿滿的蜜瓜汁流出,為整頓omakase 畫上一個完美的句號
——
整體評語
味道-所有魚生都完全解凍,屬室溫,而且水份沒有因雪過而流失,後來經暢談後才了解到魚生會存
放於木箱內減慢水份流走。雖然料理及吸物較遜色但魚生與食材及醬料之壽司配搭極為佳!有效運用檸檬皮、昆布汁、醋及各種食材成功引出魚生鮮味同時減少油膩感
服務-服務員慇勤有禮,飲茶速度極快的我,也可以一杯接一杯,而且上菜時也會續一介紹食物名稱及進食次序等。師傅熱愛工作,非常好客,樂於及積極介紹各款壽司,細說它們的由來與背後故事,好像上了一課似的
衛生-所有用具與餐具都潔淨乾爽,沒有一絲污垢,餐廳亦著重客人衛生,餐前會逞上暖濕毛巾,品嚐壽司前也有濕紙巾擦手方便客人用手拿捏壽司
環境-環境寧靜,吧檯三邊每邊各四個坐位,所以坐位與坐位次間非常鬆動,既可以一邊欣賞師傅的專業又可以一邊交談歡𣈱
抵食-抵食指數高的一間omakase ,餐廳除了食材新鮮美味,其服務質素更令人非常滿意,服務員貼身觀察客人需要,而師傅敬業樂業,樂於與客人交流,感嘆香港已經少有餐廳可以與廚師直接交流聊天,除了大排檔人情味外,在這裡也可以找到另一種人情味,所以不論食物或服務也是值得一嚐的餐
前菜3點
青魚壽司
喜知次壽司配黃金烏魚籽
  • 石門鯛
2019-01-16 107 瀏覽
Omakase係對廚師的信任,由廚師決定用咩食材提供比客人食用,使用最時令,最優質的食材,配合現時處於冬季,用什麼食物入饌。今日,黎到鮨川食日本最頂級的Omakase!位於 銅鑼灣渣甸街66號亨環17樓 ,一出lift門就有三位廚師會歡迎客人,可見日本既好客之道。地方唔算大,但勝在環境舒適,亦可以一邊品嚐廚師即制既壽司一邊同廚師傾傾計,係香港又有幾可 可以禁享受一餐晚餐? 今次,選擇了「雲‧kumo」初嘗omakase體驗,係日本好多餐廳一坐底都會提供熱毛巾給客人刷刷手,以保持衛生,鮨川同樣,好有日本既感覺並提供熱茶前菜三品 - 白子浸銀雪魚、煙燻鴨胸肉配芥末柚子醬、櫻花蝦併高野豆腐配海膽店員會教導客人應該進食既次序,應該由 白子浸銀雪魚-->煙燻鴨胸肉配芥末柚子醬-->櫻花蝦併高野豆腐配海膽,因為味道會由淡到濃,呢個舉動好貼心,這種進食可以避免濃味的覆蓋淡味的食物!白子浸銀雪魚 - 白子係銀雪魚的精囊,質感CREAMY,仲要係冬天先有架!一條魚得一個,到底有多珍貴?煙燻鴨胸肉配芥末柚子醬 - 煙燻鴨胸肉中夾住豆苗,鴨胸肉既味道覆蓋了豆苗的草青味,配上芥末柚子醬提升了層
並提供熱茶
煙燻鴨胸肉配芥末柚子醬 - 煙燻鴨胸肉中夾住豆苗,鴨胸肉既味道覆蓋了豆苗的草青味,配上芥末柚子醬提升了層次,略厭鴨胸肉既煙燻味較淡
櫻花蝦併高野豆腐配海膽 - 高野豆腐外沾上櫻花蝦,豆腐偏硬物,櫻花蝦味香濃覆蓋了海膽同豆腐既香味同味道,質感外脆內軟,唔錯!呢個亦係最濃味!
壽司
左口魚 - 併上紫蘇菜、梅醬,左口魚肉質細嫩又潔白,而且魚味新鮮,配上紫蘇菜、梅醬,感覺清新,又帶點酸,為之後既壽司打開序幕
油甘魚 - 併上醃制昆布,油甘魚肉質甘甜,滑嫩多膠質,配上醃制昆布,帶點微酸
眼仁奈 - 係白魚之中,較為難烹調,多以鹽燒和汁煮。作為刺身並沒有腥味,而且皮下油脂豐富,係咬過程有滲出魚既味道
赤貝 - 加上少許檸檬皮名少少鹽,爽滑甘甜,拍完要趕快食用,因為當赤貝肌肉收緊,會較為爽口,放鬆番就無禁好了,呢個我都好認同
帶子 - 下有塊檸檬作吊味之用,上有綠茶鹽,帶子厚身鮮甜,拍完都會令到質感爽口
石門鯛 - 屬淡水魚,通常用作煲湯、香煎等,白魚黎講算油脂豐富!
北海島海膽 - 配上林屋紫菜(廚師話日本生產紫菜既有兩大間,分別係林屋 及 丸山) 頂級紫菜配上北海道海膽,無敵!又脆又CREAMY ,不得不贊
牡丹蝦 - 上有蝦肉以外既殼所制作成粉,經過繁複既程序所烤成,提升了蝦的鮮甜味!而且牡丹蝦的蝦肉肉厚,爽口甘甜,不過有少少粘口
主食 - 安格斯牛柳配wasabi蘋果醬
 安格斯牛柳係牛里脊,由於脂肪含量較少,容易較韌,廚師亦有待改善處理牛柳的質感。配上wasabi蘋果醬,呢個有點意外,亦係第一次聽這個醬汁,淡淡的蘋果醬混和濃味的wasabi 有點意外的合襯,互相輝影!
壽司
牡丹蝦、蝦籽 - 需用人手剝蝦,一件壽司可能用上約廿隻,多珍貴!上有用昆布醃制過的蝦籽,蝦味較重,鮮味濃
青魚 - 坊間多會用蔥、鹽醃制黎僻腥,但呢廚師並無禁做到!就係唔想比醃料覆蓋魚既鮮味,比客人食到真正青魚既魚味
拖羅 - 上有黑椒,可見拖羅油脂分布非常平均 及豐富,魚油好似係口中爆發,一試難忘
喜知次-日本三大名魚之一!冬天當造的深海魚,非常難捕捉仲很嬌貴。配上黃金烏魚子,係魚春經一番繁複既程序制成,肉質細嫩且豐富的膠質,係成晚最好食既魚!
鮑魚清湯
Omakase會由涼食到熱食,如西方人用膳後喜歡飲咖啡!鮑魚清湯帶有鮑魚的鮮甜味,淡淡地清除番剛才濃味的壽司,雖然美味的喜知次的味道不能留係我口中好耐,但我唔會忘記喜知次的味道!
甜品 - 北海道蜜瓜
又甜又多汁的蜜瓜令呢餐Omakase畫上完美的句號
整體黎講,食呢餐Omakase好似上左一課,學懂了豐富魚的知道,日本的名產,廚師更講了一個故事講及食材,到底要有多少年資先可以做到呢個廚師禁強勁!不管生理得到滿足,心理上都得到好大的滿足感!
2019-01-16 170 瀏覽
新一年,新的開始,總,是有許多借口讓自己迎新。今天和朋友來到了新開的鮨川,食我最愛的Omakase。一排無食,總是懷著滿心的歡喜,尤其這是家新的餐廳。這裏環境很新,一派日系風格。 坐在吧枱可以近距離看到師傅忙錄的身影。我們點了雲來試,因為價錢最合預算。 前菜先上,造型小碰而精緻。高野豆腐較硬身,外面是炸櫻花蝦,海膽鋪面;鴨胸上有芥末子,帶點嗆鼻。白子小小的一杯,滑不溜口! 先來的是左口魚壽司,晶瑩而肉質柔軟。赤貝好有口感,伊左目肉質鬆軟,入口細密,但帶爽。帶子壽司好肥美,上面有紫菜蓉,入口好清甜。 中場來了個燒牛柳,頗特別。上面的舞茸菇乃老闆自家農場種植,所以味道較街外的濃。牛柳嫩紅,3成熟的它不走脂厚路線,肉味夠。一旁的是芥本蘋果蓉,好清新,帶點嗆鼻的快感,它令牛肉變得不單調! 石垣鯛上有檸檬皮,所以入口有陣陣甜香,白蝦上壽司鋪有鳥魚魚子醬,滿口清甜膠質,魚子醬又帶點點咸。深海池魚上面撒了柚子楜椒,質感啫喱般爽滑但又帶微辣。 到了海膽卷,用的是北海道馬糞海膽,清甜非常,一如既往,用脆紫菜包住,師傅督促我地要快點食。因為有wasabi蓉在內,

到了海膽卷,用的是北海道馬糞海膽,清甜非常,一如既往,用脆紫菜包住,師傅督促我地要快點食。因為有wasabi蓉在內,所以係幾種感覺同時在口內徘徊。

接著的大蝦刺身是出自俄羅斯的蝦,好厚肉,而且較爽身,食完陣陣甜味不散,蝦身上[粉是用蝦頭去眼烘乾再打碎成粉,心思之作。

火炙金目鯛、魚皮焦香,有檸檬清香。大拖羅肥美到一個點,晶瑩透油的,師傅說特意做成這厚度,令入口即溶得黎配上恰到好處的飯量。到了最後的鯖魚,爽身得黎帶少許油花,和剛剛的大拖羅取了個中間點。食得飽飽的,壽司環節也走到尾聲。

然後飲一啖熱的鮑魚清湯,整個人都醒神晒。最後以一口超多汁的北海道蜜瓜作結,讓口腔在香甜中停下來,感到滿足非常。

這家新店位置方便,裝修典雅,Omakase的價錢也討人歡喜,絕對值得一試。

2019-01-10
  • 海膽卷,大拖羅,大蝦刺身,
  • 蜜瓜,
  • 火炙金目鯛,
  • 石垣鯛,
  • 燒牛柳,
  • 左口魚,赤貝,白子,鴨胸
2019-01-15 89 瀏覽
今晚為左慶祝升職,約左女朋友食期待已久的OMAKASE,高級的日本料理。我哋嚟到銅鑼灣呢間叫鮨川的餐廳,系位於一棟商業大廈里,裝修好高級好有日本風格。餐廳地方唔系太大,中間係一個壽司吧旁邊有沙發位。酒櫃里有好多高級日本酒。我地揀咗$1080既雲KUMO套餐,包括前菜,壽司,吸物同果物。前菜首先登場,店員交待我們先食海膽,順著方向品嘗,店員態度非常好,好認真介紹。海膽鮮味十足,充滿海水咁,令人回味無窮,海膽下面有腐皮。接著係鴨胸,鴨胸肉質鮮嫩,芝士燒好香。之後系十二款壽司,以每碟三款呈上,擺盤吸引人目光!各種魚類刺身好新鮮,最令人回味的是海膽壽司,用脆脆紫菜包著,好match !接下來系海鰻天婦羅,口感香酥,非常有特色,外脆內軟,好正!飲一碗鮑魚湯,暖暖胃,好舒服。飯後店員送上北海道蜜瓜一塊,非常高質!真系入口即溶!好甜蜜!

餐廳地方唔系太大,中間係一個壽司吧旁邊有沙發位。

酒櫃里有好多高級日本酒。

之後系十二款壽司,以每碟三款呈上,擺盤吸引人目光!

接下來系海鰻天婦羅,口感香酥,非常有特色,外脆內軟,好正!

飲一碗鮑魚湯,暖暖胃,好舒服。

2019-01-10
Omakase dinner❤️🇯🇵🍶🍣 so amazing & wonderful night✨💫..一間最近吃過食材最新鮮🍣`廚師最有心思👨🏻‍🍳`服務最貼心既日本餐廳 。 每一道食材✨都係廚師精心挑選,務求將最優質既魚生`刺身呈現我地面前。仲款款都講解/分享當中既刺身部位`處理方法`烹調煮法`食材來源地,真係好細心好貼心 還一絲不苟呢🖤 讚。要知道平常吃🍣Omakase🍶 真的算是不便宜,但遇到一間值得花錢去吃 而又覺得值得花算是難得。呢度既服務水準`菜式擺盤`食材味道,以至短短一頓晚飯時間 能夠跟廚師互動交流 可以打成一片感覺真好,樣樣都令我印象深刻又難忘呢。作為 既海膽,一上桌已經感覺好優雅。擺盤精美 海膽新鮮令人回味;芝士西京燒🧀 口感軟綿香濃。構成件事 呈現出黎都是美美的,為今晚Omakase🥢餐揭開美好的序幕。接著既 [廚師特選刺身], 當然係時令新鮮既刺身。貝類爽口鮮甜`帶子肥厚味美`魚類質感厚實,各有不同 一次味蕾嚐盡最鮮最上盛既刺身組合。進入 部份,白蝦 全人手剝製 很爽甜;海鰻天婦羅 用上海量青蔥汁一同吃,這個配搭很少吃 而且蔥絲真的很細膩,青蔥既清淡也能特
Omakase  OKA  -丘
一間最近吃過食材最新鮮🍣`廚師最有心思👨🏻‍🍳`服務最貼心既日本餐廳 [Omakase]。 每一道食材✨都係廚師精心挑選,務求將最優質既魚生`刺身呈現我地面前。仲款款都講解/分享當中既刺身部位`處理方法`烹調煮法`食材來源地,真係好細心好貼心 還一絲不苟呢🖤 讚。

前菜3點  -海膽
作為 [前菜3點] 既海膽,一上桌已經感覺好優雅。擺盤精美 海膽新鮮令人回味;芝士西京燒🧀 口感軟綿香濃。構成件事 呈現出黎都是美美的,為今晚Omakase🥢餐揭開美好的序幕。

廚師特選刺身

Omakase料理
進入 [料理] 部份,白蝦 全人手剝製 很爽甜;海鰻天婦羅 用上海量青蔥汁一同吃,這個配搭很少吃 而且蔥絲真的很細膩,青蔥既清淡也能特顯海鰻既味道。

Omakase壽司🍣
接下來 [壽司],可見壽司飯上既刺身 款款都是精瑩剔透。看著廚師即席製既手握壽司,工藝熟練 賞心悅目。其中既牡丹蝦🦐上特製既蝦粉 頗有創意;海膽🐚鮮甜美味 加上日本數一數二籽森屋紫菜加倍滋味;赤鮭 (深海魚)🐟 深海魚用上烏魚籽也更顯得是份外鮮;霜降拖羅 (特上拖羅)🐟 A5級 魚脂油份充足,真係做到入口即溶 一試難忘。

自選手卷  -甜蝦
[自選手卷] 方面,點選的是甜蝦 本身已夠大隻鮮甜,經特別處理過的甜蝦 事前更用上昆布醃制,甜度再帶到另一層次,吃下特別滿足。

吸物  -鮑魚清湯
Omakase  OKA  -丘[吸物] 也就是湯品 鮑魚清湯,就算清湯材料也很足。吃了這麼多刺身 到最後喝點熱湯暖暖身 感覺很舒服。

果物  -北海道蜜瓜
最後既 [果物]🍈,用上高質北海道蜜瓜。入口即溶 甜蜜味真的很重`很香`很甜,這樣的結尾真是圓滿。
這晚的Omakase 真的滿足。❤️
前菜3點  -海膽
廚師特選刺身
Omakase料理
自選手卷  -甜蝦
吸物  -鮑魚清湯
果物  -北海道蜜瓜
  • 前菜3味
識我嘅都知我如果係香港食魚生刺身,通常都係一件起,兩件止,之後就放低對筷子...而呢一餐,所有刺身同壽司,我差唔多由頭食到落尾!😍食 Omakase 其實真係唔平,亦都有分水準高與低,可以遇到一間係節日/紀念日值得花錢去食嘅都已經非常難得。連前菜同個湯都做得咁有心思咁靚,等我認真介紹下呢一間比大家認識😂呢一晚食Omakase嘅每一款食物,就連我呢個對刺身要求極高嘅麻煩友都舉手指公!我地食嘅呢個 Oka (丘) 用料新鮮又滿佈心思,每件都好似藝術品咁!工作態度直接影響味道,店員同師傅都係一流,招呼同介紹都做到足,仲識搞氣氛,未食都已經加五十分!◎ 前菜三點 - 呢款前菜非常有層次,要由最鮮嘅海膽食起,然後到味道漸濃嘅鴨胸,最後先係食味道最強烈嘅芝士燒!鮮甜海膽連埋特制腐皮食落另有一番風味!師傅見我地食完前菜,就開始為我地炮製刺身!刺身係師傅喺我地面前逐款逐款製作,然後即整即上枱,保證以最快速度比我地嚐鮮,食材質素一食落去就知高質到不得了😍◎ 帶子刺身 - 勁大粒嘅珍寶帶子開半都一樣咁有份量,上面放咗少少抺茶粉,小小茶嘅甘香令到帶子鮮味更加突出,入口好爽甜!◎ 響螺刺身 - 爽口又觧甜,一

師傅見我地食完前菜,就開始為我地炮製刺身刺身係師傅喺我地面前逐款逐款製作,然後即整即上枱,保證以最快速度比我地嚐鮮,食材質素一食落去就知高質到不得了😍

◎ 響螺刺身 - 爽口又觧甜,一件接一件停唔到口!

◎ 金目鯛刺身 - 金目鯛嘅魚皮有稍為灼過,入口除左鮮,仲多左一種彈牙嘅煙韌😍

◎ 眼仁奈刺身 - 魚肉連魚皮起成長長嘅魚片,再將佢捲起嚟,入口好有充實好有口感,魚皮令整體爽口感大大提升😋

◎ 甜蝦刺身 - 唔係果啲細細隻嘅蝦仔,佢用上超肉厚嘅牡丹蝦起肉,而蝦身以外嘅部份,即係蝦頭、蝦殼、蝦膏烘乾再拎去炒,之後再磨成粉粒!剩係聽見都覺得要勁多心思,粒粒都係精華,食落去係似蝦子嘅味道,亦都幫牡丹蝦肉再提鮮,帶啲鹹香真係好吸引!

嘆完刺身,師傅就開始為我地準備壽司才料!但唔會要我地白白咁等,呢個時候店員呈上一份...

◎ 海鰻天婦羅 - 海鰻天婦羅配上青蔥蓉整出嘅醬汁,味道唔會好濃,食落有陣陣蔥香又不失 海鰻嘅肉味!

食完天婦羅,師傅就開始整壽司,而壽司都係一件一件上,我地繼續享受嗰種新鮮感!🤩

◎ 海膽壽司 - 師傅千叮萬囑一定要快食,唔好影咁耐相,因為 creamy 嘅海膽會影響紫菜質感,一食落去真係鮮味沒法檔!

◎ 油甘魚壽司 - 估唔到平時成日食嘅普普通通油甘魚,師傅加上小小醬油,面上加少少蘿蔔蓉,唔需要額外調味,入口好鮮好清新,仲減低咗魚肉嘅油膩感,好正!

◎ 赤貝壽司 - 又係一個大驚喜,平時都會怕怕地赤貝肉嘅腥嘅,相信本身食材應該已經好出色,估唔到師傅將佢演譯到極致,放上特製出嚟嘅檸檬鹽令到赤貝更鮮更甜更有口感,一啖入口有唔同層次嘅感覺!

◎ 赤睦壽司 - 作為深海魚嘅赤睦,鮮甜度本身已經有一定保證,再加上金黃色嘅烏魚子鮮上加鮮,賣相已經高分,味道更加係一絕。

◎ 喜之次壽司 - 如果之前幾款已經係驚喜之作,咁呢款一定係驚喜加創意之作,喜之次稍為燒一下,就見到師傅拎出粒靚靚嘅咸蛋黃出嚟刨,金黃嘅咸蛋黃碎鋪滿係魚肉表面,又係另類嘅味蕾滿足!咸蛋黃香同魚肉魚皮帶出一種緊貼潮流嘅味道!

◎ 霜降拖羅壽司 - 聽師傅講如果呢件霜降拖羅變成和牛,佢就係有A5嘅級數,入口之下發覺味道真係無得頂,魚肉嘅油鮨感好豐富,入口即融,陣陣魚香揮之不去!真係要講聲 いちばん👍!

◎ 白蝦肉壽司 - 今晚食嘅每件刺身壽司都好正,但最滿足嘅我會揀呢件白蝦肉壽司,佢頂上仲放咗新鮮嘅牧丹蝦子,視覺效果好震撼,鮮味已經係必然,而肉質細嫰又彈牙,100分😍

有完美嘅刺身壽司外,而呢碗湯都完全唔失望,亦都一啲唔簡單!鮑魚切片令到湯底都有非一般嘅鮮甜,而鮑魚肉彈牙又足料,好味!

最後會有一件自選手卷,師傅話想食咩都得,佢咩都整得出!我諗諗下今日食刺身壽司嘅魚肉已經食得夠多,有無清新嘅其他選擇呢?

點知完全難唔到師傅,整咗一件我從來都未食過又未聽過嘅手卷出嚟!用上六至七塊紫蘇葉 (要點嘅話請先確定自己係唔怕呢種味),處理好之後加上特製嘅梅醬,再加入飯整出嚟嘅手卷,梅味十足,鹹、甜、酸、香幾種層次嘅享受,紫蘇味好重好正好突出!😍

咁正嘅一餐又點可以無一個極致嘅甜品!呢個日本北海道蜜瓜比起任何甜食都更完美,熟透!甜度足!口感清香!好Juicy!!!!🤩

甜甜嘅果肉每一口都驚喜,為今晚嘅完美晚餐畫上一個更完美嘅句號!一定一定會返嚟再食😍😍😍😍😍!!!
2019-01-07
1 分鐘 (堂食)
  • Omakase Oka
  • 白蝦肉壽司