2021-05-20 1866 瀏覽
這次是二訪Namaken,想起上次去是一年前,一年前的我吃得不夠多,還比較嫩,這次想以一個比較吃得多的感覺去試,希望有別的體會。猶記得上次去吃,一直念念不忘。Ken師傅曾在香港、台灣和日本工作,相信和他聊天的朋友必定聽過不少他的故事,生賢是一間很有人情味的小店,以香港的鮨店來說並不多。因為廚房人手只有Ken師傅一人,每日能處理的新鮮魚料著實有限,亦因此師傅會傾向將魚料進行熟成,要用的時候才拿出來,所以甫進門時,會有一陣很重的熟成旨味湧出。這裡的魚料大多偏重口味,魚的酸度、旨味都很重,不像平常去的的鮨店般設定,用上淡口的白身魚映襯重口的赤身魚。這裡即使連白身魚都是重味的,用上7日熟成的石垣鯛和14日熟成的油坊主。老實說,重口味得連我也有點招架不住。這裡不只魚料味道濃郁,連舍利的味道都偏酸,若酸味能稍微調輕一點,我感覺整件事會比較比衡一點,可能下次再訪前跟師傅反映一下,但這大概是師傅喜歡的味道和風格。不知為何,舍利的黏度很低,和魚會很容易分離,如果喜歡倒轉壽司放進口的朋友一定要小心。不過,Ken師傅做出來的壽司是有”空氣感”,他把壽司放下的時候你會看到魚料沉下來,去吃的朋友不妨留意一下。在

在這裡基本上一定能吃得飽,而且是捧著肚子走,這二訪都吃得我滿載而歸。海膽也算是給得毫不吝嗇,雖然那晚的海膽由於供貨不穩導致質素下滑,但每訪都吃了三道海膽,單以數量來說,這價位算是不錯。
除了海膽,這晚也有其他驚喜之作,師傅收起了不少秘方,也不便透露於我。但合我口味的有以下幾道,第一道我想應該是用上了糖來漬的蝦蛄,配上用蝦頭煮成的甜醬,和我前一晚在The Araki吃的無味蝦蛄形成強烈對比。
第二道則是來至青森大間,熟成三星期的中拖羅,味道口感剛好。第三道鰯,談不上很喜歡,但絕對驚艷,熟成了一個月的沙甸魚,光用想的就大概想像到那爆發的旨味。

🥢 富山灣白蝦
🥢 烏魚白子
🥢 蠔
🥢 筋子
🥢 禾稈草薰鰤魚 (7日熟成)
🍣🌟 蝦蛄
🥢 鮟鱇魚肝
🍣 石垣鯛 (7日熟成)
🍣 油坊主 (14日熟成)
🍣 秋刀魚
🍣 黑鮑
🍣✨ 青森大間本鮪中拖羅 (20日熟成)
🍣 備長炭燒黑鯥
🍣✨ 昆布漬馬糞海膽
🍣 羽立水產紫海膽
🥢 帆立貝馬糞海膽
🍣 鰯 (1月熟成)
🍣 赤身 (20日熟成)
2021-04-09 2225 瀏覽
今次係第3次食鮨生賢, 決定都要寫下食評讚揚一下說真的, 店內是2人主理, Ken師傅同Chloe小姐, 所以要訂位真係好難每次都是食完當日再即時預訂下1次, 加上週末午市真係很FULL首先佢地既服務真係一流, 超有禮貌, 又貼心每次加茶都會唔該多謝好多次食材方面特別, 又可以試到江戶前師傅的手藝好多時都係大開眼界居多, 與香港其他店不同我明白現時大家都去唔到日本旅行, 自然留番係香港食好野不過好多所謂的OMAKASE都係掛住個名, 食材普通, 師傅大都係無乜經過特別訓練而呢度就可以見到師傅既刀工, 同食材的執著和同客人互動坐位不多, 大約10個, 起碼師傅可以對每位客人都有互動坦白講, 每次都食得好開心, 每次都食到特別野和時令產物而且好多款式都係外面沒有的是日發辦 Daily Omakase $680+10%====================鯛魚白子北海道蠔穴子苗酒盜白蝦宮城縣帶子昆布漬平目魚真鯛魚腩熟成鰤魚otoro活赤貝赤馬糞白子白麵豉湯是日手卷抹茶雪糕糯米糍如果未試過omakase 又想有好好既體驗鮨生賢絕對係很好的選擇,至少食過係翻唔到轉頭係真的,會打開左對壽司和食材

首先佢地既服務真係一流, 超有禮貌, 又貼心
每次加茶都會唔該多謝好多次
食材方面特別, 又可以試到江戶前師傅的手藝
好多時都係大開眼界居多, 與香港其他店不同
我明白現時大家都去唔到日本旅行, 自然留番係香港食好野
而呢度就可以見到師傅既刀工, 同食材的執著和同客人互動

坐位不多, 大約10個, 起碼師傅可以對每位客人都有互動
坦白講, 每次都食得好開心, 每次都食到特別野和時令產物
而且好多款式都係外面沒有的

白子白麵豉湯
是日手卷
抹茶雪糕糯米糍

如果未試過omakase 又想有好好既體驗
鮨生賢絕對係很好的選擇,至少食過係翻唔到轉頭係真的,會打開左對壽司和食材的要求😂😂沒有誇大呢

2021-03-07
慶祝紀念
生日
2021-01-08 4145 瀏覽
為慶祝準老公最後一年單身生日, 最在兩個月前已經開始從Openrice 慢慢篩選全港Omakase 餐廳. 太商業的又沒有太大興趣, 食物太普通又覺得不值.直至找到這間鮨生賢, 二話不說就打電話預約了. 第一, 是因為睇圖都覺得佢地既Omakase比平時食既特別, 唔似係平時普普通通的刺身. 第二, 因為我同準老公都鍾意比較cosy 靜的地方, 睇到相裡面的環境, 坐位不多, 感覺可以靜靜地欣賞師父廚藝. 果然, 當晚食的每一種壽司, 刺身都比其他店食既好唔同. 每一件師父都經過好多心思事前壽準備, 而唔係商業餐廳快快手切一塊刺身就當一味. 就算連最普通的飯師父都係用江戶前壽司的赤醋米做法, 比較有口感, 十分特別. 當然其他壽司都用江戶前的做法, 師傅尊重傳統日本壽司文法, 是香港少有肯花更大心思去保留傳統食物文化. 就係呢點都值門票價! 我唔識形容太多, 反正結論就係十分十分難忘的一餐. 未婚夫同我都十分享受, 食得開心之餘重常常回味當晚的每一道菜. 當晚佢點了18道菜, 而我點了13菜, 最後兩個都食到好飽, 我未見過佢食咁飽的😂感謝師父及當晚的店員, 完美的服務和食物, 給我們

感謝師父及當晚的店員, 完美的服務和食物, 給我們一個難忘的一晚!

• 鮟鱇魚肝
  • 白子
  • 野生海膽
  • 即叫即切吞拿魚茸手卷
mmd
2020-12-07 2532 瀏覽
There were only two lunch sets when we came on a Sunday, at $680 and $880 respectively. The difference was that the cheaper one had 12 courses and the more expensive one had 15 courses. We opted for the shorter menu. The kinds of fish and seafood used were really nothing special, but that's ok. Problem was that the fish wasn't particularly fresh (though not fishy either) and the temperature of the rice was a bit off (too warm). Overall very mediocre, just edible I would say. Probably won't be back.
原本諗住唔寫,因為佢服務好到唔忍心話佢,但老實,無批評就無進步。我自己既取向係講,同希望呢度老細有假期既時候試下人地既,進步自己;到時坐滿成個場🙏🏼同埋可能佢服務太好,衰既都唔忍心講,攪到我睇完評論去食覺得好伏。整體味道同鮮度都差過我成日食開既連鎖鮨千壽😅食材係特別既,但係每一樣都係:新鮮度同味道我覺得完全唔似omakase。最怪係有人遲黎。上晒前菜,沙律,連蒸蛋都未食就要個客「追進度」。同埋唔一定係遲,可能係人地book一點,但未食沙律已狂上刺身😬,再上多啲蒸蛋都未黎,堆晒成枱野,又上壽司啦。因為整俾已到既客,佢地既壽司料已一齊同我地個份放係檯。雖然個師傅都不斷話唔使急慢慢嚟,但係有幾樣野佢都好強調一放低要即刻食。因為師傅當時一個對九個客。我預約個時話12點15分。提早到左(12點10分)佢有俾我地早入去,但仲問我地唔係約左12點30咩?真心呆左,openrice同google都寫住12點開,點解呢啲咁重要既資訊自己唔跟進下😅師傅係親和友善既,但講野膠膠地😂成餐就其他人既關係,12點22分上沙律,2點27分先差唔多完,去飲個湯😵。真心服務好,但個日既午餐體驗太差,希望店主得閒既時候

整體味道同鮮度都差過我成日食開既連鎖鮨千壽😅

因為師傅當時一個對九個客。

師傅係親和友善既,但講野膠膠地😂

真心服務好,但個日既午餐體驗太差,希望店主得閒既時候去試下同行既,知道自己點樣做可以令到自己日日預約都勁爆。🙏🏼

係lunch880一位,再叫酒,埋單二千五😬
會覺得中環個啲又平又「似」omakase 啲
2020-10-31 1994 瀏覽
係呀!又係去咗食「廚師👨🏻‍🍳發辦」,今次朋友嘅介紹試咗呢一間午巿嘅精選發辦,暫時店內只Serve bar枱,可以睇住師傅可以逐件製作嘅🍣———————————————————————————🥢午廚師發辦⚜️ 茶碗蒸⚜️ 沙律⚜️ 鮑魚汁蘿蔔⚜️ 白子⚜️ 白蝦⚜️ 北海道鮮帶子⚜️ 日本真蠔⚜️ 野生深海池魚⚜️ 胡椒鯛⚜️ 賴尿蝦⚜️ 真劍魚⚜️ 赤身(熟成4星期)⚜️ 秋刀魚⚜️ 筋子⚜️ 雪米糍⚜️ 海膽杯⚜️ 蔥吞拿魚手卷.💬坦白講,絕對是睇表演,燒魚乾嘅油滴入吞拿魚裡面,再包成手卷,又怎會唔好食呢?😅其餘嘅都好用心製作,每上一款壽司🍣都好期待下一件嘅來臨,午餐啤人講都幾飽下🤣
———————————————————————————
⚜️ 野生深海池魚
⚜️ 胡椒鯛
⚜️ 賴尿蝦
⚜️ 真劍魚
⚜️ 赤身(熟成4星期)
⚜️ 秋刀魚
⚜️ 筋子
⚜️ 雪米糍
⚜️ 海膽杯
⚜️ 蔥吞拿魚手卷
午餐
2020-10-10 1709 瀏覽
💭鮨生賢 最近嚐過晚餐omakase後感覺失望🤕所以決定以後要先試lunch omakase再作決定。這次到了好評甚多的鮨生賢,餐廳位置不多,要提前幾天預約。我們點了精選發板套餐,主要是刺身及壽司,一共有十五道菜。配菜方面有柚子蘿蔔,是店家自製,酸酸甜甜非常開胃😋刺身有六道菜,當中印象最深刻的是富山白蝦,白蝦本身味道較淡,師傅另外加上了蝦膏,在進食前先攪拌均勻,令白蝦鮮味更出🤤另一道印象較為深刻的是北海道真蠔,非常大隻🤯海水味較濃但不過過咸,肉質豐厚非常滿足😚刺身過後有多款壽司,但由於客人過多,師傅也無暇逐一詳細介紹。最期待的馬糞海膽份量亦略少。師傅甚少用調味配搭,只加一點醬油塗於魚肉上,把魚鮮味更加突出。不過有時除了醬油外也想試一些特別調味例如松露,芝麻和柚子等😛總結而言食物質素很好,種類亦多,性價比高,十分值得一再探訪。
💭鮨生賢

我們點了精選發板套餐,主要是刺身壽司,一共有十五道菜。

配菜方面有柚子蘿蔔,是店家自製,酸酸甜甜非常開胃😋

2020-09-17 1433 瀏覽
ken師傅真係好勁因為成間舖就係佢一人主理當日有10個人左右 但佢依然會同每位詳細介紹食材亦會問定客人口味 例如中唔中意食濃味魚等甘忙既時候連呢啲細位都會顧及到 真係難得仲成日會搵啲特別既魚俾客人品嚐💯當日試左呢幾款特別魚包括的鯛,油肪主,煙熏鰆魚同石桓鯛🤤🤤但重點其實係所有都好好味 食材好新鮮!而且見到ken師傅整每件壽司都十分用心連整手卷時 都特登用火槍燒啲魚油落去所以食落去同其他鮨店真係有分別個誠意真係出哂黎!
ken師傅真係好勁
因為成間舖就係佢一人主理
當日有10個人左右
但佢依然會同每位詳細介紹食材
亦會問定客人口味 例如中唔中意食濃味魚等
甘忙既時候連呢啲細位都會顧及到 真係難得
仲成日會搵啲特別既魚俾客人品嚐💯
當日試左呢幾款特別魚包括
的鯛,油肪主,煙熏鰆魚同石桓鯛🤤🤤
但重點其實係所有都好好味 食材好新鮮!

而且見到ken師傅整每件壽司都十分用心
連整手卷時 都特登用火槍燒啲魚油落去
所以食落去同其他鮨店真係有分別
個誠意真係出哂黎!
2020-08-27
2020-06-14 2091 瀏覽
服務生嘅態度已經將餐廳定型😡🤬我人生從未遇過咁差嘅book枱experience, 話說我同我朋友夾埋打咗12次電話(晚上6:04分開始打) 最終有一位勁冇禮貌嘅staff(男)聽電話, 語氣勁差好似唔想撈咁問 ”有乜幫到你?” 好似我阻住佢咁。我問”Omakase dinner同corkage分別幾錢呀?”尼位staff好寸咁話”我唔清楚喎 我係part time同第一日翻工” 聽完佢嘅答案兼勁乞人憎嘅態度我已經火都嚟, 家下咁嘅時勢等俾人炒啦!!!我之後話”咁你有冇其他同事可以答我?”重點嚟啦, 個冇禮頓staff答”冇。我老闆瞓緊覺 我唔方便打攪佢”END of ConversationBook枱已經咁 大家亦都唔好expect service有幾好, 永遠唔會試🤬🤬🤬🤬🤬🤬
服務生嘅態度已經將餐廳定型😡🤬

我之後話”咁你有冇其他同事可以答我?”

END of Conversation

由舊舖搬到來廈門街,每一次幫襯都食得好開心好滿足,omakase 真心覺得抵食,師傅好有heart好明顯佢除咗對食材有執着,亦都好用心思考如何作出變化讓熟客總有驚喜,佢甚至會記錄熟客食過啲乜,確保你有新體驗,食埋人情味你話抵唔抵?!北海道真蠔,鮮甜爽脆大大隻,100分滿分!師傅入嘅海膽係信心保證,你可以見到佢個盒就完全知道係堅好嘢拖羅係基本野,當然係一定要靚,師傅話呢個係什麼三角位置,我唔知咁樣係咪代表特別好嘢呢?其實最好食嘅我冇影相...每次最後一道菜必然係拖羅魚蓉加拖羅油手卷,暫時來講冇一間日本料理做得比佢出色,佢嘅手卷係秘製㗎!我每一次從師傅手上接咗個手卷就馬上塞入個口😂呢個夠特別啦!係象拔蚌嘅肝臟!師傅秘製嘅佢話要花好多功夫牡丹蝦超好食😋蝦子嘅鹹香味提升鮮味其實有好多魚師傅講完我都唔記得個名😂好似有花魚、真唔知乜嘢魚、有堅魚、仲有隻胡椒乜呢?日本海域嘅魚鮮實在太多了....唔記得唔緊要最緊要好食🤗多謝師傅!
北海道真蠔,鮮甜爽脆大大隻,100分滿分!

師傅入嘅海膽係信心保證,你可以見到佢個盒就完全知道係堅好嘢

呢個夠特別啦!係象拔蚌嘅肝臟!師傅秘製嘅佢話要花好多功夫

牡丹蝦超好食😋蝦子嘅鹹香味提升鮮味

2020-05-24 4874 瀏覽
呢間隱世日本料理店位於廈門街上樓舖,唔係朋友帶我去,都唔知有間咁正宗既omakase 店內環境簡約清靜,仲放滿了清酒酒瓶作擺設,更具和風特色我地點了是日發板前菜先來一個沙律,同一尊鹽生魷魚豆腐,開開胃先,再黎一個熱辣辣既茶碗蒸暖暖胃,個蒸蛋好滑,個為食mode即刻開左白飯魚刺身今次食後完全顛覆左我對白飯魚既感覺,之前食過覺得好苦好腥,但原來新鮮既係略帶爽口同甜,非常好食帶子刺身好大粒呀,配埋師傅既醬汁,同墊了一塊青檬係底,更能帶出帶子既鮮甜鯛魚白子白子聽就聽得多,食真係第一次,爽口得黎又帶creamy, 完全唔腥,好肥美,好驚喜北海道真蠔師傅建議我地一啖食左佢,真係好大隻,呢款蠔係爽身而不是好creamy 個隻,所以食完咁大隻都唔會覺得好膩白蝦刺身真係全世界最甜既蝦,師傅話呢度已經有20-30隻,每隻都係師傅親自碌殼處理,心機菜真澄山花純米大吟釀食得咁開心,緊係叫返支sake飲下,呢支味道甘口,好易入好手握壽司壽司飯用上赤醋,更顯高貴黑鯛:魚質好滑星鰈魚:右口魚中最高級,上面是裙邊炙燒過金目鯛:動森經常釣到個款,魚質爽口彈牙,炙燒過油脂更豐富平政腩:油甘魚既哥哥,屬野生魚,好肥美石門鯛

店內環境簡約清靜,仲放滿了清酒酒瓶作擺設,更具和風特色

我地點了是日發板

前菜

白飯魚刺身

帶子刺身

鯛魚白子

北海道真蠔

白蝦刺身

真澄山花純米大吟釀
食得咁開心,緊係叫返支sake飲下,呢支味道甘口,好易入好

手握壽司
壽司飯用上赤醋,更顯高貴
黑鯛:魚質好滑
星鰈魚:右口魚中最高級,上面是裙邊炙燒過
金目鯛:動森經常釣到個款,魚質爽口彈牙,炙燒過油脂更豐富
平政腩:油甘魚既哥哥,屬野生魚,好肥美
石門鯛:高級魚材,魚味濃郁爽口建甜
大吞拿魚腩:熟成兩星期既大toro,油脂爆晒燈呀
北海道海膽:海膽中既王者,鮮甜美味

蝦麵豉湯
鮮味十足,不是只有味噌味

吞拿魚蓉手卷
師傅用火槍將魚油迫出,再滴落壽司飯做手卷,放入香蔥,紫蘇葉,香到呢

甜品
柚子雪米磁,紅豆雪糕

Omakase除左食食材既新鮮同質素外,當然仲有係師傅既心機,上至一條貴價魚,下至一條酸薑,清酒杯,甜品既碟,師傅都花了好多心機去準備,3個鐘入面我完全睇得出師傅既敬業樂業,等絕對係一種對師傅既尊重,非常值得同好食👍🏼

2020-04-16 1108 瀏覽
今日食咗個好出色嘅Omakase,所以又攰又飽之下,都要打返篇食評俾佢先,我主要講講自己鍾意食嘅邊幾款野,因為實在太多道菜,但OpenRice最多只可以帶12張相。呢到呢度個環境俾人感覺好高級好有私人空間好似啲隱蔽小店通常呢種小店,有驚喜,加上師傅同店員服務態度都好好令人感覺好舒服。呢個係海鰻BB,我從來都冇食過,聽講產量都好少,原來佢嘅口感好滑,同成長左既海鰻完全唔同。燒白子最驚喜,好滑又好濃,完全唔會覺得核突,我本身仲同師傅講我唔食,點知師傅話佢呢到做法同出面酸汁唔一樣,唔會腥,果然一試難忘。另外個白蝦,上面有啲安康魚肝,識落有啲漿口嘅感覺,好似食緊啲蝦膠!好鮮味!燒帶子海膽,非常新鮮,帶子好大件,切開中間夾著好大塊海膽,好豐富嘅口感,成件事好夾。喜之次壽司,出名貴,我都係第一次食,幾重魚味,但又唔會腥。汁煮鮑魚壽司,個汁原來來自於鮑魚肝,所以成件事就係好濃郁嘅鮑魚味,調味得啱啱好.唔會太咸!香蔥芝麻拖羅手卷,師傅即場燒啲魚油落去,所以個手卷份外香,而且拖羅用比起飯更加多,食落口超滿足。最後個綠茶布甸都好出色,好濃好濃嘅抹茶味,加上十勝紅豆,冇得輸嘅組合。

喜之次壽司,出名貴,我都係第一次食,幾重魚味,但又唔會腥。

2020-03-17 852 瀏覽
環境乾淨舒服同友人同行waiting list 後補朋友註明我好中意食鱈魚白子今晚係最後一水,個女接待員都特別留大舊既俾我地之前都食過唔同既omakase 不過有啲都未係水平只係加多個鮨字係前面今次無抱期望咁試下,竟然出乎預期真蠔 (8/10)新鮮,清甜爽脆,不過我個隻有少量蠔殼酒盜白蝦 (8/10) 白蝦好甜好甜,同個酒盗好夾,送酒一流瑩光魷魚 (7/10) 肉身柔軟,尚好平政魚 (8/10) 淡淡魚味,有彈口帶子 (8/10) 外表燒得夠乾身,有天然既鹹味肝醬黑鮑 (8/10) 肝醬處理得好好,鮑魚片多汁,有咬口,好味熟成牡丹蝦(8/10) 蝦味鮮甜,師傅製完比普通牡丹蝦肉質更結實,爽脆鱈魚白子 (10/10)我衝住佢而黎,江户前既處理方式,聽佢地講就無乜香港既師傅識做,係好傳統既做法。完全無腥味,外表乾身,下面個昆布既香味夾雜住,連我唔食白子既朋友都話好好食!比起出面酸汁既做法更特別。安康魚肝 (10/10) 浸左一晚,都係無腥味,好好食!師傅特別在返啲特別既貨,同優質既貨,唔會食泥食去都係個幾款,以下係赤角魚,淨係個頭都咁長,又名喇叭魚。赤角魚 (7/10) 新奇得意,但口感比
環境乾淨舒服
同友人同行waiting list 後補
朋友註明我好中意食鱈魚白子
今晚係最後一水,個女接待員都特別留大舊既俾我地
之前都食過唔同既omakase
不過有啲都未係水平
只係加多個鮨字係前面
今次無抱期望咁試下,竟然出乎預期

真蠔 (8/10)
新鮮,清甜爽脆,不過我個隻有少量蠔殼

瑩光魷魚 (7/10) 肉身柔軟,尚好
平政魚 (8/10) 淡淡魚味,有彈口
帶子 (8/10) 外表燒得夠乾身,有天然既鹹味

鱈魚白子 (10/10)

安康魚肝 (10/10) 浸左一晚,都係無腥味,好好食!

赤角魚 (7/10) 新奇得意,但口感比較煙un

石垣鯛 (10/10) 魚味十足,仲有少少油脂感,果然係鯛魚既尚品
石垣鯛

紡錘鰤 (9/10) 聽講好少有,好難攞到,食到係好好彩。係好食既,但我中意石垣鯛多啲

鳥貝(8/10) 同赤貝相似,但無赤貝咁腥

沙甸魚 (7/10) 一向都麻麻沙甸甸,學得口感好怪,又腥腥地咁,不過依個算係唔腥

中拖羅 (9/10) 好正,入口即溶
大拖羅(10/10)油脂好重,重口味,正
熟成拖羅 (10/10) 唔好聽我講,我睇到都流口水
拖羅手卷 (10/10)** 今日之最
入面所有配料都好配合!仲燒左拖羅油入去,好好好好味!必食!

左至右
馬糞海膽(築地拍賣個款) (10/10) 有花生味
馬糞海膽 (櫻花盒特別牌) 聽講暫時全香港得師傅有 (10/10)
赤海膽 ( 8/10)

整體
- 份量好好,唔會飽到食唔到
- 速度好好,唔會趕到一道接一道
- 淨係接1round 客人,員工同客人都好輕鬆咁enjoy 一個晚上

可以再食
2020-03-14 649 瀏覽
這家日本料理是在廈門街尾的樓上餐館,平時在這裡基本上都是喝酒,因此朋友帶我到此處用餐,還令我有點驚喜,廚師發辦有兩個價位,價差不算遠。一開始上桌的柚子蘿蔔和後來佐以食用我牛蒡條都是師傅自家調製,牛蒡下酒用非常適合,有心思之餘也非常美味。穴子苗,即是海鰻剛出生的寶寶,上面有輕微的果皮,一條的吃下去,吃到微微膠質和酸味,涼拌的做法很清爽。白蝦切條,攪拌好小口小口的吃,鹹鮮的口味,綿密的口感,配上檸檬作底的清新果香。燒螢光魷魚,平時一般吃的都是漬物,沒有那麼鹹,口感微微彈牙,十分有趣。北海道真蠔,加上酸汁、蔥花和蘿蔔蓉,新鮮肥美。鱈魚白子微微燒過,甘甜,完全沒有腥氣,加上口感豐厚,餘韻回甘。帶子夾海膽,帶子燒烤過,帶有醬油香,配上爽口的紫菜,富有層次。而稻草煙薰熟成鰤魚,油脂豐富。方吃完這幾道,就是壽司的時候。第一道是罕見的大魚,喇叭魚,亦即是赤簳,隨後是鳥貝、浪人池魚、右口魚配上炙燒右口魚邊、牡丹蝦上面綴以白蝦、野生鯖魚和拖羅。壽司是江户前的風格,醋飯做得出色,加上魚貨新鮮甜美,風格又佐以變化,令我們都深感滿足。之後便是煮鮑魚,本身的鮑魚非常大隻,我們見到都十分驚訝,師傅只是切了其中一點,

之後便是煮鮑魚,本身的鮑魚非常大隻,我們見到都十分驚訝,師傅只是切了其中一點,鮑魚煮得入味,而且柔軟。

海膽杯是醋飯加上海膽,海膽份量恰好,品嚐到海膽的甘甜和醋酸互相配合。

吞拿魚碎手卷,非常肥美,再加上了芥末的香氣,脆脆的紫菜代表了馬上食用。

湯品也不馬虎,魚肉大塊香滑,湯頭鮮甜。最後的甜點是紅豆抺茶奶凍,以細滑的口感和抹茶的甘香作結。
2020-02-25 513 瀏覽
一班同事喺疫情之下要慶祝, 要食餐好嘅舒舒悶氣,搵咗間廚師發板鮨生賢試下。私隱度極高!有兩款廚師發板可供選擇。食得廚師發板梗係要揀最貴嗰個set啦!海鰻BB加上酸汁,好煙韌,作為頭盤好醒胃。新鮮白飯魚,感覺好特別, 好有鮮魚味。白蝦刺身,極度鮮甜,小小漿口, 加埋蝦膏鮮味繼續係口內徘徊。燒螢光魷魚,非常香口,細細隻但爆晒膏, 齒頰留香。北海道真蠔,大大隻脹卜卜,仲有陣陣海水味,唔需要任何調味,一啜滑到瀡落喉嚨,勁creamy 。安康魚肝, 入口即溶,肝油既香口又唔覺得膩。白子加燒昆布配搭, 昆布焦香味帶出白子鮮滑。汁燒帆立貝,紫菜包住食,啖啖肉, 紫菜吸咗帶子油香,鮮上加鮮。汁煮鮑魚,煙韌口感, 汁索晒入鮑魚,心機之作!赤幹魚,第一次食,出面好少有得食,肉質鮮嫩。新鮮銀鱈魚, 非常滑口亦保持到魚油嘅香味。活鳥貝,師傅整成壽司再拍一下,烏貝不停蠕動,放入口內感覺仍然活生生,烏貝爽口中帶鮮甜。熟成處理嘅中拖羅同大拖羅, 帶出食物層次同兩款拖羅之間嘅比較,互相輝映, 完全冇筋, 材料上乘。馬糞海膽及赤海膽, 入口慢慢融化,鮮味喺口內流連, 歷久不散。文蛤麵豉湯,肉質肥美配上清甜麵豉湯,非常滿

2018 瀏覽

海鰻BB加上酸汁,好煙韌,作為頭盤好醒胃。
新鮮白飯魚,感覺好特別, 好有鮮魚味。

燒螢光魷魚,非常香口,細細隻但爆晒膏, 齒頰留香。

安康魚肝, 入口即溶,肝油既香口又唔覺得膩。

白子加燒昆布配搭, 昆布焦香味帶出白子鮮滑。

汁煮鮑魚,煙韌口感, 汁索晒入鮑魚,心機之作!

赤幹魚,第一次食,出面好少有得食,肉質鮮嫩。

新鮮銀鱈魚, 非常滑口亦保持到魚油嘅香味。

文蛤麵豉湯,肉質肥美配上清甜麵豉湯,非常滿足。

金箔抹茶雪糕糯米糍配紅豆蓉,絕不失色, 劃上完美句號。

食足三個鐘,價錢公道,因為食材罕有同非常新鮮, 全部都係空運速遞到港, 加上師傅上成刀工同食材嘅次序安排,絕無冷場,而且江戶前壽司嘅做法係香港好少食得到。